Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp (https://www.forum.medineweb.net/824-tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip)
-   -   MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi (https://www.forum.medineweb.net/tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip/1793-medineweb-sifali-bitkiler-eczanesi.html)

su damlası 13Haziran 2011 21:12

Böbrek iltihabı - nefritler
 
Açıklama : Böbrek hastalıklarında tavsiye edilen sifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümde de
geçerlidir.
Ak hus (kayın ağacı) : Çayı ve suyu içilir.
Ak hus (kayın ağacı) yaprağı : Çayı ve suyu içilir.
Altınbas otu : Çayı ve suyu içilir.
Antepfıstığı : Yenir. Macunu yapılır.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Çayı ve suyu içilir.
Ayrık otu : Suyu ile, 4 gram kadar meskteki içilir.
Çam fıstığı : Yenir. Macunu yapılır.
Çam fıstığı : Yenir. Macunu yapılır.
Çay : Radyasyonsuz olmak sartı ile, limonlu içilir.
Elma : Kabuğu çay gibi demletilir içilir.
Fındık : Yenir. Macunu yapılır.
Funda : 1 litre suya 30 gram, demletilir içilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kara çam : Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Kiraz çöpü : Çayı ve suyu içilir.
Kocayemis yaprağı : Çayı ve suyu içilir.
Kokulu yonca : Çayı ve suyu içilir.
Lahana : Çiğ olarak yenir.
Mısır püskülü : Çayı ve suyu içilir.
Mürver ağacı : Çayı ve suyu içilir. Lapası ve merhemi kullanılır.
Semiz otu : Çayı ve suyu içilir.
Soğan : Çiğ olarak yenir.
Susam : Macunu yenir.
Süt : Đçilir. Sifadır.
Üzüm : Yenir.

Alıntıdır

Esma_Nur 02 Temmuz 2011 14:42

Cevap: Şifalı bitkilerin faydaları
 
Bitkilerle Tedavi ve Papatya....
PAPATYA
Bu yazımızdaki konumuz papatyalar… Kırlarda, bahçelerde hep göre geldiğimiz, yapraklarını sayarak kura çektiğimiz, sevimli papatyalar… Arapça "ukvuhan" da denilen bu sevimli dostlarımız meğer ne hazinelere sahipmiş!
Öncelikle kısa künyesine bir göz atalım:
İsmi: Papatya, koyungözü
Arapçası: Babune, babunec, ukvuhan
Latincesi: Matricaria chamomilla
Bahçelerde, yol kenarlarında, çayır, tarla ve kırlarda yetişen papatyamızın aslında kalabalık bir ailesi var. Fakat memleketimizde 50 kadar çeşidi yetişmekle beraber göze çarpan ve dikkat çeken farklılıkları sebebi ile 8–10 ana başlık altında hepsini guruplandırabiliyoruz.
Bileşikgiller familyasındaki bitkiler gibi Anthemis ve Matricaria cinsi papatya türleri, ortada sarı tüpsü çiçekleri ile bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçeklerinden oluşan bileşik çiçekleri ve çok parçalı yaprakları ile tanınır.
Papatya; 20–75 cm yükseklikte çok dallı, yaprakları parçalı, tüysüz, çiçekleri küçükbaşlar halinde toplanmış bir yıllık otsu bitkidir. Tüm dünyada ılıman iklim kuşağında yetiştirilmekte olup, ülkemizde de en çok tanınan çiçeklerden biridir. Gerçi isminden ve resminden başka hakkında fazla bilgimiz de yok ama geçmişte dedelerimizin ve ninelerimizin en çok istifade ettikleri şifalı bitkilerden birisidir papatya.
Kimyevi terkibine baktığımızda; reçine, tanen, bisabolol'den tutun da; salisil asid, vitamin C, provitamin A ve uçucu yağlara varıncaya kadar birçok kimyasal bileşeni bünyesinde barındırdığını görürüz.
Eski Mısır, Yunan ve Roma ilaçlarında yer alan papatya, 19. yüzyıl boyunca Amerika'nın tanınmış doktorlarının reçetelerinde yer almış. Bizdeki kullanımı ise Amerika'nın tarihinden de eskilere dayanıyor. Nedense yeni yazılan eserlerde bitkilerin faideleri hakkında bile sanki Amerika ve Avrupa'dan icazet alma psikolojisi var. Tarihsel doğrularımızı bile onlara teyit ettirme hastalığımız devam ediyor. Hâlbuki bu ve benzeri tedavi yöntemleri, terkipler bizim tarihimizde yaklaşık 1000 yıllık geçmişe sahiptir. Bitkilerle tedavinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu herkes bilir. Özellikle İslamiyet ile tanıştıktan sonra ecdadımız bu hususta çok önemli mesafeler kaydetmiş ve bütün dünyaya ışık tutmuşken, işte bu nedenledir ki; Avrupa ve Amerika'dan onay almaya çalışır gibi davranmak bizleri gülünç duruma düşürüyor. Elbette ki ilim Çin de bile olsa alacağız; bu Efendiler Efendisi'nin fermanıdır. Amerikalıların da, Avrupalıların da hatta özellikle Uzakdoğu ülkelerinin de bu husustaki tecrübelerinden faydalanacağız. Ama bunu kompleksli bir şekilde değil, kendi sağlam eserlerimizi temel ve dayanak edinerek yapmalıyız. Tüm dünyanın sahip olmak istediği ama olamadığı şanlı ve güzide bir geçmişe sahip olduğumuzu unutmamalıyız. Tıp hususunda günümüze kadar ulaşabilmiş bin yıllık yazma eserlerimiz dünyaya parmak ısırttıracak nitelik ve niceliktedir.
Papatyalar baharda çiçekler henüz tamamen açılmadan, özellikle güneşli günler tercih edilmek üzere sabahları toplanır, zaman kaybetmeden ince bir tabaka halinde serilerek gölgede kurutulur. Kurutma işlemi temiz bir bez sergi üzerinde yapılmalıdır. Sonrasında bu kurutulmuş papatyalardan toz halinde veya kaynatılmış su ile haşlanarak faydalanılır. Ancak Mayıs papatyasının etkinliğinin doruğa çıkartılabilmesi için kaynaması gerekir. Çünkü aktif olmayan pro–azulen C ancak yüksek ısılarda aktif azulene dönüşebilir.
Papatyanın spazm çözücü, gaz giderici, vücuttaki iltihabi reaksiyonu önleyici etkilerinin gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlandığı gözlenmiştir. Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan papatyanın ülsere karşı etkisi günümüz ilim adamlarınca da kabul edilmiştir. Yalnız bu etkinin elde edilebilmesi için doğru bitkinin en uygun usulle ve 2–3 ay gibi bir süre kullanılması gerekmektedir. Şeker mide asidini arttırdığı için ya tamamen şekersiz içilmeli ya da çok az şeker kullanılmalıdır.
Mayıs papatyası diye bilinen türün en önemli etkilerinden birisi de, bakterilerin salgıladığı zehirleri etkisiz hale getirmesidir. Yapılan laboratuar çalışmalarına göre papatya uçucu yağındaki bileşikler, bakterilerin ürettiği zehirleri bağlayarak onları parçalamaktadır. Bu, papatya çayının buharı buruna çekilmek sureti ile sinüzit ve anjin gibi üst solunum yolu hastalıklarında genel durumun düzelmesine yardımcı olur.

SPAZM–İDRAR VE ADET SÖKTÜRÜR
Spazm çözücü etkisi sebebi ile papatya hanımların ağrılı adet şikâyetlerinde de faydalıdır. Hafif acımsı lezzeti ile iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, sindirim sistemi gazlarını gidericidir. Bunların yanı sıra içerdiği ağrı kesici bileşikler ve azulen ile ateş düşürücü, yatıştırıcı, spazm giderici, terletici, romatizmal ağrıları azaltıcı olarak da kullanılır. Azulen çok etkili hararet düşürücü ve iltihabi reaksiyonları azaltıcı özelliktedir. Spazm çözücü özelliği, bünyesindeki bisabolole bağlıdır. Papatyanın aynı zamanda idrar ve adet söktürücü özelliği de vardır. Papatya çayımızın içileceği en uygun vakitler ise, kahvaltı öncesi, kahvaltı–öğle yemeği arası, öğle–akşam yemeği arası ve yatmadan öncesidir.
İçerisinde bulunan tanenin antiseptik yani mikrop öldürücü etkisinden dolayı ağız ve boğazın mikrobik hastalıklarında gargara şeklinde, derideki basit yaralarda ve basurda pansuman yapmak sureti ile kullanılabildiği gibi, saç bakımında da önemli bir yere sahiptir.
Mide şişkinliklerinde kullanılan papatya yağı, çocukların karın ağrılarında da dıştan sürülerek kullanılabilir. Romatizmal ağrılar için tavsiye edilen terkipler içersinde papatya yağının hatırı sayılır yeri vardır. Kulak iltihabı ve uğultusu için de tavsiye edilmektedir.
Alman papatyası, kokulu papatya, yabani papatya (öküzgözü), izmir papatyası, beyaz papatya, köpek papatyası, boyacı papatyası ve mayıs papatyası (adi papatya, tıbbi papatya) belli başlı çeşitleridir.

BİTKİ İLE TEDAVİDEKİ SAKINCALAR
Bitkilerle tedavinin bilinçli kullanıldığı takdirde herhangi bir tehlikesi olmadığı doğrudur. Ancak kişinin bünyesi, hastalığının durumu–seviyesi, vücudundaki hassasiyetler ve diğer marazlarla beraber; kullanılacak bitkinin, suyun, macunun veya yağın hakkında da derinlemesine bilgi sahibi olmak ve varsa bünyelere göre yan etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Bazı bitkiler doz aşımında insanı zehirleyebilir, bitkilerden bir kısmının hamile hanımlar tarafından kullanımı da sakıncalıdır. Böbrek iltihabı veya karaciğer şikâyeti olan hastaların kullanmaları zararlı olabilen bitkiler de mevcuttur. Bu ve bunlara benzer birçok sebepten dolayı mütehassıs hekimlere danışmadan, hastalığımız ve sebepleri hakkında yetkili ağızlardan bilgi ve tavsiye almadan kendi kendimize müdahalede bulunmamalıyız. Hele hele takvim yaprakları, gazete köşeleri ve dergilerde okuduğumuz şu ön bilgi niteliğindeki yazılardan hareketle manavdan domates ve bakkaldan peynir alırcasına bir takım bitkiler alıp kendimizce uyarladığımız terkipler kullanmayalım.
Şifalı bitkilerle (Allah Celle Celaluhu dilerse) gerçekten hayat kurtarmak dahi mümkündür. Ancak bunun, işin ehli kişilerin yapacağı tavsiyeler doğrultusunda olması lazımdır. Yanınızda taşıdığınız basit bir çakı ile hayat kurtarabilirsiniz. Ama aynı çakı bilinçsiz kullanılırsa, can da alabilirsiniz. Lütfen sıhhatimiz üzerinden kumar oynamayalım.
Konumuzu şu ifadelerle toparlayıp noktalayalım:
"Papatyanın lezzeti acı ve biraz da yakıcıdır. Eski hekimler ilaç olarak papatyaya büyük kıymet verdiklerinden bugün hala bu bitkiden faydalanılmaktadır. Papatya haşlanarak suyu çay gibi içilirse, mideyi düzeltir. Bağırsaklardaki gazları izale eder. Vücudu terleterek zehirlerin dışarıya atılmasını sağlar. Sıcak papatya suyu ile yapılan gargaralar diş etlerine, boğaz ve bademciklerde meydana gelen iltihaplara gayet iyi gelir. Romatizmalı olanlar papatya suyu veya yağı ile ağrıyan yerlerine friksiyon yaparlarsa, rahatlaşırlar. Soğuk algınlıklarına karşı vücudu muhafazada ve soğuk algınlıklarında birebirdir. İshali önler, âdeti ve idrarı söker, sarılığa da faydalıdır. Hulasa doğru ve yerinde kullanıldığı takdirde faideleri sayamayacak kadar çoktur."
Unutmayın, Allah'tan başka şifa verici yoktur.sağlık

imam halil

Esma_Nur 03 Kasım 2011 22:14

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Hafızayı güçlendiren 4 şifalı bitki



Zerdeçal: Bu hardal sarısı toz bir antioksidan ve aynı zamanda güçlü bir anti-inflamatuardır. Zerdeçalın her gün acı baharatların içinde yendiği Hindistan'da Alzheimer gelişme riskinin Amerika'dan yüzde 25 daha az olduğu belirtiliyor. Laboratuar çalışmalarında, zerdeçalın içindeki aktif madde olan "Curcumin" ile beslenen farelerde Alzheimer'la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu belirlendi

Zerdeçalı baharatlı yemeklerinize ya da yumurta salatanıza toz olarak atabilirsiniz. Ya da şehriye çorbasına ekleyebilirsiniz.

2. Adaçayı: Nane ailesinin bir üyesi olan adaçayı, hafıza artırıcı olarak biliniyor ve beyni Alzheimer'a neden olan belirli süreçlere karşı koruyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, sağlıklı genç yetişkinlerin adaçayı hapları içtikten sonra kelime hatırlama testlerinde daha başarılı oldukları tespit edildi.

Adaçayını omletlere, domates sosuna, kızarmış tavuğunuza ekleyebilirsiniz. Ya da 2 çay kaşığı kurutulmuş adaçayını kaynamış suya atıp şifalı bir etkiye sahip çay elde edebilirsiniz.

3. Wasabi: "Japon Hardalı" olarak da bilinen ve bayır turpundan elde edilen yeşil renkli macun Wasabi, hardal ailesinden geliyor. Genellikle suşi ile birlikte yeniyor. Sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmalarına yardım ediyor.

Herhangi bir balık çeşidiyle iyi giden bu gıdayı tüp ya da toz şeklinde satın alabilirsiniz. Bu sosu ayrıca salata süslemelerinde veya lahana salatasının üzerinde kullanabilirsiniz.

4. Sarımsak: Kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olmak için kanı incelten sarımsak, kolesterolü de düşürebiliyor. Sarımsağın strese direnmeye yardım eden kimyasalların üretimini harekete geçirerek yaralanma ya da hastalıklardan kaynaklanan nöronları koruduğu düşünülüyor.

Kıyılmış sarımsağı her türlü salamurada ya da salata soslarında kullanabilirsiniz. Etinizde, tavuğunuzda, bifteğinizde, hamur işlerinizde veya sebze yemeklerinizde de rahatça sarımsak tüketebilirsiniz.

Esma_Nur 12 Aralık 2011 19:57

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Bitkilerden, şurup ve çay hazırlayabilirsiniz

Bitkilerle çay hazırlama: Kaynatma, sıcak demleme ve oda ısısındaki suda bekletme gibi 3 farklı yöntem uygulanabilir. Etken maddelerin suya geçmesini sağlamak amacıyla bitkiler kaynatılarak çaya dönüştürülebilir. Kuşburnu meyvesi, zerdeçal ve zencefil kökü kaynatılabilir. Sıcak demlemede ise sert yapılı olmayan bitki, demlik materyale konulur, üzerine kaynar su dökülür. Ağzı kapatılıp, çiçekler 3–5, sap ve yapraklar ise 5–7 dakika demlenip süzülür. Örneğin, papatya, oğulotu, ıhlamur, defne, adaçayı. Oda ısısındaki suda bekletme yöntemiyle, sıcak hazırlandığında çaya geçmesi istenmeyen maddeler bulunan ebegümeci, keten tohumu gibi bitkilerden çay hazırlanabilir.

Şuruplar:

Öksürük kesici gelincik şurubu

Malzemeler: 100 gr gelincik çiçeği, 500 ml kaynar su, 2 kg esmer toz şeker

Hazırlama: Gelincik çiçeklerinin üzerine kaynar su konulup 6 saat bekletilir. Bir taşım kaynatılıp tülbent bezden süzülür.

Kullanım şekli: Yetişkinler günde 3-4 defa 30-60 gr, 1-5 yaş arası çocuklar 5 gr, 3 yaş 10 gr, 5 yaş 20 gr, 10 yaş 30 gr.

Ev yapımı merhemler:

Doğal kozmetiklerde kullanılabilecek sıvı yağlar; balmumu, lanolin, karite yağı, kakao yağı, Hindistan cevizi yağı, çinko oksittir.

Cilt temizleme losyonu:

Malzemeler: 25 ml jojoba yağı, 25 ml badem yağı, 20 gr Hindistan cevizi, 25 ml gülsuyu, 5 damla ıtır uçucu yağı

Hazırlama: Hindistan cevizi yağı su banyosunda eritilir. Jojoba yağı eklenerek ısıtmaya devam edilir. Aynı sıcaklığa getirilmiş gülsuyu yavaş yavaş ilave edilir. Soğumaya yakın uçucu yağı ilave edilir.

Kullanım şekli: Pamuğa bir miktar losyon alınıp cilde sürülür, 5 dakika bekletilip durulanır.

Kas tutulmasına üzüm çekirdeği, biberiye ve okaliptüs yağı

Uyumakta güçlük çekenler için kediotu çayı

1 gram Isparta gülü çiçeği ve 10 gr kediotu karıştırılarak 2 su bardağı kaynar suyun içerisinde bekletilir ve bir fincana süzülür. Yatmadan bir iki saat önce içilir.

Nezle için karışım

20 gr çekirdeksiz kuşburnu, 14 gr mürver çiçeği, 14 gr papatya ve 14 gr ıhlamur ile hazırlanan çay, terletici ve rahatlatıcı olarak kullanılır. Karışımdan alınan 1 tatlı kaşığı kadar miktar, 1 bardak kaynar suda 3-5 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. İhtiyaca göre günde 2-3 fincan tüketilebilir.

Sinüzit için buğu

50 gr papatya, geniş bir kaba konulan 1 litre kaynar suyun içerisine atılır. Baş ve göğüs bir havlu ile sarılarak gözler kapalı bir vaziyette 10 dakika süreyle buharı teneffüs edilir.

Gözaltı morlukları için kompres

25 gr zufaotu herbası yarım litre suda 10 dakika demlenir. Süzüldükten sonra bir parça organik pamuğa emdirilerek 15–20 dakika kompres yapılır.

Bağırsak çalıştırıcı demirhindi macunu

250 gr bal içerisine 3 gr toz papatya, 30 gr toz sinameki meyvesi ve 50 gr demirhindi karıştırılır. Kabızlık durumunda yatmadan önce 20-30 gr alınır.

Saç dökülmesi için yağ karışımı

30 ml jojoba yağı, 20 ml ısırgan tohumu yağı ve 10 ml çörekotu tohumu yağı karıştırılır. 7 damla biberiye ve 5 damla sedir uçucu yağı da karışıma ilave edilir. En az 2 saat dinlendirilen karışım haftada 2 akşam, temiz saç diplerine 5-10 dakika masajla yedirilir. 2 saat bekletildikten sonra doğal şampuanla yıkanır.

Kas tutulması için masaj yağı

30 ml üzüm çekirdeği yağı içerisine 4 damla biberiye ve 2 damla okaliptüs yağı damlatılır. Her yağ damlatıldıktan sonra en az 10 dakika kadar saat yönünde karıştırılır. Üstü kapalı şekilde 8 saat bekletildikten sonra tekrar karıştırılır ve ihtiyaç duyulan bölgeye bu yağ ile masaj uygulanır.

Göz yorgunluğuna rezene ve gülsuyu

2 çorba kaşığı rezene suyu ve gülsuyu oda ısısındaki su ile seyreltilir. Göz kapaklarına sürülür. Göz ağırlığı ve kızarıklığı için de fayda sağlar.

Esma_Nur 17 Ocak 2012 18:56

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Mucize Beklemeyin, MUCİZELERİ KEŞFEDİN...

Mucize dendiğinde, aklımız hep 1400 yıl öncenin peygamber işaretlerine gider. Hep ay ikiye bölünsün, ateş gül bahçesine dönüşsün, denizler ikiye yarılsın diye bekleriz...


Mucize dendiğinde, aklımız hep 1400 yıl öncenin peygamber işaretlerine gider. Nedense hep ay ikiye bölünsün, ateş gül bahçesine dönüşsün, denizler ikiye yarılsın diye bekleriz. İşte, belki de bu nedenledir ki, birçoğumuz hayatımızdaki küçük mucizeleri bir bir es geçeriz…
Oysa karın içinde can bulan eşsiz güzellikteki berfin çiçeğinin, kara kışa inat baharı muştusu, ne kadar da eşsiz bir mucizedir… Ya da sofralarımıza baharat, çöreklerimize aroma niyetiyle koyduğumuz bir çok gıdanın içine gizlenmiş mucizevi şifalar… Yeter ki görmeyi bilelim… Yeter ki yanı başımızda halk edilmiş küçük mucizeleri keşfe niyet edelim…
Çörek Otu Mucizesi
Bundan asırlar önce, Ebû Hureyre’nin nakline göre, güzeller güzeli Peygamber’imiz (s.a.v) “Çörek otunda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır.*”buyurarak, yanı başımızdaki mucizelerden birine dikkat çekmiştir.
Bugün, herbalistlerin saymakla bitiremediği onlarca şifaya sahip olan çörek otu, gerçekten asırlar önce gül kokulu Nebi’nin işaret ettiği üzere tam anlamıyla bir mucizedir.
Çörek Otunun Faydaları
Çörek otunun faydaları en genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
• Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
• İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
• Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
• Kan şekerini düzenler.
• Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
• Damar hastalıklarını önler.

• Hazmı kolaylaştırır.
• Vücuttaki toksinleri süzerek atar.
• İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
• Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
• Alerjileri önler.
• Savunma sistemini dengeler.
• Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?
Çörek otunun kurutulan tohumları baharat olarak, suda kaynatılarak veya yağı çıkarılarak kullanılır. Güzel kokulu olduğundan baharat olarak kullanımı yaygındır. Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı, saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletir. Suyu ile sivilcelere pansuman yapılırsa faydası görülür.
Çörek Otu Yağının da Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Çörek otunun kendi kadar, yağının da sayısız yararı olduğu biliniyor. Amerika’da yapılan bir araştırmada, çörek otu yağının kanser tümörünün büyümesini azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.
Çörek Otu Yağının Yararları:
Kansere karşı koruyucudur.
Alerjik sorunlara karşı yararlıdır.
Çörek otu yağı kullanımı sindirimi kolaylaştırır.
Çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı yararlıdır. Saç diplerine friksiyon yapılır.
Toksinlerden temizler.
Egzama için yararlıdır.
Deri sorunlarında mikrop öldürücü etkinliği çörekotu yağının faydaları arasındadır.
Cildi beslemek için haricen kullanılır.
Özellikle çocuklarda bağışıklık sistemi için önemli bir kalkandır.

ÇÖREK OTLU LEZZETLER:
ÇÖREK OTU ÇORBASI
Malzemeler
Yarım su bardağı arpa unu
1 çay bardağı öğütülmüş çörek otu
½ çay bardağı zeytinyağı
Tuz, kekik, karabiber
Yeteri kadar su
Yapılışı
Öğütülmüş çörek otunu su ile kaynatın.
Bir tavada zeytinyağı ile arpa ununu kavurun.
Kaynayan çörek otu suyuna kavurduğunuz arpa ununu ilave edin.
Kısık ateşte tuzunu ve kekiğini koyup çorba kıvamına gelene dek pişirin.
Piştiğinde zeytinyağında biraz biber ve çörek otu kavurup üzerine gezdirin.
Servis kâselerine koyup afiyetle yiyebilirsiniz…

ÇÖREK OTU ÇORBASININ ŞİFALARI
1. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
2. Soğuk algınlığına iyi gelir.
3. Anne sütünü artırır.
4. Adet söktürücüdür.
5. Kanı temizler.

ÇÖREK OTLU PATATES TOPLARI
Malzemeler
8–9 orta boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
Çörek otu

Yapılışı
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup ezme aleti ile ezin.
Sıcakken zeytinyağı, yoğurt ve tuz ilave edip karıştırın.
Ayrı bir kaba çörekotunu koyun.
Patatesten parçalar alıp yuvarlayın.
Yuvarladığınız topları çörek otuna bulayın.
Bu işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlayın.

ÇÖREK OTLU PATATES TOPLARININ ŞİFALARI
1. Bağırsakları çalıştırır.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
3. Vücuda dinçlik verir.

LOR PEYNİRLİ-ÇÖREK OTLU KEK
Malzemeler
Kek malzemeleri:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı fındık yağı
300 gr lor peyniri
Yarım yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kekik
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı kepekli un
3/4 su bardağı normal un
4 sap maydanoz, kıyılmış
4 sap dereotu, kıyılmış
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
Çörek otu
Yapılışı
3 yumurtayı ve 1 su bardağı yoğurdu derin bir kaba koyup mikserin en yüksek hızında karıştırın.
Karıştırmaya devam ederek 1/4 su bardağı fındık yağını, 300 gr lor peynirini, yarım yemek kaşığı pul biberi, 1 yemek kaşığı kekiği, yarım tatlı kaşığı karabiberi ve unları ekleyin.
Kıyılmış maydanoz ve dereotlarını da ekleyerek 1–2 kez karıştırın.
En son kabartma tozunu ekleyip mikserin en düşük hızında birkaç kez karıştırın.
Fırını 180 dereceye getirin.
Kek kalıbını yağlayıp çörek otu serpin.
Keki kalıba boşaltın.
Isınmış fırında kekin içi pişene kadar pişirin.
Afiyet Olsun.

LOR PEYNİRLİ-ÇÖREK OTLU KEKİN ŞİFALARI
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
2. Hazmı kolaylaştırır.
3. Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.

ÇÖREK OTLU KURABİYE
Malzemeler
250 gr tereyağı
5 su bardağı un
1 çay bardağı çörekotu
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 yumurta (akı içine sarısı dışına)
Yapılışı
Unu ve tereyağını iyice yoğurun.
Ortasını havuz gibi açarak diğer malzemeleri ekleyin.
Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun, gerekirse az un ilave edin.
İstediğiniz şekli vererek üzerlerini yumurta sarısı sürün.
200 dereceye ısınmış fırında kızarana kadar pişirin.
ÇÖREK OTLU KURABİYENİN ŞİFALARI
1. Doyurucudur. Tok tutar.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
3. Anne sütünü ve besleyiciliğini arttırıcı özelliği vardır.

*Buhârî, “Tıp”, 7; Müslim, “Selam”, 88; İbn Mâce, “Tıp”, 6; Tirmizî, “Tıp”, 5
Hatice Kübra Tongar

Esma_Nur 18 Şubat 2012 17:35

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



SABAH GÜL KOKUSUYLA UYANIN

Bu bilimsel araştırmadan yola çıkarak, unutkanlık sorunu olanların ya da hafızasını daha güçlü hale getirmek isteyenlerin yatak odalarında bir vazo gül bulundurmalarını tavsiye eden Dr. Yavuz “Sabah uyanıldığında gül suyu ile ferahlamak ya da gün içinde gül kokusu veya gül suyu kullanmak hafızanızı güçlü kılabilir ve unutkanlığı yenmenizi sağlayabilir” diyerek gül suyunu gün içinde kullanmanın önemini vurguluyor.

FAYDALARI NELERDİR?

Yıllar boyunca pek çok amaç için kullanılan gül suyunun faydaları azımsanamayacak kadar fazla. Cilt temizliği için durulama ardından tonik yerine sıkça kullanılan doğal gül suyu, yaralara ve aşırı sıcak ve soğuk çatlamış el, ayak, dudak ve cilt içinde etkili olabiliyor. Gül bitkisinin tedavi edici doğal yapısından dolayı antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri de var. Bu nedenle cilt ve saç bakım ürünlerinde de sıkça kullanılıyor.

KOKLAMAK BELLEĞi GÜÇLENDiRiYOR

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, yatak odasında gül bulundurmanın öğrenilen bilgilerin belleğe yerleştirilmesini şaşılacak derecede olumlu etkilediğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, kısa süreli gül kokladıktan sonra bile, belleğin güçlendiğini ve unutkanlığın önlendiğini ifade ediyor. Dünyada pek çok araştırmanın da buna destek verdiğini belirten Mehmet Yavuz, uyku esnasında gül kokusu altında olmanın, yeni alınan bilgilerin daha güçlü bir şekilde kayıtlanacağını vurguluyor.

Bugün gazetesi

Esma_Nur 06Haziran 2012 12:44

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Arı sokmasında zehrin etkisini azaltıyor, bulunduğu yere sivrisinek yaklaşamıyor, kan şekerini düşürüyor, kanser riskini azaltıyor,zayıflatıyor…


Kekikte olduğu gibi kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Tansiyona etkisi olduğu için tansiyon hastaları ve hamileler uzak durmalı. Yağ yakıcı özelliği nedeniyle zayıflamaya da yardımcı olur. Romatizmaya, şişlik ve ağrılara karşı yapılan deneylerde etkili olduğu görüldü. Fesleğenin bronşit, astım gibi ödem yapan ve insanın yaşam kalitesini düşüren hastalıkları da etkili biçimde azalttığı saptandı. Öte yandan hazımsızlığa ve selülite öksürüğü ve baş dönmesine iyi gelir.

FESLEĞEN NASIL KULLANILIR?

Hem taze, hem de kuru olarak kullanabilirsiniz. Kurtulmuş fesleğenin çayını yapabilir, yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Yağını yapıp masajla rahatlayabilir, kokusuyla sakinleşebilirsiniz. Kurutulmuş baharat olarak çorbalarda ve salatalarda koku ve lezzet vermek için kullanılır. Yemeğe ve salatalara son anda katılır. Yağı uçucu olduğundan suyla ya da yemekle kaynatılmaz.

FESLEĞEN ÇAYI TARİFİ:

Çayını yapın bağırsaklarınızı rahatlatın

Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır.

FESLEĞENİN FAYDALARI

Saçınıza sürün saçlarınızı güçlendirin

Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.

Kanser riskini azaltın

Fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer. İçerdiği Estragole’nin fare ve sıçanlarda kanserojen ve teratogen olarak etkileri biliniyor. Şimdilerde insanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı. fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi.

Sofranıza koyun sivrisineklerden kurtulun

Açık havada yemek verdiğinizde, pikniğe gittiğinizde, açık alanda bebeğinizle vakit geçirdiğiniz sıralarda mutlaka etrafınıza birkaç yaş fesleğen koyun. Sivrisineklerin yaklaşmadığını göreceksiniz.

Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.

MORAL HABER

suhtem 06Haziran 2012 14:24

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
sağolun esma ablam işimize çokk yarıyo bu bilgiler.)

Esma_Nur 06Haziran 2012 14:40

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Alıntı:

suhtem Üyemizden Alıntı (Mesaj 180841)
sağolun esma ablam işimize çokk yarıyo bu bilgiler.)

Zerre kdr fayda sağlayabiliyorsak ne mutlu bize :)

EyMeN&TaLhA 10 Temmuz 2014 09:36

Cevap: MEDİNEWEB Şifalı Bitkiler Eczanesi
 
Zerdeçal binbir derde deva baharat

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın mutfaklarda çoktan yerini alması gereken bir baharat olduğunu kaydeden Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Zerdeçal, sarı renkli bir Hint baharatıdır.

Zerdeçal genellikle körinin ana maddesidir. Demir ve manganez için önemli bir kaynaktır. B6 vitamini, diyet lifi ve potasyum içerir. İçerdiği curcumin (hintsafranı) ile yapılan klinik çalışmalarda depresyonun hafifletilmesinde bazı antidepresan ilaçlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

Son derece sağlıklı olan bu baharat hemen hemen her yemeğe ekilebilir. Diğer kullanıldığı sağlık alanları:

Anti inflamatuar (iltihap karşıtı) etki göstermesi. İnflamatuar bağırsak hastalıklarında etkili bir tedavi sunabilmesi, romatoid artiritlerde rahatlacı bir etkisi olduğu, kistik fibrozla mücadelede yardımcı olduğu, antioksidan özelliğinden ötürü kanser hücre büyümesi ve metastazların engellenmesinde etki gösterdiği, çocuklarda lösemi riskinde azalma sağladığı, karaciğer fonksiyonlarında iyileşme gösterdiği, kardiyovasküler fonksiyonlarda koruyucu etkisi olduğu, kolesterol düşürücü etki gösterdiği ve alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığı bilinmektedir.” diye konuştu.


alıntıdır
TRT Haber


SAAT: 11:37

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306