Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Kur'ân Kursları

Konu Kimliği: Konu Sahibi iklimya,Açılış Tarihi:  14 Şubat 2013 (22:04), Konuya Son Cevap : 14 Şubat 2013 (22:04). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 14 Şubat 2013, 22:04   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kur'an Kurslarının Daha Verimli Olması İçin Öneriler

Kur'an Kurslarının Daha Verimli Olması İçin Öneriler

1.Kur’an Kursları fiziki imkanları ve seçmeli dersler (başta bilgisayar olmak üzere) ile cazibe merkezi haline getirilmelidir, resmi havadan ziyade samimi bir ortam oluşturulmalıdır.

2.Kurs öğreticilerinin tamamının pedagojik formasyon almaları sağlanmalı,Lise mezunu olanların açık öğretim kanalıyla lisans yapması sağlanmalı ve 4 yıllık üniversite mezunu olanlara veya açık öğretimde lisansını tamamlayanlara "öğretmen" ünvanı verilmelidir.

3.Kurslarda haftada 30 saat ve yarım gün (o bölgedeki okulların sabahçı grubun saatlerine paralel olarak) tercihen 08.00-12.30. arası ders yapılmalıdır. Zira kursa gelen kadınların bir çoğunun okulda çocuğu vardır ve onu okula gönderdikten sonra kursa gelecek ve çocuğunun eve geliş saatinde de evde olmak isteyecektir. Ayrıca potansiyel öğrenci grubunun (30-50 yaş arası)özellikleri ve meşakkatleri dikkate alındığında onların öğrencilikten başka da bir çok sorumlulukları(ev hanımlığı,ev işleri, çocuk, yemek vs.) olduğu görülecektir. Ayrıca kursa vasıtalarla gidip gelenlerin varlığı da düşünüldüğünde bunun gerekliliği daha kolay anlaşılacaktır.

4.Kurs bitirme sınavlarını, bayanların devam ettiği kurslarda mümkünse her kursun öğreticisi kendisi yapmalı, yada bayan vaize ve din hizmetleri uzmanlarından oluşan jüri tarafından yapılmalıdır..Zira sadece sene sonu sınav fobisinden dolayı kurslara gelmeyen, ya da sene sonuna doğru kursu bırakanların sayısı hiç de az değildir.

5.Mezun öğrencilerin 2.ci yıl da kayıtlı olarak kursa devamları sağlanmalıdır. Zira her bireyin kapasitesi farklı olduğundan müfredatı bazı öğrenciler bir yılda, bazıları da iki yılda öğrenebilir.

6.Milli Eğitim tüm okullarını ADSL’li bilgisayar ve internet ağı ile donatıyor. İlk emri “oku” diye başlayan dinimizin Kurslarında da ADSL’li bilgisayarlar bulunmalı,gerek öğretmen gerek öğrenciler çağdaş iletişim ve bilgi aracından faydalanmalıdır.

7.Kurs bitirme belgelerinde farklı dereceler olmamalı, ya herkesin derecesi pekiyi olmalı ya da belgelerde derece kısmı bulunmamalıdır.Farklı dereceler öğrenciler arasında huzursuzluğa neden olmaktadır. Her öğrenci kursa kendi isteğiyle bir şeyler öğrenmeye gelmiş, kapasitesi ve ayırabildiği zamana göre öğrenmiştir.

8.Fakir öğrencilere Kuran ve diğer ders kitapları (vakıf kanalıyla) ücretsiz olarak verilmelidir. Zira bir çok bölgede zar-zor öğrenci bulunabilmekte, ev hanımları kursa devam için eşlerinden zor izin alabilmekte, bunlara bir de maddi külfet yüklenmemelidir.

9.Belediyeler genelde tüm öğretmen ve öğrencilere şehir içi ulaşımlarda indirim uygularken kuran kursu öğretmen ve öğrencilerine uygulamamaktadırlar. Bu sorun çözülmelidir.

10.Öğretim yılı sonuna doğru kursların tanışıp kaynaşması amacıyla kurslar arası yapılan bilgi yarışmaları bugün amacını gerçekleştirmekten çok uzaklaşmış olup amacının tam tersine kurslar arası kırgınlığı ve düşmanlığı körüklemeye başlamıştır. Zira günümüz kurs öğrencileri eskiden olduğu gibi 12-13 yaş grubunda değil, 40-50 yaş grubundan oluşmakta olup bu yaş grubunun psikolojisi bu tür yarışmalara müsait değildir. Bunun yerine kursların farklı tarihlerde sene sonu mezuniyet ve hatim merasimleri düzenlemeleri teşvik edilebilir, her kursun törenine diğer kursların katılması da sağlanabilir veya aynı bölgedeki tüm kurslar ortak sene sonu mezuniyet ve hatim merasimi düzenleyebilirler ve böylece kurslar arası kaynaşma sağlanabilir.

11.Başkanlığın süreli yayınlarından(çocuk dergisi, diyanet aylık dergi, diyanet ilmi dergi) birer adet her kursa gönderilmelidir.

12.Okuma yazma bilmeyenlerin de kurslara kayıt yaptırabilmeleri sağlanmalı, zira okuma yazma bilmemek, kuran okumayı öğrenmeye engel değildir.

13. Kadrosuz olup ücret karşılığı görevlendirilen öğreticilere haftada 12-15 saat değil, milli eğitimdeki gibi haftada 30 saate kadar kaç saat ders okutursa o kadar ücret ödenmelidir. Şu anki yönetmeliğe göre haftada 24 saat ders okutmak üzere ücret karşılığı görevlendirilen öğreticilere,üniversite mezunu ise haftada 12 saat, lise mezunu ise haftada 15 saat (kursda tek öğretici ise 15-18 saat)ücret ödenmektedir.

14.Öğreticiler her yıl eylül ayında ülkemizin çeşitli yörelerindeki eğitim merkezlerinde seminerlere alınmalıdır. Bu, hem öğreticilerin kendilerini yenilemelerini , hem de tanışıp kaynaşmalarını sağlayacaktır.

15..Müfredat tekrar gözden geçirilmeli, bir den fazla müfredat oluşturulmalı, her kurs kendi çevre şartlarına ve öğrenci grubuna uygun olan müfredatı takip edebilmelidir.

16.Zaman zaman (tercihen yılda bir defa) Kuran kursu öğrenci ve öğreticilerine yönelik anketler düzenlenerek, kursların durumları, problemleri belirlenmeli ve çözümler geliştirilmelidir.

(alıntı)
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi iklimya 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hicretle bütün insanlığı aydınlatan bir medeniyet... Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat iklimya 0 2201 04 Kasım 2013 11:00
Diyanet İşleri Başkanlığından Accra Furkan... Ezan-Kamet-Camii iklimya 0 2289 22Haziran 2013 01:39
Yaz Kur’an kurslarına kayıtları başlıyor Kur'ân Kursları iklimya 0 2171 22Haziran 2013 01:37
Aşere/Takrib Kursu”nu Dışardan Bitirenler İçin... Din Görevlileri iklimya 0 1861 09 Mayıs 2013 23:33
İslam Dünyasindaki Hüzün Ve Kutlu Doğum Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat iklimya 0 1731 11 Mart 2013 19:44

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Hasta Olmamanız İçin Öneriler/MEDİNEWEB Mihrinaz Sağlık / Beslenme 7 02 Kasım 2017 15:46
Güzel Bir Uyku İçin Öneriler AlimOğlu Çocuk ve Aile Sağlığı 9 28 Ekim 2016 02:46
beynimizi daha verimli kullanalım seb-i aruz Bilgi Dağarcığı 0 21 Şubat 2013 13:21
Çocukların, tatili daha verimli geçirmesi için neler yapabiliriz? sessiz23 Çocuk ve Aile Sağlığı 0 15 Nisan 2009 11:13
Çocuk Olması İçin Dua Seher Yeli Dua Bölümü 0 05 Eylül 2008 15:27

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.