Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  21 Ocak 2022 (18:51), Konuya Son Cevap : 21 Ocak 2022 (20:15). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Esma_Nur
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Ocak 2022, 18:51   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11841
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Sosya Medyayı Çocuklarınızın Anı Albümü Gibi Kullanmak

Sosya Medyayı Çocuklarınızın Anı Albümü Gibi Kullanmak

Sosyal medyada küçük bir çocuğun doğum günü videosu yayımlandı. Videoda, annesinin elinde pastayla sınıfa girmesiyle şaşıran çocuğun tepkilerine çok sayıda yorum yapıldı. Tartışılan videoyu Psikolog Serap Duygulu degerlendirdi. “Sosyal medyada çocuk fotoğrafları paylaşmak” başlıklı bilimsel makalenin sahibi Serap Duygulu, annelere ve babalara kritik uyarılarda bulundu.

Instagram’da yayımlanan küçük bir çocuğun doğum günü videosu gündem oldu.

O videoda;

Annesi, küçük çocuğun doğum gününü sınıfında sürpriz yaparak kutladı. Sürpriz kutlamaya çok şaşıran çocuğun tepkilere çok sayıda yorum geldi. Kimi sosyal medya kullanıcıları çocuğun, annesinin elini öpmesini tuhaf karşılarken, kimileri de bu durumu alkışladı. Ancak, asıl tartışılması gereken konu videoda yaşananlardansa, çocukların sosyal medyada nasıl yer alması gerektiği…

Sosyal medyada, doğum günü videosu üzerinden yürüyen tartışmayı da eleştiren Serap Duygulu, “Biz, istediğimiz gibi yaşamak istiyoruz, karışılmasını istemiyoruz ama başkası hakkında yargıda bulunma, nasıl davranması gerektiğini dikte etme gibi bir takım hadsizlikleri de kendimizde hak görüyoruz” uyarsında bulundu.

VİDEONDAN KİŞİLİK TAHLİLLERİ YAPMAK YANLIŞ”

Herkesin merak ettiği noktadan başlayalım, yani videonun analizi…

Öncelikle, Psikolog Serap Duygulu, sosyal medyadaki videolar üzerinden yapılan niyet okumalara karşı çıkıyor, bunları çok tehlikeli buluyor. Serap Duygulu’nun ilk yorumu şöyle:

Sosyal medyada gördüğümüz, videolarını izlediğimiz, sadece o anlık ya da hayatın bir kesitinden küçük bir görüntü üzerinde, kişilik tahlilleri yapmak, kişilerin yaşam biçimlerini yargılamak, bir takım çıkarımlarda bulunmak doğru değil.”

İKİ YÜZLÜ BİR TOPLUM OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİ”

Psikolog SerapBu videoda ben, beklemediği bir sürprizle karşılaşmış, annesini sınıfın ortasında elinde pastayla gördüğünde çok şaşırmış ve muhtemelen arkadaşlarının arasında çekim yapıldığı için de biraz utanmış bir erkek çocuğu görüyorum.

Çocuklar özellikle okula başlayana kadar, anne babasıyla her yere gitmek isterler. Okul gibi sosyalleştikleri bir ortama girdiklerinde, öncelik arkadaşlar ve o sosyal çevre olur. Onun için de çocuk arkadaşlarının olduğu bir ortamda, pastayla annesini gördüğünde, utanmış olabilir. Çocuk orada nasıl davranacağını bilememiş olabilir. Buradan aileyi değerlendirmek, çocuk annesine farklı davranıyor demek, burada çok mutlu bir aile tablosu görüyoruz, demek uygun değil. Ailenin yapısını bilmiyoruz.

Çocuk orada artık hepimizin unuttuğu bir şeyi yapıyor çocuk, el öpüyor. Bu durum bazı insanlara garip gelebilir, bazı insanlara göre de yaşamın doğal bir akışı… Biz neye göre insanları yargılayacağız, ya da böyle bir hakkımız var mı? Tabi ki yok. Bizim için normal denilen şey, ‘norm’a uygun. Toplumda ya da kültürde yaşadığınız çevreye, dinamiklere uygun her şey, kabul edilebilir. O nedenle sosyal medyada gördüğümüz sadece o anlık görüntülerle, ya da kurgulanmış görüntülerle, nasıl yargılamalarda bulunabiliriz. Bir kere bu haksızlık ve iki yüzlü bir toplum olduğumuzun göstergesi… Biz, istediğimiz gibi yaşamak istiyoruz, karışılmasını istemiyoruz ama başkası hakkında yargıda bulunma, nasıl davranması gerektiğini dikte etme gibi bir takım hadsizlikleri de kendimizde hak görüyoruz.”

YARGITAY KARARINA DİKKAT

Psikolog Serap Duygulu’nun ikinci önemli uyarısı; özel ana ve kamusal alan üzerine…

Çocukların yatak odaları, vücudunun belli bölgelerinin çıplak olarak yayımlanması, özel alana giriyor.

Bir de kamusal alan var. Bu videodaki gibi okul bir kamusal alan ancak Psikolog Serap Duygulu, bu kez başka bir soruna dikkat çekiyor. Kendisinden dinleyelim:

Kamusal alan, özel alan ayrımı yapmamız lazım. Yapay zeka hayatımıza girdi. O zaman biz, gelecekte çocuklarımızı zor durumda bırakmayacak, mutsuz olmayacakları, art niyetli insanların kullanmasına imkan vermeyecek bir sosyal medya kullanıcısı olacağız.

Bu videoya bakacak olursak, kamusal alandır orası, yani bir yatak odası değildir, çünkü orası özel alan.


Kamusal alan paylaşımlarında, diğer çocukların kişilik haklarının ihlali gündeme geliyor. Orada başka çocuklar da var, öğretmenler buna tek başına yetkili değildir. Yargıtay’ın bu konuda kararı var. Yargıtay der ki, çocukların okul ortamında, hiçbir gerekçeyle fotoğraflarının alınması, video çekilmesi, sosyal medyada paylaşılması kabul edilemez. Yasal olarak bu konuda yaptırım uygulanacağını söylüyor, Yargıtay…”

HİÇ Mİ BİR ŞEY PAYLAŞMAYACAĞIZ?” SORUSUNUN YANITI

Psikolog Serap Duygulu’nun son sözleri ise “hiç mi bir şey paylaşmayacağız?” diye soranlara…

Serap Duygulu’nun, bu soruya yanıtı şöyle:

“İnsanlar şunu soruyor; ‘hiç mi bir şey paylaşmayacağız?’ Tabi ki, paylaşacağız. Doğum günü, mezuniyet, geziler, bunları paylaşmak isteyebilirsiniz.

Kimileri sosyal medyayı çocuğunun anılarını biriktirmek için, bir albüm gibi kullandığını söylüyor. Bu bana göre yanlış… Sonuçta, dijital ayak izlerinizi paylaşıyorsunuz. Çocuk gelecekte bunlardan hoşlanacak mı, hoşlanmayacak mı bilmiyorsunuz.”
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 81 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 67 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 48 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 72 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 69 01 Nisan 2024 03:25

Alt 21 Ocak 2022, 20:01   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.442
Konular: 575
Beğenildi:4532
Beğendi:6127
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart

Psikoloğumuzun son günlerdeki video için söylediklerine tamamen katılıyorum. Ne yakışdırmalar yapıldı o video ile alakalı aileyi tanıyormusunuz? Çocuğun o an hangi ruh halinde oldugunu biliyormusunuz? HAYIR o videoyu çok dikkatlice annesinin ilk içeri girişinden itibaren izleyin çocuk annesi içeri girdiğinde başını kollarının arasında masaya koymuş durumda idi benim aklıma ilk gelen arkadşları o çocuğu üzecek bir şeylermi söylediler acaba 🤔 malum çocuklar acımasız olurlar karşılarındakini rencide etmeyi marifet bilirler .

“Gez ve kimseye söyleme; gerçek bir aşk hikayesi yaşa, kimseye söyleme. Mutlu ol, kimseye söyleme.” diyor ve ekliyor Halil Cibran; “Çünkü insanlar güzel şeyleri mahveder.” Ne kdar güzel söylemiş yazar . Artık normalleşdi sosyal medyada foto paylaşmak ama hiç bir şey sebebsiz sunulmadı.. birde sosyal medyada dikkatimi çeken başka bir şey daha herkes kendini ıspatlamanın derdinde kimi yemekleri ile kimi güzelliği ile kimi çeşitli marifetleri ile kimi görün beni derdinde Allah hepimize hidayet versin.
Mihrinaz beğendi.
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Ocak 2022, 20:15   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11841
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

İki yüzlü bir toplum olduğumuz tezi çok doğru bir tespit. Kendi hayatlarını dokunulmaz, karışılmaz kılan bir sürü kitle, başkalarının hayatlarına, mutluluklarina karşı çok acimasızlar. Güzele güzel demek lüks artık. Çok güzel bir vurgu taşıyor Halil Cibranın sözü.

Sosyal medyayı anı albümü gibi kullanma fikride çok yanlışmış. Bunu da çok duyuyordum. Dijital ayak izlerini bırakıyorsun. Çocuklar büyüyüp ergen olduklarında bu görüntülerden herkesle paylaşımından haz edeceklermi? Bunlari düşünmek gerek.

Kamusal alan zaten yasakmış. Özel alanda da titiz olsun ebeveynler.
10 yaşından itibaren çocuklarım izinsiz hiçbir fotolarini paylaşmamı istemediler. Mahremiyet duygusu, saygı burda başlıyor. Orayı aşınca o duygu yırtılıyor. Yırtmayalım.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Medineweb Müziksiz İlahiler Albümü nurşen35 İlahiler/Ezgiler 14 20 Nisan 2022 22:45
Çocuklarınızın fanatik olmaması için... EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 22 Mayıs 2013 08:52
2013 Kutlu Doğum- (Albümü indir) Peygamber Sevdalıları -Ewindâre Pêxember MUHACİR. İlahiler/Ezgiler 2 02 Nisan 2013 18:16
Allah beni unuttu gibi cümleler kullanmak caizmi MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 10:03
Müslüman şöyle olmalı veya yapmamalı gibi genel ifadeleri kullanmak gıybete girer mi MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 07 Nisan 2009 21:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.