www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.LTAM LAHYAT LSANS TAMAMLAMA.::. > LTAM Blmleri Ders/ Dkmanlar > Erzurum Atatrk litam

Konu Kimlii: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Al Tarihi:  20 Mays 2015 (09:07), Konuya Son Cevap : 25 ubat 2019 (20:51). Konuya 15 Mesaj yazld

Yeni Konu a  Cevapla
 
LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 20 Mays 2015, 09:07   Mesaj No:1
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

NTE 1



THEOLOGLAR: Yunan dncesinde EVREN hakknda LK KEZ dnce gelitirdiler.

ANAXMONDROS: EVRM TEORSN LK KEZ savunandr.

ANAXMONES: hava ile ruh kavramnn felsefeye girmesine yol am ve EVRENDE
CANLI CANSIZ AYRIMA LK KEZ yer vermitir.

PYTHAGORAS:Gzellik ile matematiksel uyum arasndaki uyumdan LK bahseden kii

HERAKLETOS:ki evren anlayndan sz eden LK filozof

PARMENDES: Felsefe tarihinde LK defa evren hakkndaki grn AKLA dayandran kii.

SOFSTLER:Mantk ilkelerini LK KEZ belirlemitir.

ZENON: APORE ve ANTNOMLERi LK defa bulandr.

Felsefenin tanm konusunda bir birlik olmasa da, tanmlarndan birinin, varln genel durumuna ilikin dnmek ve aratrmak olduu‟ sylenebilir. felsefede soru, cevaptan daha nemlidir‟ ilkesi, benimsenmi bir dncedir. insann kendisi, bilgisi, ahlak, duygularnn yansmas olarak sanat anlay, toplumun bir bireyi olarak politikayla olan ilgisi ve daha sonralar insann ortaya koymu olduu tm kltrel ve bilimsel alanlarn sorgulanmas da felsefenin konular arasna girmitir.

Tm bunlar yaparken felsefe, balang ilkelerini ve nedenleri aratrarak ve sorgulayarak ie baladndan dolay felsefeye lk Esaslar Bilimi de denilir.

Din kavramnn tm ortak yanlarn bir araya getirerek aadaki tanm meydana gelmitir:Din, var olmamasnn dnlmesinden eliki doan, doast varln tm evreni idare ettiini bildirerek ona mutlak olarak inanmay ve itaat etmeyi buyuran, insanlarn kendi akl, istek ve arzularyla iyi olan eylere ynelmelerini isteyen, bu inanlar ve iyi eyler dorultusunda davranlar gelitirmeyi neren, btn bunlarn yaplmas sonucunda da insanlara mutluluk vadeden bir kurallar ve kurumlar sistemidir.

Dier yandan felsefe, bilgi reten, doru bilgi retme yntemleri gelitiren, var olan bilgi yntemlerini sorgulayan ve analiz eden bir nitelik tamakla birlikte, deney yntemiyle alan pozitif bir bilim de deildir.

Felsefenin Problem Alanlar

Balangcndan itibaren evrenle ilgili sorgulamalar yapan felsefenin her alanda syleyebilecei szleri olmasna ramen hi deimeyen problem alanlar, varlk, bilgi ve deerlerdir. Varln sorgulanmasyla ilgili olarak realizm, idealizm, materyalizm, nihilizm, fenomenizm gibi doktrinler gelitirilmitir.bilgini sorgulanmasyla rasyonalizm, sensualizm, emprizm, intisyonizm gibi farkl bilgi kuramlar ortaya kmtr. Bilginin deeri nedir? Bildiklerim doru mudur, deil midir? Doru nedir? Tarzndaki sorularn cevabn tekil edebilecek olan dogmatizm, septisizm, rlativizm,
pragmatizm, pozitivizm gibi retiler gelimitir. insan kendini gelitiren insan olduu iin, bundan da bir deerler felsefesi kmtr. Deerler, biri ahlaki, dieri de estetik olmak zere ikiye ayrlr.

Ahlak felsefesinde iyi ve kt ile iyinin lsnn neye gre belirlenebilecei sorgulanmaktadr. Ayrca insan davranlarnn bir gayeye gre yaplp yaplmad, bu davranlarda insann hr olup olmad, insan iradesinin eylemlerine nasl yansd, vicdan, sorumluluk, ykmllk, sululuk, mutluluk gibi kavramlarn ne demek olduu sorgulanmaktadr. Ahlak felsefesi, teorik ve pratik ahlak olarak da ikiye ayrlmaktadr.
estetikte ise insann gzellikle ilgili duygu ve dncelerinin aratrlp sorgulanarak bir sorunsal haline getirilmektedir.

Gzel nedir? Gzelliin ls neye gre belirlenir? iyi ile gzel arasnda bir ba var mdr? Gzellik deiken midir? Gzelle sanatn ilgisi nerede balar? Sanat ile ahlak arasnda ilgi kurulabilir mi? Sanat sanat iin mi yaplr, yoksa toplum iin mi? Bu tarz sorulara cevap arayan felsefe problemine estetik felsefe ad verilmitir. balangtan bu yana eitli konularda gr bildiren filozoflarn bu grlerinin kronolojik olarak aktarld felsefe alanna da Felsefe Tarihi denilmektedir.

Felsefe Tarihinin Kaynaklar

Felsefe Tarihi ile ilgili kaynaklar iki ksmda deerlendirilmektedir. Bunlardan ilki doxografiler olarak adlandrlan ve filozoflarn grlerinin aktarld eserlerdir ki bunlarn en banda Aristoteles‟in Metafizik isimli kitabnn ilk blm gelmektedir ikincisi ise filozoflarn hayatlar ve eserlerinden sz eden biografik eserlerdir ki bunlarn en nemlisi de M. S. II. Asrda yaam olan Laetriuslu Diogenes‟in Biografi eseridir.


alntdr
Alnt ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in am olduu son Konular Aada Listelenmitir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.snf 2014 bahar dnemi btnleme... Erzurum Atatrk litam EyMeN&TaLhA 0 6600 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.snf 2014 bahar dnemi btnleme... Erzurum Atatrk litam EyMeN&TaLhA 0 4333 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.snf 2014 bahar dnemi btnleme DN... Erzurum Atatrk litam EyMeN&TaLhA 0 5399 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oru ve ocua kazandrdklar ocuk ve Aile Sal Hdimul slam 3 2984 14 Temmuz 2015 11:23
ocuk eitiminde ceza hi mi olmamal? ocuk ve Aile Sal EyMeN&TaLhA 0 2654 14 Temmuz 2015 11:03

Alt 20 Mays 2015, 09:16   Mesaj No:2
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

2.nite



2. PRESOKRATiK DNEM (NATURALiST DNEM)

2.1. Theologlar

Yunan dncesinde evren hakknda ilk dnceyi gelitirenler, theologlardr. Bunlar, mitolojiden hareketle dini dnceyi de katarak bir evren tasarm yapmlardr. Bu teologlar, Homeros ve Hesiodos‟tur

Homeros

ilyada ve Odisseia destannn da yazar olan Homeros, iirlerinde Tanr, evren, insan ve hayat hakknda sorgulamalar yapmay denemitir. Politeist bir ortamda yaayan Homeros, tanrlarla dolu bir dnyada insan iradesinin yerini tespit etmeye almtr.evrende bir dzen vardr ve bunu tanrnn deitiremeyeceini ve olan biteni insanla tanr ortaklaa yapar. O, dnyadaki ktl tanrlarda deil insanlarn kendilerinde aramalar gerektiini, Zeus‟un dilinden aktarmaktadr. ayrca yine bu iir ve destanlarda ahlaki konular zerinde de durmaktadr.

Hesiodos

Hesiodos, Homeros‟tan yaklak yz yl sonra yaam olup, Theogonia adnda yazd kitabnda tanrlardan bile nce kaos bulunmaktayd. Khaos, esneyen boluk, hilik, bo mekan ve zaman, kendisinden btn varolanlarn meydana gelecei karmaa, dzensizlik demektir. Hesiodos, khaosun yannda iki ilke veya gten daha sz eder ki bunlardan biri dourgan ilke olan dii Gaia (yer, toprak), dieri de dourtucu ilke olan erkek Eros‟tur.

2.2. Tabiat Filozoflar

2.2.1. Milet Okulu

2.2.1.1. Thales (M.. 625-545)

fizik (tabiat) ve astronomiyle ilgilenen bir filozoftur. Thales, varlklarn meydana geldii „ana madde‟ (arche) sorunu zerinde ilk kez duran ve bunu yaparken de Hesiodos‟un teolojik izahlar dnda kendi gzlemlerine dayanarak ve bu gzlemlerini rasyonel bir tarzda aklayarak ortaya koyan ilk filozof olarak bilinir. Thales, evrendeki btn varlklarn ana maddesinin „su‟ olduunu ileri srmekteydi.Thales‟e gre “yeryznde varolan her ey Tanrlarla doludur”. O, bunu derken muhtemelen, varln meydana geldiini savunduu suyun, her eye canllk veren bir ilke olmasn ve her eyin znde bulunmasn kastetmitir. Thales bundan baka, M. 585 ylnda gnein tutulaca tahmininde de bulunmutur. Yine Thales, suyun evreni tamamen kaplayan bir genilikte olduunu kabul ederek, dnyann da suyun zerinde (okeanos) yzdn iddia etmektedir.

Anaximandros (M.. 611-546)

Miletli Anaximandros, hem astronomi hem de corafyayla ilgilenen bir dnrdr. Bu filozofa gre, arche sonsuz, snrsz, tanmlanamayan, ne olduu tam olarak bilinmeyen bir madde olan „apeiron‟dur. Varlklar, sonradan apeirondan ztlar halinde karak doal durumlarn alr ve tekrar apeirona dnerler.

Bylece apeirondan meydana gelen her varln ayn zamanda kart da meydana gelmi olur ve bu kart ile varlklar birbirlerini snrlam olurlar. rnein scak souk ile karanlk aydnlkla vs. Ona gre btn canllar balangta suda yaamaktaydlar ve tm evren, suyla kaplyd. Daha sonra meydana gelen sarsntlarla yeryz ekilleri olumaya balaynca, yksekliklerdeki sular ekilmeye balad. Sular ekilince baz balklar ykseltilerde kaldlar ve karada yaayabilmek iin deiiklie uradlar.

Grld gibi bu filozofun en nemli ynlerinden biri de onun evrim teorisinin ilk savunucusu olmasdr.

Anaximenes (M.. 585-525)

Milet Okulu‟nun son filozofu olan Anaximenes de tabiatla ilgilenmi ve doada var olanlarn hava dan meydana geldiini idda etmitir.ona gre doadaki temel maddeler havann deiik derecelerdeki skma ve gevemesinden meydana gelir. Anaximenes, ana madde olan hava ile ruh kavramnn felsefeye girmesine yol am ve evrende canl cansz ayrmna ilk kez yer vermitir.o nefesle ruhu e tutmutur.nefes alan canllar ruh alp ruh verirler iine ve ruh tamamen gittii zaman lrler.nefes alamayanlar ise canszdr.

Pythagoras (M.. 580/590-500)

Pythagoras da Empedokles gibi by ve Tanr gibi konularla megul olmu bir filozoftur.fikirleri dinsel eler ierdii iin herkes tarafndan kabul edilmitir.kendisine filosofos (filozof=hikmeti seven) lakabn takmtr.Matematiki olduu iin retisi saylara dayal olup, evreni saylarla aklamaya almtr. Ona gre arche, saydr. Btn varln esas olarak bir (1) saysn kabul ederdi. Bir olan varlk da Tanr‟ dr. “iirle anlatm yntemi” diye bilinen zl anlatm metodu, Pythagoras‟ a dayandrlmaktadr. Anlalaca zere say, hava ve su gibi somut deil soyuttur. Dolaysyla Pythagoras, arche olarak soyut bir kavram kabul etmi olmaktadr. Ona gre, evrenin znde matematik oranlar sz konusudur.

Gzellik ile matematiksel uyum arasndaki ilgiden ilk bahseden Pythagoras‟ tr. Pythagoras evrendeki uyumu mzikteki telin uzunluu ve gerginlii ile sesi arasndaki uyuma benzetmektedir. Ona gre, belli geometrik ekillere karlk gelen kimi saylarn bir takm gizemli anlamlar da vardr. rnein, drt says kareyi, kare de adaleti; iki says izgiyi, dz izgi de doruluu temsil etmektedir. Ancak unu da ifade etmek gerekir ki, en nemli saylar, birden on‟ a kadar olanlardr ve bunlar arasnda da en nemli olan bir‟ dir. nk tm saylar ve varlklar birlerin bir araya gelmesiyle olumulardr.

Saydan meydana gelen tm varlklar ztlaryla meydana gelmilerdir.Pythagoras‟ n dier nemli bir yn de, reenkarnasyonu ne karmasdr. O, bu anlayn orphik dinden almtr.Buna gre, insann bu dnyada srdrd yaamn deerine gre, lmden sonra ruh, yeni bir bedende, yeniden ortaya kacaktr. Bu beden insan, hayvan veya bitki de olabilir. Bu nedenle Pythagoras ve Pythagoraslar et yemekten, canl ldrmekten, kurban kesmekten ve hatta baz sebzeleri bile yemekten kanmlardr.

Xenophanes

Xenophanes de tek Tanr‟ y kabul edenlerdendir. Tanr‟ nn insan eklinde olduunu kabul eden anlaya, antrophomorfizm denilir. Bu anlaya kendi anda iddetle kar kan filozof, Xenophanes‟ tir. Homeros ve Hesiodos‟ un, Tanrlara insanlara ait her trl kt ve irkin davranlar nispet etmesine karlk Xenophanes, Tanr kavramna ahlaki bir z kazandrmaya almakta, hatta tanrlar insan eklinde bile tasarlamamak gerektiini savunmaktadr. Ona gre sabit ve deimez, ebedi olan bir tanr vardr. Bu tanr yer deitirme ihtiyac hissetmez. Herhangi bir mekan yoktur. Her eyi yalnz kendi dncesiyle idare eder.

Herakleitos (M. . 535-475)

Efesli Herakleitos, lka‟ n anlalmas en zor olan filozoflarndan biridir. Bu yzden kendisine „Karanlk Herakleitos‟ denilmitir. Herakleitos, yer yzndeki her eyin srekli bir aka tabi olduunu ve henz asl eklini almam bir halde bulunduunu kabul eder. Ona gre, varlklar hibir zaman kesin ekillerinde deillerdir, srekli olarak deiirler ve deieceklerdir. Herakleitos, evrendeki bu srekli deiimi mehur “bir nehirde iki kere ykanlmaz” sz ile zetlemektedir.ona gre evrende deimeyen tek ey, srekli olan deiimdir. Deiim, evrende srekli bir
olu salar. Deiimin ana ilkesi evrenin ruhu (klli ruh) anlamna gelen Logos‟ tur. Deiimin sembol ise atetir.

Parmenides (M. . 6. yy. sonlar 5. yy. balar)


Parmenides, Herakleitos gibi, evreni gerek olan ve grnte olan diye ikiye ayrmtr. Gerek evren, tek ve birlikli olan ve asla bir deimenin yaanmad evrendir. Grnler dnyas ise, srekli bir deime ve ak iinde olan dnyadr. O, gerek dnyann aklla, grnler dnyasnn ise, duyularla bilineceini dnmektedir. Filozofa gre „varlk vardr, yokluk ise yoktur‟ . Parmenides‟ e gre, varlk ve dnce ayn eydir. Dolaysyla var olmayan ey dnlemez ve kavramlarla ifade edilemez. Ona gre varlk, paralardan meydana gelmi deildir, blnmez, deimez ve hareketsizdir, bundan dolay da birdir. Bu ise bir olan Tanr ile bir ve ayn eydir.

Zenon (M. . 495- 430)

Zenon, Parmenides‟ in rencisi, Gorgias‟ n hocasdr. Zenon, mehur bir mantkdr. Mantk, Sofistlerin icad olup, ikna edici esaslar ieren ve delilleriyle muhalif dnceleri zor bir duruma getirebilen bir zellie sahiptir. Mantklarn esas dnceleri u cmlede zetlenebilir. “Ebedi varlktan baka her ey grntden ibarettir. Her eye sahip olan bu ebedi varlktan bakas, hibir ey deildir.”

Her ne kadar mantk ilkeleri ilk kez Sofistler tarafndan belirlenmise de mantkta olduka nemli olan ve Pythagorasclardan geldii bilinen sonsuz kklk ve sonsuz blnebilme kavramlarn kendine konu yapan ve sonsuzluk kavramnn zorluklarn gstermeye alarak bu kavramn ihtiva ettii aporie(zmlenemezlik-kmaz) ve antinomileri(eliki) ilk defa bulan filozof, Zenon‟ dur. Eleal Zenon, bu glkleri, hocas Parmenides‟ in grlerini desteklemek iin kullanmtr. Zenon‟ un ileri srd deliller unlardr: Bir cismin sonsuzca blnebileceini varsayalm.

Sonsuza kadar blnebilen bu paralar, ya mekanda bir yer kaplamazlar veya ne kadar kk olurlarsa olsunlar yer kaplarlar Zenon‟ un, hareketin bulunmadna ilikin bir rnei de hareket eden ok‟ un aslnda hareket etmediini savunmasdr. Bir ok atldktan itibaren, hareketinin her annda bir noktada durmaktadr.

Bu durma noktalar, okun sanki hareketli olduunu gstermektedir. Hareketinin bir annda durur halde olan bir ok, hareketinin btn anlarnda da durur haldedir. Demek ki hareket konusunda da glkler bulunmaktadr. Zenon‟ un bu tarz mantk oyunlarna antinomie denilmektedir


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 09:32   Mesaj No:3
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

2.NiTE



DEMOKRTOS(Atom):Dnce tarihinin bilinli LK mataryalist ve ataist filozofudur.

PROTAGORAS:Dnce tarihinde rlatavizmi LK defasistemetik sayablecek bir eklde ortaya koyan kiidir

PRATAGORAS:Yunan dili zerindeki LK bilimsel almalar gerekletirmitir.

SOFSTLK: Felsefe tarihinde LK peci akmdr

1. PLRALiSTLER

1.1. Empedokles (M. . 492-432)

Empedokles, gizemli bir hayat yaam, din konusunda grler ileri srm, ruh gn savunmu bir insand.

Kendisinden sonra ortaya kan sistemli felsefe dneminde ok etkili olan drt unsur teorisi‟ (anasr- erbaa) bu filozofa aittir. Bu unsurlar, toprak, hava, su ve atetir. Ancak bu unsurlarn kendilerinde baka varlklar meydana getirecek bir g bulunmadn kabul eden Empedokles, bu drt unsurdan dier varlklarn meydana gelmesini salayacak, onlar birletirecek veya ayracak isel olmayan iki g kabul etmektedir.

Ona gre evrende egemen olan bu iki gten biri ak yani cazibe, dieri nefret yani ahenksizliktir. te bu iki gcn mcadelesi srasnda ak, her eyin varolmasna ait hareketi meydana getirir. Nefret ise, bu hareketi engeller. Bu mcadele srasnda balangta bulunan kaosa ak tanras Afrodit mdahale ederek, dzensizlie son vermi ve evrene bir dzen hakim olmutur. Daha sonra nefret bu dzenlilii bozmu ve unsurlar birbirlerinden ayrlmlardr. Bu mcadele sonsuza kadar srp gidecektir

1.2. Anaxagoras (M. . 500-429)

O, varln belirlenemeyen, kark ve ne olduu bilinmeyen bir kaynaktan ktn iddia eder. Anaxagoras, balangta evrenin tam bir kaos halinde bulunduunu, bu kaosa, kaosun dnda bulunan Nous‟un mdahale ederek belli bir plan dorultusunda bir dzen verdiini belirtmektedir. Ona gre, Nous ncesiz ve sonrasz bir kuvvet olup bununla birlikte yaratc olmayan, yalnzca dzenleyici nitelii bulunan bir Tanr‟dr. Kaos ierisinde bulunan paracklar da Nous gibi ncesiz ve sonraszdrlar. Bu paracklara Anaxagoras spermata‟ (tohum-unsur) adn vermektedir

1.3. Demokritos (M.. 460- 371)

Hakknda fazla bir bilgi bulunmayan Leucippos‟un rencisi ve atom teorisinin kurucusudur. Demokritos, dnce tarihinin bilinli ilk materyalist ve ateist filozofudur. Ona gre madde blnemeyen ve saylar bilinmeyen kk paracklardan meydana gelmitir ve buna atom denmektedir. Atomlar ezelden beri srekli hareketli olup devaml olarak birbirlerine arparlar, birleirler, kme tekil ederler, birbirlerinden ayrlr ve uzaklarlar. Bylece evrendeki olu ve bozulu yani her eyin meydana gelmesi veya yok olmas bu birleme ve ayrmalarla aklanabilir. Ne varl ne de olu ve bozuluu meydana getiren metafizik bir g vardr. Madde var edilmemitir ve ezelidir. Evrendeki bu olu ve bozulu tamamen zorunluluk kanunlar ve mekanik bir ileyie tabidir. Atomlarn bir takm asli zellikleri bulunmaktadr; bu zellikler, sertlik, byklk-kklk, ekil ve harekettir. Her atom, maddenin artk blnemeyen en kk parasdr.

Atomun blnememesinin nedeni, blnemeyecek kkle ulamas deil, sert olmasdr. Atomlar bir araya gelip birlikli btnler oluturunca, bu btnlkte, atomun aslndan olmayan renk, ses, koku, scaklk-soukluk gibi nitelikler aa kar. Bu nitelikler, sadece duyu organlaryla alglanabilen ve duyu organlar olmadan dnlemeyen niteliklerdir.

Demokritos, ahlak anlaynda ise olduka tutarldr. Akla dayal bir ahlak anlay benimseyen Demokritos‟a gre insan, ar isteklerin esiri olmamal, baz isteklerini aklla engellemeyi bilmelidir. Yine insan, kendi karn deil, btnn karn gzetmelidir.

Demokritos‟un ruh anlay da genel felsefi sistemine uygundur ve ona gre insan ruhu da atomlardan meydana gelmitir.

2. ANTROPOLOJiK DNEM

2.1. Sofistler

Bu dnrler mantkla daha bilimsel bir tarzda ilgilenmilerdir. Dncelerin analizi yoluyla mantk ve ikna yntemlerini retirler. Protagoras, Gorgias ve Ceoslu Prodikos‟tur. Protagoras, felsefede; Gorgias, retorik ve gzel konuma hocalnda; Prodikos da ahlak konusunda ve airlikte hret kazanmlardr. te sofistlerin esasta yaptklar i, isteyenlere hitap etme, yani konuarak insanlar etkileme sanatn para karlnda retmekti. Sofistler bundan baka psikoloji, tartma, gzel konuma (hitabet) dersleri de veriyorlard.

2.1.1. Protagoras (M.. 480-410)

Protagoras, metafizik fikirleri, yani varln geneline ve ilk nedenlere dair yaplan aratrmalar uygun grmyor; felsefeyi, sadece kendisini ve bakalarn mutlu etmeyi ama edinen siyaset (idare etmek) sahasna indirgiyordu. Protagoras‟ n felsefi dncelerini en iyi insan her eyin lsdr cmlesi ifade eder. Bu cmle, anlalaca gibi, bilginin duyularla elde edildiini ve gerekliin insandan insana deieceini anlatmaktadr. Buna gre tek bir gereklik deil, insan saysnca gereklik vardr. Doru bir tane deildir. Herkesin dorusu kendine aittir. Doru, kiiye gre u anda alglanan, duyulan ve istenilen eydir. Bu da tam anlamyla bir rlativizmdir. Dnce tarihinde rlativizmi ilk defa
sistematik saylabilecek bir biimde ortaya koyan Protagoras‟ tr. Bu greci yaklam, genel anlamda sofistlerin, phecilikleriyle de balantldr.

Bunun felsefi literatrdeki ad septisizmdir. Protagoras, etkili hitabet yoluyla muhataplarn ikna etmek iin dil almalar yapmtr.

2.1.2. Gorgias (M. . 483- 376)

Gorgias da ayn fikirlerin daha yzeysel ve daha lml bir ekilde taraftaryd. Onun en byk iddias, zellikle gzel konuma (hatiplik) konusundayd. Onun varlk konusunda ileri srd iddialar olduka farkldr.

Buna gre,

a) gerek anlamda varlk yoktur.
b) olsa da bilemeyiz.
c) bilsek de bakalarna aktaramayz. bu ifadelerden de anlalabilecei gibi o, rlativist bir dnr olmaktan ok, nihilist bir filozof olarak deerlendirilebilir.

2.1.3. Prodikos (M.. 465- 399)

Platon‟ un da kendisine sayg duyduu Prodikos, zellikle ahlak konularyla ilgilenmitir. Herkl‟ , bir yannda erdem, dier yannda zevk ve elence yolu olduu halde tasavvur eden hikaye, bu filozofundur. Platon, bu filozofun dil oyunlaryla ilgilenen, bilgi bir retmen olduunu parayla ders vermek zere bir okul atn ve bu okul sayesinde de zengin olduunu syleyerek eletirir. zellikle e anlaml ve e sesli szckler konusunda almalar yapmtr. felsefe tarihinde oka tartlm szleme teorisi ve kuvvet teorisinin ilk biimini sofistler ortaya koymulardr.

2.1.4.1. Szleme Teorisi

Bu teori Protagoras ve Antiphon tarafndan ileri srlmtr. Teoriye gre, varlklar ierisinde d dnyaya kar en savunmasz olan varlk insandr.

2.1.4.2. Kuvvet Teorisi

Bu teori Thrasymachos ve Kallikles tarafndan savunulmutur. Thrasymachos‟ a gre adalet diye bir ey yoktur sadece iktidar iin kuvvetli ile zayfn yapt mcadele vardr. Kanun denilen ey de kuvvetlilerin gszleri egemenlikleri altna almak iin uydurduklar iktidar aracdr. Adalet de gllerin koyduu kanunlara uymaktan baka bir ey deildir. Buna gre devlet, iktidar urunda yaplan bir mcadelenin rndr.
Kallikles‟ e gre ise aslnda adalet yoktur, yalnzca aklllar ve aptallar vardr. Kanun, zayflarn, gllerin glerini kendilerine kar kullanmalarn engellemek iin uydurduklar hilelerdir. Baka bir sofist olan Kritias da dinin menei hakknda gr ileri srerek yksek kuvvetlere tapmann, dllendiren ve cezalandran tanrlarn varln savunmann tamamen insan zihninin rn olduunu sylemitir.

3. SOKRATES VE SONRASI DNEM

3.1. Sokrates (M.. 469- 399)

Sokrates yaad gibi dnen ve dnd gibi yaayan, savunduu dnceleri hayatna aktaran, hatta bu uurda hayatn feda etmekten ekinmeyen bir filozoftur. Sokrates 70 yanda idam edilmitir. damn grnen nedenleri Sokrates‟ in Atina‟ ya yeni tanrlar getirmesi ve Atina‟ nn dini yapsn deitirmek ve genleri farkl dncelerle ifsat etmek sulamasdr. Gerekte yarglamann asl nedeni ise Atina‟ daki ynetimi yanl uygulamalarndan dolay srekli eletirmesidir. Bir dier nemli neden ise Peloponnes savandaki baarlarna ramen bir frtnadan dolay yenik saylan komutanlar halk meclisindeki yarglama srasnda tek bana savunmasdr. Bu nedenlerle yarglanarak idam edilmitir. Sofistler mutlu olmak amacyla insann kendisini incelemesini tavsiye ediyorlard. Sokrates ise insann kendisini incelemesine, bireysel mutluluu dikkate almadan, toplum mutluluuna katkda bulunmak zere doru, namuslu ve ahlakl olmas iin taraftardr. Sokrates iin her ey ahlaka balanmal, her eyin gayesi, hedefi ahlak olmaldr. Xenophanes bu hususta yle demektedir: Sokrates bir dakika durup dinlenmeksizin iyilik ve ktlk, doru ve yanl eylem, cesaret ve korkaklk hakknda incelemelerde bulunuyor, bunlar ayrt etmeye alyordu.

Aristoteles ise, Sokrates‟ in byk bir ahlak hocas olmaktan ok, gl bir hatip olduu inancndadr. Aristoteles bu hususta unu sylyor: Sokrates bir eyi tasvir etmek iin, rencileri bundan yararlanp gerei olduu gibi, tam olarak anlayabilsinler diye kelimeleri gayet iyi ve yerinde seiyor, hibir eyi kapal brakmyordu.

3.2. Sokrates‟ te Bilgi ve Yntem

Sokrates‟ in bilgiye ulama yntemi, insanlarn nce bir ey bilmediklerini alayc bir tarzda ortaya koymas, daha sonra da onlarn aslnda her eyi bildiklerini, kendilerine sorular sorarak verdikleri cevaplarla aa karmasyd.

nk Sokrates‟ e gre insanlar doutan bilgi ile gelmektedirler, ancak bu bilgi zihinde sakl durumdadr. Sokrates bylece bir rasyonalizme ulamaktadr. Ona gre gerekler ruhta uyku halinde bulunur. Bunlar tam bir ustalkla, sabr ve sakinlikle hareket ederek aa karmak gerekmektedir. nsanlar, kendileri farknda olmadan, ustalkla konuturur ve bazen iddia ettiklerinin tersini de onlara syletebilirdi. Onlara, sylemek istemedikleri eyleri sylemi bulunduklarn, kabul etmedikleri eyleri kabul eder gibi grndklerini itiraf ettirirdi. Buna ironi yntemi‟ denmektedir. Bu ekilde Sokrates, herkesle alay ederek onlara gerek bilgi ve erdemi retmekte olduu dncesindeydi. Sokrates‟ in sorular sorarak insanlarn bilmediklerini sandklar eyleri kendilerine syleterek bildiklerini ortaya koymasnda kulland ynteme de maiotik (dourtma) yntemi denmektedir.

3.3. Sokrates‟ ve Ahlak

Sokrates‟ e gre ahlak lka‟ daki genel anlaya uygun olarak, mutlu olmann kurallar eklinde ortaya konulabilir. Sokrates‟ in hayat felsefesinde ve yaam tarznda iinde duymu olduunu iddia ettii sesin nemli bir yeri vardr. O, buna daimon adn verir ve bu sesin kendisini hatalardan kurtarp iyiye ynelttiini syler. Sokrates Delphoi tapnann giriinde yazl olan kendini bil‟ ifadesini hayat boyunca dstur edinmi ve kendini tanma konusunda daimonionunun sesine kulak vermi, inand gibi yaam, yukarda da belirtildii gibi, inand gibi yaama uruna hayatn kaybetmitir.

Bu onun kendisiyle olan uyumunu gstermesi asndan olduka nemlidir. yleyse Sokrates‟ e gre mutluluk, insann i huzurunu kurabilmesi, kendi kendisiyle uyumlu olmas demektir.

3.4. Sokrates‟ Bilgi ve Erdem ilikisi

Sokrates‟ in syledii en bilinen dncesi bilgi erdemdir‟ ; dieri de hi kimse bilerek ktlk ilemez‟ eklindedir. Erdem olan bu bilgi nedir Sokrates‟ e gre bilginin erdem olmas demek neyin iyi neyin kt olduunu bilmek demektir. Sokrates hi kimsenin bilerek ktlk yapmayaca kanaatindedir. Sokrates‟ e gre ktlk yapmak bir hatadan bir bilgisizlikten ileri geliyor. yleyse insan erdemli yapan akln doru ynde kullanabilmesidir. Yani insan, iyinin ne olduunu bilirse, ktden kaar; ktnn ne olduunu bilirse iyiye ynelir. Ona gre lm ya yok olmaktr; veya yeni bir hayata balamaktr.


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 09:48   Mesaj No:4
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

3.NiTE

ARSTOTELES:felsefe tarihinde MANTII bir bilim olarak LK defa ortaya koyan kii.

ZENON:LK dil felsefesinin bu kii tarafndan yapld sylenr.

DNCE TARHNDE LK DEFA SSTEMATiK OLARAK DNYA VATANDALII ANLAYIINI ORTAYA ATANLAR STOALILARDIR

1. Sokratesi Okullar

Sokratesin rencileri tarafndan kurulan Elis-Eretria Okulu ve Megara Okulu bulunduklar yer itibariyle adlandrlan okullar olup, fikirleri fazlaca yaylmadan kaybolmulardr. Bulunduu yere gre isimlendirilen dier bir okul olan Kyrene Okulu ise dierleri gibi kaybolup gitmemi, onlara nazaran daha ok tannmtr. En fazla tannan olan Kynik Okulu, yaam biimlerine gre adlandrlm ve etkileri uzun sre devam etmitir.

1.1. Megara Okulu

Kurucusu Megaral Euclides‟dir. (M.. 330- 275) Sokrates‟in ahlak prensipleriyle Elea Okulu‟nun varlk retisini birletirmeyi ama edinmitir. Sonuta varln birlii anlay ile ahlaki fikirlerin gerekliini birletirerek gerek olan tek eyin varlk veya iyilik olduunu savunmutur. Ona gre bir olan‟ iyidir. Bu okulun bir baka bilinen yn eristik (didiimcilik) sanatn gelitirmeleridir.

1.2. Elis-Eretria Okulu

Kurucusu Elisli Phaidon‟dur. (M.. 400?- ?) Bu ekol da ahlak konusuyla ilgilenmi ve erdemli olmay aratrmtr. Sofistlerin pratik yaam tarzlaryla Sokrates‟in mutluluk ve bilgi anlayn bir araya getirmeyi denemilerdir.

1.3. Kynikler

Dzenli ve temiz bir hayat srmedikleri ve dnyalk olarak hibir eye sahip olmadklar, bu yzden de sokaklarda yattklar, yrtk elbiselerle dolatklar iin kendilerine kpeksi‟ anlamna gelen kynik denilmitir. Temelde insann dnyadan ve baka insanlardan beklentilerinin en aza indirgenmesi gerektiini savunurlar. dnya vatandaln savunmulardr. En nemli temsilcilerinden biri olan Sinoplu Diogenes (M.. 412-323), bir fda yaamasna ramen hikmetli szler syledii iin Byk skender‟in dikkatini ekmi ve Byk skender kendisine bir takm ltuflarda bulunmak istediinde, dnya nimetlerine ilgisi olmayan Diogenes, ona glge etme baka ihsan istemem diyerek tarihe gemitir. okulun dier en nemli temsilcisi olan Antisthenes dir. o ''Kendi kendisiyle yetinen, bakalarna bal olmayan, i huzuru veya ahengine ulam olan, toplum kurallarn hie sayan, doaya uygun bir hayat sren kii mutlu saylr. Bu bakmdan aile ve toplum balarn nemsemez. nk ona gre asl mutluluk, bireyin mutluluudur''. tezini savunmutur. Antisthenes‟in bilgi anlayna gelince; ona gre gerek bilgi btnde deil, artk blnemeyecek kadar kk parada aranmaldr.

1.4. Kyrene Okulu

Bu okul Sokrates‟in rencilerinden Aristippos (M.. 435-355) tarafndan memleketi olan Kuzey Afrika‟daki Kyrene kentinde kurulmutur. Kyniklere nispetle daha rahat, neeli ve lml bir hayat grne sahiptirler.Aristippos hedonist bir ahlak anlayna doru gitmitir. Aristippos da Antisthenes gibi asl bilginin insan konu eden bilgi olduunu kabul eder. Aristippos, zevke nem verip, aclardan uzak kalmay tavsiye eder.

2. Platon (M.. 427-347)

Platon, aristokrat bir ailenin ocuu olarak Atina‟ da domutur. Asl ad Aristokles olup, geni gsl olmasndan dolay jimnastik retmeni tarafndan kendisine Platon ad verilmitir. Gelecekte Atina‟ y ynetebilecek bir tarzda ciddi bir eitim almtr. Platon gezgin bir dnr olarak Msr‟ a gitmi ve burada matematik ile astronomi bilimlerini tahsil etmitir.Platon Atina‟ ya dnerken Aiginal esir tccarlarnn eline dm, ancak kendisini tanyan Kyreneli bir filozof olan Annikenes kendisini satn alm ve zgrln iade etmitir.

platon nun Eserleri

Platon‟un eserleri genel olarak drt dnemde ele alnmaktadr. Eserlerinde kulland slup daha ok diyalog tarzndadr. Bu slubu Sokrates‟in yntemi olarak benimsemitir.

2.1.1. Genlik Dnemi Eserleri

Bu dnem yazd eserler Sokratik diyaloglar olarak da isimlendirilir. lk eserleri olmasndan dolay Platon‟un diyaloglarnda konuturduu bakarakter Sokrates‟tir. Sokrates‟in dnceleri n plandadr. Tpk Sokrates gibi Platon da muhatabn belirli bir sonuca doru ynlendirir. Fakat ak ve kesin bir sonuca ulamaz; sonu okuyucuya braklr. Bu dnem yazd eserler arasnda Apologie, Kriton, Lakhes, Charmides, Lysis, Euthyphron, Politeia‟nn ilk kitab, Kk Hippias ile Protagoras yer alr.

2.1.2. Gei Dnemi Eserleri

Bu dnem eserlerinde Platon‟un, yava yava Sokrates‟in etkisinden kurtulma abasnda olduu grlr. Gei dnemi eserlerinde dikkat eken husus sonularn ak bir ekilde ortaya konulmasdr. Bu eserlerde Platon‟un sanat kiilii de kendini gstermektedir. Gorgias, Menon, Phaidros, Symposion ve Phaidon genlik dneminde yazd eserler arasnda bulunur.

2.1.3. Olgunluk Dnemi Eserleri

Platon‟ un kendi kiiliini bulduu ve artk fikirlere tamamen kendisinin egemen olduu eserlerdir. Bu grup eserlerde felsefenin yannda bilimsellik de gze arpmaktadr. Theaitetos, Parmenides, Sophistes, Politeia‟ nn dier blmleri ve Politikos gibi eserleri bu dneminde yazmtr.

2.1.4. Yallk Dnemi Eserleri

Platon‟un mrnn sonuna doru yazm olduu kimi fikirlerini ksmen deitirip ksmen de gelitirdii dnemdir. Bu dnemde yazm olduu en nemli eser Nomoi‟dir. Trkemize Kanunlar/Yasalar‟ eklinde tercme edilmi olan bu kitap, ideal devlet anlayn gelitirip, baz ilavelerle yazd en son eseridir. Ayrca Kritias ve Timaios da bu dnem yazlmtr.

2.2. ideler ve Varlk retisi

Platon, durmadan deien bu evrenin ilk varlk sebeplerini aratrrken sadece bir Tanr‟nn varln kabul etmi, fakat bu evrende bulunan btn varlklarn ebedi birer idesi bulunduuna da inanmtr. Platon her olayn, her fikrin, her hissin, her kurumun, ksacas evrende mevcut her eyin arkasnda sonsuz, yok edilemeyen, bozulamayan, sonsuzluun kucanda yaayan birer ide (misal) varsaymaktadr. Yeryznde grdmz her ey, idelerin ancak geici bir yansmasndan, kt bir kopyasndan baka bir ey olmayp bir sre iin yaamakta, hareket etmekte, dolaysyla var olmakta sonra kaybolmaktadr. Sonu olarak Platon‟un ideler retisi iki ayr evrenin var olduunu savunmaktadr.

Bunlardan biri, bizim de iinde bulunduumuz eyalar, glgeler, olaylar ve olgular evreni, dieri ise bu evrenin tesinde var olan ve her eyin aslnn, mkemmel halinin birer ide olarak var olduu ideler dnyasdr. Platon‟un biri grnler alemi, dieri de ideler alemi olmak zere iki alemi kabul ettii grlmektedir. zerinde yaadmz bu dnya, Platon‟a gre grnler alemidir ve gereklii yoktur. Asl gerek alem, ideler diye isimlendirdii alemdir. Platon‟a gre ideler alemi cansz ve statik bir yer deil, aksine canl ve yaratc bir yapya sahiptir. Madde ise aslnda Platon‟a gre bir hitir. Her trl vasftan yoksun, varolandan ok var olmayan diye nitelenebilecek bir yapya sahip olan madde, Platon‟a gre bo mekandr. te bu canl ideler alemindeki ideler, etkilerini bu bo mekana gnderir, bu bo mekanda bulunan madde de gnderilen bu etkilere gre ekillenir. Bu bo mekana gnderilen ideleri somut varlklar halinde ekillendiren ise Platon‟un Mimar Tanr gibi nitelendirdii Demiurgos‟tur.Demiurgos, yaratc bir tanr deil, var olana yani idelere maddi anlamda ekil veren bir Tanr‟dr.

2.3. Platon‟ da Bilgi ve Ruh Teorisi

Platon, Protagoras‟n insan her eyin lsdr anlayna itiraz ederek btn bilgilerin sbjektif nitelikli olamayacan, aksine objektif bilgilerin de bulunduunu kabul etmektedir. Ona gre gerek bilgi bu objektif bilgidir.

Bunun kant da matematik bilgilerdir. rnein, zihnimizin dnda 2‟ rakamn gsteremeyiz yani duyularmzla rakamlarn varln bilemeyiz veya 22=4‟ darda somut olarak gsteremeyiz. Ama herkes tarafndan matematiksel rakamlar bilinmektedir. yleyse Platon‟a gre bilgi a priori olarak zihnimizde mevcuttur. Bununla birlikte bu akli bilgilerin ortaya kmas iin duyulara ihtiya bulunmaktadr. Platon‟a gre asl bilgi, bir kavram altnda toplanan bilgi olduu iin, nesne ortadan kaldrlsa da kaybolmayan, hep zihnimizde olan bilgidir. Dolaysyla bilgi, nesnelerle ideler arasnda hatrlama yoluyla ba kurup, tikelden hareketle tmele yani nesnelerden kavramlara ykselmek ve bu, udur‟
diye hkm vermek ve nesneyi bir kavram grubuna dahil etmektir. Platon bilginin a priori olduunu savunan ilk dnrdr.

Ruhun lmszl problemi Platon felsefesinde nemli bir yer kaplar. nk Platon‟a gre insan buna inanmakla bir ey kaybetmez; bu yzden inanmak inanmamaktan daha iyi ve faydaldr. Hatrlama, ruhun nceden var olmasnn kant olduu gibi, lmezliinin de kantdr.

Platon orphik dnceden etkilenmesine ramen ruhun bir bedenden kp baka bir bedene girmesinden sz etmemi yani ruhun reenkarne olacan benimsememitir. Aksine ruhun bedenden ayrldktan sonra tekrar ideler dnyasna dneceini ngrmtr.

2.4. Platon‟ da Psikoloji

Platon ruhu ayr ilevi olan bir btn olarak dnmektedir. Platon‟a gre ruh adeta bedenin btnne yaylm bir varlktr.

BRNCS ruhun en aa ilevi insan istemedii eylere de srkleyebilen zorlayc anlamndaki ilcalardr. Bunlar bedenin en aa ksm olan ayaklara karlk gelmektedir.

KNCS te bu esaretten kurtarabilecek ikinci bir ruh ilevi iradedir. Platon‟a gre irade, bedendeki kalbe tekabl etmektedir. Eer irade ilcalar kontrol altna alabilirse insan hataya dmekten kurtulabilir. Ama eer irade ilcalarn boyunduruu altna girerse o takdirde yanltan kurtulamaz.

NCS Bu bakmdan nc bir ruh ilevine ihtiya vardr ki bu da akldr. Platon‟a gre ruhun en nemli gc akl olup, dier tm ruh ilevlerini akl kontrol altna alabilir. Akln kontrolnde olan insan ayn zamanda erdemli iler de yapabilir. Bu insan ayn zamanda mutlu insandr. Platon akl da bedendeki en st blm olan baa karlk gstermektedir.

2.5. Platon‟ un Ahlak retisi

ncelikle belirtilmesi gereken husus Platon‟un ahlak anlaynn mutu olduudur. Bu, lka‟n karakteristik ahlak anlaydr. Platon ahlak retisini bu anlay dorultusunda ortaya koymutur.

Platon‟a gre iradeyle yaplan fillerin asl gayesi iyiyi istemektir. iyilik yapmak insan mutlu klar, ktlk ise mutsuzlua neden olur. Ġyinin ve ktnn ne olduunu anlamann yolu ise erdemli olmaktan geer. Platon‟un ahlak anlaynda temel kavram erdemdir. Erdem ruhun iyi durumda olmasndan baka bir ey deildir (eudaimonia). erdemi belirleyen de insann akldr.

Aslnda Platon‟un ahlak anlay Tanr‟ya benzemeyi esas alan bir ahlak retisidir. Buna gre insanlarn grevi Tanr‟ya benzemektir. nk Tanr‟da byklk, g, iyilik, gzellik ve gereklik fikirleri, ikindir. Bunlarla tam anlamyla donanmak ancak Tanr‟ya aittir. nsanlar bunlara belirli oranda uyarlar. rnein Tanr adildir; adalet ve doruluk ancak Tanr‟dadr; insan adil olamaz; ancak adillerden biri olabilir. Anlalaca gibi Platon‟a gre ahlaki deerler, Sofistlerin iddialarnn aksine kendinde (itself), deimez, ebedi ve objektiftir. Grld gibi Platon en yksek erdem olarak adaleti grmektedir. Bu en yksek erdemin ortaya kmasna yardmc olan erdemler ise devlet anlayndaki snflarn
varln gerekli klmaktadr ve bu erdemler de ll olma, cesaret ve bilgeliktir.

2.6. Platon‟ da Siyaset

Platon‟un dier filozoflara benzemeyen bir yn, siyasetle uram olmas, siyaseti felsefenin bir blm kabul etmesidir.Szgelimi Pythagoras, Xenophanes, Herakleitos, Sokrates bizzat pratik siyasetin ierisinde bulunmulardr.

Sokrates hem asker olarak lke savunmasna katkda bulunmu hem de Atina meclisinde bir muhalif olarak etkili bir siyaset yapmtr. Platon tam bir aristokrat idi. Dncelerini var olan durumlarn akndan karyor, lkesinin btn felaketlerine Atina demokrasisinin sebep olduuna inanyordu. Bundan dolay o, kendi siyaset felsefesini olutururken nce yanl ynetim biimlerinden sz etmi, sonra da kendisi bakmndan ideal olan devlet modelini ortaya koymutur. Platon‟a gre aslnda kendi nerdii ynetim biimi dndaki hemen hemen btn ynetim biimleri yanltr. Bu yanl devlet biimleri unlardr:

a- Militarist (timokratie) devlet. =Bu devlet biimi askerlerin egemen olduu bir ynetim eklidir. En iyi rnei eski Isparta devletidir.

b- Pltokratie (aristokrasi) devleti. =Bu devlet biiminde zenginlik ve servet hakimdir. En belirgin rnei Gney talya‟da grlmtr.

c- Demokrasiye dayal devlet. =Bu ynetim biiminde insanlarn geleceini seilmi bir meclis belirlemektedir. Ancak bu meclislerde demagoglar tarafndan ska yanl ynlendirmeler yaplmaktadr.

d- Tyrannie (mstebit) devlet.=Bu devlet eklinde klelik ruhu hakimdir. Yneticiler ynettikleri insanlar kle olarak grdkleri iin onlarn haklarn kabul etmemektedirler. Ancak bu yneticilerde ayn zamanda klelik ruhu da bulunmaktadr. nk her kle gnn birinde ynetimi ele geirmeyi amalamaktadr. yleyse insanlar mutlu edecek ynetim biimi nedir? Hatrlanaca gibi Platon‟a gre mutluluk, ruhun yetkin ve sakinlii (eudaimonia) ile ilgilidir. Ruh ise ona gre ileve sahipti. te, insan mutlu etmesini ngrd devletini de Platon, snfn bir araya gelmesiyle oluan bir btn olarak tasarlamtr ve adeta toplumdaki bu snf ruhtaki ileve karlk gelmektedir. Bataki akl toplumun en st snf olan yneticilere, kalpteki irade koruyuculara, aa ksmlardaki ilcalar da ii ve klelere karlk gelmektedir.

En alt snf olan iiler, aslnda en hr snf olmakla birlikte bunlarn sahip olmalar gereken tek erdem almak ve itaat etmektir.(kast sistemi zellikleri var)(kendi aralarnda evlenebilirler st leriyle evlenemezler)

kinci srada orta snf diyebileceimiz askerler (bekiler veya koruyucular) snf bulunmaktadr. Bu snfn oluturulmasndaki ilk adm devletin zel izniyle iiler snf arasndaki cesur, gl, gzel, zeki, atlgan, salkl genlerin seilip bu snfa alnmalaryla gerekleir. Askerler snfnn kendi aralarnda istedikleri gibi evlenmek, ocuk sahibi olmak ve mlk edinmek gibi hrriyetleri bulunmamaktadr. nk bu tr hrriyetler duygular n plana karp, asl grevleri olan devleti korumaktan onlar uzaklatrabilir. Her anne-baba ve ocuk devlete aittir, tpk btn mlkn de devlete ait olmas gibi. Evler, her trl mal, para ortaktr. Bunlardan herkes ortaklaa olarak yararlanabilir. Ama hi kimse kendine ait bir mlkten, ocuktan, anne veya babadan sz edemez.

En st snf ise idareciler snfdr. Bu idareciler askerler arasndaki en zeki ve akll olanlardan seilir ve devleti de hibir kanuna ihtiya duymadan kendi erdemleriyle ynetirler. dareciler daha nce alm olduklar ruh ve beden eitimine ek olarak felsefe eitimi de almak zorundadrlar. nk idarecilerde bulunmas gereken en nemli erdem anlayllk ve ynetim zekasn da kendinde bulunduran hikmet ve felsefeye sahip olmalardr. Onlar bu bilgelikle devleti olabilecek en iyi ekilde ynetme yetkisini ellerinde bulundururlar. Yneticiler snf tek kiiden deil ayn erdeme sahip birden ok kiiden oluur. idareciler de askerler gibi mlk edinme, evlenme hakkna sahip deildirler. Bunun nedeni de devlet ilerini aksatmadan srdrebilmelerini salamaktr.

Ancak Platon, yallk dneminde yazd Nomoi (Kanunlar) isimli eserinde bu ideal devlet anlaynn, gereklemesi mmkn grnmeyen baz hususlarn yeniden ele almtr. Buna gre, her eyden nce kitabn adndan da anlalaca zere Platon bu ikinci devlet anlaynda kanunlara nem vermeye balam ve devletin kanuna gre ynetilmesi gerektiini ifade etmitir. Bu yeni devlet anlaynda grlyor ki nceki anlayta hakim olan sosyalist toplum yapsndan vazgeilmi, insan doasna daha uygun olduunu dnd yeni devlet biimini benimsemitir.

2.7. Platon‟un Sanat Felsefesi

trl sanat vardr. Bunlar kullanma sanat, yapma sanat ve benzetme sanatdr. gerein asl ideler dnyasnda bulunmaktadr. yleyse sanat gzn ideler dnyasna dikmeli ve Tanr‟nn yaptna en yakn sanat ortaya koymaya almaldr. Sanat bunu yapt takdirde katharsise ulam olur. Yani ruhunu arndrm, temizlemi olur.

alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 10:20   Mesaj No:5
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

4.NiTE

1. Aristoteles (M.. 384-322)

Filozof, ansiklopedist, ahlak ve mantk gibi birok nitelii kendisinde toplam bir filozoftur. gzlemci kimliini ne karmtr. yi bir eitim alan Aristoteles, Platon‟un rencisi olmutur. Daha sonra Makedonya kral Philip‟in, sonradan Byk skender lakabn alacak olan olunun uzun sre retmenliini ve danmanln yapmtr. Sonralar rencisi skender‟in dnyay egemenlii altna alma dncesine scak bakmad iin Makedonya‟dan ayrlm ve Lykeion‟a yerlemi ve burada, bugnk lise (lycee)nin temeli olan, kurulduu yere nispetle de Lykeion denilen okulunu kurmu ve burada uzun yllar eitim-retim faaliyeti srdrmtr. skender‟le sevgi, sayg ve dostluu devam eden Aristoteles, skender‟in lmnden sonra onun himayesi zerinden kalkan Aristoteles, dinden uzak olmakla sulanm, Sokrates‟in akbetine uramamak iin Atina‟dan ayrlarak Chalcis adasna snm ve ksa bir sre sonra M.. 322‟de burada lmtr. Aristoteles‟in eserlerini birka konu bal altnda toplamak mmkndr. Bunlardan biri mantkla ilgili olarak yazm olduu ve mantn klasik kitab saylan Organon‟dur. Bu kitabn alt blm halinde yazmtr.

Organon, basit bilgilerden karmak bilgilere doru gtren zihin aleti anlamndadr. Organon‟un blmleri ise, Kategoriler, nermeler, Birinci Analitikler, ikinci Analitikler, Topika ve Sofistik Delillerden olumaktadr. Bu blmlerden Kategoriler varlklarn ana formlar, nermeler dnce retme, Birinci Analitikler kyas, kinci Analitikler tanm, snflama ve bilginin ilkeleri,Topikler diyalektik kyaslar ve Sofistik Deliller ise Sofistlerin yanl karmlar zerine yazlmtr. Bu eser daha sonra Porphirius‟un Ġsagogie‟sinin eklenmesiyle yedi blme kmtr. Daha sonra byk Trk-slam Filozofu Farabi‟nin (870-950) Poetika ve Retorika‟y da eklemesiyle dokuz blme km ve yzyllar boyunca bu haliyle devam edegelmitir. Aristoteles‟in eserleri arasnda nemli bir yeri de onun fizikle ilgili yazm olduu eserler alr. Bunlar doadaki unsurlardan sz eden Fizik, astronomiden bahseden Ge Dair (Sema), Olu-Bozulu ve Meteoroloji,hayvanlarla ilgili yazm olduu Hayvanlar Tarihi (Zooloji), bitkilerden sz ettii Bitkiler (Nebatat) gibi eserlerdir. Onun asl nem verdii ve adn koymad eseri ise Metafizik‟tir. Asl felsefesi bu eserde bulunmaktadr. Aristoteles, aslnda bu bahsi ilk Felsefe olarak adlandrmtr. Bu adlar ayn zamanda bir Trk-slam filozofu olan Ġbn-i Sina (980-1037) tarafndan Ma Kable‟t-Tabia (Fizikten nceki Felsefe) ve Ma Ba‟de‟t-Tabia (Fizikten Sonraki Felsefe) olarak da
kullanlmtr. Aristoteles‟in yine yzyllar boyu etkili olmu eserlerinden biri de ruhla ilgili yazm olduu De Anima (Ruh zerine) adn tayan kitaptr.

Aristoteles‟in zerine yazm olduu bir dier nemli konu ise ahlaktr. Onun ahlakla ilgili eserlerinden biri, olunun adn verdii Nikomachos‟a Etik, dier kitab ise Eudemos‟a Etik ismini tar. Devlet felsefesi zerine de eser yazm olan Aristoteles‟in bu konudaki eseri Politica adn tamaktadr. Aristoteles bu eserinde de zoon politikon‟ diyerek insann sosyal bir varlk olduuna iaret etmektedir. Son olarak sanatla ilgili yazm olduu eserlerden sz edilecek olursa bunlarn da Poetika ve Retorika adlarn tadn belirtmek gerekir.

1.1. Aristoteles'in Mantk Anlay

Mantk, doru dnme ve doru ifade etme anlamndaki logic kelimesinin Arapa‟daki karldr. asl mantk kurallar Aristoteles tarafndan Organon isimli eserinde ortaya konulmutur. Daha nce de belirtildii gibi Organon, alt kitaptan meydana gelmitir. Bu kitaplardan birincisi Kategoriler‟dir. Kategoriler dnmeye konu olan nesnelerin adeta formlardr. Konuurken bu zihin formlarn dikkate alarak dncelerimizi ekillendiririz. Aristoteles‟e gre bu formlar cevher, nicelik, nitelik, bant, mekan, zaman, hal, mlkiyet, etki ve edilgidir.

1- Bir obje tmel bir kavram altnda toplanabilir; szgelimi bu bir insandr,
2- Bu objenin niceliini soruturabilir ve mesela bu nesnenin okluunu, azln, saysn, bykln, kkln ifade ederiz.
3-Yine ayn nesnenin ne gibi vasflar bulunduunu sorgular ve szgelimi scakln, soukluunu, sertlik ve yumuakln.. ifade ederiz.
4- Ayn objenin dier nesnelerle olan ilgisini de bant kategorisiyle ifade ederiz. ocuun anne-baba ile olan ilgisi,
5- Nesnenin nerede olduunu bu kategoriyle belirleriz. Aa ormandadr.. gibi.
6- Zaman kategorisiyle nesnenin gemile ya da imdi ile olan ban ortaya koyarz
7- Objenin bulunduu durum hakknda hal kategorisiyle hkm verir ve mesela kap aktr‟
8- Bu kategori de ise objenin neye sahip olduunu belirler ve szgelimi Ahmet‟in arabas var‟ deriz.
9- Objenin ne yaptn etki kategorisiyle ifade ederiz ve mesela Ahmet alyor‟ deriz.
10- Son olarak ise obje zerindeki etkilerden, objenin neye maruz kaldndan edilgi kategorisiyle sz etmi oluruz ve mesela evi su bast‟ deriz.

Aristoteles‟in kategorileri oluturmasndaki neden, konumann dzgn ve anlaml olmasn salamaktr. slam dnr Farabi bunu nutk- dahili ve nutk- harici olarak isimlendirmitir. Nutk- dahili i dnme demek olup, zihin kategorilerini karlarken, nutk- harici ise bu i dnmenin kelimeler yoluyla konuma olarak da yansmasn ifade etmektedir.

Organon‟un ikinci kitab nermeler olup Aristoteles mantnn ve bilgi teorisinin de en nemli konusudur. nerme, zihnin kategoriler yardmyla d dnya hakknda vermi olduu ksa hkmdr. Her nermede bir sje (zne, fail) bir de yklem bulunur. Bu iki blmn bir hkm ifade edebilmesi iin de bir balama ifadesi gerekir ki buna da kopula ad verilmektedir.dr eki gibi...rn: Kaplan bir hayvandr Szgelimi birinci nerme, Btn insanlar lmldr; ikinci nerme, Ben bir insanm. Bu iki nermede orta terim insan kavramdr. Orta terimin sonuta bulunmayaca ilkesini koyan Aristoteles, bu iki nermeyi birbirine baladnda orta terim kendiliinden ortadan kalkmakta ve sonu nermesinde yeni bir hkm ortaya kmaktadr.

Sonu nermesi yleyse ben de bir lmlym. Aristoteles Organon‟un Analitikler adn verdii blmlerde ayrca eitli kyas figrleri gelitirmi, bunlar ayrntlaryla aklamtr. Aristoteles‟in ortaya koymu olduu tm bu kyas eitleri, kategorik (artsz) kyas olarak isimlendirilmitir. Bu kyas tr sonraki dnemlerde de kullanlarak ve buna ilave olarak hipotetik (artl) kyas tr de gelitirilmitir. Aristoteles bu blmde ayrca bir taraftan bilimsel kyas ile alelade kyas birbirinden ayrt etmekte, bir taraftan da zihnin temel ilkeleri olan zdelik, elimezlik ve nc ihtimalin yokluu prensiplerinden sz ederek, kyasn tmdengelim ve tmevarm trlerini de ortaya koymaktadr. Burada dikkat edilmesi gereken nemli husus Aristoteles‟in zihnin temel ilkeleri‟ adn verdii prensipleri, akln dorudan doruya sezgi yoluyla kavradn belirtmesidir.

Aristoteles, Topikler‟de ise mantn kt amalar iin kullanld durumlarda ne tr sonular ortaya kabileceini gstermeye alr. Bunu yaparken de diyalektik kyas inceler. Bylece ncller deitiinde sonucun deieceini savunanlarn tezlerinin doru olmadn ispatlamaya alr. Bunun iin salam bir yntemin ne olduunu bulmay amalar.

Organon‟un altnc kitab olan, Topikler‟e bir ek olarak yazld dnlen Sofistik Deliller ise yanl karmlarn yapsna ilikin bir analizdir. Burada Aristoteles yanl karmlar iki grupta ele alr. Bunlardan birincisi dilden kaynakl olanlar ikincisi ise dilden kaynakl olmayanlardr. Dilden kaynakl olan yanl karmlar; ift anlamllk, ikiz anlamllk, szcklerin yanl bir biimde birletirilmesi ve blnmesi, vurgu yanllar ve gramer yanllardr. Dilden kaynakl olmayan yanl karmlar ise daha ok anlam konusunda yaplan yanllar iermektedir.

1.2. Aristoteles‟te Bilgi Teorisi

Aristoteles‟e gre zihni ve akli bilgilere temel oluturan asl bilgileri duyular ve tecrbe yoluyla elde ederiz. Bu duyu ve zihnin ortak almasnda akl iki ynl ilev grmektedir. nce zihne gelen bilgiler pasif akl tarafndan alglanmakta ve korunmakta daha sonra ise zihindeki bu akln izlenimleri aldktan sonra bunlar aktif akln kategoriler yardmyla ilemesi, dzenlemesi ve szckler araclyla ifade etmesidir.

Daha nce belirtildii gibi Platon‟a gre bilgi doutand. nk ruh ideler evreninden geerken oradaki, bu evrende var olan her eyin aslnn bulunduu ideleri gryor ve reniyordu. Bilgi ise yalnzca daha nceden ideler evreninde bilinenin burada hatrlanmasndan ibaretti. Halbuki Aristoteles‟e gre her ey bu evrende olmaktadr. ideler evreni diye reel bir evren mevcut deildir.Aristoteles e gre ideler evreni diye reel bir evren mevcut deildir. Bir nesneyi bilmek, onu nce bir kavram altnda toplayp daha sonra ise o nesnenin tikel zelliklerini tanmaktr. Bir
objenin altna sokulduu genel kavram zorunlu, tek tek zellikleri ise tesadfidir.

1.3. Aristoteles‟e Gre Varlk ve Olu

Aristoteles‟e gre oluun gereklemesi iin, biri nesnenin genel zelliklerini belirleyen ve deimesi sz konusu olmayan, bir baka ifadeyle zorunlu olan ekil (form, suret) ve dieri de varl zorunlu fakat deimez olmayan ve d tesirlerle belirlenen, imkan dahilinde bulunan madde gereklidir. Aristoteles d dnyadaki gerekliin srekli bir deiim halinde olduunu grd iin, evrende srekli bir olu hali bulunduunu da kabul etmitir. Ancak bu deiime konu olan varlklarn, kendiliklerinden var olmalar mmkn deildir. Bu bakmdan Aristoteles, balangc olmayan, yani ezeli olan ve ayn zamanda sonsuz olan ekilsiz bir ham maddeden sz etmektedir. Her oluun temelini bu ham madde
oluturur. Empirik dnyada grlen varlklar ise artk ekil kazanm durumdadrlar ve bu empirik dnyada ekilsiz hibir madde bulunmamaktadr. Bu bakmdan ne maddesiz bir ekil dnlebilir ne de ekilsiz bir madde. ekil de madde gibi sonsuzdur ve belli bir zamanda meydana gelmemitir. Buradan da anlalmaktadr ki Aristoteles oluun gereklemesinde maddenin ve eklin ezeliliini kabul etmek suretiyle bunlarn yaratlm birer varlk olmadklarn ne srmektedir. Olu, daha nce de ifade edildii gibi, bir imkan halinden gereklie geitir. imkan, maddededir. Gereklik ise ekille olmaktadr. Aristoteles‟e gre alemdeki oluu ilk defa harekete geiren kuvvet, Tanr‟dr. Madde ve ekil ezelidir, yaratlmamtr, bir aradadr ama onlardan yeni varlklarn ortaya kmasna neden olan g, Tanr‟dr. Her oluun balangcnda Tanr bulunduu gibi, sonunda da Tanr bulunmaktadr. nk Tanr tarafndan harekete geirilen olu, Tanr‟ya doru dnen bir oluu da iermektedir.

Aristoteles‟e gre btn varlklara ilk hareketi vermesinden dolay Tanr ilk muharriktir, ancak bu ilk muharrikin kendisi hareket etmez. nk Tanr‟nn da hareket edebilen bir varlk olduu kabul edilecek olursa hareket eden ve harekete getiren sonsuz bir sebepler zinciri oluur ki, o takdirde hareketin ilk sebebine ulama imkan ortadan kalkar. lk hareketi veren Tanr‟nn verdii bu hareket, artk sonsuz bir hviyet kazanmaktadr. Hareket gibi Tanr da sonsuzdur ancak Tanr, aleme hareket kazandran madde ve formdan daha yce ve saf bir gtr.

te bu ilk hareketle balayan olu, organik ve inorganik varlklarn meydana gelmesini salar. Organik varlklardaki olu, bu varlklardan yeni varlklar meydana getirebilecek imkan da (potansiyel) kendi cinsinden olan varlklara aktarr ve bylece ayn cinsin devamll salanr. nsanlardaki ve hayvanlardaki durum byledir. norganik varlklarn devamll ise bir yapc veya sanatnn etkisiyle olur ki sz gelimi ekil alma imkann bulunduran tatan bir heykelin meydana gelmesi, heykeltran ona ekil kazandrmasyla gerekleir. Alemdeki her olu, bir harekettir ve her hareketin iki gds bulunmaktadr. Bunlardan biri hareket eden, dieri de harekete getiren gddr. Aristoteles doadaki her gelimenin ve oluun belli bir amac olduunu kabul etmekte ve doa hakkndaki aklamalarn tamamen teleolojik bir temele oturtmaktadr.

1.3.1. Aristoteles‟te Drt Neden Teorisi

Aristoteles‟in, oluu aklarken madde ve ekli birer neden olarak kabul ettiini daha nce belirtmitik. Bu iki temel nedenin yanna o gaye ve harekete geiren nedeni de ilave edince, varln meydana geliinde drt ana neden olduu anlalmaktadr.

Maddi neden, dier nedenin temelinde olan ve bu olmakszn dier nedenlerin anlamsz olaca asl nedendir. Szgelimi bir bitkinin meydana gelebilmesi iin nce kendisini oluturan hava, su, s, topraktan ald besin gibi maddi nedenlere ihtiyac vardr. Bu maddi nedenler olmadan bitkinin somut bir varla sahip olmas sz konusu olamaz. ekil kazandran (suri) neden. Bu neden, bitkinin tohumunda sakl olan ve o bitkinin ne tr bir ekil kazanacan belirleyen ve onu dier bitkilerden ayran nedendir. rnein nar da am da birer aatr. Ancak ikisinin ekli birbirinden farkldr.

hareket ettirici neden (muharrik neden) Bu tohumu meydana getirmi olan daha nceki bir nedendir. Tohuma, tohumluktan kp aa olmaya doru giden hareket srecini bu neden balatr.

gaye neden tohumun ve aacn amacnn ne olduunu belirleyen nedendir. Zaten Aristoteles‟e gre evrende var olan her ey bir amaca doru gitmektedir. Aslnda evrenin tamamnn bir amac vardr ve her eyin ulamak istedii gaye ise Tanr‟dr.

1.3.2. Aristoteles‟ in Fizik Anlay

Aristoteles de tpk Empedokles gibi, tabiatn inorganik olan toprak, hava, su ve ateĢten meydana geldiini kabul etmektedir. Bu drt temel unsur (enasr- erbaa) deiik oranlarda bir araya gelerek bu kez bitki, hayvan ve insan gibi organik varlklarn meydana gelmesine neden olurlar. Aristoteles‟in bu konuda Empedokles‟ten bir fark bulunmaktadr. Empedokles bu unsurlarn ezeli ve ebedi olduunu kabul ederek, bunlarn varlklarnn bir balangc olmad gibi yok da olmayacaklarn belirtirken, Aristoteles bu unsurlarn baz ana vasflar olduunu dnerek birbirlerine dnebileceklerini iddia etmektedir. Yani kat halde olan toprak suya, ate de havaya dnebilir. Bu itibarla Aristoteles, drt unsurun sonsuz olmadklarn kabul etmektedir. Aristoteles‟in fizii niteliki (kalitatif- keyfiyeti) bir fiziktir. meydana gelen varlklar arasnda birbirlerine dayanak olma zellii de bulunmaktadr. rnein inorganik olan alem (toprak, hava, su, ate) organik aleme gre madde; organik alem ise (bitki, hayvan, insan) inorganik aleme gre ekildir.

1.4. Aristoteles‟ in Evren Gr

Aristoteles evreni, ay alt ve ay st olmak zere iki ksma ayrmakta ve adeta ay‟ iki evreni birbirinden ayran bir snr olarak grmektedir. Kalitatif fizik anlay gerei her iki evrenin farkl yap ve nitelikte olduunu kabul etmektedir. Ay st evren ether (slam dnrlerine gre esir) ad verilen bir maddeden olumutur. Buradaki varlklar nitelik olarak drt unsurdan farkl olduu iin hareketleri daireseldir. Aristoteles‟in bu varlklarn hareketlerini dairesel olarak dnmesinin nedeni, balang ve sonucunun bulunmay ve bunlarn mkemmel varlklar olmalarndan dolaydr. Ay alt evrene gelince, burada bulunan varlklar drt unsurun farkl llerde bir araya gelmelerinden oluan fiziksel varlklardr. Ay alt varlklarn hareketleri dz harekettir. nk hareketlerinin balangc ve sonu bulunmaktadr. Burada bulunan varlklarn nitelikleri de bu drt unsur tarafndan benimsenmektedir. Daha nce de belirtmi olduumuz gibi, yeryznde bulunan varlklar dnya ve onda bulunan bitki, hayvan ve insanlardr. Bu varlklar ierisinde en stn konumda bulunan ise, Aristoteles‟e gre insandr.

1.5. Aristoteles‟in insan Gr

Aristoteles‟e gre insan yeryznde mevcut dier varlklardan Tanr‟ya en ok benzeyen ve yaklaan varlk olmasyla ayrlr. nk insan akla sahip ve bu sayede de yeni bilgiler elde etmeye kabiliyetli bir varlktr. Tanr‟y, varl, oluu ve oluun nedenlerini kavrayabilecek yegane varlk, insandr. nsan dier canl varlklardan ayran baka nitelikleri de bulunmaktadr. Bunlar, ban vcuduna paralel olarak, yukarda ve dik tutmas, baklarn uzaklara ve gkyzne evirebilmesi, ellerini kullanabilmesi ve hepsinden nemlisi akla sahip olmasdr. nsan vcudu i organlarnn ileyii bakmndan da adeta evrenin kk bir zetidir.

nsan hayvanlardan farkl olarak dnebilen, dndklerini kelimelere aktarp kendisini ifade edebilen bir varlktr. Hayvanlarda ise anlaml sz dizisi oluturabilme zellii yerine, sadece ses karma zellii bulunmaktadr. nsan bu nemli zellii sayesinde tek bana yaayan varlk olmaktan kp toplumsal bir varlk haline gelmektedir. Aristoteles bunu zoon politikon‟ terimiyle karlamaktadr. nsan bu zellii ile aile hayat kurmakta, toplumsal bir kurum olarak devleti gerekletirmektedir.

1.6. Aristoteles‟ in Ruh Anlay

Aristoteles‟e gre gkyzndeki cisimler de dahil olmak zere canl olan tm organizmalarda ruh bulunmaktadr. nk Aristoteles ruhu, varl ekillendiren bir ilke olarak grmektedir. Beslenme, nefes alma, hareket etme hep ruhun birer fonksiyonu olarak grlmtr.

Aristoteles‟e gre her canl organizmaya karlk gelen bir ruh formu vardr ve her ruh formunun da o organizmay belirleyen zellikleri bulunmaktadr. Bitkilerde bulunan ruh, nebati (bitkisel) ruh‟tur. Bitkisel ruh, organik hayatn en alt basaman meydana getirir. Bu ruh, bitkiye canllk verdii gibi onun beslenip bymesini ve oalmasn da salar. Ruhun bir st basama, hayvani ruhtur. Bitkisel ruh, adeta hayvani ruhun maddesi gibidir. Hayvani ruh ise bitkisel ruha gre ekil gibidir.

Hayvani ruh, bitkisel ruhun zelliklerini tad gibi ilave olarak hareket ve alg niteliklerini de barndrr. Hayvan bu iki zellik sayesinde bir yerden bir yere gidebilir veya tehlikeyi alglayabilir. Aslnda Aristoteles hayvani ruhu incelemekle, algnn kendisini de incelemitir. Buna gre bitkisel ruhta pasif bir alg bulunmaktadr. Hayvani ruhta ise, hayvanda bulunan kalpten dolay aktif bir alg mekanizmas vardr. Ruhun en yksek formu insanda bulunandr. Bu ruh hayvani ruha nispetle ekil konumundadr. Bitkisel ve hayvani ruhlarda bulunan nitelikler insan ruhunda da bulunur. nk bu ruhlara ait nitelikler insann insanlkla ilgili olan zelliklerini gerekletirmek iin birer madde grevi grrler. Ancak insan ruhunu dier ruhlardan ayran akl ve dĢnme gc bitki ve hayvan ruhlarnda bulunmaz.

1.7. Aristoteles‟in Ahlak Anlay

Aristoteles insann akll bir varlk olmasndan hareketle, ahlak problemini bu yntemle ele almtr. Ona gre her varlk bir mkemmele, bir yetkinlie doru gitmektedir. nk insan aktif aklyla hayvanlardan ayrlmakta ve bilinsiz bir biimde hazzn vb. peine komamaktadr. nsann sahip olduu Logosa uygun olan eylemleri ayn zamanda erdeme de uygundur.

nk Aristoteles‟e gre erdem, akla uygun ve ll hareket etmektir. nk asl mutluluk eudaimonia‟ya (ruhun dingin durumda olmas) ulamaktr. Aristoteles‟e gre bu mutlulua ulaĢmann yolu, orta yolda olmaktr. nsan btn eylemlerinde ll olmal ve pozitif ve negatif yndeki iki ar uta bulunmaktan kanmaldr.
cmertlik, cimrilikle savurganlk arasndaki orta noktadr. Aristoteles bunu altn orta‟ terimiyle de nitelemektedir.

1.8. Aristoteles‟ in Devlet Anlay

Aristoteles de Platon gibi devlet konusunu mstakil bir eserde ele almakla bu konuyu ne kadar nemsediini gstermitir. Aristoteles‟in bu konuyla ilgili eserinin ad Politikadr. Baz konularda Platon‟dan etkilenmise de -rnein eitime verdii nem konusunda- ideal devlet anlaynda Platon‟dan tamamen ayrlmtr. Baz felsefe tarihilerine gre Aristoteles devlet konusunda da ahlak anlayndaki gibi orta yolu benimsemi ve sosyalizm ile individalizm arasnda bir toplum modeli dnmtr. Aristoteles de Platon gibi Yunan site (polis) devlet modelini kabul etmi ve dncelerini kk apl bir devlet zerine kurgulamtr.

Yine Aristoteles de Platon gibi insann toplumsal bir varlk olduunu belirtmi ve insann tek bana yaayamayacan,
mutlaka bir toplumun iinde bulunmasn zorunlu grmtr.

Aristoteles devlet anlaynda insanlarn uymak zorunda olduklar en nemli prensipler olarak ahlak ve adaleti ngrmektedir. Aristoteles dncelerini realist bir devlet biiminden yana oluturmutur. Aristoteles‟in devlet anlaynda temelde iki grup insan bulunmaktadr: Hrler ve kleler. Hr insanlar yurttalkla birlikte her tr hakka sahip iken, kleler yurttalk hakkna bile sahip deildir.insanlar ya hr olarak doarlar veya kle olarak. Dolaysyla hrlk de klelik de doaldr, sonradan meydana gelen bir yap deildir.

Aristoteles bu durumu ifade etmek zere alayc bir tavrla klelik, dokuma makineleri ne zaman kendi kendine kuma dokumaya balarlarsa, ancak o zaman kalkar demektedir. Hrlere gelince, hrler de kendi aralarnda snfa ayrlrlar:

Fakirler, zenginler ve orta halliler. Bu snf da Platon‟un aksine mal, mlk edinebildikleri gibi, rahatlkla aile de kurabilirler. Ancak ekonomik gc elinde tutan snf bu snftan ayr olarak, kyller, satc ve iilerdir. Aristoteles‟e gre eit devlet ekli ile karlalr. Bunlar monari, aristokrasi ve demokrasidir. Bu ynetim eklinin de iyi ve kt taraflar bulunabilir. Her biri ne tam iyi ne de tam kt kabul edilebilir. iyi bir devlet ekli yurttalarnn mutluluunu ve iyiliini gzeten bir anlaya sahip olan devlet olduuna gre, devleti yneten kii bu ilkeyi gz nnde bulundurduunda hangi ynetim biimi olursa olsun iyidir.

1.9. Aristoteles‟ in Sanat Anlay

Aristoteles sanatla ilgili olarak iiri konu alan Poetika ve hitabeti konu alan Retorika isimli eserleri yazmtr. Aristoteles‟e gre sanat ise Platon‟un dedii gibi bir taklit (mimesis) iidir. Aristoteles‟e gre sanatn amac da ruhun arndrlmas, ferahlatlmas anlamnda olan katharsistir. Sanat sayesinde insan huzur bulur ve kendini tanr.

1.10. Peripatos Okulu

Aristoteles tarafndan kurulan okulun ad Lycee‟dir (lise). Ancak Aristoteles felsefesini, onun bilim anlayn takip edenlere Peripatoscular denmitir. Aristoteles derslerini yryerek anlatt iin bu ynteme nispetle, yryenler‟ anlamnda bu isim verilmitir. Onun felsefi grleri ve ansiklopedik bilim anlayn devam ettiren birok filozof yetimitir. slam Dnyas‟nda da Kindi, Farabi, bni Sina ve bni Rd Peripatosu olarak bilinir. Bunun karl olarak da Meaiyyun (yryenler) ifadesi kullanlmtr.

alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 10:30   Mesaj No:6
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

5.NiTE

1. HELENSTK DNEM- ROMA FELSEFESi


Yunan felsefesinin mistik bir karaktere brnmesine de yol am, bylece dini dnceye tekrar yer verilir olmutur. te bu farkl anlaylarn bir araya gelmeleriyle oluan felsefi akma Helenizm denilmektedir. Bu kez filozoflar Roma mparatorluu tarafndan takibe uram ve doal olarak Roma‟nn uzak snrlarna doru itilmilerdir. Bu uzak snrlarda iskenderiye‟de, Antakya‟da, Cndiapur‟da, Harran‟da, Rodos‟ta, Bergama‟da, Tarsus‟ta felsefe okullar alm ve Helenistik dnem filozoflar buralarda felsefelerini gelitirmilerdir. Hatta Aristoteles‟in bilim snflamas bu dnemde kendini gstermi ve felsefeden ayr olarak tabiat bilimleri, gk bilimi gibi ayr bilim kollar da gelimitir. Dier yandan Roma mparatorluu‟nun basks yznden mistik anlaylar gelimi, d dnyada mutlulua ulaamayan insan, kendi iine dnerek mutluluu kendi i dnyasnda bulmaya almtr. Bylece Yunan felsefesinin son dnemdeki abas yaam bilgelii zerine younlamtr.

ahlakn bu dnemde nem kazanmasnn nedeni: Bu dnemde insann yaamnn amac, yaam karsndaki tutumu, var olu amac ve devinin ne olduu ele alnmtr. Bir taraftan felsefi yntem, dier taraftan dini anlaylarn etkili olmas, kimi filozoflarn pheci bir tavr taknmalarna da neden olmu ve bu dnemde pheci (septik) felsefeler de ortaya kmtr. Bu dneme damgasn vuran bir baka anlay da dindir. zellikle Plotinus‟un dini gelerden yararlanarak oluturduu felsefesi ortaa boyunca slam Dncesi‟ni de etkilemitir. Sonu olarak Helenistik felsefeyi dneme ayrmak mmkndr: Ahlak felsefesi, septik felsefe ve din felsefesi.

1.2. Helenistik Dnem Ahlak Felsefesi

Bunlardan ilki stunlu mekanlarda ders yaptklarndan dolay Stoa diye isimlendirilen okul, ikincisi de kurucusunun adyla tannan Epikros okuludur.Ortak grleri ise, bilge kii idealini tamalar ve insan, hayat anlama abas iinde gren, birer hayat filozofu gibi deerlendirmeleridir. Stoallara gre bilge kii ar isteklerini yenmi olan, hayat karsnda olduu gibi lm karsnda da ilgisiz kalabilen
insandr. Epikrosulara gre ise bilge kii, ruhunu dinginlie erdirmi, hibir ey karsnda sarslmayan insandr.

1.2.1. Stoa Okulu

Kbrsl Zenon tarafndan kurulan bu okul Helenistik dnemin nemli dnce hareketlerinden birini temsil eder. Stoa Okulu, felsefenin grevinin insan mutlulua eritirmek olduu kanaatindedir. Mutluluun dtan gelen etkilerle veya kaderle ilgili olmayp insann kendi elinde olduunu, insann kendi kendini mutlu edebileceini iddia eder. Stoa ahlak erdem ve mutluluu insann i huzuru ve hrriyetinde bulur. Stoa ahlak anlay idealist bir karaktere sahiptir. Bireyi hem kendine hem de iinde yaad topluma kar drst olmaya davet eden Stoa felsefesi, Eski Stoa (M. . 300- 130), Orta Stoa (M. . 130-50), Roma Stoas (M.. 50- M. S. 3. yzyl) olmak zere ksma ayrlmtr.

1.2.1.1. Eski Stoa

lk dil felsefesinin Zenon tarafndan yapld sylenebilir. Herakleitos gibi Logos‟un alemde ikin olduunu belirten Zenon, evrende srekli bir deiim olduunu, insann da evren akl olan logos‟a sahip yegane varlk olduunu belirterek, insan aklnn, logosla ayn yapya sahip olduunu, dolaysyla da insann evrene egemen olma dncesinin buradan ortaya ktn belirtmektedir. Onun bu dncelerinden hareket eden sonraki dnem Stoallar Aristoteles‟in pasif madde ve aktif prensip anlaylarn da kabul ederek yeni bir fizik anlay gelitirmilerdir. Stoa mektebi de varlklarn temelinde birisi aktif prensip yani logos, dieri de pasif ve vasfsz madde olmak zere iki ana gd kabul ederler. Logos ayn
zamanda Tanr‟dr. Gereklii bulunan her eyin, maddi olduunu iddia ettiklerinden dolay Tanr‟nn da ok ince ve grnmeyen bir madde olduunu savunmulardr. Bylece Aristoteles‟in dalist anlaynn yerini materyalist bir monizm almtr. Stoa Okulu Herakleitos gibi arke olarak atei kabul etmektedirler. Onlara gre her ey asli ateten gelmitir ve yine ona dnecektir.

Ancak Stoa Okulu reenkarnasyon anlayn, Pytagoras‟tan farkl olarak, bu yeniden enkarne olmay da dzenleyen logosa
balamaktadr. Bir baka ifadeyle, bu ksr dngy idare eden logostur.

1.2.1.2. Eski Stoa Okulunun Bilgi Gr

Stoa Okulu bir taraftan tecrbeye dayal olmayan, doutan gelen kavramlarn varln, bir yandan da tecrbelerle elde edilen bilgileri kabul ederler.

1.2.1.3. Eski Stoa Okulunun Psikolojisi

Stoa‟nn ruh anlay da materyalisttir. nk insan ruhu ok ince ve grnmez olan logostan bir paradr ve logos saydam ve grnmez bir maddedir. Duyu organlar ve konuma gc de ruhun blmlerinden saylmtr. Ruhun asl dnen ve hkm veren yn hegemonikon ad verilen blmdr.

1.2.1.4. Eski Stoa Okulunun Ahlak Anlay

Stoa ahlak, lka felsefesi ahlak anlaynn genel karakterine uygun olarak mutluluk zerine kurgulanmtr. Erdem, bilge insanlarn elde edebilecei bir eydir. Bilgisiz olanlar, erdeme asla ulaamayacaklar iin, mutsuz olmaya mahkumdurlar. Bilge olabilmek ise, insann, tabiatn bir paras olduunu bilmesi ve tabiatta var olan kanuna uygun yaamasdr. Yani bilge kii, btn ar istek ve tutkulardan arnm, logosun (Tanr‟nn) kendisi iin takdir ettii kaderi yaayan kiidir.eski Stoa Okulu‟nun ahlak anlay, rasyonalist, eudaimonist ve individualisttir. Eski Stoa insann tabiata uygun yaamas gerektiini, nk insann, tabiatn bir paras olmas yznden tabiatla ayn yapya sahip olduunu, dolaysyla insan ve tabiatn ayn kanuna (logos) bal olmalar nedeniyle, farkl bir iyi ya da kt kabul etmemiler ve insanlar, doaya uygun yaayan ve dolaysyla mutluluu elde edebilen akll ve bilgeler ve bunu baaramayan aklsz ve bilge olmayanlar diye ikiye ayrmlard.

Eski Stoa Okulu‟ nun Devlet Felsefesi

Dnce tarihinde ilk defa sistematik olarak dnya vatandal anlayn ortaya atan, Stoallardr. Bylece Stoallar, kozmopolit bir devlet teorisi ortaya atmlar.stoa llara gre insanlar yalnzca bilge olanlar ve olmayanlar diye snflandrlabilirler. Stoa‟ya gre gerekten bir dnya devleti mmkndr.

1.3. Epikrizm

Epikros‟un temel felsefesi, insann bal bana bir deer olduunu, kendisi ile yetinebileceini ve insann kendini mutlu edebileceini kabul etmesidir.

1.3.1. Epikros‟ un Fizik Anlay

Epikros doa anlaynda Demokritos‟un atom teorisini kabul etmektedir. Yani atomlar ezeli ve ebedidirler. Varlk bakmndan atomlar ncesiz ve sonrasz olduklarndan dolay, hareket bakmndan da ncesiz ve sonraszdrlar. Epikros‟a gre atomlarn hepsi srekli ayn hzla hareket ederler. Buna gre evrende mekanik bir zorunluluk vardr. Ancak bu zorunluluk mutlak deildir.

1.3.2. Epikros‟ un Bilgi Teorisi

Epikros, varlk anlaynda Demokritos‟a dayand iin, bilgi anlaynda da maddeci bir tavr taknmtr. Bu bakmdan o, duyumcu ve tecrbecidir.

1.3.3. Epikros‟un Ahlak Anlay

Epikros‟un ahlak felsefesi, lka‟n karakteristik ahlak anlayna uygun olarak eudaimonisttir. Epikros‟a gre insann dnyadaki tek amac, dingin bir ruhla mutlu bir hayat srmektir. Bu nedenle Epikros‟a gre ne reenkarnasyon, ne de lm sonras bir lmszlk sz konusudur. Dolaysyla ben varken lm yok, lm varken de ben yokum‟ diyerek, lmden korkmann gereksiz olduunu ifade etmektedir. Bu balamda Epikros‟a gre insan, sonralar hedonizmin temel nermesi haline gelen, acdan kaan hazza ynelen bir varlktr. ona gre Hazlar, tensel ve tinsel olmak zere ikiye ayrlmaktadr. ona gre: ksa sreli hazlar, uzun sreli aclara neden olurlar. insan, her trl hrstan ve ar hazdan kanmaldr. Epikros‟a gre insan mutlu edecek en nemli haz, dostluktan domaktadr. bir materyalist olarak Epikros, etik adan eudaimonist, rasyonalist ve individualisttir.

1.4. Orta Stoa

Orta Stoa dnemi felsefesinin en nemli ahsiyeti, Stoa felsefesine yeni bir ruh veren Rodoslu Panaitios‟dur

1.4.1. Panaitios‟ un Evren, insan ve Ruh Gr

Panaitios‟un evren gr Zenon‟un logos anlayna dayanr. Buna gre logos btn evreni idare eder ve btn varlklar ekillendirir. Panaitios‟a gre evren stn bir dzene gre uyumlu bir btnlk ierisinde noksansz olarak meydana gelmitir. Evren belli zaman aralklar ierisinde yok olup yeniden meydana gelen bir dngde devam etmeyip, sonsuz bir yapya sahiptir. Ne bedensiz bir ruh ne de ruhsuz bir beden dnlebilir. nsan, kozmos ve Tanr bilgisine de duyu organlar ile ular. Beden de ruhsuz dnlemez.

PANATOS, RUHUN BEDENDEN NCE VAR OLMADII GB, BEDENN YOK OLMASINDAN SONRA DA YAAMAYACAINI KABUL EDER. Bu dncesiyle Panaitios btn Yunan dnrleri arasnda insan varln bir btn olarak gz nnde tutan ilk filozof olmutur. Bu bakmdan ilk bilinli monisttir.Panaitios, akl ile ruhun irrasyonel glerini birbirinden ayrmay denemitir. insan, ruhun ar istek ve zorlamalarn akl ile yenmeyi bildii srece kendini yetitirebilir ve ruh huzuruna eriip mutlu olabilir. Panaitios, insann irade hrriyetini, tpk Platon ve Aristoteles gibi, kabul eder.

Tanr hakknda bilgiye sahip olan tek varlk insandr grn savunur.

1.4.2. Panaitios‟ un Ahlak Anlay

Panaitios‟a gre insan, birincisi kendisini insan yapan, yani dier insanlarla ayn olan ve ikincisi de yalnzca kendine zg olan iki ynl zellie sahip bir varlktr. her ferdin bir i uyum ve ruh huzuruna ulam olmas gerekir der. Tabiat her insana ayr bir yetenek vermitir. nsan alarak bu kendine zg yeteneklerini gelitirebilir, hatta gelitirmek zorundadr.

1.4.3. Panaitios‟un Devlet Anlay

Yani Panaitios, kendi devleti olan Yunanistan‟ da egemenlii altna almasna ramen, Roma imparatorluu‟nun bir dnya devleti olduunu kabul etmektedir.


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 10:38   Mesaj No:7
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

6.NiTE

ORTA STOA VE PHECLK

1. Poseidonios (M. . 135-51)


Atina‟da bulunduu sralarda Orta Stoa‟ya mensup Panaitios‟un en mehur rencilerinden biridir. bilgi sahibi olduu alanlar arasnda astronomi, fizik, corafya ve tarih de bulunmaktadr. Corafya konusundaki bilgisine dayanarak dnyann yzlmn hesaplamsa da sonradan bu hesaplamann yanl olduu anlalmtr. Fakat bu yanlla ramen onun bu aratrmas dnya tarihi bakmndan olduka nemli bir sonu dourmutur. Uzun yllar sonra bu hesaplamay dikkate alan Christoph Colomb, bir dnya yolculuuna km ve tesadfen de olsa Amerika ktasn kefetmitir.

1.1. Poseidonius‟ un Evren Gr

Poseidonius‟nun en dikkate deer ynlerinden birisi, bilimsel almalarnn yannda mistik eilimlerinin de bulunmas, bilimsel dncelerini mitoslar ve halk inanlaryla uzlatrma abasnda olmasdr. Poseidonius, Tanr ile insan arasndaki alann insanst varlklar olarak dnd daimon‟larla dolu olduunu dnmtr. Daimonlar Tanr ile insan arasnda ruhani varlklar olup, insann Tanr‟yla olan ban salarlar.ONA GRE: Evren byk bir organizmadr.

1.2. Poseidonius‟ un insan Gr ve Psikolojisi


Poseidonius, psikoloji ve insan retisinde kendi ekol olan Eski Stoa‟dan ayrlarak, Platon-Aristoteles izgisinde bir dnce gelitirmitir. nsann akla dayal bir Tanrsal yn, bir de duyusal glerine dayal hayvani (dier canllarla ortak) yn bulunmaktadr. Bu iki g arasnda bir mcadele vardr. beden Poseidonius‟a gre deersizdir. Poseidonius,ruhun bedene bal olmadn, sonradan bedene girdii gibi, bedenin lmyle de yaamaya devam edeceini, baka bir ifadeyle ezeli ve ebedi olduunu kabul etmektedir. Hatta Poseidonius, dnyann yok olup tekrar kurulacan, bu srete ruhun kaybolmayacan, dnyann yok olmasndan sonra bir temizlik srecinden geip, Tanrsal olana ykselip burada her eyin tam bilgisini renip, sonsuza dein mutlu bir ekilde yaayacan savunmaktadr.

1.3. Poseidonius‟un Ahlak Gr: Ruhun akll ynnn, duygusal ynne hakim olamamas durumunda insan yanla
der ve mutsuz olur. Akln duygulara egemen olmas durumunda ise insan bilge ve mutlu olur.

2. Yeni Stoa (Romal Stoallar)

Orta Stoa‟nn nemli dnr olan Panaitios‟un etkisi, Yeni Stoa dnemi filozoflar olan Seneca, Epiktetos ve Marcus Aurelius zerinde grlmtr. Seneca bir eitimci olup mparator Neron‟un eitiminde olduka nemli bir rol oynamtr. Ancak sonuta Neron tarafndan ldrlmtr. Epiktetos, azatl bir kledir. Aurelius ise Roma mparatoru‟dur. Grlyor ki Yeni Stoa dnemi olarak adlandrlan Romal Stoallar, farkl sosyal tabakalara mensupturlar.

2.1. Seneca ( 3-65)

spanya‟da doup Roma‟da lmtr. Bilgisi ve etkili konumalar nedeniyle Roma‟da byk hret salaynca kskanlk yznden takibata maruz kalp Korsika‟ ya srlmtr. Ona gre doa olaylarnn kaynanda Tanr vardr. Bu nedenle gzlemle anlalabilen bu olaylarn aslnda yalnzca birer grnt olabilecei de unutulmamaldr. Tanr‟ya balln arac ise sevgidir. Bu sevgi doaya egemen olan tanrsal yasay kavramay, btn olaylarn arkasnda tanrsal erkin bulunduunu grmeyi salar. Seneca felsefeyi mantk, ahlak ve fizik olmak zere e ayrmaktadr. Seneca‟ya gre ruh, dier baz filozoflarn dndkleri gibi soyut deil ok ince atomlardan oluan bir maddedir. lm ise yok olmak deil, lmszle ulamaktr. nk len, Tanrsal boyutu olan ruh deil sadece bedendir. Bu yzden insan, lm korkusu duyarak mutsuz olmamaldr.

Seneca‟ya gre ahlak, insana nasl mutlu olunacan gsteren, pratik bir yaama retisidir. Eserlerinde birok ahlaki ierikli zdeyi bulunan Seneca‟dan bir zdeyi almak gerekirse, Tanrm, Bana deitirebileceim eyleri deitirmek iin cesaret, Deitiremeyeceim eyleri kabul etmem iin metanet, Her ikisi arasndaki fark bilmek iin de akl ver ...

2.2. Epiktetos (50- 130)

Azad edilmi bir kle olan Epiktetos‟un felsefesi zgrlk, ilahi inayet, insanlk ve ahlak dncesine dayanr. Epiktetos‟a gre, bir insana baka bir insan zarar veremez, ona yalnzca kendisi zarar verebilir. Epiktetos‟a gre insanlar, toplumlarn ve yaamlarn Tanr‟nn iradesine gre ynetmeye almaldr. Epiktetos, ahlak anlaynda iki temel kural belirlemitir. Ona gre, iradenin dnda kendinde iyi veya kt yoktur. Bu yzden olaylar belirlemeye ve ynetmeye almak yerine onlar bilgece, olduu gibi kabul etmek gerekmektedir.

Epiktetos bilgelie ok nem vermekte ve felsefesini aslnda bunun zerine kurmaktadr. Ona gre bilgelik, insann doaya uygun yaamas, doal olana uyum salamasyla elde edilir. Epiktetos‟un bu anlayna gre, insan bir sahnedeki aktre benzemektedir. Dnya ve dnyann tarihiyle ilgili bu dramda, insan yalnzca bir oyuncudur.insan hibir eyi deitiremez. Onun kontrol edebilecei tek bir ey vardr: Kendi tavr ve tutkular.O, mutlu olmak iin verilenle yetinmeli, bakalarnn elindekilerden dolay kskanlk duymamal, Tanr‟nn kendisi iin takdir ettii eylerden dolay ikyeti olmamaldr. yleyse, yaplmas gereken, insann tutkularna hakim olmas ve onlar karsnda yenilmeyerek bamszlamasdr. Bu ise bilgelikle mmkndr.

2.3. Marcus Aurelius (121-180)

Marcus Aurelius Roma mparatorluu‟nu 161 ylndan 180 ylna kadar ynetmi olan en etkili Stoac filozoflardan biridir. Katlm olduu savalar srasnda Kendi Kendine Dnceler isimli eserini yazmtr. Aurelius‟a gre her birey kendini grev banda olan bir asker gibi, yani komutanndan ald emri yerine getirmesi gereken bir asker gibi anlamal ve kendisine verilen her trl grevi laykyla yerine getirmelidir. Kendisine verilen grevin doru olup olmadn tartmaya hakk yoktur.

2.4. Septikler (pheciler)

pheci felsefe, bilginin imkan sorusunun bir sonucudur. Neyi ne kadar bilebiliriz? Bu soruya eitli ekoller net cevap verirken, kesin cevap veremeyen septikler, bilgi konusunda yeni bir ekoln ortaya kna neden olmulardr. Bu ekoln ana hatlarn izen dnr, Pyrrhon‟dur.

pheci felsefe ksmda deerlendirilebilir. Bunlar eski pheciler, akademi phecilii ve duyumcu pheciliktir.

2.4.1. Eski pheciler

2.4.1.1. Pyrrhon (M. . 360- 270)

Aristoteles‟in ada olan Pyrrhon, bilgi teorisini bilim ve felsefenin esas olarak gz nnde tutar. Fakat bilgi konusunda agnostik bir tavr taknr. Ona gre, varlklarn zn hibir ekilde bilemeyiz. Bilgi konusunda her sorunun birbiriyle zt olan iki cevab olabilir. rnein ruhun var olduu da sylenebilir, olmad da. yleyse dorusu hangisidir? Pyrrhon‟a gre bu iki farkl dnceden hangisinin doru olduu konusunda kesin bir cevap verilemez.nk Pyrrhon‟a gre bilge kii ataraxie‟ya‟ya ulam kiidir. Bu ise ruh dinginlii anlamna gelmektedir. Pyrrhon‟dan itibaren kesin hkmden kanmaya epoche‟ ad verilmektedir. Epoche insann evrende olup biten eyler karsnda olduu gibi, kendi kaderi karsnda da sarslmamas demektir.

2.4.1.2. Timon (M. . 320-230)

Pyrrhon‟un rencisi olan Timon da aslnda insan mutlu klacak ve onu mutlulua gtrecek yolu aramtr. Ona gre mutlulua ulamak isteyen kii, varlk karsnda u hususu gz nnde bulundurmak zorundadr:

1- Nesnelerin gerek yaps nedir? Nesnelerin gerek yaps kavranamaz (akatlepsia).
2- Nesneler karsndaki durumumuz ne olmaldr? Nesneler karsnda yargdan kanmak gerekir (epoche).
3- Nesneler karsnda doru bir durutan ne kazanrz? Sarslmazl kazanrz (ataraxia).

2.4.2. Akademi phecilii

Timon‟un felsefesinden etkilenen Arkesilaos‟la (M. . 316-241) birlikte phecilik akademi evresinde geni bir tesir uyandrmtr. Arkesilaos da gerek duyularla gerek aklla elde edilen bilgilerin doruluundan phe eder ve hakikate ulamak iin hibir kriterin bulunmadn ileri srer. Sokrates‟in bildiim bir ey varsa, o da hibir ey bilmediimdir sznden hareketle, Arkesilaosbilmediimi bile kesin olarak bilmiyorum demitir.

Bu okulun dier nemli temsilcisi olan Karneades (M. . 214-129) ise Sofistler gibi her tr konuyu tartmaya aabilecek bir yapdadr. Karneades gvenilecek doru bir bilginin bulunmadn, duyu alglarnn bile rlatif olduunu, bu bakmdan akla hi gvenilemeyeceini, nk akln eitli elikilere ve safsatalara gtrdn iddia etmitir. Karneades benzer dnceleri ahlak alannda da ileri srer. Mutlak bir iyinin ve mutlak bir ktnn bulunmadn, iyi, kt, hakl, haksz gibi deerlerin milletlere gre deikenlik gsterdiini savunarak, pozitif bir ahlak tenkit eder. Eer mutlak bir iyi veya kt bulunsayd, dnya yznde farkl milletlerin farkl iyi ya da ktlerine rastlanmazd.

2.4.3. Duyumcu phecilik

Arkesilaos ve Karneades‟ten iki yzyl sonra doan bu akmn en nemli temsilcileri Ainesidemos (miladi ilk yllar) ve Sextus Empricus‟tur. Ainesidemos gre bilgimiz ya alg ya da akldan meydana gelir. Sextus Emprikus da bilgi felsefesini:

a- Ayn eyler farkl insanlarda farkl etkiler oluturur,
b- duyu bakmndan insanlarn yaratllar farkldr,
c- iinde bulunulan artlara gre alglar deikenlik gsterir. demitir.

3.1. Philon (M. . 25- M. S. 50)

nan olarak Yahudilii benimsemi olan Philon, Yunan felsefesi ve zellikle Platon‟un grleri ile Yahudi inanlarn uzlatrmay deneyerek Tevrat‟ ve Yahudi ilahiyatn Platon felsefesine gre yorumlamaya almtr. Philon, Platon‟un tm varlklarn asllar olarak kabul ettii, gerekliklerine inand idelerin, Tanr‟nn dnceleri olduunu ve onun ruhunda sakl olarak bulunduunu kabul eder. Tanr‟nn yaratc olduuna inanan Philon, ideleri, Tanr‟nn dnmesi sonucunda belirlediini kabul eder. Dolaysyla hem ideler Tanr‟nn yaratmalardr, hem de evren, idelere gre Tanr tarafndan yaratlmtr. Bylece felsefe tarihindeki ilk ciddi din-felsefe uzlatrmas Philon tarafndan uygulanmtr.


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 10:45   Mesaj No:8
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

7.NTE

1. Yeni Platonculuk

1.1. Plotinus (203-270
)

Dou mistisizmi ile Pythagoras mistisizmini bir araya getiren Yeni Platonculuk, lka‟n sonlarnn en nemli fikir akmdr. Yeni Eflatunculuun kurucusu Plotinus, Ammonius Saccas‟n rencisidir. Hem isimlerdeki benzerlikten, hem de Plotinus‟un fikirlerini Platon‟a dayandrarak oluturmasndan dolay, bu akm New Platonizm yani Yeni Platonculuk (Yeni Eflatunculuk) olarak tannm ve bu adla hret bulmutur. Plotinus hakkndaki en salkl bilgiler rencisi Porphyrius tarafndan aktarlmaktadr. Buna gre Plotinus Msr‟da domutur. 28 yanda iken felsefeye merak sarm ve skenderiye‟ye giderek Ammonius Saccas‟tan dersler alp, onun rencisi olmutur. Her biri dokuz blmden oluan ve alt ayr kitaptan
ibaret olan Enneades (Dokuzlar), onun balca eseridir. Plotinus‟un eserleri incelendiinde grlen, onun materyalizme kar olduu ve idealist bir tavr sergilediidir. Stoa okulunun genel karakteristii olan maddeci anlay Plotinus tarafndan reddedilmi, buna karlk Platon tarafndan ortaya konulan ruhu ve idealist yaklam kabul grmtr.

1.1.1. Plotinus‟un Tanr Anlay


Tanr‟nn mutlak ve deimez bir birlik olduunu, okluk ve deiikliin ise Tanr‟nn etkisiyle ortaya ktn kabul etmitir. Plotinus‟a gre Tanr ilk varlktr ve bir olandr. Bu yce varlk btn ztlklarn ve snrl belirlemelerin stnde olandr ve O kavramlarla anlatlamaz. O, tam olarak belirlenemedii iin, bilinmesi de bilinen bilgi yollaryla deil, sezgiyle mmkndr. Bu da ancak bir vecd halinde sz konusu olabilir.

1.1.2. Plotinus‟ un Varlk Anlay

Plotinus‟a gre, varln kayna Tanr‟dr. Btn evren bu en stn kuvvetten meydana gelir. Fakat bu meydana gelme Tanr‟nn blnmesi veya ksmlara ayrlmasyla deil, Tanr‟dan bir tama (sudur) yoluyla olmaktadr. Sudur ise zorunlulukla olmaktadr. Plotinus, evrenin Tanr‟dan tamasn, n gneten kmasna benzetmektedir. Plotinus‟a gre varlklar Tanr‟dan hiyerarik olarak tamaktadr. “Bir‟den yalnz bir sudur eder”. Tanr‟dan taan bu ilk varlktan meydana gelir ki bu ilk taan varlk, „Nus‟ ya da „geist‟ olarak isimlendirilir. Nus karsnda ruh pasiftir. Dnme, bir yaratma gibi anlalmaldr. Yani Tanr‟nn kendini dnmesi, kendisinden baka varlklar meydana getirmesi anlamn tar.

1.1.3. Plotinus‟ un Ruh ve Madde Gr

Plotinus‟a gre nce bir evren ruhu vardr. nk ona gre ruh ne bir cisim ne de bir kuvvettir; o varln Tanr‟dan alan zel bir cevher ve zdr. Bu bakmdan ruh cisimden tamamen farkl bir yapda olup bedeni dzenleyen, ona kiilik kazandran ve bedendeki btnl salayan bir gtr. Ruh olmasayd bedende ne bir hareket ne de olu sz konusu olurdu; beden dalp giderdi. Beden lmldr buna karlk ruh lmszdr ve kendiliinden bir birliktir. Plotinus ruhun lmszln reenkarnasyon teorisiyle aklar. Bir bedenden ayrlan ruh, varln devam ettirmek iin baka bir beden arar, girdii yeni bedende tekrar dnyaya gelir ve varln devam ettirir. Ancak ruhun asl hedefi bedenden tamamen kurtulup, tmel ruha dnmek, saf ruh haline gelmektir. Alem ruhunun bir paras olan ruhun bedene girmesi, aslnda bir cezalandrmadr. BPlotinus, varl iyi olarak nitelemekte, maddeyi ise kt olarak kabul etmektedir. Buradaki ktlk, iyinin eksiklii veya iyinin olmaydr. Plotinus‟a gre, „Tanr‟, „varlk‟ ve „iyi‟ ayn ey demek olduu iin madde,iyi‟nin bulunmaydr. Madde, iyinin yokluu demektir, yani madde, ktdr; varln yokluu demektir.

1.1.4. Plotinus‟ un Bilgi Gr

Plotinus‟ a gre insanda, her varlk tabakasn anlayabilecek bilgi melekeleri vardr. insan, cisimler dnyasn, duyularyla alglayarak, ruh alemini, kendi ruhuyla, ideler alemini ise aklyla bilir.

1.1.5. Plotinus‟ un Estetik Anlay

Plotinus felsefesinde gzellik kavramnn dolaysyla da estetiin nemli bir yeri vardr. Onun felsefesi, metafizik bir estetik zerine kurulmutur. Plotinus‟un estetii Platon estetii gibi idealist yapldr. Plotinus‟a gre, „kendinde‟ gzel olan tek ey ruhtur.

2. Ortaa Felsefesi

2.1. Genel zellikleri


Ortaa felsefesi mutluluu bu dnyada deil, br dnyada ngrmektedir. nk Hristiyanlkta asli gnah anlay bulunmaktadr. Bu gnahtan arnmak iin vaftiz yoluyla balayan ve ahiretteki mutluluu hedefleyen bir din anlay gelitirilmitir. Ortaa filozoflarnn tamam rahip, piskopos, papaz gibi din adamlarndan meydana gelmitir. Dolaysyla da kiliseyi hem bir dini kurum hem de bu dini kurumun retilerini ekillendiren bir felsefi merkez gibi dnmlerdir. Ortaa felsefesinin temel kavram Tanr‟dr. retilen btn dnceler ise bu kavramla ilikilidir. Bu dnemde felsefe daha ok Hristiyan tezlerini temellendirmek ve aklamak iin bir ara olarak dnlmtr ve dinsel olann dna klmasna ya da Hristiyanla uygun olmad dnlen bir felsefi retime izin verilmemitir. Ortaa felsefesinin buna bal olarak nemli bir zellii de dini otoritelerin ortaya koyduu dnceler alamayacana veya deitirilemeyeceine gre, felsefenin grevi bu dnceleri aktarmaktan ibarettir ki buna Skolastik felsefe veya okul felsefesi denmektedir. Bu felsefeyi oluturanlar, din adamlar olduu iin de ayn zamanda Patristik felsefe olarak da isimlendirilmitir. Btn bunlara ramen Ortaa felsefesinin beslendii kaynak, byk lde lka dncesi, zellikle de Aristoteles ve Platon‟dur.

Gnosis, eski Yunancada sezgi veya irfan yoluyla edinilen bilgi anlamnda olup Gnostisizm ise Tanrsal, mutlak bilgiye bir anlk aydnlanmayla, sezgiyle ulalabileceini ileri sren bir dinsel bir akmdr. Gnostik filozoflara gre dinler mutlak bilgiyi salamada yetersizdirler. Bu akmn temsilcilerine gre, Hristiyanln Tanr‟nn olu olarak kabul ettii sa peygamber yalnzca bir insandr, armha gerilmemitir ve insanst bir zellie de sahip deildir. Bu yzden Hristiyanlar tarafndan sapkn bir dini akm olarak kabul edilirler. Gnostiklerde de beden ruhun hapishanesidir. Dnya yaam ise insann iyilikle ktlk, ruh ile beden arasndaki skma durumunu ifade eden dalist bir yapya sahiptir.

2.2. Ortaa‟ n Baz nemli Filozoflar

2.2.1. Saint Augustinus (354-430)


Kuzey Afrika‟da domu, nceleri Maniheizme inanmasna ramen, sonradan Hristiyanl benimseyerek, gelebilecei en st dini makam olan piskoposlua ulamtr. Dncelerini „itiraflar‟ isimli eserde toplayan filozof, Hristiyanlk inan esaslarnn belirlenmesi ve kurumsallamasnda nemli bir rol oynamtr. “anlamak iin inanyorum” dncesini hareket noktas olarak kabul etmitir.ona gre akl insana Tanr tarafndan, bizzat Tanr‟y bilmek iin verilmitir. Augustinus, Tanr‟y bilmek nce inanmay gerektirdiinden tr, yukarda bahsedilen „anlamak iin inanyorum‟ demektedir. Augustinus‟a gre, her eyi yaratan Tanr‟y anlamak mmkn deildir. Bu yzden byle bir aba bounadr.insan ktlk yapar onu kurtaran yanlzca tanr nn ltfudur. Ancak Tanr, yalnzca setiklerini kurtulua erdirir.Evren de zaman da Tanr tarafndan ayn anda yaratlmtr.

2.2.2. Saint Anselmus (1033-1109)

anr‟nn varlnn delillendirilmesinde ontolojik delili gelitiren Anselmus, Augustinus gibi „anlamak iin inanyorum‟ demektedir.Anselmus‟un Tanr‟nn varlna ilikin en nemli delili, yukarda da belirttiimiz gibi ontolojik delildir. Ontolojik delilin hareket noktas „en mkemmel varlk‟ olan Tanr kavramdr. „Tanr hem zihinde bir kavram olarak hem de zihin dnda bir hakikat olarak mevcuttur‟ demek, mantksal bir zorunluluktur. Anselmus, ilk gnah konusunda Augustinus‟la ayn kanaati paylaarak, ilk gnahn ilk insandan bu yana srp geldiini kabul etmektedir. Tanr, insan ilk gnahtan kurtarmak istemi bunun iin ise, insan eklindeki Tanr olan sa armha gerilmitir. Anselmus‟a gre Tanr, en stn ve yce hakikat olarak, yaratlm nesnelerdeki hakikatin de nedenidir. Tanr her eyi gren, bilen, her eye gc yeten ve mutlak kudret sahibi olarak her eyi yapabilendir.

2.2.3. Thomas Aquinas (Aquinal Thomas-Saint Thomas 1225-1274)

Katoliklii savunduu Summa Contra Gentiles, Skolastik retiyi biimlendirdii Summa Theologica isimli eserleri mehurdur. Aquinal Thomas, Aristoculuuyla tannmasna ramen, din ile akln uzlat anlayndan hareket eden bni Rtle cephe almtr. St. Thomas, “anlamak -bilmek- iin inanyorum”un yerine “inanaym diye biliyorum” ilkesini getirmitir. St. Thomas‟ya gre bilgi insana vahyi anlamas iin ancak gerekli n koullar hazrlar, ancak buradan itibaren dini anlamak iin vahiy gereklidir. St. Thomas‟nn mehur rneiyle sylenecek olursa: Bilgi, inan tapnann sadece giri ksmn aydnlatr. Tapnan asl i ksmn aydnlatan, vahiydir. St. Thomas‟ya gre bilgi, deneyle balar. Genel kavramlara ulaabilmek iin, duyu verilerini zihnin ilemesi gerekir. Thomas‟ya gre insan aklnn, soyutlamalar ve genellemelerle varaca en yksek kavram “varlk”tr. O, akln temel ilkelerini kabul ettii iin elimezlik ilkesi gereince “var olan bir ey, ayn zamanda yok olamaz.” Yani bir ey hem var hem de yok olamaz. Btn var olanlar, belli bir „ey‟dirler belli bir „ne‟dirler. Her varln „z‟ ile varoluu‟ ayrdr. Yalnz Tanr‟da „z‟ ile „varolu‟ ayndr.

St. Thomas, evrenin bir varlk hiyerarisi ierisinde yaratldn kabul etmitir. En altta cansz cisimler, onun stnde bitkiler, sonra hayvanlar, sonra da insanlar bulunmaktadr. Daha yksek bir mevkide melekler, en stte ise Tanr bulunmaktadr. O‟nda dnce ile varlk ayn eydir

St. Thomas‟nn ahlak retisinde akl, ruh yetilerinin en stnde yer alrken ondan sonra irade gelir. O, lka felsefesinde benimsenmi erdemler olan yiitlik, lllk, bilgelik ve adalet‟e ilave olarak Hristiyanlktaki iman, sevgi ve umut erdemlerini de katmtr. St. Thomas‟ya gre insan, sonsuz mutlulua ancak Tanr‟nn ltuf ve inayeti ile ulaabilir.

2.2.4. Ockhaml William (1285-1347)

Skolastik felsefenin son dnem filozofu olan William, ngiltere‟de Ockham‟da doduu iin bu isimle tannmtr.oxford nv. okudu ve orada hocalk yapt. “Summa Totius Logicae” ve “Philosophia Naturalis” adnda iki kitab bulunmaktadr. Ockhaml William, nominalizmin kurucusudur.

O. William, tm varlklardaki bireylerin, tek nesnelerin gerekliini kabul ederek bilgi anlayn da bu temel zerine kurmu ve bilginin kaynann deney olduunu kabul etmitir. Ockhaml William da St. Thomas gibi inan ile bilgi arasndaki ayrl kabul etmekte, hatta William bu konuda daha kat bir tutum gstermektedir. nk O. William‟a gre hakikat, ift ynldr. Bilgi hakikatlerine deneyle, ilahi hakikatlere ise imanla ulaabiliriz. Bu, bir anlamda Reneissance yolunda atlan ilk admlarn da habercisi gibidir.


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 11:06   Mesaj No:9
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

8.NTE

RNESANS FELSEFESi

1. YENiA FELSEFESiNE GEi: RNESANS FELSEFESi

1.1. Yenia Felsefesi ile Ortaa Felsefesinin Karlatrlmas


Yenia Felsefesi genel olarak Rnesans Felsefesi‟yle balatlr. Rnesans bin yllk Ortaa (Karanlk a) dncesinden sonra, kimilerine gre stanbul‟un Trkler tarafndan aln, kimilerine gre Amerika‟nn kefi ile balayan yeni bir yaplanma dnemidir. Rnesans, kelime anlam itibariyle de bilimde, sanatta, dinde, sosyal hayattaki „yeniden dou‟u ifade etmektedir. Byle bir dnemin kendine zg bir felsefesinin olmas da kanlmazdr. Yenia felsefesine gemeden nce Ortaa ile Rnesans‟n genel karakterleri bakmndan ksa bir karlatrma yapmak uygun olacaktr. Buna gre:

a- Ortaa‟da felsefe, Kilise‟nin emrinde ve Hristiyanlk dogmalarn aklamak ve anlalr hale getirmek iin kullanlrken, Rnesans‟ta bamsz hale gelmiĢ ve sekler bir yapya sahip olmutur.

b- Ortaa‟da felsefeyle ilgilenenler daha ok din adamlar iken, Rnesans ve sonrasnda eitli sosyal gruplardan filozoflar yetimitir.

c- Ortaa genel anlamda kapal bir yapya sahip olup, ortak dil Latince iken, siyasal olarak da Papaln egemenliinde tek bir siyasal otoriteye tabiydi. Rnesans‟ta ise milli diller ortaya kt gibi milli devlet idesi de yava yava kendini gstermeye balamtr.

d- Felsefe bakmndan ele alnan konular Ortaa‟da daha ok din ve dine hizmet eden bir yapya sahipken, Rnesans‟ta temele insan konulmu ve insana hizmet eden dier alanlar felsefenin konusu haline gelmitir. Bu srete zellikle iki anlay etkili olmutur. Bunlardan biri, Ortaa‟nson dnem dnce akmlarndan olan nominalizmdir. Dieri de Aristoteles‟e gsterilen tepkidir.

Nominalizm tmel kavramlarn deil de tikel nesnelerin gerekliini iddia eden, yani tmellerin sadece isimden ibaret olup bir gereklii olmadn kabul eden bir akmdr. Nesneler gerek olduuna gre onlar anlamnn tek yolu deneydir. Tek bilme yolu deney olduuna gre, deney yoluyla bilinmeyen Tanr‟nn varl, ruhun lmszl ve evrenin varoluunu anlama yolu ne olacaktr? Bunlar anlamann tek yolu ise akl deil imandr. Ochaml William tarafndan temsil edilen nominalizm, adeta Rnesans‟n habercisi gibidir.

kinci anlay olan Aristoteles‟e tepki de yine Ortaa‟n yapsndan kaynaklanmaktadr. nk Ortaa boyunca yaplan felsefede tek referans olarak Aristoteles gsterilmi, zellikle Hristiyanlk dogmalarnn kabul ve anlatlmasnda Aristoteles mant kabul edilmitir. Ortaa‟a tepki beraberinde Aristoteles‟e tepkiyi de getirmitir. 9. yy‟dan itibaren slam dnyasnda tercme edilmeye balanan Aristoteles metinleri 13. yy‟dan itibaren Latinceye de evrilince gerek Aristoteles tannmaya balam, Ortaa boyunca Hristiyanla hizmet eden Aristoteles anlayndan farkl olduu anlalmtr.

1.2. Rnesans Felsefesi‟ nde nemli Akmlar


1.2.1. Hmanizm

Ortaa boyunca insana yklenen anlam deimi, insann deeri kaybolmutur. nk Ortaa boyunca insan, Kilise‟nin basks altnda kalm ve bu yzden de birey olarak dikkate alnmamtr. Bu sistemin merkezinde Tanr bulunmaktadr. nsann yeryzndeki anlamn da deerini de yerini de belirleyen Tanr ve Tanr‟nn temsilcisi olan Kilise‟dir. Bu da ister istemez insann anlamnn yok olmasna neden olmutur. Rnesans dneminde ele alnan ilk nemli konu insan ve deeri olmutur. nsan nedir? Onun evrendeki yeri ve deeri nedir? nsann anlam ve menei nedir? Gibi sorular Rnesans dnrlerini megul etmi ve cevap aramaya yneltmitir. Bu araylardan ortaya kan akma hmanizm ad
verilmektedir. Hmanizm, genel olarak akll insan varln tek ve en yksek deer kayna olarak gren, bireyin yaratc ve ahlki geliiminin, rasyonel ve anlaml bir biimde, doast alana hi bavurmadan, doal yoldan gerekletirilebileceini belirten ve bu ereve iinde, insann doalln, zgrln ve etkinliini n plana kartan felsefi akmdr.LK TEMSLCS Petrarca DIR.

1.2.1.1. Petrarca (1304-1374)

hmanist dnr olarak Petrarca grlmektedir. Bu dnyaya olan ball onu hayatn sorunlaryla da ilgilenmeye gtrmtr. Onun ilgilendii arlkl konu kendi „ben‟idir. Benliini hisseden ilk modern dnr Petrarca‟dr. Ona gre en yksek deer, ruhun bamszl ve hrriyetidir. Balca kaygs yaama sanatnn kurallarn gelitirmektir. Bunun iin de Stoa felsefesini ve Roma Stoas‟nn filozoflarn rnek alr; bylece benliinin dayand ilkeleri antik Yunan dncesinde bulma abasndadr. Petrarca‟ya gre de insan hayatnn ideali olan mutluluk, ruhun zgrlk ve dinginliine ulamaktr. Bu ideale ulamann yolu insann „yalnz yaamas‟ ve bu yalnzl ierisinde dnmesi ve kendini tanmasdr. Petrarca bir pesimizme ulat gibi Hristiyanln Tanr inancna da tam bir gven duymadn hissettirmeye alr.

1.2.1.2. Nicolo Machiavelli (1469- 1527)

Rnesans‟n genel karakteri olan “insan doasnn ne olduu” sorgusu Machiavelli‟de de kendini gsterir. Machiavelli, Rnesans‟n dinamizmine uygun olarak insan bir doa gc ve canl bir enerji kmesi olarak grr.ONA GRE Aslnda insan, Hristiyanln kabul ettii gibi doutan kt deildir. nsanda yalnzca ktye ynelme eilimi vardr.

1.2.1.3. Michel de Montaigne (1533- 1592)

Fransz edebiyat ve felsefesinin Denemeler‟i ile nl dnr olan Montaigne, dier hmanistler gibi insan hayat ve doasnn yaps zerinde durur. O da individalisttir. ncelikle kendini tanmay ama edinen Montaigne Denemeler‟inde “her eyden nce kendimi aratryorum; benim metafiziim de fiziim de budur” demektedir. O yle der: “imizde bir doa kmldyor. Ona kulak verir, yasalarn kavrarsak, erdeme, dolaysyla mutlulua giden yolu da bulmu oluruz”.

nk ona gre erdemli olmak, doaya gre yaamaktr. Eer akl duygulara gem vurmazsa, duygular bizi doamza aykr davranlara gtrr. Buradaki insan anlay Stoa filozoflar olan Cicero ve Seneca‟nn anlaylarna uygundur. Montaigne‟nin individalizmi ile hmanizmi onu her trl dogmatizmin dman haline getirmitir. Bu anlayyla o, doruyu bulmann yegane yolunun pheye mracaat etmek olduunu kabul etmektedir. Ancak yine de phe son sz deildir. Bir ey bilmediimizi sylememeli, son szmz “ne biliyorum?” olmaldr.

Rnesans dneminde hmanizmin dnda Platonizm, Aristotelizm, Atomizm ve Septisizm gibi akmlar da ortaya kmtr. Bu akmlardan Platonizm talya‟ya Bizans‟tan g eden Plethon (1355-1450) tarafndan balatlm ve genel olarak Platon izgisinde bir felsefe yaplmtr. Mirandola isimli bir dnr de bu akm temsil etmitir. Ancak Papa ile ztlatklar iin aforoz edilmitir.

1.3. Platonizm

Aslnda bu akm, Platon ad altnda Yeni Platoncu bir izgi takip etmitir. nk bu dnrler Platon ile Plotinus‟un dncelerinin kesitii kanaatindedirler. Szgelimi Ficinus‟a gre Hristiyanlk, Tanr‟nn kendisini amasndan ibarettir.nsan ruhu Tanr‟dan gelmi, lmden sonra tekrar O‟na dnecektir. Yine Mirandola‟ya gre, gerek olan yalnz doa gleridir.

1.4. Aristotelizm

Platonizme paralel olarak hemen hemen ayn zamanda Aristoteles felsefesine de bu dnemde ynelinmitir. Her eyden nce Ortaa boyunca skolastik felsefe, Hristiyanlk dogmalarn Aristoteles felsefesiyle temellendirmeye almtr. Aristoteles felsefesiyle ilgilenenler hmanist dnrlerdir. Bunlar daha nce yanl anlalan Aristoteles‟in metinlerindeki hatalar slam dnrlerinin eserleri dorultusunda ayklamlar ve doru bir anlayla Aristotelizmi kurmulardr. Bu anlayta en nde gelen slam filozofu bn-i Rt‟tr. Gerek bn-i Sina‟nn gerekse bn-i Rt‟n Aristoteles felsefesini Yeni Eflatuncu bir yaklamla yorumlamalar Aristoteles‟in daha iyi anlalmasn salamtr.
Rnesans‟taki Aristotelesiler arasnda Pomponazzi en nllerindendir.

1.5. Atomizm

Ortaa boyunca neredeyse unutulmu ya da reddedilmi olan Epikrosu atomculuk Rnesans‟la birlikte yeniden canlanma frsat bulmu, Rnesans sonlarnda yetien Pierre Gassendi, Epikrosuluu geni aydn evrelere tantmtr. Aristotelesi skolastik felsefe doay bir organizma olarak kabul ederken, Epikrosu atomculuk doay mekanist bir yap olarak anlyordu. Yani doa, gerekliini atomlarda ve bunlarn hareketlerinde bulan bir yapya sahiptir.

1.6. phecilik (Septisizm)

Rnesans dneminde ilk pheci yaklam Montaigne ile balamt. Daha sonra Pierre Charron ve Fransuva Sanchez, Montaigne‟in edebi bir tarzda anlatt phecilie daha sistemli ve kapal bir biim kazandrmlardr.

2. Rnesans‟ n Din Anlay

2.1. Reform Hareketi


Rnesans‟n “yeni” olan, insann kendi i dnyasnda aramas, insanla ilintili olan din, hukuk, devlet, bilim ve sanat alanlarnda da “yeni”nin aranmasna ve uygulanmasna neden olmutur. Hristiyanln yeniden ekillendirilmesini ama edinen Reformasyon hareketidir. Baz kltr tarihilerine gre Rnesans‟n balangc, bu Reformasyon ile balatlmaktadr. Ama bu iddia ok da salkl deildir. nk Reformasyon da bir Rnesans hareketidir ve Reformasyon‟a Rnesans‟n hrriyeti anlay neden olmutur.Reformasyon hareketi fiili olarak bir Alman rahip olan Martin Luther (1483- 1576) tarafndan balatlmtr. Protestanln temel hareket noktas Hristiyanln aslndan uzaklatrld tezidir. Bu anlayn bir sonucu olarak Katoliklik ve Ortodoksluun yannda nc bir Hristiyan mezhebi olan Protestanlk domutur. Protestanlk, adndan da anlalaca zere bir protesto hareketinin sonucudur. Protestonun hedefi Ortaa‟n Kiliseye bal din anlaydr. te Martin Luther‟in dinde yenilik olarak ortaya koyduu bu hareket, Tanr ile kul arasndaki btn araclar (ruhban, din adam vs) ortadan kaldrmay ve dini aslna geri dndrmeyi amalamaktadr. Protestan hareketinin bu i nedenlerinin yannda, grnen d neden, M. Luther‟in 1517 ylnda Wittenberg Kilisesi‟nin kapsna ast 95 maddelik protesto metnidir. Bu metinde dikkat eken noktalardan bazlar unlardr: Hristiyanlk, aslndan uzaklam ve bozulmutur. incil‟i okuyup anlamak iin papazlara ihtiya
bulunmamaktadr. Papazlarn, para karlnda gnah balama yetkisi yoktur. insann Tanr‟ya ulamas iin Mesih isa‟ya Rab ve ahsi Kurtarc olarak iman etmekten baka hibir dinsel aba veya aracya gerek yoktur. Dier taraftan dinle devlet arasnda bu kadar sk ibirlii, sa‟nn “Tanr‟nn hakkn Tanr‟ya, Sezar‟n hakkn Sezar‟a verin” anlayna aykrdr.

Bu anlayn bir sonucu olarak, din ve devlet ilerinin birbirinden ayr tutulmas gerekmektedir. Bu anlamda mevcut kilisenin yapsnn deitirilmesi kanlmazdr. Protesto metninin ilan edilmesi, ksa sre sonra Avrupa‟y kasp kavuran Otuz Yl Savalar‟n dourmutur. Buna gre Reformasyon‟un, Alman mistik hareketinden kaynaklanm olduu sylenebilir. Alman mistisizminin Ortaa sonlarnda yaayan nemli temsilcisi Meister Eckhart (1260-1327) da Yeni Eflatunculuun etkisinde kalmtr. Eckhart‟a gre asl Hristiyanlk, Skolastiin dogmalarnda deil, inanan gnllerin derinliklerindedir. Mutlak doru, Kilise‟nin trenleriyle deil, insann kendisine dnmesiyle elde edilebilir. Martin Luther bir filozof olmadndan Protestanln ihtiya duyduu felsefi ilkeleri belirlemek iin, batan beri yaknnda olan Malenchton(1497-1565)‟dan yardm almtr. Malenchton da balangta kar ktklar Skolastik gibi, Aristoteles felsefesine mracaat etmitir. Malenchton, hem Skolastiin yanl tand Aristoteles‟e, hem de Rnesans‟ta yeniden kefedilen Aritotelizmden yararlanmtr. Balangta „eytann yalta‟ dedii akla da mracaat etmitir. Protestan retisinde bilginin kayna akl ve deneydir. Bu iki bilgi yolu Kutsal Kitaba aykr olursa Kutsal Kitabn dedii l olur.

2.2. Deizm- Doal Din

Rnesans‟taki dini hareketlerden biri de dini dorularn ancak akl ile kavranabileceini ya da dinlerin sadece akl ile uzlaabilen ynlerini kabul eden anlaytr. Buna “deizm” veya “doal din-akl dini” denilmektedir. Bu anlaya gre din, Tanr‟nn gnderdii vahyin rn deil, insan aklnn bir rndr. Stoa felsefesine gre „doa‟ ile „akl‟ ayn anlam tamaktadrlar. Doa ierisinde „logos‟ denilen evrensel akl egemendir. nsan da doann bir paras olduuna gre, insann Tanr‟y anlayabilmesi iin de akl gereklidir.Bunun ilk temsilcisi talyan L. Socianus (1525 1562)‟tur. Doal din anlaynn Rnesans‟n sonlarna doru iki nemli temsilcisinden biri Fransz Jean Bodin (1530-1597), dieri de ingiliz Herbert of Cherbury‟dir.

Jean Bodin, “Yedilerin Konumas” adn verdii eserinde farkl dinlerden olan yedi kiiyi konuturarak u sonulara ulamtr:

a) Her din greli olarak dorudur.
B) Mutlu olmak ve kurtulua ermek iin doa yasas ve akl yeterlidir.
c) Btn dinler bir tek dinden domulardr, bu da doal olan dindir. Bu doal dinin temel dnceleri ise unlardr: Tanr birdir, her toplumda mutlaka ahlaki bir yap olmaldr, her insan zgrdr, insan ruhu lmszdr ve bir teki dnyada varln srdrecektir. Bu teki dnyada, bu dnyada yaplanlarn bir karl vardr. Btn bu dnceler her insanda, her toplulukta ve her dnemde doal olarak bulunmaktadr.

Herbert of Cherbury de “Doruluk zerine” isimli kitabnda, dinin asln doal dinde bulur. Akl, din konusunda da bamszdr. Cherbury de Bodin gibi her din iin geerli olan prensiplerini yle belirler:

a) En yksek varlk, taplmaya layk ve taplmas gereken Tanr‟dr.
b) Bu tapnma erdemi gerekletirmek iin gereklidir.
c) ilenen gnah ve sular, pimanlk duyularak denebilir.
d) br dnya vardr ve bu dnyada yaplan her iin br dnyada dl ve ceza olarak bir karl olacaktr. Tarihi dinler bu ilkelerin birouna inanmamaktadr. Halbuki saduyusu olan bir insan iin bu ilkelere inanmak ve balanmak yeterlidir.

3. Toplum ve Devlet Felsefeleri

Aquina‟l Thomas devletin grevini “yeryznde tanrsal devlet dzenini gerekletirme”de bulur. Kilise ise devletin stndedir.

3.1. Machiavelli (1469-1527)

Antik an devlet anlayn Rnesans‟n anlayyla birletiren ilk dnr talyan Machiavelli‟dir. Machivelli milli devlet idesinin Rnesans‟taki temsilcisidir. O, talya‟y bu kk ehir devletlerinden kurtarp, gl ve birlik ierisinde olan byk talyan devleti kurmann peindedir. Bunu gerekletirebilmek iin de “The Prens” isimli bugn artk klasiklerden saylan bir eser yazmtr. Devlet felsefelerine temel oluturan iki nemli teori sz konusudur. Bunlardan birisi kuvvet teorisi, dieri de szleme teorisidir. Machiavelli‟in milli devlet idesi kuvvet teorisine dayal bir devlet felsefesidir. O, bu anlayna rnek olarak gl Roma mparatorluu‟nu grmtr. Ona gre bir devlet, bir millete dayanyorsa yeterli gc de var demektir. Machiavelli‟in dnd devlet monaridir. Kendi nl szyle sylemek gerekirse, devleti daha gl yapmak ve yaatmak iin „gaye vastay meru klar. Bununla birlikte Machiavelli, sonralar „amaca ulamak iin her yol mubahtr‟ anlamna gelen „makyavelizm‟ olarak bilinen, bir anlamda sulama saylabilecek nitelendirmeden kurtulamamtr. Ahlak ve hukuk devlete bal kurumlar olduu iin devlet varsa bunlar da vardr. Devletin snrlarnn bittii yerde bunlar da sona erer. Machiavelli, Ortaa‟n Tanr Devleti‟nden tamamen farkl bir devlet tasarlamaktadr. Artk devlet, Tanr‟nn yeryzndeki temsilcisi deil, aksine insanlarn, ihtiyalarn karlamak zere gelitirdikleri doal bir kurumdur.

3.2. Jean Bodin (1530-1597)

Machiavelli‟in yetitii evrenin benzeri bir ortamda Fransa‟nn hmanist ortamnda yetien Jean Bodin, devrinin nemli siyaset dnrlerinden biridir. Machiavelli, talya‟nn kurtuluunu monaride grd gibi, Bodin de Fransa‟nn kurtuluunu monarik idarede grr. “Devlet zerine Alt Kitap” adl eserinde ynetim ekilleri zerinde karlatrmalar yaparak, Fransa‟y birletirecek tek gcn, aristokrasi ile demokrasinin iyi ynlerini bir araya getirecek olan mutlak monaride bulunduunu kabul eder. Kendini sadece Tanr‟ya kar sorumlu sayar. Devlet, otorite ve akl ile dzenlenmi bir aileler birliidir. Devleti devlet yapan, egemenliktir. Egemenlik, hibir ekilde blnemez, bakasna devredilemez, hibir eyle snrlandrlamaz. Machiavelli ve Bodin‟in devleti bu kadar gle donatmak istemelerinin ana nedeni, Kilisenin gcn krmak iindir

3.3. Hugo Grotius (1583-1645)

Hollanda‟nn smrgeler edindii en zengin dnemlerinden birinde yaam olan Hugo Grotius, doal hukuku devletin temeli yapan bir anlaya sahiptir. “Sava ve Bar Hukuku zerine” adl kitabnda, temelleri yine Stoa felsefesinde bulunan, “doal hukuk” ile “pozitif hukuk” ayrmna yer vermektedir.ONA GRE: Doal hukuk ise, insann doasndan kaynaklanan, tarih iinde deimeksizin gelen ve her trl pozitif hukuktan nce bulunan hukuktur. nk Machiavelli‟in dedii gibi hukuku meydana getiren devlet deil, aksine devleti yaratan, hukuktur. lka‟daki Sofistlerden Protagoras ile Antiphon‟un savunduu “szleme teorisi”DR. Grotius‟a gre insann ilk ve en temel hakk, mlkiyet hakkdr.Bir insan esir olursa bedenini satarak esaretten kurtulabilir diyerek, Grotius, klelii meru gsterecek bir yaklamla Hollanda‟nn smrgeci siyasetine katkda bulunmak istemektedir.

Grotius‟un insann doal ve temel hak ve hrriyetlerinden sz etmesi, sonraki zamanlar iin bir dayanak noktas olmu ve Birlemi Milletler‟in hukukuna ve nsan Haklar Evrensel Beyannamesi‟ne kaynaklk etmitir. Demokrasi ynetimi de Rnesans dnce sisteminde temellendirilmitir. Bunu savunanlar, “monarchomarchlar” olarak isimlendirilmilerdir. Bu ifade tek kiinin ynetimine kar mcadele verenler anlamndadr. Bu anlaya gre devleti yneten kii halkn efendisi deil, sadece bir grevlisidir. Asl egemen olan ise, halktr. Monarchomarchlar topluluu iinde en ne kan isim Johann Althus(1557-1638)tur. Demokrat devlet anlaynn sonraki en nemli savunucusu ise 18. yy. dnr J. J. Rousseau‟dur

3.4. topik Devlet Nazariyeleri


lkan nl filozofu Platon‟un “Devlet” adl eserini ve bu kitaptaki “ideal devlet” retisini rnek alan Rnesans dnrleri, devlet ynetimindeki aksaklklara dikkat ekerek sosyalist devlet teorileri de retmilerdir. Bu filozoflar arasnda ilk hatra gelenler T. Morus, T. Campanella ve F. Bacon‟dr. Thomas Morus (1478-1535) Morus, 1516 ylnda yaynlad “Utopia” isimli eseri, bu tarz teorilere de ad olmu bir ngiliz filozofudur.ona gre maddi imkanszlklar ve ahlaki knt kaldrlamamtr. T. Morus‟a gre bu durumdan kurtulmann tek yolu, zel mlkiyeti ortadan kaldrmak ve tm mlkiyeti kamunun mal haline getirmek ve eit mal paylamn salamaktr. Bu ideal durum, “utopia” adl bir adada salanmtr. Utopia adasnda mlkiyet ortakl vardr. Para yerine mal deiimi geerlidir. Utopia‟da herkes Tanr‟ya ve lmszle inanmak zorundadr. inanmayanlar, siyasi hayata katlamazlar. Rahipler, itibar edilen ama ynetime katlamayan kimselerdir. T. Morus gibi dnen bir baka sosyalist filozof da talyan Tommaso Campanella(1568-1639)dr. Platon‟un Devlet‟inden esinlenerek yazd “Gne lkesi” adl kitabnda Cmpanella‟nn hayal ettii devlette de bilim ve felsefe n plandadr.

Campanella‟nn dledii hayal lkesinin insanlar iki snftan meydana gelmektedir. Biri yneticiler snf, dieri de halk tabakas. Bu devletin en byk yneticisi, rahip filozof biri olan Metafiziki(Hoh)dir. Yardmclar ise G(Pon), Akl(Sin) ve Sevgi(Mor) isimli kiilerdir. Metafiziki, Gne ile zdeletirilmekte ve adeta Tanr gibi dnlmektedir. Dier yneticiler de gksel varlklarn sembolleri gibidir. Bu yneticiler toplumu ynetme yetkisini elinde bulunduran ve topluma egemen olan snftr. Asl kalabalk kesim, halktr. Ada halk, devletin sk denetimi altnda olup, kendilerine ait hibir eyleri bulunmamaktadr. Evler, kadnlar, kocalar ve ocuklar, her ey ortaktr. Bunlar insann bencilliini krkledii iin ortaklaalk esastr.

Francis Bacon (1561-1626) da “Yeni Atlantis” adl eserinde benzer dncelerden sz etmitir. Ancak Bacon, devletin temeline sosyal adalet ilkesi yerine “bilgi dncesi”ni koymutur. nk Bacon‟a gre “bilmek, hkim olmaktr.


alntdr
Alnt ile Cevapla
Alt 20 Mays 2015, 11:23   Mesaj No:10
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Cinsiyet:
Mesaj : 3.297
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem felsefe tarihi zetleri 1-14

9.NiTE

RNESANS‟IN BiLiM VE DOA ANLAYII

1. Bilim ve Doa Felsefeleri


Ortaa, Bat dnyasnda felsefe ve bilimdeki duraksamann yaand bir dnemdir. Bu balamda Kilise‟den bamsz felsefe ve bilim neredeyse durma ya da bitme noktasna gelmitir. Kilise‟nin istekleri dorultusunda felsefe ve bilimle ilgilenmek ise serbest braklmtr. Dolaysyla bu dnemin de kendine zg bir felsefe ve bilim anlay bulunduunu sylemek yanl olmaz. Ortaa‟da Kilise‟nin kontrolnde benimsenen bilim anlay Aristoteles fiziine, Batlamyus (Ptolemaios) astronomisine ve Hristiyanlk dnya grne dayanmaktadr. Aristoteles fizii temelde, ay alt ve ay st alemi olarak ikiye ayrlmaktadr. nk Aristoteles‟e gre ay st cisimleri ether denen bir gazdan, ay alt cisimleri ise toprak, hava, su ve ateten oluan drt unsurdan meydana gelmitir.

Batlamyus, ay st alemde bulunan krelerin (feleklerin-yrnge) i ie bulunduklarn kabul ederek Aristoteles fiziindeki tek kre anlayn ortadan kaldryordu. Bylece gezegenlerin kendilerine ait yrngeler zerinde hareket ettiklerini tasarlam oluyordu.

Evrenin merkezinde kendisi hareket etmeyen yeryz bulunmakta, dier btn gezegenler de dnyann etrafnda dnmektedir. nk Hristiyanla gre, btn evren dnya iin vardr. Evrenin merkezinde dnya olduu gibi, dnyann merkezinde de insan bulunmaktadr. Bylece btn evren ve dnyadaki her ey insan iin yaratlm kabul ediliyordu. Bu jeosantrik (yer merkezli) ve antroposantrik (insan merkezli dnya gr) evren anlaynn Hristiyanlk tarafndan kabul edilip savunulmasnn ve bu anlaya kar kanlarn iddetle cezalandrlmasnn ana nedeni, Hristiyanlk dininin temel inan esaslaryla ilgilidir.

1.1. Nicolaus Cusanus (1401-1464)


En tannm eseri “Bilgince Bilgisizlik zerine” adn tayan Alman dnr N. Cusanus, Papa‟nn temsilcisi olarak stanbul‟a gelmi ve bu eserini de stanbul dnnde planlamtr. Ortaa ile kendi zaman arasnda bir uzlatrma denemi ve bir anlamda Rnesans bilim anlaynn gei dnr olmutur. Ona gre bilgi, duyularmzla kazandmz izlenimlerin, dnce tarafndan bir btn haline getirilmesidir. Tek tek
duyumlar tasavvur, tek tek tasavvurlar da akl birletirir. Cusanus‟a gre dnce kendi snrlarn, dolaysyla mutlak birliin bu snrlarn tesinde olduunu da bilir. Buna „bilgisizlii bilmek‟ adn verir. Bu yolla o, Tanr‟nn tam olarak kavranamayaca, bylece de Tanr
ile doann birbirlerinden farkl olduklar noktasna ular. Ancak Cusanus Tanr ile doann birbirinden farkl olduunu sylemekle beraber, teslis inancn yorumlayabilmek iin mulak bir panteizme ulamtr. Buna gre evren Tanr‟da birlemi olan ztlarn bir almndan ve gelimesinden ibarettir.

1.2. Paracelsus (1493- 1541)

Cusanus‟un dnceleri, Rnesans‟n da etkisiyle aratrma ruhu olan insanlar doann aratrlmas konusunda cesaretlendirmitir. Bunlardan biri de svireli hekim ve kimyac olan ve asl ad Theophrastus Bombast olan ancak Yunan kltrnden etkilenerek kendi adn kendisi veren Paracelsus‟dur. Paracelsus insann, hayatn, evrenin hatta her eyin birliini savunmutur. nsan kk evren, evren byk insandr. Paracelsus‟a gre evren canldr. Dolaysyla her ey isel nedenlerle gerekleir.

1.3. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Rnesans‟n nemli dnr, bilim adam ve sanatlarndan biri olan talyan Leonardo da Vinci, bilim iin nemli olan yntem zerinde almtr. Ona gre kesin bilginin temelinde tartmasz olarak deney bulunmaktadr. Bilginin deeri de konusuna deil salad kesinlik derecesine aittir.

1.4. Kopernikus (1473-1543)

Yeni doa anlayn son ve kesin biimine yaklatran ve bugnk evren anlaynn temellerini atan, Polonyal bilgin Nikolaus Kopernikus‟tur. Almanya‟da balayan Reformasyon hareketine sempati duyduu iin, serbest dnceli arkadalaryla grmesi yasaklanm ve mrnn son yllarn yalnzlk ierisinde geirmitir. zerindeki basklarn artmasn nlemek iin, uzun yllar nce yazd “Gk Cisimlerinin Dnmesi zerine”
isimli kitabnn yaynlanmasna ancak lm deinde yatt gnlerde izin vermitir. Daha sonralar nszn yayncya ait olduu Giordano Bruno ve Kepler tarafndan ispatlanp, Galilei de yeni teoriyi deneylerle ispatlaynca, Kilise hemen kitab toplatm ve yz elli yla yakn bir sre okunmas yasak olan kitaplar arasna koymutur.

Kopernikus‟un teorisi, temelde yer merkezli (jeosantrik) evren anlay yerine gneĢ merkezli (heliosantrik) evren anlayn ikame etmekteydi. Aristoteles-Batlamyus fiziinde btn gk cisimleri, kendisi hareket etmeyen ve evrenin ortasnda bulunan dnyann etrafnda dnyordu. Halbuki Kopernikus‟a gre dnya, hem kendi ekseni etrafnda dnmekte hem de ayn zamanda dier gk cisimleriyle birlikte gnein etrafnda
dnmektedir.

Bylece Kopernikus u sonuca ulam oluyor: Uzayda bulunan varlklar, bize grndklerinden daha farkldrlar. Nesneleri grmeye alĢtmz ann tersinden grmek daha farkl ve doru bir sonuca gtrr. Kopernikus bylece, bir an evren grn tamamen tersyz eden grn temellendirmi ve evrenin merkezinde dnyann deil, gnein olduunu ve her eyin onun etrafnda dndn ileri srmtr.
Kopernikus‟un Rnesans‟n nemli dnrlerinden biri olmasnn temel nedeni bugn de byk lde doru kabul edilen nemli bir fizik dorusundan sz etmesinin yan sra, Kilise‟nin btn basksna ramen, zgr bir bilim ruhuyla dncelerini aka syleyebilmesidir.

1.5. Tycho Brahe (1546-1601)

Danimarkal bu bilgin, Rnesans ile Kilise‟nin astronomi anlaylarn uzlatrmaya almtr. Kurmu olduu rasathanelerde Kepler‟le birlikte alm, tutmu olduu defterler lmnden sonra Kepler tarafndan korunmu ve kendi sistemini kurmasnda da temel oluturmutur.

Fakat onun bu abas baarl olmam, Kopernikus‟un sistemi sonraki bilim adamlar tarafndan daha ok kabul grm ve savunulmutur.

1.6. Giordano Bruno (1548-1600)

Rnesans‟n en cesur dnr ve bilim adamlarndan biri olan Bruno, yeni olan aramann zlemi ve abasyla doa karsnda byk bir cokunluk duymu ve air- filozof tipini yanstmtr. on alt yandayken Dominiken tarikatna girmi, Cusanus ve Telesius‟un eserlerini okuyarak skolastii eletirmi ve Telesius araclyla Kopernikus sistemini tanmtr. Bu tanma onun aln yazsn da belirlemitir. Kilise‟nin evren anlayna aykr dnceler gelitirmi, birka kez Engizisyon tarafndan sorguya ekilince, talya‟dan ayrlm ve neredeyse Avrupa‟nn btn lkelerini dolamak zorunda kalmtr. En son olarak Zrih‟te iken bir talyan aristokrat onu Padua ve Venedik‟e armtr. Bu daveti kabul eden Bruno, kendisini davet eden aristokratn ihbaryla yakalanm ve Engizisyon tarafndan Roma‟ya teslim edilmitir. Burada Kilise‟nin affna snmas ve dncelerinden vazgemesi iin uzun zaman kendisine bask yaplm, kabul etmeyince de lme mahkum edilmitir. lm fermann kendisine bildiren yargca, “lmm bildirirken bile benden korkuyorsunuz” demi, 1600 ylnn ubat aynda Roma meydannda canl canl yaklarak ldrlmtr.

Bu ksa mrne ramen Bruno “Neden, ilke ve Bir zerine”, “Sonsuzluk, Evren ve Yer zerine”, “Kahramanca Cokunluk zerine” gibi eserler yazmtr. Bilindii gibi Aristoteles‟in ayst evreni, etherle (esir) snrlandrlmt. Bruno, “esirden sonraki boluk ne olacak?” diye sormu ve “evreni ne ile snrlarsak snrlayalm, o snrn arkasnda mutlaka bir boluk kalacaktr” diyerek evrenin sonsuz ve snrsz olduu sonucuna ulamaktadr.

Bruno‟nun Kopernikus dncesinden bir sonu olarak kard ikinci ana dnce, evrenin birlii retisidir.
Bruno‟ya gre evrenin cevheri ve z sonsuz olan Tanr‟dr. Bu ze gre tek tek varlklarn hibiri kendi bana bamsz deildir. Bunlarn hepsi ezeli ve ebedi olan Tanrsal kuvvetin eitli grnleridir. Tanr kendisinde btn ztlar toplad iin, hem „en kk‟ hem de „en byk‟tr. „En kk‟, sonlu ve sonuta „en byk‟n iinde yok olup gidecek olan tek tek nesneler ve varlk prensipleri, „en byk‟ ise evrenin kendisidir. Bunun iin yalnzca insan deil, her nesne Tanrsal zn bir yansmas ve z bakmndan Tanr‟nn kendisidir.

Doann birliini kavramaya almak Tanr‟nn btnln anlayabilmek iin bir yol olabilir. Doa bilimlerindeki her geliĢme, doay biraz daha fazla anlama, Tanr‟y tanmada ve O‟nu kavramada olduka nemlidir. Bruno‟nun Kopernikus sistemini byk bir itenlikle kabul etmesinin nedeni ite budur. Bruno‟nun tabiat anlay, estetik bir panteizmdir. Buna gre doa, Tanr‟nn kendisidir.

1.7. Johannes Kepler (1571-1630)

Kepler, Almanya‟da domu, hmanist bilimler, felsefe, matematik ve astronomi tahsil etmitir. Bir ara matematik retmenlii yapmsa da sonra Prag‟a gidip Tycho Brahe ile birlikte gzlemler yapm, Brahe‟nin lmyle onun zengin astronomi ara-gereleri ve not defteri Kepler‟e kalmtr. Hayat hep yoksulluk ve sknt iinde gemi, Protestan oluundan dolay, dini basklara da maruz kamtr. Buna ramen matematik, fizik ve astronomide r aan ve kendi adyla anlan doa yasalarna imza atmtr.

lk yazd “Kozmografyann Srr” adl eserinde, Yeni Eflatuncu bir anlayla hareket ederek evrene estetik bir yorum kazandrmaya almtr.

Nerede madde varsa, orada geometri de vardr, madde her yeri kaplad iin, evrenin her yan geometrik oranlarla doludur diyen Kepler, yapt gzlemleri matematik, fizik ve geometrik adan deerlendirmi, kendisine ait Kepler kanunlarn oluturmutur. Evren mekanik bir yapyla ilemektedir. Gezegenler de mkemmelliin simgesi olan dairesel hareketlerle deil, elips eklinde bir yrnge takip etmektedir. Bununla da Aristoteles‟ten beri devam eden bir anlay daha yklmtr.

1.8. Galileo Galilei (1564-1642)

Pisa ve Padua niversitelerinde profesr olarak alrken, beenmemesine ramen nceleri Aristotelesi
sistemi okutmu, ama sonralar bir dostuna gnderdii mektupta asl benimsedii sistemin, Kopernikus sistemi
olduunu ifade etmitir.

Galilei 1610 ylnda gelitirmi olduu teleskopla Jpiter‟in uydularn kefetti. Astronomik gzlemlerinin yannda kart sistemler arasndaki tartmalar da ilk eseri olan “En Byk iki Evren Sistemi zerine Konuma” isimli eserinde ele ald. Burada farkl kiileri konuturarak kendisinin fikrini gizlese de yine de Kopernikus‟tan yana olduu anlalmtr. Bunun zerine hakknda soruturma balatlarak Roma‟ya arlm, Engizisyon nnde, yerin merkez olmayp gnein etrafnda dndn, Kopernikus sisteminin tamamen yanl olduunu sylemek zorunda braklmtr.

Yaplan bask ve ikenceler sonucunda, Bruno‟nun ve Kopernikus‟un bana gelenlerden korktuu ve ayn eylerin kendi bana geleceinden endie ettii iin, iddialarndan vazgetiini sylemesine ramen yine de kitaplarnda belirttiine gre iinden “siz kabul etmeseniz de dnya dnyor” demitir. Hapishane hayat, ikencelerden sonra, mrnn son dokuz yln sorulan sorulara cevap vermemek ve iddialarn ortaya koymamakla geirdi. Gzleri kr olduktan bir sre sonra da ld.

Galilei, Rnesans‟n genel yntemine uygun olarak, Ortaa‟n formel mantna, zellikle her eyi speklatif olarak ele alan ve zmlemelerde kyas (tasm, analoji) kullanan ynteme itibar etmemi, deney ve gzleme dayanan, d dnyay kendisinden renmeyi ngren bir yntemi kabul etmitir.

Matematiin dili genler, kareler, daireler ve teki geometrik ekillerdir. Doada da bunlar vardr. Bunlar bilmeden doay anlayamayz.

Bu dnceleriyle Galilei, empirizmin tmevarm anlayn kabul etmemektedir.

1.9. Francis Bacon (1561-1626)

Londra‟da soylu bir ngiliz ailesinin ocuu olarak dnyaya gelen Francis Bacon‟n babas ngiliz Krall‟nda bakanlk yapmtr. Fransa‟da renim gren Bacon, babasnn lm zerine ngiltere‟ye dnm ve nemli mevkilerde grevler yapmtr. Siyasi hayatnn en yksek noktasnda iken rvet sulamasyla hapse atlm ve tm grevlerinden uzaklatrlmtr. Hapis hayatndan sonra mrnn kalan ksmn siyasetten uzak ve yalnzlk iinde geirmi ve ngiltere‟de lmtr. “Novum Organum (Yeni Organon)”, “Bilimlerin Deeri ve
oalp Bymeleri zerine” ve “Yeni Atlantis” isimli eserleriyle hem bilim tarihinde hem felsefe tarihinde hem de siyaset alannda nemli izler brakmtr.

Bacon da doay deil insan merkeze koyup, insann doaya hakim olmasn salamaya alan bir filozof olarak Rnesans‟n klasik ruhuna uygun dnmektedir. Sonralar „bilgi gtr‟ biiminde nl olan sz, Bacon‟a gre insann, doann karsna kmak iin elindeki en nemli kuvvet bilgidir.

1.9.1. idoller Teorisi

Bacon‟a gre tabiata hakim olma yolunda bugne kadar baarsz olunmasnn ana nedeni, zihnimizdeki pein hkmler, nyarglar, batl inan ve kuruntulardr. Bunlara Bacon, „idol‟ adn vermekte ve drt grupta toplamaktadr.

a- Soy ve kabile idolleri (idola tribus): nsann yaratlndan gelen ve bu yzden de btn insanlar iin ortak olan pein hkmlerdir. Buradaki en nemli hata tabiatla insan ayn grmektir.

b- Maara idolleri (idola specus): Platon‟un maara benzetmesinden esinlenerek ortaya konulan bu idole gre, insann i dnyas bir maara gibidir. Dardan gelen etkiler her insann yetenek ve eilimlerine gre onun i dnyasna farkl ekillerde yansr.

c- ar idolleri (idola fori): Kayna dil olan bu hata tr insanlar iin yine birer pein hkm kaynadr.

d- Tiyatro idolleri (idola theatri): Bu hata tr, insann kendi doasndan deil, dndan olan bilimsel ve ister akli ister deneysel ister mistik nitelie sahip olsun felsefi pein hkmlerdir ki bu da kendisini otoritelerde gsterir.

Bu yzden insan otoritelere deil, kendi gcne, aklna inanmaldr. Ortaa‟da en ok yaplan hatalardan biri budur. nk Aristoteles bir otorite olarak kabul edilmi ve onun dediklerinin dna klamamtr. Bacon, tm bu hatalardan kurtulmak gerektiine ve kendi ynteminin daha gvenli olduuna inanmaktadr.

1.9.2. Tmevarm Yntemi

Bacon‟un tmevarm basit bir sayma yntemidir, henz tam gelitirilmemitir. Bunun da yolu vardr. Herhangi bir olay incelenirken, o olayda var olan niteliklere „var levhas‟ denir. kinci olarak o olayda bulunma ihtimali olmayan nitelikler sralanr. Buna da „yok levhas‟ denir. ncs ise „derece levhas‟dr. Olaydaki form ve niteliklerin eitli derecelerde grnd halleri tespit edip yazmaktr.

1.9.3. Manevi Bilimler Teorisi

Tmevarmsal yntem btn bilimleri kapsamasna ramen metafizik veya ilahiyat bunun dnda kalr. Bacon‟a gre inanmak bilimden daha stndr. Fakat dinde hurafelere balanmak inanszlktan daha aalk, ahlak d ve din ddr. Bacon bylece Skolstiin son dneminde olduu gibi felsefe ve inancn, ilahiyatn birbirlerinden ayr olduklar sonucuna varmaktadr.

Bacon, bilimleri bir snflamaya da tabi tutmutur. insan ruhunun temel yetisi olan hafza, hayal gc ve akla karlk olarak tarih, iir ve felsefe olmak zere insani bilimden sz etmitir. Hafzaya dayanan tarih, btn manevi bilimlerin de tarihini iermektedir. Buna ahlak, sanat ve siyaset felsefesi de dhildir.

alntdr
Alnt ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Balklar Konuyu Balatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Atauzem felsefe tarihi 7.nite deerlendirme sorular EyMeN&TaLhA Erzurum Atatrk litam 0 28 Nisan 2015 10:39
Atauzem felsefe tarihi 6.nite deerlendirme sorular EyMeN&TaLhA Erzurum Atatrk litam 0 28 Nisan 2015 10:31
Atauzem felsefe tarihi 5.nite geni zet EyMeN&TaLhA Felsefe Tarihi 0 19 Mart 2015 10:05
Atauzem felsefe tarihi 1-4.nite zetleri EyMeN&TaLhA Erzurum Atatrk litam 3 05 Mart 2015 08:34
Atauzem felsefe tarihi 3.nite deerlendirme sorular EyMeN&TaLhA Erzurum Atatrk litam 0 05 Mart 2015 08:19

.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Þerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarýmýz:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularýný Kullanýyoruz.