Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Kimliği: Konu Sahibi Abdulmelik,Açılış Tarihi:  06 Nisan 2015 (07:51), Konuya Son Cevap : 27 Nisan 2016 (06:49). Konuya 43 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 11 Nisan 2015, 15:31   Mesaj No:41
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:34
Mesaj: 4.863
Konular: 929
Beğenildi:318
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart Cevap: Cin suresini sorularla tanıyalım

Alıntı:
Abdulmelik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah cümlemizden razı olsun. Cin suresi 28 ayettir. Mümkün olduğu kadarı ile sureyi didik didik ettik. Sorulmamış soru ve konu kalmasın istedik.50 soru çıkarabildik. Konu ile ilgilenen okuyan cevaplayan istifa eden cümlemizden Allah razı olsun.
amin sizdende inş. hocam.çok verimli bir çalışma oldu sorular yine çok güzel hazırlanmıştı.teşekkürler Allah razı olsun
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Nisan 2015, 21:46   Mesaj No:42
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:41
Mesaj: 9.648
Konular: 884
Beğenildi:8910
Beğendi:7081
Takdirleri:15884
Takdir Et:
Standart Cevap: Cin suresini sorularla tanıyalım

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM..


CİN SURESİ SORU VE CEVAPLARI..



1-Cin suresi hangi olay atmosferinde nazil olmuştur?
a.Taif dönüşünde
b.Bedir dönüşünde
c.Uhud dönüşünde
d.Kaynuka dönüşünde

2-Cin suresi hangi olaydan sonra nazil olmuştur?
a.Biri mauna faciasından sonra
b.Raci faciasından sonra
c.Boykot zulmünden sonra
d.Hicretten sonra

3-Cinler hakkında hangisi doğrudur?
a.Görünmeyen varlıklardan olan korku müşrikleri onlara tapmaya zorlamıştır.
b.Cahiliye döneminde Cinlere olağanüstü güç mitolojisi mevcuttur.
c.Cahiliye de cinlerin çarpılmasına insanlara zarar verdiklerine inanılırdı.
d.Kuran'a göre ilk üç şık hurafe uydurma temelsiz ve kuruntudur.


4-Cin suresinin Konularından birisi aşağıdakilerden hangisidir ?
a.İslam aleyhinde Müşriklerle Yahudiler arasındaki ittifakı bozmak.
b.Müslümanlara Cin hakkında bilgi vermek hurafelerden arındırmak.
c.Asi Cinlerin tabiat ve inanç bakımından Yahudi tıynetinde oldukları bilgisi.
d.ayetlerde açıkça belirtmese de hepsine işaret sezildiğinden hepsi olabilir.


5-Cin suresinin ana konusu nedir?
a.Tevhid
b.Tenkit
c.Tertil
d.teşhir

6-Cin suresi ve Kuran’ın diğer bölümlerinde cinler hakkında bilgi verilirken cinlerin genel karakteri aşağıdakilerden hangisine benzerlik görülmektedir?
a.Sabiiler
b.Müşrikler
c.Yahudiler
d.Hıristiyanlar

7- Cin suresinde Resulullah’a teselli söz konusudur. Bu teselli aşağıdakilerden hangisidir?
a.Müşrikler seni dinlemese de cinler seni dinliyor.
b.Varlıklar müşriklerden ibaret değildir.
c.Allah dinini tamamlayacaktır küffar istemese de.
d.Hepsi olabilir.


8-cinler hakkında hangisi doğrudur?
a.Cinler insanları görür ama insanlar onları göremez.
b.Cinlerin hepsi Yahudi dir.
c.Cinlerin hepsi Müslüman dır
d.Cinler habis varlıklardır.


9-Resulullah’tan Kuran’ı dinleyen cinlerin tepkisi ne oldu?
a.İman ettiler
b.İnkar ettiler
c.Ataları şeytan gibi inat ettiler
d.Hiç birisi


10-cin kelimesi ne anlama gelir?
a.Algılanamayan
b.Görülemeyen
c.Duyulara kapalı hislere açık
d.hepsi olabilir.

11-cin taifesi kuran da hangi sürelerde geçmektedir?
a. ahkaf
b.cin
c. rahman
d.hepsi




12- Resulullah’ın kuran kıraatini dinleyen cin taifesi kuran hakkında hangi sonuca varmışlardır?
a.Allah’ın eşi ve çocuğu yoktur
b.Allah’tan başkasına Rab demeyeceğiz
c.Allah olağan üstü bir kitap indirdi
d.hepsi…


13-cinlerden olan şeytanlar nasıl tarif edilir?
a.Şeytanlar cinlerden yoldan çıkmış olanlardır.
b.Cinler hepsi şeytandır.
c.Cinler topraktandır.
d.hepsi….

14-insanlar ile cinlerin ortak noktası nedir?
a.İkisi de irade sahibidir.
b.İkisinde de tevhid veya şirk mevcuttur.
c.İkisi de günah veya sevap seçmeye meyillidirler.
d.hepsi…


15-cinler hakkında hangisi doğrudur?
a.Cinlerden peygamber gelmiştir.
b.Cinler ile insanlar evlenmiştir.
c.Cinler insanlara çarpabilir.
d.hepsi….

16-cinler hakkında hangisi doğrudur?
a.Cinler ateşin ısı kısmından yaratılmıştır
b.Cinler ateşin nur kısmından yaratılmıştır.
c.Cinler ateşin dumanından yaratılmıştır
d.Cinler ateşin ışık kısmından yaratılmıştır.

17-Kuran’da cinler hakkında verdiği ana mesaj temel esas hangisidir?
a.Cinler hakkında uydurulan tüm olağan dışı her şey ret edilmiştir.
b.Cinler varlık aleminde yaşayan bir taifedir. Onları inkar küfürdür.
c.Cinler kurana karşı insanlar gibi sorumludur.
d.hepsi…


18-Kuran insanların cinlere sığınmayı hangi kelime ile tahkir etmektedir?
a.Zillet
b.Sorumsuz
c.Kuruntu
d.hiçbiri


19-cinler göklerde ne arıyordu/amaçları ne idi ?
a.Kulak hırsızlığı
b.Merak
c.Seyahat
d.Hiç biri.


20-“ona(kurana) ancak temizler dokunur’ ayeti aşağıdakilerden hangisi ile ilgili olabilir?[LIST]
a.]kuranı tahrife karşı korumak
b.müşrikler necistir kurana dokunamaz
c.abdest alınması lazım
d.hepsi olabilir

21-aşağıdakilerden hangisi cinlerin tevhid karşısında itiraflarındandır?
a.gaybi bilmiyoruz
b.Aykırı yollarda idik
c.Allah’a üstün gelinemez
d.hepsi

22-‘Allaha teslim olmayanlar(direnenler) için’ hangi tehdit söz konusudur?
a.Allah ıslah etsin
b.Cehenneme odun olsun
c.Dinde zorlama yoktur
d.Hiç birisi


23-sürede hangisi yasaklanmıştır?
a.Allah dışında kimseye yalvarılmaz
b.Allah dışında kimseye ilahlık yakıştırılmaz
c.Allah dışında sığınak olmaz
d.Hepsi…


24-‘Allah peygamberini korumaz kollamaz cezalandırır’ mealine gelen ayette hangi durumlarda bu gerçekleşir?
a.Tebliğ etmezlerse
b.Unuturlarsa
c.Sinirlenirlerse
d.savaşmazlarsa


25-Allah’a ve peygambere direnişle karşı gelmenin cezası nedir?
a.Cehenneme girecekler
b.Dinde zorlama yok
c.Öldürülmelidirler
d.Kendi hallerine bırakılmalıdırlar
[

26-inkarcılara ne var?
a.Ölüm
b.Mühlet
c.Sabır
d.Sürgün

27-hangisi yalnız Allah’a özeldir?
a.gaybi bilmek
b.İşitmek
c.Görmek
d.Desteklemek

28-peygamberlerin “ismet” sıfatı nasıl tanımlanabilir?
a.Fıtratlarında vardır
b.Allah'ın gözetimindedirler
c.Doğuştan masumdurlar
d.Hepsi

29-cin süresi için hangisi doğrudur?
a.Mekkidir
b.Medenidir
c.Hem mekki hem medenidir
d.İhtilaflıdır


30- cin süresi için hangisi doğrudur?
a.28 ayettin 12 si Mekkidir
b.28 ayetin tamamı medenidir
c.28 ayetin tamamı Mekkidir
d.İhtilaflıdır.


31-Allah dışında başkasına yapılan dua ne ile ifadesini bulur?
a.Küfür
b.Şirk
c.Günah
d.fasıklık

32-(Resulüm!) De ki: Cinlerden bir topluluğun (benim okuduğum Kur'an'ı) dinleyip de şöyle söyledikleri bana vahyolunmuştur: Gerçekten biz, harikulade güzel bir Kur'an dinledik .

Ayeti aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmaktadır?

a.Resulullah cinlerle görüşmüştür.
b.cinler görünmez varlıklar olsa da sadece peygambere görünürler.
c.cinlerin varlığı sadece vahy ile bilgi verilmiştir.
d.cinler gaibi bilirler.

33-surede geçen Allaha karşı yalan uyduranlar kimlerdir?
a.Şeytanlar
b.Cahiller
c.Müşrikler
d.Cinler


34- surede geçen Allah'a karşı yalan uyduranlar nasıl bir kelime ile tahkir edilmektedir?
a.Beyinsiz
b.Cahil
c.Zalim
d.Kafir

35-Cinlere sığınmak kişide nasıl bir sonuç doğurur?
a.Taşkınlık
b.Cehalet
c.Sefalet
d.Güven

36-surede geçen cinlerin itiraflarından hangisi aşağıda verilmiştir?
a.Allah’ın elinden kurtulamayız.
b.Allah’ı aciz bırakamayız
c.Vahyi çalamayız.
d.Hepsi..


37-“doğru yolda gitselerdi onlara ………………… verirdik.” Boşluğa ne gelmelidir?
a.Hidayet
b.Nimet
c.Su
d.Ekmek


38-surede Allah tarafından peygamberine çizilen sınır hangileridir?
a.Allah bildirmese gaybi bilemezler.
b.Tevhid ’den şaşmaz Allaha sığınırlar.
c.Yalnız Allaha yalvarırlar.
d.Hepsi


39-surede mescitler camiler hakkında hangisi doğrudur?
a.Mescitler Müslümanlarındır.
b.Mescitler Allah’ındır.
c.Mescitler namaz kılanlarındır.
d.Mescitler tüm kamunundur.

40-cinler göklerde vahiy için kulak hırsızlığı amacında idi ve Allah tarafından engellendiler. Bu engel ne idi?
a.Göktaşı sağanakları
b.Cebrail
c.Arş melekleri
d.İsrafil
[

41-kim Rabbine inanırsa ve inancı gibi yaşarsa sonuç ne olur?
a.Ziyana uğramaz
b.Azaba uğramaz
c.İman ehli olur
d.hepsi..


42-kim Rabbine nankörlük edip yüz çevirse sonuç ne olur?
a.Azaba uğrar
b.Ziyana uğrar
c.Musibetlere uğrar
d.hepsi


43-Allah için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a.Sırlarını kimseyle paylaşmaz
b.İlahlığını kimseyle paylaşmaz
c.Kimseye hesap vermez
d.hepsi…


44-Allah ilmini kimle paylaşır?
a.Tüm peygamberlerle
b.ulul azm peygamberlerle
c.Kitap verilen peygamberlerle
d.Dilediği peygamberlerle

45-cin suresi hakkında hangisi yanlıştır?
a.Mushaf’taki sıralaması 73’tür
b.Nüzul sırası 40’tır
c.Yasin suresinden önce inmiştir.
d.Araf suresinden sonra inmiştir.


46- cin suresi hakkında hangisi yanlıştır?
a.kul ( de ki) ile başlayan surelerin en uzunudur.
b.kul ile başlayan bu sureler 6 tanedir
c.nas suresi bu surelerdendir.
d.ihlas bu surelerdendir

47-cinlerden olan iblis (şeytan) surede nasıl sıfatlandırılır?
a.Kafir
b.Münafık
c.Beyinsiz
d.Zalim

48-hangisi cin suresinin temel konularından değildir?
a.Cinlerle insanlar arasındaki ilişki,
b.Cinlerin uzaya açılmaları,
c.Allah'ın gaybi dilediğine bildirmesi.
d.cihadın farziyeti

49-Surede Peygamberimiz hakkında verilen mesaj hangisi yanlıştır?
a.Peygamberimiz insanlara bir fayda veya zarar verme gücüne sahip değildir.
b.Peygamberimiz ve peygamberlerin görevi tebliğdir.
c.Peygamberimiz ve peygamberler tebliğ konusunda titiz olmak zorundadırlar.
d.Peygamberler hidayet konusunda baskı uygulayabilirler.

50-Hangisi yanlıştır?
a.Kıyamet saatini Allahtan başka kimse bilmez.
b.Bu sır bazı peygamberlere verilmiştir.
c.Sura üfürecek olan İsrafil kıyametin ne zaman kopacağını bilemez.
d.Cebrail bu konuda bilgi sahibi değildir.

CEVAPLAR..

1.A
2.C
3.D
4.D
5.A
6.B
7.D
8.A
9.A (2.AYET)
10.D
11.D
12.D (2-3)
13.A
14.D
15.B
16.A
17.D
18.A
19.A
20.D
21.D
22.B (15)
23.D
24.A
25.A (23)
26.B
27.A (26)
28.D
29.A
30.C
31.B (20)
32.C(1)
33.C
34.A (4)
35.A (6)
36.D (8-12)
37.C (16)
38.D (20-25-26-27)
39.B(18)
40.A (8)
41.D
42.D
43.D
44.D
45.A
46.B
47.C (4)
48.D
49.D
50.B
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Nisan 2016, 10:02   Mesaj No:43
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:41
Mesaj: 9.648
Konular: 884
Beğenildi:8910
Beğendi:7081
Takdirleri:15884
Takdir Et:
Standart Cevap: Cin suresini sorularla tanıyalım

Cin suresi incelenmiştir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Nisan 2016, 06:49   Mesaj No:44
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.155
Konular: 309
Beğenildi:163
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart Cevap: Cin suresini sorularla tanıyalım

CİN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Cin suresine geçmeden,insalanların cinler hakkındaki yanlış düşüncelerine dair bir kaş cümle yazmadan geçemiyecem.

Bilindiği gibi bazı düşüncelere ve yanlış tevillere göre cinlerin varlığı inkar edilir.Cinlerinde insan olduğu cin kelimesinin anlamının dağda yaşayan veya o ana kadar kişinin karşılaşmadığı bilmediği,haberdar olmadığı varlıktırda denilmiştir.

Bu görüş sadece şu ayete görede çok yanlış ve sadece inkara dair bir sözdür.

RAHMAN SURESİ 14,15..İnsanı topraktan,cinlerde ateşten yaratılmıştır.

Surenin işlediği konu cinlerden birkısmının Kuran okunduğu zaman O nu dinlediklerinden,dinledikleri Kuran ın onları etkilediğinden daha sonrada kavimlerine giderek dinledikleri Kuranı onlara anlattıklarından bahsedilmiştir.

Bundan sonrada Allah a yaratıcı olarak inandığı halde sosyal hayattaki yaşamlarında Allah a birtakım,gerek figür,heykel,put gerek kişi kurum ve kuruluşları ortak koşan müşriklere seslenilerek eğer bu şirklerini bırakırlarsa Allah ın onları nimetlerle mükafatlandırıcakları anlatılmaktadır.

Sonrada Rasulullah ın örnekliğinde,Allah ı hükümlerini hayatlarındaki kararların bütününe katmayıp,Allah ı hayatlarına hakim kılmayan şaşkınlar uyarılarak Rasulullah ın örnekliğinde onlara seslenilip,sizleri bu sapık yollarınızdan batıl fikir düşünce ve yaşama biçiminizden uzaklaşıp,sadece Allah ın kanunlarına bağlı yaşamaya davet eden ve çalışanlara karşı yaptığınız direnme , yalan yanlış,mesnetsiz iftiralarınızla hezimete uğrayacak olan siz,kazanacak olanda bu kutlu davanın davetçileri oacaktır denilerek uyarılarda bulunulmuştur.

Sonunda da gaybın bilgisinin Allah'a ait olduğu, Rasul'ün ise sadece Allah'ın verdiği kadarıyla bunu bilebileceği bildirilmektedir. Bundanda anlaşılıyorki eğer bir kişi gayb ten haber verdiğine inanıyorsa o kişi apaçık bir iftira işlemiştir.

Çünkü gayb bilgis sadece Allah a aittir.Allah ta bunu seçtiği Rasullerin risaletlerinin bir gereği ve ihtiyacından dolayı Rasullerine bir kısmını bildirmiştir.Bunun dışında Her kim veya kimin gaybden haber verildiğine inanılıyorsa bu apaçık bir iftiradır.
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07 Nisan 2016 18:21
Rum Suresini Sorularla Tanıyalım Nesli_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 75 18 Mart 2016 06:36
Nur suresini sorularla tanıyalım Tuba_ Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 14 Mart 2016 06:40
A'raf Suresini Sorularla Tanıyalım FECR Sorularla Sureleri Tanıyalım 39 07 Mart 2016 19:36
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03 Mart 2016 17:24

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb   Medineweb   Medineweb   Medineweb   www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291