Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Güz Dönemi* > İslam İbadet Esasları*

Konu Kimliği: Konu Sahibi küskün,Açılış Tarihi:  24 Ocak 2015 (23:52), Konuya Son Cevap : 08 Ağustos 2017 (23:33). Konuya 7 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı8Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen küskün
  • 1 Beğenilen küskün
  • 2 Beğenilen küskün
  • 1 Beğenilen küskün
  • 1 Beğenilen nurşen35
  • 1 Beğenilen Hasan Bldkt
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Ocak 2015, 23:52   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İslam İbadet esasları (20'er soru halinde testler )

İslam İbadet esasları (20'er soru halinde testler )

1) Madenlerin zekâtı konusunda aşağıdaki ifadelerden hangisi Hanefîlere göre doğrudur?


a. Bir yıl geçmesi şartı aranır.
b. Eritilip kalıba sokulan madenler zekâta tabi değildir.
c. Petrol ve civadan zekât alınır.Zekât oranı kırkta birdir.
d. Sıvı madenler zekâta tabi değildir.


2) İbadetlerin sırf Allah rızası için ve dünyevi bir menfaat düşünmeden yapılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?


a. Kurbet
b. Telbiye
c. Taat
d. Tezkiye
e. Taabbüd


3) Namazın sıhhatine engel olan “katı necâset miktarı” aşağıdakilerden hangisidir?


a. 2,5 gram (0,5 dirhem)
b. 3,5 gram (1 dirhem)
c. 5,5 gram (2 dirhem)
d. 7,5 gram (3 dirhem)
e. 9,5 gram (4 dirhem)


4) Zekât yükümlüsü olmak için, nisap miktarı mala sahip olduktan sonra, malın üzerinden bir kamerî takvim yılının geçmesine ne ad verilir?


a. Havâic-i asliyye
b. Mâl-i zımâr
c. Nisâb-ı gınâNisâb-ı istiğnâ
d. Havelân-ı havi


5) Öğle ile ikindi namazını birleştirerek öğle vaktinde kılmaya ne denir?


a. Cem-i te’hir
b. Cem-i sûrî
c. Cem-i takdim
d. KazâEdâ


6) Aşağıdakilerden hangisi orucun edâsının farz olmasının şartlarından biridir?


a. Müslüman olmak
b. Orucun farz olduğunu bilmek
c. Ergin (bâliğ) olmak
d. Akıllı olmak
e. Sağlıklı olmak


7) Fitre (fıtır sadakası) verme yükümlülüğünün bittiği vakit aşağıdakilerden hangisidir?


a. Ramazan bayramının birinci günü imsâk vakti
b. Ramazan bayramının birinci günü güneşin doğduğu vakit
c. Kurban bayramının birinci günü güneşin doğduğu vakit
d. Ramazan ayının 27. gecesiRamazan bayramının birinci günü bayram namazı kılındıktan sonra


8) Esasen meşru olduğu halde, haram kılınmasını gerektiren bir durum sebebiyle haram kılınan fiilleri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?


a. Haram li-zâtihî
b. Müfsit
c. Mekruh
d. Haram li-ğayrihî
e. enzihen mekruh


9) Fıkıh literatüründe“manevi kirlilik” durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?



a. Nezâfet
b. Hades
c. Tahâret
d. Tezkiye
e. Necaset


10) “Güneşin gökyüzünde çıktığı en yüksek noktadan batıya doğru meyletmesi” aşağıdakilerden hangisidir?


a. ¡stivâ
b. Fecr-i kazib
c. Zevâl
d. Fecr-i sâdık
e. Asr-ı evvel


11) “İstihale” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?


a. Renk değiştirme
b. Kimyasal yapının değişmesi
c. Yer değiştirme
d. Bayılma Ovalama


12) Aşağıdakilerden hangisi zekâtla ilgili kavramlardan biri değildir?


a. Vakıf
b. Hakk
c. Bir Sadaka
d. İnfak


13) Aşağıdakilerden hangisi bir hadise göre oruçlu insan için söz konusu olan iki sevinç anını ifade etmektedir?


a. İftar anı ve âhirette Rabbine kavuşunca
b. Sahur anı ve bayram günü
c. Bayram günü ve âhirette Rabbine kavuşunca
d. İftar anı ve sahur anı
e. İftar anı ve bayram günü


14) müekked sünnetin tanımı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?


a. Hz. Peygamber’in devamlı yaptığı sünnet
b. Hz. Peygamber’in yapılmasını tavsiye ettiği sünnet
c. Hz. Peygamber’in hayatının sonlarında yaptığı sünnet
d. Hz. Peygamber’in çok defa edâ edip, bazen terk ettiği sünnet
e. Hz. Peygamber’in hayatında bir kere yaptığı sünnet


15) Ramazan ayının başlangıcı için şaban ayının 29’unda hilalin görülmesi esas alınacak olsa, yetkili karar organı, en az kaç Müslüman şahidin şahitliği ile karar verir?


a. Hava açıksa dört, bulutlu ise iki
b. Hava açıksa iki, bulutlu ise bir
c. Hava açık da kapalı da olsa büyük kalabalık
d. Hava açıksa büyük kalabalık, bulutlu ise bir
e. Hava açık da kapalı da olsa iki


16) Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olmasının şartlarından biri değildir?


a. Baliğ olmak
b. Mukîm olmamak
c. Akıllı olmak
d. Hür olmak
e. Müslüman olmak


17) Hanefî mezhebine göre namazda Fâtiha sûresini okumanın hükmü aşağıdakilerden hangisidir?


a. Sünnet
b. Farz
c. Müstehap
d. Vacip
e. Mendup


18) Kur’ân’da yer alan “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazlarını devamlı kılanlardan eyle” şeklindeki dua hangi peygambere aittir?


a. Hz.İsa
b. Hz.İsmail
c. Hz.İbrahim
d. Hz.Nuh
e. Hz.Yakup


19) Aşağıdaki namazlardan hangisi Hanefîlere göre vacip, diğer üç mezhebe göre sünnettir?


a. Teravih
b. Cenaze
c. Bayram
d. Teheccüd
e. Tahiyyetü’l-mescid


20) Aşağıdaki borçlardanhangisi, nisabı kaplamak veya eksiltmek suretiyle, zekât yükümlülüğünü etkiler?

a. Zekât borcu
b. Adak borcu
c. Fitre borcu
d. Hac borcu
e. Keffâret borcu






Cevapları hazırlayan nurşen35..

1. d
2. e
3. b
4. d
5. c
6. e
7. a
8. d
9. b
10. c
11. b
12. a
13. a
14. d
15. d
16. b
17. d
18. c
19. c
20. a
sultan81 ve neslihan gök beğendiler.
__________________
Bazen Sesini Duyurmak İçin Susmak Gerekir!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi küskün 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Mbsts Hac,Fıkıh dersi serbest sorular ve... Fıkıh nurşen35 2 3933 04 Şubat 2015 02:57
pratik adım adım Hacc İçin Özetler Hacc-Umre-Kurban küskün 0 2085 04 Şubat 2015 02:42
arapça dün bugün yarın Genel Arapça küskün 0 2489 31 Ocak 2015 15:31
Ankara üniversitesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılı... ANKARA İlitam küskün 2 2210 28 Ocak 2015 16:40
Kuranı Kerim ders özetleri Kur'an-ı Kerim 3 Allahın kulu_ 1 4905 28 Ocak 2015 16:29

Alt 24 Ocak 2015, 23:57   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İslam İbadet esasları (20 soru)

1) Aşağıdakilerden hangisi ortak kurban kesiminde aranan şartlardan biridir?

a. Ortakların sayısı yediden aşağı olmamalıdır.
b. Ortakların hepsi dinen zengin sayılmalıdır.
c. Hiçbir ortağın hissesi yedide birin altına düşmemelidir.
d. Ortakların her biri kurbanlık hayvanı görmüş olmalıdır.
e. Ortakların her biri kesim anında hazır bulunmalıdır.



2) Aşağıdaki oruçlardan hangisi sahih değildir?

a. Âdet (hayız) halindeki kadının orucu
b. Yolcunun orucu
c. Hâmile kadının orucu
d. 80 yaşını tamamlamış şahsın orucu
e. Astım hastasının orucu



3) İçkinin ve uyuşturucunun haramlığıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a. Her türlü sarhoş edici sıvı veya katı madde haramdır.
b. İçki ve uyuşturucu madde ancak zaruret durumunda kullanılabilir.
c. İçki ticareti haramdır.
d. İçki ve uyuşturucu madde ilaç olarak kullanılabilir.
e. Uyuşturucu her çeşit madde haramdır.



4) Aşağıdaki yemin cümlelerinden hangisi Hanefîlere göre sorumluluk doğurmaz?

a. Allah’a andolsun ki, meyve yemeyeceğim.
b. Vallahi ne arabaya binerim ne de trene!
c. Allah şahit bu daireyi başkasına satmayacağım.
d. Billahi bu eve bir daha ayak basmayacağım.
e. Vallahi inşallah yarın senin evi boyayacağım.



5) Şâfiî mezhebine göre hac çeşitlerinin en faziletliden daha az faziletliye doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

a. Ifrad, temettü“, kırân
b. Kırân, temettü“, ifrad
c. Ifrad, kırân, temettü“
d. Temettü“, kırân, ifrad
e. Kırân, ifrad, temettü“



6) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir mutlak yemin vardır?


a. Vallahi borcumu yarın ödeyeceğim.
b. Bu evi vallahi ay sonuna kadar satmayacağım.
c. Vallahi bu arabayı sana vereceğim.
d. Eğer bugün sokağa çıkarsan boşsun.
e. Ekmek - Kur’ân çarpsın o sırada ben orada yoktum.



7) Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olması için gerekli şartlardan biridir?

a. Ergin (bâliğ) olmak
b. Yol güvenliğinin olması
c. Uzun yolculuklarda kadının eş veya mahreminin olması
d. Yolculuğu engelleyen fizikî bir durumun olmaması
e. Kadınlar için iddet halinde olmamak



8) Ramazan ayından önce hastalanan ve bu hastalığın devamında oruç tutamadan ramazanın sonunda ölen bir Müslüman için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


a. On gün oruç borçlusudur. Mirasından dokuz fidye verilir.
b. Dokuz gün oruç borçlusudur. Mirasından dokuz fidye verilir.
c. Oruç borcu yoktur. Bir şey yapılması gerekmez.
d. Dokuz gün oruç borçlusudur. Onun yerine mirasçıları bu orucu tutar.
e. Dokuz gün oruç borçlusudur. Mirasından dokuz fidye verilir veya mirasçılar bu orucu tutar.



9) Zorlama ve tehdit altında yapılan yeminleri geçerli ve bağlayıcı sayan mezhep aşağıdakilerden hangisidir?


a. Eş`arî mezhebi
b. Hanbelî mezhebi
c. Şâfiî mezhebi
d. Mâtürîdî mezhebi
e. Hanefî mezhebi



10) Mükellefin normal durumlarda yerine getireceği aslî hükümleri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?


a. Zevâid sünnet
b. Ruhsat
c. Mendup
d. Azîmet
e. Edâ



11) Aşağıdakilerden hangisi cenaze namazının rüknü (farzı)dür?


a. Teşehhüd
b. Kıyam
c. Secde
d. Kıraat
e. Rükû’



12) Aşağıdakilerden hangisi helal kavramının eş anlamlısıdır?


a. Efdal
b. Mendup
c. Mubah
d. Müstehap
e. Meşru



13) Cenaze namazının hükmü nedir?


a. Farz-ı ayın
b. Vacip
c. Sünnet-i müekkede
d. Müstehap
e. Farz-ı kifâye



14) Aşağıdakilerden hangisi ıskat ruhsatıyla ilgilidir?


a. Hayâtî tehlike doğurabilecek açlık durumunda başkasının malından izinsiz yemek.
b. Ruhsatı kullanmak vaciptir.
c. Haram hükmü ve sebebi ortadan kalkmaz
d. Hakikat anlamında ruhsattır.
e. Ruhsatı seçmek genişlik sağlamaktadır, istenirse seçilmeyebilir.



15) Kurban ibadetiyle sorumlu olmak için aranan zenginlik şartıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


a. Her bakımdan zekâtta aranan zenginlik ölçüsü söz konusudur.
b. Sahip olunan malın nâmî/artıcı olması şart değildir.
c. Sahip olunan malın üzerinden bir kamerî yılın geçmiş olması gerekir.
d. Kişinin borçlarından ve aslî ihtiyaçlarından başka bir aylık geçimliğine sahip olması gerekir.
e. Zenginliğin en az bir yıl sürmesi gerekir.



16) Aşağıdakilerden hangisi haccın vaciplerinden biridir?


a. Ziyaret tavafı
b. İhram
c. Arafat vakfesi
d. Müzdelife vakfesi
e. Kudüm tavafı



17) Aşağıdakilerden hangisi namazın sünnetlerinden biridir?


a. İstikbal-i kıble
b. Niyet
c. Vakit
d. Kıyam
e. Sübhaneke’yi okumak



18) Aşağıdaki kusurlardan hangisi bir hayvanın kurban olmasına engel değildir?


a. Boynuzlarından biri kökünden kırılmış olmak
b. Dili kesilmiş olmak
c. Ayağı kesilmiş olmak
d. Şaşı olmak
e. Dişlerinin çoğu dökülmüş olmak



19) Aşağıdakilerden hangisi 180 sâime koyuna düşen zekât miktarıdır?


a. Bir koyun
b. İki koyun
c. Üç koyun
d. Dört koyun
e. Beş koyun



20) Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzları arasında sayılamaz?


a. Kulakları temizlemek
b. Kolları dirseklerle beraber yıkamak
c. Başı meshetmek
d. Yüzü yıkamak
e. Ayakları topuklarla birlikte yıkamak






Cevapları Hazırlayan nurşen35...

1. c
2. a
3. d
4. e
5. a
6. c
7. a
8. c
9. e
10. d
11. b
12. c
13. e
14. b
15. b
16. d
17. e
18. d
19. b
20. a
sultan81 beğendi.
__________________
Bazen Sesini Duyurmak İçin Susmak Gerekir!
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Ocak 2015, 00:00   Mesaj No:3
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İslam İbadet esasları (20'er soru halinde testler )

1) Aşağıdakilerden hangisi sistematik ve şekle bağlı ibadetlerden biri değildir?

a. İ`tikâfa girmek
b. Oruç tutmak
c. Kurban kesmek
d. Namaz kılmak
e. Yoksullara yardım yapmak



2) İbadetlerin sırf Allah rızası için ve dünyevi bir menfaat düşünmeden yapılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a. Taat
b. Kurbet
c. Taabbüd
d. Tezkiye
e. Telbiye



3) Her bir mükellefin sorumlu ve yükümlü olduğu ibadetlere ne ad verilir?

a. Mubah
b. Nâfile
c. Müstehap
d. Kifâî
e. Aynî



4) Gayr-i müekked sünnetin tanımı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

a. Hz. Peygamber`in hayatında bir kere yaptığı sünnet
b. Hz. Peygamber`in devamlı yaptığı sünnet
c. Hz. Peygamber`in çok defa edâ edip, bazen terk ettiği sünnet
d. Hz. Peygamber`in yapılmasını tavsiye ettiği sünnet
e. Hz. Peygamber`in hayatının sonlarında yaptığı sünnet



5) Fıkıh literatüründe "manevi kirlilik" durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a. Necâset
b. Tezkiye
c. Hades
d. Nezâfet
e. Tahâret



6) Namazın sıhhatine engel olan “katı necâset miktarı” aşağıdakilerden hangisidir?

a. 2.5 gram (0.5 dirhem)
b. 3.5 gram (1 dirhem)
c. 5.5 gram (2 dirhem)
d. 7.5 gram (3 dirhem)
e. 9.5 gram (4 dirhem)



7) Aşağıdakilerden hangisi dinen ve fıkhen necis sayılan maddelerden biridir?

a. Akan kan
b. İnsanın teri
c. İçine ziraî ilaç karışan su
d. Eti yenen hayvanların salyası
e. Ölmüş hayvan derisi



8) Kur`ân`da yer alan "Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazlarını devamlı kılanlardan eyle" şeklindeki dua hangi Peygamber`e aittir?

a. Hz.Nuh
b. Hz.İsa
c. Hz.İbrahim
d. Hz.Yakup
e. Hz.İsmail



9) Aşağıdaki namazlardan hangisi Hanefîlere göre vacip, diğer üç mezhebe göre sünnettir?

a. Teheccüd
b. Teravih
c. Cenaze
d. Bayram
e. Tahiyyetü`l-mescid



10) Şâfiî mezhebine göre vitir namazının hükmü aşağıdakilerden hangisidir?

a. Mubah
b. Sünnet
c. Farz-ı ayın
d. Vâcib
e. Farz-ı kifâye



11) Beş vakit namaz ne zaman farz kılınmıştır?

a. Hicretten üç yıl önce
b. Hicretten iki yıl önce
c. Hicretten dört yıl önce
d. Hicretten bir buçuk yıl önce
e. Hicretten beş yıl sonra



12) Öğle ile ikindi namazını birleştirerek öğle vaktinde kılmaya ne denir?

a. Edâ
b. Cem-i takdîm
c. Cem-i sûrî
d. Kazâ
e. Cem-i te`hîr



13) "Güneşin gökyüzünde çıktığı en yüksek noktadan batıya doğru meyletmesi" aşağıdakilerden hangisidir?

a. Zevâl
b. İstivâ
c. Fecr-i kâzib
d. Fecr-i sâdık
e. Asr-ı evve



14) Aşağıdakilerden hangisi cenaze namazının rüknü (farzı)dür?

a. Secde
b. Kıyam
c. Teşehhüd
d. Kıraat
e. Rükû`



15) Oruç ne zaman farz kılınmıştır?

a. Hicretin 2. yılında
b. Miraç gecesinde
c. Hicretten 2 yıl önce
d. Kadir gecesinde
e. Mekke`nin fethedildiği yılda



16) Aşağıdakilerden hangisi oruç tutanların cennete gireceği kapının adıdır?

a. Firdevs
b. Sıyâm
c. Hâzin
d. Rayyân
e. Adn



17) Oruç ve hükmü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Ramazan orucunun kazâsı: farz
b. Adak (nezir) orucu: vacip
c. Ramazan bayramının birinci günü oruç tutmak: haram
d. Bozulan sünnet orucun kazâsı: vacip
e. Yalnız cuma günü oruç tutmak: sünnet



18) Aşağıdakilerden hangisi zekâtla ilgili kavramlardan biri değildir?

a. Birr
b. Hakk
c. Sadaka
d. İnfak
e. Vakıf



19) Aşağıdaki borçlardan hangisi, nisabı kaplamak veya eksiltmek suretiyle, zekât yükümlülüğünü etkiler?

a. Zekât borcu
b. Adak borcu
c. Fitre borcu
d. Hac borcu
e. Keffâret borcu



20) Zekât ödemesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a. Zekât, malın kendisinden ödenebilir.
b. Zekât, aynı değerde başka bir malla ödenebilir.
c. Mükellefin, fakirlere daha faydalı tarzı seçmesi evlâdır.
d. Zekât, fakir borçluya bağışlanamaz.
e. Mükellef dilediği ödeme tarzını seçebilir.




Cevapları hazırlayan nurşen35...

1. e
2. c
3. e
4. c
5. c
6. b
7. a
8. c
9. d
10. b
11. d
12. b
13. a
14. b
15. c
16. d
17. e
18. e
19. a
20. d
sultan81 ve fatmabalci19 beğendiler.
__________________
Bazen Sesini Duyurmak İçin Susmak Gerekir!
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Ocak 2015, 00:01   Mesaj No:4
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İslam İbadet esasları (20'er soru halinde testler )

1) Dinî literatürde "ibâdet" kavramı yerine kullanılan iki kavram aşağıdakilerden
hangisidir?


Sevap - Mükâfat
Zühd - Tasavvuf
Tâat - Kurbet
Mendup - Sünnet
Müstehap - Mubah



2) Aşağıdaki ifadelerden hangisi ibadetlerle
ilgili temel ilkelerden biri değildir?


Dinin değişime açık olmayan sahasında yer alırlar.
Sadece Allah için yapılır ve dinin temelini oluştururlar.
Sağladıkları maddi faydalar amaç değil sonuçtur.
İfa edilmelerinde gönüllülük esastır.
İnsanı hayata hazırlarlar.



3) Aşağıdakilerden hangisi vakte bağlı ibadetlerden biridir?


Dua
Ramazan orucu
Keffâretler
Sadaka
Adak



4) Aşağıdakilerden hangisi dinî anlamda "mükellef"i tanımlamaktadır?


İbadet bilincine sahip kimse
İbadet kurallarını en iyi bilen kimse
İbadetle yükümlü ve sorumlu olan kimse
Ara sıra ibadet eden kimse
Devamlı ibadet eden kimse



5) Aşağıdakilerden hangisi manevi kirlilikten temizlenme yollarından biridir?

Kimyasal yapısını değiştirerek temizleme
Güneşte kurutarak temizleme
Necâsetten tahâret
Abdest almak
Tabaklama yaparak temizleme



6) Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzları arasında sayılamaz?


Yüzü yıkamak
Ayakları topuklarla birlikte yıkamak
Başı meshetmek
Kulakları temizlemek
Kolları dirseklerle beraber yıkamak



7) Aşağıdakilerden hangisi Hanefîlere göre abdesti bozan durumlardan birisidir?


Vücuttan kan çıkması
Yaradan deri parçasının kopması
Ağız dolusu olmayan kusuntu
Namaz dışında ağlama
Tırnakların kesilmesi



8) Abdestte ayakların yıkanma yerine meshedilmesini farz kabul eden mezhep aşağıdakilerden hangisidir?


Şafiî
Caferî
Malikî
Hanefî
Hanbelî



9) Aşağıdaki fiillerden hangisini yapmakla namaz bozulmaz?


Yemek-içmek
Konuşmak
Sebepsiz inlemek
Kahkaha ile gülmek
Bir iki adım yürümek



10) Aşağıdaki durumlardan hangisinde namazın bozulması vacip hale gelir?


Hırsızlığa engel olmak
Kalp krizi geçiren bir hastayı hastaneye götürmek
Yemeğin yanmasından korkmak
Cemaate katılmak
Çocuğun başına bir şey gelmesinden endişelenmek



11) Aşağıdaki namazların hangisinden sonra nâfile namaz kılmak mekruhtur?


Akşam namazının farzı
Teravih namazı
İkindi namazının farzı
Öğle namazının farzı
Vitir namazı



12) Hanefîlere göre Fâtiha sûresini ezberlemenin hükmü nedir?


Vacip
Sünnet
Farz
Müstehap
Mendup



13) "Farz, namazlardan önce veya sonra Hz. Peygamber`in sünnetine uyularak kılınan namazlardır"cümlesiaşağıdakilerden
hangisini tanımlamaktadır?


Revâtib
Sünnet-i gayri müekkede
Sünnet-i müekkede
Nafile
Reğâib



14) Aşağıdaki namazların hangisinde hem ezan hem hutbe okunur?


Teheccüd
Istihâre
Cuma namazı
Tahiyyetü `l-mescid
Teşbih namazı



15) Yatsı namazının ardından yatıp bir süre uyuduktan sonra gece kılınan namaza ne denir?

Teheccüd namazı
Küsûf namazı
Husuf namazı
Hâcet namazı
Teşbih namazı



16) Aşağıdakilerden hangisi revatib türü bir namazdır?

Vitir namazı
Teravih namazı
Yatsı namazının ilk sünneti
Cenaze namazı
Tahiyyetü`l-mescid



17) Malikilere göre yolcuların yolculukta namazları kısaltmalarının hükmü nedir?

Müstehap
Farz-ı kifaye
Vacip
Sünnet-i müekkede
Farz



18) Sünnet namazlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi Hanifilere göre yanlıştır?

Sünnet namazların her rek`atında kıraat farzdır.
Farza tabi sünnet namazlar vakit çıktıktan sonra kaza edilmez.
Başlanılmış bir sünnetin bozulması halinde kazasıda sünnettir.
Gayri müekked sünnetlere mendup da denir.
Sünnet namazların hepsi aynı derecede kuvvete sahip değildir.



19) İhtilaf-ı metali terimi için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Yeni doğan ayın gözle görülebilecek hale gelmesi
Yıl boyunca bir gün oruç tutup bir gün tutmama şeklindeki uygulama
Şevval ayında 6 gün oruç tutmak
Razaman başlangıcını tespit etmek için yeni ayı gözlemek
Ay ve güneşin farklı bölgelerde farklı zamanlarda doğması



20) İslam dünyasında yetişmeyip sonradan müslüman olmuş birisi için aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının şartlarından biri değildir?

Müslüman olmak
Niyet etmek
Akıllı olmak
Orucun farz olduğunu bilmek
Ergin(baliğ) olmak



21) Aşağıdakilerden hangisi orucun sünnet veya müstehaplarından biri değildir?

Güneş batınca gecikmeden iftar etmek
Hurma ile iftar etmek
İ`tikaf
Oruca niyet etmek
Sadaka vermek



22)
I.Yaşlılık
II.Aşırı Açlık
III.Havaların çok sıcak olması
IV.Savaş hali
Yukarıdakilerden hangileri ramazan ayında oruç tutmamak için mazeret kabul edilir?

Yalnız II
I ve III
II ve IV
I,II ve III
I,II ve IV



23) Zekat yükümlüsü olmak için, nisap miktarı mala sahip olduktan sonra, malın üzerinden bir kameri takvim yılının geçmesine ne ad verilir?

Nısab-ı gına
Nisab-ı istiğna
Havaic-i asliyye
Mal-ı zimar
Havelan-ı havl



24) Aşağıdakilerden hangisi, zekatla yükümlü olmak için gerekli tam mülkiyet şartını kaybettiren mal-i zımar (telef mal) sayılmaz?

Evde gömülüp izi kaybolan mallar
Açık arazide gömülüp izi kaybolan mallar
İnkar edilen senetsiz alacaklar
Denize düşen mallar
Devletçe el konulan mallar



25) Borçlulara zekat ödenmesinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Ödenmemesi hapsi gerektirmelidir.
Keffaret gibi Allah borcu olanlara zekat ödenebilir.
Borçlu için ihtiyaçtan başka şart aranmaz.
Ölünün borçları zekattan ödenmez.
Borcun vadesinin gelmesi gerekir.



26) Aşağıdaki vasıflardan hangisi hayvanlar için zekat ödenmesini gerektirir?

Çalıştırılan veya binek hayvanı olmak
Senenin yarısından azında kırlara gönderilmek
Yaşını doldurmamış yavru hayvan olmak
Saime hayvan olmak
Anası vahşi melez hayvan olmak
sultan81 beğendi.
__________________
Bazen Sesini Duyurmak İçin Susmak Gerekir!
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Ağustos 2015, 00:03   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.525
Konular: 1144
Beğenildi:4364
Beğendi:3686
Takdirleri:11335
Takdir Et:
Standart Cevap: İslam İbadet esasları (20'er soru halinde testler )

CEVAPLAR


1. Taat- Kurbet

2. İnsanı hayata hazırlar

3. Ramazan orucu

4. İbadetle yükümlü ve sorumlu olan kimse

5. Abdest almak

6. Kulakları temizlemek

7. Vücuttan kan çıkması

8. Caferi

9. Bir iki adım yürümek

10. Kalp krizi geçiren hastayı hastaneye götürmek

11. İkindi namazının farzı

12. Vacip

13. Revatib

14. Cuma namazı

15. Teheccüd namazı

16. Yatsı namazının ilk sünneti

17. Sünneti müekkede

18. Başlanılmış bir sünnetin bozulması halinde kazasıda sünnettir

19. Ay ve güneşin farklı bölgelerde farklı zamanlarda doğması

20. Niyet etmek

21. Oruca niyet etmek

22. I. Yaşlılık - II. Aşırı açlık - IV. Savaş hali

23. Havelanı -havl

24. Evde gömülüp izi kaybolan mallar

25. Keffaret gibi Allah borcu olanlara zekat ödenebilir

26. Saime hayvan olmak
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Ağustos 2017, 13:25   Mesaj No:6
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hasan Bldkt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57537
Üyelik T.: 20 Nisan 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 56
Konular: 0
Beğenildi:51
Beğendi:43
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

8.sorynun cvbinda yanlışlık varmiki hcm? Ramazan ayından önce hastalanan diye başlayan soruda?

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Ağustos 2017, 23:31   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.525
Konular: 1144
Beğenildi:4364
Beğendi:3686
Takdirleri:11335
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Hasan Bldkt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
8.sorynun cvbinda yanlışlık varmiki hcm? Ramazan ayından önce hastalanan diye başlayan soruda?

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ramazan-ı Şerifte ya da öncesi hasta olan kimse oruç tutmayabilir. Ramazanın sonunda ölen kişinin de oruç borcu olmaz. Kur'ân-ı Kerîm, hasta ve yolcu olan kimselere oruç tutmama ruhsatını vermiştir. Fakat oruç tutmamayı mubah kılan hastalığın ölçüsü nedir?
Cevap: Oruç tutmamayı mubah kılan hastalığın ölçüsünü fa-kihlerimiz şu şekilde beyân etmişlerdir:
1-Oruç tutmakla hasta olan kimsenin çok sıkıntı çekmesi,
2-Oruçtan dolayı ölüm tehlikesinin bulunması,
3-Oruçtan dolayı hastalığın artması veya şifanın gecikmesi,
Bugün güvenilir doktorların beyânlarına göre oruç tutmamayı mubah kılan hastalıkların bazıları şunlardır:
1-Son safhada bulunan kalp hastalığı,
2-Verem ve ciğer iltihabı hastalığı,
3-Kanser hastalığı,
4-Şiddetli böbrek iltihabı,
5-İdrar yollarında iltihapla birlikte taşın bulunması,
6-İleri safhada damar sertliği,
7-Mide veya bağırsaklarda ülserin bulunması,
8-İleri safhada şeker hastalığı

Cevap doğrudur. Oruç borcu bulunmaz..
Hasan Bldkt beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Ağustos 2017, 23:33   Mesaj No:8
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hasan Bldkt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57537
Üyelik T.: 20 Nisan 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 56
Konular: 0
Beğenildi:51
Beğendi:43
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
nurşen35 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ramazan-ı Şerifte ya da öncesi hasta olan kimse oruç tutmayabilir. Ramazanın sonunda ölen kişinin de oruç borcu olmaz. Kur'ân-ı Kerîm, hasta ve yolcu olan kimselere oruç tutmama ruhsatını vermiştir. Fakat oruç tutmamayı mubah kılan hastalığın ölçüsü nedir?
Cevap: Oruç tutmamayı mubah kılan hastalığın ölçüsünü fa-kihlerimiz şu şekilde beyân etmişlerdir:
1-Oruç tutmakla hasta olan kimsenin çok sıkıntı çekmesi,
2-Oruçtan dolayı ölüm tehlikesinin bulunması,
3-Oruçtan dolayı hastalığın artması veya şifanın gecikmesi,
Bugün güvenilir doktorların beyânlarına göre oruç tutmamayı mubah kılan hastalıkların bazıları şunlardır:
1-Son safhada bulunan kalp hastalığı,
2-Verem ve ciğer iltihabı hastalığı,
3-Kanser hastalığı,
4-Şiddetli böbrek iltihabı,
5-İdrar yollarında iltihapla birlikte taşın bulunması,
6-İleri safhada damar sertliği,
7-Mide veya bağırsaklarda ülserin bulunması,
8-İleri safhada şeker hastalığı

Cevap doğrudur. Oruç borcu bulunmaz..
Allah razı olsun hocam çok teşekkür ederim

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
nurşen35 beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İslam İbadet Esasları Soru Cevap Medineweb İslam İbadet Esasları* 1 07 Ocak 2019 19:11
İslam İbadet Esasları 1-10 üniteler Mutercim İslam İbadet Esasları* 2 16 Kasım 2018 16:20
İslam İbadet Esasları 3. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 İslam İbadet Esasları* 1 21 Ağustos 2015 01:11
İslam İbadet Esasları Ara Sınav muuskem İslam İbadet Esasları* 0 23 Aralık 2012 16:02
İslam İbadet Esasları 9. Ünite Yeminler ve Keffaretler Ravza'm İslam İbadet Esasları* 0 16 Aralık 2011 01:43

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb   Medineweb   Medineweb   Medineweb   www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291