Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > İslamda Kadın ve Erkek

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  19 Şubat 2024 (17:08), Konuya Son Cevap : 01 Mart 2024 (00:22). Konuya 12 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı46Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28 Şubat 2024, 17:08   Mesaj No:11
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.442
Konular: 575
Beğenildi:4533
Beğendi:6129
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart

İdrak yollarımız Baya açıldı sayenizde) çok hoş münazara idi tşkler
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Şubat 2024, 17:03   Mesaj No:12
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.402
Konular: 1269
Beğenildi:11847
Beğendi:8990
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

İslam tarihinin bizleri en çok etkileyen, hakkında az yada çok mutlaka bir bilgimiz olan "ifk hadisesi" konusunda Aişe annemizin duygularının etrafında biraz dolaşalım. Hakkında Nur suresi ayetleri nazil olan, 40 günde aklanan, kendini ifade edemediginden gözünde yaş kalmamış olan Aişe annemiz... Söylentilerle midesi bulanmış, münafıkların, müşriklerin eza veren sözleri ve iftiraları yetmez gibi sevdiği sahabelerinde bu iftiraya çanak tutmaları Allah Rasulu'nu besbeter etmişti.

Allah Rasulü ve Hz Aişe'nin yaşadıklarını kendi şahsınızda, kendi kabınızın alacağı kadarıyla hiç değerlendirdiniz mi? Yani siz bu iftiraya uğrayan olsaydınız, verilen tepkiler, Aişe annemizin düştüğü durum, duyguları, dedikoduyu çıkaranlar, iftira edenler, yayanlar her biri tanıdık mı? Yoksa o dönemde kalmış insan tipleri mi?

Allah Rasulü'nün kalbine düşen bu endişe, Aişe annemize nazik tepkisi hiç düşündünüz mü? Bu olay Peygamberimizin insan yanına, insani duygularına, işin içinden çıkamayışına, onun beşer yönüne çok güzel bir vurgudur ve bizim kapalı idraklerimize söyleyeceği çok şey vardır.

Buyurun o güne flashbach yapalım. Bu iftirayı biz yaşayalım "o günün insan profili ile aramızda bir fark varmı?"mütalaa edelim.

Allah Rasulü Beni Müstalik Gazvesine çıkmış, kura ile yanında seçtiği zevcesi Aişe'yi yanına almış, Zaferle döndükleri bu gazve sonrası Medine'ye yakın yerde konaklanilmış. Bu esnada Aişe annemiz tuvalet ihtiyacı için uzaklaşıyor. Döndüğünde"Yemen işi değerli bir gerdanlığını düşürdüğünü farkedip, aramak için geri dönüyor."

Şimdi burda bir fasıl duralım: Gittiğimiz bir yerde değerli bir gerdanlığı, bir bileziği, çantayı vs kaybettik. " Amaan yenisini alırım der miyiz?" Ben bizi tanıyorsam, araba kalkacak, başka araç yok yolda kalırsın, zaman yok, deseler yetişirim der illa aramaya koyuluruz Ama illa gider ararız.

"Seferden dönülüyor, gerdanlık aramaya gitmiş bu neyin şımarıkliğı" diyenlere bugün aynını yapacak bir dünya Aişe annesi mizaçlı kadın gösterebiliriz. Dünyanın her yerinde aynı hissiyatta kadın hemde...

Sonra ne oluyor? Aişe annemiz geliyor fakat kervan gitmiş. Hafif olduğundan mahfenin içinde olduğu düşünülmüş yola koyulmuslar. Hz Aişe örtüsüne bürünüp beklemeye koyuluyor. Elbet farkederler bir gelen olur diye düşünüyor. Hava kararamaya yakın kervanın arkada bıraktığı bişey varmı diye kolaçan etmeye gelen sahabe " Saffan b. Muattal" geride kalan kişiyi görüyor. "Sen neden geride kaldın?" diye soruyor ama Aişe annemiz cevap vermiyor. Allah Rasulü'nün hanımını devesine bindiriyor kendisi yularindan tutup millete yetişmeye çalışıyor. Ne zaman yetişiyor sabaha karşı. Sabah Saffan ile çıkıp gelmiş. Kim bu Aişe? "Allah razı olsun Saffancığım, iyiki sapasağlam getirdin, çok şükür yetiştiniz, biz unutmuşuz, sende ne işin var ama Ayşecigim oralarda ama neyse geçti gitti açmısınız, yorgunmusunuz aman aman" demiyorlar tabiki.

Ne diyorlar? Dedikleri şey sürpriz değil.

Hangi coğrafya, hangi zaman diliminde olursa olsun hangi kadının başına gelirse gelsin, tanıdık bir adamla gelmiş olsa dahi geceleyin bir başına bir adamla seyahat etmiş bir kadını mahalle linç eder. Kadın namusluymuş, serefliymiş, hayırdan başka birşey bilmezmiş, adam da öyleymiş hatta deliymiş bile desen dedikoduların önünü ardını kesemezsin. O korkunç kazan kaynar. Aişe r.a için de Allah Rasulu içinde durum aynen böyle oldu. Niyeti kötü olanlar (münafıklar, müşrikler) bu fitne ateşine odun taşıdı. Şeytana uyan müminlerden bazıları ise bu ateşi harladılar.

Bugün birimiz bunu yaşasa aynısı olmazmı? Telefon yok, gecenin bir yarısı ya aracın kaza yaptığıni düşün en kötüsü ve sen kadın olarak sağsın yada otobüs seni mola yerinde bıraktı gitti. Sen yana döne ne yapsam diye kivranirken temiz niyetli biri gel bacım ben sizinkileri tanıyorum, memleket aynı yer arabayla götüreyim dedi ki yabancı da olabilirdi ve bindigini düşün. Aman Allahım Köy, kasaba, mahalle sallanır kadını da dar ağacında sallandırırlar. Ha mutlaka şartları zorlarız asla binme cüreti göstermeyiz, ölsek bir adamla beraber gece yolculuğunun açıklanır hiçbir tarafi yok. çünkü din değil örf bizi çiğ çiğ yer...

Şartların bundan daha daha elverişsiz olduğu bir dönemde, vahşi hayvana yem olmak, bir kafileye denk gelip esir edilmek gibi aklıma gelmeyen durumlarla karşılaşma ihtimali yüksek olan bir devirde de bunu yaşadı Hz Aişe. Daha dikkatli ve rikkatli olabilirdi diyebilirsiniz bu da hemcinsini yargılamanın başka yolu olur...

O gün için müminlere çok ders vardı bu olayda. Büyük sınandılar. Böyle bir haber duyduklarında " bu düpedüz iftiradır demeleri gerekmiyordu"" Bunu konuşmak bize yakışmaz Fesuphanallah demeniz gerekmiyor muydu?" "İftirayı yayıyor, sonra da onu küçük görüyorsunuz"

Mahalleden bir bilge bir âlim çıkarda bizim için bunları söylerse ne âlâ. Yok olmadı katlimiz vacip.

İşte Ogün Allah kulu Aişe'yi temize çıkardı. Müminleri hizaya çekti, kalplerinde kötülük taşıyanları büyük azapla uyardı.

Bizler feraseti elden bırakmamalıyız. Allah Rasulü en az Aişe kadar büyük eziyet çekti. Fitne ateşi İslâm davasına bile zarar verdi. Bizler hakkımızda ayet inmesini bekleme şansımız olmadığına göre fitne ateşinin fokur fokur kaynadığı zamanlarda tedbir, itidal, feraset, gözü açık olma özelliklerini kuşanacağız. imtihanlara gebe hayatlarımızda bunlara rağmen iftiraya ugradiysak Allah'a havale edeceğiz. İftiraya uğramış kişiye kim olursa olsun Zeybep binti Cahş annemiz gibi tavır sergiliycez. Kardeşi bu iftiraları yayanlardan olduğu halde Zeynep annemiz " ben Aişe hakkında iyilik ve hayırdan başka birşey bilmem" feraseti göstermiştir.
Ayetler insan ve mümin tavrını çok net öğretiyor yeterki bilinci açalım.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Mart 2024, 00:22   Mesaj No:13
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart

fitne...
yalan...
iftira...
şirk...
nifak...
haset...
başkasının zilletinden izzet beklentisi...
vicdansızlık...
zalimlik...

Bu kavramlar hz ademden bu güne hiç değişmeyen...cahiliye devriymiş ıslahiye devriymiş hiç farketmemiştir...

Muhterem hocam,
zatı alinizin malumudur ki vahy talebesi olan bizler şahit oluyoruz ki Kuran'ın bu kavramlar üzerinde yoğun bi şekilde durmaktadır.

kuran bu kavramların tarifine baktığımızda ;

fitne...katilden adam öldürmekten büyük bir vebal.bir fitne varsa çok can yakacaktır.

yalan...şirkten sonra en büyük kebairlerden birisidir...Mumin kebairden uzak durmalı...bulaştı diyelim tecve eder affolur olmaz Allah bilir.ama yalan ile iman bir arada olmaz buyurur resulullah...yalan münafığın 3 alametinden birisidir...münafığın yeri ise derkil esfeldir.İnnel munafikine fid derkil esfeli minen nar...cehennemin en alt tabakası kafirin yeri daha konforlu...

iftira...masum insan(lar)ın canını şerefini izzzetini yakmaktır.

şirk...müşrikler iağımdır necistir pisliktir.

nifak...münafıkların fiilidir.

haset...hasetçinin şerinden Allaha sığın (felak süresi)

başkasının zilletinden izzet beklentisi...

vicdansızlık...imanını güvenrliğini ihlaslığını müminliğini askıya veya hafife almaktır...imanı süs ameli boş yaşantısı behimi...

zalimlik...kuran bu kavram üzerinde çok durmakta ve firavun nemrut haman profilinde tanıtmaktadır...zülm ile şirki aynı kategoriye sokmaktadır.

bu kavramları analiz ettiğimizde hiç bir kavram mümine ait değildir.o kavramlar zalimlerin müşrüklerin münafıkların ortak paydasıdır.küfr tek milletir nebi buyruğuna giydirebiliriz...

kabili kabil yapan yukarıdaki bazı kavramların seline kapıldığı değil mi?

şeytanı şeytan yapan başta haset olmak üzere bu kavramlar değil mi?

nemrudu firavunu şeddadı saddamı esadı israili hamanı belamı eşreflikten eşşekliğe düşüren bu kavramlar değil mi?

kibir+ gurur+ kavmiyetçilik+ haset +zülm +vicdansızlık+ fitne +nifak +şirk ve imansızlık = küfür tek millettir.


Bu ön sözden sonra gelelim konuya...

tüm samimiyeti ile amasız fakatsız lakinsiz sinesinde la ilahe illallah olmayan bir kafa insanlıktan çıkmış bir kafadır.bu bir tekerleme değildir.Allah ne derse o...musbet veya menfi...alelresi vel ayn ve de sadakalahu azim denilir uygulanır.Rabb terbiye edici demektir.Kimin terbiyesinde ise rabbi odur...illah çoktur illa Allah bize emredilmiştir.amasız fakatsız lakinsiz kirsiz lekesiz teredütsüz illa Allah...bu dilde yetmez tüm hücrelerine kadar mutmain mümin...lafta sözde fiilde yürekte ve ölene dek koruyan kollayan savunan ve yaşayan...Müminin tarifi de budur.

günde 40 defa bize okutulan sıratı mustakim budur...düşüncesiyle hayatıyla yüreğiyle fiiliyatıyla profiliyle şeffaflığıyla katıksız tavizsiz pazarlıksız Rabbinin terbiyesinde...

ifk hadisesi...

nifak ehli için muhatap Resulullah ve eşleri olması çok mu önemli ya da farketmez hatta daha cazip...şeytan ve şeytanlaşmış insanların hedefi büyüktür...sokak kadını ile uğraşmaz iffet kaleleri iler uğraşır...sarhoş berduşla uğraşmaz hedefi ibn teymiyelerdir,gazalilerdir,ebu zerlerdir...diğerleri yolunu bulmuş zaten bir nevi şeytanlaşmışlardır...

bu hadiseyı çıkaran nifak ehli sahabe de olsa pişmemiş yetişmemiş henüz küfür kalıntıları kokusu kiri pası üzerlerinden geçmemiş bir gruptur...içlerinde pişman olan tevbe eden tazir cezası ile cezalandırılanlar...ayetle tenkit tehdit edilenler aşağılananlar...

hedef hz aişe değil Resulullahı incitmenin bir yolu...başrolleri meşhur ibn ubey...o mitingi düzenleyen cemaat mescidi dirar...darunnedve ile mescidi dirarın ittifakı tıpkı küfür tek milletir ibaresinin özeti...arada saf cahil ve bi anlık gafletle atlayanları sonrada tevbe edenler ayrı bir konu...

Hz Aişe anamızın imdadına vahy yetişti...vahy onu ak pak ilan etti...Onun için rabbime teşekkür ederim demiştir...Vahy olmamış olsaydı Resulullah dahil kim Aişe anamızı o buhtandan aklayabilirdi ki...

Hz aişe resulullahın gözdesi...sıddıkın kızı...bir çok kuması rakibi olan...her bir kumanın yüzlerce aşireti akarabası...geçiçi bir beyın akıl tutulması...aişenin zilletinden izzet aramak...aişe yıkılsa kızımız gözde olur.ya da bizim kızımızı alır da Allah resuluna akrabalık hevesi...fitne buhtan iftira öyle bir noktaya geliyor ki vahy gelmeden önceki 40 günde ekserisi ikna olmuş Hz ali'ye bile boşa gitsin ya resulallah dedirtmiştir...hz alinin o çıkışı cemel savaşına kadar 10 bin müslümanın kanına mal olana kadar...
fitne katilden daha buyuktur ayetinin tezahuru bu işte...

sıddık'ın başının önüne eğmesi resulullaha görünmeye utanması...
saffan'ın çaresizlikle yutkunması...
Aişenin gözlerinin kuruması...
Resulullahın ey aişe eğer...tövbe et önerisi...
gavzeden dönen ordunun zafer sevincini bile yaşayamamaları...

ve vahy devreye girer 40 gün sonra...
kul hatu burhanekum delilliniz nerde?
şahidiniz var mı?
utanmadınız mı?
Allahtan korkmadınız mı?
iffetli bir kadına iftira arşı titretir bilmezmisiniz?
hele hele o kadın sizin anneniz?
Allahın rahmeti gazabını geçmiştir geçmeseydi ne yapacaktınız gazzap karşısında?
ey iman edenler iman ediniz çabukkk hemen ve tevbei nasuh ediniz kıyamete kadar da müminlere ibret olsun tekrarlanmasın!!!


lazhocam günümüze taşımışsın ve bu olayı buhtanı yaşasaydık diye canlandırmakta haklısın.malesef vahy bitti.günümüz teknolojisinden mobesesinden kamerasından trafiğinden istihbaratından yada kesin bir delil elde edilmesinden veya güvenilir Allahtan korkan müminlerin şahitlerin feraseti nasihatı yol göstericiliğinden başka çare yoktur.erkek olsun kadın olsun böyle bir buhtandan kurtulsa bile izi kalır dillerden düşmez.iftiraya kurban giden o insan ömrünce acılar içinde ciğeri yana yana ölene kadar...yuvası dağılmış şerefi izzeti yerle yeksan çevresine çocuklarına akrabalarına başı eğik ve ezik...canlı cenaze ölmüştür mezarı eksik... sadece öldüğünde topraklanır hepsi bu...

felak süresi bu kavramların topuna savaş açıyor ve bizlerede bana sığınmaktan başka çare yok buyurur...

rabbena atina fiddünya haseneten...euzu billah.Rabbim hiç bir masumu maruz bırakmasın fucur ehline fırsat vermesin...
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
ŞİRKİN PSIKOLOJISİ VE İDRAK YETENEĞİ bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 0 30 Eylül 2018 14:34
O İdrak İçin Farktır Mustafa CİLASUN Makale ve Köşe Yazıları 0 07 Nisan 2018 15:01
Aöf İlahiyat Lisans Tamamlama Bölümü Açılsın Kampanyası... nurşen35 İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar 0 22 Eylül 2015 02:35

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.