Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-(Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) > DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler

Konu Kimliği: Konu Sahibi JAZARİ,Açılış Tarihi:  04 Eylül 2014 (06:33), Konuya Son Cevap : 10 Mayıs 2015 (13:42). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen JAZARİ
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 04 Eylül 2014, 06:33   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:41
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DHBT deneme soruları

DHBT deneme soruları

1-islami kaynaklarda aslı vahye dayanmayan batıl dinler için genellikle hangi kacram kullanılır?
a-milel
b-nihal
c-fiten
d-firak
e-hizib

2-hangisi itikadi görüşler sebebiyle İslam çerçevesi içinde yeralır?
a-hariciyye
b-galiniyye
c-batıniyye
d-yezidiyye
e-hululiyye

3-”Allahın yed’i olduğuna inanırız fakat bu yed’den kastedilen manayı Allaha havale ederiz” görüşü hangi mezhebe aittir ?
a-cebriyye
b-eşariyye
c-maturidiyye
d-selefiyye
e-cehmiyye

4-hangisi eşari bilginlerden biri değildir ?
a-gazali
b-razi
c-evzai
d-kadı beydavi
e-cuveyni

5-hangisi maturidi ve eşari’nin ortak görüşüdür ?
a-tekvin sıfatı ezelidir
b-dini tebliğ olmasa da kişinin Allahı akılla bulması vaciptir
c-Allah bir kula gücünün yetmediği bir şeyi yüklemez
d-akaid sahasında ayetlerle birlikte hadisler de delil kabul edilir
e-Allahın nefsi kelamı işitilemez

6- “kulların ihtiyari fiillerini hür iradeleriyle yaptığı ve kul için en uygun olanı yaratmanın Allaha gerekli olduğu” görüşü mutezilede hangi kavram ile ifade edilir ?
a-vaad
b-adl
c-tevhid
d-vaid
e-el menzil beynel menzileteyn

7-cevher ve araz hangi ilmin içeriğidir?
a-kelam
b-hadis
c-fıkıh
d-tefsir
e-tasavvuf

8-Allahın sıfatı olan “şanı kadri yüce ve kudreti büyük olan” anlamında sıfatı hangisidir?
a-bari
b-ali
c-hakim
d-bedi’
e-kadir

9-Eser müellif eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
a-Usulud din-bağdadi
b-tabsiretul edile-nesefi
c-el akaidul adiye-Abdulcebbar
d-akaiddun nesefi-ömer b. Muhammet
e-kitabut tevhid-imam maturidi

10-hadis kitaplarında enbiya iman cennet cehennem vb. konular hangi ilm dalıyla ilgilidir?
a-tarih
b-tefsir
c-akaid
d-fıkıh
tasavvuf

11-hangisi kelam ilmindeki tartışmalardan değildir?
a-sıffin savaşı
b-cemel vakası
c-yemame savaşı
d-kırtas hadisesi
e-hakem olayı

12-hangisi maturidi mezhebine mensuptur?
a-kadı beydavi
b-nureddin sabuni
c-fahreddin razi
d-ibn teymiyye
e-imam cüveyni

13-hangisi kelamcı bir bilgin değildir?
a-taftazani
b-aduddin el ici
c-ed debusi
d-bakıllani
e-en nesefi

14-hangisi kelamın diğer bir adı değildir?
a-fıkhıl ekber
b-ilmul iştikak
c-usulid din
d-ilmul istidlal ve nazar
e-ilmut tevhid

15-kelam dalındaki “halkul kuran” kavramı ne demektir?
a-kuran ahlakı
b-kuranın halkın idrakine sunulması
c-kuranın yaratılmışlığı
d-kuran okuma ahlakı
e-kuranın peygamberlere vahyedilmiş olması

16-“vacip li zatihi” kavramı için hangisi söylenemez?
a-ebedi olması zaruri değildir
b-varolmak için bir muhdisee ihtiyacı yoktur
c-cisimlerden cüzlereden mürekkep değildir
d-varlığından önce yokluk söz konusu değildir
e-varlığı kendisiyle kaimdir

17-bir kiş zanda bulunarak herkesin uyuduğu bir vakitte sokakta gördüğü birisine hırsız demiştir. Verdiği bu hüküm nasıl bir hükümdür?
a-bedihiyyat
b-mütevatirat
c-aynel yakin
d-zanniyat
e-ilmel yakın

18-“kulun menfaatine en uygun olanı yaratması onun üzerine vaciptir”tarzındaki mutezili görüş hangi kavramla açıklanır?
a-emri bil maruf
b- adalet
c-el menzil beynel menzileteyn
d-nehyi anil munker
e-el vad vel vaid

19-hangilerin kelamdaki görüşleri meşhurdur?
1-selefi
2-mürcie
3-halvetiyye
4-eşariyye
5-nasraniyye
a-1-2-4
b-1-3-5
c-2-3-4
d-2-4-5
e-2-3-5

20-mürcie mezhebine bu ismin verilmesinin sebebi nedir?
a-dini tebliğ olmasa kişi Allahı bulabilir
b-hz Muhammeden sonra en üstün kişi hz ebubekirdir
c-Allahın fillerinin mutlak bir sebebi ve hikmeti vardır
d-büyük günah işleyenin hükmü Allaha ve ahrete kalmış
e-Allahın günah işleyeni cehenneme atması beklenir



CEVAPLAR..

1-b 2-a 3-d 4-c 5-d 6-b 7-a 8-b 9-c 10-c 11-c 12-b 13-c 14-b 15-c 16-a 17-d 18-b 19-a 20-d
Esma_Nur ve hüsnakrbğ beğendiler.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi JAZARİ 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yaşlı Olmasam Dağa Çıkardım Muhtelif Konular yasarakkas 5 1480 06 Ekim 2015 08:47
74 yaşında bir Terörist(!) Serbest Kürsü ayrıLık_ 2 1161 15 Eylül 2015 15:04
2014 ALES Sonbahar dönemi sınav Başvurusu ÖSYM'den Duyurular JAZARİ 0 1673 21 Eylül 2014 20:01
DHBT Soru-Cevap/Medineweb DHBT-Çıkmış Sorular-Cevaplar Mihrinaz 8 11894 11 Eylül 2014 22:30
2014/2 EKPSS/KURA İle Engelli Memur Yerleştirme... ÖSYM'den Duyurular JAZARİ 0 1755 11 Eylül 2014 19:12

Alt 04 Eylül 2014, 13:18   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:41
Mesaj: 7.406
Konular: 425
Beğenildi:2254
Beğendi:4870
Takdirleri:3317
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT denem soruları

hacı yazıların puntosunu büyütebilir misin
Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Eylül 2014, 13:20   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Allahın kulu_ isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:45
Mesaj: 2.636
Konular: 165
Beğenildi:1069
Beğendi:1549
Takdirleri:3785
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT denem soruları

Allah razi olsun
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Eylül 2014, 20:44   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:41
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: DHBT denem soruları

DENEME-2
1-biz kıyamet günü adalet terazilerini kurarız.Artık kimseye hiçbir şekilde haksızlık edilmez ayetinde bahedilen adalet terazisinin adı nedir?
a-sırat
b-araf
c-mizan
d-sair
e-hesab

2-dediler ki ; hayat ancak bu dünyada yaşadıklarımızdır.ölürüz ve yaşarız.bizi tüketip bitiren ancak ve ancak zamandır ayeti kerimesinde söylenen sözleri söyleyen kişiler aşağıdakilerden hangisi inkar eder?
a-rızık
b-ahiret
c-tenasuh
d-ecel
e-kader

3-tüm canlılar için belirlenmiş sürenin sonunu ifade eden kavram nedir ?
a-ecel
b-berzah
c-kaza
d-kıyamet
e-kader

4-hangisi cennette yer almaz?
a-bal ırmakları
b-halis ipek elbiseler
c-gölgeler altında tahtlar
d-zakkum ağacının meyveleri
e-süt ırmakları

5- “iş konusunda onlarla müşavere et , kararını verdiğin zaman Allaha dayanıp güven” şeklindeki ayette tavsiye edilen davranış nedir?
a-infak
b-iffet
c-tevekkül
d-terviye
e-azm

6-dünyanın gidişatının planlı olmadığını , meçhul bir bir geleceğe doğru sürüklendiğimizi iddia eden birinin inanç problemi hangi konudadır ?
a-melekler
b-kaza ve kader
c-ruh
d-ölüm
e-peygamberler

7-hangileri cebrailin isimleridir?
1-seyyidulmelaike
2-ruhul kudus
3-melekul mevt
4-ruhul emin
a-1-2-3-4
b-2-3
c-2-3-4
d-1-2-4
e-1-3-4

8-hangisinde ahret halleri dışında bir husus yer almaktadır?
a-haşr-havuz-mizan
b-hesap ve sual-sırat-araf
c-ba’s-haşr-ölüm-hesap
d-ba’s – haşr- amel defterinin dağıtılması
e-havuz-mizan-a’raf

9-peygamberlerin zeki olmalarıyla ilgili olan sıfat?
a-fetanet
b-sıdk
c-ismet
d-emanet
e-tebliğ

10-“ehli kıble tekfir edilmez” prensibine hangisi örnek gösterilebilir?
a-ateistler mümin kabul edilir
b-baskı altında din değiştiren mümin olamaz
c-mümin insan büyük günah işlese de mümin kabul edilir
d-kıblenin dini bir şiar sayılmaması
e-şirk dahi kişinin müminliğine zarar vermez

11-şarabın haramlığını ve melekleri inkar edene ne denir?
a-fasık
b-zalim
c-müşteşrik
d-kafir
e-facir

12- “kalben kişi iman ettikten sonra herhangi bir sebeble ameli terk ediyorsa bu kişi yine de mümindir.”buna göre hangileri mümin sayılır?
a-hırsız-facir
b-zinakar-kafir
c-münafık-fasık
d-yalancı-müşrik
e-münafık-hırsız

13-hangisi alemdeki her şeyin sonradan yaratıldığını ve bir yaratıcıya muhtaç olduğunun bir delilidir?
a-imkan
b-fıtrat
c-hudus
d-gaye
e-nizam

1-vahdaniyet
2-hayat
3-irade
4-kıdem

14-hangi sıfatlar yalnızca Allaha aittir?
a-1-2
b-1-4
c-3-4
d-2-3
e-1-3

15-Allahın hangi ismi yanlış tercüme edilmiş?
a-es samed:başkasına muhtac olmayan
b-el hadi: doğruya ileten
c-el bari: bereket veren
d-el hayy: diri olan
e-el kadir:sonsuz güç sahibi

16-peygamberlere ilahi kitap verilmesi Allahın hangi sıfatıyla doğrudan ilgilidir?
a-kelam
b-kıyam bi nefsihi
c-semi
d-hayat
e-tekvin

17-hangisinin peygamber olduğunda ittifak vardır?
a-zülkarneyn
b-üzeyr
c-ilyas
d-lokman
e-asaf

18-hangi sıfatın peygamberler için kullanımı caiz değildir?
a-münzir
b-muhyi
c-mürsel
d-mübeşşer
e-mübelliğ

19-hangisi cehennemde yer almaz?
a-selsebil
b-zemherir
c-çukurlar
d-kaynar su ve irin
e-zakkum ağacı


20-evleneceğim kişi zaten kaderimde yazılı , çaba sarf etmeme gerek diyen biri hangi İslami ilkeye aykırı davranmaktadır?
a-zühd
b-isar
c-tevekkül
d-sadakat
e-ihlas


CEVPLAR..

deneme 2 : 1-c 2-b 3-a 4-d 5-c 6-b 7-d 8-c 9-a 10-c 11-d 12-a 13-c 14-b 15-c 16-a 17-c 18-b 19-a 20-c
Alıntı ile Cevapla
Alt 11 Eylül 2014, 10:18   Mesaj No:5
Medineweb EDİTÖRÜ
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.527
Konular: 1144
Beğenildi:4355
Beğendi:3686
Takdirleri:13635
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT denem soruları

Deneme Soruları 3 :


1. Yüce Allah'ın hoşnut olmadığı sevmediği meşru olmayan, yapılması durumunda kişinin ceza ve yergiye müstehak olacağı davranışlara genel olarak ne isim verilir?


a. İkab
b. Mücazat
c. Kader
d. Şer



2. Bir şeyi güzel sanma veya bir kimsenin ya da bir hadisenin iyiliği hakkında vicdani kanaat sahibi olma hangi ahlaki erdemin adıdır?


a. Hilm
b. Hıfzı lisan
c. Hüsn-i zan
d. Su-i zan




3. Harekeyi gizli bir ses ile okumaktan ibaret olan kavrama ne denir ?



a. İşmam
b. Revm
c. İmale
d. Teshil




4. Hangisi Fer'i Med çeşidi değildir?



a. Medd-i Muttasıl
b. Medd-i Munfasıl
c. Medd-i Lin
d. Medd-i Tabii




5. Hem yazıda hemde okunuşta bulunan kelimenin gerek vaslı ve gerekse vakfı halinde değişmeyen ve sabit kalan hemzelere ne denir?




a. Vasıl Hemzesi
b. Kat'ı Hemzesi
c. Harf-i Med
d. Asli Med




6. Harfin teleffuzu esnasında seste oluşan yumuşaklık , sertlik , incelik , kalınlık , zayıflık , kuvvetlilik gibi özelliklere ne denir?




a. Sıfat
b. Mahreç
c. Lahn
d. Ğunne





7. Kur'an'da bazı kelimelerin altında bulunan KASR işareti neyi ifade etmektedir?



a. Uzatarak okumayı
b. İnce okumayı
c. Uzatmadan okumayı
d. Kalın okumayı




8. Kur'anı Kerim'de yaklaşık her beş sahifeden oluşan bölümlere ne denir?



a. Rubu
b. Ta'şir
c. Tahmis
d. Hizb




9. Ayetel Kürsi diye bilinen meşhur ayet hangi surededir?



a. Al-i İmran
b. Necm
c. İsra
d. Bakara




10. Kur'anı Kerim'i harekeleme ve noktalama işlemi hangi dönemde gerçekleşmiştir?



a. Hz. Ömer Dönemi
b. Hz. Osman Dönemi
c. Abbasiler Dönemi
d. Emeviler Dönemi





11. Med harflerinden birisi ile sebebi med olan hemze ayrı kelimelerde yan yana bulunursa bu med çeşidine ne denir?



a. Medd-i Munfasıl
b. Medd-i Muttasıl
c. Medd-i Lazım
d. Medd-i Arız




12. Kur'an okumaya başlarken

'' Euzubillahimineşşeytanirracim'' denir. Bu cümle aşağıdaki terimlerden hangisini

ifade eder?





a. Hamdele
b. Besmele
c. İstihaze
d. İstiaze




13. Huruful- Halk diye bilinen harfler kaç tanedir?



a. 5
b. 6
c. 8
d. 10




14. Bir önceki harfin harekesi üstün olduğunda hangi harf '' harfi med'' olur?


a. Ya
b. Vav
c. Elif
d.Hemze



15. Harfi medden sonra gelen , asli med üzerine ziyadeyi gerektiren medde ne denir?



a. Arızi med
b. Fer'i med
c. Sebeb-i med
d. Tabii med




16. Medd-i Tabii'nin bir Elif miktarı uzatılmasının hükmü nedir?



a. Sünnet
b. Mendup
c. Caiz
d. Vacip



17. Sesi nefes almaksızın kısa bir müddet kesip, tekrar devam etmeye ne denir?



a. Zamir
b. Sekte
c. Vakıf
d. Cezm




18. Tarihte Kabe'deki vazifelerden sikayenin anlamı nedir?



a. Kabe'de yapılan toplantılara başkanlık etmek
b. Kabe'yi ziyarete gelen hacıları ağırlamak ve barındırmak
c. Kabe'yi ziyarete gelen hacıların sularını tedarik etmek
d. Kabe'nin perdedarlığını ve anahtarlarını elinde bulundurmak



19. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


a. Hilfu'l Fudul Cemiyetini Ebu Leheb kurmuştur
b. Hilfu'l Fudul Peygamberimiz (sav) 'in katıldığı erdemliler cemiyetinin adıdır
c. Hilfu'l Fudul Cemiyeti Peygamber Efendimiz (sav) tarafından kurulmuştur
d. Hilfu'l Fudul cemiyeti Mekke'nin ticaretini arttırmak için as b. Vail tarafından kurulmuştur.




20. Kabe'de aşikare ibadet ne zaman başladı?



a. Hz. Ali'nin müslüman olmasından sonra ve 610 yılında
b. Hz. Ömer'in müslüman olmasından sonra ve 616 yılında
c. Hz. Hamza'nın müslüman olmasından sonra ve 616 yılında
d. Hz. EbuBekir'in müslüman olmasından sonra 610 yılında




21. Aşağıdakilerden hangisi başkalarının gizli taraflarını , kötülük ve kusurlarını araştırmak anlamına gelmektedir ?


a. Tecessüs
b. Tazarru
c. Su-i zan
d. Gıybet




22. Peygamberlerden sadır olan küçük hata ve sürçmelere ne denir?


a. Zelle
b. Sağire
c.Suğayre
d. Kebire




23. Cenazenin arkasından mezara kadar gitmek sünnettir. Bu sünneti ifade eden fıkıh kavramı hangisidir?




a. Techiz
b. Tedfin
c. Teşyi
d. Teşrik





24. Hac ibadetiyle yükümlü olabilmek için aranan şartlardan biri olan '' istitaat'' ne anlama gelmektedir?



a. Hac için ihrama girmek
b. Yakınlarla helalleşmek
c. Sağlık ve mali imkanlarının yeterli olması
d. Bir kafile dahilinde yolculuk etmek




25. Aşağıdakilerden hangisi hac ile ilgili değildir?


a. Mi'sad
b. Mes'a
c. Mikat
d. Metaf






Deneme Cevapları 3:


1. d
2. c
3. b
4. d
5. b
6. a
7. c
8. d
9. d
10.d
11.a
12.d
13.b
14.c
15.b
16.d
17.b
18.c
19.b
20.b
21.a
22.a
23.c
24.c
25.a
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Eylül 2014, 13:23   Mesaj No:6
Medineweb EDİTÖRÜ
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.527
Konular: 1144
Beğenildi:4355
Beğendi:3686
Takdirleri:13635
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT denem soruları

Deneme Soruları 4;



1. Müessirden esere ya da kanunlarda hadiselere götüren delile (tümdengelim)
ne ad verilir ?


a. Burhan-ı Rasul
b. Burhan-ı İnni
c. Burhan-ı Limmi
d. Burhan-ı Temanu



2. Ehl-i sünnet inancına göre '' insanın fiilleri '' konusunda aşağıdakilerden hangisi isabetli görülmez?


a. İnsan, iradeli fiillerini kendisi yapar
b. İnsan, fiillerinde cüz'i iradenin rolü yoktur
c.İnsanın fiillerinin yaratıcısı da Allah (cc) 'dur.
d. İnsan, ıztırari fiillerinde manen sorumlu değildir



3. Hanefilere göre aşağıdakilerden hangisi doğru bir hükümdür?



a. Kazası olan kişi hiç bir nafile namaz kılamaz
b. Kaza ile meşgul olmak nafile kılmaktan evladır
c. Kazası olan kişi beş vakit namazın sünnetlerini kılmaz
d. Beş vakit namazın sünnetleri hem kaza hem de nafile niyetiyle kılınır



4. '' Faite '' kavramını aşağıdakilerden hangisi karşılar?


a. Kerahat vakitleri
b. Sünnetlerin kazası
c. Namazı bozan hususlar
d. Vaktinde kılınmayan farz namazları



5. Aşağıdakilerden hangisi fıkıh ilminin ilke ve yöntemlerinden değildir?


a. Kamu yararının gözetilmesi
b. Mükellefiyette kolaylık
c. Hükümlerde tedricilik
d. Helallerde sınırlık



6. Aşağıdakilerden hangisi Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye ile ilgili yanlış bir bilgidir?


a. İçeriği dört mezhebe göre hazırlanmıştır
b. Ahmed Cevdet Paşa başkanlığında bir heyet tarafından tamamlanmıştır
c. 1869 yılında başlatılan çalışma 1876 yılında tamamlanmıştır
d. Başlangıç bölümüne külli iradeler konulmuştur



7. Aşağıdakilerden hangisi sürekli evlenme engelinin oluşmasına neden olmaz?


a. Talak
b. Sıhriyet
c. Rada
d. Karabet



8. '' Ahmed-i Yesevi tarafından kurulan Yesevi'den etkilenmiştir. Tarikat kurucusunun en önemli eseri Makalat'tır. Bu eserde şeriatta dört kapı ve kırk makam olduğundan bahsedilir. Bu kapılarda tarikat, şeriat , marifet ve hakikattır''.

Bilgileri aşağıdaki tarikatlardan hangisine aittir?

a. Bayramiye
b. Bektaşiye
c. Cerrahiye
d. Kadiriye



9. Aşağıdakilerden hangisi Yahudilerin on emrinden biri değildir?


a. İçki içmeyeceksin
b. Zina etmeyeceksin
c. Öldürmeyeceksin
d. Çalmayacaksın



10. Mütevatir hadislerle ilgili aşağıdakilerden yanlıştır?


a. Mütevatir hadis, cem-i gafır tarafından nakledilmelidir
b. Suyuti ve Kettani'nin mütevatir hadislerle ilgili kitapları vardır
c. Sahih hadisler mütabaat yoluyla mütevatir olabilir
d. Mütevatir hadis, görme veya işitmefiiline dayanmalıdır



11. Müslümanların zor yıllar olarak kabul edilen '' boykotla '' ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


a. Boykot beş yıl devam etmiştir
b. Hz. Hatice boykot esnasında vefat etmiştir
c. Mu'tim b. Adiy boykotun sona ermesini sağlayan kimselerdendir
d. Boykot esnasında Haşimoğulları ve Muttaliboğulları istisnasız hepsi Ebu Talip mahallesine taşınmışlardır



12. Aşağıdakilerden hangisi halk dilinde meşhur olan bir rivayetin hadis olup olmadığını araştırmak için ilk bakılması gereken eserlerden biridir?


a. Acluni - Keşfu'l- hafa
b. İbn Arrak - Tenzihüş - şeria
c. Suyuti - el- Leali'l - Masnu'a fi'l Ehadis'il Mevzua
d. Bağavi - Meşabihü's - sünne



13. Hz. Peygamberimizin (sav) zamanında yapılan gazvelerle ilgili hangisi doğrudur?


a. Toplam 36 gazve gerçekleşmiştir
b. Gazvelerin hepsinde çarpışma olmuştur
c. Hz. Peyganberimizin (sav) katılmadığı gazvelerin sayısı çoktur
d. Dümetü'l - Cendel isminde bir gazve yapılmıştır



14. Geleceğe ve gelecekte olacak bir takım olaylara ayrıca kıyamet alametlerine dair konuları içeren hadisler, hadis kitaplarının hangi bölümünde bulunur?


a. Rikak
b. İ'tisam
c. Melahim
d. Hudüd



15. Aşağıdakilerden hangisi hadislerin doğru anlaşılmasına yönelik hususlardan değildir?


a. Hadislerin ayetlerle birlikte değerlendirilmesi
b. Aynı konudaki hadislerin bütünlük içinde değerlendirilmesi
c. Hadislerin söyleniş sebeplerinin araştırılması
d. Hadislerin isnad tenkidinin yapılması



16. Hz. Peygamberimiz (sav)'in vefatından sonra bazı sahabiler halife seçimi için nerede toplanmışlardır?


a. Cennetü'l - Baki
b. Gamame Musallası
c. Beni Saide Sakifesi
d. Hz. Ebubekir'in (ra) evi



17. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberimizin (sav) tarafından lağvedilen cahiliyye devri kurumlarından değildir?


a. Sidane
b. Liva
c. Nedve
d. Einne



18. Fıkıh usulü alanındaki müellif eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?


a. Nesefi - el- Menar
b. Beydavi - el - Mahsul
c. Debbusi - Takvimu'l - edille
d. Gazali - Şifaul - ğalil



19. Gayri mümeyyiz çocuğun ehliyeti ile ilgili cümlelerden hangisi yanlıştır?


a. Kısas ve had cezası uygulanmaz
b. Namaz ve hac ve oruç gibi ibadetlerle mükellef değildir
c. Eda ehliyeti hükümsüzdür
d. Kendisine yapılan hibe ve vasiyyet geçerli değildir



20. Kendisi olmadan nassla amel edilmei mümkün olmayan, nassın hüküm ifade edebilmesi için nasda takdir olunması şart olan bir fazlalıktan ibarettir.
Tanımı verilen kavram hangisidir?


a. Nass'ın iktizası
b. Nass'ın delaleti
c. Nass'ın işareti
d. Nass'ın ibaresi



21. Hanefilere göre mikat mahallini ihramsız olarak geçen kişi ile ilgili olarak hangisi doğrudur?


a. Ten'ime giderek ihrama girer
b. Ceza olarak bedene (kurban) kesmesi gerekir
c. En yakın mikat mahalline giderek ihrama girer ve umre veya haccını yapmaya başlar
d. Bulunduğu yerde ihrama girer ve ceza ödemeside gerekmez



22. '' Remel '' hangisiyle yapılır?


a. Taşlama
b. Sa'y
c. Tavaf
d. Vakfe



23. Aşağıdakilerden hangisi fukaha metoduna göre tearruzu giderme usullerinden biri değildir?


a. Cem ve tevfik
b. Tevakkuf
c. Tercih
d. Tesakut



24. Müzdelife vakfesiyle ilgili olarak hangisi doğrudur?


a. Şafilere göre cem-i tehir vaciptir
b. Hanefilere göre cem-i tehir sünnettir
c. Vakfeyi Muhassır vadisinde yapmak gerekir
d. Müzdelife'de gecelemek sünnettir



25. Hz. Peygamberimizin (sav) ilk vahyin gelmesinden bir süre sonra vahyin kesildiği ara dönemi ifade etmek için kullanılan kavram hangisidir?


a. Gayri metlüv vahiy
b. Metlüv vahiy
c. Fetretü'l vahiy
d. Kesretü'l vahiy



26. Namaz vakitleri ile ilgili hangisi yanlıştır?


a. Yatsı namazının vakti şafağın kaybolmasıyla başlar, israfa kadar devam eder
b. Sabah namazı vakti fecr-i sadıkla başlar, güneşin doğmasıyla sona erer
c. İkindi namazının vakti, öğle namazı vaktinin çıkması ile başlar, güneşin batması ile sona erer
d. Akşam namazının vakti , güneşin batmasıyla başlar şafağın kaybolacağı zamana kadar devam eder



27. Huneyn Savaşında müslümanlar hangi Arap kabilesine karşı savaşmışlardır?


a. Gatafan
b. Hevazin
c. Kudaa
d. Evtas



28. '' Hervele '' Aşağıdakilerden hangisinde yapılır?


a. Sa'y
b. Taşlama
c. Tavaf
d. Vakfe



29. Hanefilere göre hangisi zayıf alacak kapsamına girer?


a. Ev kirası alacağı
b. Mehir alacakları
c. Ticaret mallarının bedelleri
d. Borç verilmiş paralar



30. Kıbleden kaç derecelik sapma namazı bozar ?


a. 26 derece sağa veya sola
b. 36 derece sağa veya sola
c. 40 derece sağa veya sola
d. 46 derece sağa veya sola


CEVAPLAR..
1. c
2. b
3. b
4. d
5. d
6. a
7. a
8. b
9. a
10.c
11.c
12.a
13.d
14.c
15.d
16.c
17.a
18.b
19.d
20.a
21.c
22.c
23.b
24.d
25.c
26.a
27.b
28.a
29.b
30.d
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Mayıs 2015, 13:42   Mesaj No:7
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:41
Mesaj: 9.471
Konular: 860
Beğenildi:8668
Beğendi:6913
Takdirleri:15562
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT denem soruları

cevaplar her denemenin altına iliştirlmiştir arkadaşlar..kolay gelsin..
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
DHBT Deneme Soruları nurşen35 DHBT-2-Sınav Konuları 1 05 Kasım 2018 19:45
DHBT Genel Deneme Soruları nurşen35 Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 2 21 Ekim 2018 19:26
Dhbt Fıkıh Deneme Sınavı nurşen35 Fıkıh 0 07 Ekim 2018 18:26
DHBT Akaid Deneme Soruları nurşen35 Akaid 0 01 Ekim 2018 19:53
DHBT İlk Dönem İslam Tarihi Deneme Soruları nurşen35 İslam Tarihi 0 01 Ekim 2018 19:51

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb   Medineweb   Medineweb   Medineweb   www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288