![]() |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Hureyre (R.A.)dan rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz: ... “Kıyamet günü hak sahiplerine haklarını mutlaka eda edeceksiniz. Öyle ki kabış (boynuzsuz) koyun için, boynuzlu koyundan kısas alınacak, taşa (niye bir başka) taş üzerine yüklenip kaldığından; adamın adamı niye yaraladığından sorulacak.” |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Abdullah b. Mesud (radiyallahü anh)ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: Yüce Allah nezdinde amellerin en sevimlileri, vaktinde kılınan namaz, anne-babaya hep iyi davranma ve Hak yolunda cehd ü gayrettir. (Buharî, 1/197; Müslim, 1/89) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Peygamberimiz s.a.v bir gün Medine’nin bir bostanına geldi, bostanda bir bedevinin deveye çok yük yüklediğini gördü, olaya üzüldü, ayrıca deve inliyordu, yanına yaklaştı onu dinledi, deve sahibini şikayet etti, peygamber deve sahibinin yanına gelerek “Ona fazla yük yüklememesini ve az yemek vermemesini emretti. (Müslim) Biz kimi dinledik??? :( |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Rasûlullah (s.a)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Ey kadınlar topluluğu, sizin süslenmenize gümüş kâfi değil mi? Dikkat edin, Siz-den altınla süslenip de onu başkalarına gösteren hiç bir kadın yok ki o altın sebebiyle azap edilmesin."(Nesaî, Zinet / 39; Darimî, İstizan 17.) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Resulullah (sav) dediler ki: "Allah Teala hazretleri şöyle buyurdular: "Ey ademoğlu! Kendini ibadetine ver, gönlünü zenginlikle doldurayım, fakrını kapayayım. Böyle yapmazsan ellerini meşguliyetle doldururum, fakrını da kapamam." [ Tirmizi, Kıyamet 31, (2467); İbnu Mace, Zühd 2, (4107) ] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588 ) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası. İbn Mâce, Dua, 11. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebû Hüreyre (r.a) Peygamberimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: "Allah'ın kendisine vermiş olduğu malın zekâtını vermeyen kimsenin malı, Kıyamet Gününde, iki gözünde iki siyah nokta bulunan, dehşetli, zehirli bir yılan şekline sokulur ve bu yılan o gün mal sahibinin boynuna sarılır. Sonra ağzı ile mal sahibinin çenesinin iki tarafından yakalar ve 'Ben senin dünyada çok sevdiğin malınım, ben senin hazinenim' der." "Peygamberimiz (a.s.m.) daha sonra şu mealdeki âyeti okudu: "Sakın ola ki, Allah'ın kendilerine ihsan etmiş olduğu mallan gerekli yerlere sarf etme hususunda cimrilik edenler, bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar! Tam tersine, bu onlar için bîr şerdir, kötülüktür. Cimrilik yaptıkları mal, Kıyamet Günü boyunlarına dolanacaktır." (Âl-i İmran Sûresi /180) (Buhârî, Zekât:3) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi 7248 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Ey mü'minler! Amel ve ibadetlerinizi) itidal üzere yapın, ifrattan kaçının. Zira sizden hiç kimseyi (ateşten) ameli kurtaracak değildir." Sahabiler: "Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah'ın Resülü!" dediler. Aleyhissalatu vesselâm: "Beni de, buyurdular. Eğer Allah kendi katından bir rahmet ve fazl ile benim günahlarımı bağışlamazsa beni de amelim kurtarmaz!" buyurdular." |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Fıkıh öğrenmek sadece iktisab (çalışma,kazanma)ile değil,aynı zamanda Allahın rahmetiyledir.Kütübissitte |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Adalet güzeldir. Fakat idarecilerde olursa, daha güzeldir. Cömertlik güzeldir. Fakat zenginlerde olursa daha güzeldir. Dinde titizlik güzeldir.Fakat alimlerde olursa daha güzeldir.Sabır güzeldir. Fakat fakirlerde olursa daha güzeldir.Tövbe güzeldir.Fakat gençlerde olursa daha güzeldir.Utanma duygusu (haya) güzeldir. Fakat kadınlarda olursa daha güzeldir. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.) [Buhari] (Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi] Peygamberimiz (sav) Hz. Ali’ye nasihat ederek şöyle buyurdular: “Ya Ali! Perşembe günü tırnak kes, umumi temizlik yap ve guslet.Cuma günü güzel elbiselerini giyerek mescide git” buyurdular. (Ramuzu’l-Hadis, 6199) (Cuma günü gusledenin günahları affolur.) Taberani |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebû Zer Cündeb İbni Cünâde radıyallahu anh şöyle dedi: - Ey Allah'ın Resûlü! Hangi amel daha üstündür? dedim. - "Allah'a iman ve Allah yolunda cihaddır" buyurdu. Ben: - Hangi (esir veya) köle (yi âzat etmek) daha faziletlidir? dedim. - "Sahiplerine göre en kıymetli ve bedeli en yüksek olanı" buyurdu. - (Cihad ve köle âzâdını) yapamazsam? dedim. - "(Bir) iş yapana yardım edersin veya işini beceremeyenin işini görürsün" buyurdu. - Ey Allah'ın Resûlü! Bunlardan hiçbirini yapamazsam? dedim. - "İnsanlara zarar vermezsin. Zira bu da kendi kendine iyilik etmen demektir" buyurdu. Buhârî, Itk 2; Müslim, Îmân 136 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Peygamberimiz (s.a.v) buyurdu ki; Cimri Allah’tan uzaktır, cennetten uzaktır, insanlardan uzaktır, cehenneme yakındır. (KAYNAK: Tirmizi, Birr, 40) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allah-u Teâlâ kıyamet günü şöyle buyurur: Benim celalim için birbirini sevenler nerede? Zatımın gölgesinden başka bir gölge olmayan günde onları kendi gölgemde gölgeleyeceğim. Benim için birbirini sevenlerin nurdan minberleri vardır. Nebiler ve şehitler onlara gıpta ederler. Zatının gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı o günde Allah-u Teâlâ yedi sınıf insanı kendi gölgesi altına alır; Allah için birbirini seven bu şekilde bir araya gelip bu şekilde ayrılan iki kişi…” Tirmizi |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hadis-i Şerif; Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri şöyle demiştir: "Ben kimin iki sevdiğini almışsam ve o da sevabını umarak sabretmişse, ona cennet dışında bir mükafaat vermeye razı olmam.'' Tirmizi, Zühd 58, (2403). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi İbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) yapılan rivayete göre şöyle demiştir: "Bir gün ben, peygamber Sallallah u Aleyhi ve Sellem'in (binmekte olduğu hayvan üzerinde onun) arkasında-yım. Peygamber (s.a.v) şöyle dedi: Ey çocuk! Sana bir takım sözler söyleyeyim: Allah'ın hakkını koru (ona itaat edip emirlerin i ve yasaklarını gözeterek gereğini yap); AHah'da seni (felâketlerden korur. Allah'ın hakkını koru, onu karşında yardımcı bulursun. İstediğin zaman Allah'dan iste. Yardım isteyince de Allah'dan yardım iste. Bil ki, mü'minlerin hepsi bir şeyle seni faydalandırmak üzere toplansal ar, ancak Allah'ın senin için takdir ettiği şeyle sana menfaat sağlarlar. Eğer sana bir şeyle zarar vermek için toplansal ar, ancak senin aleyhine olarak Allah'ın takdir ettiği bir şeyle sana zarar verebilir ler. (Artık Allah'ın takdirini tesbit eden) kalemler kalkmış ve amellerin yazılı bulunduğu sahifeler de kurumuştur (her şey tamam olmuştur)." [53] Tirmizî demiştir ki, hasen ve sahih hadistir. Tirmizî'nin rivayetin den başka bir rivayette şu değişik ifade vardır: "Allah'ın hakkını koru; O'nu (himayesin i) yanında bulursun. Genişlik vaktında Allah'ı (kudret ve tasarrufu ile) tanımaya çalış; zorluk vaktında seni (yardımı ile) tanısın. Bil ki, senin başına gelmeyen şey, sana isabet etmeyecek ti. Sana isabet eden şey de seni terk etmeyecek ti." Hadisin sonunda da şu vardır: "Bil ki başarı sabırladır. Genişlik de musibetle dir. Muhakkak ki güçlükle kolaylık vardır." Bu hadisin ifade ettiği mana çok büyüktür. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Cündeb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir adam: "Vallahi Allah falancayı mağfiret etmiyecek!" diye kesip attı. Allah Teâla Hazretleri de: "Falancaya mağfiret etmiyeceğim hususunda yemin eden de kim? Ben ona mağfiret ettim, senin amelini de iptal ettim!" buyurdu." Müslim, Birr 137, (2621). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Her kim Cuma gecesi, Duhan sûresini okursa, yetmiş bin melek o kişi için sabaha kadar istiğfar eder. (Tirmizî, İthâf, 3/241) Her kim Cuma gecesi Duhan sûresini okursa, Allah-u Te'ala kendisine cennette bir köş yapar. (Taberânî, Mu'cemu'l-Kebir, İthâf, 3/293) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ravi: Ebu'd-Derda Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hz. Davud (as)'un duaları arasında şu da vardır: "Allahım! Senden sevgini ve seni sevenlerin sevgisini ve senin sevgine beni ulaştıracak ameli taleb ediyorum. Allah'ım! Senin sevgini nefsimden, ailemden, malımdan, soğuk sudan daha sevgili kıl." Ebu'd-Derda der ki: "Resulullah (sav) Hz. Davud'u zikredince, onu "insanların en abidi (yani çok ve en ihlaslı ibadet yapanı) olarak tavsif ederdi." Kaynak: Tirmizi, Da'avat 74, (3485) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Aişe radıyallahu anhadan gelen rivayette; Allah ilk muhacir hanımlara rahmet eylesin. Hicab emri gelince elbiselerinin bir parçası ile yüzlerini örttüler.[3] Buhari (4759) ibnu Katan Kitabun-Nazar (s.173) İbn Ebi Hatim Tefsir (8/2575) Ab...dullah b. Abbas radıyallahu anhuma diyor ki: "Allah, müminlerin kadınlarına, bir ihtiyaçları için evlerinden çıktıklarında, başlarının üzerinden örtecekleri örtüleriyle yüzlerini örtmelerini ve sadece bir gözlerini açmalaraını emretmektedir."[1] Taberi (20/324) İbn Ebi Hatim (10/3153) Durrul-Mensur (8/208) İbn Kesir (6/481) Şevkani Fethul-Kadir (6/82) Tefsirul-Begavi (6/376 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivâyet olunduğuna göre, Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle dua etmişlerdir: [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Yâ Rabb! Ben hangi bir mü'mine onu üzecek ve gönlüne ağır gelecek bir söz söylemişsem kıyamet gününde o sözü onun için sana kurbiyyet eyle; yani o sözden müteessir olduğu kadar onu sana yaklaştır. " (18)(18) Müslim, Birr, 88, 89 vd.; Darimî, Rikak, 53; İbn Hanbel, Müsned, 3/390. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]"Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir" diye sorulduğunda "Vaktinde kılınan namaz" cevabını verdi. "Sonra hangisidir?" diye soruldu. "Anneye babaya iyi davranmak" buyurdu. "Daha sonra hangisidir?" diye soruldu. "Allah yolunda cihad" karşılığını verdi. (Müslim, İman 139) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Hudeybiye'de geceleyin yağan yağmurdan sonra bize sabah namazı kıldırdı. Namazı bitirince yüzünü cemaate döndü ve: – "Rabbiniz ne buyurdu biliyor musunuz?" diye sordu. Sahâbîler: – ALLAH ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem: – "Buyurdu ki: Kullarımdan bir kısmı bana iman ederek, bir kısmı da kâfir olarak sabahladı. ALLAH'ın fazlı ve rahmeti sayesinde yağmura kavuştuk diyenler bana iman etmiş, yıldızlara iman etmemiştir. Filan ve filan yıldızın batıp doğması sayesinde yağmura kavuştuk diyenler ise beni inkâr etmiş, yıldızlara iman etmiştir" buyurdu. Buhârî, Ezân 156, İstiskâ 28, Megâzî 35; Müslim, Îmân 125. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tıb 22; Tirmizî, Tefsîru sûre (56) 4; Nesâî, İstiskâ 16 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Zerr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ben sizin görmediğinizi görür, işitmediğinizi işitirim. Nitekim sema uğuldadı, uğuldamak da ona hak oldu. Semada dört parmak sığacak kadar boş bir yer yoktur, her tarafta Allah'a secde için alnını koymuş bir melek vardır. Allah'a yemin olsun, benim bildiğimi siz bilse idiniz az güler, çok ağlardınız, yataklarda kadınlarla telezzüz etmezdiniz, yollara, çöllere dökülür, (belanızı defetmesi için) Allah'a yalvar yakar olurdunuz." Ebu Zerr (radıyallâhu anh) ilâve etti:"Keşke sökülen bir ağaç olsaydım." Tirmizî, Zühd 9, (2313); İbnu Mâce, Zühd 19, (4190). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Her gece Tebareke suresi okuyan kişi kabir azabı görmez (Nesai_Hadisi şerif) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Peygamber Efendimiz s.a.v , bir kimseye “Nasılsın?” buyurdu. O kimse, “İyiyim” dedi. Üçüncü defa sorunca o kimse, “Elhamdülillah iyiyim” dedi. Peygamber Efendimiz: “İşte senden bu cevabı bekliyordum. Bunun için soruyu tekrarladım.” buyurdu. [ Taberani] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdullah bin Ömer (radiyallahü anh) hazretleri şöyle demiştir: Peygamber Efendimiz (aleyhissalatü vesselam) beni tuttu ve şöyle buyurdu: “Dünya gurbetinde olduğunu unutma ve hep bir garip gibi davran ya da bir yolcu gibi yaşa.. Asıl ve ebedî vatanına gideceğine öylesine inan ki, ölmeden önce ölmüş ol ve kendini kabir ehlinden say!” (Tirmizi, Zühd, 25; İbn Mace, Zühd, 3; Müsned, 2/24, 41, 131) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Fadâle İbnu Ubeyd (radıyalahu anh) anlatıyor: "Her ölenin ameline son verilir, ancak Allah yolunda ölen murâbıt müstesna. Çünkü onun ameli kıyamet gününe kadar artırılır. Ayrıca o, kabir azabına da uğratılmaz."[Tirmizî, Fedâilu'l-Cihad 2,(1621); Ebu Dâvud, Cihâd 16, (2500).] Cenab-ı Hakk, kişinin sevabını sağlığında yapacağı amele bağlamıştır. Ölümle amel defteri kapanır. Hayatı esnasında ne miktar hayır ve sevab kazanabilmişse artık onunla kalır ve artış olmaz. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu duruma bazı istisnaların olduğunu belirtmiştir: İstifade edilen ilim, hayırlı evlât ve sadaka-i câriye gibi. Sadedinde olduğumuz hadis, Allah yolunda şehid düşenlerin de amel defterinin açık kaldığını, dini ve din kardeşlerinin hürriyeti için, Allah'ın rızasını düşünerek savaşırken hayatını kaybedene, fedâkarlığının mükâfaatı olarak, defterine devamlı sevap yazılıp, ebedî hayattaki derecesinin yüceltildiğini haber vermektedir. Hadis, ayrıca şühedanın kabir azabından emin olacağını da müjdelemektedir. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) başka hadislerde, öldükten sonra defteri açık kalacak kimseleri belirtirken, şehidleri zikretmez. "Bu durum, denmiştir, belki de bunların kabir azabı görmeme imtiyazlarından ileri gelir." Şehidler amel defterlerinin açık kalmasına ilave olarak kabir azabından da beri kılınmışlardır. Bu sebeple, bunlar ayrı bir grup teşkil etmektedirler, müstakillen zikirleri evladır; demektir. ـ3ـ وفي رواية الترمذى. قال: ]قال رسولُ اللَّه #: المُجَاهِدُ مَنْ جَاهَدَ نَفْسَهُ[.قوله: »ينمى« أى يزاد ويكثُرُ. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "Allahım, sevgini ve seni sevenin sevgisini ve seni sevmeye beni yaklaştıranın sevgisini bana nasib et..." |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Kim ilim öğrenmeye çalışırsa, bu onun geçmiş tüm günahlarının silinmesine sebep olur. Hadis-i Şerif (Tirmizi). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Zamanın bereketi azalıp sene ay kadar,ay hafda kadar,hafda gün kadar ,gün saat kadar ve saat da kuru ot(un ateşle yanması)kadar olmadan kıyamet kopmaz.. (Hadis-i Şerif,sünnen-i Tirmizi) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi dövme yaptıran ve kaşlarını incelten lanetlenmiştir (ebu davut) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi (Yemin ederim ki, birinin başına demir çivi sokulması, yabancı bir kadına dokunmasından daha hafiftir.) [Taberani] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Edebsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Hayâ ise girdiği şeyi güzelleştirir." [Tirmizî, Birr 47, (1975); İbnu Mâce, Zühd 17, (4185).] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "İffet talep edeni, Allahü teâlâ iffetli kılar.." [Hadis-i şerif - Kaynak:Hakim] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Resulullah (S.a.v) buyurmuştur ki : Bir zaman gelir ki; insanlar yalnız paranın,malın gelmesini düşünür.Helalini ve haramını düşünmezler.. [Kaynak: Buhari] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Resulüllah (asm), sahih hadis kitaplarının ifadesi ile, Hz. Muaviye (ra) hakkında hayır dua etmiş ve Hz. Ömer (ra)’den bir rivayette Hz. Muaviye (ra) için “Allah’ım, onunla (insanlara) hidayetini ulaştır.” diye dua ettiğini bildirmektedir. (Tirmizi Menakıb hadis no:3842) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi günün anlam ve önemine binaen: Hz. Peygamber (s.a.v) efendimiz şöyle buyurmaktadır: “Bid’atlar veya fitneler ortaya çıkıp, Ashabıma dil uzatıldığı zaman, alim(ler) de ilim(ler)ini açığa çıkarsın(lar) (halkı aydınlatsınlar). Bunu yapmayana Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların laneti olsun. Allah bunlardan ne farzları ne de sünnetleri kabul eder.” Hatip, el-Câmi’, İbn el-Asakir Başka bir hadiste ise şöyle buyurmaktadır: “Bu dini, her toplum bir öncekinden alırken, onu aşırı gidenlerin tahriflerinden (çarpıtmalarından), yalancıların yalanlarından ve cahillerin (batıl) te’villerinden (yorumlarından) ayıklayarak alsınlar.”beyhaki |
SAAT: 13:30 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.