Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  20 Mart 2014 (10:19), Konuya Son Cevap : 20 Mart 2014 (10:19). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Mart 2014, 10:19   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Üç günlük boya

Üç günlük boya




Hz. Musa’yla Firavun aralarında şöyle bir kıssanın geçtiği rivayet edilir tefsirlerde:

Artık genç değildirFiravun. Saçlarına düşen aklar, onu korkutmaya başlar. Eskisi kadar gücünün yerinde olmadığının zaten farkındadır ama bu beyaz saçlar psikolojisini de iyiden iyiye bozar ve onu daha sinirli biri haline getirir. Öfke yüklüdür; herkesi azarlar ve maiyetine zor günler yaşatır.
Bunu fark eden Hz. Musa, şayet iman edersekendisine gençlik vermesi için Allah’a dua edeceğinisöyler. Fakat kör inadının bukağılarından kurtulamayan Firavun bunu kabul etmez. Hz. Musa’nın yanından ayrılır ayrılmaz soluğu Haman’ın yanında alır.

Acaba Musa’nın dediğini kabul etmeli mi? Çünkü bazı olağanüstü hallerine şahitlik etmişti. Bunu da yapabilir miydi? Ama Haman’ın bir fikri, onun bu şüphelerini tamamen yok eder. Çözüm dâhicedir:Saçlar boyatılacak. Ve böylece bazı kimyagerlerin hazırladığı bir karışımla saçı, gençleri kıskandıracak parlaklıkta bir siyahlığa kavuşur.

Firavun bu sevincini Hz. Musa’yla paylaşmak ister! Fakat aldığı cevap Firavun’un üç günlük huzurunu hiçe indirir. Çünkü Hz. Musa, saçına sürdüğü boyanın üç günlük ömrünün olduğunu, hakiki gençliğin Allah’ın katında olduğunu söylemiştir.
Huzursuzca geçen bu günlerin sonunda Hz. Musa’nın dediğinin gerçek olduğunu anlar Firavun. Boya dökülmüş, beyaz saçlar ortaya çıkmıştır. Üç günlük de olsa mutluluk yaşayamamıştır!

Bunca şeyden sonra az da olsa bir meyil göstermesi gerekirken, aksine, günden güne öfkesi artar Firavun’un. Hz. Musa’yı ve “Onun Rabbini” yeryüzünden kaldırmaya dair giriştiği batıl davasına hız verir. Krallığın her türlü imkânlarını kör inadının mizansız kararlarının önüne serer ama şiddetli bir azapla yok olup giden yine kendisi olur.

Aklın başlı başına her şeyi anlamaya yeterli olacağını düşünerek aklı hakikatlerle arasına perde yaptı. “Musa’nın Rabbini” gözle görmek için kuleler yapma zahmetlerini göze aldığı halde, dökülmeye başlayan dünyasının üzerindeki fanilik mührünü görmemek için her defasında üzerine kalın boyalar çektirdi. Gözüne inen aklını da böylece boyalarla avuttu... Hayatı boyunca hiç görmek istemediği ve her fırsatta kaçtığı hakikatlere son anda çok acı bir şekilde şahitlik etti.Hem de ibret-i âlem bir levha oldu,öyle gitti.

Dünya tarihine saçını ilk defa boyatan olarak geçtiği gibi, her şeyi illa maddeye bağlayan akılcıların ve gördüğünden başkasına inanmayan akılları gözlerine inmiş zevatın da ilklerindendir Firavun.Özellikle bu ikincisinde pek de meşhurdur. Küfür denizinde gark olurken gördüğü çer çöp mesabesindeki her sebebe el atar ve fakat el attıkları daha beter gark olmasına neden olur. İşte bu yüzden imana ve iman hakikatlerine savaş açanlarınkendi sonlarını yine kendi elleriyle nasıl berbat ettiklerinin apaçık örneğidir o.Yine bu yüzden önemlidir Firavun kıssaları.

“Her şeyi hikmetle ve yerli yerince yaratan, yaratılanları yaratılış maksatlarına sevk eden” Allah’ı anlatan Musalar tebliğlerine devam ediyorlarve her daim devam edeceklerdir. Buna karşılık aklı ve aklını öne çıkararak “En yüce rabbiniz benim” dercesine cüretli ve tehlikeli mücadelelerini sürdürenler de olacaktır. Tekerrürden ibaret olan tarih levhalarına, dünya sahnesi tamamen kaldırılana kadar tekrar tekrar kaydolacaktırbunlar.
Ve zaman ihtiyarladıkça beyanı gençleşen Kur’an da, dünyanın boyalı güzelliğine aldanıp ahiretteki ebedi gençlikten mahrum kalacaklar arasından birilerini daha sıyırıp kurtarmak için aynı hakikati tekrar tekrar hatırlatmaya devam edecek:

“Muhakkak ki Biz, tıpkı Firavun’a gönderdiğimiz gibi size de şa¬hit olarak bir peygamber gönderdik. Firavun peygambere isyan etti. Biz de onu şiddetli bir azapla yakaladık. Eğer inkâr ederseniz, çocukları bile yaşlandırıp saçlarını ağartan günden nasıl korunacaksınız?Öyle bir gün ki, şiddetinden gök yarılmış, Allah’ın vaadi yerine getirilmiştir. İşte bunlar bir öğüttür. Dileyen, Rabbinin rızasına ulaştıran bir yol tutar.” (Müzzemmil suresi, 15-19. ayetler)

Asıl maharet deakıl-vahiy düzleminde dengeyi bozmadan ilerleyebilmek olsa gerek; dünyanın boyasız yüzünden ürkmeden ve Kur’an’ın ezeli ikazından payına düşenlerin olduğunu unutmadan.

alıntıdır

İKRAM ARSLAN

risale haber
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 5986 14 Temmuz 2015 13:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4055 14 Temmuz 2015 13:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4890 14 Temmuz 2015 13:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2650 14 Temmuz 2015 12:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2341 14 Temmuz 2015 12:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Medineweb Günlük Hatırlatmalar... EyMeN&TaLhA Muhtelif Konular 7 01 Mayıs 2023 01:04
Bir günlük namazla neler kazanıyoruz. MERVE DEMİR Namaz-Abdest-Teyemmüm 3 10 Ağustos 2022 18:26
Arapça:Günlük Konuşma Allahın kulu_ Arapça 1 8 22 Eylül 2015 15:46
BU GÜNLÜK ....... HASBIHAL nuryuzlum Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 1 15 Ocak 2015 10:18
Kolada Kanserli Boya Çıktı EyMeN&TaLhA Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 1 17 Temmuz 2013 23:35

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.