Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Kişisel Gelişim ve Psikoloji

Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi:  21 Ağustos 2021 (11:22), Konuya Son Cevap : 21 Ağustos 2021 (11:22). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Esma_Nur
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Ağustos 2021, 11:22   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.433
Konular: 575
Beğenildi:4522
Beğendi:6114
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Tebdili mekanda Ferahlık vardır

Tebdili mekanda Ferahlık vardır

Bir insanın ikamet ettiği yerden başka mekânlara gitmesine, çeşitli beldeleri ve memleketleri dolaşmasına seyahat (gezi) denmektedir. Birçok amaçla yapılabilen seyahatle birlikte, çevre ortam ve mekân değişmiş olmaktadır.

Gerçekten gezi kadar zevkli ve faydalı hadise azdır. Seyahatte çekilen meşakkatler ve zorluklar sonra unutulur, sadece hoş bir tad ve oldukça yararlı olan tecrübesi geriye kalır.

İşte seyahatin başlıca yararları

Seyahate birlikte çıkılan kişilerle hakiki dostluklar kurulur, sağlam arkadaşlar edinilir. Bu dostluk, günlük hayatta karşılaştığımız sıradan ve sahte olabilen tanışıklıklara benzemez. Seyahatin verdiği sıkıntı ve problemleri paylaşırken insanlar aynı zamanda birbirlerini tanırlar. Bu yüzden Peygamberimiz, bir kişinin iyi insan olup olmadığını anlamak için “para ile iş yapmayı veya yolculuğa çıkmayı” işaret etmiştir.

Yine seyahatle farklı kültürlere girer, kaynaşırız. Ruhumuzda renklerin dünyasında bir yolculuğa çıkarız. Değişik insanlar, farklı kavimler tanıdıkça ufkumuz genişler ve kültürümüze çeşni katılır. Bilgi ve tecrübemiz artar. “Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık, doğru bu. Birbirinizi tanıyasınız diye de kavimlere ve kabilelere ayırdık.” (Hucurat, 49-13) ayetinde işaret edildiği gibi değişik kültür ve topluluklarla ilişki ve iletişim kurmak, tanışmak insan için önemli bir kazançtır.

Tabiatın güzelliklerini ve tarihin arka planını gezilerle bilebiliriz. Bu yolculuklar elbette tarihle, genel kültürle, mimari ve sanatta yoğrulduğunda içi dolu dolu seyahatlere dönüşecektir. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce o diyar hakkında geniş malumat toplanmalı, gezilecek yerlerin listesi çıkarılmalıdır.

Farklı iklimleri, coğrafyaları, buralardaki tabii güzellikleri görmek, kâinat kitabını okumak anlamına gelir. Tefekkürü sağlar ve Allah’ın birer nimeti lütfu, ihsan ve ikramı olarak görülür.

“Hikmet müminin yitiğidir”. “İlim Çin’de de olsa arayınız” hadis-i şeriflerine uygun olarak büyük İslâm âlimleri, düşünürler ve bilim adamları, belli başlı bütün büyük kültür, bilim ve sanat merkezleri ve şehirleri arasında adeta mekik dokumuşlardır. İbni Arabi Endülüs’ten kalkmış, Malatya’ya kadar gelmiş ve burada evlenmiş, Mekke’yi ziyaret etmiş, belli başlı şehirleri dolaştıktan sonra Şam’da vefat etmiştir. Bu hareketliliği, gezginliği, iletişim ve etkileşim çabasını hemen bütün önemli Müslüman düşünürlerde görmek mümkündür.

Görülen yerlerdeki tarihi eserler, kalıntı ve müzeler incelenir, ibret alınır. “De ki; yeryüzünde dolaşın da önceliklerin sonlarının nice olduğunu görün! Onların çoğu Allah’tan başka güçlere ilahi sıfatlar yakıştırmışlardır.” (Rum-42)

Gerçekten kendilerini tanrı ilan eden firavunların Kahire müzesindeki mumyalarını, sanki ölümsüzmüş gibi yaptırdığı ancak oturamadan öldürülen Çavuşesku’nun 4000 odalı sarayını, neredeyse dünyanın yarısını fetheden Timur’un türbesini görmek oldukça ders vericidir.

Seyahat aynı zamanda teknolojik gelişmeyi, mimari ve sanatta zenginleşmeyi sağlar. Haçlı seferleriyle Müslümanları yakıp kavuran Avrupalılar aynı zamanda pek çok yeniliği de ülkelerine götürerek Ortaçağ’ın bitmesini sağlamışlardır.

Mimar Sinan, genç bir mimarken Osmanlı ordusu ile seferlere katılmış, gittiği yerlerdeki yapıları inceleyerek zihninde senteze gitmiş, yararlanmıştır. Sonra da Bosna’dan Medine’ye, Şam’dan İstanbul’a kadar geniş bir coğrafyadaki sayısız harikaları ortaya çıkarmıştır.

Günümüzde de seyahatlerle değişik ülkelerdeki yenilikler, teknolojik gelişmeler ve hayata kolaylık veren değişiklikler görülmekte, ülkeye transfer edilmektedir.

Yine seyahat ticari amaçla da olabilir. Üretici daha çok malı daha pahalı satmak için, tüketici ihtiyacı olan kaliteli malı daha ucuza almak için, tüccar bir malı ucuz olan yerden alıp pahalı olan yerde satmak için seyahat eder, sefere çıkar. Böylelikle her yerdeki mal ve yiyecekler hem çeşnilenir hem de ucuzlar.

Seyahatler aynı zamanda insanı dinlendirir, ferahlık verir. Zihni yorgunluğu giderir ve zihin açıklığını sağlar.

Uzak diyarların, bilinmeyen coğrafyaların keşfi belki bugün sinema, televizyon ve internet gibi araçlarla da olabilir, gerekli bilgi ve görüntülere ulaşılır diye bir konu akla gelebilir. Ancak seyahat bilfiil, bedensel olarak temas, dokunma, tecrübe etme kavramıdır. Dolayısıyla tanıma, beş duyuyla keşfetme anlamındadır. İnsanlarla yüz yüze görüşerek, tarihi eserleri bizzat çıplak gözle inceleyerek, değişik yerlerdeki gıda ve yemekleri tadarak dolaşmanın kıyas kabul edilir yanı yoktur.

Yine seyahatle hafızamız hoş hatıralar, canlı dostluklar ve insanca sıcaklıklar kazanır.



Sefa Saygılı



Değerli yazar seyahatin zorluğundan ve güzelliğiden bahsetmiş. emek olmadan yemek olmaz : içinizden seyahate çıkmak öyle kolaymı diyenler olabilir.efendim günü birlik bir yerlere gitmek bile insana yetebiliyor sağlığınız yerinde iken lütfen ertelemeyin sağlık gidince evden istesenizde çıkamıyorsunuz
Mihrinaz beğendi.
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ne söylerdin? Gündem/ Manşetler Kara Kartal 2 73 01 Mart 2024 08:31
Emine Aba Pazarda Videolar/Slaytlar Esma_Nur 8 349 04 Aralık 2023 17:23
Nehirden denize özgür Filistin 🇵🇸 Videolar/Slaytlar Kara Kartal 1 95 01 Aralık 2023 16:41
Hayallerimizi gerçekleşdirme bölümü Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kara Kartal 12 377 01 Aralık 2023 16:29
Çok önemli tesbit Sağlık / Beslenme Esma_Nur 0 105 25 Kasım 2023 20:21

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bu Mekanda Dürüstlük Geçerlidir.))) Mihrinaz Çocuk Ve Gençlik Eğitimi 1 09 Aralık 2016 21:48
En çok hangi mekanda NAMAZ KILMAK istersiniz? Armagan Anket'ler-Röportaj'lar 5 06 Ekim 2015 16:34
RASULULLAHI as,HER ZAMANDA VE MEKANDA ANLAMAK[deneme yazıları] bilinmez Makale ve Köşe Yazıları 0 06Haziran 2013 07:02
İslam Genişlik ve Ferahlık Dinidir, Allah’ın El-Vâsi’u Güzel İsmi/Muhsin İyi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 2 23 Şubat 2012 18:09
Vardır Bir Hayır FECR Fıkralar-Hikayeler 1 10 Şubat 2010 19:25

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.