Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İMAM HATİP,KURAN KURSU-SEVİYE TESBİT-HACC-YURT DIŞI-DGS-ÖSYM-SINAVLARI.::. > Diyanetin Yeterlilik Sınavları > DGS (Dikey Geçiş Sınavı)

Konu Kimliği: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  20Haziran 2017 (12:23), Konuya Son Cevap : 20 Temmuz 2017 (17:44). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20Haziran 2017, 12:23   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DGS 2006/2016 Yılları Arası Çıkmış Sorular ve Cevaplar

DGS 2006/2016 Yılları Arası Çıkmış Sorular ve Cevaplar

1. Bir gazetenin yazı işleri müdürü, cehennem ateşini bir kova suyla söndürmeye çalışan bir meleğe benzer.
Bu cümlede '' cehennem ateşi '' sözüyle vurgulanan hangisidir? ( 2006 )


a. Gazeteye çok sayıda haber akması
b. Yapılanın zor ve riskli bir iş olması
c. Her haberden olumlu ya da olumsuz etkilenen kişiler olması
d. Muhabirlerin yorumlarını katarak yansıtması
e. Haber değeri taşıyan olayların çoğunun olumsuz olması

2. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde '' yardımlaşma '' anlamı vardır? ( 2007 )

a. Gün doğmadan neler doğar
b. Tek kanatla kuş uçmaz
c. Sen işten korkma iş senden korksun
d. Bir ağızdan çıkan bin ağza yayılır
e. Her düşüş bir öğreniş


3. Kıyılarımızda '' yazlık '' adıyla yapılan evlere bakınca ülkemizde doğasıyla, çevresiyle bütünleşebilen yapıların ne az olduğunu görüyorum. Çoğunun kapı ve pencere boyutları bizim bol güneşimizle uyuşmuyor. İçlerinde öyle yapılar var ki, ''Gösteriş düşkünüyüm '' diye bas bas bağırıyor. Bu evlerin mimarları da kimi şairlerimiz, ressamlarımız gibi Batılı ustaların yaratıcılıklarına sığınıyorlar. Onların anlayışlarını özümsemeden olduğu gibi aktarıyorlar.

Bu parçada geçen '' özümsemeden '' sözüyle anlatılmak istenen hangisidir ? ( 2008 )

a. Bilinen mimarlık ilkelerine uymadan
b. Kendi bünyesine uygun bir biçime dönüşmeden
c. Çağdaş yaşam koşulları gözetilmeden
d. Gösteriş merakını yenemeden
e. Geleneksel yapıları örnek almadan


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde '' gün '' sözcüğü ayraç içinde anlamda kullanılmamıştır ? ( 2008 )

a. Ninem '' Gençliğinde bir gün bile rahat yüzü görmedim'' diye yakınırdı. ( Güneş ışığı )
b. Artık günler kısalmaya başladı ( Gündüz )
c. Günü gelince ne yapacağımızı söylerim ( Zaman)
d. O günlerde hemen her akşam yazlık sinemalara giderdik ( Dönem )
e. Gün doğmadan yola çıkmamız gerek ( Güneş )

5. Atasözlerinden hangisinin ayraç içinde verilen açıklaması yanlıştır? (2010 )

a. Arı bal alacak çiçeği bilir. ( Açıkgöz kişi, çıkar sağlayabileceği yeri bilir)
b. Her gönülde bir aslan yatar. ( Bazı insanlar hiç olmayacak şeylerin peşine düşer)
c. Ne karanlıkta yat ne kara düş gör ( Tehlikelere karşı önceden tedbir alan kişi, kendini ileride üzülmekten kurtarmış olur)
d. Başa gelmez iş olmaz, ayağa değmez taş olmaz. ( İnsan yaşadıkça türlü türlü engellerle ,güçlüklerle karşılaşır)
e. Demir tavında dövülür ( Her işin yapılması için en uygun bir zaman, bir durum vardır)


6. Yazar , fantastik kurguyu seven okuyucuların kolaylıkla uyum sağlayacağı bir dünya kuruyor. Olaylar çözüme kavuşturduğunda öyküde hiçbir ayrıntının boşuna yer almadığını görüyoruz.

Bu parçada '' hiç bir ayrıntının boşuna yer almadığını görüyoruz '' sözüyle anlatılmak istenen özellik hangisidir ? ( 2011 )

a. Özgürlük
b. Çok anlamlılık
c. İşlevsellik
d. Anlaşırlılık
e. Yalınlık


7. Nedense ,yaşadıklarımızı yüceltmenin yolunun, bir acı yaratmaktan geçtiği düşünülüyor. İşin kötüsü, içinde yaşadığımız toplumda insanlar iletişimi bu yöntemle kurmayı seviyor. Acıları anlatmak,dinlemek ve okumak istiyorlar. Bu yoldan bir ortak paylaşım alanı oluşmasını , yazarın kendi acılarını onikiden vurmuş olmasını bekliyorlar. Oysa, bu en ilkel okuma biçimidir.

Bu parçada geçen '' acılarını on ikiden vurmak '' sözüyle yaşama ilişkin olarak anlatılmak istenen hangisidir ? ( 2011 )

a. Yazdıklarının merkezine anılarını oturtmak
b. Okurunkilerle benzer duyguları yansıtmak
c. Başkalarının üzüntülerinden çıkar sağlama
d. Üzüntüleri abartan insanları eleştirme
e. Olaylara karamsar bir gözle bakma


8. O toplantıda , öykü türünün , kadının içsel-düşünsel yapısıyla birebir örtüştüğünü , bu nedenle erkek yazarların , öyküde işinin daha güç olduğunu , başarılı olmak isteyen yazarın kadın duyularıyla donanması gerekeceğini dile getirmiştim.

Bu cümlede '' kadın duyarlığıyla donanması '' sözüne göre erkek yazarlardan beklenen hangisidir? ( 2012 )

a. Olayları kadınlar gibi duyumsayıp algılama
b. Kısa ve özlü cümleler kullanma
c. Kadın sorunlarını daha çok işleme
d. Düşüncelerini kolayca dışa vurma
e. Yoruma açık düşünceleri yeğleme


9. Nasıl bir zamanlar Bodrum'un, Marmaris'in ve Kuşadası'nın küçük birer balıkçı kasabası olduğuna inanmak zorsa Erdek'in de İstanbul'a olan yakınlığından ötürü, bir dönemin en popüler sayfiye yeri olduğuna inanmak o kadar zor. Geçen zamanla birlikte ışıltısı sönmüş. Otobüsten ilk adımınızı attığınızda sizi sıradanlık karşılıyor. Ancak deniz kıyısına doğru ilerlediğinizde zamanın geri sardığını ve belleğinizin derinliklerindeki silüetlerin çevrenizi kuşattığını hissediyorsunuz.

Bu parçada '' zamanın geri sardığını ve belleğinizin derinliklerindeki silüetlerin çevrenizi kuşattığını '' sözüyle anlatılmak istenen hangisidir?
( 2012 )

a. Yaşanan değişimin daha iyi anlaşıldığı
b. Geçmişi hatırlatan görüntülerle karşılaştığı
c. Düş kırıklarının umuda dönüştüğü
d. Önemini yitirdiği sanılan düşüncelerin değerinin anlaşıldığı
e. Günümüze ulaşılmamış kimi değerlerin araştırılması gerektiği


10. Hangisinde sözü edilen bireyin kişilik özelliklerine değinilmemiştir? ( 2007 )

a. Zaman zaman kırıcı olmasına karşın tanıdığım yöneticilerin en iyilerinden, en dürüstlerinden biri olduğunu söyleyebilirim
b. Çevresindekilerin onun katı görünüşünün altındaki inceliği, duyarlığı sezemediklerini sanıyorum
c. Kurumumuza büyük hizmetleri geçen bu yöneticinin görevinden ayrılışının üzüntü veren bir öyküsü vardır.
d. Çok titiz, çok çabuk kızan, işlerin kendi görüşleri doğrultusunda yapılmasını isteyen bir yöneticiydi
e. Kurumumuzun gelmiş geçmiş yöneticileri arasında renkli kişiliğiyle en çok anımsananlardan biriydi



11. Cümlelerin hangisinde '' acele etme, ivedilik '' söz konusudur ? ( 2008 )

a. Su kirliliğini önlemek için sanayi bölgelerinde arıtma sistemlerini bir an önce oluşturmalıyız
b. Suların kirlenmesine seyirci kalmamalıyız
c. Su kayıplarının önüne geçmek için çaba göstermeliyiz
d. Suyu gerektirdiği kadar kullanılmasını öğrenmeliyiz
e. Tarlaları gelişigüzel değil, damlama yöntemiyle sulamalıyız


12. (I) Önce yakınlarındaki bir köye arabamızı park ettik. (II) Köylülere sormadan, gözümüze kestirdiğimiz bir yoldan dağa doğru yürümeye başladık. (III) Çoğu kez, başkalarının kılavuzluğu sonucunda kendimi kurak vadi tabanlarında kaybolmuş ya da bir uçurumdan aşağı bakar bulduğum için artık köylerde yol sormamaya çalışıyorum. (IV) Bu düşünceyle rotamızı kendimiz belirledik. (V) Ama yine de yolu bulmakta zorlandık.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir deneyimden söz edilmektedir ? ( 2009 )

a. (I)
b. (II)
c. (III)
d. (IV)
e. (V)


13. (I) Çelebi Süleyman sokak da o zamanlar , sokağın ortasında kalmış bir ahşap ev vardı. (II) Bizim evin karşısındaysa baştan savma yapılmış bir apartmanla etrafında kümelenmiş kırık dökük evler. (III) Orada mahalle bekçisiyle akrabaları oturuyordu. (IV) Sokak, imar planına göre yeniden düzenlendiğinde artık orada bizim evimiz yoktu. (V) Yerineyse çirkin bir beton yığını oturtulmuştu. (VI) Böylece gençlik yıllarım yalnızca anılarda ve yazılarda kalmış oldu.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnellik söz konusudur ? ( 2009 )

a. I,II,III
b. I,III,IV
c. II,IV,VI
d. III,V,VI
e IV,V,VI


14. Aşağıda numaralanmış cümlelerden hangileri anlamca birbirine yakındır ? ( 2009 )

I. Özür, ancak zamanında dilenirse ve özrü gerektiren durum tekrar edilmeyecekse bir anlam ifade eder
II. Özür, yapılan hatadan dolayı gerçekten üzüntü duyduğunu göstermek için dilenir
III. Başkası adına özür dilemek yarar sağlamaz
IV. Hatalı olduğunu anladıktan sonra özür dilemek zor ama erdemli bir davranıştır.
V. Gerekli durumlarda özür dileyebilmek, insanı yüceltir

a. I ve II
b. I ve III
c. II ve IV
d. III ve V
e. IV ve V



15. (I) Runik yazının kökeni Orta Asya'dır. (II) İpek Yolu boyunca sıralanan kavimler, doğularındaki kavimlerde runik yazıyı görmüş, dillerine uyarlayarak kendi yazı sistemlerini oluşturmuşlardır.(III) Kimi araştırmacılar , değişik Avrupa ülkelerinde pek çok runik yazılı Türkçe yazıt olduğunu belirtmektedir. (IV) İskandinav ülkelerinin bu konuda başı çektiği de verilen bilgiler arasındadır.(V) Bu yazıtlar, Hunlular Döneminde ve sonrasında herhangi bir nedenle o bölgelere gitmiş olan, Türkçe'nin unutulmuş, belki de yok olmuş bir lehçesini konuşan kimi topluluklarca yazılmıştır.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde olasılık söz konusudur ? ( 2009 )

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


16. (I) Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesini ilk kez ziyaret ettiğimde , bölgenin doğal güzellikleri ,kişilerin cana yakınlığı çok hoşuma gitmişti. (II) Burada gördüğüm başka bir şeyde nüfusdaki azalmaydı. (III) Yalnızca bir grup yaşlının yaşadığı köylere gitmiştim (IV) Tüm çocukları ve torunları İstanbul, Adapazarı, Bursa gibi kentlerin yanı sıra yurt dışına çalışmaya gitmişlerdi. (V) Örneğin, Ardanuç ilçesinin nüfusu bir zamanlar 27.000 iken şimdi yalnızca 6000. (VI) Çünkü, köydeki iş olanakları çok az olduğundan gençler iş aramaya başka yerlere gitmişler.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır? ( 2009 )

a. I. cümlede gidilen yerin etkilenilen özelliklerinden söz edilmiştir
b. II. cümlede gidilen yerin dikkat çeken bir yönüne değinilmiştir
c. III. cümlede köylerin bir özelliğinden söz edilmiştir
d. V. cümlede tahmin yapılmıştır
e. VI. cümlede neden belirtilmiştir


17. Aşağıda cümlelerin hangisinde abartma söz konusudur ? ( 2010 )

a. Başına gelen olayı herkese anlattığı için çok pişman olmuş
b. Yaptığı iş görüşmesinden sonra öyle bir hafiflemiş ki neredeyse uçacakmış
c. o kadar yoğunmuş ki, ödevini ertesi gün yapmaya karar vermiş
d. Memleketten getirdiği o taze sebzeleri kış için kurutarak saklamış
e. Bahçedeki kavak ağaçlarının hepsini kısa sürede budayıvermiş


18. (I) Karacaköy'den ayrılan bir yol, sizi deniz kenarındaki Yalıköy'e götürüyor (II) Yolun yaklaşık beşinci kilometresinde Evcik, İskelesi adlı kumsala giden altı yedi kilometrelik dar bir yol çıkıyor karşınıza. (III) İşte Anastasius Surları'nın kalıntılarının en iyi görüleceği yer burası. (IV) Fazlaca tahrip olmuş, yer yer ormanın içinde kaybolmuş sur kalıntıları, yol boyunca deniz kıyısına kadar uzanıyor. (V) Bizans İmparatoru Anastasius'un beşinci yüzyılda savunmaya yönelik yaptırdığı set, Marmara Denizi'nden Karadeniz'e uzanıyor.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde amaç belirtilmiştir? ( 2010 )

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



19. (I9 Yaşı 60'ın üzerinde olan Alaaddin Bey, aslen Ordulu ama 1961'den beri Heybeliada'da yaşıyor. (II) Bu da adanın yerlisi sayılmak için yeterli bir süre (III) Kendisi ve ailesi adalı olmaktan mutluluk duyuyor ve burayı çok seviyor (IV) Alaaddin Bey adayı İstanbul'un bir parçası olarak görmüyor. (V) İstanbul'a gidince korkarım kalabalıktan , trafikten tedirgin olurum, diyor.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde alıntı yapılmıştır ? ( 2010 )

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


20. (I) yayınevine 2002'de kurdum (II) Amacım özellikle gençlerin şiir kitaplarını yayınlamaktı.(III) Bu konuda çok zorlandıklarını görüyordum. (IV) Ayrıca aralarında gerçekten nitelikli ürünler veren gençler vardı, onları görmezlikten gelemezdim.(V) Bugüne kadar çıkardığımız on kitabın altısı, yazarlarının ilk kitabıdır. (VI) Yayıma hazırladığımız on kitabın ise sekizi....

Bu parçada amacın seziliş nedeni hangi cümlelerde belirtilmiştir? ( 2011 )

a. I ve IV
b. II ve III
c. III ve IV
d. IV ve V
e. V ve VI





Cevaplar

1. b
2. b
3. b
4. a
5. b
6. c
7. b
8. a
9. b
10. c
11. a
12. c
13. b
14. e
15. e
16. d
17. b
18. e
19. e
20. c
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1331 10 Aralık 2020 11:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 2066 08 Aralık 2020 17:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 819 08 Aralık 2020 16:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 759 08 Aralık 2020 11:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 847 04 Aralık 2020 12:56

Alt 28Haziran 2017, 14:08   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

21. (I) Arkeologlar gün ışığına çıkardıkları eserlerle tarihe ışık tutuyor.(II) Çalışmaları sırasında kimi zaman önemli kalıntılar buluyorlar. (III) Örneğin 1970'lerin ortasında Çin'de ilk imparatoru olan Qin(Çin) Shi Huang'ın mezarı ortaya çıkarılmıştır. (V) Mezarda normal insan boyutlarında yapılmış askerler, savaş atı ve hayvan heykelleri vardı.(VI) Her biri ötekinden farklı olan bu heykeller olağanüstü güzellikteydi ve gerçek gibiydi.

Bu parçada numaralanmış cülelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır? ( 2012 )

a.I
b III
c. IV
d. V
e. VI


22. (I) Doğma büyüme Akdenizli olan erguvan, nisan ayının ikinci haftasında baklaya benzer küpelerini, eflatun rengi çiçeklerini aynı anda takmış, yeşil yapraktan kalbiyle romantik bir genç kızdır.(II) Şehrin umulmadık sokaklarında, tepelerinde ,bahçelerinde görülür.
22nin devam (III) Batı Anadolu'da çiçekleri çiğ olarak ya da yağda kavrularak yenen erguvanın, bölgelere göre değişen başka adları da vardır.
(IV) Asaleti simgeleyen erguvanın rengide oldukça etkileyici. (V) Adına şenlikler düzenlenen ,romanlara ismi verilen ,şiirlerde sözü edilen büyülü bir bitkidir erguvan

Erguvanın anlatıldığı bu parçadaki cümlelerle ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır? ( 2012 )

a. I.'de özellikleri sıralanmıştır
b. II. 'de rastlanılan yerler sıralanmıştır
c. III.'de farklı isimler verildiğinden söz edilmiştir
d. IV.'de simgesel özelliğini kaybettiği belirtilmiştir
e. V.'de sanata konu olduğu üzerinde durulmuştur


23. (I) Ritim şiirsellik, dil yetkinliği ve çağrışım zenginliği ile bir öykü evreni kurmaya çalışıyorum.(II) Bu öğelerin, modern öykünün oldukça önemli özellikleri olduğunu sanıyorum. (III) Geleneksel anlatılarımızdaki ruhu, modern anlatıların biçimiyle örtüştürerek yeni bir yapı inşası peşindeyim. (IV) Bu çağın atmosferine denk düşen bir biçim kaygısıyla parçalanmış, ayrı düşmüş çağdaşlarımla aynı yerde buluşmak istiyorum. (V) Öyküde arayışım sürüyor.

Bu parçadaki cümlelerin hangisinde olumsuz eleştiri vardır? ( 2013 )

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


24. (I) Son yıllarda hızla yayılan internet haberciliğinin bir parçası olarak,internet üzerinden yapılan söyleşilerin sayısı da artıyor. (II) Bu tür söyleşilerde gazeteci, soruları önceden hazırlar ve kaynak kişi de cevaplarını yazılı olarak gönderir.
(III) Karşılıklı etkileşim, verilen cevapları takip eden soruları sorma veya gözlem bu tür söyleşilerde söz konusu değildir. (IV) Bu tür söyleşilerin bir başka dezavantajı okurun, cevap verenin bizzat söyleşide sözü edilen kişi olup olmadığına dair bazen şüphe duymasıdır. (V) Öte yandan internet söyleşileri zamandan tasarruf etme ve uzak yerlerde bulunan kişilere ulaşma açısından avantajlar sağlar

İnternet söyleşilerinin anlatıldığı bu parçada cümlelerle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır? (2013 )

a. I. cümlede bir tesbit yapılmıştır
b. II. cümlede uygulanma biçimi açıklanmıştır
c. III cümlede öncelikli yönleri belirtilmiştir
d. IV. cümlede olumsuz yönü ortaya konmuştur
e. V. cümlede faydalarından söz edilmiştir



25. (I) Gönen'in kendisi küçük ama kaplıcalar konusunda şöhreti büyük.(II) Yer altından 73 derece sıcaklıkta fışkırıyor su. (III) Havuzlara alınarak ılıtıldıktan sonra kaplıcalarda kullanıma sunuluyor (IV) Aralarında romatizma, kalp ve dolaşım sorunlarının da bulunduğu bir çok sağlık problemine iyi geldiği söyleniyor. (V) Gönen'deki üç büyük kaplıca oteli, merkezdeki parkın çevresinde toplanmış.

Gönen ve kaplıcaların anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak hangisi yanlıştır?(2014-Eşdeğer)

a. I. cümlede hangi konuda öne çıktığı dile getirilmiştir
b. II. cümlede benzerlerinden ayrılan yönü belirtilmiştir
c. III. cümlede suyunun nasıl bir işlemden geçirildiği açıklanmıştır
d. IV. cümlede hangi hastalıkların tedavisinde yararlandığı anlatılmıştır
e. V. cümlede kalınacak yerlerin bulunduğu bölgeyle ilgili bilgi verilmiştir


26. (I) Birbirimizi anlayamadığımız için hayata karşımızdaki insanın gözüyle bakamıyoruz. (II) Son zamanlarda çok sık duyduğumuz ''empati'' kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak onu anlamaya çalışmaktır. (III) Empati yapmak, dünyanın en zor işlerinden biridir. (IV) Birbirimize karşı sevgi ve saygıyı kaybettiğimiz zaman, hayatı dengede tutmak, iyice zorlaşır. (V) Empatiyle sorunlar daha kolay dile getirilir ve daha çok ve kolay çözümler üretilir.

Parçada cümlelerle ilgili olarak açıklamalardan hangisi yanlıştır? (2015 Eşdeğer)

a. I. cümlede sebep-sonuç ilişkisi vardır
b. II. cümlede bir tanım yapılmıştır
c. III. cümlede karşılaştırma anlamı vardır
d. IV. cümlede bir önceki cümledeki yargı örneklendirilmiştir
e. V. cümlede empatinin işlevinden söz edilmiştir



27. Çinliler ordularını Hun tarzına göre düzenlenmiş, Türklerin silahlarına benzer silahlar yapmış, Türklerin kullanacağı 12 hayvanlı takvimi benimsemiştir.

Bu cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargı hangisidir ? (2009)

a. Çin uygarlığının gelişmesinde Türklerin etkisi görülür
b. Çinliler öğrendiklerini sonradan daha da geliştirmiştir
c. 12 hayvanlı takvimi Türkler bulmuştur
d. Çinliler herşeyden çok orduya önem vermişlerdir
e. Çinliler o dönemde bir çok uygarlığı etkilemiştir



28. Kafayla vurduğu top direkten dönmeseydi oyuncu , maçta kendi adına ikinci golü atmış olacaktı.

Cümlede kesin olarak çıkarılabilecek yargı hangisidir? (2009)

a. Oyuncu maçtaki ilk golünü kafayla atmıştır
b. Oyuncunun takımı maçta daha önce en az bir gol atmıştır
c. Oyuncu takımının bütün maçlarında gol atmıştır
d. Oyuncunun takımı maçta skor olarak öndedir
e. oyuncunun ligde attığı gol sayısı birden fazladır



29. Sivas'ın Hayranlı ve Haliminhanı mevkilerinde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan, aralarında üç toynaklı atında yer aldığı yaklaşık on milyon yıllık fosillerin Sivas Arkeoloji Müzesinde sergileneceği bildirildi.

Bu cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargı hangisidir ? ( 2008 )

a. Sivas Arkeoloji Müzesinde yeterince fosil örneği sergilenmemektedir
b. Sivas Arkeoloji Müzesi, arkeolojik çalışmalar sonucunda sergilenen malzeme yönünden zenginleşecektir
c. Üç toynaklı at fosilleri Sivas'da ilk defa bulunmuştur
d. Hayvan kalıntılarının fosilleşmsi için en az on milyon yıl geçmesi gerekir
e. Arkeologlar kazı yapmak için daha çok Sivas ve çevresini tercih etmektedir



30. Tamamen bitkilerden elde edilmiş olan bu ilaç, Türkiye'de yaşayanların üçte birinde görülen bu hastalık üzerinde % 100 etkili oldu.

Bu cümlede kesin olarak çıkarılacak yargı hangisidir? ( 2010 )

a. İlaç bütünüyle doğal malzemelerden üretilmiştir
b. Bu hastalığa daha önce çare bulunamamıştır
c. Bu ilacın yan etkisi olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır
d. Hastalık artık daha az görülmeye başlamıştır
e. Bu ilacın eczanelerde satışına hemen başlanmıştır







Cevaplar

21. e
22. d
23. d
24. c
25. b
26. d
27. a
28. b
29. b
30. a
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Temmuz 2017, 15:45   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

31. '' Başka Dilde Aşk '' adlı film modern Türk sinemasında pek de üstesinden gelinemeyen romantik dram türünün güzel bir örneğidir? (2011)
Bu cümledeki kesin yargı hangisidir?

a. Bu film, romantik dram türünde çekilmiş en başarılı yapımdır
b. Modern Türk sinemasının ustalık kazanılmamış türlerinde de seçkin çalışmalar ortaya koymuştur
c. Bu film, eleştirmenlerden tam not almıştır
d. Bu filmde geleneksel çekim tekniklerine başvurulmuştur
e. Modern Türk sinemasında melodram dışındaki bütün türlerde bşarılı ürünler verilmiştir




32. Edebiyat ve düşün dünyamızın dev ismi Kemal Tahir'in '' F. M. ikinci'' takma adıyla yazdığı özgün Mayk Hammer hikayeleri yıllar sonra yeniden yayımlanmıştır

Bu cümlede kesin yargı hangisidir? (2011)

a Kemal Tahir bazı romanlarını F. M. ikinci takma adıyla yazmıştır
b Kemak Tahir Mayk Hammer hikayelerini seri olarak yayımlamıştır
c. Yazar yalnız düşünce yazılarını kendi adıyla yazmışedebi yapıtlarında takma ad kullanmıştır
d. Kemal Tahir'in yazdığı Mayk Hammer hikayeleri çeviri değil, orijinaldir
e. Hikayelerin tıpkı basımlarında yazar adı olarak ''Kemal Tahir'' adı kullanılmıştır



33. Hangisi Aşağıda verilen gözlemden çıkarılan sonucun geçersiz olduğunu gösteren bir kanıttır? (2011)

GÖZLEM : Ailelerde gelir düzeyi yükseldikçe çocukların hazır gıda tüketimi artmaktadır
SONUÇ : Gelir düzeyinin yüksek olması çocuklarda obeziteye neden olmaktadır


a. Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarında obezite gözlenmesine rağmen bu çoçukların hazır gıdalarla beslenmemesi
b. Aşırı beslenmenin en önemli obezite nedeni olarak kabul edilmesi
c. Gelir düzeyi düştükçe çocukların spora ayırdığı zamanın azalması
d. Gelir düzeyi yükseldikçe ailelerin çocuklarının eğilim düzeyinin de yükselmesi
e. Gelir düzeyi yükseldikçe ailedeki çocuk sayısının azalması



34. Itri'nin günümüze kalan pek az bestesiyle bile bugün klasik Türk müziğinin başta gelen bir kaç ustasıdan biri olarak kabul edilmesi, sanatındaki başarısının göstergesidir.

Cümledeki kesin yargı hangisidir? (2012)

a. Yüzü aşkın beste yapmış olan Itri'nin çok üretken bir besteci olduğu ileri sürülür
b. Itri'nin bestelerinin büyük bir çoğunluğu bugün elimizde bulunmamaktadır
c. Türk müziğinin en belirgin çizgileri Itri'nin bestelerinde ortaya çıkmıştır
d. Itri'nin bestelerinin hiçbirinde alışılmış ezgi örneklerine rastlanmamıştır
e. Türk müziğinin kendisinden sonraki besteciler üzerinde en çok tkisi olan kişi Itri'dir



35. ''Mükemmel'' , ''iyi''nin düşmanıdır, onu ararken ''iyi'' yi de elde edemezsiniz

Bu cümleden çıkarılacak olan kesin yargı hangisidir? (2012)

a. Kusursuza ulaşma isteği, insanı başarıdan uzaklaştırır
b. Ulaşılamayacak hedefler seçmek ,öz güven yitimine neden olur
c. Kusursuzluk kişiden kişiye değişen bir kavramdır
d. Bir alanda amacına ulaşamayan bir kişi, başka bir alanda ulaşabilir
e. Üstesinden gelinmesi zor işlere girişebilmek, belirli bir donanım gerektirir



36. 1980'li yıllarda Hong Kong sinemasının en çok izlenen macera ve aksiyon filimlerinden bazılarının yönetmeni olan Tsui, 1990'ların sonunda Amerika'ya gitmiş ve orada da iki aksiyon filmi yönetmişti

Kesin yargı hangisidir? (2012)

a. 1980'li yıllarda Hong Kong'da çok sayıda macera ve aksiyon filmi çekilmiştir
b. 1970'li yıllarda Hong Kong sinemasının filmleri aksiyon ağırlıklı değildir
c. Tsui, sadece aksiyon filmlerini yönetmiştir
d. Amerika, 1990'lı yıllarda aksiyon filmi yapımcılarını desteklemiştir
e. Tsui'nin yönettiği kimi aksiyon filmleri büyük ilgi görmüştür



37. Asaf Halet Çelebi'nin temasını Doğu mistisizminden alan şiirlerinden birinin ve bu şiirini de içine alan kitabının adı On Mani Padme Hum'dur

Cümleden çıkarılan kesin yargı hangisidir? (2012)


a. Asaf Hanet Çelebi bir çok yazınsal türde ürün ortaya koymuştur
b. Şiiri, Asaf Halet Çelebi 'nin ismini geride bırakacak kadar ünlü olmuştur
c. Mistisizmden yararlanan şairlerden biri de Asaf Halet Çelebi'dir
d. Asaf Halet Çelebi 'nin genellikle aynı temaları işlediği görülür
e. Bütün şairler gibi Asaf Halet Çelebi de kitabının ismini, şiirlerinin isimleri arasından seçmiştir



38. Bu yapıt daha ilk sayfadan okurunu...............

Cümledeki boşluğu anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayan hangisidir? ( 2008 )

a. içine çekiveriyor
b. her şeyiyle kabulleniyor
c. sevdirip oyalıyor
d. başarıyla kucaklıyor
e. bilinçle seçiyor



39. Bizler babalarımızdan kalma bilgileri dokunulmaz sayıp çocuklarımıza aktarmaya çalıştıkça, yenilikleri benimsemedikçe...............düşüncelerden kurtulamayız.

Cümledeki boşluğu anlamlı bir şekilde tamamlayınız? ( 2008 )

a. çok yönlü
b. kötü
c. söze dökülemeyen
d. donup kalmış
e. gelişigüzel



40. Balık sürülerini ........ belirleyen elektronik aygıtların yoğun olarak kullanılması.............ürünlerinin azalmasına ve bbazı canlıların neslinin .................tehlikesiyle yüz yüze gelmesine neden oldu.

Cümledeki boşlukları anlamlı olarak tamamlayınız? ( 2009 )

a. uzaktan- deniz - tükenme
b. yakından - balık - azalma
c. hareketlerinden - su - çoğalma
d. karadan - balıkçıların - bozulm
e. gemiden - tatlı su - değişme



41.Fransız yazar ve düşünür Jean Paul Sartre, romanlarının yanı sıra her yönüyle özgün........... varoluşçu felsefesiyle ve siyasetteki etkinlikleriyle 20. yüzyıla .......... düşünürlerden biridir.

Cümledeki boşlukları en anlamlı şekilde tamamlayınız? (2011)

a. yaptığı-seslenen
b. olarak nitelenen-damgasını vuran
c. çalıştığı-etki eden
d. ortaya çıkan- taşıyan
e. bulunan - anlatan




42. Tıpkı uzay araştırmalarında olduğu gibi okyanusların dibinde yapılan araştırmalarda da uzaktan kumandalı robot ve sondaların kullanımı..................... Bilim insanları bugüne dek ortaya konan iddialı projelerden birini Kuzeydoğu Pasifik'te yüzeyden 2,6 km derinlikte .................hazırlanıyor.

Cümledeki boşlukları tamamlayınız? (2011)

a. giderek yaygınlaşıyor- hayata geçirmeye
b. biliniyor- yürürlüğe sokmaya
c. gerekli oluyor incelemeye
d. gözleniyor - denemeye
e. tartışılıyor - sergilemeye




43. Bence dünyada en şanslı insanlar, sevdikleri işi yaşam tarzı haline getirmiş olanlardır...........Çünkü; bu günler çok eğlenceli geçiyor.

Cümledeki boşluğu anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayan hangisidir? ( 2011 )

a. Aslında , başka sorunlarım yoksa, bir konu üzerinde yoğunlaşabilirim
b. Öncelikle işe gitmeden önce motive olmam gerekiyor
c. İnsanın, iş yaşamında şansını kendinin yaratacağına inanıyorum
d. Örneğin, ben iş günlerini iple çekiyorum
e. İşteki sorunlarımı özel yaşamıma taşımıyorum



44. Houston'da bir Çin mahallesi olduğu........, .............. Los Angeles'tan sonra Asyalı nüfusun en çok bulunduğu yer, burasıdır

Boşluğu anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayın? ( 2013 )

a. söylenir - Ne var ki
b. bilinmez - Halbuki
c. zannedilir - Oysa
d. bilinir - Bu yüzden
e. düşünülmez - Sanki



45. Tarih boyunca Prens Adaları ve Kızıl Adalar olarak ................ bu adalar grubu, beşi yerleşime açık dokuz adadan oluşuyor

Cümleyi anlam bakımından tamamlayın? ( 2012 )

a. keşfedilen
b. düşünülen
c. adlandırılan
d. gezilen
e. görülen



46. Ülkelerinin yüzyıllarca başka devletlerin yönetiminde kalması, bu ülke insanların üzerinde olumsuz bir etki bırakmamış. Öyle ki ülkelerinin tanıtım kampanyası için şöyle bir slogan seçmişler . '' Almanlar geldi, 200 yıl kaldı. Türkler geldi, 150 yıl , Ruslar 50 yıl..Neden siz bu ülke için bir hafta ayırmayasınız ? '' İşte bu yüzden onların ................... bir toplum olduğu söylenebilir.

Boşluğu tamamlayınız ? ( 2012 )

a. geleneklerine bağlı
b. güncel olaylarla ilgili
c. çalışkan
d. geçmişiyle barışık
e. sıradan



47. Bugüne kadar yazdığı bütün senaryolarında ............... olarak ''ötekilik'' kavramı üzerinde duran sanatçı ,yeni çalışmasında özellikle ''tanıklık '' kavramını .....................

( 2012 ) boşlukları anlamlı bir şekilde tamamlayın?

a. farklı - eleştiriyor
b. başlıca - ele alıyor
c. genel - çekiyor
d. sorun - söylüyor
e. temel - irdeliyor


48. Biz bu mahalleden yıllar önce ayrılmıştık. Şu köşeyi dönen yerde ...................bir bakkal vardı. .................. her sabah gelip oradan ekmek alırdım.

Boşluğu doldurunuz ? ( 2015 - Eşdeğer )

a. o zamanlar - oraya
b. o gün - galiba
c. herzaman- oradan
d. o zamanlar - belki de
e. hiç yokken - çünkü



49. ......................Bu duruma en çok edebi eserlerin çevirisinde rastlanır. Çevirmenin kendine özgü düşünsel konumu, bilgisi, okuma birikimi , kaynak dil ile çeviri dilini kullanabilme gücü, zihinsel çözümleme , yorumlama , belirli bir yazarın eserini seçmekteki amacı gibi bireysel özellikler bu durumun başlıca etkenleridir. Çevirmenin kişiliğiyle ilgili bu özellikler yaptığı işe de ister istemez yansır. Bu nedenle aynı metinden yapılan yüzlerce çevirinin hiçbiri ötekinin aynısı olmaz

Boşluğu anlam bakımından en uygun olanı tamamlayınız ? ( 2015 - Eşdeğer )

a. Her çeviri başka bir dünya sunar okuyucuya
b. Çeviri yapmak için o dilin inceliklerini iyi bilmek gerekir
c. Çeviride esas olan çevrilen eserin yazarıdır
d. Bir eserin çevrilmesi demek o eseri yok etmektir
e. Çevirilere yazar mutlaka kendi kişiliğinden bir şeyler katar




50. Yarışa aklın gerektirdiğinden daha hızlı girişen ,yarışın sonunu çok geç getirir.

Bu cümlede hangisinin önemi vurgulanmaktadır? ( 2006 )

a. Grup halinde çalışmanın
b. İşe telaşsız ve planlı başlamanın
c. Uzman görüşüne başvurmanın
d. Deneyimlerden yararlanmanın
e. Üretimde kaliteye odaklanmanın



Cevaplar

31. b
32. d
33. a
34. b
35. a
36. e
37. c
38. a
39. d
40. a
41. b
42. a
43. d
44. b
45. c
46. d
47. e
48. a
49. e
50. b
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Temmuz 2017, 13:55   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

51.Eğitim için yapılan harcamalar ........................en değerli yatırım olarak görülmelidir
Boşluğu tamamlayın ? ( 2007 )

a. bazı kişilerin başarılı olmasına yetmeyeceğinden
b. ülkenin geleceği açısından
c. beyin göçüyle yurt dışına giderse
d. bütçede önemli bir yer tutarsa
e. gündelik hayattan ayrı düşünüldüğünde



52. İrlandalı yazar Joyca, başyapıtı Ulysses için ''İçine o kadar çok bilmece-bulmaca ve zeka oyunu koydum ki profesörler yüzyıllarca ne demek istediğimi tartışacaklar''demiştir.

Yazarın bu sözünden ,Ulysses ile ilgili yargılardan hangisine ulaşılır? (2006)

a. Bir bilmece-bulmaca kitabı
b. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir dille yazılmıştır
c Edebiyat tarihinin en çok beğenilen kitabıdır
d. Anlaşılması zor bir kitaptır
e. Bir çok dile çevrilmiştir.




53. ''Kim başardım diyorsa çıtasını alçak tutmuştur'' sözüyle ifade edilmek istenen hangisidir? (2006)

a. Herzaman daha iyinin amaçlanması gerektiği
b. Başarılı olmak için düzenli çalışmak gerektiği
c. Bazı alanlarda başarılı olmak için belli yetenekler gerektiği
d. Sürekli araştırma yapılmasının bilgileri taze tutacağı
e. Başkalarının başarılarının kişiyi özendireceği



54. ''Kuzey Buz Deniz'inin Buz'u Gidip Deniz'i Kalıyor''başlıklı bir yazıda ele alınan temel konunun hangisi olması beklenir? (2007 )

a. Küresel ısınmanın Kuzey Buz Deniz'i üzerindeki etkileri
b. Kuzey Buz Deniz'inde yaşayan canlı türleri
c. Kuzey Buz Deniz'indeki petrol arama faaliyetleri
d. Kuzey Buz Deniz'indeki besin zincirinde görülen mevsimsel değişiklikler
e. Kuzey Buz Deniz'indeki buzulların ve deniz suyunun kimyasal özellikleri





55. '' Doğru taktik maçı kazandırabilir ama seyirciyi kazanan stildir''

Bu cümlede anlatılmak istenen hangisidir? ( 2008 )

a. Bir maç ancak kurallara uygun olarak oynandığında kazanılabilir
b. Seyirciyi etkileyen daha çok , maçın nasıl oynandığıdır
c. Bir maçta takım ruhu çok önemlidir
d. Seyiirci desteği bir maçın kazanılmasında en büyük etkenlerden biridir
e. Maçın sonucu takım açısından çok şeyi değiştirir



56. Romanlarda anlatılanlar, günümüzde ya da geçmişte olup bitmiş olaylarla çok yakından ilgili olsa bile roman bire bir yaşamın kendisi değildir.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleye en yakındır? ( 2008 )

a. Birbirine benzer konuların işlenmesi ,yayımlanan romanların sayısında gereksiz bir artışa neden olur
b. Her roman mutlaka yazarın, yaşamından izler taşır
c. Tıpkı romancı gibi okuyucu da, içinde bulunduğu kültürel çevrenin etkisindedir
d. Romanın gerçeklerden çok kurguya dayanması, onun belirgin özelliklerinden biridir
e. Roman insanı tüm yönleriyle ustaca anlatabilme sanatıdır




57. '' Taraftarlık kimilerine göre kendini aldatma sanatıdır''

sözüyle sporda taraftarlığın hangi yönü vurgulanmıştır? (2009)

a. Yalnızca bir takıma sıkı sıkıya bağlanıldığı
b. Sağduyuyla düşünmeyi sınırlayarak insanları, gerçeklerden uzaklaştırdığı
c. Kimlerin oynadığının değil, nasıl oynandığının önem kazandığı
d. Oyunun bir spor olarak yararlarının bilinmediği
e. Rakip takımların düşman olarak görüldüğü



58. '' İnsanı zenginleştiren, yaşam sandığında biriktirdikleridir'' sözüyle anlatılmak istenen hangisidir?(2009)

a. Geleceğe umutla bakmak gerekir
b. Yalnızca güzel anılar kalıcı olur
c. Yaşananları farklı açılardan değerlendirmek gerekir
d. Yaşam zaman kaybedecek kadar uzun değildir
e. Geçmişte yaşananlar insana bir çok deneyim kazandırır




59. Takı ya da kozmetik ürünleri hatta çikolata ya da gazoz, ihtiyacı karşılamak için pazarlanmaz, tüketicinin arzularına seslenilir

Reklam sloganlarından hangisi parçadaki görüşe uygun değildir? (2008 )

a. Bu kış, yaz bronzluğunun güzelliğini keşfedin
b. Böylesi bir tatil düşlerinizde bile yoktur
c. Bu ürünle ayaklarınızı hak ettiği rahatlığa kavuşturun
d. Saçlarınız ilk kez bir mücevherden daha ışıltılı
e. Dondurma mevsim değil, zevk meselesidir



60.İzmir'in burnunun dibindedir Seferihisar, baharda yağmur yağmış, yolu çamurmuş ne fark eder. Çeşme otobanına girmenle çıkman bir olur, sonra pat diye Seferihisar'ın kucağındasın. İzmir'e bu kadar yakın olup bu denli ''uzak'' kalmış tek ilçedir. Bu durum , herhalde geçmiş yıllarda İzmir'e doğrudan bağlanamayacak kadar uzak ve sapa kalmasından kaynaklanıyor olsa gerek..

Bu parçanın anlatımıyla ilgili hangisi yanlıştır? (2010)

a. Konuşma üslubuyla yazılmıştır
b. Olaylar oluş sırasıyla verilmiştir
c. Deyim kullanılmıştır
d. Tahminde bulunulmuştur
e. Devrik cümleye yer verilmiştir





61. Sabahleyin erkenden yola çıktım. Havanın keyfi yoktu. Gökyüzü griye boyanmış, yağmur öncü taneciklerini göndermeye başlamıştı. Zeytinliklerin arasından kıvrıla kıvrıla tepeye vardım. Durup denize doğru yeşil bir halı gibi uzanan ovayı seyre daldım.Daha sonra köyün yokuşlarına tırmandım.İki üç katlı evler birbirinin manzarasını kapatmayacak şekilde yapılmıştı
Pencerelerinin dört bir yanına çivit mavisi sürme çekilmiş, duvarlarının dibi ebegümeçleriyle kaplanmıştı.

Parçanın anlatımında hangisi yoktur? (2011)

a. Olasılık
b. Öyküleme
c. Kişileştirme
d. İkileme
e. Benzetme




62. Gediz Deltası'nın içlerine doğru ilerliyoruz. Hepsi bir anda çıkıyor karşımıza. İşte flamingolar. O da ne...Küçük karabataklar , kırlangıçlar , küçük ve büyük akbalıkçıllar...İşte karaleylek. Tek başına bizi görür görmez havalanıyor.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili hangisi yanlıştır? (2012 )

a. Farklı cümle türleri kullanılmıştır
b. Sayıp dökmelerden yararlanılmıştır
c. İkilemeye yer verilmiştir
d. Konuşma havası taşımaktadır
e. Kanıtlanabilir veriler kullanılmıştır




63. Konya'ya ulaştığınızda hemen ötede yükselen dağlar, ''Yolun sonu '' diye seslenir. Sola dönüp Karaman yöresine devam ettiğinizdeyse biraz daha farklı bir düzlük başlar. Aradaki iniş, çıkışlar ,uzun mu uzun düzlüğün ardından büyük bir yükselti havası verir.
Anadolu'nun tahıl ambarı olan bu düzlükteki tek tük ağaçlar, uzun bir masanın ortasındaki güzel mi güzel bir vazoya benzer.
Hele de bahar aylarında . Yol üzerindeki badem çiçeklerine sadece selam vermek yetmez, onlarca pembenin rüzgarda tatlı tatlı kıpırdadığını görünce biraz nefeslenmek gerekir.

Parçanın anlatımında hangisi yoktur? (2009 )

a. Kişileştirmeden yararlanma
b. İkilemelere yer verme
c. Benzetmeye yer verme
d. Sözde soru cümleleri kullanma
e. Kişisel duyguları yansıtma




64. Dünyanın en eski tapınağını görmek için dünyanın öbür ucundaki bir dağın tepesine çıkmamız gerektiğini sanmayın. Şanlıurfa yakınlarında 800 metre yükseklikteki Göbeklitepe bölgesinde bulunan tapınak kalıntısı, insanlığın geçmişinin burada MÖ 9500 yılına kadar gittiğini gösteriyor. Dünyada geçmişi daha eskiye dayanan başka tapınak yok. Bundan önce , çok tanrılı dönemden kalan, bilinen en eski tapınak MÖ 5000'lere ait olan ve Malta Adası'nda bulunan bir tapınaktı.
İngiltere'de her yıl binlerce turistin ilgi gösterdiği Stonehenge adındaki dikilitaşlar bile MÖ 2500 yıllarına ait. Yani Türkiye'nin güneydoğusundaki bu arkeolojik değerimiz Stonehenge'den 7000 yıl daha eski.

Bu parçada tapınaklarla ilgili olarak yapılan karşılaştırma hangisiyle ilgilidir? (2012)

a. Ulaşım kolaylığı
b. Ait olduğu dönemle
c. Bulunduğu bölgeyle
d. Halkın inanışlarını yansıtmayla
e. Sanatsal özellikleriyle




65. Aşağıda verilen ifadelerden sırasıyla anlatımın hangi özellikleri üzerinde durulmuştur? ( 2013 )

I. Söz gönülden çıkmalıdır. İnanmadan ileri sürdüğünüz bir düşünceye başkalarını inandırmanız çok zordur. Bunu sağlamak için rol yapmak ve doğallıktan uzaklaşmak gerekir ki, bunlar doğru ve etkili anlatımın düşmanlarıdır.

II. Böyle bir anlatım, anlatılanın kolay anlaşılmasını sağlar. Anlatıcının sözlerinin kuşkuya yer bırakmayacak biçimde kavranması söz konusudur. Anlatıcının karşısındaki kişi bulmaca çözmek zorunda kalmaz.

III. Duygudan ve düşünceden başka anlatımda başkalarına benzememeye çalışmak gerekir. Önemli olan farklı bir görüş , duyuş ,düşünüş tarzına sahip olunması ve bunların değişik bir tarzda ifade edilmesidir.

a. İçtenlik, Duruluk, Özgünlük
b. İçtenlik, Duygusallık , Özgünlük
c. Duygusallık , Açıklık , Duruluk
d. Açıklık , Akıcılık , Duygusallık
e. Coşkululuk , Duruluk , Açıklık



66. '' Booooozaaaa, booz ...'' Doğduğum kent Eskişehir'in soğuk kış gecelerinin kimsesiz sokaklarında uzaktan uzağa yankılandığında kışın hüznünü taşırdı bu ses. Sırtında güğümüyle sokakları arşınlayan bozacı , kendi imalatı olan bozayı mı satardı, şehir merkezindeki tek bozacının bozasını mı bilmem. Yalnız aklımda kalan ekşimsi tadı, yoğun kıvamıyla bozanın, soğuk içilen bir içecek olmasına rağmen o soğuk kış günlerinde içimizi ısıtması, evde bir eğlence ortamı oluşturmasıydı.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili hangisi söylenemez ? (2013)

a. Kişiselleştirmeye başvurulmuştur
b. Niteleyici sözcükler kullanılmıştır
c. Öznellik ağır basmaktadır
d. Farklı cümle türlerine yer verilmiştir
e. Şart öne sürülmüştür



67. Sabah ince bir tülü andırıyor. Öteden adalardan serin , diriltici bir rüzgar esiyor. Şehrin orta yerinde bir horoz sesi duyuluyor. Rüzgar , ıhlamur kokularını ince ince dağıtıyor. Çocuklar , anneler uyuyor. İyiler ve kötüler uyuyor. Uyku eşitliyor insanları . Sabah yıldızı , uykulara , ıhlamur kokularına aldırmadan hür parlaklığıyla gülümsüyor her yana. Kanatlarını indiriyor, şadırvanlara , serin camii avlularına.

Parçanın anlatımıyla hangisi söylenemez? ( 2015- Eşdeğer)

a. İnsana ait özellikler doğaya aktarılmıştır
b. Benzetmeden yararlanılmıştır
c. İşitme ve koklama duyusuna yer verilmiştir
d. Devrik cümleler kullanılmıştır
e. Örneklendirmeden yararlanılmıştır



68. Aşağıdaki cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi baştan üçüncü olur ? (2009)

I. Kuruluş amacı, Osmanlı donanmasına yelken bezi ve halat üretmekti.

II. Ancak bir süre sonra Akdeniz ticari ve askeri gemiciliği buharlı gemilerin egemenliğine girdi.

III. İplikhane-i Amire , 19. yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran devlet merkezli sanayileşme politikasının ilk fabrikasıdır

IV. Bu ani değişimin ardından 1830'ların başında bu fabrikada, devlete ait öteki tekstil fabrikalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla iplik eğrilmeye başlandı.

V. Bu yüzden Osmanlı'nın yelken ve halat ihtiyacı birdenbire azaldı

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



69. Aşağıda numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak bir biçimde sıralandığında, hangisi baştan ikinci olur? (2012 )

I. Resimden anlamak Leonardo'nun deyişiyle zihinsel bir etkinliktir

II. Böylesi bir doyum söz konusu değilse, dokusal özellikler, renk uyumu...tüm bunlar anlamsız kalır

III.Ben bu farkın bilincine Avrupa'daki pek çok müze ve sergiyi gezerek vardım

IV. Yani bu resme ''bakmakla onu görmek'' '' görmekle o resmi anlamak'' arasında bir fark vardır

V. Aslında bu bilince varmak ,bunu duyumsamak olağanüstü bir mutluluktur, daha doğrusu doyuma ulaşmaktır.

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



70. Aşağıda numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak bir biçimde sıralandığında, hangisi baştan dördüncü olur ? (2012)

I. Telif hakkı sahipleriyle adil sözleşmeler yaparak onların telif haklarını güvenceye alıyoruz.

II. Telif haklarının güvenceye alınmasıyla da yayıncılığın doğru bir biçimde gelişmesine öncülük ettiğimizi düşünüyoruz.

III. Yayımladığımız yapıtların seçimine de içerik ,tasarım ve baskısına da bütün çalışmalarımızda ayrı ayrı önem veriyoruz

IV. Ayrıca biz, yayın piyasasına örnek olan telif hakkı sahipleriyle örnek ilişkiler kuran bir kuruluşuz

V. Yayınevi olarak baskıdan ,kitapların okura ulaştırılmasına kadar ki bütün aşamalarda , özenli bir tutumla çalışmalarımızı yürütüyoruz

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V




Cevaplar

51. b
52. d
53. a
54. a
55. b
56. d
57. b
58. d
59. c
60. b
61. a
62. e
63. d
64. b
65. a
66. e
67. e
68. b
69. d
70. a
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Temmuz 2017, 23:04   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

71. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin parçanın anlam bütünlüğünü bozduğunu bulunuz? (2010)

(I)Kars'dan 07.10'da kalkan Doğu Ekspresi iki saat sonra Sarıkamış'tan geçiyor. (II) Düdüğü,beyaz kış sessizliğine bürünmüş coğrafyada çınlayan bu trenin yolu çok uzun, Haydarpaşa'ya varmasına neredeyse 40 saat var. (III) Kars Tren Gar'ındaki Alman yapımı buharlı lokomotif bir dönemin hatırasını yaşatıyor. (IV) Yaklaşık 2000km. yol kat edip Kars'ı İstanbul'la birleştiren Doğu Ekspresi'i demir yolu ulaşımında aynı bir yeri var. (V) Aştığı mesafesinin uzunluğu güzergahı boyunca ağırladığı yüzlerce yolcu ve taşıdığı hikayelerin çeşitliliği onu özel kılıyor

a.I
b.II
c.III
d.IV
e. V



72. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin parçanın anlam bütünlüğünü bozduğunu bulunuz? (2011)

(I) İster özdeyiş denilsin ister aforizma ,tüm hikmetli sözlerde değişmeyen bir yan var. (II) Bir düşüncenin en kısa, kestirme ve kuşkusuz en çarpıcı biçimde dile getirilmesi..
(III) Bu açıdan bakıldığında kısalık ve çarpıcılık bu tür sözlerin ayırt edici özelliği (IV) Bazı özlü sözlerin söyleyeni bellidir,ancak kimi zaman anonim sözlerle de karşılaşıyoruz (V) Bu nitelikleriyle tek başlarına kullanıldıkları gibi, bir metin içinde de kullanılabilir


a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



73. Cümlenin anlam bütünlüğünü bozan cümle aşağıdakilerden hangisidir? (2013)

(I) Genel olarak baharat ,yemeklere lezzet ve tat vermek için kullanılan bitki veya bitki parçalarına verilen isimdir. (II) Güzel kokulu çiçek veya çölde yağmurdan sonra açan bitkilerin ortak adı olarak ilk defa Avesta dilinde baharat karşılığında ''vanhar'' sözcüğü kullanılmıştır. (III) Buradan Arapça'ya ''buhar-bahar''şeklinde geçen sözcük de güzel kokulu bitki anlamına gelir. (IV) Günümüzde kullandığımız ''bahar-at'' kelimesi de ''at'' çoğul ekiyle güzel kokulu bitkiler anlamına gelmektedir.
(V) Bu bitkilerin ne zaman kullanılmaya başlandığı tam olarak bilinememekle birlikte insanlık tarihi kadar eski olduğu tahmin edilir

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



74. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlam bütünlüğünü bozmaktadır? (2015- Eşdeğer)

(I) Okumadığım vakitler yüreğime bir ağırlık gelir. (II) Okumasam bile çevremdeki dört duvarın kitapla dolu durmasını , kitapların aralığından bana bakmasını isterim (III) Bu düşünce, hayatı başka türlü kavrayamayışımdan ileri gelir. (IV) Orta yaşlarımda ekonomi ve aktüel içerikli kitaplar ilgimi çekmeye başladı
(V) Kitapların penceresinden dünyaya bakmak, insanın insanı, bir üst düşünce yapısına taşıyor


a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



75. Tiyatro yaşamın dilini sahneye taşır. Fakat günümüz tiyatrosu yaşamın dilini yakalayamadı. Çünkü; yaşam çok hareketlendi, aşklar hızlandı işler hızlandı ...........................(2006)

Parçadaki anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayın?

a. Teknolojik yeniliklerin tiyatro sahnelerinde kullanılması oyunların yorumlanmasına yeni bir soluk getirdi
b. Tiyatroda seyirciyle iletişim kurmak, aynı duyguyu paylaşmak oyuncu açısından önemli
c. Tiyatroda klasik eserlerin yorumlanmasındaki farklılıklar yansıtır.
d. Tiyatronun ağır havası bu hızlı sürece ayak uyduramadı
e. Tiyatro oyuncusunun candırılan karakterle kurduğu ilişki oyunun gücünü etkiler




76. Kadın ya da erkek olalım, bir çoğumuz dış görünümümüze çok önem veriyoruz.................Bedenimizi temizlemek, cildimizi dış etkilerden korumak ve güzelleşmek için hergün çok çeşitli kozmetik ürünü kullanıyoruz.

Cümlede boş kalan yeri anlamlı bir şekilde tamamlayın? (2007)

a. Kozmetik üreticilerinin ürünlerin etkilerini bilimsel olarak kanıtlama zorunluluğu bulunmuyor
b. Kozmotik endüstrisinde üreticiler ürünün içeriğinde yer alan maddeleri paketinde belirtmek zorundadır
c. Ne var ki kozmetik ürünlerinin kimi zaman alerji gibi olumsuz yan etkileri olabiliyor
d. Aslında kozmetik ürünü kullanımının hızla yaygınlaşmaya başladığı dönem, 20. yüzyılın başlarıdır
e. Bu nedenle kozmetik ürünleri yaşamımızda önemli yer tutuyor


77.Hali vakti yerinde yabancı uyruklu bir tanıdığım, bütün varlığını ülkesinde bırakarak İstanbul'a yerleşmişti. Kendisine neden Türkiye'de yaşamayı seçtiğini sorduğumda verdiği cevabı unutamam: '' Orada canım sıkılıyordu. Beş yıl sonra bile neler olacağını bilebiliyordum. Yaşamımda hiç süpriz yoktu. Buradaysa bırakın gelecek haftayı, yarın bile neler olabileceğini kestiremiyorum............

Parçadaki boşluğu anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayın? (2009)

a. İstanbul'un doğal güzelliklerini kalabalığını özlemişim
b. Bu stresli hayata fazla dayanabileceğini sanmıyorum
c. Aradığım ,özlediğim, beklenmedik heyecanlarla dolu bir yaşam var burada
d. Herşeyin yolunda gittiği ülkemde hiçbir konuda günlük kararlar alınmaz
e. Bu ülkede yaşayan insanların sıcakkanlılığı bu kararı almamda etkili oldu



78. Aşağıdaki parçada numaralanmış yerlerin hangisine düşüncenin akışına göre, '' Daha doğrusu ev denilen değirmeni o döndürürdü'' cümlesi getirilmelidir? ( 2012 )

(I) Bütün evlerde olduğu gibi annem evimizin direğiydi. (II) Şöyle ki, tarlada ,bahçede , harmanda o vardı, ocak başında tencereyi kaynatan da oydu. (III) Sabahları daha gün doğmadan sacda pişirilen ekmeğin kokusuyla uyanırdım çocukluğumda (IV) Annem çoktan öteki işlerini bitirmiş günlük ekmeğini yapmaya başlamış olurdu. (V) Ağabeyim,''gelin abam'' ise annemin yardımcısıydı. (VI) Bizler de onların peşinde dolaşırdık
(VII) İşte bu yaşadıklarım beni iyimser ,mutlu ve özgür kıldı.

a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI



79. Yıllar sonra kente dönerken çocukluğumun geçtiği yerleri.......korkuyordum. Fakat endişemin .......olduğunu çok geçmeden anladım. Çocukluğumun geçtiği yerler .............duruyordu.

Parçadaki boşlukları anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayın? (2014- Eşdeğer)

a. bulamamaktan - yersiz - yerli yerince
b. görmemekten - boşu boşuna - yenilenerek
c. tanımamaktan - doğru - eskisi gibi
d. anlayamamaktan - haklı - hiç bozulmadan
e. hatırlayamamaktan - gereksiz - değişip


80. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin birbiriyle yer değiştirmesi gerekir? (2006)

(I) İstanbul'da şimdi Atmeydanı adıyla anılan mekan Romalılar'dan Osmanlı'ya kadar önemini korumuştu
(II) Şehrin yönetimi Osmanlı'lara geçince hipodrom da yerini Atmeydanına bıraktı
(III) Roma zamanında hipodrom olarak yarışlara ev sahipliği yapan bu mekan zaman zaman bir yargı ve infaz alanı olarak da kullanıldı
(IV) Osmanlılar meydana saraylar ve hamamlar inşa etti
(V) Burası sünnet düğünlerine evlenme törenlerine ev sahipliği yaptı

a. I ile III
b. I ile V
c. II ile III
d. III ile IV
e. IV ile V


Cevaplar
71. c
72. d
73. e
74. d
75. d
76. e
77. c
78. a
79. a
80. c
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Temmuz 2017, 17:44   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

81. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmesi gerekir? (2006)

I. Buruşuk pardösüsüyle ve karşısındakine sürekli soru sormasıyla meşhur Komiser Colombo'yu hatırlayın
II. Parçaları titiz bir şekilde tek tek birleştirerek olayı çözen roman ya da film kahranına hayranlık duymamak elde değildir
III. Dedektif romanları ya da filmlerinde esas olan insan zekasıdır
IV. Olayın sonuna kadar sanki gayet safmış da kimin suçlu olduğunu anlayamamış gibi davranır.
V. Ama keskin zekasıyla bir anda her şeyi yerli yerine oturtuverir

a. I ile III
b. I ile V
c. II ile IV
d. III ile IV
e. IV ile V


82. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmelidir? (2007)

I. Yemeni, tabanı manda derisinden, üstü keçi derisinden yapılan bir çeşit ayakkabıdır
II. Yemeni yapımı için işlenmiş olarak gelen deriler, ayakkabı numaralarına göre hazırlanmış kalıplarla kesiliyor
III. Yumuşayan deri kolayca şekil alıyor
IV. Deri parçaları ıslatılarak yumuşatılıyor
V. Daha sonra, bal mumuyla mumlanmış pamuk ipliği kullanılarak dikiliyor

a. I ile III
b. II ile III
c. II ile V
d. III ile IV
e. IV ile V



83. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmelidir ? (2008)

I. Zamanla çömlek yapımında kullanılmaya başlanan çömlekçi çarkı, MÖ. 4000'lerin sonlarında tüm Mezopotamya'ya yayıldı
II. MÖ 7000'lerse kilin kap kacak yapımında kullanılmasının yani çömlekçiliğin başlangıç tarihi oldu
III. İnsanoğlu kil denen yoğrularak biçim verilebilen ve formunu koruyan , özel bir cins toprağı Paleolitik Çağdan beri biliyordu
IV. MÖ 3000'li başlarında Mısır, Suriye ve Kilikya'da kullanılan çark , buralardan Orta ve Batı Anadolu'ya yayıldı
V. Çömlekçi çarkı, Avrupa'ya ise Minos Uygarlığı aracılığıyla MÖ 2400'de girdi

a. I ile II
b. I ile III
c. II ile III
d. III ile IV
e. IV ile V



84. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmelidir? ( 2009 )

I. 1950 'li yıllarda evimizden Karaköy'e
II. tarlaların içinden koşarak
III. duyar duymaz evden fırlar
IV. gitmek için her sabah düdük sesini
V. banliyö trenine ucu ucuna yetiştirdim



85. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmesi gerekmektedir? (2010)

I. Aletli dalış ülkemizde oldukça fazla seçenek var ve bu spor en çok Akdeniz Bölgesi'nde yapılıyor
II. aletli dalış yapanlar için önemli başka dalış noktaları da var, buralarda çok sayıda deniz canlısı rahatlıkla gözlenebiliyor
III. Örneğin; Antalya limanı girişinde 30 m. derinlikte yatan Fransız Societe savaş gemisi, Kemer marinası açıklarındaki Paris batığı bunlardan bir kaçıdır
IV. Bunun nedeni bu bölgede su altı zenginliklerinin yanı sıra önemli tarihi batıkların da bulunmasıdır
V. Bu noktalardan ,Ayvalık'ta ,Kız Adası'nın açıkları ile Gökçeada'daki Mavi Koy açıkları deniz canlıları açısından son derece zengindir

a. I ile II
b. I ile III
c. II ile IV
d. II ile IV
e. III ile V



86. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmesi gerekmektedir? (2011)

I. Işık hızını ölçmek için hızlı gitmeye gerek yok
II. Bunun için arabanın belli bir mesafeyi ne kadar zamanda katettiğini ölçmeniz yeterli
III. Örneğin; bir arabanın saatte kaç kilometre hızla gittiğini ölçmek istiyorsunuz
IV. Aynı bir şekilde ışığında belli bir mesafeyi ne kadar zamanda katettiğini ölçerseniz hızını hesaplarsınız
V. Nitekim bu yolla 1676'da Ole Roemmer ,Jüpiter'in uydusu lo'yu gözlemleyerek ışığın hızını ölçmüştür

a. II ile III
b. II ile IV
c. III ile IV
d. III ile V
e. IV ile V



87. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmesi gerekmektedir? (2013)

I. Nicola Tesla önemli başarılarına rağmen
II. elektromanyetizma kuramları olmak üzere pek çok alana
III. önemli katkılarda bulunan
IV. yaptığı çalışmalarla başta elektriğin ticari olarak yaygınlaşması ve
V. az tanınan bir mucit ve bilim insanı

a. I ile IV
b. I ile V
c. II ile V
d. II ile IV
e. III ile V



88. Cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralanması için hangilerinin yer değiştirmesi gerekmektedir ? (2015- Eşdeğer)

I. Kolsuz bir elbise giymiş genç adam, ağaçtan oyulma kanosunun içinde ayakta duruyor
II. Uzun bir bambu sırık yardımıyla bu ters akıntıyla mücadele ede ede ilerliyor
III. Nehrin sığ suları ,genç adamın kanosunun aksi yönünde hızla akıyor
IV. Neredeyse her üç dakikada bir yanından ters yöne giden kanolu başka adamlar geçiyor
V. Ormanda kesilmiş kaçak ağaçları taşıyan bu adamlarda genç adamın nehir arkadaşları

a. I ile II
b. II ile III
c. II ile IV
d. III ile IV
e. IV ile V



89. Aşağıdaki parçada iki paragrafa ayırmak istenirse ikinci paragraf hangi cümleyle başlar ? (2010)

(I) İlk denizfeneri üerinde ateş yanan alçak kulelermiş . (II) Bu tarz fenerlerin ilk olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor (III) Fakat günümüzdekine benzer ilk deniz fenerinin MÖ 7. yüzyılda Çanakkale Boğazı'nda o zaman ki adıyla Sigeum Burnu'nda yer aldığı tarih belgelerle kanıtlanmıştır. (IV) Bugün Çanakkale'de ayakta kalan en eski deniz feneri Mehmetçik Feneri'dir. (V) Bu fener 1856 yılında Fransızlar tarafından yapılmıştır. (VI) Mehmetçik Feneri ,Ege Denizi'nden ,Çanakkale Boğazı'na girişte Trakya'nın Gelibolu Yarımadası'ndaki en uç noktasında çok önemli bir yerde bulunmaktadır

a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI



90. Aşağıdaki parçada iki paragrafa ayırmak istenirse ikinci paragraf hangi cümleyle başlamalıdır?(2012)

I. Hayatın türküsünü söylemektir. Trakyalı olmak (II) Bu türkü, herkesin diline dolanan yeknesak bir türlü değildir ama (III) Trakya'nın o küçük coğrafyasının her yöresinde farklı notalara dökülen farklı sözlere ,ezgilere bürünen, Trakya'nın çeşitliliğini açık eden binbir sesli bir türküdür. (IV) Çalışkandır. Trakyalı ama mal mülk sahibi olmak için çalışmamız (V) Hayatına sahip çıkabilmek , hayatın hakkını verebilmek ve onu güzelleştirebilmek için çalışır. (VI) Hayat ve insan, Trakya'da adeta üzerine titrereler birbirlerinin

a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI



91. Günlük koşuşturma içinde yıllara yenik düşülmesi, ilerleyen yaştan çok, hayal kurma gücünün yitirildiği anlamına gelir

Bu cümleye dayanarak yargılardan hangisine varılabilir? (2006)

a. İnsan yaşlandığında artık hayal kuramıyorsa yıllara yenik düşmüş demektir
b. insan ömrü kimi, hayallerin gerçekleştirilmesine yetecek kadar uzun değildir.
c. Kurulan hayaller, zamana , mekana ve kişiye göre değişir
d. Geleceğe yönelik olarak kurulan hayaller zamanla yerini başka hayallere bırakır
e. Karşılaşılan güçlükler kimi zaman yaşam mücadelesini olumsuz etkiler



92. Paleontologlar , Tiktaalik Roseae adını verdikleri timsaha benzeyen hayvan fosiliyle ilgili bulguları yayımladılar. Kuzey Kutbu'na 1000km. mesafesindeki Ellesmere Adası'nda neredeyse hiç bozulmamış durumda bulunan fosil, sudan karaya geçiş sınırındaki bir hayvanın ilk eksiksiz kanıtıdır. Adı büyük sığ su balığı anlamına gelen tiktaalik , suda yaşayan hayvanların karaya geçişinin kademeli olduğunu göstermektedir. Bu da balıkların karaya çıkmadan önce sığ sularda bir dönem geçirdiği anlamına gelir.

Bu parçada tiktaalik fosiliyle ilgili olarak asıl vurgulanan hangisidir? (2006)

a. Bulunduğu coğrafya
b. Adının anlamı
c. Çıkarılma süresi
d. Tahmini yaşı
e. Bilimsel önemi



93. Öykülerinde ayrıntılı doğa ve ortam betimlemelerine yer veren yazar ,'' Çıplak gözle o kadar ayrıntılı göremiyorum, kağıdı kalemi elime alıp yazmaya başladığımda oraya yazacağım kelimelerle görüyorum. Yoksa günlük hayatta dalgın, dikkatsiz biriyim'' demiştir.

Buna göre yazarın öykülerinde yer alan betimlemelerle ilgili olarak hangisi söylenebilir? (2007)

a. Öykülerin büyük bir kısmını oluşturduğu
b. Gerçeklerle bağdaşmadığı
c. Yazarın yakından bildiği ortamlarla ilgili olduğu
d.Her okurda farklı izlenim bıraktığı
e. Hayal gücüyle biçimlendiği



94. Aslında her yazıda bir kurgu söz konusudur. Yazının gerçeği, yazarın izin verdiği ölçüde asıl gerçekle örtüşür. Bir olay, bir söz , bir yüz, yazıya döküldü mü artık o başkasıyla paylaşılan bir gerçek değildir. Yazarın, hatırladığı gerçekleri zenginleştirip okura sunduğu bir eserdir.

Bu parçada hangisine ulaşılabilir? (2009)

a. Her edebi yapıtın öznel bir yanı vardır
b. İnsan belleğinde yalnızca belli olaylar kalır
c. Yaşananlar başkalarıyla paylaşıldıkça kalıcılık kazanır
d. Yazarın belleği ne kadar güçlü ise yapıtında da o ölçüde ayrıntılara yer verir
e. İnsanı yalnızlıktan kurtaran en etkili araç yazıdır



95. Röportajda okuyucu, yaşamla , yaşamın ve olayların özüyle karşı karşıya kalır. Haber gerçeğin kabaca yansıma, röportaj ise yaşamın özüne doğru bir iniştir.

Parçaya göre röportajın haberden ayrılan özelliği hangisidir? (2011)

a. Kapsamda çeşitlilik
b. Gerçekleri yansıtma
c. Ayrıntılara inme
d. Bilgi verme
e. Gördüklerinden etkilenme




Cevaplar

81. a
82. d
83. b
84. c
85. d
86. a
87. a
88. b
89. c
90. c
91. a
92. e
93. e
94. a
95. c
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ankara İlitam Arapça 2016 Çıkmış Sorular nurşen35 ANKARA İlitam 0 21 Nisan 2019 16:20
DGS Çıkmış Sorular ve Cevaplar 2015 nurşen35 DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 7 03 Temmuz 2017 14:03
AÖF İlahiyat 2014-2015 güz dönemi sonsınavı çıkmış sorular ve cevaplar alperkara çıkmış sınavlar/denemeler 3 04 Ocak 2016 13:56
AÖF İlahiyat 2014-2015 güz dönemi arasınavı çıkmış sorular ve cevaplar . alperkara çıkmış sınavlar/denemeler 6 29 Mayıs 2015 10:32
İlk Dönem İslam Tarihi 2012 Çıkmış Sorular ve Cevaplar Medineweb RemLe çıkmış sınavlar/denemeler 0 16 Aralık 2011 06:28

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.