![]() |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbnu Abbas (ra) anlatıyor: “Resulullah (sav) (bir gün) iki kabre uğradı ve: “(Bunlarda yatanlar) azab çekiyorlar. Azabları da büyük bir günahtan değil.” buyurdular. Sonra sözlerine şöyle devam ettiler: “Evet! Biri, nemimede (laf götürüp getirmede) bulunurdu. Diğeri de idrar sıçrantısına karşı korunmazdı.” Aleyhisselatu vesselam sonra yaş bir hurma dalı istedi, ikiye böldü. Birini birinin üzerine dikti, birini de diğerinin üzerine dikti. Sonra da: “Belki bunlar yaş kaldıkça azapları hafifler!” buyurdular.” (Buhari, Vudû 55,56) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbnu Amr İbnu'l-As (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Ancak, kendisiyle Allah Teâla Hazretlerinin rızası talep edilen şeylerde nezir vardır. Aile ve akrabalık ilişkilerini kesme üzerine de yemin yoktur.” (Ebu Davud, Eymân 15) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Resulullah (sav.) buyurdular ki :'Kur an okuyan mü'minin misali portakal gibidir. Kokusu güzel,tadı hoştur. Kur' an okumayan mü'minin misali hurma gibidir. Tadı hoştur fakat kokusu yoktur. Kur'an ı okuyan facir misali reyhan otu gibidir. Kokusu güzeldir,tadı acıdır. Kur an okumayan facirin misali Ebu cehil karpuzu gibidir,tadı acıdır,kokusu da yoktur.' kaynak:buhari |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Cabir (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: "Güç ve kuvvet ancak Allah'tandır" cümlesini çok tekrar ediniz. Çünkü o 99 çeşit zararı def eder. Camiüssağir-1000 alıntıdır |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Abdullah bin Zeyd (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: "Birinize "Mü'min misin?" diye sorulduğunda, imanında şüphe varlığını hissettiren bir ifade kullanmasın. Camiüssağir-665 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bana itaat eden Allaha itaat etmis olur. Bana isyan eden Allaha isyan etmis olur. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ali (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Kuşlar, sabaha çıktıklarında Rablerini tesbih eder ve ondan günlük rızıklarını dilerler. Camiüssağir-2057 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Kul, namaza durduğunda, bütün günahları getirilir, başı ve omuzları üzerine konulur. Rükû ve secdeye gittikçe dökülür. Camiüssağir : 2062 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ebu Ümame (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Size komşu hakkını gözetmeyi tavsiye ederim. Camiüssağir-2796 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Dünyada yaşanan dert ve sıkıntılar (musibetler) Yüzlerin karardığı kıyamet gününde Sahibinin yüzünü ak eder… Hadis-i Şerif (Taberani) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbni Ömer (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Haya ile iman arkadaş kılınmışlardır. Biri gidince, diğeri de gider. Camiüssağir-3861 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "İnsanların en hayırlı, en değerli olanları, insanlara en faydalı olanlarıdır." - Hz.Muhammed s.a.v |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Cabir (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Vakarlı olun ey Allah'ın kulları, vakarlı olun. Camiüssağir-4812 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Enes (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: İlim sahibi için denizdeki balığa varıncaya kadar herşey istiğfar eder. Camiüssağir-4982 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Hureyre (r.a.)’tan rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “Sadaka hiçbir malı eksiltmez. Allah affeden bir kulun ancak şerefini artırır. Bir kimse Allah için alçak gönüllülük gösterirse Allah o kimsenin ancak derecesini yükseltir.” [Müslim Birr 69 (2588); Tirmizî Birr 82 (2029); Ahmed b. Hanbel el-Müsned II/235 386438] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Efendimiz Hz.Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki : Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selam sonuncudan evla değildir (İkisi de aynı ölçüde ehemmiyetlidir). Tirmizi, İsti'zan 16, (2707); Ebu Davud, Edeb 150, (5208) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ebu Sekine (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Ekmeğe saygı gösterin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır. Kim ekmeğe değer verirse Allah da ona değer verir. Camiüssağir-1424 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbni Hüreyre (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Şüphesiz bu ilim din ilmidir. Öyle ise dininizi kimden öğrendiğinize iyi bakın. Camiüssağir-2413 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Zeyd İbnu Talha İbnu Rükâne (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: "Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm) buyurdular ki: "Her bir dinin kendine has bir ahlâkı vardır. İslâm´ın ahlâkı hayadır." [Muvatta, Hüsnü´l-Hulk 9, (2, 905); İbnu Mâce, Zühd 17, (4181, 4182).] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Enes (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Ümmetimin yaşlılarına saygı göstermek bana saygı göstermekten sayılır. Camiüssağir-2470 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "Yazıklar olsun o kimseye ki, insanları güldürmek için konuşur ve yalan söylerler! Yazık ona, yazık ona!" |Hadis-i Şerif Meali; Ebu Davud, Edeb 88 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebû Zer radıyallahu anh şöyle dedi: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem bana (hitaben) buyurdu ki: “Din kardeşini güler yüzle karşılaman dahil, hiç bir iyiliği sakın küçük görme!” Müslim, Birr 144. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdullah bin Mes'ud'dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Vallahi sizden hiç kimse yoktur ki, birinizin gördüğü dolunayla başbaşa kaldığı gibi Rabbiyle başbaşa kalmasın. Sonra Allah ona şöyle buyurur: Ey Ademoğlu, benim hakkımda seni ne aldattı? Ey Ademoğlu benim için ne amel işledin? Ey Ademoğlu, Benden ne kadar hayâ ettin? Ey Ademoğlu, peygamberlere ne cevap verdin? Ey Âdemoğlu, sana helâl olmayana bakarken Ben gözlerinin üzerinde gözcü değil miydim? Sana helâl olmayan şeyleri dinlerken Ben kulaklarının üzerinde kontrolcü değil miydim? Ey Âdemoğlu, sana helâl olmayan şeyleri söylerken Ben dilinin üzerinde murakıp değil miydim? Sen ellerinle helâl olmayan şeyleri tutarken, Ben onların üzerinde gözcü değil miydim? Ayaklarınla sana helâl olmayan şeylere giderken Ben ayaklarının üzerinde gözetleyici değil miydim? Sana helâl olmayan şeylerle kalben ilgilenip dururken Ben, kalbinin üzerinde murakıp değil miydim? Yoksa sana olan yakınlığımı ve sana gücümün yettiğini inkâr mı ettin?" |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ali (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Müslümanı aldatan, ona zarar veren ve ona hile yapan bizden değildir. Camiüssağir-7688 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebû Dâvûd'da geçen bir hadisi şerif şöyledir: "Kim bir kâhine gider, dediklerini doğrularsa; şüphesiz ki Muhammed'e indirilmiş olanı inkâr etmiş olur." (Ebû Dâvûd, Tıb, hadis no: 3904). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim İbni Abbas (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Selamı almak kadar, mektuba cevap vermek de bir vazifedir. Camiüssağir-2397 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hasetten kaçının çünkü ateşin odunu yakıp bitirdiği gibi haset de amel defterinizdeki iyiliklerinizi yiyip bitirir (Ebu Davud, K Edep 4/380 ) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Cabir (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Tamahkarlıktan sakının! Çünkü o peşinen fakirliktir. Camiüssağir-2927 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Sevgili Peygamberimiz(s.a.v)bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: Kıyamet gününde Allahu Teâla bir adama:”Ben sana güç ve kuvvet verdim.Sen bununla ne yaptın?” diye sorar.Adam:”Ben cihat ettim ve din düşmanlarıyla savaştım.”der.Allahu Teâla:”Fakat sen bunu benim için değil,güç ve kuvvetini göstermek için yaptın” der. İkinci bir adama,”Ben sana mal ve servet verdim.Sen onunla ne yaptın?”diye sorar.Adam:”Ben sadaka verdim ve hayır işleri yaptım”der.Allahu Teâla:”Fakat sen bunları benim için değil,varlıklı ve cömert olduğunu göstermek için yaptın”der. Üçüncü bir adama:”Ben sana Kur’an ilmi verdim.Sen bununla ne yaptın?”diye sorar.Adam:”Ben Kur’an okudum ve onun ilmini yaydım”der.Allahu Teâla:”Fakat sen bunları okumuşluğunu ve ilmini göstermek için yaptın”der ve bu üç adamı da cehenneme gönderir.(Müslim) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin, hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin." (Ravi:Enes, HadisNo:1784) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi (Mümin, Günahını Dağ gibi görüp üstüne Düşeceğinden korkar. Münafık ise, Burnunun üzerine konan ve hemen Uçacak Sinek gibi görüR [Buhari][Hadisi şerif] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz." (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ala bin Kesir (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Güzel huylar Allah katında bir hazine gibi korunmaktadır. Allah bir kulunu sevince, ona güzel bir huy ihsan eder. Camiüssağir-2446 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "Sabaha çıktığın zaman kendine akşamın sözünü etme, akşama çıktığın zaman da kendine sabahın sözünü etme. Hastalığından önce sıhhatinden, ölümünden önce hayatından (istifâde edip tedbir) al. Çünkü sen, ey Abdullah! Yarın adının (mutlu mu, bedbaht mı) ne olacağını bilemezsin." (Tirmizi, Zühd: 25) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi İbnu Bureyde, babası Büreyde'den naklediyor: "Genç bir kız, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Babam, hakirliğini benimle gidermek için kardeşinin oğluyla evlendirdi" diye şikayette bulundu. Büreyde devamla der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bu nikahın kabul veya reddinde) yetkiyi kıza bıraktı. Kız da: "Ben babamın yaptığı işi kabul ettim fakat babaların böyle yapmaya haklarının olmadığının kadınlarca bilinmesini istedim" dedi." kütübü sitte-6541 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Ata el-Horasani (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular: Sohbetlerinizde lezzetleri bulandıran ölümden de bahsedin. Camiüssağir-4908 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Zandan sakınınız. Çünkü zan (yersiz itham) sözlerin en yalan olanıdır. Başkalarının konuştuklarını dinlemeyin ayıplarını araştırmayın birbirinize karşı öğünüp böbürlenmeyin birbirinizi kıskanmayın kin tutmayın yüz çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları! Allah'ın size emrettiği gibi kardeş olun... " ( Müslim "Birr"30) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi BİR HADİS - Bir müslüman için helâl olmaz ki, din kardeşini üç geceden ziyade terk etsin, birbirine tesadüf ettikçe bu ondan, o bundan yüz çevirerek dargın bir halde bulunsun. Bunların hayırlısı odur ki, ilk evvel selâm vererek dargınlığa nihayet verir. AÇIKLAMA: Müslümanlar, birbirinin din kardeşidir, aralarında hasbelbeşeriye arasıra dargınlıklar olabilir. Fakat bu dargınlıkların üç günden ziyade devam etmesi caiz olmaz. Bunların bu hâle nihayet vermeleri aralarındaki kardeşlik icaplarındandır… |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi İnsanlar arasına bozgunculuk ve kötülük sokmaktan sakının! Çünkü böyle hareket, dini yok eder.” (Ebu Dâvûd, "Edeb", 50) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Önemli olan birbirimize fayda sağlayabilmektir. |
SAAT: 07:40 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.