Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi kamer34,Açılış Tarihi:  15 Kasım 2011 (01:21), Konuya Son Cevap : 17 Kasım 2011 (12:37). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 15 Kasım 2011, 01:21   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart """"Cehalet""""

""""Cehalet""""

Cehalet

Lügatte, cehalet, ‘bilmezlik, ilimden ve malumattan uzak olmak’ diye tanımlanır ilmin zıddıdır. Kavram olarak da üç anlama gelmektedir:
1- İnsan zihninin ilimden hali olması.
2- Bir şeyi olduğunun aksine kabullenmek.
3- Bir şeye yapılması gerekenin zıddını yapmak.

Dilcilerin tarifinden hareketle cehalet iki başlık altında incelenebilir:

1- İnanç ve düşüncelerle meydana gelen cehalet.
2- Amel ve gidişattaki cehalet.

İnsanı Diğer Varlıklardan Ayıran Meziyet Olarak İlim

İnsanlarla diğer varlıklar arasında üç önemli fark bulunmaktadır

1-İnsan ilim elde etmeye elverişli yaratılmıştır.
2-İyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayıracak melekelere sahiptir.
3- Sahip olduğu bilgi ve becerileri artırmaya müsaittir.

Rağib İsfehani, insanları diğer canlılardan ayıran vasıfların başında ilmin geldiğine dikkat çekerek şöyle der: “Cehaleti yenemeyen bir insan, kamil anlamda insan olma meziyetine ulaşamaz. İlimsiz yapılan her eylemin zararı faydasından çoktur.

Haricilerde olduğu gibi, ilimsiz sahneye çıkan bazı gruplar cihad ve dini müdafaa adına Müslümanlara kılıç çekerler. Her fesat, fitne ve musibetin nedeni cehalet olduğu gibi, her hayır ve saadetin nedeni de ilimdir. Cehalet neticesinde maruf münker, münker maruf haline gelmekte, sünnet bid’at, bid’at de sünnet olarak algılanmakta, batıl hak yerine, hak da batıl yerine geçmektedir.

” Ve işte sana da böylece emrimizden bir ruh vahyettik…” (Şura/ 42/52) ayeti

Kur’an’ın ruh yani hayat bahşeden bir kaynak olduğuna dikkat çekmektedir.
İnsan, ilim sahibi olma özelliğiyle diğer yaratıklardan ayrılmakta ve onlardan yararlanmaktadır. İslam’da ilim din, din de ilimdir; biri diğerinden ayrılmaz.
İnsanlara her iki dünyada yararlı her ilim mübarektir ve tavsiye edilmiştir.

Bu nedenle İslam, ilimler arasında genel anlamda herhangi bir ayrım yapmaz. İlim güneştir; güneşin doğuşundan rahatsız olan yaratıklar gibi ilimden rahatsız olan kesimler de vardır. İlim nurdur, karanlıklarda kalmak isteyenler ilmi sevmezler.

İlim tahkiktir, taklitle yetinenler onu bilmez. İlim güçtür, zayıf irade sahipleri ondan yararlanmaz. Tarihte ”Haşaviye” adındaki bir azınlık dışında ilim ve irfana karşı çıkan olmamıştır. Haşeviye, delil aramayı, araştırmayı ve tahkiki hoş karşılamamış ve haram olarak algılamıştır.

İki kesim insan mutlak mutludur:

1. İlim elde etmiş kişi.
2. Karanlıkta olduğunun farkına varıp ilim aramaya koyulan kişi. İlim, güçlü silahtır; intikal ettiği yerde inkılab gerçekleştirir, akideye aksiyon ve hareketlilik verir, imanı yakîn derecesine yükseltir, onu şecaat, iffet, emanet, başkasını nefsine tercih etme, tevazu, adalet ve merhamete dönüştürür. İnsanın erdemliliği, yücelmesi, doğruya ulaşması ilimle sağlanır.

Allah Teâlâ’nın vasıflandırdığı tüm iyi haslet ve vasıflar ilmin meyvesi olduğu gibi, yerdiği tüm kötü vasıflar da cehaletin neticesidir. İman, şükür, hayırlarda yarışmak, Allah sevgisi ve korkusu, reca, O’na yönelme, ihsan, af, sıdk, iyiliği emretme vs. hep ilmin semereleridir.

İnsan için ilim hayat mesabesindedir. İlimsiz insanın hayatı yok demektir. İlim hayat, cehalet ise ölümdür. Şu âyet bu gerçeği ifade etmektedir:

”Ölü iken dirilttiğimiz, insanlar arasında yürümesini sağlayan bir aydınlık verdiğimiz kişi, içinden çıkamayacağı karanlıklarda kalan kişi gibi olur mu hiç?” (En’am, 6/122)

ayeti, ilim sahibi olmayanın yani cahilin ölüler mesabesinde olduğunu belirtmektedir.
Musibet, Sorun ve Felâketlerin Adresi Olarak Cehalet

Cehalet, tüm musibet, bela ve felâketlerin kaynağı, ruhun karanlığı ve ataletidir. Cehalet, insanın Rabb’ini, yaşadığı dünyayı tanımaması ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalık, ruh ve beyinde boşluktur. Bu gerçeği, “Cahil sustuğu takdirde ihtilaf biter” vecizesi ifade etmektedir. Ömer b. Abdülaziz’in “Cahilin ifsadı, ıslahından çoktur” sözü de aynı gerçeği belirtmektedir. İlmin tüm güzel vasıfları, cehaletin de kötü vasıfları içerdiğinin bir belirtisi şudur: Bir âlime, “ey cahil” denildiği zaman âlim kızar; cahile de âlim olmadığı halde, “ey alim” denilince cahil sevinir.

Kur’an,“Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım…” (Bakara, 2/67);

“Eğer şeytandan bir kışkırtma seni dürterse, hemen Allah’a sığın...” (A’raf, 7/200)

âyetleriyle Şeytan’la cahilleri bir tutmuş, Şeytan’dan kaçarcasına cahillerden kaçmayı, onlara karşı müteyakkız olmayı ve onların şer ve zararından Allah’a sığınmayı emretmiştir. Zira cahil, toplumun bünyesinde zararlı bir unsurdur, yarardan çok zarar getirir.

Cahilin topluma yönelik zararının farkında olan İmam Şafii yaşı ilerlemiş birini görür ve kendisine, hadis ve fıkıhtan sorular yöneltir. “Bilmiyorum” cevabını alınca İmam Şafii, “Allah canını alsın! Hem kendini hem de İslâm’ı mahvettin.” der. İbn Abidin, cahilin âlim aleyhindeki şahitliğinin makbul olmadığını söyler.

Karşılaşılan musibet ve kargaşaların tamamı, ya cehaletten ya da eksik ilimden kaynaklanmaktadır. Hz. Ali’nin, “Belimi iki kesim büktü. Günahkâr âlim ve cahil âbid…” sözü de gereken ilme sahip olmayan yarı-âlim profilli kesimin zararına dikkat çeker. Sa’di-i Şirazi cahil insanı şöyle tasvir eder: “Cahil davula benzer, sesi çok içi ise boştur.”

İhtilaftan kaynaklanan sorun ve kargaşalar cehaletten yani, vahyin indiği lügati, sünneti, hadisin sahihini, hasenini, zayıf ve mevzu olanını, Asr-ı Saadet’te dinin uygulanış biçimini, Kur’an’ın muhkemini, müteşabihini, hakikatini, mecazını, ammını, hassını, mukayyed ve mutlakını, sebeb-i nüzulü, din adına ahkâm ve hadis uydurmanın ne kadar büyük günah olduğunu bilmemekten kaynaklanmaktadır.
Cahil, dinin gönderiliş maksat ve gayesinden habersizdir. Sünneti, dinin önemli kurallarını selef-i salihîni, onların hayatlarını bilmemektedir.

Cahilin inanç ve eylemlerinde denge ve istikrar bulunmaz; devamlı sıkıntı ve ıstırap, yaşamında da panik içerisindedir; psikolojisi ve kimyası bozuktur. İslam,; cahil bir erkek ile bilen bir kadının birbirine denk olamayacağını; âlimlere en büyük ceza olarak da cahillerle bir arada bulunmayı söyler.

Fitne ve fesat unsurları, insanları tuzağa düşürmek istediklerinde ruh ve beyni aydınlatan ilimle olan ilintilerini kesmeye çalışırlar.”İnkâr edenler: Bu Kur’an’ı dinlemeyin, okunurken gürültü yapın. Umulur ki bastırırsınız, dediler” (Fussilet, 41/26)

âyetinin de ifade ettiği gibi, İslam muarızları galibiyet için toplumun ilim kaynağı olan Kur’an’la olan alâkasının kesilmesi gerektiğini öne sürerler. Çünkü onların iddiasına göre bu Kur’an kendilerini büyülüyor, zihinlerini karıştırıyor, âdet ve geleneklerini altüst ediyor, aralarını bozuyor.

Cahiller geçmişte Kur’an okunurken gürültü yapıp onu bastırmak için her çareye başvuruyorlardı. Söz gelimi İranlı Rüstem ve İsfendiyar efsanelerini, masallarını anlatıyorlardı. Nitekim Nadr b. Malik, insanları Kur’an’dan uzaklaştırmak için benzer yöntemlere başvuruyordu. Bazen gürültü ve alkışla, bazen seci’le, bazen nesir ve nazımla Kur’an’ı susturmaya çalışıyordu.

Cehaletin semeresi küfür, nifak, şirk, zulüm, cimrilik, kin, kötü zan, kibir, nifak vs.’dir.

“Şimdi, Rabb’inden sana indirilenin gerçekten hak olduğunu bilen bir kimse, kör olan kimse gibi olur mu?” (Rad, 13/19 )

âyeti, ilmin aydınlık ve basiret, cehaletin ise körlük ve karanlık olduğuna işaret eder. Bu nedenle başta Şeytan olmak üzere tüm şer güçler, insana tahakküm etme yolunun cehaletten geçtiğini iyi bilirler.

Bilen, mücehhez asker gibidir, onun düşmana mağlup düşeceğinden korkulmaz. Cahil ise eli boş askerin cepheye koşması gibidir, mağlup olması mukadderdir. “Tıpkı

Şeytan’ın meseli gibi ki, insana, “İnkâr et!” dedi de, insan inkâr edince, “Ben senden uzağım, çünkü ben âlemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım” dedi.” (Haşr, 56/19)

âyeti, Şeytan’ın bile cahilin düştüğü konuma düşmek istemediğine ve cahilin kötülüğünden Allah’a sığındığına dikkat çekmektedir. Melekler âlime selam dururken, cahilden Şeytan’ın bile uzaklaşıp Allah’a sığınması manidardır. Hz.
Peygamber, yaralı olduğu halde teyemmüm etmeyip suyla abdest aldığı için vefat eden sahabi hakkında şöyle buyurdu:”Adamcağızı öldürdüler, Allah da canlarını alsın. Cehaletin ilacı soru sormaktır. Bilmedilerse neden sormadılar?”

Kıyameti inkâr edenler, cehalet ve yersiz şüphelerden inkâr etmişlerdir. “Allah’ın vaadi haktır. Kıyamet gününde şüphe yoktur, denildiği zaman, ‘kıyametin ne olduğunu bilmiyoruz, onun bir zandan ibaret olduğunu sanıyoruz, onun hakkında kesin bir bilgi elde etmiş değiliz’, demiştiniz.” (Câsiye, 45/32).


Hz. İsa’nın öldürüldüğünü iddia edenler, cehaletten dolayı bu iddiada bulunmuşlardır: “Zanna uymaktan başka hiçbir bilgileri yoktur. Kesinlikle onu öldürmemişlerdir” (Nisâ, 4/157).

Çocuklarını öldürenler, cehaletten dolayı öldürmüşlerdir: “Bilgisizlikleri yüzünden beyinsizce çocuklarını öldürenler muhakkak ki zarara uğramışlardır”(En’am, 6/40).


Allah’tan başkasına ibadet etmenin en önemli nedeni de cehalettir:

“Müşriklerden biri senden eman dilerse Allah’ın kelamını işitip dinleyinceye kadar ona eman ver.” (Tevbe, 9/6)

âyeti şirke düşmenin önemli bir nedeninin Kur’an’dan uzak durmak olduğunu gösterir. Cehalet uyuşturur. Bu uyuşturmanın neticesidir ki, cahil insanlar din adına helalleri haram, haramları helal kılarlar; masumları suçlu, suçluları masum ilan ederler; kimileri vecibeleri kaldırır, kimileri de yeni farzlar ortaya koyar; kimisini tekfir eder, kimilerini bid’atçi, kimilerini fasık ilan ederler.

Kalbin ölümü, bedenin ölümünden daha beterdir. Bedenin rahatsızlığı beraberinde ölümü getirebilir. Bu durumda ölü, fonksiyonunu yitirir ve tehlikeli olma özelliğini kaybeder. Kalp ve düşüncenin ölümü ise beraberinde ebedî ölümü getirir. Bu bakımdan cehalet, ölümden daha tehlikelidir. Dünyada hayır, güzellik adına ne varsa ilmin neticesi olduğu gibi, isyan, bölünme, sapıklık, günah ve çirkinlik adına ne varsa cehaletin eseri ve neticesidir. Cehalet musibet, felâket ve belaların en kötüsü; ilim ise haz ve nimetlerin en güzelidir.
alıntı
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kamer34 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
“..Allah’ın velileri kimlerdir..?” Allah(c.c) Kara Kartal 14 5957 17 Mart 2012 02:37
“İbn-i Teymiyye/ve/vahdeti-vücut “ Tevhid Ve Şirk Konuları Esadullah 6 3179 16 Mart 2012 20:24
""Velayet..Şirki"" Tevhid Ve Şirk Konuları kamer34 0 1768 06 Mart 2012 19:05
"Seyyid Kutub kimidir...?" Alimler(Rh) bilinmez 42 14328 20 Şubat 2012 23:31
""Tasavvuf/Büyüklerinin/Şirkleri""... Tasavvuf-Tarikat hiranur86 52 18321 08 Şubat 2012 21:11

Alt 17 Kasım 2011, 12:37   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: """"Cehalet""""

Cehalet parayla değil) diyen atalarımıza hak veremiyorum. Bu konuda Sakallı Celal en doğru sözü söylemiş, bir diplomalının haline bakarak:
(- Bu kadar cehalet ancak eğitim ile mümkündür.) demiştir. Gerçekten cehalet, parayla, masrafla, emekle, çabayla elde ediliyor. Bir adama bakıyorsunuz elli yıldır yazar, daha en basit kavramları bilemiyor, bir politikacı –ki koltuğunun altında birkaç diploma vardır- siyasi bilimlerin alfabesinde a-b-c’yi öğrenmemiş daha… İnsan korkuyor: Bilgisizlik, kültürsüzlük, toplumun ayağı altında bir uçurum gibi açıldı mı, içine düşmemek, çok zor.
Bugün Türkiye’de aydınlarımız 65 bin köydeki 20 milyonun cehaletinden yakınıyorlar, ama asıl korkunç olan okumuşların cehaletidir. Köylü okuması yoksa öğrenir, ama diplomalının cehaletini yok etmek için bir çare biliyor musunuz?
İlhan Selçuk (88)

Mehmet Said Çekmegil (Ahlak Anlayışımız, s.61, Sanih Kütüphanesi Yayınları)
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ey "İnsanlıktan" istifa eden "İnsanlık! "/Muhsin Arslan Muhsin Arslan Muhsin Arslan 23 21 Eylül 2023 08:37
"Ecir" olmakla " esir" olmak arasında sıkışan insan suhtem Makale ve Köşe Yazıları 10 03 Ekim 2021 16:14
EŞİNİ "EV"E BAĞLAYAN ve Evi "Mutluluk Yuvası" Yapmayı Başaran Kadınlar KuM TaNeSi Evlilik-Nikah Konuları 17 28 Ocak 2020 15:05
""Müşrikleri Tekfir Etmemek/Onların Kafir Olduklarından Şüphe Etmek"" kamer34 Tevhid Ve Şirk Konuları 9 14 Mart 2014 00:27
"Gerçek Mümin" ile "Çakma Müslüman" MERVE DEMİR Makale ve Köşe Yazıları 1 24 Mayıs 2011 19:16

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.