Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GÜNCEL.::. > Üyelerimizin Tanışma Bölümü > Hafta'nın Misafiri

Konu Kimliği: Konu Sahibi Yitiksevda,Açılış Tarihi:  21 Mart 2010 (19:35), Konuya Son Cevap : 23 Mart 2010 (00:33). Konuya 12 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Konu Kapatılmıştır
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Mart 2010, 00:09   Mesaj No:11
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart Re: 63.haftanın misafiri ''haluk gümüştabak''


Değerli Kurtmehmet kardeşim, önce aleyküm selam dedikten sonra nükteli ama bir o kadar güzel soru şekliniz için size teşekkür ederim. Benim yazdığım kabir azabı konusu ile ilgili yazımı birçok kişiye okuttuğunuzu ama kimseye kabul ettiremediğinizi söylemişsiniz. Doğrusu yazımı hatırlarsanız orada verdiğim referansların, delillerin tamamı Kuran ayetlerinden oluşuyordu. Peki, kabir azabının olduğunu söyledikleri deliller hangi bilgilerden oluşuyordu? İşte içinde bulunduğumuz açmaz. Rahmanın ayetleri göz ardı edilerek, beşerin delilleri baş tacı ediliyor, buna çok üzülüyorum. Sayın arkadaşım herkes kendisinden sorumlu olduğuna göre, kimseyi buna inandırmak gibi bir görevim, amacım zaten yok.

Kısaltılmış namaz konusuna gelince, bunun bir rekât olduğunu ben söylemedim, kur’an peygamberimizin imamlığında savaş zamanında askerlerine kıldırdığı ve Rabbin örnek verdiği ayetten alıntı yaparak söyledim. Sanırım bu sizin için delil olmalı.

Nisa 102: Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığında içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun, silahlarını da yanlarına alsınlar, bunlar secdeye vardıklarında diğer kısım arkanızda beklesinler, sonra henüz namaz kılmamış olan diğer kısım gelsin seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunup silahlarını da yanlarına alsınlar…..

Ayete baktığınızda savaş esnasında, peygamberimizin imamlığında bir gurup asker namaza duruyor diğerleri onları kolluyor. Dikkat ederseniz bir gurup namaza duruyor ve silahları yanlarında. Bunlar secdeye vardıklarında diğer askerler arkanızda beklesinler ve onlar seninle namaz kılsınlar diyor. Şimdi düşünelim namaza kıyam da başladık rükû ya gittik ve secdeye vardık. Bu durumda bir rekât tamamlanmadı mı? Şimdide bu ayetin bir öncesine bakalım ne diyor?

Nisa 101: Yeryüzünde adım attığınızda (yolculuğa ya da savaşa çıktığınızda), kâfirlerin size bir kötülük yapmalarından korkarsanız, namazı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Şüphesiz kâfirler, sizin apaçık düşmanlarınızdır.

Demek ki zorluk anlarımızda namazımızı kısaltmamızda bir sakınca olmadığını söylüyor rabbim. Şimdide Nisa 103. ayete bakalım, çünkü bu zorluk anımızın bitiminde ne yapmamızı emrediyor onu anlayalım.
Nisa 103: Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır.


Rabbim ne diyor ayetinde, güvensiz durumda kısalttığımız namazımızı bu durum geçtikten sonra artık dosdoğru kılın diyor. Şimdi düşünelim, Nisa 102. ayette peygamberimiz savaş esnasında secdeye vardığımızda, diğer gurup namaza dursun diyordu, yani tedirgin bir durumda namaz kısaltılmıştı, daha sonraki ayetinde ise bu durum geçtikten sonra artık daha güzel ve rahat bir şekilde namazınızı kılın diyor. Burada ben korku ve savaş halinde namazın bir rekât olduğunu Rabbin örneğinden yola çıkarak söylemem benim düşüncem mi, yoksa Rabbin verdiği ayet örneğimi? Yorum sizin. Çünkü ben Allah ın kelamından aldım bu bilgiyi, ben söylemedim. İsteyen inanır istemeyen inanmaz. Eğer gerçekten kur’andan delil almadan söylemiş isem gerçekten dine nifak sokmaya çalışan birisiyim demektir Allah korusun. Peki, bu durumda bu sözlerin hepsi rabbin kelamından alıntı olduğuna göre, bunlara inanmayanlara ne söylemek gerekir? Ben doğrusu bilemiyorum.

Sorduğunuz soruya gelince, ben çok şükür bir rekât namaz kılmadım çünkü gerekli durum hâsıl olmadı, inşallah hiç olmaz. Secdeden sonra namazdan çıkmış mı konusuna gelince. Namazın farzları kur’anda çok açık anlatılmıştır. Günümüzde ilavelerin olması elbette sakıncalı değil ama Rabbin emri olmadığını da bilmeliyiz. Örneğin bu konuda mezhepler değişik uygulamaları vardır. Bu konuda bir bilgiyi aktarmak isterim konunun anlaşılması için.

(Namazın sonunda selâm vermek vaciptir. Yani önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa yüz çevirerek اَلسَّلامُ Esselâmü, demek. Böylece namaz bitmiş olur. Selâm kelimesi üzerine عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهْ aleyküm ve rahmetullah ilâvesi vâcib değil, sünnettir. Bir görüşe göre de, sadece sağ tarafa selâm verilmesi vâcibdir, sol tarafa ise sünnet. Namazdan çıkmak için sadece bir tarafa selâm vermiş olmak kâfidir. Binaenaleyh, bir tarafına selâm vermiş imama artık uyulmaz. (bk. Mehmet Dikmen, İslam İlmihali))

Daha önce söylediğim gibi namazın olmazsa olmazını Rabbim kur’anda belirtmiştir. Günümüzde mezheplerin yaptığı ilaveler Allah emri olmayıp mezheplerin dini uygulamalarıdır. Namaz bitiminde verdiğimiz selam yani; Allah'ın selamı üzerinize olsun sözleri, farz bir emir olmayıp zaten yukarıdaki açıklamada da belirtilmiştir.
Seferi namaz konusuna gelince. Rabbim sizlere zorluk değil kolaylıklar getirdim der bizlere. Hele namaz konusunda yan yatarken at sırtında yeter ki rabbini an ve onu yücelt der. Namaz konusunda eğer Rabbim namazı kaldırmıyor da bir yolunu bulup çok kısada olsa kılın diyorsa, bunun ertelenmesi söz konusu değildir. Oruç konusu öyle değil seferi durumda tutulmaması daha sonra tutulması konusunda açıklık getirmiştir. Şimdide şöyle bir soru gelebilir akla, ya yolculuk yapıyor da otobüs içindeysek denebilir. Yaratan her konumda yeter ki Allah ı an, onu yücelt, zikret diyor. Dinde sizlere zorluk değil, kolaylık sağladık diyerek bizlere bu dini ve bu kitabı kolaylaştırdığını yemin ederek birçok kez söylüyor.

Değerli kardeşim inşallah sorularınıza cevap verebilmişimdir. Rabbim yanıltmasın.Söylediklerim ve yazdıklarım benim kur'anın bütünlüğünden anladıklarımdır. Bende bir beşerim elbette herzaman hata yapabilirim. Söylediklerimi lütfen kur'an süzgecinden geçirdikten sonra alınız. SAYGILARIMLA Halukgta
Alt 23 Mart 2010, 00:25   Mesaj No:12
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart Re: 63.haftanın misafiri ''haluk gümüştabak''


Sayın Yitiksevda dostum, Allah tan başka kimseye kulluk edilmez çok doğru, hele hele Rabbin uyardığı şekliyle söyleyeyim; Sizi bana yaklaştıracağını söyleyen beşerin ardına düşerek, sakın onlara kulluk etmeyin diyerek bizleri uyarır. Sayın arkadaşım şu sözünüzü tam anlayamadım.

(Ülkemizde Allah'ın huzurunda eğilmeyen başlar onun huzurunda eğilir bu kula kulluk değilmidir ?)

Burada kimden bahsettiğinizi bilmiyorum. Eğer Atatürk ten bahsediyorsanız ona eğilen baş ona kulluk anlamında değil, geleneğin öğretisi saygıdandır. Kimisi kafasıyla selam verir, kimisi ellerini açar dua eder. Hiçbir zaman Atatürk e kulluk etmek anlamında bir öğreti yoktur olamazda zaten. Elbette onu kullanan ve yanlış emellerine alet eden guruplar vardır. Kulluğumuzun yalnız Rabbe oluşunu hep söyleriz ama sanırım genelde ağzımızda söz olarak kalır hep. Kula öyle kulluk ederiz ki neredeyse Rabbi unuturuz. Bu çok ama çok derin ve üzücü bir yaradır biz insanların içinde. Hele günümüzde edindiğimiz şefaatçileri düşündükçe çok üzülüyorum. Rabbin ayetlerini gören yok, okuyan yok, okusa de fark eden yok. Ne yazık ki Rabbin kelamı devre dışı kalmış da, haberimiz yok. Selametle Halukgta


NOT: Sayın arkadaşım ülkemizde Allah ın huzurunda eğilmeyen başlar onun huzurunda eğiliyor sözünüzü yanlış algıladıysam şimdiden özür diliyorum.
Alt 23 Mart 2010, 00:33   Mesaj No:13
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 63.HAFTANIN MİSAFİRİ ''HALUK GÜMÜŞTABAK''

Haluk abi sorumu doğru anlamışsınız ama ben bu konuda size katılmıyorum herkesin aynı fikirde olması zaten yanlış bir düşüncedir . Allah'a emanet olunuz.
Konu Kapatılmıştır


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
62. HAFTANIN MİSAFİRİ ''M.METİN ADIGÜZEL'' Yitiksevda Hafta'nın Misafiri 31 19 Mart 2010 08:58
48.Haftanın Misafiri Haluk Gümüştabak Yitiksevda Hafta'nın Misafiri 31 06 Aralık 2009 11:23
Haluk Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 01:15
Beni Yalnız Bırakma-Haluk Kurdoğlu (izleyin) Belgin Şiirler ve Şairler 3 25 Ağustos 2008 12:34
Cafer tayyar kendir üstadımız ile; haluk nurbaki üstadımız hakkında bir röportaj.. AŞK'ÜL İSLAM Anket'ler-Röportaj'lar 1 04 Eylül 2007 23:46

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.