Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  11Haziran 2015 (09:19), Konuya Son Cevap : 11Haziran 2015 (09:19). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 11Haziran 2015, 09:19   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Çocuklarda manevi değerler oluşturabilmek için pratik yöntemler

Çocuklarda manevi değerler oluşturabilmek için pratik yöntemler

Çocuklarda manevi değerler oluşturabilmek için pratik yöntemler


Onlar çocuk! Hepsi zaten birer melek. Bize düşen onların doğasını ve doğallığını yitirmeden büyümelerini sağlamak, ayrıca kendi manevi değerlerimizi evlatlarımıza aktarmak.


Çocuğunuzda manevi değerleri nasıl oluşturabilirsiniz?

Birçok aileden sorular yağıyor adeta “Çocuğumun manevi dünyasını geliştirmek için neler yapabilirim?” diye. Gelen soruların 4 yaş altı olduğunu hatırlatarak cevap vermek, bu konuda bir şeyler yazmak istedim işinize yaramasını ümit ederek.

Çocukların zihinsel süreçleri, özellikle okul öncesi dönemde somut düşünme süreçleriyle çalışmaktadır. Yani gördüğüne inanan, eliyle dokunabildiğini daha kolay öğrenen bir yanı vardır bu dönemin. Özellikle 0-3 yaş döneminde bu özellik yoğun biçimde kendisini gösterir. 4 yaşına doğru ilerlemeye başladıkça sizin manevi değerleriniz hakkında akıl yürütmeye, yaptığınız bazı davranışları kendisine göre anlamlandırmaya başlar. Örneğin başörtülü bir anneyseniz; “Hadi başını ört de beni gezmeye götür.” veya elinizde namaz örtünüzü gördüğünde “Ben de seninle namaz kılayım mı anne?” gibi şeyler söyler. Yani sizin dışarı çıkmanız için başınızı örtmeniz gerektiğini, ezan okunduğunda namaz kılacağınızı fark etmeye başlar.


Demek ki birinci aşama; çocuğumuza manevi değerler kazandırmak istiyorsak, öncelikle bu değerlere bizim sahip olmamız gerekiyor. Neye inanıyoruz? Ne kadar inanıyoruz? İnançlarımızın günlük yaşamımızı düzene sokmasına izin veriyor muyuz? Yalan konuşuyor muyuz? Birinin arkasından atıp tutuyor muyuz? Verdiğimiz sözleri yerine getiriyor muyuz? İnsanlarla iyi anlaşıyor muyuz? Aile bireyleriyle kibar ve anlayışlı bir üslupla konuşabiliyor muyuz? Birbirimize karşı saygılı davranabiliyor muyuz? vb. gibi.


İnanç değerlerimizi tatlı tatlı günlük hayatımız içinde dillendirmek de ikinci iyi yol bence. Örneğin yemek yediniz “Ay çok lezzetli yemekler yedik değil mi? bize ne güzel yemekler vermiş böyle J” veya gezmeye gitmeden önce “Namazımı kılayım hemen dışarı çıkıp gezelim tamam mı benim biricik kızım?” gibi sözler. Böylece inanç değerlerimizin getirisi olan ibadetlerimizi, çocuğumuzun anlam dünyasına eklemeye başlamış oluruz. Bizi biz olarak tanırken, inanç değerlerimizi de bizim bir parçamız olarak tanımaya başlamış olur.


Üçüncü önemli uyarı; sorduğu sorulara cevap verirken, karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmadan keyifli ve mutlu ifadelerle konuşabilmek. Genellikle bizim insanımız manevi konuları anlatırken, ağır ve ciddi aktarımlar yapıyor. Oysa karşımızdaki sadece bir çocuk! Merak ettiği konuları soruyor. Mümkün olduğunca sevimli ve az/öz cevap vermemiz yeterli. Uzatmaya, abartmaya, konuları ağdalaştırmaya başlamak, çocuğumuzun kafasını karmaşıklaştırmaktan öteye geçmez.


Dördüncü yöntem; Dini bayramları, oruç tuttuğumuz günleri keyifli yaşaması ve bilinçaltında iyi resimlerle kaydetmesi için eğlenceli hale getirin. “Heyy yaşasınnn… bugün akşama kadar hiç bir şey yemeyeceğiz… sonra akşam birlikte hazırladığımız sofrada yemek yiyeceğiz. Süper eğlenceli olacak… çok eğleneceğiz… hadi şimdi baba gelinceye kadar biraz oyun oynayalım sonra da beraber sofra hazırlayalım olur mu?” gibi cümleleri kendi hoş tarzınızı da ekleyerek söyleyin. Böylece sizinle harika bir eğlencenin parçası olduğunu hissedecektir. Yaptığımız ibadetlerden keyif aldığımızı, oflamadan poflamadan huzur içinde sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi görmeleri çok önemli çünkü. Aksi halde açlıktan suratı asılıp bağıran baba, karnı acıktığı için enerjisi düşmüş etrafa kızıp duran anne görecektir ki bu hiç hoş olmaz değil mi?


Bu öneriler yeterli. Tüh keşke daha çok olsaydı, diye düşünmeyin sakın! Anlatılanları tek başınıza aktaramıyorsanız, endişeleriniz varsa, yardım etmek için her zaman hazırız. Onlar çocuk! Hepsi zaten birer melek. Bize düşen onların doğasını ve doğallığını yitirmeden büyümelerini sağlamak, ayrıca kendi manevi değerlerimizi evlatlarımıza aktarmak. İstesek de istemesek de bizleri izleyerek büyüyorlar. Kendimizi ne kadar yetiştirirsek, o kadar kaliteli fotoğraflar izleyerek büyüyecekler. Dönüp dolaşıyor, iş yine bizde bitiyor anlayacağınız
Zira kendimizdekini(!) değiştirmedikçe, onların kalplerine “olması gereken”i nasıl ekebiliriz ki?


alıntıdır


Danışman Psikolog - Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu - Haber 7
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 5985 14 Temmuz 2015 13:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4055 14 Temmuz 2015 13:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4890 14 Temmuz 2015 13:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2647 14 Temmuz 2015 12:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2341 14 Temmuz 2015 12:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
ev hanımları için medineweb den pratik bilgiler (: makbergülü Pratik / Faydalı Bilgiler 75 29Haziran 2019 19:45
çocukları disipline etmek için bazı çok yanlış yöntemler uygulanmaktadır MERVE DEMİR Çocuk ve Aile Sağlığı 1 16 Nisan 2014 20:30
Sağlikli dişler için 5 pratik öneri su damlası Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 1 20 Mart 2014 10:28
Manevi Temizlik, Günahlardan Kurtulma, Manevi Olgunlaşma, Allahın el-Kuddûsü İsmi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 0 15 Ocak 2012 18:01
Manevi değerler...! Hasdadaş Makale ve Köşe Yazıları 1 03 Mart 2009 22:58

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.