Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ağustos 2007, 12:10   Mesaj No:1

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . OCAK 2006 .


1 Ocak 2006


Hürriyet'in başörtülü doktor jurnali

Hürriyet Gazetesi'nde "Doktorun türban ısrarı" başlığıyla verilen haberde, Erzurum 112 Acil Servisi'nde görevli Dr. Zeynep Bingöl'ün görevi başında başörtüsü taktığı söylendi. Doktoru daha önce de şikayet eden avukat Enver Baydan ise "Bunlar Cumhuriyetin kanunlarına rest çekiyorlar. Konuyu Cumhurbaşkanı Sezer'e bildireceğim," şeklinde konuşarak Bingöl hakkında yaptığı ilk başvuru sonucu ceza almamasına tepki gösterdi. Bu olay, yasakçı zihniyetin sivil destekçilerinin jurnalcilik konusunda medyayla nasıl bir işbirliği içinde olduğunu göstermesi açısından anlamlıydı.


Tempo Dergisi ve Bekir Coşkun başörtüsünü karalıyor

Tempo Dergisi yaptıkları "türban" dosyalarında başörtüsünü karalamaya devam etti. Yılbaşı için hazırladığı özel sayının kapağında başörtüsünü bayağı bir şekilde kullanmaya kalkışan dergi, bu hareketiyle milyonlarca insanın değerleriyle açıkça alay etti. Ayrıca dergide yazı yazan Bekir Coşkun başörtüsüyle ve başörtülü Müslüman kadınlarla ilgili hakarete varan sözler söyleyerek, medyadaki seviyesizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Bu arada Coşkun'un "İçten takmalı türban" başlıklı yazısının kendilerine hakaret unsuru taşıdığını iddia eden Mazlum-Der Kocaeli Şube yöneticileri de savcılığa suç duyurusunda bulundu.

3 Ocak 2006


Başörtülü eş fişlemesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın öğretim üyelerini fişlediğinin ortaya çıkmasından sonra fişlenen öğretim üyeleri yaklaşık 5 trilyon TL tazminat istedi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkemeye davet ettiği 418 fiş mağdurunun 108'i, davet üzerine mahkemeye yazılı olarak başvuru yaptı. Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Oflaz, mahkemede birçok şekilde mağdur edildiğini belirtti. Fişlerde kendisi hakkında bulunulan iddiaların tamamen hayal ürünü olduğunu ve reddettiğini söyleyen Oflaz, "Beni memur diye güvenlik için kaydetmelerinin bir dereceye kadar tevilini yapabilirler ancak, evde oturan eşimin fişlenmesi neden? Eşim bu fişlerle mağdur edilmiştir" dedi. Bu olay, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin eşlerinin, özellikle başörtülü eşlerinin de fişlendiği gerçeğini ortaya çıkardı.

7 Ocak 2006


Uluslar arası başörtüsü yasağı

Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü'nde uyguladığı başörtüsü yasağını uluslararası boyuta taşıdı. Sezer'in, eşi başörtülü olan Afgan Cumhurbaşkanı Karzai'yi de Türkiye'ye eşsiz davet ettiği ortaya çıktı Eşi başörtülü olduğu için TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakan ve AK Parti milletvekillerine eşsiz davetiye gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 'başörtü vetosunun' sınırlarını genişletti. Sezer, eşsiz davetiye ısrarını uluslararası boyuta taşıdı. Sezer'in, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai'yi Türkiye'ye eşsiz olarak davet ettiği ortaya çıktı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu "Örtümüz ve kurbanımız Rabb'imiz içindir" başlıklı 17. basın açıklamasını yaptı. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 38. Başörtüsüne Özgürlük eylemini gerçekleştirdi.

14 Ocak 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 18.haftasına giren eylemlerinde, yasakçıları korkaklıkla suçladı. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 39. basın açıklamasıyla başörtüsüne özgürlük talebini dile getirdi.

17 Ocak 2006


Köşk'ten 'muhbir komşu' ile güvenlik soruşturması

Atamalarda kılı kırk yaran Cumhurbaşkanı Sezer'in şimdi de 'muhbir komşu' uygulaması başlattığı öne sürüldü. Kararnamesi Çankaya Köşkü'ne gelen bir bürokrat hakkında komşusundan bilgi alındığı iddia edildi Hükümetin yaptığı atamaları genellikle veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şimdi de inanılmaz bir uygulamaya imza attığı ileri sürüldü. Sezer'in ataması yapılan bürokratlarla ilgili araştırmaya 'muhbir komşu' kriteri de eklediğini iddia edildi. Hükümetin onay için gönderdiği atamaları tek tek inceleyen Sezer'in, bu kişilerle ilgili 'güvenlik soruşturmasını' devletin resmi organlarının yanı sıra bir de Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına yaptırdığı savunuldu. Çankaya Köşkü'nün 'komşu kriterleri' uygulaması, bir bürokratın komşusuna misafirliğe gitmesiyle ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı'ndan geldiklerini söyleyen bazı kişilerin, ataması yapılan bürokratın apartmanında rastgele çaldıkları bir kapıyı açan kişiye "Komşunuzu nasıl bilirsiniz, eşinin durumu nedir" gibi sorular yönelttiği iddia edildi.

19 Ocak 2006


"Eşlerinizi boşayın"

Eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, verdiği bir röportajda Türkiye'yi yönetmek isteyen siyasetçilere, başörtülerini çıkarmayan eşlerini boşamaya çağırdı. Tuncer Kılınç, kendisiyle yapılan bir röportajda "Ben bir tarihte birilerine, 'Eğer eşleriniz sizi dinlemiyorlar da dini inancımızdır falan diyorlarsa, boşayın' dedim. Yani siz kendinizi illa siyaset yapmak, illa Türkiye'yi idare etmek istiyorsanız, o takdirde boşanmanız gerekiyorsa boşanırsınız tabii," ifadelerini kullandı.

Kurmaylık için eş ve çocuk fotoğrafı şartı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) geleceğin kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanlarının da aralarından çıkacağı kurmay subayların seçim ölçütleri ve eğitim koşullarını yeniden düzenledi. Harp Akademileri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, kurmay olmak isteyen subayların başvuru dilekçelerine eşlerinin ve 12 yaşından büyük çocuklarının vesikalık fotoğraflarını eklemeleri şartı getirildi. Bu şart, kurmay aday adaylarının eşlerinin başörtülü olup olmadığının kontrolü yapılacak yorumlarına neden oldu.

21 Ocak 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu; 19. basın açıklamasında yasakçılarla seslenerek; tüm namuslu insanları fişlemeye devam etmelerini istedi! Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 40 haftayı geride bırakarak, başörtüsü direnişinden vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

22 Ocak 2006


Üniversitede ayrımcılık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki keyfi yönetim, usulsüzlük ve kadrolaşma iddialarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu başkanı Cemal Yılmaz Demir, Rektör Ferit Barnay'ın öğretim üyelerini "Atatürkçü ve çağdaş" ve "dinci, şeriatçı"şeklinde kamplara böldüğünü ifade etti. Yolsuzlukla çalkalanan üniversitede, eşleri başörtülü öğretim üyelerine yönelik haksızlıklar yapıldığı da ortaya çıktı.


23 Ocak 2006


ÖSS başvurusu yasakla başlıyor

Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) içeriğini, yöntemini ve başvuru sistemini değiştiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 1 Şubat-10 Mart arasında yapılacak başvurular için yeni kurallar belirledi. Başörtülü öğrencileri, yasakla henüz başvuru aşamasında tanıştıracak olan ÖSYM, başvuruları kabul edecek merkezlerde, adayların fotoğraflarını çektirecek. Başvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafı çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları istendi. Bu uygulama YÖK'ün yasakçı yüzünün tüm çirkinliğini ortaya koyuyordu.

Başı açık namaz

İstanbul Çamlıca'daki Subaşı Camii'nde başı açık kadınlar ve erkeklerden oluşan bir grubun camiye giderek aynı safta Cuma namazı kılmasıyla birlikte, medya, başörtüsüne karşı yeni bir kampanyaya girişti. Kendilerini "Atatürkçü bir topluluk" olarak lanse edilen grubun daha sonra farklı bağlantıları ortaya çıkarken, medyaya yansıyan bu görüntüler başörtüsüne ve İslami değerlere karşı medyanın yeni bir saldırısı olarak değerlendirildi.

27 Ocak 2006


Peruk da yasak

Kabinde fotoğraf uygulamasıyla, öğrencilerin başlarını açtırmak için yeni bir yöntem icat ederek yasağın uygulanması konusunda kendisini devreden çıkarmayı amaçlayan ve böylece öğretmenlerle öğrencileri karşı karşıya getiren ÖSYM, başörtüsünden sonra peruk kullanmaya da yasak getirdi. ÖSYM, ayrıca 'başvuru merkezi görevlisi' olan öğretmenleri 2 günlük eğitime tâbi tuttu ve verilen eğitimler sırasında "Öğrencilerin fotoğraflarını çekerken özellikle başlarının açık ve sakalsız olmalarına dikkat edin. Başörtülü veya sakallı olarak gelen öğrencilerin fotoğraflarını çekmeyin. Başörtülü öğrencilerden başlarını açarak fotoğraf çektirmelerini isteyin. Peruk takmak isteyen öğrencilerin de fotoğraflarını çekmeyin," şeklinde uyardı.

28 Ocak 2006

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu mensupları 20. basın açıklamalarında "Yasakla sistemin kirleri örtülemez" mesajını verdi. 41. eylemini gerçekleştiren Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu yaptığı basın açıklamasında yasakçıları protesto etti.

Başörtüsünü bağlar, vicdani reddi bağlamaz
AİHM'in 'başörtüsü' kararının Türkiye'yi bağladığı ve konunun tamamen kapandığı ileri sürülürken, Avrupa mahkemesinin 'vicdani red' konusundaki kararının kişisel olduğunun açıklanması çifte standardı yine ortaya çıkardı. AİHM'in Leyla Şahin Davası'nda aldığı başörtüsü yasağını destekleyen kararının Türkiye'yi bağladığı açıklamaları yapılmasına rağmen, Avrupa Mahmekesi'nin Osman Murat Ülke davasında 'vicdani red' konusunda Türkiye aleyhine verdiği karardan sonra yapılan, "kişisel karardır" denmesi; "başörtüsü yasağı bağlar", "vicdani red bağlamaz' gibi çifte standartlı bir yaklaşımı ortaya çıkardı.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Emekdar Üye 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hz. Ali ile Fatıma'nın Aç Kalmaları İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2249 31 Temmuz 2008 01:53
Seleme bin el-Ekvâ'nın Hz Peygambere Ölüm Üzerine... Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader Emekdar Üye 0 2170 31 Temmuz 2008 01:52
Mekke, Savaşılmadan Nasıl Fethedildi? İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2594 31 Temmuz 2008 01:51
Hz. Peygamber'in Hac Esnasındaki Hutbeleri Hacc-Umre-Kurban GÖKCEN_AZRA 1 2846 31 Temmuz 2008 01:49
Bu Mübarek Zat kimdir ?? Hz.Muhammed(s.a.v) Mihrinaz 4 2625 30 Temmuz 2008 23:27