Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  11 Şubat 2013 (17:58), Konuya Son Cevap : 11 Şubat 2013 (17:58). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 11 Şubat 2013, 17:58   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Maşuk Makamı

Maşuk Makamı

Maşuk Makamı
Sevgilerin, aşkın türlü yansımalarını, farklı fazlarını ancak Fâtiha ile açabiliriz. Ne idraksizin şifre, ne nefsin küfre mecali kalmaz. Allah kendi güzelliğini Efendimizin gönlünde seyretmiş, Efendimiz kulluğu ve yokluğu (fena) ile övünmüştür. Gerçek bu kadar nettir. Bu fazları karıştırmak; hayatında sevgiyi bilmeyen nasipsiz ve kaba adamın konuyu el atmasından doğmaktadır.
Allah güzelliğinin bir çeryan gibi an güzelliği sırrında yansıdığı an, bu akıma kim düşerse düşsün kendini aşk makamında bulur.
Eğer Allah, kendi güzelliğini kalb-i Muhammedi'de seyrederken; bir kul bu mekandan çıkan aşk ışıklarına rastlarsa mâşuk makamına düşmüş olur. Her ikisi de; ilahi güzelliğin seyr coşkusudur. Ve kul daima kuldur; aşık da mâşuk da gönüldeki sırdır. Böylesine zor bir konunun Fâtiha'nın inceliği içinde en açık bir biçimde verilişi şöyledir:
Fâtiha'da, yedi âyetin yedisi de Allah kelâmı , olduğu halde; ilk bölümlerde açıkladığım şekilde, ilk üç âyet aşk makamından, ondan sonraki üç âyet maşuk makamından yansımıştır. Son âyet yine emr-i ilahînin ilk makamından verilmiştir. İşte bu incelikleri bilen; dört, beş ve altıncı âyetler «kul niyazıdır» derse küfür olur. Allah güzelliğinin gönül ekranından, mâşuk mekanında dile gelmiş elması ve tek mâlikin kendisi olduğu sırrı bu incelik içinde bildirilmiştir.
Allah bizim gönlümüzden bize kulluğu tarif ederek söylemektedir; «Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden istiane dileriz» dedirtmektedir.
Âyetin bu tarzda doğuş hikmeti, Efendimizin, elestte bulduğu mâşuk makamıdır. Tekrar hatırlatmak istiyorum; Elest meclisinde Allah, varlıkların her zerresinden seslenince; bütün varlıklar paniğe kapıldı. Kendi iç ve özlerinde olanın da Allah olduğu gerçeğini yorumlama imkanı bulamadılar. Yalnız Efendimiz, bunun bir tecelli sırrı olduğunu sezerek mâşuk fazından Allah'a hitap etti, «Evet Rabbimizsin» dedi.
İşte aşk makamı ilk üç âyette tamamlanıyor:

Cenab-ı Hakk'ın kendi güzelliğini, bütün ayrıntılarında ilan etmesi ve de sonsuz hamd emretmesi bu sırrı işarettir. Zaten, kendi güzelliğine muhatap olabilen, Efendimizin gönlü olduğu için; aşk ceryanını da Muhammed kelimesinin san'atı olan Hamd'la başlatıyor. Üçüncü âyet, aşk fazından seslenişi kapatırken «Ben her şeyin mutlak mâlikiyim» emriyle dördüncü âyet sırrında şaşırmamamızı bildiriyor.
Çeşitli fazlarda ilâhî tecellinin yansıması, onun aşk ve güzelliği açısından değişmez gerçeğin kendisine ait olduğu keyfiyetidir.
Allah, hamd niyazında, yalnız inançla iktifa etmeyi yeterli görmemiş, kendisini hissetmemizi, duymamızı, ceryanını gönlümüze bağlamamızı istemiştir. «Sonsuz mekanlarda, benim sevda ceryanımla, âlemlere yansıdığım zaman (Âlem-i Kübra Sırrı) sakın kendinizi aramayın. O anda, siz benim esrarımı anlayan tek varlık Muhammedim gibi, O'nun İyyâke na'büdü ve iyyâke nestain çizgisinde olacaksınız.»
Allah böylece kendi sevdasının sonsuz cazibesine kaptırdığı kulunu Efendimiz san'atı içerisinde görmek istemektedir. Çünkü böyle bir anda tüm varlıklar panik halindedir. Atomlar, galaksiler yine Kur'an'ın emriyle bu cazibeye dayanamayarak dağılırlar. Mekanlar ve mekan ötesi varlıklar, varlıklarını ayakta tutamaz, kül zerresi gibi solarlar. Yalnız Efendimiz, «Yalnız sana kulluk ederiz» sırrı içerisinde mâşukluk makamına geçiverir.


Alıntı
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2138 04 Mayıs 2014 20:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2391 04 Aralık 2013 18:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2694 27 Kasım 2013 20:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2337 27 Kasım 2013 20:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3134 26 Kasım 2013 19:23

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Fâtiha ve Mâşuk Sırrı Esadullah Kur'ân-ı Kerim Genel 1 27 Kasım 2018 06:53
Kulluk Makamı YaŞuHa Muhtelif Konular 0 17 Kasım 2011 11:47
Meleklerin makamı Belgin Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 08:55
Aşk-Maşuk-Aşık Aysima Şiirler ve Şairler 3 26 Ocak 2009 09:23
Fâtiha ve Aşk Makamı TufeyL Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 0 24 Aralık 2008 23:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.