Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  13 Ağustos 2014 (13:46), Konuya Son Cevap : 13 Ağustos 2014 (13:46). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Ağustos 2014, 13:46   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hangi kültürü yaşıyoruz?

Hangi kültürü yaşıyoruz?

Çocuğumuz çok fazla tv izliyor, her daim elinde cep telefonu ya sürekli arkadaşlarına mesaj atıyor ya oyun oynuyor, evimizdeki olaylardan bihaber, bizlerle sohbet etmiyor dediğinizi duyar gibiyim. Özellikle 10 yaş ve üstü evlada sahip ekseri ebeynin son zamanlardaki ortak sıkıntısıdır bu.
Toplumun değişik kesimlerini inceleyebilme imkanına sahip biri olarak bu sıkıntıları yaşayan aile fertlerini de izleyebilme olanağına sahibim. Gerek aile buluşmalarında, gerek bayram vs ziyaretlerinde, gerek arkadaş toplantılarında gözlemlediğim kadarıyla ne yazık ki sohbet kültürümüzü yavaş yavaş kaybetmek üzere olduğumuz kanaatine vardım. Neden mi ? ;
“İki nasılsın iyimisin, sen ne aldın ben ne giydim, yakışmış mı yakışmamış mı, zayıfladın mı şişmanladın mı, senin cebinin markası, benim eşarbımın deseni, fiyatı vs” derken hooop bir de bakıyorsunuz ki herkesin başı önünde gözü cep telefonunda ya twitter ya facebook ya gelen-giden mail ya çekilen fotoların kontrolü yapılır oluyor. Eve alınan eşyaların, gidilen tatillerin, çocuğun kazandığı okulun ballandırıla ballandırıla anlatımı bittikten sonra o yıllardır tanıdığınız yada uzun zamandır özlediğiniz insanlarla konuşacak bir şeyimizin kalmadığını görüyoruz. Acaba bizlerin sohbet kültürü bu muydu, biz hangi kültürü yaşıyoruz ? Peki ya olması gereken neydi ?

“Bir kimsenin işiteceği bir hikmetli söz, bir yıl ibadetten ve bir saat ilim meclisinde oturması, bir köle azat etmesinden hayırlıdır.” (Deylemi) hadisi gereğince vaktin kıymeti bilinerek ve israfı önlenerek gereksiz konuşmalar yerine okuduğumuz kitapların, öğrendiğimiz hadis ve ayetlerin mütaalalarının yapılması, hem dünya hem ahireti gözeten salih kullardan olabilme niyetinde olan bizler ve evladlarımız için daha faydalı olmaz mı ?

“Bir topluluk Allah’ın evlerinden birinde toplanır, Allah’ın kitabını okur ve aralarında müzakere ederlerse, mutlaka üzerlerine manevî bir huzur iner, kendilerini rahmet kaplar, melekler kuşatır. Allah da katındaki melekler arasında onları anar.”(Suyûtî) Hadisi bize Allah’ın adını anarak yapılacak sohbetlerimizin değerini ve keyfiyetini bir kere daha göstermeye yetmiyor mu ?

“Bu kandil, Allah’ın yükseltilmesine ve içlerinden adının anılmasına izin verdiği evlerdedir. Oralarda, sabah-akşam O’nun şanını yücelterek tenzih eden öyle yiğitler vardır ki, ne ticaretler, ne de alışverişler onları Allah’ı zikretmekten, namazı hakkıyla eda etmekten, zekâtı vermekten alıkoymaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşetten halden hale döneceği, altüst olacağı bir günden korkarlar. Allah, onları -yaptıklarına karşılık olarak- en güzel şekilde mükâfatlandıracak ve kendi lütfundan onlara çok fazlasıyla verecektir. Allah, dilediği kimseyi hesapsız rızıklandırır” (Nur Suresi, 24/36-38).Ayeti Kerimesindeki yiğitler, bizler olamaz mıyız ?

Lütfen bi düşünelim …

Evliyalar Sultanı Abdülkadir Geylanî Hz.(ksd)’nin bir sohbetinden aldığımız öğüt çocuklarımız, eşimiz ve arkadaşlarımızdan beklentilerimiz için bize yol gösterici olacaktır.

“Ey oğul!

Önce kendi nefsine öğüt ver, kendi nefsini düzelt. Sonra da başkalarına öğüt ver, başkalarını düzeltmeye çalış. Sana önce kendi nefsinin özelliklerini, kendi nefsinin ne durumda olduğunu bilmen lazım. Kendinde ıslaha muhtaç bir hal var oldukça başkalarını düzeltmeye, başkalarına öğüt vermeye kalkışma. Eğer kendinde ıslaha muhtaç bir hal bulunduğu halde bunu bırakır da başkasının ıslahına kalkışırsan yazık sana! Başkalarını nasıl ve hangi hallerde kurtarabileceğini bilirsin. Sen kendin kör isen, bir başkasının elinden tutup nasıl bir yere götürebilirsin? Gözleri görmeyen birisinin bir başkasının elinden tutup bir yere götürmesi mümkün olmadığı gibi, kendi nefsini ıslah etmemiş birisinin de başkalarını irşat edip Allah'a götürmesi mümkün değildir. Ancak kendi gözleri gören kişi başkalarını bir yerden bir yere götürebilir.”


alıntıdır


Başak Tijen Özbay
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6015 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4068 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4912 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2661 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2363 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Çok esrarengiz bir evrende yaşıyoruz EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 0 10 Temmuz 2014 10:06
Yemek Kültürü EyMeN&TaLhA Bilgi Dağarcığı 1 16 Nisan 2013 12:58
Hesabını verebileceğimiz bir hayat mı yaşıyoruz? Esma_Nur Adap-Edep-Ahlak 0 18 Eylül 2012 10:56
Nasıl bir zamanda yaşıyoruz biz malikelşahbaz Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 3 05 Kasım 2010 21:51
Allah(c.c.) yapacaklarımızı bildiğine göre bizi neden yaşıyoruz? Belgin Soru Cevap Arşivi 0 14 Nisan 2009 10:24

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.