Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi muallime,Açılış Tarihi:  06 Eylül 2013 (15:11), Konuya Son Cevap : 01 Kasım 2013 (13:07). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 06 Eylül 2013, 15:11   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

YÖK, ciddi ciddi felsefe derslerini kaldırmaya niyetlenmiş ilâhiyat'lardan. Hayret doğrusu. Meselenin bu kadar ciddi olduğunu bilmiyordum.
Her ne sûretle -ve hangi gerekçeyle- olursa olsun, ilâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması, tam anlamıyla cinayettir.
YÖK'teki hangi aklı evvel kişiler, hangi akla hizmet, ilâhiyat'lardan felsefe grubu derslerinin kaldırılmasını talep etmeye kalkıştı, merak ediyorum doğrusu.
Eğer YÖK, bu kararını gerçekten uygulamaya kalkışacak olursa, bunun, uzun vadede, hem entelektüel hem de siyasî faturası büyük olacak bu ülkeye.

FELSEFE DERSLERİNİN KALDIRILMASI, 'ŞERİATIN MAKSATLARI'NI HİÇE SAYMAKTIR
İlâhiyât'lardan felsefe derslerinin kaldırılması kararı, her şeyden önce, makasıd'uş-şeria'ya (şeriat'ın maksatlarına, hedeflerine) aykırıdır: Aykırıdır; çünkü şeriatın, korunmasını emrettiği beş temel sütun'dan biri akıldır.
Felsefe, insan aklının, kendisini ifade edebildiği alanların başında gelir. Felsefenin 'gücünün', dilinin ve imkânlarının insanın aklını hakkıyla kullanmaya yetip yetmeyeceği meselesi, ayrı bir tartışma konusudur. (Bu konuyu Pazar günkü yazıda tartışacağım; şimdi yeri ve sırası değil).
İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılmasına gerekçe olarak, 'felsefenin, öğrencilerin kafalarının karışmasına neden olduğu' iddiası, -özür dilerim ama- tastamam bir ahmaklık örneğidir.
Bu kafa, aslında, İslâm'ın özünü kavramaktan âciz, hem özürlü, hem de özrü kabahatinden büyük, acınası bir kafadır.
Dahası, asıl 'kafa karışıklığı yaşayan' bu kafadır: Bu kafa, İslâm'ın özünü, ruhunu, vaatlerini kesinlikle kavrayamamış, kavramaktan da fersah fersah uzaktır.
Uzaktır; çünkü bu kafa, insanın, zaman zaman kör ve nankör, zaman zaman isyankâr ve nisyankâr, kusurlu ve âciz bir varlık olduğunu hesaba katmayan, keyfe keder bir kafadır. İnsanı, tamamlanmış, kâmil, hatta meleksi bir varlık olarak gören, akîdevî açıdan da sorunlu bir kafadır.
İnsanın düşme ihtimalini gözardı eden, insanın düştüğü yerden kalkma imkânlarını yok ettiğini bile göremeyen, dolayısıyla düş görme istidadını ve düşünme melekelerini yok saymaya, hatta iptal etmeye kalkışan tuhaf bir kafadır.

SELEFÎLİĞİ KÖRÜKLER...
İlâhiyatlardan felsefe derslerinin kaldırılmasının, en geniş anlamıyla, tehlikeli bir siyasî felâkete yol açabileceğini görmek gerekiyor: Selefîliğin hızla yaygınlaşmasına.
İslâm dünyasının, önümüzdeki süreçte, en büyük sorunlarından biri, hızla selefîleşme tehlikesidir. Çağdaş selefîliğin, Mısır'da nasıl bir ahmaklığa, hatta cinayete imza attığını hep beraber görüyoruz, ibretle...
Şu ân İslâm dünyasında tanık olduğumuz selefîleşme hareketinin, klasik selefîlikle zırnık kadar ilgisi yoktur.

ÇAĞDAŞ SELEFÎLİK, SELEFSİZLİKTİR VE MODERN BİR HAREKETTİR
Çağdaş selefîlik hareketi, vehhabiliğin çocuğudur. O yüzden, çağdaş selefîlik, selefsizliktir. Ve özü itibariyle bir hâricîleşme temayülüdür. İslâm tarihinde bu kadar büyük ve etkin bir hâricîlik hareketi olmamıştır, olması da mümkün değildi zaten.
Çağdaş selefîlik, modern bir harekettir ve her modern hareket gibi reaksiyonerdir. Bir aksiyon ortaya koyamaz.
Koyamaz; çünkü hem aklı, İslâmî ilim ve düşünce geleneğini hiçe sayar; hem de o yüzden de -Mısır'da çok net gördüğümüz üzere- 'akılsızdır'; daha da kötüsü, 'kendi aklını' (Selefîliği, selefî aklı) putlaştırdığını bile göremeyecek kadar 'beyinsiz' ve 'kör'dür!

SELEFÎLİĞİN GERİSİNDE İNGİLİZLER VAR
Şunu bilelim: Selefîleşme hareketi, İngilizler tarafından pişiriliyor ve İslâm dünyasına sürülüyor. Bu tespitimin, her şeyde 'bir yabancı veya dış güç parmağı' arayan kafayla hiçbir ilgisi yok; somut verilere dayanıyor söylediklerim.
İngiltere'de, 12 yıl yaşadığım süre zarfında, Hizbu't-Tahrir, hilâfet hareketi ve benzeri selefî hareketlerin tohumlarının nasıl ekildiğine, selefilerin Avrupa'da, İslâm dünyasında önlerinin nasıl açıldığına adım adım şahit oldum bizzat.
İngilizler, bu kişileri, önce parlattılar, palazlandırdılar, sonra da 11 Eylül'den sonra 'piyasaya sürdüler.' Ve 'işte teöristler!' diye de üzerlerine kurşun yağdırmaktan çekinmediler!
Selefîlerin, özellikle Suud merkezli olarak önlerinin açılması da İngilizlerin uzun çabalarının eseridir.

AMAÇ: SÜNNÎ OMURGA'YI ÇÖKERTMEK
Önümüzdeki süreçte, modern selefîliklerin her yerde pıtrak gibi biteceğini görebilmek için kâhin olmaya gerek yok.
Ve bu modern selefîliklerin Ehl-i Sünnet omurganın çökertilmesi için son derece elverişli 'aset'ler olarak kullanılacağını, böylelikle İslâm dünyasının hiç tahmin etmediğimiz bir iç çatışmanın eşiğine sürükleneceğini ne kadar görebiliyoruz, merak ediyorum doğrusu. İşte tam bu noktada, ilâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılmasının orta ve uzun vadede Türkiye'de modern selefîliği tetikleyeceğini, bunun bizi tam bir çıkmaz sokağın eşiğine sürükleyeceğini, YÖK'ün, felsefe derslerini kaldırmaya kalkışarak nasıl bir cinayete imza attığını hatırlatıyor ve YÖK'ü bu kararından derhal vazgeçmeye davet ediyorum.Burada felsefeyi yüceltiyor değilim. Son kertede, felsefenin, zihnin hapishanesi olduğunu düşünüyorum; felsefenin, 'hem bir anahtar, hem de bir hapishane' olma paradoksunu, Pazar günkü yazıda tartışacağım.



Yusuf Kaplan (Yeni Şafak)
__________________


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi muallime 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Başkasının engelli raporuyla araba almak caiz mi ? Soru Cevap Arşivi dvrzener 2 1162 06 Ocak 2020 00:11
Kur’an ezberleme ve hafızada tutma yolları-1 Kur'ân-ı Kerim Genel muallime 1 1873 01 Ocak 2016 17:34
Kur'an Kursu Öğreticileri ile Öğretmenlerin Farkı Din Görevlileri muallime 0 2006 19 Kasım 2015 17:19
Kurmê Darê ji Dêre Muhtelif Konular İslaminesil 1 1772 27 Ekim 2015 20:38
İmamın Dönüşü Din Görevlileri ayrıLık_ 1 1723 10 Eylül 2015 11:29

Alt 08 Eylül 2013, 20:49   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

Büşra Çağlar'ın haberi:

Felsefe tarihi dersleri müfredattan çıkarılırken, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin saati arttırıldı.

Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan kararla, ilahiyat fakültelerinin lisans programında değişiklik yapıldı. Buna göre 2'inci sınıfta okutulan kelam tarihi, 3'üncü ve 4'üncü sınıf müfredatında yer alan sistematik kelam dersleriyle 3'üncü sınıfta okutulan İslam mezhepleri tarihi derslerinin saatleri azaltılarak, 'kelam ve İslam mezhepleri' adıyla birleştirildi.

KREDİLER DÜŞÜRÜLDÜ

Eski müfredatta sistematik kelam dersinin kredisi 4, kelam tarihi dersinin kredisi 2, İslam mezhepleri tarihi dersinin kredisi ise 4'tü. Yeni düzenlemeyle adı 'kelam ve İslam mezhepleri' olan dersin kredisi de 6 olarak belirlendi. YÖK, 2'şer kredi olan Türk İslam sanatları ve Türk dini musikisi derslerini de birleştirerek, 'İslam sanatları ve dini musiki' adlı tek ders haline getirdi. Bu dersin kredisinin de 2 olması kararlaştırıldı. Felsefe tarihi dersi müfredattan çıkarılırken, din psikolojisi, din sosyolojisi, din eğitimi ve din felsefesi derslerinin kredileri azaltıldı, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin kredileri ise arttırıldı.

HAZIRLIK SINIFI

YÖK kararında, hazırlık eğitmi esaslarına ilişkin ise şunlar kaydedildi: 'Mesleki Arapça öğretilmesi hedeflendiği için, hazırlık eğitimi ayrı bir yönergeyle dekanlıkça fakülte bünyesinde yürütülür. Her dönem eğitim süresi 18 haftadır. Dersler Arapça işlenir. Her dönem 9. ve 18. hafta kur geçme sınavları yapılır.'

Eğitim zarar görür

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal yapılan değişikliklerin İlahiyat Fakülteleri'yle istişare edilmeden yapıldığını belirtti. Prof. Ünal, Sanat Tarihi, İslam Tarihi, Tasavvuf Tarihi gibi derslerin kredilerinin azaltıldığını, Felsefe Tarihi'nin ise bütünüyle müfredattan kaldırıldığını ifade etti. Yapılan değişikliklerin ilahiyat fakültelerince hoş karşılanmadığını dile getiren Ünal; ' Tarih derslerinin kaldırılması ve ana bilim derslerinin kredilerinin azaltılması ile öğrencilerimize vereceğimiz eğitim zarar görmüş olur' şeklinde konuştu.

Bilgi açısından eksik kalırlar

Marmara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Anay ise, 'YÖK'ün bu değişikliklerini onaylamıyorum. Felsefe Tarihi İlahiyatın dışa açılan yüzüdür. Yapılan değişikliklerle İlahiyatı kendi içine kapalı bir hale getirmiş ve eğitime darbe vurmuş olurlar. Batı biliminden ve tarihinden uzak bir eğitim vermek istemiyoruz' şeklinde konuştu. Doç. Dr. Anay, Sanat Tarihi, Felsefe Tarihi gibi derslerin bulunmadığı bir ilahiyat eğitiminde yetişen öğrencilerin bilgi ve donanım açısından eksik kalacağını ifade etti.

Yaşanan gerçekliklere aykırı

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat, kelam ve mezhepler tarihinin iki ayrı disiplin olduğunu, farklı derslerle öğrencilere verilmesi gerektiğini belirterek, 'Mezhep tartışmasının bu denli İslam dünyasını tehdit ettiği bir zaman diliminde, mezheplerle ilgili bilimsel bir araştırma yapan bir disiplinin kelam ile birleştirilerek işlevsiz kılınması yaşanan gerçekliklere aykırıdır' görüşünü savundu.


alıntıdır
Yeni Şafak
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Ekim 2013, 14:55   Mesaj No:3
Avatar Otomotik
Durumu:ahmeteymen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27300
Üyelik T.: 14 Nisan 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 3
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:2
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

kaldırıması taraftarim hakli bi karar
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Kasım 2013, 13:07   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: İlâhiyat'lardan felsefe derslerinin kaldırılması cinayettir

felsefede amaç Allah'a imanının ve itimadının artması olmalıdır.bu yönüyle bakıldığında ilahiyat öğrencileri için aslında zaruri bi ilim diyebiliriz.
kurul da böyle düşünerek kararlarından vazgeçti sanırım.

''İlimlerin nazari ve ameli olmak üzere iki gayesi vardır. Nazari hikmet nasıl hakikat noktasında önemli ise, aynı şekilde ameli hikmet de felsefenin insana vereceği faydalar demektir.''
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Chat'a Giden Yol ''FORUM''lardan geçer ! AŞK'ÜL İSLAM Komik Paylaşımlar 10 12Haziran 2014 20:18
STK'lardan 'Sisi' tebriğine tepki İslaminesil İslami Haberler 0 12Haziran 2014 19:38
1.sınıf 2.dönem derslerinin geçen seneki harf aralıkları JAZARİ İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar 33 17 Şubat 2013 21:03
İlmin Kaldırılması Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 03:47
İki kişi arasındaki bir ihtilafın kaldırılması Seher Yeli Dua Bölümü 0 05 Eylül 2008 22:38

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.