Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi Muhteşem,Açılış Tarihi:  21 Ağustos 2008 (23:46), Konuya Son Cevap : 22 Ağustos 2008 (08:27). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Ağustos 2008, 23:46   Mesaj No:1
Medineweb Kıdemli Üyesi
Muhteşem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2004
Üyelik T.: 25 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:ürgüp..
Yaş:41
Mesaj: 303
Konular: 99
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Allah en önce neyi yarattı?

Allah en önce neyi yarattı?

Soru: En önce Allah Teâlâ’nın neyi yarattığını bilir misin?

Cevap: Evet:

Ezelde Allah’la beraber hiçbir şey yok idi.” Diye hadîs-i şerifte belirtildiği üzere beraberinde hiçbir şey olmadığı halde ezelde Allah Subhânehu ve Teâlâ Tek ve Tenha idi; Zâtı’nı sevdi; ğayrinde Zâtı’nı görmek diledi.

Celal ve Cemal nurlarını birbirine ışıldadı; ışıldamasıyla sıfır yokluktan Zatı’na ayna kılmak üzere tek bir cevheri yarattı.

“Allah’ın ilk yarattığı şey Nebî’nin nurudur ey Câbir!” diye hadîs-i şerîfte belirtildiği üzere biz Müslamanlara göre Allah Teâlâ’nın Zâtı’na ayna kılmak üzere yaratmış olduğu ilk cevherin ismi “Hakîkat-i Muhammediyye”dir.

Sonra Allah Teâlâ “Hakîkat-i Muhammediyye” diye isimlendirilen ilk cevherden bunca âlemi yaratmıştır.

Demek Varlığı başlangıçsız olan ezeli, sadece Allah Teâlâ’dır. Allah Teâlâ’dan başkasının, mesela madde ve cevherlerin ezelî olduğuna inananın imanı doğru olmaz.

Soru: “Ne zamandan beri Mü’minsin bilirmisin?”

Cevap: Evet, Allah Teâlânın ruhları asker sıralamasıyla sıralayıp “Ben sizin Rabb’iniz değimliyim?” demeleri zamanından beri Mü’min olduğumu bilirim.

Soru: Ruh âleminde kul ile Allah nasıl sözleştiler bilirmisin?

Cevap: Evet, Allah Teâlâ’nın Rabb olmaklık hükmünü kullarına göstermek dilediğini; ilk kez ruhları karşısına aldığını; onlara hitaben: “Ben sizin Rabb’iniz değil miyim?”diye sorduğunu;

Celâli’nden daha ziyade lütuf ve Cemâli’ni görüp isim ve sıfatlarıyla onu tanıyan ruhların, aşk ve şevkle: “Evet sen bizim Rabb’imizsin. Şahid olduk.” Demeleriyle;

Cemali’nden daha ziyade kahır ve Celâli’ni gören ruhların ise, isim ve sıfatlarıyla O’nu tanımaksızın: “Evet Sen bizim Rabb’imizsin. Şahid olduk” demeleriyle sözleştiklerini bilirim.

Artık insan ruhları o günkü ikrar üzere dünyaya gelir; kimisi hatırlar, kimisi unutur.

Ömer bin Hattâb radıyallâhu Teâlâ anhu: “Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in: {Hatırla o vakti ki Rabb’in, Âdem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini alıp çıkarttı…} diye El-A’raf Sûresi’nin 172’nci ayetinin manasından sorulduğunu: “Gerçekte Allah Teâlâ Âdem’i yarattı; Yemîni = Kuvvet ve Kudret’yle sırtını okşadı; akabinde sırtından zürriyetini alıp çıkarttı; ve: “Bunları cennet için yarattım; cennetlilerin amelini işlemekle çalışacaklar.” Buyurdu.” Diye cevap verdiğini;

Bu arada ashabdan birisinin: “O halde nerede amel ya Rasûlallah?” diye sorması üzerine:

“Hiç şübhesiz Allah Teâlâ cennet için bir kulunu yarattığı zaman, onu cennetlilerin işledikleri amelle çalıştırır: Nihayet o cennetlilerin işledikleri bir amel üzerine ölür; binnetice cennetlilerin işledikleri amelle çalıştığı için Allah da onu cennetine sokar.

Bir kulunu da ateş için yarattığı zaman, onu da ateşlilerin işledikleri amelle çalıştırır: Nihayet o da ateşlilerin işledikleri bir amel üzere ölür; binnetice ateşlilerin işledikleri amelle çalıştığı için Allah da onu ateşine sokar.” Diye buyurduğunu işittim.” Dedi.

Sizden birinizin sûretlenme ve teşekkûlâtı, annesinin karnında kırk günde toplanır. Bu kadardan sonra alaka olur. Bu kadardan sonra et çiğnemi olur. Sonra Allah Teâlâ ona dört kelimeyi yazması için bir meleği gönderir. Yani rızkını, ecelini, amelini, şakî veya saîd olmasını yazar. Sonra ona ruh üfürülür. Kendisi’nden başka hiçbir ilah olmayana yemin ederim ki, sizden biriniz cennetliklerin amelini işler, işler. Tâ ki onunla cennet arası bir zira’dan başka kalmaz. Ne bakarsın ki, kitab ondan önce geçmiş olur; derken tekrar ateşliklerin amelini işler. Ve nitekim ona girer. Ve gerçekte sizden biriniz ateşliklerin amelini işler, işler. Ta ki onunla ateş arasında bir arşından başkası kalmaz. Ne bakarsın ki, kitab ondan önce geçmiş olur; derken tekrar cennetliklerin amelini işler. Ve nitekim ona girer.” Hadîs-i şerifde işaret edildiği üzere insanın bedeni yaratılmadan önce ruhları kudsî huzurda idiler.

Kudsî huzur, dünyada insanın gözünün görmediği, kulağının işitmediği ve hiçbir zaman düşünemediği türlü zikir sesleri, ruhları okşayan nağmeler, güzel kokular, çayır, çimen ve her türlü nimetlerle dopdoluydu.

Anne rahminde insanın bedeninin şekillenmesi tamamlanınca, Allah Teâlâ’nın hüküm ve takdiriyle kudsî huzur denilen aslî vatandan ruhlar iniş yaptılar; kekliğin kafese girdiği gibi beden kafesi içerisine girip nefsle birleştiler. Demek insan, ruh ve bedenden ibarettir.

Halihazırda artık ruhlar beden kafesi içerisinde nefsle birlikte ğurbet diyarında imtihan olunmaktadırlar; inanan ve inancına göre yaşayan ruhlar, öldükten sonra aslî vatan kudsî huzura yani cennete girecekler; İslam Dînine inanmayanlar ise yolda cehennemde kalacaklardır.


Bilir misin? İsmail Çetin, Dilara Yayınları
__________________
Bende 1 yumurta var, sende 1 yumurta var. Ben sana 1 yumurta versem, sen bana bir yumurta versen, bende 1 yumurta sende 1 yumurta olur.Bende 1 bilgi var, sende 1 bilgi var. Ben sana 1 bilgi versem, sen bana 1 bilgi versen, bende 2 bilgi, sende de 2 bilgi olur.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Muhteşem 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Neden allah'a yöneliş? Serbest Kürsü Esma_Nur 1 2051 24 Ekim 2011 13:14
allah korkusu ve hesap duygusu Allah(c.c) Kara Kartal 1 1941 19 Ekim 2011 14:35
hak dostlarından nasihatler Muhtelif Konular YaŞuHa 1 2187 15 Ekim 2011 18:53
umumi dua Dua Bölümü su damlası 3 2678 06 Ekim 2011 18:57
Müftülükten ailelere öneriler: Eşinize saldırı... Din Görevlileri Medine-web 4 2171 28 Eylül 2011 18:12

Alt 22 Ağustos 2008, 08:27   Mesaj No:2
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:MescidiAksa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2830
Üyelik T.: 29 Temmuz 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:MEVLANA DİYARINDAN...
Yaş:37
Mesaj: 391
Konular: 55
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: bilirmisin

allah razı olsun hocam soru ve cevaplarınız için bazı şeyleri ögrenmiş olduk emeginize saglık bi şeyler daha ögrendin sizin sayenizde
__________________
her şeyin bir zamanı vardır sadece sabret....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Neyi Taşıyoruz ??? Emekdar Üye Makale ve Köşe Yazıları 1 27 Aralık 2021 14:08
Allah'a Teslim Olmam Neyi Gerektirir? FECR Muhtelif Konular 4 04 Nisan 2015 13:28
Allah şerri nasıl yarattı? Belgin Soru Cevap Arşivi 11 30 Ekim 2010 19:28
Allah hiçbirşeye muhtaç değilse neden evreni yarattı? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 08:49
Evren yaratılmadan önce Allah ne yapıyordu MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 08:46

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.