Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KPSS (İHL-İLAHİYAT).::. > KPSS (İ.H.L-İlahiyat) > Tarih

Konu Kimliği: Konu Sahibi Seyit_Onbaşı,Açılış Tarihi:  16 Eylül 2022 (14:01), Konuya Son Cevap : 16 Eylül 2022 (14:01). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 16 Eylül 2022, 14:01   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Seyit_Onbaşı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Seyit_Onbaşı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62659
Üyelik T.: 07 Ağustos 2022
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Balıkesir
Mesaj: 70
Konular: 50
Beğenildi:2
Beğendi:17
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Selçuk Bey

Selçuk Bey


SELÇUK BEY
Büyük Selçuklu Devleti'nin temellerini atan Selçuk Bey, 1009 yılında Kazakistan'ın Cend şehrinde vefat etti.

Selçuk Bey, Aral Gölü’yle Hazar Denizi arasındaki topraklara hakim olan Oğuz Türkleri‘nin Kınık boyundandır. Babası Dukak Subaşı Oğuzların ordu komutanıdır. 10. yüzyıl başlarında doğan ve babası öldüğünde henüz 17-18 yaşlarında olan Selçuk Bey, Yabgu’nun yanında görev aldı. Daha sonra Yabgu Oğuzlarına subaşı oldu.
Bu dönemde Oğuz Türkleri İslamiyeti kabul etmişlerdir. Kınık boyu Anadolu’ya Oğuz Yabgu devletinden koparak göç etmiştir.

Genç yaşına rağmen Selçuk Bey’in giderek artan itibarı, Oğuz Devleti’nin Yabgusu ve eşini rahatsız etti. Bir süre sonra Yabgu ile arası açılan Selçuk Bey, kendisine bağlı kalabalık Oğuz boylarıyla, Maveraünnehir’e doğru göç etti. Bu göçün asıl nedeni yer darlığı ve otlak yetmezliğiydi.

Büyük Selçuklu Devleti, 1038 yılında Selçuk Bey tarafından kurulmuştur. Bağdat‘ı başkent yapan bu Türk devletinin sınırları 10.000.000 km²'ye ulaşarak dönemin en güçlü devletleri arasına girmiştir.

Dil olarak Türkçe ve Farsça kullanan devlet monarşiyle yönetildi. Din olarak İslam kabul edilen Büyük Selçuklu Devleti’nin bayrağında Turkuaz renginde çift başlı bir kartal bulunmaktadır.

Selçuk Bey 960 yılında Seyhun (Sırderya) nehri kıyısında bir Oğuz şehri olan Cend’e geldi. Maveraünnehir’den göç etmiş Müslüman Türkler burada bulunuyordu. Selçuk Bey’in Türklerle diğer İslam ülkeleri arasında bir sınır teşkil eden Cend’e gelişi, tarihte önemli bir çağın başlangıcı sayılır.

Selçuk Bey, bu yeni bölgenin siyasi ve sosyal şartlarını da değerlendirerek, kendisine bağlı Oğuzlarla birlikte Müslüman oldu. Bu dönemde Müslüman olan Oğuzları diğer soydaşlarından ayırmak için özel bir adlandırma ile ''Türkmen'' denmeye başlandı. Bundan sonra gittikçe yaygınlaşan bu isim, 13. yüzyıldan itibaren Oğuz adının yerini aldı.

Selçuk Bey Oğuz Yabgusu’nun memurları Cend şehrine yıllık vergiyi almak için geldiklerinde ''Ben kâfirlere haraç vermem'' diyerek onları uzaklaştırmıştır.

İslamiyeti yaymak için mücadeleye başlayan Selçuk Bey, Oğuz Devletine karşı savaşlar vermiştir.
Selçuk Bey yaptığı çarpışmalardan iki önemli fayda sağladı. Birincisi, Müslüman Oğuzların kendisine katılması, ikincisi ise, Cend şehri ve civarında Yabgu’nun nüfuzunu kırarak kendi bağımsızlığını ilan etmesi.
Bu savaşlardan birinde oğlu Mikail’i kaybetti. Bunun üzerine Mikail’in oğulları olan Tuğrul Bey ve Çağrı Bey’i yanına alarak yetiştirdi.

Büyük Selçuklu Devleti'nin kurulmasına öncü oldu
Komşu devletler Selçuk Bey'in bağımsızlığını tanıdılar. Bu dönemde Türk Karahanlı Devleti ile İranlı Samani Devleti savaş halindeydiler.

Samani Devleti, Selçuk Bey’den yardım istedi. Selçuk Bey’in hem yeni topraklara ihtiyacı, hem de Büyük Türk Hakanlığı’nda gözü vardı. Oğlu Arslan Bey‘in kumandasında gönderdiği kuvvetler sayesinde Samani Devleti Karahanlılara karşı galip geldi. Bunun karşılığında Buhara ile Semerkant arasında olan bir bir bölge yurtluk olarak Selçuklulara verildi.

Selçuklu Devleti, bir yanda Karahanlı Devleti, diğer tarafta Samani Devleti olmak üzere iki büyük devlet arasında bulunuyordu ve burada tutunmak zorundaydı. Selçuklular, iki devletle ilişkilerini bütün fırsatları değerlendirerek dengelediler.
Karahanlılar 992 yılında Samaniler'in başkenti Buhara’yı ele geçirdiler. Samaniler bölgeye ancak Oğuz Devletinin yardımı ile tekrar hakim olabildiler. Fakat artık Samani Devleti'nde huzursuzluk ve kargaşa yoğunlaşıyordu. Bu durumdan Gazne Devleti faydalanmak istedi. Çünkü Gazne Devleti henüz Samanilere bağımlı olmaktan kurtulamamıştı.

Samaniler, Karahanlı Devleti ile gittikçe güçlenen Selçuk ve Gazne devletleri arasında yok olmaya mahkumdu.
Mikail, Arslan, İsrafil, Yusuf ve Musa adındaki oğullarıyla birlikte Büyük Selçuklu Devleti’nin temellerini atan Selçuk Bey 1009 yılında 100 yaşlarında vefat etti. Selçuk Bey öldüğü zaman devleti iyice teşkilatlanmış ve Selçuklu'nun temelleri atılmıştı.

Ölümü: Selçuk Bey, 1009 yılında Kazakistan'ın Cend şehrinde öldü. Yerine oğlu Arslan geçti. Selçuk Bey’in temelini atıp miras bıraktığı bu devlet oğlu Arslan Bey zamanında geniş sınırlara ulaşarak ihtişamını artırdı. Daha sonra torunu Tuğrul Bey devletin başına geçti. Onun ardından da Tuğrul Bey‘in kardeşi Çağrı Bey’in oğlu Sultan Alparslan tahta oturdu.

1038 yılında Selçuk Bey tarafından kurulan bu devlet 1150’li yıllarda yaşanan Haçlı saldırıları ve Moğol istilaları sebebiyle büyük bir çöküntü yaşadı. Büyük Selçuklu Devleti 1157 yılında varlığını sonlandırdı
.
__________________
İSLAMİYET
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Seyit_Onbaşı 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yüreğime Selam Söyle - Güldeste Gönülden Dökülen Nağmeler Seyit_Onbaşı 0 261 16 Eylül 2022 15:10
Bir Kadın Serbest Kürsü Seyit_Onbaşı 0 185 16 Eylül 2022 15:09
Metin Sertoğlu Oğlu Erdim'e Kavuştu Bunları Biliyor muydunuz? Seyit_Onbaşı 0 208 16 Eylül 2022 15:08
Türk Taksi Şöförü İsveç’te Kahraman Oldu Bunları Biliyor muydunuz? Seyit_Onbaşı 0 192 16 Eylül 2022 15:07
Bir Kadın - Necip Fazıl Kısakürek Gönülden Dökülen Nağmeler Seyit_Onbaşı 0 199 16 Eylül 2022 15:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bakan Selçuk Okullarla ilgili Açıklama Yaptı Mihrinaz Gündem/ Manşetler 7 26 Mart 2020 13:28
Selçuk Bayraktar'ın İHA'lardaki Başarı Öyküsü nurşen35 Gündem/ Manşetler 0 14 Ocak 2019 18:40

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.