Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Yitiksevda,Açılış Tarihi:  26 Ekim 2012 (02:12), Konuya Son Cevap : 28 Ekim 2012 (15:37). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 26 Ekim 2012, 02:12   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kurban Şaman Kültürü İmiş? / Mevlüt Hönül

Kurban Şaman Kültürü İmiş? / Mevlüt Hönül

Kurban kavramı Kur’anda kan, et veya kesmek boğazlamak anlamları ile birlikte Allah’a yaklaşmanın vesilesidir. Allah’a yakınlaşma ifade eden tüm araçların değerlerini içinde barındıran geniş anlamlı bir kavramdır.

‘’Biz her ümmete kurban kesmeyi, ibadet olarak emrettik. Amaç, Allah'ın insanlara rızık olarak sunduğu hayvanları keserken O'nun adını anmaktır. İlahınız tek ilahtır, yalnız O'na boyun eğiniz. Ey Muhammed, alçak gönüllü saygılıları müjdele.

Hayvanların kurban edilmesine gelince, Biz bunu sizin için Allah tarafından konulmuş simgelerden biri olarak öngördük ki bunda sizin için (nice) yararlar vardır. Öyleyse artık, (kurban edilmek üzere) sıraya dizildiklerinde onların üzerinde Allah'ın ismini anın ve cansız olarak yere serildiklerinde onların etinden kendiniz de yiyin; kendi nasibiyle yetinip istemeyen kimseyi de, istemek zorunda kalan kimseyi de (onunla) doyurun. Biz, işte bu amaçla onları sizin yararınıza sunuyoruz ki şükredesiniz.

(Fakat unutmayın ki,) onların ne etleri Allah'a ulaşır, ne de kanları; lakin O'na ulaşan, yalnızca sizin O'na karşı gösterdiğiniz bilinç ve duyarlıktır. İşte bu amaçla, onları sizin yararınıza sunuyoruz ki, size ulaşma yolunu, yordamını gösterdiği (her türlü rahmet) için O'nun yüceliğini saygıyla anasınız. Öyleyse, o iyilik yapanları müjdele.’’
(Hac-34-36-37)

Ayetleri üslubu Kurban kavramını korurken geçmişte yapılan şuursuzca davranışlardan uzaklaştırma sureti ile yeni boyut ve hedef belirlemektedir. Allah’ın bahşettiği nimetlerden yararlanırken, onlar üzerinden Allah’ın adını anma sureti ile yapılan yanlışları düzeltmektedir.

Kurban edilen hayvanların ne eti nede kanı Allah’a ulaşmaz. Allah’ın buna ihtiyacı yoktur buna ihtiyacı olan insandır. Bu esnada Allah’a ulaşacak olan insanın samimiyeti ve teslimiyetidir.

Kur’ani kavramlar ile oynamanın yaygınlaştığı günümüz dünyasında, bilgiye ulaşmak kolay olduğu halde kirli ve temiz bilgiyi ayırt etme anlayışı körelmiştir. Falanca şahsın sözleri, filancanın delilleri etrafında gidip gelen insanları ayartmak. Kur’ani kavramları ve İbadetleri yok saymak adına yapılan yorum ve yazışmalar insanları bir yere sevk edelim anlayışı ile ifrat ve tefrit boyutu içerisinde işlemektedir.

İnsanlığın evrensel değerleri. Evlenme, aile, namus, düğün, bayram, ibadet, mabet, ahlak ve benzeri değerlerden biride Kurbandır. Gerekçesi ve yapılış tarzı ne olursa olsun insanlık tarihi boyunca yapılan Kurban ibadeti Kur’an ile tevhidi bir çizgiye oturtulmuştur.

Tarihi bir arka planı olan Kurban her devirde et olarak ve dikkat edilirse evcil hayvanlar arasından seçilmesi ilginçtir. Amaç ne olursa olsun her devirde aynı düzen ile yapılmıştır.

Âdem (a.s) ‘in çocuklarının ‘’Allah’a yakınlaşmak’’ adına sundukları Kurbanlardan birinin kabul edilmesi diğerinin ret edilmesi sonucu hasedin ilk ölüm vakası Kur’anda izah edilmektedir. Şaman kültürü olduğunu iddia edenler buyursunlar bakalım Âdem ve çocuklarına da Şaman desinler?

Kurban etme anlayışını eski dinlerden incelediğimizde kendi zanlarınca Tanrısal öfkeden sakınmanın en ideal yolu insan Kurban etmek idi. Bu anlayış bazen kesme, bazen deniz veya ırmaklara atıp boğma sureti ile yapılırken. Yahudileşenler doğal afet ve tanrısal öfkeyi kaldırmak veyahut hafifletmek için kabile ve kentin en güzel kızlarını nehirlere atma sureti ile Kurban etmekte idiler. Musa (a.s)’ın bunlar ile yaptığı mücadele eski ahitlerde mevcuttur.

İnsanlık dinine ters düşen bu tür vahşi uygulamalar Allah’ın elçilerinin verdikleri mücadeleler sonucu ortadan kalktığı tarih kaynaklarında uzun uzadıya anlatılmaktadır.

Ameli yönü olarak insanlardan yoksul ve yardıma muhtaç olanlarına toplumsal bir dayanışma vesilesi olarak sunma Allah’a yakınlaşmanın adıdır. Ayeti kerimelerde Allah resulüne hitaben ‘’Kurban kes’’ emri bir Farz olup onun Sünneti ile bizlere de miras olarak kalmış yaşayan bir sünnettir.

Evcil hayvanlar arasında yaş sınırlaması. İnsanlık dininin ne denli inceliğe sahip olduğunun göstergesidir. Şöyle ki körpe hayvanların kesimini uygun görmeme vesilesi ile ekonomik yönden zararıda bertaraf etmek ve kesilen hayvanların etlerinin çok olması hasebi ile ihtiyaç sahiplerine daha fazla vermek inceliği ne denli bir anlayış olduğuna kâfi değimlidir.

Ne yazık ki insanlara faydalı bir ibadeti bugün Şaman veya başka isimler ile adlandıranlar, şu sorularıma da cevap vermek mecburiyetindedirler. Ya sözünüzün arkasında durun ya da yapmakta olduğunuz tahrifattan geri adım atma sureti ile hakikate yaslanınız.

Âdem (a.s) çocuklarının kestiği kurbanı?

İbrahim (a.s) Kurbanını?

Allah resulüne emredilen Kurbanı?

Nereye koyacaklarını soruyorum onlarında (hâşâ) Şaman olması lazım değilmi?

İnsanlık tarihi ile başlayan Kurban ibadetine şirk unsurları bulaşmaya başlayınca, bunun temizlenmesine tevhidi bir inanç ile kesilmesine yönelik düzenlemeler her daim vahiy ile olmuştur. Ne şaman nede başka bir kültürün geleneği olmayıp Vahiy kaynaklı bir ibadettir.

Kaş yapalım derken göz çıkarma anlayışına saplananlar inşallah kendi hatalarını anlar ve yapmış oldukları tahrifattan geri adım atarlar.

MEVLÜT HÖNÜL
MALAZGİRT

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Yitiksevda 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Akılsız Bedenler Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 1 2038 20Haziran 2017 00:11
Kibir hastalığı / mevlüt hönül Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 2048 24 Mayıs 2016 16:24
Hainler! – Dokuzlu Çete ve Karakter(siz)leri /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1809 19 Mayıs 2016 22:06
Çocuk İstismarı ve Ensest – Modern Lût Toplumu /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1834 19 Mayıs 2016 22:02
Vicdanla Cüzdan Arasında / MEVLÜT HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 1764 19 Mayıs 2016 21:59

Alt 26 Ekim 2012, 10:45   Mesaj No:2
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: Kurban Şaman Kültürü İmiş?

şaman kültürüdür diyenler kendilerinide islam olarak tanımlıyorlarsa,inanın bu şaşkın guruh, o zaman şamanizmi bildiklerini idda eddikleri kadar,islamı bilmiyorlar inşaallah islamıda hakkıyla anlamaya aklıllarını verirler..
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Ekim 2012, 15:37   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.430
Konular: 575
Beğenildi:4517
Beğendi:6113
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: Kurban Şaman Kültürü İmiş?

Emeğine sağlık.

Tarih bunlar gibisini çok gördü bunların amacı dini sulandırmak insanların kafasını karıştırmak... Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışma vebalinin altına girme cesaretini gösterenler, ya kasıtlı davranmaktadırlar veya cahilane. Her iki durumda acınacak bir durumda olduğumuzu yansıtmaktadır. Allahü Teala hepimize ilim-amel-ihlas çerçevesinde dinimizi öğrenmeye, uygulamaya ve Allahü Teala'nın rızasını kazanmaya yöneltsin ve iki dünya seadeti nasip eylesin...
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
’Halepçe Soykırımı ‘’ / Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 10 16 Mart 2022 19:05
Irk Ayrımı /Mevlüt Hönül Yitiksevda Makale ve Köşe Yazıları 4 08 Eylül 2021 08:08
Dinin Özü: Dua/ Mevlüt HÖNÜL Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 1 02 Mart 2015 17:53
Savaş Çığırtkanları/Mevlüt hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 1 23 Eylül 2014 21:38
Sorguluyorum!!/Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 2 05Haziran 2010 21:40

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.