Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Evlilik-Nikah Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  12 Kasım 2012 (12:06), Konuya Son Cevap : 12 Kasım 2012 (12:06). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Kasım 2012, 12:06   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Boşama ve Boşama Çeşitleri

Boşama ve Boşama Çeşitleri

Yazar: Dr.M.Şerafeddin KALAY

Boşama ve Boşama Çeşitleri



Evlilik müessesesi bir cemiyetin en kıymetli temel taşlarından biridir. Sağlam temeller üzerine kurulması için gerekli dikkat ve titizlik gösterilmeli, varlığı, huzuru, bütünlüğü ve âileyi âile yapan değerler korunmalıdır.
Ancak hataların işlendiği, içinde rahmet ve şefkatin hâkim olması, huzur ve sükûnun duyulması gerektiği âile yuvasının azap ve huzursuzluk duyulan bir yer haline gelmesi durumunda boşanma meşru kılınmıştır. Huzursuzluk ve haksızlıkların yaşandığı bir ev insanın hem dünya hem de âhiret hayatına menfî tesir eder. Bütün bu hayat gerçekleri sebebiyle de Rasûlullah (sav);
“Allah katında helallerin en çok buğz çekeni talaktır,” buyurmuştur.
Bu hadis-i şerif hem talakın sevimsizliğini, arzu edilmeyişini, hem de kaçınılmaz bir hale gelebileceğini vurgular.
Günümüzde âileleri boşanmanın eşiğine getiren hadiselerin seyrinde şuursuzluk, bilgisizlik ve sabırsızlıklara şahid olduğumuz gibi, boşanmanın gerçekleşmesinde ciddî hatalara, cahilce davranışlara, inat yarışlarına, yıkıma teşvik eden düşüncesizliklere şahid olunmaktadır.
Bu konuda ışık tutar, hataları önler ümidiyle boşanma hakkında kısa bilgi vermenin lüzumuna inanıyor, gelecek satırları bu konuda bilgi edinmek isteyen kardeşlerimizle paylaşıyoruz:
Talak, nikâh bağının, evlilik kaydının kaldırılmasıdır. Yeniden akde ihtiyaç duyup-duymaması, dönüşü bulunup-bulunmaması açısından ikiye ayrılır:
1 – Talâk-ı Rıc’î, 2 – Talâk-ı Bâin
1 – Talâk-ı Rıc’î

Ric’î Talak, iddet süresi içinde yeni bir akde ihtiyaç duyulmadan geri dönülmesi mümkün olan talak demektir. Kelime manası olarak da bunu ifade eder.
Hanefi Mezhebine göre boşanmalardaki iddet süresi, adet gören kadınlar için üç hayız müddeti, adet görmeyen kadınlar için ise üç aydır. Hamile olan kadınların iddet süresi ise doğum gerçekleşinceye kadardır.
Ric’î Talak, “seni boşadım” veya “boşsun” gibi saf boşama sözüyle, ya da “seni ric’î talakla boşadım”, “ric’î talakla boşsun” gibi açık niyet ifade eden sözlerle yapılır.
Boşama sözünün yanına “aramızdaki bağ bitti, artık yabancısın gibi” boşamayı güçlendiren veya kinaye ifade eden sözler eklenmemelidir. Eklenmesi halinde talakın şekli değişir.
Boşanma halinde kullanılması gereken talak çeşidi esasen bu talaktır. Bu şekilde bir boşama durumunda taraflar yaklaşık üç ay veya doğum süresince düşünme ve evliliği muhasebe için zaman kazanırlar.
İddet süresi hem rahmin beraatini temin, yani çocuk olup olmadığını tespit, var olan çocuğun nesebini tayin için lüzumludur, hem de taraflara evliliklerini baştan sona gözden geçirme imkânı verir. Böylece “yuva niçin devam ettirilemedi?”, “anlaşmazlıklar gerçekten yuva yıkmaya değer miydi, yoksa incir çekirdeğini doldurmayan sebepler miydi?”, “kim ne kadar kusurluydu?”, “yuvanın devamı için ne yapılmalıydı da ne yapıldı?” gibi soruları sakin bir zihinle değerlendirme fırsatı elde edilir. Tek taraflı veya karşılıklı kararlar alınır. Yuvanın devamı arzu ediliyorsa o yönde adımlar atılır…
Bu devrede hanımını boşayan bir kimse, tekrar hanımına dönmek istiyorsa yeni bir akde ihtiyaç duymadan, ya döndüğünü söyleyerek ya da karı-koca arasında caiz olup da aralarında evlilik bağı olmayan bir kadınla erkek arasında caiz olmayan kucaklaşma, öpüşme veya birleşme gibi şehvet ifade eden bir davranışla nikâh bağına geri dönebilir.
Bu şekildeki boşanma durumunda, yeni akde ihtiyaç olmadığı için aile dışındaki insanlar karı-koca arasındaki huzursuzluğu duymamış, aile sırları dışarıya aksetmemiş, açılan yara da büyümeden sarılmış olur.
Ancak evlilik, yeni bir akde ihtiyaç duymadan tekrar kurulmuş olsa bile üç boşama hakkından birisi kullanılmıştır ve eşler bundan sonra daha dikkatli olmalıdırlar. Yaşadıkları tecrübe de kendilerine ders olmalıdır.
Şayet iddet süresi dolar geri dönüş gerçekleşmez ise boşama biraz sonra zikredeceğimiz bâin talaka dönüşür ve yeni bir akid olmadan, her iki taraf da yeniden evliliğe razı olduklarını şahidler önünde açık ifade etmeden evlenemezler.
Ric’î talak bir veya iki olabilir. Üçüncü talak verildiğinde talak ric’î olmaktan çıkar.
2 – Talâk-ı Bâin
Bâin Talak, “seni bâin talakla boşuyorum” gibi açık ifadeyle, ya da ek kelimelerle güçlendirilmiş bir sözle veya “aramızdaki bağ bitti”, “artık babanın evindesin”, “benim helallim değilsin” gibi talak niyeti taşıyan kinaye yollu ifadelerle yapılan boşamalardır.


( Talâk-ı Bâin ) ile ilgil yazımız ilerleyen günlerde yayınlanacaktır.
Hanımlara boşama hakkı verildiğinde, onların boşaması veya bir erkeğin hanımından alacağı herhangi bir bedel karşılığı yaptığı boşama da bâin talaktır.
Ayrıca yukarıda zikredildiği gibi ric’î talak, iddet süresi içinde dönüş olmadığında bâin talaka dönüşür.
Bâin talak da kendi içinde ikiye ayrılır:
a) Küçük Bâin Talak (Beynunet-i Suğra)
b) Büyük Bâin Talak (Beynunet-i Kübra)
Küçük Bâin Talak, bir veya iki bâin talak için kullanılır. Çünkü bir veya iki talakla boşama, iki tarafın rızası ile yeniden evlenmeye engel olmadığı, yuvanın yeniden kurulabileceği için boşama ile meydana gelen ayrılık küçük sayılmıştır.
Bâin, kelime olarak ayrılığı, uzaklığı, ara açıklığını ifade eder.
Büyük bâin talak, üç boşama ile gerçekleşen talaktır. Üç talak gerçekleştikten sonra İslâm’ın istediği karşılıklı hukuka riâyet ederek tarafların ayrılması yeni bir evlilik denemesidir.
Bunun için Rabbimiz; “Talak ikidir. Bundan sonra ya iyilikle evlilik bağında tutmak, ya da güzellikle salmak vardır,” (Bakara 2/ 229) buyurur.
Âyet-i kerîme iki boşama gerçekleştikten sonra muhasebenin iyi yapılmasına, üçüncü evlilikte evlilik bağının iyilik, hayır, hak ve hukuka riâyet ederek korunmasına, başa kakma, eski huzursuzlukları yeniden depreştirme gibi hataların işlenmemesine dikkat çeker. Eğer bu evlilik de başarısız olursa, haksızlık etmeden, yıkmadan, yıpratmadan, geride acı hatıralar ve yaralar bırakmadan güzellikle salıvermeyi vurgular.
Cemiyet içinde şahid olduklarımız ise bundan ne kadar uzaktır…
Kendilerine üç kere yuva kurma hakkı verilen ve geçinemeyip üç kere bu yuvayı yıkan karı-kocanın artık dünyayı birbirlerine dar etmeleri doğru bulunmamıştır. Başka evlilik denenmelidirler. Belki de yeni evlilikte huzur ve saadet bulacakları ümit edilir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 80 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2328 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1927 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2674 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2236 23 Kasım 2016 10:10

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Baş Ağrısı Çeşitleri Mihrinaz Sağlık / Beslenme 1 03 Mayıs 2023 15:22
Haram ve Çeşitleri Nebevi Sevda Fıkıh 2 20 Eylül 2018 19:29
Gelin çeşitleri:)) Esma_Nur Komik Paylaşımlar 12 03 Kasım 2016 18:25
hat çeşitleri Ene Garip İslam Sanat Tarihi 0 26 Kasım 2012 18:50
Duhulden (Gerdekten) Önce Boşama EcelBekcisi Hadis-i Şerif 0 22 Kasım 2008 00:21

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.