Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Arasat,Açılış Tarihi:  23 Mart 2009 (19:21), Konuya Son Cevap : 23 Mart 2009 (19:21). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Mart 2009, 19:21   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Arasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Arasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4597
Üyelik T.: 27 Ekim 2008
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Yaş:37
Mesaj: 589
Konular: 255
Beğenildi:114
Beğendi:26
Takdirleri:953
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe: Hayra koşmak

Hutbe: Hayra koşmak

“İnsanların hayırlısı, halka hayırlı olanıdır.” H.şerifini çalışmalarına hedef olarak seçen Müslümanlar, dinimizin, arz küresinin dört tarafına yayılması için, hayırlı işler yapmaya büyük gayretler ve mali fedakarlıklar göstermişlerdir. Hak rızası için halka hizmet fikrinde yarışan bu insanlar, vücuda getirdikleri eserler ile asırlar sonrasının insanlarına da faydalı olmuşlardır. İnsanların kalben huzura kavuşması ve hakiki medeniyet sahasında ilerlemesi için tek çıkar yol, İslam dininin teşvik ettiği “hayırseverlikte yarışma” prensibidir.

İnsanlığa hizmet etmekle temayüz etmiş kişilerin geçmişteki çalışmaları ne zaman tetkik edilecek olsa, beşeriyetin refahı için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen hayırseverlerin ilmi ve içtimai sahada vücuda getirdikleri müesseseler, camiler, köprüler haşmetle karşımıza dikilmektedir. K. Kerimin hayır işlemeyi emreden ve bu uğurda müsabaka fikrini telkin eden ayetleri karşısında düşünmek, abesle iştigal etmek olur. Zira bu istikamette gösterilecek her türlü çalışma, Allah’ın emri ve müminlerin memuriyetidir. Memur olan kimse emir olunan işi yapma durumundadır.

Boşa geçen zamanları ve faydasız işlerde tüketilmiş nefesleri geri getirmek mümkün değildir. Bu ciheti göz önünde tutarak ömür sermayemizi ve maddi imkanlarımızı sarf ederken çok dikkatli olmalı, en yüce inanç umdesi bulunan “kelime-i tevhit”in cihanın ufuklarına ve insanların gönüllerine yayılıp yerleşmesi için ölçülü hareket etmeliyiz. Zaman dilimlerinin en küçüğünü ifade eden bir dakikayı ve hatta ondanda kısa anları bile hassasiyetle değerlendirmeli “iki günü birbirine müsavi yapan aldanmıştır.” ikazını hatırdan çıkarmamalıyız.

Ahiretin tarlası olan dünyada, bahçeye tohum saçarcasına, hayırlı işler yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Her şeyin zekatı olduğu gibi şu vücudun ve sıhhatinde bir bedeli olduğunu düşünmeliyiz. Sıhhatimizi kaybettiğimiz zaman “-Ah sıhhatim yerinde olsa da hizmet etsem” demenin bir manası olmadığını bilmemiz lazım.

Nefsani hayaller ve boş emeller bizi hayırlı hizmetlerden geri bırakmamalıdır. Bir hayrın terk edilmesi katmerli hüsran, geciktirilmesi de uyuşukluktan doğan bir ziyandır.

Efendimizin “Tebük seferine çıkılma” arzusunu basit sebeplerden ötürü ihmal eden Eshabın güzidelerinden H. Kâb Übnü Mâlik, Hz Hilâl ibni Ümeyye, ve Hz Miraret Übnü Rebi’de özürlülerden ve münafıklardan başka herkesin gazaya iştirak ettiğini görmekle keder ve sıkıntı içine düştüler. Hele seferden dönüldüğünde haklarında tatbik edilen muamele ile yani Müslümanların her türlü münasebeti ve selamı kesmeleri, hanımlarıyla yataklarının ayılması emri ile maddi ve manevi ızdırap içinde kaldılar. Takriben (50) ün kimse kendileri ile görüşmedi ve nihayet tövbelerinin kabulünü bildiren ayetlerin gelmesinden sonra rahatladılar.

H. Şerif “İyi ve hayırlı işler yapmada acele ediniz. Yakında karanlık ece kıt’âları gibi fitneler doğacaktır. O sırada kişi mü’min olarak sabaha girmiş ve fakat kafir olarak geceye ermiş olacaktır. Mü’min olarak gecelemiş ve lakin kafir olarak sabaha girmiş olacaktır. Dünya meta’ından küçük bir şey karşılığında dinini satacak.” buyurmuşlardır.

Ahiretimizi mamur etmek istiyorsak, İslam'ı yüceltmek ve insanı mes’ud etmek için çalışmak zorundayız. Her Müslümanın bu hususta mesai yapması, Müslümanlığın icabı ve vazifesidir. Hiçbir Müslüman o yapsın bu yapsın diye kenara çekilemez vebali ve mesuliyeti ağırdır.

Ana karnı, cenin teşekkül edip gelişeceği bir yer olduğu gibi hayırlı işlerin yeri de dünyadır. “9” aylık “Rahmi mader” devresi sonunda vücudunun küçük bir parçası noksan olarak doğan bir çocuk, yıllarca yaşasa bile, bu eksikliği tamamlamaya imkan bulunmamaktadır. Bu düşünceden hareketle diyoruz ki: Dünya hayatında eksik bırakılan hayırlı bir işi toprağın altında tamamlamaya imkan yoktur. Böyle bir istek kabul edilmeyecektir. Ayet meali: (Sure-i Fatır Ayet 37): Onlar cehennemde şöyle feryat edecekler: “Yarabbi bizleri dünyaya gönder. Yapa geldiklerimizin gayrı salih amel işleyelim. (Cenab-ı Hakkın cevabı) “düşünüp anlayacak kişinin düşüneceği kadar ömür vermedik mi, ki hem size peygamber de geldi. O halde tadın azabı. Çünkü zalimleri kurtaracak yoktur.”

Kıymetli müminler bu gibi hayırlı işlerin yeri dünyadır. Bu hayatı yaşarken beş vakit namaz borcu ile ahirete göç eden kimse toprak altında imkan olsa 500 sene namaz kılsa da bir günlük namaz borcunu ödeyemez. O halde kendisine hayırlı bir iş veya kuran hizmetleri ile alakalı bir şey teklif edildiği zaman bahaneler üretmek yerine o hizmeti yapma çarelerini aramak akılcı bir yoldur
__________________
Allahtan başka hiç birşeyi olmayan ben Allahtan başka herşeyi olanlara acırım..........
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Arasat 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Selamün aleyküm Taziye-İlan-Selamlaşma Arasat 7 1199 19 Şubat 2019 19:01
Karnabahar köftesi- Medineweb Köfteler Esma_Nur 3 1530 26 Nisan 2017 08:13
Medine'de bıraktığım iki güneş Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Esma_Nur 6 2767 02 Mart 2015 00:30
Çalışmayan anne Çocuk ve Aile Sağlığı Arasat 0 1899 02 Mart 2015 00:23
pizza Börekler ve Hamur İşleri Allahın kulu_ 2 1975 15 Şubat 2015 10:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
HÜKÜMDE ALLAH a ŞİRK KOŞMAK... bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 0 11 Temmuz 2012 10:16
Hayra, Kötülüğe Vesile Olma, Rızık Meselesi, Allahın El-Mukîtu Güzel İsmi/Muhsin İyi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 0 13 Mayıs 2012 08:39
Hutbe:Hac Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 21:38
Hutbe Ve Hutbe İle İlgili Hususlar Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 02:03
hutbe Huzurİslam Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 30Haziran 2008 14:37

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.