![]() |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Musa el-Eş'arî ( r.a) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Kur'an okuyan ve okuduğuyla amel eden mü'minin örneği, tadı güzel kokusu güzel turunç meyvesi gibidir. Kur'an okumayan, ancak onunla amel eden mü'minin örneği de tadı güzel ancak kokusu olmayan ham hurma gibidir. Kur'an'ı okuyan münâfığın durumu ise kokusu güzel tadı buruk reyhâne otu gibidir. Kur'an'ı okumayan münâfığın durumu ise kokusu olmyan,tadı da buruk olan acı yaban keleği gibidir" ( Buhârî, Müslim ). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi 7263 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki insanlar Kıyamet günü niyetleri üzere diriltilecekler." |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Buhârî'de yeralan bir hadîse göre Ebû Hüreyre, "Yâ Rasûlullah, kıyâmet günü şefâatine nâil olacak en mutlu insan kimdir?" diye sorar. Hz. Peygamber şöyle cevap verir: "Senin "hadîse" karşı olan iştiyakını bildiğim için, bu hadis hakkında herkesten önce senin soru soracağını tahmin etmiştim. Kıyâmet günü şefâatime nâil olacak en mutlu insan, "Lâ ilâhe illâllah" diyen kimsedir" (Buhârî, İlim; 33). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Yüce ALLAH (c.c) şöyle buyurmaktadır: "Ey insanlar! Dünya, yurdu olmayanların yurdu, malı olmayanların malıdır. Dünya malını aklı olmayanlar biriktirir, onunla anlayışı kıt olanlar sevinir. Tevekkülü olmayanlar dünya için hırs gösterir ve marifete ulaşamayanlar dünya zevklerinin peşine düşerler. Her kim yok olacak bir nimeti ve sonu olan bir hayatı isterse, şüphesiz o, nefsine zulmetmiş, rabbine isyan etmiş, âhireti unutmuş, dünyası kendisini aldatmış, açığıyla gizlisiyle günahı arzu etmiştir. 'Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir. ' Ey âdemoğlu! Bana kulak ver ve benimle ticaret yap, bana çalış ve kârını yanımda saklayıp âhirette al. En'âm6/120. Benim yanımda hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ve hiçbir beşerin kalbine gelip hayal etmediği nice nimetler vardır.Benim hazinelerim ne biter ne de eksilir. Ben hesapsız ihsan edenim ve sonsuz ikram sahibiyim." İmam Gazali - Kudsi Hadisler |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "Allah'ü Teala'ya yaklaştıran ilmi arttırmadığım bir gün bana gelirse o günün güneşinin doğmasında benim için bereket yoktur." (Hadis-i Şerif,Ebü Nuaym,Hılyetü'l-Evliya) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hz. Ebu Hüreyre (R.a) anlatıyor: "Resûlullah (S.a.v) buyurdular ki: "Mü'min -veya müslüman- bir kul abdest aldı mı yüzünü yıkayınca, gözüyle bakarak işlediği bütün günahlar su ile -veya suyun son damlasıyla- yüzünden dökülür iner, ellerini yıkayınca elleriyle işlediği hatalar su ile birlikte -veya suyun son damlasıyla- ellerinden dökülür iner. Ayaklarını yıkayınca da ayaklarıyla giderek işlediği bütün günahları su ile -veya suyun son damlasıyla- dökülür iner. (Öyle ki abdest tamamlanınca) günahlarından arınmış olarak tertemiz çıkar." Müslim, Tahâret 32, (244); Muvatta, Tahâret 31, (1, 32); Tirmizi, Tahâret 2, (2). |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi "Ey insanlar! Dünya, yurdu olmayanların yurdu, malı olmayanların malıdır. Dünya malını aklı olmayanlar biriktirir, onunla anlayışı kıt olanlar sevinir. Tevekkülü olmayanlar dünya için hırs gösterir ve marifete ulaşamayanlar dünya zevklerinin peşine düşerler. Her kim yok olacak bir nimeti ve sonu olan bir hayatı isterse, şüphesiz o, nefsine zulmetmiş, rabbine isyan etmiş, âhireti unutmuş, dünyası kendisini aldatmış, açığıyla gizlisiyle günahı arzu etmiştir. 'Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir. ' Ey âdemoğlu! Bana kulak ver ve benimle ticaret yap, bana çalış ve kârını yanımda saklayıp âhirette al. En'âm6/120. Benim yanımda hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ve hiçbir beşerin kalbine gelip hayal etmediği nice nimetler vardır.Benim hazinelerim ne biter ne de eksilir. Ben hesapsız ihsan edenim ve sonsuz ikram sahibiyim." İmam Gazali - Kudsi Hadisler |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Yüce ALLAH (c.c) şöyle buyurmaktadır: "Ey âdemoğlu! Sizin çokluğunuzla azlıktan, ünsiyetinizle yalnızlıktan kurtulayım diye sizi yaratmadım. Yapmaktan âciz kaldığım bir şey için sizden yardım alayım diye de sizi yaratmadım. Bir menfaati ele geçirmek veya bir zararı defetmek için de sizi yaratmış değilim. Bilakis sizi bana sürekli kulluk, çokça şükür, gece ve gündüz beni teşbih edesiniz diye yarattım. Ey âdemoğlu! Öncekileriniz ve sonrakileriniz, cinleriniz ve insanlarınız, küçükleriniz ve büyükleriniz, hürleriniz ve köleleriniz hepiniz bana kulluk etmekte birleşseniz, bu yaptıklarınız benim mülkümde zerre kadar bir şey artırmaz. Her kim hayırlı işlerde gayret ederse sırf kendi iyiliği için eder. Şüphesiz ki ALLAH'ın hiç kimseye ihtiyacı yoktur. Ey âdemoğlu! Verdiğin zararın aynısıyla karşılaşırsın ve yaptığının aynısı sana yapılır." İmam Gazali - Kudsi Hadisler |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Bismillahirrahmanirrahim Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ezanla kaamet arasında yapılan dua reddedilmez (mutlaka kabule mazhar olur)." "Öyleyse," dendi, "ey ALLAH'ın Resulü, nasıl dua edelim?" "ALLAH'tan," dedi, "dünya ve ahiret için afiyet isteyin!" Ravi: Enes, Hadis No: 1760-Buhari.. |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdullah bin Hâris şöyle naklediyor; “Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-'den daha çok tebessüm eden bir kimse görmedim.” (Tirmizî, Menâkıb, 10) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi KUDSİ HADİS Yüce ALLAH (c.c) şöyle buyurmaktadır: "Ey âdemoğlu! Sizin çokluğunuzla azlıktan, ünsiyetinizle yalnızlıktan kurtulayım diye sizi yaratmadım. Yapmaktan âciz kaldığım bir şey için sizden yardım alayım diye de sizi yaratmadım. Bir menfaati ele geçirmek veya bir zararı defetmek için de sizi yaratmış değilim. Bilakis sizi bana sürekli kulluk, çokça şükür, gece ve gündüz beni teşbih edesiniz diye yarattım. Ey âdemoğlu! Öncekileriniz ve sonrakileriniz, cinleriniz ve insanlarınız, küçükleriniz ve büyükleriniz, hürleriniz ve köleleriniz hepiniz bana kulluk etmekte birleşseniz, bu yaptıklarınız benim mülkümde zerre kadar bir şey artırmaz. Her kim hayırlı işlerde gayret ederse sırf kendi iyiliği için eder. Şüphesiz ki ALLAH'ın hiç kimseye ihtiyacı yoktur. Ey âdemoğlu! Verdiğin zararın aynısıyla karşılaşırsın ve yaptığının aynısı sana yapılır." |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Ebu Huzame’nin naklettiğine göre babası, “Allah Rasulü (s.a.s.)’ne, ‘Ey Allah’ın elçisi! Şifa talebi için yaptığımız dua, tedavi için aldığımız ilaçlar, düşman korkusundan sığındığımız şey Allah’ın kaderini geri çevirir mi (değiştirir mi)?’ diye sordu. Hz. Peygamber, “bunlar da Allah’ın kaderidir” buyurdu. (Tirmizi, Tıb, 21.) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi İyiliği yap, kötülükten de sakın. Yanlarından kalktığında, halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanacağın şeyleri gözet ve onları yerine getir. Yanlarından kalktığında halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanmayacağın şeylere ise, dikkat et ve onları yapmaktan da sakın. Hadisi Şerif ( Beyhaki ) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]İyiliği yap, kötülükten de sakın. Yanlarından kalktığında, halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanacağın şeyleri gözet ve onları yerine getir. Yanlarından kalktığında halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanmayacağın şeylere ise, dikkat et ve onları yapmaktan da sakın. Hadisi Şerif ( Beyhaki ) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hz Âişe (ra) şöyle demiştir: “Ebû Bekr (ra)’ın kızı Esmâ (ki Âişe validemizin ablasıdır) ince bir elbise ile örtülü olarak Rasûlüllah (sav’in) huzuruna girdi Rasûlüllah (sav) ondan yüzünü çevirdi ve kendi mübarek yüzünü ve ellerini işaret ederek; “Ey Esmâ! Kadın erginlik çağına ulaşınca vücudunun şurası ve burası dışında kalan yerlerinin görülmesi (gösterilmesi) caiz değildir” buyurdu Kaynak:[15- Ebû Dâvûd Libas kitabı, 33 bab] |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Bismillahirrahmanirrahim Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz. Hz. Muhammed (asm) (Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cemaatle birlikte olun! Cemaati terk etmekten sakının! Şüphesiz ki şeytan tek başına kalan ile beraberdir. İki kişiden ise uzaktır. Kim cennetin ortasını istiyorsa, cemaatle birlikte olsun. İyilik yaptığında ona sevinen, kendisinden bir kötülük meydana geldiğinde ise ona üzülen kimse, mü’mindir’ buyurdu.” Tirmizi 2254 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Farzları yerine getirdikten sonra, ALLAH´ın en çok sevdiği amel bir Müslüman’ı sevindirmektir. Hadis-i Şerif (Taberi-Kebir) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Bizden başkasına benzeyen bizden değildir! Yahudilere ve Hristiyanlara benzemeyin!” Albânî Sahihu’l-Cami 5434 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Sizin şu ateşiniz cehennem ateşinin yetmiş cüzünden bir parçadır’ dedi. Sahabeler: −Ya Rasulallah! Vallahi dünya ateşi muhakkak kâfi gelir dediler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Cehennem ateşi dünya ateşleri üzerine altmış dokuz derece daha fazla kılındı. Bunların her birinin harareti bütün dünya ateşinin harareti gibidir’ buyurdu.” Müslim 2843/30, Buhari 3064, Tirmizi 2715 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bizimle münafıklar arasındaki fark, YATSI ve SABAH NAMAZIDIR..!- (Buhârî) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdurrahman bin Ka’b bin Malik babasından şöyle nakleder: Babam şairler hakkında vahyedilen: “Şairlere ancak azgınlar uyar!” Şuara Suresi 224. ayeti hakkındaki fikrini Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sorunca şöyle buyurdu: “Mü’min kılıcı ve diliyle cihad eder! Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, şairler savaşı metheden, Mücahidleri savaşa teşvik eden, onları cesaretlendiren, coşturan ve şiirleriyle sanki düşmanları ok yağmuruna tutan kişilerdir!” Ahmed bin Hanbel Albani Sahiha |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi “Bir kimsenin yaptığı iyiliğe karşı teşekkür etmesi ahlâkî bir görevdir. İyilikte bulunanı övmek ve ona dua etmekte bir teşekkürdür. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmemiş olur.” (Ebu Dâvûd, "Edeb", 12) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Tesettüre riayet etmeyerek sokağa çıkan kadın, kendisine bakan bütün erkeklerle zina etmiş gibi günah işlemiştir. Ayrıca o erkeklerin günahlarının bir misli de o kadının amel defterine yazılır." (Tirmizi) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Adamın birisi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına gelerek: –Ya Rasulallah! Ben seni çok seviyorum dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): –‘Eğer beni seviyorsan, belaya sabırla hazırlan! Yemin ederim ki, Beni sevene bela, tepeden dereye gelen sudan hızlı gelir’ buyurdu.” Albânî Silsiletu’l-Ehadîsi’s-Sahiha 1586 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bismillahirrahmanirrahim Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz. Hz. Muhammed (asm) (Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz ki doğruluk iyiliğe götürür ve kuşkusuz ki iyilik de cennete götürür. Ve yine şüphesiz ki kişi doğru söyleye söyleye sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır ve şüphesiz ki yalancılık facirliğe (şerre) götürür. Ve kuşkusuz ki facirlik de cehenneme götürür. Ve yine şüphesiz ki kişi yalan söyleye söyleye kezzâb (çok yalancı) diye yazılır’ buyurdu.” Müslim 2607/103 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Hureyre (Radıyallahu anh)dan rivayet olunan hadisi şerifte şöyle buyruluyor: -Deccalin öldürülmesine ancak İsa (aleyhisselam) musallat edildi..!- (Ebû Davud, Suyûtî, Münavi) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Bir erkeğin başına demir bir şişin batması, namahrem bir kadına dokunmasından daha hafif kalır.” [Taberani, Beyheki) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Yabancı kadını görüp, azab-ı ilahiden korkarak, başını ondan çevirene Allahü teâlâ ibadetin tadını duyurur (Hadisi Şerif) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Büyük hadis alimi Ebu Davud Hazretleri şöyle buyurmuştur : Resulullah'tan (aleyhisselâtü vesselam) 500 bin hadis yazdım.. Onlar arasından sadece şu kitabıma koyduklarımı (5 bin civarında) seçtim. Ancak kişiye, dini doğru yaşaması için bu hadislerden 4 tanesi yeterlidir : ... Birincisi : "Ameller niyetlere göredir." İkincisi : " Kişinin Müslümanlığının kemâli mâlâyaniyi (boş şeyleri) terketmesine bağlıdır." Üçüncüsü : " Mü'min kendisi için istediğini mü'min kardeşi için de istemedikçe (kâmil) mü'min olamaz." Dördüncüsü : Helâl olanlar bellidir, haram olanlar da bellidir.Bu ikisi arasında (durumu açık olmayan) şüpheli şeyler vardır.Bunların (haram mı helâl mi olduğunu) çokları bilemez.Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini ve ırzını korumuş olur.Kim şüpheli şeyleri işlerse harama düşer.Tıpkı sürüsünü, yasak koruluğun etrafında otlatan çoban gibi.Koyunları her an koruluğa kayabilir.Bilesiniz! Her melikin bir koruluğu olduğu gibi, Allah'ın da bir koruluğu vardır.Allah'ın koruluğu haramlardır. Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hz Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ademoğlunun her ameli katlanır (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki sünneti şudur Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti" "Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi " Kim Allah'a inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır." (Buhâri, "İman", 28, Savm 6; Müslim, "Sıyâm", 203} |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Hadîs-i Şerîfte, (Ateşe [Cehenneme] en cür'etkâr olanınız, fetvâ vermeye en cür'etkâr davrananınızdır) buyuruldu.. (Bilmeden fetvâ verene, yerdeki ve gökteki melekler la'net ederler.) [İbni Lâl] (Ehli olmadan din kardeşine yanlış fetvâ veren, ona hâinlik etmiş olur.) [Ebû Dâvüd] (Cehennem zebânileri, günâh işleyen hâfızlara, puta tapanlardan daha çok azâb yapar. Çünkü bilerek yapılan günâh, bilmiyerek yapılan günâhtan daha kötüdür.) [Taberânî] (Ümmetim, kötü âlimler, câhil âbidler yüzünden helâk olur. Kötülerin en kötüsü kötü âlimlerdir. İyilerin en iyisi de iyi âlimlerdir.) [Dârimî] (Ümmetim, kötü din adamlarından çok zarar görecektir.) [Hâkim] (Sizin için Deccâl'dan daha çok, sapık imâmlardan korkuyorum.) [İ.Ahmed) |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi 623 Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Dünya yeşil ve tatlıdır Allah sizi onun üzerinde halife kılmıştır Bakalım nasıl davranacaksınız, diye bakmaktadır Dikkat edin! Dünyadan ve kadın imtihanından sakının! Kişiyi, bildiği doğruyu söylemekten, insanlardan korkusu alıkoymasın" Ebû Saîd radıyallahu anh Tirmizî |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh... Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Cennet bahçesine uğradığınız zaman orada oturunuz. Sahabiler: "Ya Resulullah, Cennet bahçesi nedir?" diye sordular. Resulullah (SAV) şöyle cevap verdi : "İlim meclisleridir." Terğib, 1.112 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Biri muhacirlerden, diğeri Ensar’dan olmak üzere iki çocuk kavga ettiler. Bunun üzerine muhacir yahut Muhacirler: –Yetişin ey Muhacirler! diye nida etti. Ensarî de: –Yetişin ey Ensar!, diye nida etti. Buna müteakiben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (evinden dışarı) çıkarak: –‘Nedir bu? Cahiliyet halkı davası mı?’ diye sordu. Sahabeler: –Hayır, ya Rasulullah! Öyle bir şey yoktur! Yalnız şu iki çocuk kavga ettiler de biri, diğerinin arkasına vurdu, dediler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): –‘O halde bir sakınca yoktur. Kişi, zalim de olsa, mazlum da olsa, kardeşine yardım etsin! Eğer (kardeşi) zalimse, onu (yapmış olduğu kötü şeyden) men etsin! Kuşkusuz ki bu, onun için bir yardımdır. Eğer (kardeşi) mazlum ise, ona yardım etsin!’ buyurdu.” Müslim 2584/62, Tirmizi 2356 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi İrbad bin Sariye (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘…Sizden kim yaşarsa, çok ayrılıklar görecektir. Onun için sünnetimden bildiğiniz şeye ve doğru yolu bulmuş, hidayet üzere olan halifelerin sünnetine yapışın! Bunları dişlerinizle sıkıca tutunuz!..’ buyurdu.” İbni Mace 43 |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Abdurrahman bin Ka’b bin Malik babasından şöyle nakleder: Babam şairler hakkında vahyedilen: “Şairlere ancak azgınlar uyar!” Şuara Suresi 224. ayeti hakkındaki fikrini Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sorunca şöyle buyurdu: “Mü’min kılıcı ve diliyle cihad eder! Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, şairler savaşı metheden, Mücahidleri savaşa teşvik eden, onları cesaretlendiren, coşturan ve şiirleriyle sanki düşmanları ok yağmuruna tutan kişilerdir!” Ahmed bin Hanbel Albani Sahiha |
Cevap: Günün Hadis-i Şerifi Ebu Zerr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Nerede olursan ol! Allah’tan kork! Yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran!’ buyurdu.” Tirmizi 2053 |
SAAT: 07:39 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.