Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İMAM HATİP,KURAN KURSU-SEVİYE TESBİT-HACC-YURT DIŞI-DGS-ÖSYM-SINAVLARI.::. > Diyanetin Yeterlilik Sınavları > Diyanet Hacc Görevlileri Sınavı

Konu Kimliği: Konu Sahibi KuM TaNeSi,Açılış Tarihi:  09 Nisan 2009 (12:03), Konuya Son Cevap : 09 Nisan 2009 (12:05). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09 Nisan 2009, 12:03   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
KuM TaNeSi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KuM TaNeSi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5998
Üyelik T.: 02 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 1.956
Konular: 886
Beğenildi:21
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Sorular ! Hac ile ilgili

Sorular ! Hac ile ilgili

1 Hac sözcüğünün anlamını söyleyiniz?

2 Hac nasıl bir ibadettir? Açıklayınız

3 Hac ne zaman yapılır?

4 Hac niçin yapılır? Açıklayınız

5 Haccın farz olduğunu belirten bir ayet meali yazınız

6 Yahudi ve Hıristiyanlar hac yapmak amacıyla nereleri ziyaret ederler?

7 Kimler hac yapmakla yükümlüdür?

8 İhramı ne demektir?

9 Hac yasakları hakkında bilgi veriniz

10 İhrama girilen yerlere ne ad verilmektedir?

11 Telbiye nedir? Telbiye’yi yazınız

12 Vakfe ne demektir?

13 Vakfe nerede ve ne zaman yapılır?

14 Tavaf ne demektir?

15 Veda tavafı ne demektir?

16 Şavt nedir?

17 Haceriesved hakkında bilgi veriniz

18 Sa’y nedir? Nerede ve nasıl yapılır?

19 Kâbe niçin kutsal bir mekândır? Açıklayınız

20 Kâbe’nin bir diğer adı nedir?

21 Haccedenler Kâbe’de neler yapar?

22 Mescidiharam neresidir?

23 Mescidiharam içerisinde başka hangi kutsal yerler vardır?

24 Safa ve Merve neresidir?

25 Safa ve Merve niçin ziyaret edilir?

26 Safa ve Merve’de haccedenler ne yaparlar?

27 Arafat adı verilen bölgenin önemi hakkında bilgi veriniz

28 Haccedenler Arafat’ta ne yaparlar?

29 Müzdelife neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

30 Mina neresidir? Haccedenler orada ne yapar?

31 Türklerin geçmişte hac mekânları için yaptıkları hizmetler nelerdir?

32 Hac yapmaya gidecek kimse ne tür hazırlıklar yapar?

33 Hac nasıl yapılır? Kısaca anlatınız

34 Umre nedir? Açıklayınız

35 Umre ile haccın farkları nelerdir?

36 Umre nasıl yapılır? Kısaca yazınız

37 Medine neden önemli bir şehir olarak haccedenler tarafından ziyaret edilmektedir?

38 Medine’de ziyaret edilen yerlerin adlarını kısaca açıklayarak yazınız

39 Hac iradeyi ve sabırlı olmayı nasıl geliştirir?

40 Hac merhamet duygusunun gelişmesine nasıl katkı sağlar?

41 Hac gösterişten uzaklaşmaya nasıl yardımcı olur?

42 Hac insanda “biz” duygusunun gelişmesine nasıl katkıda bulunur?

43 Hac toplumların birbirini daha iyi tanımasına ve kardeşlik duygusunun gelişmesine nasıl yardımcı olur?

44 Hac eşitlik bilincinin gelişmesine katkı sağlar mı? Açıklayınız

45 Kurban nedir? Bilgi veriniz

46 İslam dininde kurban neye denir?

47 Dinlerdeki kurban ibadetine örnekler veriniz

48 Hz İbrahim neden oğlunu kurban kesmeye karar verdi?

49 Hz İbrahim’in çok sevdiği oğlunu kurban etmeyi göze alması ne anlama gelmektedir?

50 Hz İbrahim’in kurban kesmesiyle ilgili bir ayet meali yazınız

51 Kimler kurban kesmekle sorumludur?

52 Hangi hayvanlar kurban edilebilir?

53 Kurban edilecek hayvanın hangi özellikleri taşıması gerekmektedir?

54 Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

55 Kurban kestikten sonra çevre ve sağlıkla ilgili nelere dikkat etmeliyiz?

56 Kurbanın eti ve derisi nasıl değerlendirilir?

57 Kurban kesme ile Allah’a yakınlaşma arasındaki bağı açıklayınız

58 Allah’ın rızasını kazanmak için kurban kesmenin önemini belirten bir ayet meali yazınız

59 Kurban kesmenin insanlar için yararları nelerdir?

60 Kurban, insanlar arasında dayanışmayı nasıl sağlar?
__________________
Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KuM TaNeSi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
41.Haftanın Misafiri Belgin Hafta'nın Misafiri Belgin 37 13994 04 Ekim 2009 15:49
Neden Su içmeliyiz(46 sebep) Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp su damlası 6 3475 04 Ekim 2009 11:50
Yokluğuna Alıştırma... Şiirler ve Şairler KARAKÖSE 1 2880 04 Ekim 2009 11:45
Kırgınım Sana /medineweb Şiirler ve Şairler su damlası 7 3067 02 Ekim 2009 18:49
google amcam düzeltir işi bilir herşeyi =) Resim/Karikatür Esma_Nur 2 2642 02 Ekim 2009 10:25

Alt 09 Nisan 2009, 12:04   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
KuM TaNeSi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KuM TaNeSi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5998
Üyelik T.: 02 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 1.956
Konular: 886
Beğenildi:21
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanlığı 2007 YILI HAC ORGAN

1
TC
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
Hac Dairesi Başkanlığı
KİTAPÇIK TÜRÜ
A
2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
Test Soru Kitapçığı

1 Hz Osman’ın zamanında
Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ali b Ebî Talib
b) Abdurrahman b Avf
c) Zeyd b Sabit
d) Abdullah b Ömer
2 Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
isimlerinden biri değildir?
a) Ümmü’l-kitap
b) Mesânî
c) Kitap
d) Ümmü’l-kurrâ
3 Aşağıdakilerden hangisi vahiy
kâtiplerinden değildir?
a) Şurahbil b Hasene
b) Cabir b Abdullah
c) Abdullah b Revâha
d) Muaviye b Ebî Süfyân
4 Aşağıdakilerden hangisi en son
nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
a) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
c) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
5 “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
hangisidir?
a) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
En’âm, Mâide, Enfâl
b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
En’âm, Mâide, Enfâl
c) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
Mâide, Enfâl
d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
Enfâl, A’râf
6 Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
surelerden değildir?
a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
sureler
c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
kıssasını anlatan sureler
d) Cihad hükümleri içeren sureler
7 “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
ayetleri demektir
b) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
zannedilen ayetlere denir
c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
zannedilen ayetlere denir
d) Anlamı kapalı olan ayetlere denir
8 Aşağıdaki kelimelerden hangisi
“Lafızları aynı, anlamları farklı olan
kelimelerdir” tanımını ifade eder?
a) Müteşabih
b) Vücuh
c) Nezâir
d) Müteradif
9 Kur’ân ve Sünnetin açık
hükümlerine aykırı olarak yapılan
tefsirlere ne ad verilir?
a) İşârî tefsir
b) Hermonatik
c) İlhâdî tefsir
d) Semantik
10 Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
b) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-Kur’ân
c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
11 Müessirden esere ya da
kanunlardan hadiselere götüren delile ne
ad verilir?
a) Burhân-ı temanu’
b) Burhân-ı innî
c) Burhân-ı limmî
d) Burhân-ı fıtrî
12 “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
adıdır?
a) Tevrat
b) İncil
c) Zebur
d) Matta
4
13 Kur’ân’ın bir bütün olarak
indirildiği dünya semasında bulunan yerin
adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mûr
b) Beytü’l-izze
c) Levh-ı mahfuz
d) Beytü’l-kelâm
14 Ölümden sonra başlayan ve
mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
a) Berzah
b) A’râf
c) Bezm-i elest
d) Beyt-i ma’mur
15 “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Eş’ariyye
b) Mutezile
c) Matüridiyye
d) Cehmiyye
16 “Husün ve kubuh akıl ile
bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
hangisidir?
a) Matüridiyye
b) Cebriyye
c) Mutezile
d) Eş’ariyye
17 “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Eş’ariyye
b) Mutezile
c) Şi’a
d) Cebriyye
18 “Peygamber olabilmek için erkek
olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Cebriyye
b) Matüridiyye
c) Eş’ariyye
d) Mutezile
19 Aşağıdakilerden hangisi Selef
metodunun esaslarından değildir
a) Marifet
b) Takdis
c) Tasdik
d) Sükût
20 “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
meleklerin adıdır
b) Arşın etrafında bulunan meleklerin
adıdır
c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
meleklerin adıdır
d) Bir cin taifesinin adıdır
21 Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
birlikte yansıtmaktadır?
a) 2–3 gün
b) 3–1 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün
22 Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
birlikte yansıtmaktadır?
a) 20–35 gün
b) 25–60 gün
c) 40–35 gün
d) 40–60 gün
23 Mest üzerine meshin müddeti
konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
için üç gün iki gece
b) Mukim için iki gün iki gece, misafir
için üç gün üç gece
c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
için iki gün iki gece
d) Mukim için bir gün bir gece, misafir
için üç gün üç gece
5
24 Aşağıdakilerden hangisi namazla
ilgili bir terim değildir?
a) Tergib
b) İsfâr
c) Tekbir
d) Celse
25 Namazda abdesti bozulan imamın,
yerine cemaatten birini geçirmesine ne
denir
a) Tevkil
b) Tebdil
c) İstihlaf
d) İstibdal
26 Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
Cuma namazının sahih olması için
gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
yansıtmaktadır?
a) İmam dâhil 4–40
b) İmam hariç 3–30
c) İmam dâhil 5–12
d) İmam hariç 3–40
27 Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
Şafii mezheplerinin görüşlerini
yansıtmaktadır?
a) Birinci rekâtta 3, 7
b) İkinci rekâtta 4, 6
c) Birinci rekâtta 4, 5
d) İkinci rekâtta 3, 7
28 Aşağıdakilerden hangisi namazı
bozan şeylerden değildir?
a) Yüzü kıbleden çevirmek
b) Namazda iken verilen selamı almak
c) Amel-i kesir
d) Hiç biri
29) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
sözlük anlamıdır?
a) Ortak kılmak
b) Şirkten kaçınmak
c) Et kurutmak
d) Şirketleşmek
30 Aşağıdakilerden hangisi güneş
tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
a) İşrâk
b) İstiska
c) Küsuf
d) Husuf
31 Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
ibarettir
b) Hımar ve izar erkek cenazenin
kefeninin parçalarındandır
c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
ibarettir
d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
cenazenin kefeninin parçalarındandır
32 Aşağıdaki hükümlerden hangisi
yanlıştır?
a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
fıtır miktarıdır
b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
ilişkide bulunmak kefaret gerektirir
c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
gerektirmez
d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
sadece kaza gerektirir
33 Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
vücup şartlarından değildir?
a) Hür olmak
b) Niyet etmek
c) Nisaba malik olmak
d) Akıllı olmak
34 Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
ilgili değildir?
a) Rikaz
b) Mevat
c) Rikab
d) İnân
35 Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
vücup şartlarından değildir?
a) Nema
b) Nisap
c) Hürriyet
d) Ayniyet
6
36 Aşağıdakilerden hangisi haccın
sıhhat şartlarından değildir?
a) Belirli zaman
b) İhram
c) Belirli mekân
d) Yol güvenliği
37 Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
a) Farz - Farz
b) Vacip - Vacip
c) Vacip - Farz
d) Farz - Sünnet
38 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
vakfesinin hükmünü ifade eder?
a) Farz
b) Vacip
c) Sünnet
d) Müstehap
39 Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
zamanı değildir?
a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
yarısından itibaren
b) Arefe günü akşamı güneşin batışından
itibaren
c) Fecr-i sadıktan itibaren
d) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
40 Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
yapmanın hükmü nedir?
a) Farz
b) Vacip
c) Sünnet
d) Faz değil
41 Bayramın birinci, ikinci ve
üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
hangisi yansıtmaktadır?
a) Farz- Vacip
b) Vacip-Farz
c) Vacip-Sünnet
d) Sünnet-Vacip
42 “haccı yapanların Mekke’ye
vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
tavafa tavafı denir” cümlesindeki boş
yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
a) Temettu-veda
b) Temettu-kudûm
c) İfrad- kudûm
d) Kıran-ziyaret
43 “… hacıların Mekke’den
ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
tava fa…tavafı denir” cümlesindeki boş
yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
b) Afâkî-veda
c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
d) Afâkî-Kudûm
44 Aşağıdakilerden hangisi tavafı
Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
konusunda doğrudur?
a) Farz
b) Sünnet
c) Müstehap
d) Hiç biri
45 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
girerken telbiye getirmenin hükmü
konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
a) Sünnet-sünnet
b) Vacip-Şart
c) Farz-farz
d) Farz-sünnet
46 “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
tamamlar?
a) Hıll bölgesi
b) Harem bölgesi
c) Arafat bölgesi
d) Afak bölgesi
7
47 “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
önce vücuda güzel koku sürmek …”
cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
hangisi uygun olarak tamamlar?
a) Haramdır
b) Müstehaptır
c) Vaciptir
d) Mekruhtur
48 “… mezhebine göre ifrâd veya kıran
haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
tamamlar?
a) Hanefî
b) Hanbelî
c) Şafiî
d) Malikî
49 Kaç çeşit tavaf vardır?
a) Beş
b) Altı
c) Sekiz
d) Yedi
50 Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
tavafının başlama vakti konusunda
doğrudur?
a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
b) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
bağlayan gecenin yarısından itibaren
c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
doğuşundan itibaren
d) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
güneşin batmasından itibaren
51 Hangi mezhebe göre Arafat
vakfesi Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
yapılabilir
a) Hanefî
b) Şafiî
c) Hanbelî
d) Malikî
52 Hanefilerde tercih edilen görüşe
göre umre tavafının bir şavtını abdestsiz
veya cünüp olarak yapmak aşağıdakilerden
hangi cezayı gerektirir?
a) Bedene
b) Altı sadaka-i fıtır
c) Üç gün oruç tutmak
d) Dem
53 Ziyaret tavafının son üç şavtını
terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
hangisi gerekir?
a) Bedene
b) Bir sadaka-i fıtır
c) Dem
d) Üç sadaka-i fıtır
54 Ziyaret tavafının son üç şavtını
adetli olarak yapmak hangi cezayı
gerektirir?
a) Üç sadaka-i fıtır
b) Dem
c) Bedene
d) Tavafı geçerli olmaz
55 Sa’yin son üç şavtının adetli
olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
a) Dem
b) Herhangi bir ceza gerekmez
c) Üç sadaka-i fıtır
d) Sa’yi geçerli olmaz
56 Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
ederek kılmanın hükmü nedir?
a) Sünnet-Vacip
b) Sünnet-sünnet
c) Vacip-vacip
d) Vacip-sünnet
57 Cemerata atılacak taşların
tamamını Müzdelife’den toplamanın
hükmü nedir?
a) Vacip
b) Sünnet
c) Müstehap
d) Hiç biri
8
58 Bayramın üçüncü günü Mina’dan
ayrılmaya ne denir?
a) Nefr-i evvel
b) Nefr-i sanî
c) Tahallül-ü evvel
d) Tahallül-ü sanî
59 Hanefî ve Şafiî mezheplerine göre
küçük, orta ve büyük cemrelere sırası ile
taş atmanın hükmü nedir?
a) Sünnet-sünnet
b) Vacip-sünnet
c) Sünnet-vacip
d) Vacip-vacip
60 İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
bayramın üçüncü günü güneşin batımına
kadar kesmemelerinin cezası nedir?
a) Bedene
b) Dem
c) Üç gün oruç tutmak
d) Her hangi bir cezası yoktur
61 Sırasıyla İmam Ebu Hanife ile
İmam Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
hükmü nedir?
a) vacip-vacip
b) Sünnet-vacip
c) Sünnet-sünnet
d) Vacip-sünnet
62 Sırasıyla imam Ebu Hanife ile
İmameyne göre taş atma, kurban kesme ve
tıraş olma menasiki arasındaki tertibe
uymanın hükmü nedir
a) Vacip-vacip
b) sünnet-sünnet
c) Vacip-sünnet
d) Sünnet-vacip
63 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre ihsar kurbanının
Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
nedir?
a) Şart-şart değil
b) Sünnet-vacip
c) Müstehap-şart
d) Şart-şart
64 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre vekil olarak hacca
gönderilecek kimsenin kendi adına hac
görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
a) Şart-şart değil
b) Şart-şart
c) Şart değil-şart
d) Şart-müstehap
65 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre ticaret amacıyla
Mekke’ye giden kimsenin mîkat
mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
hükmü nedir?
a) Vacip-farz
b) Sünnet-sünnet
c) Sünnet-vacip
d) Vacip-sünnet
66 Peygamberimizin anneannesinin
adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zühre
b) Berre
c) Atike
d) Ümeyme
67 Habeşistan’a yapılan ilk hicret
aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
a) Peygamberliğin 5 yılı, miladî 616
b) Peygamberliğin 4 yılı, miladî 616
c) Peygamberliğin 4 yılı, miladî 614
d) Peygamberliğin 5 yılı, miladî 615
68 Müşriklerin Hâşimoğullarına
uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
a) Üç yıl
b) Bir yıl
c) İki yol
d) Dört yıl
69 Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Abbas
b) Attas
c) Addas
d) Vakkas
9
70 Peygamberimizin vefatından
sonra sahabenin toplanıp Hz Ebu Bekir’e
biat ettikleri mahallin adı nedir?
a) Sakîfetü beni Selîme
b) Sakîfetü beni Sâide
c) Sakîfetü beni Adiy
d) Sakîfetü beni Züreyk
71 Bedir Savaşında Müslümanların
sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
a) Mus’ab b Umeyr, Ali b Ebî Tâlib
b) Mus’ab b Umeyr, Ali b Ebî Tâlib ve
Sa’d b Muaz
c) Ali b Ebî Tâlib, Mus’ab b Umeyr ve
Abdullah b Ömer
d) Mus’ab b Umeyr, Ali b EbÎ Tâlib ve
Zeyd b Sabit
72 Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
a) Hicrî 3/ miladî 625
b) Hicrî 4 / miladî 627
c) Hicrî 3/ miladî 626
d) Hicrî 3/ miladî 624
73 Ahlak konusunu işleyen
“Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
aittir?
a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
b) Babertî
c) Maverdî
d) Gazzalî
74 Peygamberimizin ahlakının
sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
a) Hz Ali
b) Hz Aişe
c) Hz Hatice
d) Hz Ümmü Seleme
75 “Sizden biri kendisi için sevdiğini
(mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
a) Îsâr
b) Birr
c) Fütüvvet
d) İhsan
76 Aşağıdakilerden hangisi beşerî
ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
a) Ahlak kuralları
b) Din kuralları
c) Hukuk kuralları
d) Örf ve adetler
77 Aşağıdakilerden hangisi görgü
kurallarını en kapsamlı bir şekilde
tanımlar?
a) “Özel olarak konuşanların arasına
girmemek”
b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
teşekkür etmek”
c) “Dış görünüşte itinalı olmaya
çalışmak”
d) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
tutulması gereken yollara tevessül etmek”
78 Bir başkasının evine girerken
sergilenmeniz gereken en iyi davranış
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
eve girmeye izin verilince içeri girerim
b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
girer ve selam veririm
c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
girmeye izin verilince içeri girerim
d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
selam verip içeri girerim
79 Aşağıdakilerden hangisi beşerî
ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
değildir?
a) Kısa ve öz konuşmak
b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
d) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
şeyi yapmak
80 Hacıların yemek sırasında
tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
davranmanız gerekir?
a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
geçmesini söylerim
b) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
hatırlatırım
c) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
konusunda uyarırım
d) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
etmesi gerektiğini telkin ederim
10
من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من 81
فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
hadisin doğru çevirisidir?
a) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
yetişmiş olur Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın
Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
ihramdan çıkar Bu kimsenin ertesi yıl
haccetmesi gerekir”
c) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın Bu
kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın Bu
kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
المريض يشكو من الم في الكلية 82
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
metnin doğru çevirisidir?
a) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
ediyor”
b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
şikâyet ediyor”
c) “Hasta vücudunun tamamındaki
ağrılardan şikâyet ediyor”
d) Hasta dalak ağrısından şikâyet
ediyor”
83 Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
apartmanın telefon numarasını istiyorum”
cümlesinin doğru çevirisidir?
a) اريد رقم هاتف هذه البيت
b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
d) اريد رقم هاتف هذه العمارة
84 Aşağıdakilerden hangisi,
“Bagajımızı iki numaralı durakta
indireceksin” cümlesinin doğru çevirisidir?
a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
c) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
d) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم 85
اوصال – مخ
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
haşlama et - beyin
b) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
kuşbaşı - beyin
c) Pankreas – apandisit –acı biber –
kuşbaşı – beyin
d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
biber – kuşbaşı – beyin
86 Diz – kiraz – salatalık – koltuk -
otobüs
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
b) رآبة – آرز – اريكة– خيار– حافلة
c) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
d) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
من اي طريق نذهب الى المدينة 87
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
sorunun doğru cevabıdır?
a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
b) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
d) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
متى يخرج المريض عن المستشفى 88
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
sorunun doğru cevabıdır?
a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
b) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
c) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
89 Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
cevabıdır?
a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
11
90 Anayasamıza göre milletvekili
seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
a) Türk vatandaşı olan yabancılar
b) Otuz yaşından küçük olanlar
c) Hamile kadınlar
d) Orta öğretim diploması olmayanlar
91 Aşağıdakilerden hangisi Ege
Bölgesinde değildir?
a) Bafa gölü
b) Marmara gölü
c) Manyas gölü
d) Çamici gölü
92 “Bütün toplum fertlerinin
birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir”
tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
a) Hükümet
b) Meclis
c) Millet
d) Devlet
93 Demokrasiyi diğer siyasal
rejimlerden ayıran en önemli özellik
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Bir meclisin bulunması
b) Yönetici bir grubun bulunması
c) Hâkimiyetin kaynağının millet olması
d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
94 Milletvekilleri öncelikle kime
karşı sorumludur?
a) Hükümete
b) Meclise
c) Seçim bölgesine
d) Millete
95 Aşağıdakilerden hangisi vatandaşların
devlete karşı görevlerinden biri değildir?
a) Eğitim-öğretim görmek
b) Seçimlere katılmak
c) Yasalara saygılı olmak
d) Vergi vermek
96 Aşağıdakilerden hangisi Suudi
Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
başkanıdır?
a) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
b) Diyanet İşleri Başkanı
c) Hac Dairesi Başkanı
d) TC Cidde Başkonsolosluğu Din
Hizmetleri Ataşesi
97 2007 yılı hac kayıtları hangi
tarihler arasında yapılmıştır?
a) 15–31 Mart 2007
b) 10–25 Mart 2007
c) 12–30 Mart 2007
d) 05–30 Mart 2007
98 Türkiye’de hac sempozyumu ilk
defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
a) 2006 yılında Ankara’da
b) 2006 yılında İstanbul’da
c) 2005 yılında İstanbul’da
d) 2004 yılında Ankara’da
99 Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
müdürlük vardır?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
100 Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
2006 yılında kurulan yeni birimin adı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Denetim Kurulu
b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
c) İç Denetim Birimi Başkanlığı
d) Denetim Birimi Başkanlığı
12
CEV APLAR (A)
1 C 51 C
2 D 52 D
3 B 53 C
4 A 54 A
5 A 55 B
6 D 56 D
7 B 57 D
8 B 58 A
9 C 59 C
10 B 60 B
11 C 61 D
12 A 62 C
13 B 63 A
14 A 64 C
15 C 65 D
16 A 66 B
17 A 67 D
18 C 68 A
19 A 69 C
20 B 70 B
21 B 71 B
22 D 72 A
23 D 73 C
24 A 74 B
25 C 75 A
26 A 76 C
27 A 77 D
28 A 78 B
29 C 79 D
30 C 80 D
31 B 81 A
32 B 82 A
33 B 83 D
34 D 84 C
35 D 85 B
36 D 86 C
37 C 87 B
38 B 88 C
39 D 89 D
40 B 90 B
41 D 91 C
42 C 92 D
43 B 93 C
44 􀀧 94 D
45 D 95 A
46 A 96 B
47 B 97 C
48 B 98 B
49 D 99 C
50 B 100 C
__________________
Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi...
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Nisan 2009, 12:05   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
KuM TaNeSi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KuM TaNeSi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5998
Üyelik T.: 02 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 1.956
Konular: 886
Beğenildi:21
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi Test Soru Kitapçığı

1
TC
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
Hac Dairesi Başkanlığı
KİTAPÇIK TÜRÜ
B
2007 YILI HAC ORGANİZASYONU
Bayan İrşad ve Din Görevlilerinin Seçimi
Test Soru Kitapçığı
27/05/2007

1 Zevâid tekbirleriyle ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi sırasıyla Hanefi ve
Şafii mezheplerinin görüşlerini
yansıtmaktadır?
a) Birinci rekâtta 4, 5
b) İkinci rekâtta 4, 6
c) Birinci rekâtta 3, 7
d) İkinci rekâtta 3, 7
2 Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız
halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
birlikte yansıtmaktadır?
a) 3–1 gün
b) 2–3 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün
3 Aşağıdakilerden hangisi loğusalık
halinin azami müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini
birlikte yansıtmaktadır?
a) 20–35 gün
b) 40–60 gün
c) 40–35 gün
d) 25–60 gün
4 Mest üzerine meshin müddeti
konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
a) Mukim için bir gün bir gece, misafir
için üç gün iki gece
b) Mukim için bir gün bir gece, misafir
için üç gün üç gece
c) Mukim için bir gün iki gece, misafir
için iki gün iki gece
d) Mukim için iki gün iki gece, misafir
için üç gün üç gece
5 Aşağıdakilerden hangisi namazla
ilgili bir terim değildir?
a) Tekbir
b) İsfâr
c) Tergib
d) Celse
6 Namazda abdesti bozulan imamın,
yerine cemaatten birini geçirmesine ne
denir
a) İstihlaf
b) Tebdil
c) Tevkil
d) İstibdal
7 Aşağıdakilerden hangisi sırasıyla
İmam Ebû Hanife ve İmam Şafi’ye göre
Cuma namazının sahih olması için
gerekli asgari cemaat sayısını birlikte
yansıtmaktadır?
a) İmam hariç 3–40
b) İmam hariç 3–30
c) İmam dâhil 5–12
d) İmam dâhil 4–40
8 “Kerrûbiyyûn” kelimesinin tanımı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mur’u devamlı tavaf eden
meleklerin adıdır
b) Bir cin taifesinin adıdır
c) Levh-ı mahfuzu korumakla görevli
meleklerin adıdır
d) Arşın etrafında bulunan meleklerin
adıdır
9 Aşağıdakilerden hangisi namazı
bozan şeylerden değildir?
a) Amel-i kesir
b) Namazda iken verilen selamı almak
c) Yüzü kıbleden çevirmek
d) Hiç biri
10 Aşağıdakilerden hangisi “teşrik
tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
sözlük anlamıdır?
a) Et kurutmak
b) Şirkten kaçınmak
c) Ortak kılmak
d) Şirketleşmek
11 Hz Osman’ın zamanında
Mushaf’ın çoğaltılması ile ilgili heyetin
başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zeyd b Sabit
b) Abdurrahman b Avf
c) Ali b Ebî Talib
d) Abdullah b Ömer
4
12 Aşağıdakilerden hangisi
Kur’ân’ın isimlerinden biri değildir?
a) Ümmü’l-kitap
b) Ümmü’l-kurrâ
c) Kitap
d) Mesânî
13 Aşağıdakilerden hangisi vahiy
kâtiplerinden değildir?
a) Şurahbil b Hasene
b) Muaviye b Ebî Süfyân
c) Abdullah b Revâha
d) Cabir b Abdullah
14 Aşağıdakilerden hangisi en son
nazil olduğu söylenen ayetlerden biridir?
a) وَيَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْمَح۪يضِۜ (Bakara, 2/222)
b) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِۜ (Bakara, 2/219)
c) يَسْتَفْتُونَكَۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ فِي الْكَلَالَة (Nisa, 4/176)
d) يَسَْٔلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ ف۪يهِۜ (Bakara, 2/217)
15 “Seb’u’t-tıvâl” aşağıdakilerden
hangisidir?
a) Bakara, Nisa, Meryem, A’râf, En’âm,
Mâide, Enfâl
b) Bakara, A’râf, Kehf, Âl-i İmrân,
En’âm, Mâide, Enfâl
c) Bakara, A’râf, Nisa, Âl-i İmrân,
En’âm, Mâide, Enfâl
d) Bakara, Nisa, Âl-i İmrân, İsrâ, Mâide,
Enfâl, A’râf
16 Aşağıdakilerden hangisi Mekkî
surelerden değildir?
a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
b) Cihad hükümleri içeren sureler
c) -Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis
kıssasını anlatan sureler
d) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan
sureler
17 “Müşkilü’l-Kur’ân” ifadesinin
tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kur’ân’ın anlaşılması zor olan
ayetleri demektir
b) Anlamı kapalı olan ayetlere denir
c) Sahih hadislerle çelişkili olduğu
zannedilen ayetlere denir
d) Aralarında tenakuz ve ihtilaf olduğu
zannedilen ayetlere denir
18 Aşağıdaki kelimelerden hangisi
“Lafızları aynı, anlamları farklı olan
kelimelerdir” tanımını ifade eder?
a) Vücuh
b) Müteşabih
c) Nezâir
d) Müteradif
19 Kur’ân ve Sünnetin açık
hükümlerine aykırı olarak yapılan
tefsirlere ne ad verilir?
a) İşârî tefsir
b) İlhâdî tefsir
c) Hermonatik
d) Semantik
20 Taberî’nin kaleme aldığı tefsirin
özgün adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Câmiu’l-Beyân An Te’vîli Âyi’l-
Kur’ân
b) Câmiu’l-Beyân Fî Te’vîli’l-Kur’ân
c) el-Câmi’ Li Ahkâmi’l-Kur’ân,
d) Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
21 Müessirden esere ya da
kanunlardan hadiselere götüren delile ne
ad verilir?
a) Burhân-ı temanu’
b) Burhân-ı innî
c) Burhân-ı fıtrî
d) Burhân-ı limmî
22 “Ahd-i Atik” hangi kutsal kitabın
adıdır?
a) Zebur
b) İncil
c) Tevrat
d) Matta
23 Kur’ân’ın bir bütün olarak
indirildiği dünya semasında bulunan yerin
adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beytü’l-izze
b) Beyt-i ma’mûr
c) Levh-ı mahfuz
d) Beytü’l-kelâm
5
24 Ölümden sonra başlayan ve
mahşerdeki dirilişe kadar devam eden
hayatı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
a) Beyt-i ma’mur
b) A’râf
c) Bezm-i elest
d) Berzah
25 “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Matüridiyye
b) Eş’ariyye
c) Mutezile
d) Cehmiyye
26 “Husün ve kubuh akıl ile
bilinebilir” görüşünü savunan mezhep
hangisidir?
a) Cebriyye
b) Matüridiyye
c) Mutezile
d) Eş’ariyye
27 “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile
Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Şi’a
b) Mutezile
c) Eş’ariyye
d) Cebriyye
28 “Peygamber olabilmek için erkek
olmak şart değildir” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Eş’ariyye
b) Matüridiyye
c) Cebriyye
d) Mutezile
29 Aşağıdakilerden hangisi güneş
tutulması halinde kılınan namazı ifade eder?
a) İşrâk
b) Küsuf
c) İstiska
d) Husuf
30 Aşağıdakilerden hangisi Selef
metodunun esaslarından değildir
a) Tasdik
b) Takdis
c) Marifet
d) Sükût
31 Türkiye’de hac sempozyumu ilk
defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
a) 2006 yılında Ankara’da
b) 2004 yılında Ankara’da
c) 2005 yılında İstanbul’da
d) 2006 yılında İstanbul’da
32 Hac Dairesi Başkanlığı’nda kaç
müdürlük vardır?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 5
33 Diyanet İşleri Başkanlığı’nda
2006 yılında kurulan yeni birimin adı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) İç Denetim Birimi Başkanlığı
b) İç Denetim Kurulu Başkanlığı
c) Denetim Kurulu
d) Denetim Birimi Başkanlığı
34 Anayasamıza göre milletvekili
seçilme hakkından kimler yararlanamaz?
a) Türk vatandaşı olan yabancılar
b) Hamile kadınlar
c) Otuz yaşından küçük olanlar
d) Orta öğretim diploması olmayanlar
35 Aşağıdakilerden hangisi Ege
Bölgesinde değildir?
a) Manyas gölü
b) Marmara gölü
c) Bafa gölü
d) Çamici gölü
6
36 “Bütün toplum fertlerinin
birbiriyle kurdukları ilişkileri bir düzen
içersinde sağlayan, uyacakları kuralları
koyan, çeşitli ihtiyaçları karşılayan,
tehlikelerden koruyan siyesi bir otoritedir”
tanımı, aşağıdakilerden hangisini açıklar?
a) Hükümet
b) Devlet
c) Millet
d) Meclis
37 Demokrasiyi diğer siyasal
rejimlerden ayıran en önemli özellik
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Bir meclisin bulunması
b) Hâkimiyetin kaynağının millet
olması
c) Yönetici bir grubun bulunması
d) Bağımsız mahkemelerin bulunması
38 Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kadın cenazenin kefeni beş parçadan
ibarettir
b) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan
ibarettir
c) Hımar ve izar erkek cenazenin
kefeninin parçalarındandır
d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın
cenazenin kefeninin parçalarındandır
39 Aşağıdaki hükümlerden hangisi
yanlıştır?
a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i
fıtır miktarıdır
b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel
ilişkide bulunmak kefaret gerektirir
c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret
gerektirmez
d) Güneş battı zannedilerek iftar etmek
sadece kaza gerektirir
40 Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
vücup şartlarından değildir?
a) Niyet etmek
b) Hür olmak
c) Nisaba malik olmak
d) Akıllı olmak
41 Aşağıdakilerden hangisi zekât ile
ilgili değildir?
a) İnân
b) Mevat
c) Rikab
d) Rikaz
42 Aşağıdakilerden hangisi zekâtın
vücup şartlarından değildir?
a) Nema
b) Ayniyet
c) Hürriyet
d) Nisap
43 Aşağıdakilerden hangisi haccın
sıhhat şartlarından değildir?
a) Belirli zaman
b) Yol güvenliği
c) Belirli mekân
d) İhram
44 Aşağıdakilerden hangisi sa’yin
hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
a) Vacip - Farz
b) Vacip - Vacip
c) Farz - Farz
d) Farz - Sünnet
45 Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife
vakfesinin hükmünü ifade eder?
a) Farz
b) Sünnet
c) Vacip
d) Müstehap
46 Aşağıdakilerden hangisi hiçbir
görüşe göre Müzdelife vakfesinin başlangıç
zamanı değildir?
a) Arefe gününü Bayrama bağlayan gece
yarısından itibaren
b) Yatsı vaktinin girmesinden itibaren
c) Fecr-i sadıktan itibaren
d) Arefe günü akşamı güneşin batışından
itibaren
7
47 Umre’nin sa’yini ihramlı olarak
yapmanın hükmü nedir?
a) Farz
b) Faz değil
c) Sünnet
d) Vacip
48 Bayramın birinci, ikinci ve
üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
hangisi yansıtmaktadır?
a) Farz- Vacip
b) Sünnet-Vacip
c) Vacip-Sünnet
d) Vacip-Farz
49 “ haccı yapanların Mekke’ye
vardıklarında îfa etmeleri gereken ilk
tavafa tavafı denir” cümlesindeki boş
yerlere aşağıdaki kelimelerden hangisinin
konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
a) İfrad- kudûm
b) Temettu-kudûm
c) Temettu-veda
d) Kıran-ziyaret
50 “… hacıların Mekke’den
ayrılmadan önce yapmaları gereken en son
tava fa…tavafı denir” cümlesindeki boş
yerleri aşağıdaki kelimelerden hangisinin
konulması cümleyi doğru olarak tamamlar?
a) Hıll bölgesinde yaşayan-veda
b) Afâkî-Kudûm
c) Hıll bölgesinde yaşayan-Kudûm
d) Afâkî-veda

51 Aşağıdakilerden hangisi tavafı
Hatîm’in dışından yapmanın hükmü
konusunda doğrudur?
a) Sünnet
b) Farz
c) Müstehap
d) Hiç biri
52 Aşağıdakilerden hangisi ihrama
girerken telbiye getirmenin hükmü
konusunda sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerinin görüşlerini yansıtmaktadır?
a) Sünnet-sünnet
b) Vacip-Şart
c) Farz-sünnet
d) Farz-farz
53 “Zülhuleyfe, Cuhfe, Karn, Yelemlem
ve Zat-ı Irk … bölgesini çevreleyen yerleşim
yerleridir”? cümlesindeki boş yeri
aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
tamamlar?
a) Harem bölgesi
b) Hıll bölgesi
c) Arafat bölgesi
d) Afak bölgesi
54 “İhrama girerken niyet ve telbiyeden
önce vücuda güzel koku sürmek …”
cümlesindeki boş yeri aşağıdakilerden
hangisi uygun olarak tamamlar?
a) Haramdır
b) Mekruhtur
c) Vaciptir
d) Müstehaptır
55 “… mezhebine göre ifrâd veya kıran
haccına niyet eden kimse tavaf ve sa’y
yaptıktan sonra hac niyetini feshedip haccını
umreye çevirerek tıraş olup ihramdan
çıkabilir? cümlesindeki boş yeri
aşağıdakilerden hangisi uygun olarak
tamamlar?
a) Hanbelî
b) Hanefî
c) Şafiî
d) Malikî
56 Kaç çeşit tavaf vardır?
a) Sekiz
b) Altı
c) Yedi
d) Beş
57 İmam Ebu Hanife’ye göre temettu
haccı yapan kimselerin hedyi, en geç
bayramın üçüncü günü güneşin batımına
kadar kesmemelerinin cezası nedir?
a) Bedene
b) Üç gün oruç tutmak
c) Dem
d) Her hangi bir cezası yoktur
8
58 İmam Ebu Hanife ile İmam
Şafiî’ye göre ihramdan çıkmak için
bayramın ilk üç gününde tıraş olmanın
hükmü nedir?
a) vacip-vacip
b) Vacip-sünnet
c) Sünnet-sünnet
d) Sünnet-vacip
59 İmam Ebu Hanife ile İmameyne
göre taş atma, kurban kesme ve tıraş olma
menasiki arasındaki tertibe uymanın
hükmü nedir
a) Vacip-sünnet
b) sünnet-sünnet
c) Vacip-vacip
d) Sünnet-vacip
60 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre ihsar kurbanının
Harem bölgesinde kesilmesinin hükmü
nedir?
a) Müstehap-şart
b) Sünnet-vacip
c) Şart-şart değil
d) Şart-şart
61 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre vekil olarak hacca
gönderilecek kimsenin kendi adına hac
görevini yapmış olmasının hükmü nedir?
a) Şart-şart değil
b) Şart değil-şart
c) Şart-şart
d) Şart-müstehap
62 Sırasıyla Hanefi ve Şafiî
mezheplerine göre ticaret amacıyla
Mekke’ye giden kimsenin mîkat
mahallinden ihramlı olarak geçmesinin
hükmü nedir?
a) Vacip-farz
b) Vacip-sünnet
c) Sünnet-vacip
d) Sünnet-sünnet
63 Peygamberimizin anneannesinin
adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zühre
b) Ümeyme
c) Atike
d) Berre
64 Habeşistan’a yapılan ilk hicret
aşağıdakilerden hangi tarihte yapıldı?
a) Peygamberliğin 5 yılı, miladî 616
b) Peygamberliğin 5 yılı, miladî 615
c) Peygamberliğin 4 yılı, miladî 614
d) Peygamberliğin 4 yılı, miladî 616
65 Müşriklerin Hâşimoğullarına
uyguladıkları boykot kaç yıl sürdü?
a) Dört yıl
b) Bir yıl
c) İki yol
d) Üç yıl
66 Taif dönüşünde Zeyd, Utbe ve
Şeybe’nin bağında dinlenirken kendisine
üzüm ikram eden ve Peygamberimizin
teklifi üzerine Müslüman olan kişinin adı
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Addas
b) Attas
c) Abbas
d) Vakkas
67 Aşağıdakilerden hangisi ziyaret
tavafının başlama vakti konusunda
doğrudur?
a) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
bağlayan gece yatsı vaktinden itibaren
b) Zilhicce ayının dokuzuncu günü
güneşin batmasından itibaren
c) Kurban bayramının ilk günü güneşin
doğuşundan itibaren
d) Zilhicce ayının dokuzunu onuna
bağlayan gecenin yarısından itibaren
68 Hangi mezhebe göre Arafat vakfesi
Arefe günü fecr-i sadıktan itibaren
yapılabilir
a) Hanbelî
b) Şafiî
c) Hanefî
d) Malikî
9
69 Hanefilerde tercih edilen görüşe göre
umre tavafının bir şavtını abdestsiz veya
cünüp olarak yapmak aşağıdakiler-den
hangi cezayı gerektirir?
a) Bedene
b) Dem
c) Üç gün oruç tutmak
d) Altı sadaka-i fıtır
70 Ziyaret tavafının son üç şavtını
terk eden kimseye aşağıdaki cezalardan
hangisi gerekir?
a) Bedene
b) Bir sadaka-i fıtır
c) Üç sadaka-i fıtır
d) Dem
71 Ziyaret tavafının son üç şavtını
adetli olarak yapmak hangi cezayı
gerektirir?
a) Dem
b) Üç sadaka-i fıtır
c) Bedene
d) Tavafı geçerli olmaz
72 Sa’yin son üç şavtının adetli
olarak yapılması hangi cezayı gerektirir?
a) Dem
b) Sa’yi geçerli olmaz
c) Üç sadaka-i fıtır
d) Herhangi bir ceza gerekmez
73 Sırasıyla İmam Ebu Hanife ve
İmam Şafiî’ye göre Müzdelife’de akşam ile
yatsı namazlarını yatsı vaktinde cem
ederek kılmanın hükmü nedir?
a) Vacip-sünnet
b) Sünnet-sünnet
c) Vacip-vacip
d) Sünnet-Vacip
74 Cemerata atılacak taşların
tamamını Müzdelife’den toplamanın
hükmü nedir?
a) Vacip
b) Hiç biri
c) Müstehap
d) Sünnet
75 Bayramın üçüncü günü Mina’dan
ayrılmaya ne denir?
a) Nefr-i sanî
b) Nefr-i evvel
c) Tahallül-ü evvel
d) Tahallül-ü sanî
76 Sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerine göre küçük, orta ve büyük
cemrelere sırası ile taş atmanın hükmü
nedir?
a) Sünnet-vacip
b) Vacip-sünnet
c) Sünnet-sünnet
d) Vacip-vacip
77 Peygamberimizin vefatından
sonra sahabenin toplanıp Hz Ebu Bekir’e
biat ettikleri mahallin adı nedir?
a) Sakîfetü beni Selîme
b) Sakîfetü beni Züreyk
c) Sakîfetü beni Adiy
d) Sakîfetü beni Sâide
78 Bedir Savaşında Müslümanların
sancaktarları aşıdakilerden hangilerdir?
a) Mus’ab b Umeyr, Ali b Ebî Tâlib
b) Mus’ab b Umeyr, Ali b EbÎ Tâlib ve
Zeyd b Sabit
c) Ali b Ebî Tâlib, Mus’ab b Umeyr ve
Abdullah b Ömer
d) Mus’ab b Umeyr, Ali b Ebî Tâlib ve
Sa’d b Muaz
79 Uhut savaşı hangi tarihte yapıldı?
a) Hicrî 3/ miladî 626
b) Hicrî 4 / miladî 627
c) Hicrî 3/ miladî 625
d) Hicrî 3/ miladî 624
80 Ahlak konusunu işleyen
“Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlı eser kime
aittir?
a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
b) Babertî
c) Gazzalî
d) Maverdî
10
81 Peygamberimizin ahlakının
sorulması üzerine “O’nun ahlakı Kur’ân
ahlakı idi” şeklinde cevap veren kimdir?
a) Hz Ali
b) Hz Ümmü Seleme
c) Hz Hatice
d) Hz Aişe
82 “Sizden biri kendisi için sevdiğini
(mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
anlamda) iman etmiş olamaz” hadisi
aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
a) Fütüvvet
b) Birr
c) Îsâr
d) İhsan
83 Aşağıdakilerden hangisi beşerî
ilişkileri düzenleyen kurallardan değildir?
a) Hukuk kuralları
b) Din kuralları
c) Ahlak kuralları
d) Örf ve adetler
84 Aşağıdakilerden hangisi görgü
kurallarını en kapsamlı bir şekilde
tanımlar?
a) “Özel olarak konuşanların arasına
girmemek”
b) “Teşekkür edilmesi gereken hallerde
teşekkür etmek”
c) “Terbiyeli ve nazik davranmak için
tutulması gereken yollara tevessül etmek”
d) “Dış görünüşte itinalı olmaya
çalışmak”
85 Bir başkasının evine girerken
sergilenmeniz gereken en iyi davranış
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
kim olduğumu söyler, müsaade edilince içeri
girer ve selam veririm
b) Usulüne uygun olarak kapıyı çalar,
eve girmeye izin verilince içeri girerim
c) Kapıyı çalar, kendimi tanıtır, eve
girmeye izin verilince içeri girerim
d) Ev sahibine seslenir, kendimi tanıtır,
selam verip içeri girerim
86 Aşağıdakilerden hangisi beşerî
ilişkilerde konuşma dilinin önemi ile ilgili
değildir?
a) Muhatabı ikna etmek için gerekli her
şeyi yapmak
b) Muhatabın seviyesine göre konuşmak
c) Konuşmada şahsiyet yapmamak
d) Kısa ve öz konuşmak
87 Hacıların yemek sırasında
tartıştıklarını gördüğünüzde nasıl
davranmanız gerekir?
a) Öne geçmek isteyeni uyarır, sırasına
geçmesini söylerim
b) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, bu davranışın âdaba aykırı olduğunu
hatırlatırım
c) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, mümin kardeşini kendisine tercih
etmesi gerektiğini telkin ederim
d) Münakaşanın doğru olmadığını
söyler, herkesin sıraya uyması gerektiği
konusunda uyarırım
من وقف بعرفات بليل فقد ادرك الحج و من 88
فاته عرفات بليل فليحل بعمرة و عليه الحج من قابل
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
hadisin doğru çevirisidir?
a) “Kim geceleyin Arafat dağında vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın Bu
kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
b) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapmazsa umre yapıp
ihramdan çıkar Bu kimsenin ertesi yıl
haccetmesi gerekir”
c) “Kim (en geç Arefe gününü bayrama
bağlayan) gece Arafat’ta vakfe yaparsa hacca
yetişmiş olur Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yapmayı kaçırırsa umre yapıp ihramdan çıksın
Bu kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
d) “Kim geceleyin Arafat’ta vakfe
yaparsa hacca yetişmiş olur Kim geceleyin
Arafat’ta vakfe yapamazsa umre yapsın Bu
kimsenin ertesi yıl haccetmesi gerekir”
11
متى يخرج المريض عن المستشفى 89
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
sorunun doğru cevabıdır?
a) يخرج المريض عن مستشفى غدا بعد الظهر
b) يخرج المريض عن المستشفى غدا بعد الظهر
c) يخرج المريض من المستشفى غدا بعد الظهر
d) يخرج المريض عن المستشفى امس بعد الظهر
90 Aşağıdakilerden hangisi “Bu hacı,
otobüs bileti aldı mı?” sorusunun doğru
cevabıdır?
a) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للحافلة
b) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارآاب للشاحنة
c) هل استلم هذا الحاج تذآرة الارتكاب للحافلة
d) هل استلم هذا الحاج تذآرة الاريكة للحافلة
المريض يشكو من الم في الكلية 91
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
metnin doğru çevirisidir?
a) Hasta dalak ağrısından şikâyet
ediyor”
b) “Hasta fakültedeki ilgisizlikten
şikâyet ediyor”
c) “Hasta vücudunun tamamındaki
ağrılardan şikâyet ediyor”
d) Hasta böbrek ağrısından şikâyet
ediyor”
92 Aşağıdakilerden hangisi, “Bu
apartmanın telefon numarasını istiyorum”
cümlesinin doğru çevirisidir?
a) اريد رقم هاتف هذه العمارة
b) اريد ارقام هاتف هذا البيت
c) اطلب ارقام هاتف هذه العمارة
d) اريد رقم هاتف هذه البيت
93 Aşağıdakilerden hangisi,
“Bagajımızı iki numaralı durakta
indireceksin” cümlesinin doğru çevirisidir?
a) تنزلنا و عفشنا في الموقف رقم اثنين
b) تنزلنا مع عفشنا في الموقف رقم اثنين
c) نزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
d) تنزل عفشنا في الموقف رقم اثنين
المرارة – زائدة دودية – فلفل حار – لحم 94
اوصال – مخ
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
a) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
haşlama et - beyin
b) Pankreas – apandisit –acı biber –
kuşbaşı – beyin
c) Safra kesesi – apandisit –acı biber –
kuşbaşı - beyin
d) Safra kesesi – ince bağırsak –acı
biber – kuşbaşı – beyin
95 “Diz – kiraz – salatalık – koltuk –
otobüs”
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
kelimelerin sırasıyla doğru çevirisidir?
a) رآبة – آرز – خيار – اريكة – شاحنة
b) رآبة – آرز –– اريكة–– خيار– حافلة
c) رآبة – آراس – غيار – اريكة – حافلة
d) رآبة – آرز – خيار – اريكة – حافلة
من اي طريق نذهب الى المدينة 96
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki
sorunun doğru cevabıdır?
a) تذهبون الى المدينة على طريق الهجرة
b) تذهبون الى المدينة في طريق الهجرة
c) تذهب المدينة من طريق الهجرة
d) تذهبون الى المدينة من طريق الهجرة
97 Milletvekilleri öncelikle kime
karşı sorumludur?
a) Millete
b) Meclise
c) Seçim bölgesine
d) Hükümete
98 2007 yılı hac kayıtları hangi
tarihler arasında yapılmıştır?
a) 15–31 Mart 2007
b) 10–25 Mart 2007
c) 05–30 Mart 2007
d) 12–30 Mart 2007
99 Aşağıdakilerden hangisi Suudi
Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu
başkanıdır?
a) Diyanet İşleri Başkanı
b) Hacdan Sorumlu Başkan Yardımcısı
c) Hac Dairesi Başkanı
d) TC Cidde Başkonsolosluğu Din
Hizmetleri Ataşesi
100 Aşağıdakilerden hangisi
vatandaşların devlete karşı görevlerinden
biri değildir?
a) Vergi vermek
b) Seçimlere katılmak
c) Yasalara saygılı olmak
d) Eğitim-öğretim görmek
12
CEVAPLAR (B)
1 C 51 􀀧
2 A 52 C
3 B 53 B
4 B 54 D
5 C 55 A
6 A 56 C
7 D 57 C
8 D 58 B
9 C 59 A
10 A 60 C
11 A 61 B
12 B 62 B
13 D 63 D
14 C 64 B
15 C 65 D
16 B 66 A
17 D 67 D
18 A 68 A
19 B 69 B
20 A 70 D
21 D 71 B
22 C 72 D
23 A 73 A
24 D 74 B
25 A 75 B
26 B 76 A
27 C 77 D
28 A 78 D
29 B 79 C
30 C 80 D
31 D 81 D
32 A 82 C
33 A 83 A
34 C 84 C
35 A 85 A
36 B 86 A
37 B 87 C
38 C 88 C
39 B 89 B
40 A 90 A
41 A 91 D
42 B 92 A
43 B 93 D
44 A 94 C
45 C 95 D
46 B 96 D
47 D 97 A
48 B 98 D
49 A 99 A
50 D 100 D
__________________
Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
oruc ile ilgili sorular Allahın kulu_ Soru Cevap Arşivi 7 17Haziran 2015 16:21
Efendimizin hayatı ile ilgili sorular _bülbül_ Bilgi Dağarcığı 1 10 Nisan 2009 09:49
Namaz ile ilgili sorular ve cevapları KuM TaNeSi Namaz-Abdest-Teyemmüm 2 10 Nisan 2009 09:16
Gusül ile ilgili sorular ve cevaplar MERVE DEMİR Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 10 Nisan 2009 08:01
Diş dolgusu ile ilgili çeşitli sorular ve cevaplar KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 0 09 Nisan 2009 17:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.