www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDNEWEB FORUM DN KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > slami Kavramlar

Konu Kimlii: Konu Sahibi Belgin,Al Tarihi:  10 ubat 2008 (11:18), Konuya Son Cevap : 10 Kasm 2023 (08:23). Konuya 12 Mesaj yazld

Yeni Konu a  Cevapla
 
LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 10 ubat 2008, 11:18   Mesaj No:1
Medineweb Emekdar
Belgin - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 7
yelik T.: 14Haziran 2007
Arkadalar:1
Cinsiyet:
Ya:44
Mesaj : 1.276
Konular: 640
Beenildi:20
Beendi:0
Takdirleri:61
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Ruh nedir?

Ruh nedir?

“Can. Canllk. Nefes. Cebrail (as.)...”
“Bir kanun-u zvcud-u haric.” (Harite mstakil bir varl bulunan bir kanun.) (Szler)
“Emir leminden olup, beden lkesini idare etmesi iin kendisine mstakil bir varlk verilen bir kanun. Bedenden ayrlnca da varln devam ettirebilen ltif bir cisim.”

Baz insanlar Peygamber Efendimize ruhu sordular. Cevap vermeyip, vahyi bekledi. Gelen ayet gayet netti: “O, rabbimin emrindendir, de.” Ruhun varl tasdik ediliyor, fakat mahiyeti aklanmyordu. nk, muhataplarn syleneni anlamasna imkn yoktu. Akl, “emir aleminden” olan bir varl kavrayacak kapasitede deildi.

“emir alemi” lden, tartdan, ekilden, renkten uzak varlklarn dnyasdr. Maddeler iin sylenen uzun, ksa, mavi, sar, yuvarlak, dz, ar, hafif gibi kelimelerin o alemde karl yoktur. llere mahkum akllar, llemeyeni nasl anlasn?

Hadiste “Kendini bilen rabbini bilir.” buyuruluyor. Bir byk mtefekkirimiz de, “ey kendini insan bilen insan! Kendini oku...” Diyor. u halde, insann kendini tanmaya almas art. Kendimizden giderek Ona ulaacaz!

Ruh hakknda neler biliyoruz? Ruhun kendisini bilemiyoruz. Ancak baz zelliklerinden sz edebiliriz. Beden, anne karnnda belli bir olgunlua eriince, ruh verilir.

Ruh, sonradan yaratlmtr, ama ebedidir. Birdir, blnmez, paralara ayrlmaz. craatyla ve tesirleriyle bedenin her yerinde bulunur, fakat mekan yoktur. Bedenin iinde olmad gibi, dnda da deildir. Btn ileri ayn anda idare eder, bir i dierine engel olmaz. O, tabiattaki kanunlara benzer. Mesela, bir yerekimi kanunu hayat ve uur sahibi olsayd ruh zellii kazanrd.

Ruh, uuruyla fark eder, aklyla anlar, vicdanyla tartar, karar verir, hayaliyle plnlar yapar, hafzasyla bilgi depolar, kalbiyle sever. Onun saylamayacak kadar ok kabiliyeti vardr. Bunlarn bir ksm da maddi uzuvlarla ortaya kar. Ruh, eliyle tutar, gzyle grr, kulayla iitir, ayayla yrr... Bedende bulunduu srece bedene muhtatr. Faaliyetleri bedenle snrldr. lm, onun beden zindanndan kurtulup, hrriyetine kavumasdr. O zaman bedene ihtiyac kalmaz. Gzsz grr, kulaksz iitir, beyinsiz dnr. Mahere kadar bedensiz bekler. Ahirette yeniden ve yeni bir bedene kavuur.

[Linkler Ziyaretilere Kapaldr.Giri Yap Veya ye Olmak iin TIKLAYIN...]
[Linkler Ziyaretilere Kapaldr.Giri Yap Veya ye Olmak iin TIKLAYIN...]
__________________
Her insan hata eder. Hata ileyenlerin en hayrllar tevbe edenlerdir.
Tirmiz, Kyme, 49; bn Mce, Zhd, 30.

Alnt ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in am olduu son Konular Aada Listelenmitir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gl Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2567 29 Eyll 2009 09:25
Bir evliyay vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arivi Kara Kartal 21 11821 24 Eyll 2009 09:38
Maherde zlarmzn konumas Soru Cevap Arivi KuM TaNeSi 1 2801 17 Eyll 2009 15:06
Zektn vermeyenlere ibrettir Slebe'nin servet... Zekat-nfak dua dilencisi 1 2385 17 Eyll 2009 09:56
Yal kadnlarn tesettr... Tesettr Konular Belgin 0 2833 07 Eyll 2009 08:26

Alt 10 ubat 2008, 14:51   Mesaj No:2
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?Mahiyeti anlalabilir mi?

Yemin olsun kafirin ruhunu ta derinliklerinden iddetle skp alanlara. • Ve mminin ruhunu kolaylkla alanlara. • Ve suda yzercesine gkten inenlere. • Ve Allah’n emrini yerine getirmek iin yaranlara. • Ve emrolunduklar ii tanzim ve tedbir edenlere. (Naziat Suresi: 1-5.)
Gayet kesin bir kavrama ile belki mahede ile sabittir ki, cesed ruh ile ayakta durur. yle ise, ruh onun ile ayakta deildir; belki, ruh binefsihi ayakta ve hakim olduundan, cesed istedii gibi dalp toplansn, ruhun bamszlna halel vermez. Belki, cesed ruhun evi ve yuvasdr, elbisesi deil. Belki ruhun elbisesi, bir derece sabit ve letafete ruha uygun bir ho klf ve bir benzer bedeni vardr. yle ise mevt annda btn btn plak olmaz, yuvasndan kar, benzer bir beden giyer.
Baki Selam
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 14:54   Mesaj No:3
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

"ruh denildiinde ey akla gelmektedir;

[COLOR=#ff0000]1-ma bihi'l-hareke (hareketin kayna)

2-ma bihi'l-hayat (hayatn kayna)

3-ma bihi'l-idrak (idrakin merkezi/kayna)


hareketin kayna grne gre ruh,maddenin tam kart olarak,kuvvet demektir.bu ruhun en kapsaml anlamdr.bu anlamda elektirik bir ruhtur,hareket eden her g ruhtur

ruhu hayatn kayna olarak grenlere gre ruh,bundan daha hususidir,zira hayat gc mutlaka gten daha husisidir.

idrak merkezi grne gre ise;duyumsamaya yaklaan basit vicdandan,marifet,akl erdirme,ilim,irade,kelam gibi en yksek derecelere kadar genel olarak bilin olaylarnn yani manevi hayatn aracs durumundaki ruh gelir.

bu ruh hakknda,"ona ruhumdam fledim"15/29 buyurulmutur.biz bunu kendisiyle duyar;vicdan,irade,akl erdirme,isel sz gibi belirtileriyle tanrz.

ruhu'l-kuds ile ilgili olarak ta elmall unu sylemitir.

"ruhu'l-kuds,kudsiyet ruhu,yani hi bir aibe ile lekelenme ihtimali olmayan paklk ruhu,emniyete ayan,mukaddes,tertemiz ruh demektir ki.cebraildir.
nitekim 26/193 ayetindeki "ruhu'l-emin" de odur.
cebrailden ruhu'l-kuds diye bahsedilmesi nedeni,peygamberin temizliini ve azizliini vurgulamak iindir.

nitekim yahudilerin peygamberlii israiloullarndan birine deilde peygamberimize getirdii iin dman olduklar cebrail'in allah tarafndan temizliine iarette olabilir.
bu satrlar yazarken constantine diye bir film vard keanu reuves barollerinde oynad,orada melek(cebrail) tasavvuru hain,kendi bana buyruk diye takdim edilmiti izleyecilere.

konumuza dnersek;

"ruh" kelimesinin kurandaki kullanmlar "can","canllk","hayat kayna" anlamlaryla ilikili olarak kullanlmtr.bu balamda;canllk,hareket,hayat,hayat kayna,gzel koku,rzgar gibi anlamlarda kullanlmtr.

rnein;

fatr 35 ayetinde "Rzgarlar (riyah) gnderip de bulutlar yrten Allah'tr. Biz bulutlar l bir yere srp, onunla topra lmnden sonra diriltiriz. nsanlar diriltmek de byledir"

enfal 46 ayetinde de "Allah'a ve Peygamberine itaat edin; ekimeyin, yoksa korkar baarszla dersiniz ve kuvvetiniz/gcnz (rihukm) gider. Sabredin, dorusu Allah sabredenlerle beraberdir."

kuran da,ruh eklindeki kullanmlar genelde vahiy ile balantl olarak kullanlmaktaysa da ;ademin/insanolunun ve isa peygamberin var olmas da bu ruhun sayesinde olmaktadr.

allah ayn ruh ile hem isa a.s'y hemde mslmanlar desteklemektedir.(58/22,2/87-253,5/110) ayn ekilde isa a.s'nn desteklendii bu kutsal ruh muhammed (S.A.V)'e ve mslmanlara inmektedir.onlar da desteklemektedir.(16/98-102,26/193-195)

"Ey Kitap Ehli, dininiz konusunda taknlk etmeyin, Allah'a kar gerek olandan bakasn sylemeyin. Meryem olu Mesih sa, ancak Allah'n elisi ve kelimesidir. Onu (‘OL’ kelimesini) Meryem'e yneltmitir ve O'ndan bir ruhtur. yleyse Allah'a ve elisine inannz; 'tr' demeyiniz. (Bundan) kann, sizin iin hayrldr. Allah, ancak bir tek ilahtr. O, ocuk sahibi olmaktan ycedir. Gklerde ve yerde her ne varsa O'nundur. Vekil olarak Allah yeter." nisa 171

isa a.s =Allahn elisi
=Allahn meryeme att kelimesidir.
=ondan bir ruhtur.

rasul,kelime,ruh kelimelerin vahiyle olan alakasn,vahy olgusununda canlanma ile ilgisini gz nnde bulundurursak;isa a.s'n bir tanr olmadn;ademe flenen ruhtan flenerek hayat bulduunu;canl,kanl,hayat dolu bir yapya sahip,rasul bir kul olduunu anlarz.

ademe flenen ruh da ;ona canllk verilmesini hayat bulmasn anlarz ama flenen bu ruh sadece canllk ve hayat bulmas deil,bilincinde kaynadr.yani insanolu ona flenen ruhla hayat bulmu ve ona flenen ruh ile de dnr,akleder,irade sahibidir.
elmallnn ruh denilince akla gelen btn anlamlar vucut bulmutur adem/insanolunda.

burada unu da belirmek gerekir yoksa eksik olur,bilincin kaynana vahyleri de eklemek gerekir.
nk bilinci srekli yaatan,onun dier canllardan farkl bir konumda olmasn salayan ey ise;ilahi vahiylerdir.bu anlamda allah insanoluna ruhundan flemeye devam ediyor.elhamdlillah...

subhanallah
elhamdlillah
allahu ekber
......

....
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:08   Mesaj No:4
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

nsan beden ( vcut) ve ruhun birleiminden oluur. Beden et ve kemik olan asl toprak olup, topraktan gelen kimyasal ve fiziksel deiime uram proteinler sayesinden yaayan lnce yine toprak olacak olan bir kompleks yapdr.
Ruh ise Allah’tan gelen, vcudu canl, gren, hisseden klan ilahi bir hediyedir.
Ruhun Varlnn spat :
1- Di var, di doktoru da vardr. Ruhta vardr ki ruh doktoru da vardr. Bilimin olmayan bir eyin doktorunu icat ettiini iddia edebilecek biri var m...?
2-l bir insan dnelim. Eli, kolu, beyni, gzleri, kalbi... vcudu tam olarak yerindedir. Bu insana fkra anlatsak, bilmece sorsak, korkun hikayeler anlatsak, hznl olaylar anlatsak ... bir tepki verir mi bu l insan?
Canl iken her fkraya glen, hznl her olaya zlen , korkan-sevinen zlen bu insana ne olmutur. Daha dorusu can alc soru u : lrken insandan eksilen nedir ki o olmaynca nee, sevin, hznde ... olmuyor. te o ruhtur.
Bazlar kalp almyor kan dolam duruyor, beyin faaliyetlerini sona erdiriyor o nedenle insan glmyor ... diyebilir. Onlara unu sormak lazm. Tm bunlarn sona ermesine neden olan vcuddan ayrlan, vcudun pilini bitiren nedir ? nk iri bir adama bakyoruz aya taa taklp yere dyor beyin kanamasndan lyor. Kk bir bebek apartmann 5. Katndan dyor burnu bile kanamyor, yayor. Normalde vcutlarnn salamlna baknca tersi olmas gerekir. Demek ki insanlar yaatan beden ve onun ilevleri deildir. Bunlar hayatta olmann gstergeleridir. Hayat nedeni, yaatan ruhtur. Ruh knca bu gstergelerde ilevlerini yitirirler.
Demek ki duygularmz var eden, hissiyatn kayna olan ruhtur. Yoksa sevinme, zlme, fikir, dnce... gibi kavramlar, kuru bir vcut organlar arasndaki elektrik akm ile izah etmek imkanszdr. Ruhla duygu vardr. Ruh emaneti geri alnca, duygu, his, dncede... vcudu terk eter.
3- Yine bir l dnelim : Gzleri vardr fakat gremez. Halbuki canl gz ile ayn gzdr lnn gz de .
Soru udur : lrken bu insandan ne eksilmitir ki gren gzler grmez olmutur. Eksilen ruhtur, ruh gidence grmede sona erdiine gre grende gz deil, ruhtur. Ruh gzleri bir pencere, bir periskop gibi kullanr ve dary seyreder .
Baz insanlar grme olayn yle aklarlar : Baklan cisimden trilyonlarca k parac gze gelir, gz bu k paracklarn kimyasal etkileime sokar ve beyine bu k paracklarn elektrik akm olarak gnderir. Grme olay bylece vuku bulur.
Soru ve sorun udur : Beyin hcresinde grme olay bir elektron cokusundan ibarettir. Beynimizin grme ile grevli merkezini binlerce kez bytsek, karmza sadece hcre iinde belli noktalara ylan elektron dizilimine rastlarz. Peki bu elektrik sinyallerini anlaml grnt eklinde gren nedir ?
Beyin, gz zaten bu oyun iinde birer figrandr. Oyunu seyreden gren kimdir ?
Gren beyin ( et paras, protein, ya molekllerini ) olamaz. Gzden gelen elektronlar anlaml grntye beynimiz dntrr ama beyin hem ekran hem gz
( izleyici ) olamaz. Beyin televizyondur, kendi yapt grntleri kendi izleyemez. O halde beyin elektron sinyallerini tv gibi grnr klar, ruhta o tv’yi seyreder.
Ruh vcuddan ayrlnca, oyun devamda etse seyreden kimse kalmad iin gz grme ilemindeki fonksiyonunun nemini kaybeder grmeye arac olma hali sona erer.
Kendimize soralm : “Ben, dediimiz varlk kimdir ? Et-kemik, ya, protein yn olan bu beden kendi kendine ben deyip dnp, grp sevinip zlebilir mi? Et yn kendine ben diyebilir mi ? O halde kendine ben diyen bedenimiz deil ruhumuzdur.
" Bir ben vardr benden ieru "
Gren, dnen, duygulanan, hisseden (6.his, telepati, psikometri) hep ruhtur. Buna en en gzel rnek izgi filmlerdeki dev robotlardr. Robotun ba tarafnda da bir insan bilgisayar tular, eitli kollar, dmelerle dev robotu ynetir. Dvtrr, yrtr, hareket ettirir. Fakat o robottan o insan knca geriye paslanmaya balayan bir ****l yn kalr. Tpk onun gibi ruhumuzda robotu yneten insan gibidir. Bedenimizde robot gibi. Ruhumuz beynimizi bilgisayar tular gibi kullanp bedenimizi ynetir. Ruh knca geriye rmeye balayan et ve kemik yn kalr. Baz alimler bunu ruh binici esed attr diye zetlemilerdir. Ksaca ruh vardr. Vcudu ynetir, dnce, grme, his merkezidir.
Not : Parapsikoloji adl ilim dal ruhun faaliyetlerini pozitif bir bilim dal olarak inceler, insanlarn baklaryla kak, atal emesini, bir kiinin bir eyasna dokunup, o kii hakknda doru bilgi vermeyi, kardaki insann dncelerini okumay, baz olaylar nceden sezebilmeyi, astral seyahati...vs. gibi paranormal (normal tesi) olaylarla ilgilenir. Bizim evliya kerametleri dediimiz olaylara rasyonalist (aklc) bir aklama getirmeye alr. Bunda zellikle kuantum fizik teorisi ve izafiyet teorisini hareket noktas olarak kullanr.
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:09   Mesaj No:5
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?


Gren ruhtur dedik. Bizler uyur iken bazen ruhumuz, bedenimizden ayrlr. Fakat “altnms renkte ince bir ba ” ile vucudla beden arasndaki balant koparlmaz. (Yoksa insan lr...). Ruh gezer, grr, semay seyreder sonra vcudumuza geri dner. Aradan bir sre (gn, yl, yllar ...) geer. Sonra uyank iken (beden+ruh) ruhumuzun gezdii yerlere ilk kez gideriz ve Aa! Ben daha nce bu yerleri grmtm deriz. Evet grmtk ve grende ruhumuzdur. Ruhumuz uykumuzda (rya - satka ile ) yakn geleei sembollerle sezebilir. Rya tabirleri ilmi bu sembolleri aklar.
Ruh ile beden , devaml bir mcadele, sava halindedir. Beden durmadan bir ey ister. Ackr, yemek, susar, su, r, elbise, evi varken yat, yat varken kat, mark... dolar... ister . Ta ki gzn toprak doldurana (lne) tek. Ruh ise bir ey istemez. Ackmaz, susamaz... lmez... Ruh, beden mcadelesini beden kazanrsa o insan artk kt ruhlu, bencil, egoist biri olur. Eer ruh sava kazanrsa (vcudun midesini orula, azn kt sz, yalan, gybet yerine zikirle, fikirle, gzn haramdan saknarak, elini ayan harama uzatmayarak, kalbini Allah’n zikri ve ak ile doldurarak ...) ne zamanki beden ruha teslim olur ona itaat ederse, vucud bu defa ruha benzemeye balar. Ruhun uabilme, grnmeme, i batnca kan kmamas, su zerinde yrme, bir anda iki yerde olabilme... zellikleri bedene yansr. Keramet ad verilen olaylar tezahr eder. Ruha sahip her insan belli disiplin ( et yememe, oru tutma, zikir, namaz...) ile keramet denilen aslnda tm canl insanlarn yapabilme yeteneine sahip olduu (nk ruhlar vardr), belli bir aamay gerektiren bu hallere sahip olabilirler. Tabii ki tm fiiller Allah rzas iin ve Allah rzasna uygun yaplmaldr. Keramet... pein sra gelir. slam’da nemli olan rzaullahtr. Yoksa keramet denilen istidrac gsterse de Allah rzasn kazanamayan, insann yeri ebedi Cehennem olur.
Ruh bu gc, bu kapasiteyi, potansiyel, statik enerjiyi nereden alr ? Kur’an- Kerim de bu soruya yle evap vardr : Adem’i yarattm zaman ona ruhumdan fledim. amur halindeki Hz. Adem’e Allah-u Teala kendi ruhundan flyor.(flemek asla bir para anl----- gelmez, yani flenen ruhla Allah’n bir paras bize gemez, ama nasl ki dalardan gelen rzgarda tabiatn korkusu vardr, flemede de o ulvi, yce yaratcnn sfatlarnn izleri mutlaka vardr.). O amur ruh ile birleince insan diriliyor. Ruh knca (lnce) insan yeniden amur-toprak oluyor.
Demek ki ruh bize Yce Yaratcdan bir hediye, onunla yayor, duygulanyor, “ben” im diyoruz. O knca kokuan, ryen bir eset kalyor geriye.
Demek ki nemli olan ruhtur, ruh gzelliidir. Beden ve beden gzellii deildir.
Hz. Resul’un evlendii annelerimiz belki dul ve yal idiler ama ruhlar gzeldi. Bir kadn dnelim gzel mi gzel tpk ay paras... Bu kadn bir gn evlenir ve ertesi gn balar einin ban tlemeye, durmadan bir ey istemeye, eini eletirmeye, eini aldatmaya ... ei olan insan mutlu olabilir mi ? Asla. Ama kadn ay paras gibi masum grnr ve gzeldir. Fakat ruhu kirli ve kttr. Bu nedenle o kadnla asla mutlu olunamaz.
Evet beden gzellii de iyidir ama asl ve nemli olan ruh gzelliidir.
Hz. Resul’de evlenilecek kadnda slale, mal ve gzellie deil ncelikle ahlak, huy (ruh) gzelliine bakn buyururlar.
zetlersek, nsan = Beden + Ruh
Beden = Et + Kemik = amur
Ruh = Rabbimizden hediye
amur + Ruh = nsan
amur - Ruh = lm ( Geriye amur-toprak kalr.)
Asl olan ruhtur. Onu da her eyimizi olduu gibi, Hayy olan Allah-u Teala (C.C) vermitir
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:10   Mesaj No:6
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

[CENTER]RUH

nsana hayat veren ve onu, dnen, anlayan, idrak eden bir kii haline sokan madd olmayan, lmsz varlk. Can, nefes, z, nefis,
ilham, vahiy, cebrail vb. anlamlar vardr.
Rh kavramnn, insann yaam ve var oluuyla ilikilendirilmi bir ekilde tarih boyunca zerinde durulmu, mahiyeti hakknda eitli aklamalar getirilmi ve tezler ileri srlmtr. Ancak, rhun madde d bir yapya sahip olmas onun tanmlanmasn imknsz klmakta ve ileri srlen grleri askda brakmaktadr.
Bazlarna gre rhlar latif cisimlerdirler ve vcuttaki damarlar vastasyla bedende dolaan ve ona hayatiyet kazandran hava varlklardrlar. Pnevma denilen ve madd olarak dnlen rh, birok felsefi ekole gre bedeni sadece ayakta tutan hayat kuvvetinden ibaret saylmayp, bizzat nefsin kendisidir (Paul Janet-Gabriel Seaille s, Metalib ve Mezahib, ev. M. Hamdi Yazr, stanbul 1978, 145; ayrca bk. Ali et-Tehanev, Ke-afu stilahat'l-funun, stanbul 1984, I, 541). Bununla birlikte ok eskilerden beri, madd zelliklerden tamamen somutlanm bir rh kavramnn varl deiik topluluk ve kltrlerce kabul grmtr. nsanlk tarihi boyunca, cisman cesetten farkl, onun iine yerlemi maddesiz ve lmsz bir varln bulunduuna inanlmtr.
nsanlk tarihinin belki de ilk dnemlerine kadar uzanan ve insanlar zerinde dndrmeye sevkeden ruh kavramnn douunu ilk insann Allah'dan vahiy alan bir peygamber olmasyla izah etmek mmkndr. Ruh, insanlarn vahiy izgisinden sapmalar gsterip, putperest ynelilere meyletmeleriyle birlikte, deiik anlamlar ieren ve tapnma, korku, mit gibi hisleri harekete geiren bir doa st varlk haline geldi. lkel puta tapclk dinlerinde, cansz, donuk cisimlerden yaplan ekil verilmi putlar veya kutsal saylan dier cansz varlklar, hareketsiz olduklar ve yerlerinden kmldamaya g yettiremeyecekleri bilindii halde onlara tapnlr ve onlardan isteklerde bulunulurdu. Bu, ada putperest toplumlarda devam eden bir davran ekli olarak varln srdrmektedir. nsanlarn byle bir yola sapmalarnn sebebi, tapndklar bu cisimlerde ruh bir kuvvetin ve yaptrm gcnn var olduuna inanlmasdr.
Rh konusunda tarih boyunca temelde iki akm srekli kart doktrinler gelitirerek dncelerini ispatlamaya almlardr. Bunlardan biri, madd lemin dnd maddesiz, manev bir lemin ve bu leme mensup varlklarn mevcudiyetini kabul edenlerin oluturduu grup; dieri de madde dnda baka bir varl tanmayan eski tabirle Maddiyyn denilen Materyalistlerin oluturduu ekol. Ancak ruhun varln kabul eden din ve dnceler, onun tanmlanmas ve mahiyeti hakknda birbirinden olduka farkl anlaylara sahip olmulardr.
Eski Msrllarda ve inlilerde ikili bir rh inanc hkimdi. Msrllar, lmden sonra rh (soluk)'un birinin cesedin yannda kaldna, tinsel (ruh) olan dierinin de ller diyarna gittiine inanmaktaydlar. inliler ise insann lmyle birlikte kaybolan bir rh yannda, lmden sonra da yaayan ve kendisine tapnlmas gereken stn bir rhun (Hun) varlna inanmaktaydlar. Hintliler ise ldrdkleri dman savalarnn sa ellerini keserlerdi. Bylece inanlarna gre lm sonras yaamlarnda silah kullanmalar engellenmi olurdu.
Yunan felsefesinde rh kavramnn ierdii anlam, dnemlere ve felsefe akmlarna gre deiiklikler gstermitir. Epikuroscular ruhun beden gibi atomlardan meydana geldiini ileri srerlerken, Platoncular ise, rhu ilahlarla soy birliine sahip, madde ve cisimden soyut bir tzsel ilke olarak kabul ediyorlard. Bat felsefesinde rh zerindeki tartmalar ortaa ve sonrasnda devam etmitir.
Hristiyanlktaki ruh anlay, antik batnn putperest etkisiyle vahiy gereinden farkl bir platforma oturtulmutur. Mesel, Allah bir rh olarak telakki edilir ve Ruhul-Kuds (Cebrail), teslis inancnn bir unsuru olarak Allah'a irk koulur. te taraftan, nsanlara ait rhlar konusunda da birtakm gerek d ve mesnetsiz iddialar ortaya atlmtr. Mesel, ncil'de "Rh, rzgar gibi, istedii yere eser. Rab ile birleen onunla bir ruh olur" (bk. P. Janet-G. Seailles, a.g.e., 148) denilmektedir.
Baz dinlerde, lmsz olan rhlarn bir bedenden baka bir bedene getiine inanlmaktadr. Rh g (tenasuh) adyla anlan bu inana gre, len bir kimsenin rhu tekrar baka bir bedenle dnyaya dner ve bu sonsuza dek bylece srp gider. Hint inanlarnda yer etmi olan bu dnce eski Msr'da da olduka yaygnd. Onlara gre, kt rhlar hayvan bedenlerine hull ettirilerek iyileip iyilemedikleri denenir, iyi rhlar ise bin yllk bir cennet yaamndan sonra yeniden dnyaya dnerler. Cesedlerin mumyalanmasnn sebebi, yeniden dnya ya----- dnecek olan rhlarn kendi bedenlerini bulmalarn salamaktr. Bu ilkel rh g inanc gnmzde de kendisine taraftar bulabilmekte ve baz toplumlarda kitle inanc eklinde varln srdrmektedir.
Eski bat toplumlarnn ou ruh g inancna sahip olmulardr. Antik Yunan filozoflarndan Pythagoras, ruh gne inanmakta, Platon ise bilginin nceki yaamdan kalan bir birikim olduu iddiasn desteklemek iin rh gn delil olarak ileri srmekteydi. Rh kavram hakknda tarih ncesi devirlerden beri sregelmekte olan ve her ada stne yeni bir eyler eklenen nazariyelerin birer hayal rn ve vehimden ibaret olduu bir gerektir. (bk. Tenash mad.).
Allah Tel, Hz. Adem'le balayan ve Hz. Muhammed (s.a.s) ile son bulan vahiy sreci ierisinde insan olunu bir ok gayb meselede bilgilendirmitir. Madde d leme dair bilinen bilgilerden salkl ve gvenilir olan sadece, Allah'n peygamberleri araclyla insanlara ulatrm olduu bilgilerdir. Kur'n- Kerm'de insan canl klan anlamdaki ruhun mahiyeti hakknda hemen hemen hi bir bilgiye yer verilmemi olmasndan hareketle; ilah hikmetin, ruhun hakikatini, Allah'n insanoluna vermi olduu ve btn bilginin yannda ok cz'i kalan malumatn dnda tuttuu sylenebilir.
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:11   Mesaj No:7
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

Kur'n- Kerim'de rh kelimesi deiik bir ka anlamda kullanlmtr.
Allah Tel, Hz. dem (a.s)'n cesedini topraktan ekillendirdikten sonra ona kendi rhundan flemi ve bylece Adem (a.s) hayat kazanmtr. Yine, insan ana rahminde yarattktan sonra, ona kendi rhundan flemi ve onu rh sahibi canl bir insan haline getirmitir: "Her eyi en gzel ekilde yaratan, insan nce balktan vareden sonra insan soyunu adi bir suyun znden yaratan, sonra ekil verip dzelten, ona kendi ruhundan fleyen... O'dur" (es-Secde, 32/7-9); "Hani bir zaman Rabbin melekler: "Ben balktan bir insan yaratacam; eklini tamamlayp rhumdan flediim zaman hemen ona secde edin" demiti" (es-Sa'd, 38/71-72) Ana karnnda insan yaratlnn aamalar ve rhun ona frl hak. ayrca bk. Buhari, Enbiya, I ; Mslim, Kader, I ). sa (a.s)'n babasz olarak yaratl anlatlrken de rh, ayn anlamda kullanlr: "Irzn koruyan Meryem'i de hatrla. Biz ona ruhumuzdan fledik..." (el-Enbiya, 21/91: Ayrca bk. Et-Tahrim, 66/12). sa (a.s) bundan dolay rhullah (Allah'n rhu) olarak da isimlendirilmitir (bk. Buhar, Tefsiru Sre, 2; Tevhid, 19; Mslim, man, 322; Ahmed b. Hanbel, III, 368).
Yine ruh kelimesi Cebrail (a.s)'n karl olarak kullanlmaktadr. Bu anlamda, "Ruhul-Kuds" ve "Ruhul-Emin" terkipleri ile gemektedir: "De ki; "Kur'n, Ruhul-Kuds (Cebrail), Rabbimin katndan hak olarak indirdi" "...Meryemolu sa'ya da ak mucizeler verdik ve onu Ruhu'l-Kuds ile te'yid ettik" (el-Bakara, 2/87, 253); "Uyarclardan olasn diye, bu Kur'n- ak bir Arapa lisanyla senin kalbine, "Ruhul-Emin" (Cebrail) indirmitir" (e-uara, 26/ 193-195).
Baz yetlerde de rh kelimesi ile Allah, Tel'nn vahyi, yani yetleri kastedilir: "Allah meleklerini, vahyi (ruh) ile, kullarndan dilediine gndererek..." (en-Nahl, 16/2; ayrca bk. el-M'min, 40/15; e-ra, 42/52).
Drt yette rh, Allah Tel'nn emrine balanmtr (el-sra, 17/85; en-Nahl, 16/2; el-M'min, 40/15; e-ra, 42/52). Rhu Allah'n emrine balayan ve muhtevasndan ruh ile neyin kastedildii aka anlalmayan;
"Ey Muhammed! Sana ruhtan sorarlar. De ki; "Ruh, Rabbimin emrindendir (O'nun bildii bir itir) size ancak az bir bilgi verilmitir" (el-sra, 17/85) mealindeki yet, ruh konusu zerindeki tartmalarn odak noktasn oluturmaktadr. Mfessirler bu yette ruhtan Cebrail'in, sa (a.s)'n, Kur'n'n ve Hz. Ali (r.a)'a isnad edilen ve fakat doruluu ok pheli saylan tuhaf bir yaratk klndaki bir melein kastedildii eklinde deiik grler ileri srmlerdir. Kelamclarn ve mfessirlerin ouna gre ise bu yette sorulan ruh, cesede hayat veren eydir (Kurtub, el-Cami li Ahkmil-Kur'n, Beyrut 1966, X, 323-324; Fhreddin er-Rz, Tefsirl-Kebir, XXI, 36). Gr sahibi mfessirler, peygamberden, insan canl klan bu ruhun mahiyeti, insan bedeninde grd fonksiyonu, cisimle birlemesinin ekli ve yaama olan balantsnn sorulduunu ileri srmler ve ite bu eyin Allah'tan baka hi bir kimse tarafndan bu ynlerinin bilinmediini kabul etmilerdir (bk. Kurtub, ayn yer).
Er-Rz, ruhun; mahiyetinin kadm veya hadis (sonradan yaratlp yaratlmad) olduu, cesedlerin lmnden sonra bki mi kald, yoksa onunda fena m bulduu; ruhun saadeti ve ekavetinin ne olduu vb. alarndan renilmek istendiini; Allah Tel'nn da buna cevap olarak: "De ki ruh Rabbimin emrindedir" mealindeki yeti indirdiini sylemektedir (er-Rz, a.g.e., XXI, 37). Evet, ruhun yaradlnn Allah Tel'nn en byk fiillerinden biri olduunu ortaya koymakta; insann, varl hakknda kesin bilgisi olmasna ramen, nefsinin hakikatn kavramaktan aciz olduunu bildirmektedir (Kurtub, ayn yer).
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:11   Mesaj No:8
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

Kelamclar insan terimi zerinde dururlarken, insan olarak isimlendirilen eyin cesed mi, ruh mu yahut da her ikisi mi olduu konusunda deiik grler ileri srmlerdir. leri srlen bir takm delillere gre, insan olarak isimlendirilen ve muhatap alnan eyin grnen bu cesed olmad; onun lmyle yaamaya devam eden ruhun insan olarak adlandrld isbata allmtr. Nasslarn kesin olarak ortaya koyduu gibi ruh, cesedin lmnden sonra yaamaya devam etmekte; ceza ve mkafat ile muhatap olmaktadr. Allah Tel, Kur'n- Kerim'de "Allah yolunda ldrlenlere ller demeyin; bilakis onlar diridirler; fakat siz farknda deilsiniz" (el-Bakara, 2/ 154) buyurmaktadr.
Raslllah (s.a.s); llah'n peygamberleri lmezler. Onlar bir dnyadan tekine nakledilirler" ve "kabir ya Cennet bahelerinden bir bahedir ya da Cehennem ukurlarndan bir ukurdur" buyurmaktadr. Bu ifadeler, insan olarak isimlendirilen varln, cesedin lmnden sonra da yaamaya devam eden ruhun olduuna delalet etmektedir. Yani insan bu cesed ve kalptan baka bir eydir (Rz, a.g.e., XXI, 41).
Her ne kadar ruhun mahiyeti, nitelii, fonksiyonlar vb. ynlerinin insan bilgi ve idrakinin tesinde olduu, bu yete (el-sra, 17/85) dayanlarak kabul edilmise de; baz limler ruh hakknda konuma hususunda bir saknca grmemiler ve onu izah etmeye almlardr. Alus, ruhun ulv (yce), nuran ve hayat sahibi olan bir varlk olduu grndedir. Ancak ona gre ruh, mahiyet itibariyle duyu organlaryla hissedilebilecek cisimler gibi deildir. Bu, bir anlamda suyun gl iinde dolamas gibidir. O, ne hull ve ne de ayrlmay kabul etmez. Bedende dolat srece ona bal olarak tm organlara hayat verir. bn Kayym el-Cevziyye de ayn grtedir.
Kur'n- Kerim'de; "Rabbn, Ademolunun slblerinden zrriyetlerini karm, onlar kendi nefislerine ahit tutarak; "Ben, sizin Rabbiniz deil miyim?" demi, onlar da; "Evet ahidiz, Sen bizim Rabbimizsin " diye cevap vermilerdi. Bu kyamet gnnde, 'Bizim bundan haberimiz yoktu" dememeniz iindir" (el-A'raf, 7/172) melindeki ayetin tefsirinde limler eitli grler ileri srmlerdir. Bu grler hakkndaki farkllklar, Allah Tel'nn, insanlara; bu soruyu sormasnn ne zaman, insann yaradl ve geliiminin hangi aamasnda ve ne ekilde olduu gibi konular erevesinde ortaya kmtr. Tirmiz'nin naklettii bir hadiste Raslllah (s.a.s) yle buyurmaktadr: "Allah Tel, Adem'i yarattnda onun srtn svazlam ve kyamet gnne kadar Allah Tel'nn onun zrriyetinden yarataca her insan onun srtndan dmtr...” (bn Kesr, Hadislerle Kur'an- Kerim tefsiri, Terc. Bekir Karla-Bedrettin etiner, stanbul 1985, VII, 3135). Baka bir hadiste de yle denilmektedir: "Allah Tel Adem'in slbnden Nu'man yani Arafat'ta ahit almtr. Onun slbnden yaratt her zrriyeti karm, nnde yaym, sam, onlarla dorudan konuup;
"Ben sizin Rabbiniz deil miyim? demiti. Onlar yle demilerdi: "Evet, biz buna ahidiz. " (bn Kesir, a. g. e. , VII, 3133).
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:12   Mesaj No:9
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

Mfessirler bu konuda deliller erevesinde deiik grler ileri srmlerse de, insanlarn Adem (a.s)'n yaradlndan sonra topluca yaratlm olduklar, dolaysyla "Ben sizin Rabbiniz deil miyim?" sorusuyla, ruhlarn muhatap olduu sonucu da karlabilir. Nitekim Ubey b. Ka'b'dan gelen bir rivyette o; "Rabbin Ademoullarnn slblerinden zrriyetlerini karm." yeti hakknda yle demitir: "Allah Tel, kyamet gnne kadar ondan olacaklarn tamamn o gn huzurunda toplam, nce onlar ruh haline getirmi, sonra onlara ekil vermi, sonra da onlar kendi nefisleri zerine ahit tutarak "Ben sizin Rabbiniz deil miyim?" diye sormutu... (bn Kesir, a.g.e., VII, 3136-3147). Bu rivyetten aka anlald gibi, ruhlarn, anlayan, idrak eden ve kelma muhatap olup cevap verebilen kiilik kazanm yapda yaratlm olduklar kabul edilmektedir. Ebu Hureyre (r.a) de bu konuda yle demitir: "lim erbab, ruhlarn bedenlerden nce olduu ve Allah'n onlar konuturup ahit kld hususunda ittifak etmilerdir" (bn Kesir, a.g.e., VII, 3145).
Raslllah (s.a.s)'den nakledilen "Ruhlar toplu cemaatlerdir. Onlardan birbiriyle tananlar kaynar, tanmayanlar da ayrlrlar" (Buhar, Enbiya, I; Mslim, Birr, 159) hadis-i erifi de ruhlarn bedenlerden nce yaratlm olduuna iarettir (bn Hacer el-Askaln, Fethul-Br, Msr 1959, VII, 179-180). Bedrddin el-Ayn, bu hadisi erhederken yle demektedir:
"Bu delil, ruhlarn (cesed iin) araz olmadn, onlarn cesetlerden nce mevcut olduklarn ve cesedin yok olmasndan sonra da var olmaya devam edeceklerini ortaya koymaktadr" (Umdetul-Kar, Msr 1972, XII, 371). Ruhlarn toplu olarak yaratldklar ve sonra da cesedlere datldklar sylenmektedir (a.g.e., ayn yer). Grld gibi alimler, bu konu ile alakl yet ve hadislerin tefsirinde ruhlarn bedenlerden nce toplu olarak bir defada yaratldklar, Allah Tel'nn "Ben sizin Rabbiniz deil miyim?" Sorusuna muhatab olduklar ve sonra da insann ana rahminde yaratlmasyla cesedlere nefhedildikleri sonucuna varmaktadrlar.
Alnt ile Cevapla
Alt 10 ubat 2008, 22:12   Mesaj No:10
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Cinsiyet:
Ya:48
Mesaj : 4.078
Konular: 315
Beenildi:51
Beendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Ruh nedir?

Ruhun anne karnndaki cenine nefhedilmesi (frlmesi), insann rahimde oluumu ve gelimesi hadis-i erifte u ekilde ifade edilmitir: "phesiz sizden birinizin teekklt annesinin karnnda krk gnde toplanr. Sonra orada o kadar bir mddette bir pht olur. Sonra o kadar mddette orada bir para et haline gelir. Sonra, Allah ona bir melek gnderir. Melee; "Amelini, ecelini, rzkn, ak ve sa'id olacan yazmas eklinde drt kelime emrolunur. Sonra da ona ruh frlr..." (Buhr, Enbiya, I). Abdullah b. Mes'ud (r.a)'dan rivayet edilen bu hadis, Mslim tarafndan ruhun frlmesi, drt emirden nce zikredilerek rivayet edilmektedir (Mslim, Kader, I).
Ruhun lmll ve lmszl zerinde de tartmalar yaplmtr. Ruh, lmden sonra nerede kalmaktadr? Her insann mr, Allah tarafndan takdir edilmi olup, ne bir artma ve ne de bir eksilmeye tabi tutulmaz. Allah'n takdir etmi olduu zaman dolunca, ya bir sebeb erevesinde ya da sebebsiz olarak insan lr. Yani, lm melei (Azrail) tarafndan ruh kabzolunur, bedenden geri alnr. lmden sonra ruhun kyamet gnne kadar geici olarak kalaca aleme "Berzah alemi" denir. Berzah lemi, dnya ile ahiret arasnda bir gei yeridir ve bu iki alemden de farkl olup, mahivetini ancak Allah Tel bilmektedir. Ancak, Berzah aleminde ceza ve mkafatn ruhlar zerinde etkili olacan, "Kabir ya Cennet bahelerinden bir bahe veya Cehennem ukurlarndan bir ukurdur" (Tirmizi, Kymet, 26) hadisi bildirmektedir.
Alimlerin ounluuna gre (ki doru olan gr budur), ruhlar beka (sreklilik) iin yaratlmlardr. Ezeli deildirler; ancak, ebedidirler, len, insann cesedidir. Ruhun bedenden ayrldktan sonra, kyamet gnnde tekrar bedenine dnnceye kadar, Allah'n nimet ve azabna muhatap olaca bir gerektir.
ehidlerle alakal (el-Bakara, 2/ 184) yet buna delalet etmektedir. Yine Allah Teala; "Her nefis lm tadacaktr" (Al mran, 3/185) buyurmaktadr. Nefsin lm tatmas, bedenin lm esnasnda lm acsn hissetmesi, bedenden ayrlrken ac duymasdr. Tadmak iin diri ve duyarl olmak gerekmektedir. Nefsin lm, ruhun bedenden ayrlmasdr. Bedenden ayrlan ruh, iinde kazand ekli bedensiz olarak srdrr.
Baz alimler; "Sr'a flendi, gklerde ve yerde bulunanlar, korkudan dp bayldlar. Ancak Allah'n diledii mstesna" (ez-Zmer, 39/68) melindeki yete dayanarak; kyamet gnnde Allah'n diledii baz kimseler hari, yerde ve gkte bulunanlarn hepsinin leceini sylemilerdir. Bu "baylmak" anlamndaki "sa'k" kelimesini lm olarak deerlendirmelerinden kaynaklanmaktadr. Bu doru deildir. nk Allah Tel; "Orada (Cennette) ilk lmden baka lm tadmazlar" (ed-Duhan, 44/56) buyurmaktadr. yet, Cennet ehlinin, dnyada ldkten sonra bir daha lmeyeceklerini haber vermekte ve ruhun lmszln dile getirmektedir. Zira, Cennetteki ruhlar, kyamette tekrar lselerdi, ikinci kez lm tadm olurlard ki bu, zikredilen yete ters dmektedir.
Kurtub'nin hocas olan Ahmed b. Amr yle demektedir: "lm, mutlak yokluk deil, bir halden dier bir hale gemektir. ehidlerin Allah indinde diri ve rzklandrlmakta olmalar, kendilerine verilen nimetten tr sevinmeleri de bunu gsterir. ehidler diri olduklarna gre peygamberler de diri olmaldrlar. Nitekim Peygamber (s.a.s), Mirac gecesinde, Mescid-i Aksa'da ve gklerde peygamberlerin ruhlaryla karlam, onlarla grmtr. te taraftan Hz. Peygamber (s.a.s), kendisine selam veren herkese selamn iade edeceini haber vererek bedeninin lmyle, ruhunun lmediini ve verilen selam ve salatlarn kendisine ulaacan bildirmektedir.
Sr'a flendii zaman, henz dnyada bulunan btn canllar derhal lrler. Fakat, daha nce lm tatm ve bedeninden ayrlm olan ruhlar ise Sr'un dehetinden dp baylrlar. Ruhlarn iinde Hz. Musa'dan sonra ilk aylan Hz. Peygamber (s.a.s) olacaktr (Buhr, Tefsir, 9; Mslim, Fedail, 10, 161, 162).
Baz dnrlere gre, ruh maddeden ayr olup; ne lemin iindedir, ne de dndadr. Onun bir ekli, biimi ve kiilii yoktur. Kimilerine gre ise, ruh, bedenin arazlarndandr. Ruhlar ancak beden ile birbirinden ayrdedilebilirler. Bedenin lmnden sonra ruh tamamen yok olur. Grld gibi ileri srlen bu grler birer faraziye niteliinde olup, dayanaktan yoksundurlar. Bu tr gayb meselelerle alakal salkl bilgiler, ayet ve hadislerde verilen bilgilerle snrldr.
Alnt ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Balklar Konuyu Balatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
zekat nedir, sadaka nedir, infak etmek nedir iblissavar Zekat-nfak 6 05 Mart 2025 22:43
lm nedir, lmden korkmal mdr?lm hatrlamann fazileti nedir? Belgin lm-Ahiret-Srat-Mizan-Kader 1 05 Mays 2022 11:25
By Nedir? Nasl Balamtr? Bynn slm Hkm Nedir? Belgin Soru Cevap Arivi 3 03 Ocak 2022 18:43
''Kitab nedir, iman nedir bilmezken'' nasl ''muhteem bir ahlka'' sahip olunur? AK'L SLAM Adap-Edep-Ahlak 16 15 Austos 2012 21:28
Hadis nedir?Hadisin nemi nedir? NUR Hadis-i erif 3 09 Eyll 2011 20:15

.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Þerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarýmýz:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularýný Kullanýyoruz.