Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi Huzurİslam,Açılış Tarihi:  10Haziran 2008 (14:50), Konuya Son Cevap : 14 Kasım 2008 (17:36). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10Haziran 2008, 14:50   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Huzurİslam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Huzurİslam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 762
Konular: 392
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:87
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Çocuğa Saygı

Çocuğa Saygı

Eğer ezik büzük, içine kapanık değil, rahat fikir beyan eden, başkalarına saygı gösteren, kendisine saygı gösterilen, güçlü ve düşünen insanlar yetiştirmek istiyorsak; önce kendimiz, çocuklarımıza ve onların düşüncelerine saygı göstermeliyiz.
Saygı ama, gerçekte ciddîye almadığımız halde saygı gösteriyormuş gibi yaparak değil, gerçekten saygı göstermeliyiz.

Yoksa, çocuk nasıl yetişecek?.

Yine çocuğa değer vermenin bir gereği olarak, çocuğumuzdan birşey öğrenmekten komplekse kapılmamalı ve öğrendiğimizde bunu memnuniyetle belirtmeliyiz.
"Çocuklarınızla her ne olursa olsun, kesinlikle alay etmeyin ve onları başkalarının yanında küçük düşürmeyin. Gerekirse, uygun olmayan davranışlarını onlara îma etmek için şifreli kelimeler kullanabilirsiniz."
Çocuklar haklı olarak, her zaman, özellikle ergenlik çağlarında dinlenmeyi, adam yerine konmayı, fikirlerine saygı gösterilmesini istiyorlar.
Yerine göre, herhangi bir meselede onların tek tek fikirlerini sormalı, istişarelere dâhil etmeli, birinin düşüncesi hakkında diğerlerinin görüşlerini dinlemeli, kendi fikrimiz hakkında da değerlendirmelerini almalıyız.
Onları, götürebileceğimiz misafirliklere, ziyaretlere birlikte götürmeli, sohbet toplantılarımızda yer vermeli, yakın ilgi göstermeli ve anlatacaklarını ciddiyet ve memnuniyetle dinlemeliyiz.
"Çocuğun sohbetlere katılması, onun yetişmesinde önemli bir etkendir. Çocuk buralarda şahsiyet ve bilgi kazanır. Ahlâk ve terbiye kuralları öğrenir. Çevreye ve topluma alışır."
"Ergenliğe geçiş, gencin ruh dünyasında fırtınaların koptuğu bir dönemdir. Bugün kurduğu yüksek bir hayâlden ertesi gün kolayca vazgeçebilir. Büyükleri acımasızca eleştirir. Bununla aslında amacı, büyüklere karşı saygısızlık yapmak değil, artık büyüdüğünü göstermektir. Bu dönemi çatışmasız geçiren ailelerin sayısı çok azdır.
Genellikle gençlerin öncelikleri arasında emniyet ve tedbir yoktur. Riske girmeyi severler. Her konuda çocuğunuzun sizin gibi düşünmesini bekleyemezsiniz. Bu arada önemli olan, diyaloğu kesmemek ve anlaşmazlıkların aile ortamını tahrip edecek dereceye yükselmesine izin vermemektir."
Onların sırlarına, sınırlarına saygı göstermeli, herşeylerine karışmamalı ve hiçbir şeyi de asla baskıyla kabul ettirmeye uğraşmamalıyız. Çünkü, baskıyla kimseye birşey kabul ettirilemeyeceği gibi, bunun hemen veya ileride ortaya çıkacak çeşitli yan tesirleri de olur.
Böyle durumlarda metod; anlayışla yaklaşmak, yerine göre iknâ etmeye ve sevdirmeye çalışmak olmalı. Bunları yeterince yaptığımızı söyleyebilmemiz çok zor. Çünkü, kendimize dikkatle bakarsak, "Ben elimden geleni yaptım" deyip kendimizi temize çıkarmaya kalkışsak da, yapmadıklarımızın ne kadar çok olduğunu görürüz.
"Çocuklara büyük insanmış gibi davranalım. Ama onlardan büyük insan davranışı beklemeyelim." Bu yaklaşım, onları çok daha güçlü, rahat ve huzurlu yetiştirir.
Yedi yaşındaki kızımı, artık "bebeğim" diye sevmemeye dikkat ediyorum.
Onlara, küçük oldukları için anlayışla yaklaşmak; fakat, büyümekte oldukları halde hâlâ, bir savunma ve hoş görme havası içinde, "Amcası, daha küçük." diyerek çocuğu kendi yaşının altına da itmemek lâzım.
Çocuğun bizden istediği bazı şeyler mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda da onları kaba bir şekilde değil, incitmeden reddetmeye çalışmalıyız.
Eğer büyük insan yetiştirmek istiyorsak, "çocuk" deyip geçmemeli, onlara özel önem verip dinlemeli, onlara karşı ince ve zarif olmalıyız.


Ahmet Maraşlı
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Huzurİslam 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yüreğimden Nağme-i Ç/alıntılar Şiirler ve Şairler HakikaT 3 2183 13 Ocak 2010 22:19
Sabr-ı Sükut/ medineweb.net Şiirler ve Şairler Mihrinaz 2 2400 13 Ocak 2010 22:12
Sen Bilme Beni, Ey Ebed Güzeli! Makale ve Köşe Yazıları dua dilencisi 3 2187 13 Ocak 2010 21:56
54.Haftanın Misafiri ''kocaklar'' Hafta'nın Misafiri Emekdar Üye 26 10288 10 Ocak 2010 20:32
Yâr Kucağı Makale ve Köşe Yazıları dua dilencisi 1 1921 09 Ocak 2010 00:08

Alt 11Haziran 2008, 19:16   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:KEVİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1676
Üyelik T.: 05 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 340
Konular: 70
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Çocuğa Saygı

Toplumumuzda otuz yaşına kadar herkes çocuk kabul edilir. otuzdan sonra bir anda olgun oldukları kabuledilir.
Bir anın içinde çocukluktan olgunluğa geçen şahıs belli bir süre bu durumun ağırlığında kalır. velhasıl kendini gerçekten olgun olmuş gördüğünde ömrü de bitiverir.
__________________
Çağımızın en büyük tutkusu köleliktir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Kasım 2008, 17:36   Mesaj No:3
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seyyid isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2834
Üyelik T.: 29 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 350
Konular: 67
Beğenildi:7
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Çocuğa Saygı

Çocuk olmak isterdim, çocuk olabilmek… Hayatin güzelliklerine varan, kötülüklerden bihaber, rahmetin ulastigi yerde sevgiyle yogrulmus bir çocuk; zihninde tertemiz düsünceleriyle, kalbinde nefret, vücudunda zahmet olmayan bir çocuk…

Hayata çocuk gözüyle bakabilmek; bayramda alinan yeni ayakkabinin zevki, yeni elbiselerin verdigi mükemmel heyecani yasayabilmek, top kosturmak, çizgi film izlemek, ziplamak, salincaga binmek, yere düsünce gülerek kalkabilmek, sevgiyle uçmak isteyen bir çocuk olmak isterdim ve çocuk kalabilmek…



Hayallerde sinir tanimayan geçmisi düsünmeyen gelecegine de bin bir plan yapan olaganüstü bir kahramanlik içinde zaman nedir bilmeyen dert tasa olmadan mutlulugu yakalayan, sicakligiyla etrafini isitan, isigiyla karanligi dagitan ve aydinlatan çocukça yasamak isterdim çocukça yasayabilmek…
Çocuk olmak isterdim insanligi düsünen, kendi çikarini hiçe sayan, sadece bir sekere dünyayi kurtaran, aldanan fakat aldatmayan, yalan nedir bilmeyen, samimiyetle inanan kalpten bir bismillah ile ise baslayan çocuk olmak isterdim çocukça baslayabilmek…
Çocuk olmak isterdim; sevilen, saçi oksanan, yanagindan bir makas alinan öpülmenin mutluluguyla insanlara simsIki sarilan, hayata hayattakilere umutla bakan çocuk olmak isterdim çocukça bakabilmek…
Anne sefkatine siginan annenin tatli tokadi ile anne diye aglayarak annenin sicacik kucagina sarilan, büyük bir istekle babadan balik tutmasini ögrenen kardesiyle soguk gecede sicak ekmegini paylasan aile saadetini yasayan çocuk olmak isterdim çocukça yasayabilmek…
Çocuk penceresiyle bakmak isterdim dünyaya kuslarla uçmak çiçeklerle konusmak, yagmurla saganak olmak isterdim huzurun son noktaya ulastigi bir çocuk gibi rahat olup gökyüzünde uçan bir bulut olmak, insanlara yol gösteren bir yildiz, bembeyaz isigiyla etrafi aydinlatan bir ay olmak isteyen çocuk gibi olmak isterdim çocuk gibi hayal kurmak… Çocugumda olsun isterdim babasina çocuklugu ögretecek…

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Eğitimde çocuğa saygı/ medineweb EyMeN&TaLhA Çocuk Ve Gençlik Eğitimi 2 06 Aralık 2023 22:01
Çocuğa Dini Eğitim.../medineweb YAVUZ SELİM Çocuk ve Aile Sağlığı 3 11 Mart 2022 03:22
Çocuğa aşırı ilgi EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 18 Şubat 2015 15:30
İkinci çocuğa iki kat yardım EyMeN&TaLhA Bilgi Dağarcığı 0 26 Mayıs 2013 12:05
Yalan söyleyen çocuğa ne yapmalı! İmamHüseyin Çocuk ve Aile Sağlığı 0 13 Nisan 2009 14:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.