Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Kimliği: Konu Sahibi gökçen0421,Açılış Tarihi:  17 Mart 2015 (10:44), Konuya Son Cevap : 18 Nisan 2016 (19:50). Konuya 14 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mart 2015, 17:05   Mesaj No:11
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Usta Üyesi
gökçen0421 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:gökçen0421 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44096
Üyelik T.: 07Haziran 2014
Arkadaşları:7
Cinsiyet:
Memleket:yozgat
Yaş:30
Mesaj: 289
Konular: 36
Beğenildi:9
Beğendi:6
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Teğabün suresini tanıyalım

Alıntı:
mihrinaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
10) Allah'ın isimlerinden olan el-Halim ne demektir ve hangi ayette geçer?

a.her şeyi bilen-5. ayet
b.hemen cezalandırmayan-17. ayet
c. duaları kabul eden-12. ayet
d. rızk veren-16. ayet

muhtemelen 17.ayetdemek istediniz d şıkkında..
17. “Eğer Allah'a güzel bir ödünç takdiminde bulunursanız, onu sizin için kat kat yapar ve sizi bağışlar; Allah, şükrün karşılığını verendir; Halîmdir.”





11)Allah kimlerin kalbini doğruya iletir?

a. namaz kılanları
b. salih amel işleyenleri
c. yetim doyuranı
d. inanların
11. “Başa gelen hiç bir musîbet Allah’ın izni olmak-sızın olamaz; Allah’a kim inanırsa onun gönlünü doğruya yöneltir. Allah her şeyi bilendir

12)"tevhid"e çağrı hangi ayettedir?

a. 12. ayet
b.13. ayet
c14. ayet
d.15. ayet

12. “Allah'a itaat edin; Peygambere itaat edin; eğer bundan yüz çevirirseniz bilin ki Peygamberimize düşen apaçık tebliğdir

13) Ailedeki kasıtlı veya kasıtsız kötülüğe karşı temkinli olunmasını tavsiye eden ayet hangisidir?
a. 7. ayet
b.9 ayet
c.14. ayet
d.18. ayet
14. “Ey İnananlar! Eşleriniz ve çocuklarınızdan size düşmanlık edenler olur, onlardan sakının; ama, siz affeder, suçlarını örter ve bağışlarsanız, bilin ki Allah da bağışlar ve acır.”





14) "fitne" kelimesi hangi ayette "sınanma" olarak geçer?

a. 15. ayet
b. 16. ayet
c.17. ayet
d. 18. ayet


16. “Allah'a karşı gelmekten gücünüzün yettiği kadar sakının, buyruklarını dinleyin, itaat edin; kendinizin iyiliğine olarak mallarınızdan sarf edin; nefsinin tamahkârlığından korunan kimseler, işte onlar saadete erenlerdir.”

Evet abla 17. Ayet b şıkkı. 14. Soru 15. Ayet olacak 12. Soru 13. Ayet olacak.. onun dışında doğru. Allah razı olsun .
__________________
Melikin atıyyelerini ancak matıyyeleri taşır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2015, 17:08   Mesaj No:12
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Usta Üyesi
gökçen0421 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:gökçen0421 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44096
Üyelik T.: 07Haziran 2014
Arkadaşları:7
Cinsiyet:
Memleket:yozgat
Yaş:30
Mesaj: 289
Konular: 36
Beğenildi:9
Beğendi:6
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Teğabün suresini tanıyalım

Alıntı:
FECR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Doğrusu mallarınız ve çocuklarınız bir imtihandır. Büyük ecir ise Allah katındadır.
(15)
Hocam hepsi doğru. Düzeltmeler ve katılımınız için Allah razı olsun bir sonraki süreye daha iyi sorular çıkar inşallah .
__________________
Melikin atıyyelerini ancak matıyyeleri taşır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Mayıs 2015, 10:33   Mesaj No:13
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:41
Mesaj: 9.648
Konular: 884
Beğenildi:8910
Beğendi:7081
Takdirleri:15884
Takdir Et:
Standart Cevap: Teğabün suresini tanıyalım

TEĞABÜN SURESİ TOPLU SORULARI

1)Sure kaç ayetten oluşmaktadır ve hangi dönem inmiştir?

a. 20-mekki
b.19-mekki
c.19-medeni
d.müfessirlere göre bazı ayetler medeni,bazıları mekkidir


2)Sure hangi sureler arasında nüzul olmuştur?

a. tahrim - saf
b. muhammed - bakara
c. ali imran- bakara
d. fetih-muhammed

3)sure adını hangi ayetten alır?

a. 8. ayet
b.12. ayet
c.9. ayet
d.6. ayet


4) "teğabun" kelimesinin anlamı nedir?
a. -duman
b. yolsuzluk
c. aldanış
d. örümcek ağı

5)Surenin konusu nedir?

A. İSLAM CEMAATİNİ İNŞA
B.PEYGAMBER EFENDİMİZE SAYGI
C. YOLSUZLUĞA RED ADALETE SAYGI
D. VAHYE TESLİM OLMAK

6)"KARZ-I HASEN" ne demektir?
a. güzel söz
b. boş laf
c. yalan yere yemin
d. güzel borç


7)2. ayetin tefsirine yönelik kafir ve mümini kaderi inkar etmekle ve kaderi imana götürecek şeyi yapmaya başarılı kılınan olarak tanımlayan müfessir kimdir?
a. kadı beydavi
b. ebus suud
c. ibn münzir
d. ibn kesir

8) iman ve inkarın insanın istemiyle alakalı olduğunu ve buna dayalı bir yaratma olduğunu belirten ayet hangisidir?

a. 1. ayet
b.2.ayet
c.3.ayet
d.4.ayet

9)"hak" kavramını gösteren ve olaylar arasında sıralanış ve düzen olduğu ifade edilen hangi ayette belirtilmektedir?

a.3. ayet
b.4. ayet
c.5. ayet
d.6. ayet



10) Allah'ın isimlerinden olan el-Halim ne demektir ve hangi ayette geçer?

a.her şeyi bilen-5. ayet
b.hemen cezalandırmayan-17. ayet
c. duaları kabul eden-12. ayet
d. rızk veren-16. ayet

11)Allah kimlerin kalbini doğruya iletir?

a. namaz kılanları
b. salih amel işleyenleri
c. yetim doyuranı
d. inanların


12)"tevhid"e çağrı hangi ayettedir?

a. 12. ayet
b.13. ayet
c14. ayet
d.15. ayet

13) Ailedeki kasıtlı veya kasıtsız kötülüğe karşı temkinli olunmasını tavsiye eden ayet hangisidir?
a. 7. ayet
b.9 ayet
c.14. ayet
d.18. ayet


14) "fitne" kelimesi hangi ayette "sınanma" olarak geçer?

a. 15. ayet
b. 16. ayet
c.17. ayet
d. 18. ayet



15.Kurtuluşa erenler kimlerdir?
a.nefsinin hırsından korunan
b.çokça namaz kılan
c.sılai rahim yapan
d.hepsi

16.İnsanlar için imtihan aracı olan şey nedir?

a. yalan söylemesi
b.malları ve evlatları
c.komşusu
d.hiçbiri

17.Aşağıdakilerden hangisi Yüce Allh'ın kullaından yapmalarını istedikleri arasında değildir?

a.gücünüz yattiği kadar Allah'a karşı gelmekten korunun
b.itaat edin
c.kendiniz için bir hayır olarak infak edin
d.hepsi

18.Allah'a güzel bir borç verenin karşılığı nedir?

a.Allah onu sizin için katlayıverir sizede mağfiret buyurur
b.naim cennetine alır
c.salihler arasına katar
d.hiçbiri

19.Aşağıdakilerden hangisi surede geçmez?

a.Allah şükredenlere karşılığını fazlasıyla verir
b.Allah kullarına toleransla davranandır
c.Bilinmeyenide görünmeyenide,bilineni görünenide bilendir
d.hepsi geçer

20.Aşağıakilerden hangisi surede geçmez?

a.Allah büyük ödül kendi katında olandır
b.Allah çokça bağışlayan, çokça acıyandır
c.mü'minler her zaman Allah'a dayansınlar
d.hepsi geçer

CEVAPLAR...

1.D
2.A
3.C
4.C
5.A
6.D
7.A
8.B
9.A
10.B (17)
11.D (11)
12.B
13.C
14.A
15.A (16)
16.B (15)
17.D (16)
18.A (17-18)
19.D
20.D (13-14-15)
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Mart 2016, 09:51   Mesaj No:14
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:41
Mesaj: 9.648
Konular: 884
Beğenildi:8910
Beğendi:7081
Takdirleri:15884
Takdir Et:
Standart Cevap: Teğabün suresini tanıyalım

TEĞABÜN suresi incelenmiştir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Nisan 2016, 19:50   Mesaj No:15
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.155
Konular: 309
Beğenildi:163
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart Cevap: Teğabün suresini tanıyalım

TEGABUN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Tegabun suresinin işlediği konu; iman ve bu imanın gereği olan itaat etmeye çağrı,bununla birlikte islamın güzel ahlâkının esaslarıyla ile ilgilidir.Tabiki bununla birlikte bu çağrıyla ilgilenmiyenlerede senlenilerek onların keşbekeş hayatlarını bırakmaları öğütlenmiştir.

inanmayanlara bu kainatın sahipsiz olmadığını ve bu kainatta herşeye gücü yeten yegane yaratıcının Allah olduğunu,bu hakikati Allah ın yarattığı herşeyde şahitlik edip yüceltirken sizler neden bu nankörlüğü yapıyorsunuz.

inanmayanlar için dünya hayatının geçici bir eğlenceden ibaret oluşu ve bundan sonrada başka bir hayatın olmayışı Allah ın adeletine sığmadığı gibi bu düşünce sadece sapık bir zandan ibarettir.

inanmayanlara tanınan hürriyet onların başıboş bırakılacakları anlamına gelmediği gibi bu hürriyetleri onlarınneyi seçmelerindeki hürriyetidir. Batılı tercih etmeleri onlar için faydadan çok zarar getirecektir.Dünyada onlara tanınan bu hürriyyet onların sadece neyi seçmeleriyle alakalıdır.Tabiki bu seçimlerinin sonunda bir hesap ve bu hesabın sonucundada batıl yaşantıyı seçenlere ceza olacağı kaçınılmazken hakkı seçenler ve öyle yaşayanlar içinde mukafatlar vardır.

Diğer taraftan iman edenlerde bilsinlerki onların karşılaştıkları hiç bir müsibet tesadüf olmadığı gibi,Allah ın takdirinin dışındada olamaz.Müminler için müsibetlere karşı sabır ve hakta sebat göstermeleri onlar için faydalarla doludur.Allah sabır gösterenleri kendi razı olacağı yola iletecektir.sabır göstermeyenlerde bilsinlerki bu sabırsızlıklarıyla başlarına gelen müsibetide uzaklaştıramıyacaklarıdır.

müslümanlar iman ettikten sonra üzerlerine düşeni yapmakla mesuldurlar.yoksa sadece iman ettik demek yeterli değildir.

müslümanlar islam için çıktıkları yolda sadece Allah a dayanmalıdırlar.

Müslümanlar için,eşleri,evlatları ve malları imtihan aracıdır.Bunun için Allah ın rızasına uygun davranmaları gerekir.

Son olarak Allah müslümanlardan güçlerinin yetmediğini istemediği gibi kişinin sorumluluğuda gücü nispetincedir.Bundan dolayıdır ki Allah insanlardan neyi yapıp,yapmamalarına dair isteği kişilerin yapabilecekleri işlerdir.insanlar unutmamalıdır ki,bahane üretmek geçerli bir mazaret değildir.Müslümanlarda asla mazaret üretmezler.
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27 Nisan 2016 06:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07 Nisan 2016 18:21
Rum Suresini Sorularla Tanıyalım Nesli_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 75 18 Mart 2016 06:36
Nur suresini sorularla tanıyalım Tuba_ Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 14 Mart 2016 06:40
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03 Mart 2016 17:24

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb   Medineweb   Medineweb   Medineweb   www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291