Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi:  24 Şubat 2008 (16:08), Konuya Son Cevap : 24 Şubat 2008 (23:13). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Şubat 2008, 16:08   Mesaj No:1

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cibril Hadis-i Şerifi

Cibril Hadis-i Şerifi

Cebrail aleyhisselâm, Hz. Peygamber'in de aralarında bulunduğu bir sahabe' topluluğuna insan suretinde gelmiş, iman, İslâm, ihsan ve kıyamet alâmetleri gibi bazı soruları Allah Rasûlüne sorarak cevaplarını almıştır. İşte Cebrail (a.s.)'in bizzat soru sorarak ve cevaplarını tasdik ederek telkin ettiği bu hadise "Cibril hadîsi" adı verilmiştir.

Abdullah b. Ömer'in, babası Hz. Ömer'den naklettiği bu hadis şöyledir:

"Bir gün Rasûlullah (s.a.s.)'in yanında bulunduğumuz sırada âniden yanımıza, elbisesi bembeyaz, saçı simsiyah bir zat çıkageldi. Üzerinde yolculuk eseri görülmüyor, bizden de kendisini kimse tanımıyordu. Doğru peygamber (s.a.s.)'in yanına oturdu ve dizlerini onun dizlerine dayadı. Ellerini de uylukları üzerine koydu. Ve:

"Ya Muhammed! Bana İslâm'ın ne olduğunu söyle" dedi. Rasûlullah (s.a.s.): "İslâm; Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir" buyurdu. O zat: "Doğru söyledin" dedi. Babam dedi ki: "Biz buna hayret ettik. Zira hem soruyor, hem de tasdik ediyordu."

"Bana imandan haber ver" dedi. Rasûlullah (s.a.s.): Âllah a, Allah'ın meleklerine kitaplarına, peygamberlerine ve ahiret gününe inanman, bir de kadere, hayrına şerrine inanmandır" buyurdu. O zât yine:

"Doğru söyledin" dedi. Bu sefer:

"Bana ihsandan haber ver" dedi. Rasûlullah (s.a.s.):

" Allah'a O'nu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Çünkü her ne kadar sen onu görmüyorsan da, o seni muhakkak görür" buyurdu. O zat:

"Bana kıyametten haber ver" dedi. Rasûlullah (s.a.s.) "Bu meselede kendisine sorulan, sorandan daha çok bilgi sahibi değildir" buyurdular.

"O halde bana alâmetlerinden haber ver" dedi. Peygamber (s.a.s.):

"Câriyenin kendi sahibesini doğurması ve yalın ayak, çıplak, yoksul koyun çobanlarının bina yapmakta birbirleriyle yarış ettiklerini görmendir" buyurdu. Babam dedi ki:

Bundan sonra o zat gitti. Ben bir süre bekledim. Sonunda Allah Rasûlü bana: "Ya Ömer! O soru soran zatın kim olduğunu biliyor musun?"dedi. "Allah ve Rasûlü bilir" dedim.

"O Cibrîl'di. Size dininizi öğretmeye gelmişti" buyurdular. (Buhârî, İman 1; Müslim, İman 1).


Bu hadis i şerifte islamın, imanın,ihsanın, kıyamet ile ilgili soruların cevabını en özlü biçimde buluyoruz.
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli Hadis-i Şerif NUR 0 2471 10 Ağustos 2009 20:09
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb Hadis-i Şerif Mihrinaz 1 2866 10 Ağustos 2009 20:07
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... Hafta'nın Konusu NUR 1 2872 09 Ağustos 2009 23:05
35.Haftanın Misafiri Elifzişan Hafta'nın Misafiri kurtmehmet 11 6238 09 Ağustos 2009 22:35
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! Çocuk ve Aile Sağlığı NUR 0 2469 07 Ağustos 2009 22:03

Alt 24 Şubat 2008, 23:13   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Cibril Hadis-i Şerifi


[B][


Cibril Hadisi ve İman
Hz. Ömer (radıyallâhu anh) rivayet ediyor: "Ben Hz. Peygamber’in (aleyhissalâtu vesselâm) yanında oturuyordum. Derken elbisesi bembeyaz, saçları simsiyah bir adam yanımıza çıkageldi. Üzerinde yolculuğa delalet eder hiçbir belirti de yoktu. Üstelik içimizden kimse onu tanımıyordu da. Gelip Hz. Peygamber’in (aleyhissalâtu vesselâm) önüne oturup dizlerini dizlerine dayadı. Ellerini de dizlerinin üstüne hürmetle koyduktan sonra sormaya başladı:
“Ey Muhammed! (aleyhissalâtu vesselâm) İman ne demektir?" Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "İman Allah'a, meleklerine, kitablarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Kadere yani hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna da inanmandır." buyurdu.O zât: "Doğru söyledin!" diye tasdik etti...”

Tasdik etmek, kabullenmek manalarına gelen iman; genel manada bir peygambere ve O’nun getirdiği şeylere inanmak ve o zâtı kabul etmek demektir. Cenâb-ı Hakk’a iman; O’nu tasdik, varlığını ve birliğini kabul, bütün kemâl sıfatlarla muttasıf ve bütün noksan sıfatlardan da münezzeh olduğunu gönülden itiraf etmek demektir. Esmâ-i hüsnâsıyla bilinen, sıfatları ile muhât olan o Zât-ı Zülcelâl’i kabül etmenin bir ünvânıdır.

Selef uleması imanı “Kalb ile tasdik, dil ile ikrar ve uzuvlarla da amel etmekten ibarettir.” diye tarif etmişlerdir ki kemâl manasıyla imandan anlaşılan da zaten budur. Öteden beri ‘imanın bir kalb işi mi yoksa amel ile bir irtibatı var mı’ meselesi tartışılagelmiştir. Bu konuda farklı mezhepler zuhur etmiş ve farklı görüşler ortaya konmuştur. Ehl-i sünnet ve cemaate göre iman; kalbin tasdiki ve dilin bunu ikrar etmesidir. Kalb bu hususta bir asıldır dolayısıyla kalbin kabulünden geçmemiş bir tasdik nifaktan öteye geçemez. Dil ile imanın ifade edilmesi ise insanın mümin olarak kabul edilebilmesi için bir şart olarak kabul edilmiştir.

Cibril hadisi olarak da bilinen ve iman, İslâm, ihsan ve kıyamet alametlerini anlatan yukarıdaki hadis-i şerifin birinci bölümü iman hakikatlerini ihtiva etmektedir. Sahebe-i kirâm efendilerimize İslam’ı öğretmek amacıyla gelen Cebrâil (aleyhisselâm), giyinişiyle, tavır ve davranışlarıyla ve soru sormadaki üslubuyla hem bir nezaket sergiler hem de bir edep öğretir. Bir Peygamber huzuruna nasıl gelinir, O’nunla nasıl konuşulur ve O nasıl dinlenir... bütün bunları ashâb-ı kirâma telkin eder âdeta. Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) da sorulan sorulara ifade ettikleri manalar itibariyle değil de doğrudan doğruya ihtiva ettikleri hakikatlara göre cevap verir. ‘İman nedir?’ sorusuna cevap olarak imanın altı şartını sayar.

Allah’a iman, insanın yeryüzüne gönderiliş gayesidir. Kendi sanatkârını tanımak, hem kâinât kitabını hem de Kur’ân-ı Kerim’i okumak ve O’nun marifetinde derinleşmek için insan bu dünyada bulunur. İman, şu zulmet deryasında insana ışık olabilecek tek şeydir. Bediüzzaman Hazretleri imanı, hem insanı hem de bütün alemi aydınlatan bir nur olarak ifade eder. Ona göre insan bir antika sanatıdır ve imanla onun üstündeki bütün manalı süslemeler görünmeye başlar. İman insanı doğrudan Allah’a nisbet ettiği için Cenab-ı Hakk’ın esmâsının tecellileri ancak iman sayesinde görünür. İman sayesinde insanın âleme olan bakışı da değişir. Her şeyi Allah’ın bir sanatı olarak gördüğü için ne ümitsizliğe düşer ne de korkunç görünen hadiseler karşısında bir ürperti yaşar. İmanla ayrı bir güç kazanır, daha doğrusu gerçek güç sahibini tanımış olur. Geçmişe-geleceğe o iman nuruyla bakar, hayatın zorluklarını da yine o iman nuruyla göğüsler. İşte bu yönüyle iman, bir tûbâ-i cennet çekirdeği taşır, küfür de zakkum-u cehennem.

Bugüne kadar imanın artıp eksilmesi mevzuunda kelam âlimleri farklı görüşler belirtseler de, iman edilecek meselelerin sayısının artmamasına mukabil, herkesin kalbindeki iman kuvvetinin artıp-eksilebileceği ehl-i sünnetçe kabul edilen görüştür. Birçok âyet-i kerîme ve hadîs-i şeriflerde buna telmîhler vardır. “Allah anılınca kalbleri tir titreyen ve O’nun ayetleri okununca imanları artan ve Rabbilerine tevekkül eden o kullar yok mu! İşte onlardır gerçek müminler.” “Ey İnananlar! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği Kitap'a ve daha önce indirdiği Kitab'a inanın, inanmakta sebat gösterin.” Ayet-i kerimede iman edenlere hitaben “iman edin” denmesibunu ifade ettiği gibi, sahabe efendilerimizin de birbirlerine “gel bir saat Allah’a iman edelim, imanda derinleşelim” demeleri de bunu göstermektedir. Bir hadis-i şerifte Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) “İmanınızı Lâ ilâhe illallâh kelime-i tevhîdiyle yenileyin” buyurarak hem imanın artıp eksilebileceğini göstermiş hem de bunun bir vazife olduğuna işaret etmiştir.

İnsan imanını devamlı canlı ve taze tutmalıdır. Zîra uzun ve çetin bir yolda sönmüş, eskimiş, kendisine faydası olmayan bir iman hiç bir işe yaramayacaktır. Dünyada huzurlu, kabirde rahat, mîzan ve sıratta endişesiz olmanın en birinci yolu sağlam ve sarsılmaz bir imana sahip olmaktır. Büyüğümüzün sık sık üzerinde durduğu bir mevzudur iman canlılığı. O, anne-babamızdan tevârüsen alıp öğrendiğimiz imanın yeterli olamayacağını ifade buyurur. O’na göre bir mümin, taklide dayalı böyle bir imanı söküp atmalı ve yeniden onu inşa etmelidir. Hatta bu zindeliği korumak için her gün yeniden bir kere daha imanını gözden geçirmeli ve marifette derinleşme yolları aramalıdır. “Sana bugün daha farklı inanıyorum Rabbim!” demeye çalışmalı ve oturup kalkıp hep onu istemeli Allah’tan. “Rabbimiz! İlmimizi, imanımızı, yakînimizi, tevekkülümüzü, marifet ve muhabbetimizi ve sana kavuşma aşk-u iştiyakımızı artır.” duası onun dilinden düşmeyen dualardan.

Hadis-i şeriflerde imanın çeşitli şubelerinden de bahsedilmiş ve bunlara ait çeşitli rakamlar da verilmiştir. Allah ve Peygamber sevgisinden misafire ikrama, tanıdık tanımadık herkese selam vermekten beş vakit namaza kadar birçok şey imandan olarak kabul edilmiştir. Bunların bir kısmı imanda zirve noktayı tutarken diğerleri de onun tamamiyetini oluşturan unsurlardır. Bir sonraki bölümde inşallah, bu unsurlardan birkaçı üzerinde durmaya çalışacağız.

Abdullah Kadiroğlu
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Medineweb Günün Hadis-i Şerifi günışığı Hadis-i Şerif 1437 26 Ocak 2024 21:29
Cibril aleyhisselâm, insan şekli almıştı MusabBinumeyr Şiirler ve Şairler 2 30 Aralık 2011 19:59
Hadis Istılahları, Hadis Tedvini ve Talebu'l-Hadis İçin Yapılan Seyahatler BİLAL HATTAB Makale ve Köşe Yazıları 0 11 Mart 2011 22:26
hadisi şerifi inkar sessiz23 Hadis-i Şerif 0 25 Mayıs 2008 11:20
Güneş şeytanın iki boynuzu arasında doğar" hadis-i şerifi ne anlama gelmektedir sessiz23 Hadis-i Şerif 0 24 Mayıs 2008 12:29

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.