www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'N-I KERM.::. > Kurn- Kerm > Kur'n- Kerim Genel

Konu Kimlii: Konu Sahibi HALUK GMTABAK,Al Tarihi:  23 ubat 2010 (12:39), Konuya Son Cevap : 07 Mays 2015 (21:33). Konuya 39 Mesaj yazld

Beeni Ald1Kez Beenildi
Yeni Konu a  Cevapla

LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 24 ubat 2010, 10:27   Mesaj No:11
Medineweb Sadk yesi
Durumu:HALUK GMTABAK isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 10862
yelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadalar:1
Konular: 86
Beenildi:3
Beendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Re: Nur suresi 31. Ayette geen sslerini/ziynetlerini szlerinden ne anlamalyz?

Deerli Yitiksevda kardeim aratrma yazmda sizin yazdnz aklamalar bende yazacaktm fakat yaz dahada uzamasn diye yazmadm. Bana gre bu aklamalar ok doru ve tamamna katlyorum. Zaten Muhammet Esed in mealini almamdaki sebebide bu gzel aklamalar idi. Dier arkadalarma da nasip olursa cevap vereceim. SAYGILARIMLA halukgta
Alnt ile Cevapla
Alt 24 ubat 2010, 12:32   Mesaj No:12
Medineweb Sadk yesi
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Re: Nur suresi 31. Ayette geen sslerini/ziynetlerini szlerinden ne anlamalyz?

ok deerli Abdulmelik kardeim verdiiniz cevaplardan ne kadar deerli bir insan olduunuz belli oluyor. Kar dnceye takndnz tavr beni rahatlatt, nk birok yerde bu dncelerimden dolay kfre varan hakaretler grdm. Anlaynzdan dolay Allah sizden raz olsun.

Deerli arkadam hadisler itikadi konularda delil olamaz, nedenine gelince rivayetler yoluyla gnmze aktarlan, kesin doru olduunu bilmediimiz bilgiler eer kur’anda hkm verilmemi ise asla bizler iin delil deildir. Bu konu ile ilgili bir yaz eklemitim yazdaki ana fikrine tamamen katlyorum ve hadislere bu ynde bakarak kur’an szgecinden geirmeden onun onay vermediini almyor, kabul etmiyorum.

( [Linkler Ziyaretilere Kapaldr.Giri Yap Veya ye Olmak iin TIKLAYIN...] )

imdi de sizin saydnz gerekten ilim adamlarna deinmek istiyorum. Saydnz tm ilim adamlar gerekten en dorusunu sylemilerdir bunda hi kukum yok, kukum o szleri gnmze gelinceye kadar hi deitirmeden, eklemeden gnmze kadar doru gelip gelmediinedir. Bu konuda da zaten Rabbim ayetinde bizleri uyaryor ve ne diyordu? Emin olmadn szlerin ardna dme sorumlu olursun. imdi de bu szleri Rabbin uyarsn dnelim. Kur’an ben koruyorum diyor Rabbim, peki gnmze 1400 yl ncesinden gelen bizlere peygamberimizin szdr diye aktarlan szleri, bilgileri kim koruyor? Bunu sorduumda verilen cevap; Kur’an koruyan Allah hadisleri de koruma altna almtr diye cevap aldm. Elbette bu szler yanla klf uydurmaktan te gidemez. Hatrlaynz mezheplerin toplad ayn konudaki hadislerin bile bir biriyle uyumu yoktur. Hatta bazen birbirinin tam tersidir. Bu durumda hangi mezhebin hadisi daha dorudur diye bir soru gelecek. te hadislere kur’an ayeti gibi hi phe etmeden yaklatmzda dini sakn blmeyin diye bizleri uyaran rahman dinlemediimiz sonucunda, Mslmanlarn birbirini ldrecek dereceye getirmesinin ac gerei kyor ortaya. Hibir bilgi reddedilemez, hele bu bilgiler Allah n elisinden yana geliyorsa, fakat bizlere den bu konuda ok dikkatli olmal ve bizlere ulaan szleri kur’an ile karlatrmalyz. Mezheplerin kurulduu ilk dnemlerde hadis toplayclar yaklak 500–600 civarnda hadis toplamlar. Bence bunlarn beklide tamam dorudur. Fakat gnmzde bu say 5000 civarlarna ulatn dndmzde ne kadar ok dikkat etmemiz gerektii kyor ortaya. Daha nce belki yazmmdr bakn peygamberimiz bize bu konuda nasl bir yol gsteriyor?

Benden sonra, benim adma sylenecek ok sz duyacaksnz, Bu szleri KURAN LE KARILATIRINIZ ki, benim szm olup olmad hakknda delalete dmeyesiniz. Her kim ki, ben sylemediim halde bu sz peygamber syledi dese BUYURSUN KENDN CEHENNEMDEK YERNE HAZIRLASIN.

Deerli kardeim ben peygamberimizin bizlere nerdii bu yolu setim ve onun szdr dedikleri her bilgiyi kur’an szgecinden geirip ona danyorum. nk peygamberimiz bizleri kur’an ile uyarma grevi alm ve hayatna onu geirmi bir peygamberdir.

Bizlerin yapt bana gre en byk yanl, Peygamberimizin devrindeki gelenei gnmzde dinletirmek olmutur. O devrin giyimi, iklimsel yaam, adetleri din deil yaam ekilleridir. Her zamana uyan deimeyen emir yani dinin yaam kayna, hkm veren KURAN dr. Yukarda din limlerinden bahsederken gnmzde onlarn szleri olup olmadn bilemeyiz, emin olamayz demitim. Size bir rnek vermek istiyorum ve ltfen bu konuda dnmenizi rica edeceim. Bizler mam Azam Ebu Hanifeyi takip ettiimizi syleriz, ama inann hayat grn ve felsefesini zerre kadar bilmediimiz iin onun yolundan gittiimizi zannederiz. Yine bu konuda yazdm ve bu lim insann hayat gr ve slam anlayn okumadysanz okumanz rica edeceim.

te bize aktarlan ve mam Azamdan nakledilen o kadar hadis var ki, hlbuki o lim insan benim szlerimi yazmayn nk bu szler bugn iindir diyebilecek kadar lim bir insand. Kendi yaad devirde her hangi mezhep kurmam lmnden sonra rencileri kurmutur.

Deerli kardeim sizin syledikleriniz hakknda sizin yorumunuz demek istemedim aslnda, sizin inandnz anlamnda syledim, eer sizi krdysam istemeden zr dilerim.

Gelelim verdiiniz rnek hadislere. (snette kadn sesi, erkei tahrik etmek, krtarak srtarak konumak yrmek haramm deil mi? ) Gelelim bu bilginin doru olup olmayacana. Daha nce sylediim gibi Rabbim in vermedii bir hkm yasa kimse veremez, nce buna inanmak gerekir. Eer inanmadmzda zaten ipin ucunun nereye gideceini kimse tahmin bile edemez. Birlikte dnelim kur’an hatrlayalm Allah kadn sesinin erkei tahrik ettii konusunda bir aklama yapmmdr? Kesinlikle hayr ama devamnda sylediiniz krtarak yrmek derseniz, burada ayn fikirdeyiz nk bu konuda ikaz eden birok ayet vardr. Ama srtarak yani glerek konuma derseniz burada da durun derim. Kadn da elbette glecek bu onunda hakk ama elbette ahlak ve terbiye snrlar iinde. imdi gelelim haram szne. Gerekten bu kelime Rabbim tarafndan ok dikkatle ve itinayla zellii olan, rabbin kesinlikle yapmayn sakn haaaa dedikleri yerlerde kullanlmtr kur’anda. Bakn bizler bu kelimeyi nasl her yerde kullanyoruz. Bir konuda haram szcn kullanmamz iin bu hkmn kur’andan verilmesi gerekir, daha dorusu bunu Rabbim byle sylyor. Gerekten yaplmas yanl olan bir konuya haran demek yerine, gnah szn kullanmak ok daha doru olur. Kadnn ezan okumas ve erkekli bir topluma kur’an okumasnn haram olduunu sylemek, bana gre kur’ann onay verdii bir durum, dnce deildir. Onun iin buna haram diyemeyeceimiz gibi, gnah da demek ok yanl olur. Bu szlerin srf hadis altnda peygamberimizin szleridir diye nakledenlere inanmamz doru olmayaca dncesindeyim. Daha nce sylediim gibi kur’andan onay almayan hibir sz peygamberimiz sylemez. Kadnn gnmze kadar bir minareye kp ezan okumadn sylemek, bunun Allah tarafndan haram edildiini, yasaklandn gstermez. Allah haram ettii her konuyu da bizlere rehber olsun diye indirdii kur’anda aklk getirmitir.

Deerli kardeim araf konusuna gelince elbette her fikre ve dnceye sonsuz sayglym. Benim itirazm biz erkeklerin sanki kadnlarn dnce ve akl ok fazla yok muta, onlarn yerine bizler dnmeliyiz fikrini kafamza yerletirmemiz bana doru gelmiyor. Bakn sizin u cmlenize istinaden syledim bunlar. (buna erkek egemenlii demisin. Eim, kzm beni ilgilendirir ve onlardan sorumluyum. ) Elbette bizler elerimizden ve evlatlarmzdan sorumluyuz ama onlarn zgr iradelerine etki edecek ve onlar adna dnecek kadar deil. Rabbim her insann yaptndan sorumlu olduunu syler. Allah kur’anda verdii ok gzel rneklerden ibret almaz gerektiini hatrlatr. Hatrlayn Lut ve Nuh peygamberleri, onlarn eleri iman etmeyen hatta haydan yoksul insanlard, sizce bu rnekleri rabbim bizlere neden verdi dersiniz? O kadar nemli ipular var ki bu rneklerde. Bizler elerimiz, kzlarmz aman korunsun saknsn diye toplumdan soyutlarsak onlar kendimizce korumu oluyoruz, ama hayatta kendi balarna kaldklarnda bu sefer aryor ve yanlyorlar. Onlara bizlerin verecei kur’ann ruhunu alamak ve doru, iffetli bir insan nasl olur onu anlamalar iin aba gstermek olmaldr. Daha akas Rabbin rehberi ile kar karya getirmeliyiz.

Deerli kardeim bakn bizler kadnlarmz aslnda bu dnceyle ne yapyoruz sizin sznzle aktarmak isterim. (nk araf giyen kadn adeta kyafetin iinde yok oluyor.) Bizler kadn neden yok etmek abas iindeyiz bunu anlayamyorum. Hlbuki hatrlayn peygamberimiz devrinde kadnlarmz dahi savata yerini almlard. Eer onlar saklasayd, saklama gerei olsayd peygamberimizde saklamazmyd? Kur’an hatrlayn siz kadnn sslenmesi konusunda ok sert bir tavrnz var, acaba Rabbim neden bu konuda tam tersini dnyor dersiniz? Bakn ss eyas konusunda hibir ayrm yapmadan iman edenlerin sslenmeleri iin denizden bile ss eyalar karlacan ve bunun sizler iin olduunu sylemesi sizin dikkatinizden mi kat acaba? Baz ayetleri hatrlayalm.

Araf 26: Ey demoullar! Size, irkin yerlerinizi rtecek giysi ve ss kyafeti indirdik. Ama takva giysisi en hayrlsdr. te bu, Allah'n ayetlerindendir. Dnp t almalar umuluyor

Araf 31: Ey demoullar! Tm mescitlerde ssl, gzel giysilerinizi kuann. Yiyin, iin fakat israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez

Araf 32: De ki: "Allah'n, kullar iin kard ss, gzel ve tatl rzklar kim haram etmi?" De ki: "Dnya hayatnda inananlar iin de var. Kyamet gnnde ise yalnz inananlar iindirler." Bilgiden nasipli bir topluluk iin biz, ayetleri byle ayrntl klyor

Deerli arkadam bakn rabbim sizlere ss kyafeti indirdim diyor, hi erkek kadn ayrm yapmadan. Hatta mescitlere gittiinizde ssl gzel kyafetlerinizi giyinin diyor, devamndaki ayette ise bakn sizin szlerinizi dorulamayan, tm bunlar kim haram etmi diye soruyor. Ben ss iman edenler iin hem bu dnyada hem de kyamet gnnde onlar iin indirdim diyor. Fakat biz sslenmeyi, gzel kokular srmeyi biz erkeklere has klp kadnlara, biz erkekleri tahrik eder size haramdr diyoruz. Acaba yukardaki ayetlere bu dnce uyuyor mu?
Helal haram konusunda verdiiniz rnek ok ilgin, aslnda kuran bu sorunuza cevap veriyor, hatta insan eti de yemeyin diye bir sz yok diye de bu sorunuzu geniletebilirsiniz. Rabbim kur’anda insan ldrmenin byk gnahlar dan olduunu birok ayetinde aklar. Rahman insandan bahsederken onun kendi nefesinden flediini anlatr ve meleklerden daha stn kldn belirtir bizlere. Bir insan ldnde tren yaplmasn hatta onun namaznn klnmas rneini verir. Daha akas onu Rabbe gnderirken tren yaplmasn ister. Kur’an insann kutsallna ok nem verir. Tm bunlar unutun ve u ayete bakn acaba Rabbim cenin ya da yeni domu yada insan etinin yenip yenmeyeceini bakn nasl bir rnekle anlatyor.

Hucurat 12: Ey iman edenler! Zandan ok saknn! nk zannn bir ksm gnahtr. Sinsi casuslar gibi ayp aramayn! Gybet ederek biriniz tekini arkasndan ekitirmesin! Sizden biri, lm kardeinin etini yemek ister mi? Bakn bundan irendiniz. Allah'tan saknn! Hi kukusuz, Allah tvbeleri ok kabul eden, rahmeti sonsuz olandr.

te krler olsun Yceler Ycesi rabbim, her eyden rnek veriyor ya da iaret ediyor, ama bizler ne yazk ki ona mracaat etmeyi brakm, onu yksek bir yere asp, onun nurundan nurlanmyoruz. Demek ki Yaratan insann insan trn yemesini genlerine tiksindirecek bir duygu olarak vermi, onu bile sylyor bizlere.

Deerli arkadam peygamberimizi dlamak hi kimsenin ne gnlnde yatar nede zaten elinde deildir. Bizlerin yapt en byk yanl, tpk Hristiyan ve Yahudilerde olduu gibi Rabbin vermedii kutsallk ve yetkileri kendi peygamberlerine vermelerinden kaynaklanyor. Bizlerde ayn hataya dyoruz. Yetki ve sorumluluk veren makam Yce Rabbimdir, bizler verilmeyen bir yetkiyi vermeye altmzda onu yceltmi mi olacaz? Peygamberimizin ycelii Allah n elisi olmasyla zaten kantlanmtr. Onun slam yaymak iin verdii savalar hatrlayn, belki de hibir peygamber byle zorlu savalar yapmamtr. Dier peygamberlerin kssalarn hatrlayn hi birisinde bu denli zor tebli olmamtr. Bu konuda yazdm yazma tekrar bakarsanz sanrm ok daha detaylar bulacaksnz.

Peygamberimize postac yaktrmas beni hep zmtr.

Deerli arkadam yaznzdan alntlar yaparak cevap vermeye altm, Rabbim istemeden yapacam yanllarm affetsin ve gerekleri grmemi salasn inallah. Cevaplarnzdaki nazik tutumunuz sizin kalbinizin gzel bir yansmasdr. Hepimiz rahmann dorularn aryoruz. Amacmz ona ulaacak doru yolu bulmaktr. Bunu bulmamz iinde sizlere rehberi gnderdim ona sarln diyor Yaratan. Sizleri bu kitaptan sorgulayacam diyorsa Rabbim, sanrm burada olmayan bir bilgiden, emirden, hkmden bizleri sorumlu tutmayacaktr. SAYGI VE HRMETLERMLE Haluk GMTABAK
Alnt ile Cevapla
Alt 24 ubat 2010, 12:48   Mesaj No:13
Medineweb Sadk yesi
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!

Mevlt Kardeim bana yle bir soru sormusunuz. ( Haluk abime unu soraym kendi deyiminizle diyorsunuz ki Kurandan benim anladm o zaman herkes benim anladm derse Kurann btnlk esasn nasl salayacaz ?)
Burada bu sz sylememdeki amacm Rabbim ayetlerinde bizlere okuduumuzda ayetler iin nasl bir yol izleyin diyordu?

( Hl dnmyor musunuz?", Ne kadar da az t alyorsunuz, t alan yok mudur, Yemin olsun ki, biz, Kuran' t ve ibret iin kolaylatrdk. Fakat dnen mi var, Ayetleri size ak-seik bildiriyoruz ki, aklnz iletebilesiniz. Allah, ayetleri size ite byle aklar ki, derin derin dnebilesiniz. )

Ben bunu yapyorum ak ve samiyetimle sylyorum bunu. Ayeti okuyor kur'an btnlnde dnyorum. Elbette bunu yaparken hata yapma riskim olacaktr. Bende bu yapacam hatamdan dolay bakasn yanltmamak ve onu yanllarma ortak etmemek iin, ben ayetten bunu anladm diyorum. Ayrca sizlerde okuyun ve dnn diyede her zaman t vermiimdir. Bu szlerimle aslnda yapacam hatalarmn bakas tarafndan hi kuku duymadan inanlmas, yaplmas deil aratrlp yle kabul edilmesi iin yapyorum, daha akcas yapabileceim hatalarm bakalarnn tekrarndan doacak gnahlar yklenmek istemiyorum da onun iin benim anladm diyorum.

nallah anlatabilmiimdir. En ok korktuum ama gnmzde brakn korkmay akllarna bile getirmedikleri, rabbim emretmedii, hkm vermedii birok konular sanki allah emretmi gibi topluma anlatp onlar yanl ynlendirmektir. Rabbim affetsin, ve kur'an yla cmlemizi nurlandrsn inallah. Selametle. Halukgta
Alnt ile Cevapla
Alt 24 ubat 2010, 12:59   Mesaj No:14
Medineweb Sadk yesi
Durumu:Hazan Mevsimi isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 11236
yelik T.: 19 Aralk 2009
Arkadalar:0
Konular: 71
Beenildi:4
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: NUR SURES 31. AYETTE GEEN SSLERN/ZYNETLERN SZLERNDEN NE ANLAMALIYIZ?

Resulullahtan dinlemey deniyelim.kurana gre Resulullah vahyin ta kendisidir. Allah raz olsun Abdulmelik hocam altn iziyorum ksa ve z...

kuran- kerim'in hkm ieren ayetleri kuran indiinden beri uygulana gelmektedir. namaz ve oru gibi, tesettr de (sadece barts deil) kuran- kerim in kesin bir hkmdr. nasl uygulanacan, peygamber efendimiz (s.a.v) in tatbikleri ile anlayabiliriz. nasl ki namaz'n nasl klndn kuran kerimden deil de o'ndan rendiysek, tesettr de onun elerinin rtnme eklinden anlamak ok kolay olacaktr.
Alnt ile Cevapla
Alt 24 ubat 2010, 20:48   Mesaj No:15
Medineweb Site Yneticisi
Medine-web - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Medine-web isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 1
yelik T.: 14Haziran 2007
Arkadalar:8
Ya:51
Konular: 341
Beenildi:1527
Beendi:514
Takdirleri:12762
Takdir Et:
Standart RE: NUR SURES 31. AYETTE GEEN SSLERN/ZYNETLERN SZLERNDEN NE ANLAMALIYIZ?

sayn gmtabak,
1-hadislere uydurma szma itimal var diye snneti askya almamz gerekiyor mantnzca.dolaysyla bu neden ileri srlerek kuran'clarn varmak istedii nokta ,"peygambersiz bir din" bunu kabul etmem imkanszdr.kabul etsenizde etmeseniz de ,snneti askya alma gibi bir sonuca varyorsunuz.dediiniz ayetlerle desteklediiniz ana zet dnceniz;"Allah kuranda herey ak seik vermi,kuran dnda nerden kimden gelse gelsin,uydurma ihtimal olduundan kaabul etmiyorum" diyorsunuz.buna katlmak imkanszdr.pire iin yorgan yakma derim.hem bu yorgan deil maneviyat dnyamz yakmaktr.kzsanz da kzmasanz da bu Resulullah ptt memuru yapmaktr.
2-emin olmadn szn ardna dme ayetine gelince,bu ayetin amac dedik odu gybeti nlemektir.siz bunu delil olarak getirmisiniz.ne alakaysa? doru var sayalm,imam malikinin muvatas,imam afiinin Kitab-s-Snen vel-Msned,eyhan, vs gibi bir ka muteber hadis klliyetnda hi bir alim bu hadis uydurmdr ithamna maruz kalm deildir.ittifak mmet olan bir konu nsl olurda bilmediiniz eyin ardna dme ayeti ile izah edilebilir.islamn 4 kuvvetinden biri icma ydam pe atalm?
3-kadn araf iinde kaybolur yok olur derken,ben ne dedim siz ne anladnz?kadnn vucut hatlarn yok eder demek istedim.hatta 17 aylk hamile bile olsa anlalmaz dedim.
4-verdiin araf 26-31 ayetlerinin kime hitap ettiinizi de gzden karmsnz.orda ey iman edenler deil ey ADEM OULLARI diyor.kadn oul mu ?
5-kadna ziynet yasaklamadm ki.evinde kotunuda giysin ortunuda.parfumunuda srsn arminesinide giysin.bakn kadn sadece eine helaldr.bakasna hi bir ekilde servis yaplamaz.dekoltesiyle parfmyle kalasyla salasyla eine aittir...kadn erkek ilikisi zina da ayndr evliliktede flrtte de...bunu helal yapmann adna nikah denilmitir.nikah ise sorumluluk gerektirir.bu sorumluluk erkee yklenmitir.einin iffetini erefini dinini korumak grevi senin ey erkek diyor.erricalu kewwamuna ale nisa...
6-kuranda cenin yemek helalm haramm sorusuna hucurattan,gybet ayetini servis etmisin.alakas yok rneimle ama var kabul edelim.amacm herey kuran da yok demek idi.mantna gre kuranla yetinirsek namaz nasl klacaksn merak ediyorum?
7-sizin mantnza gre,kadn hr olmal ve erkeinden bamsz olmal.bakn eim benim klem deildir.bilakis batacmdr.onu korumak kollamak onu kle edecekse eim dnden razdr bu damgaya.eime kzma gereken bilgiyi verir ikna eder ve tatbikata geiririz olay bu.islam bilen kadnlar,eleri tarafndan korumaya alnmasn eref bilirler.feminizm kokuyorsun farkndamsn
8-mezheplere gelince,mezhepler islamn almdr.sizin dnceleriniz bir mezheptir benim dncelerim bir mezheptir.mezhep dnce alm deil mi ? ben namaz afiiye gre orucu hanefiye hacc hanbeliye gre tatbikat ederim.hangisi houma giderse onu alrm.beenmediimi almam veya daha cazip olan tercih ederim.mezheplerdeki gr ayrlklar dnce farkllklar olmas doaldr.ama furuatta byle.mezheplerden hi biri Allah ikidir demiyor dikkat et.itikatta sorun yok.amelde de sorun yok.ibadet tatbiktnda baz ayrntlarda farkllk vardr.hanefiye gre abdestin art 4,afiiye gre 7 vs...
9-verdiin ss ayetleri konusuna gelince,bakn ss ziynet haramdr demedim.yerinde zamannda kullanmak artyla helal hatta farzdr.kadn ssleyp pslyeceksiniz,tm ziynetlerini diyeceksiniz camiye getireceksiniz.gldrmeyn Allah akna...ve emine hanm ne geireceksiniz namaz kldracaksnz..veya aye hanm mihraba geireceksiniz oku bir ar bakalm diyeceksiniz.erkeklerde takva zirvesi,aye hanmn ziynetine gzelliine taklmadan ar dinliyecekler.
yapmayn gzn seveyim...
sayglar...
Alnt ile Cevapla
Alt 24 ubat 2010, 21:39   Mesaj No:16
Medineweb Emekdar
Emekdar ye - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar ye isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 16627
yelik T.: 11 ubat 2012
Arkadalar:2
Konular: 315
Beenildi:51
Takdirleri:149
Takdir Et:

De ki (ey Peygamber): "Eer Allah' seviyorsanz bana tabi olun ki Allah da sizi sevsin ve gnahlarnz affetsin; zira Allah ok affedicidir, rahmet kaynadr."De ki: "Allah'a ve Elisi'ne itaat edin." Eer (bundan) yz evirirlerse, bilsinler ki Allah hakikati inkar edenleri sevmez.
(Ali mran 31-32)

(Ey Muhammed!) De ki: Ey insanlar! phesiz ben, yer ve gklerin hkmranl kendisine ait olan Allahn hepinize gnderdii peygamberiyim. Ondan baka hibir ilh yoktur. O, diriltir ve ldrr. O hlde, Allaha ve Onun szlerine inanan Reslne, o mm peygambere iman edin ve ona uyun ki doru yolu bulasnz.
(Araf 158)

Kim Peygambere itaat ederse Allaha itaat etmi olur; yz evirenlere gelince; Biz seni onlara bekilik yapman iin gndermedik.
(Nisa 80)

Haluk Abim bu ayeti kerimeler hkmnce Allah resulne uymamz emredilmektedir Allah resulne uymak Onun Snnetine uymaktr.Elbette Temel Kaynak Kuran ile bakyoruz Lakin Peygamber bizlere bir beki olarak gnderilmemitir Kuran' en iyi anlayan ve anlatan Allah resuldr bizlerde bu anlatmlarn onun snnetinden elde etmekteyiz gnmze kadar yaanarak bizlere ulam olan ibadi uygulamalar hususunda rnekliimiz Allah resuldr:

Haluk abim sizinle anlaamadmz husus ''Barts'' mevzuudur Peygambersiz bir din anlaynn olamayaca hususlardr.Barts farziyetinden gnmze kadar Bunca Alim gelip gemitir hepsi lim renmek ve retmek gayesi ile mcadele etmilerdir O zaman biz bu rnek alimlerin bunca emeine karn sadece bizler Kuran anlarz ve kendi anlaymz ile hareket ederiz dersek emeklerine sayg duymam oluruz Kuran'a Meladen ziyade Nzul,Siyak- Sibak usul ile bakmak en doru sonuca varma yoludur,Sorum u olacak Ayetlerin arka plann bilmeden Ayetleri yorumlamak sizce ne kadar doru ?
Alnt ile Cevapla
Alt 25 ubat 2010, 09:36   Mesaj No:17
Medineweb yesi
Krt_Mcahide - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Krt_Mcahide isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 10660
yelik T.: 15 Eyll 2009
Arkadalar:0
Ya:35
Konular: 2
Beenildi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:

Alnt:
Abdulmelik yemizden Alnt

9-verdiin ss ayetleri konusuna gelince,bakn ss ziynet haramdr demedim.yerinde zamannda kullanmak artyla helal hatta farzdr.kadn ssleyp pslyeceksiniz,tm ziynetlerini diyeceksiniz camiye getireceksiniz.gldrmeyn Allah akna...ve emine hanm ne geireceksiniz namaz kldracaksnz..veya aye hanm mihraba geireceksiniz oku bir ar bakalm diyeceksiniz.erkeklerde takva zirvesi,aye hanmn ziynetine gzelliine taklmadan ar dinliyecekler.
yapmayn gzn seveyim...
sayglar...
Alnt ile Cevapla
Alt 25 ubat 2010, 10:57   Mesaj No:18
Medineweb Sadk yesi
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!

Deerli Mevlt kardeim Peygamberimizi devre d brakalm diyen zaten Mslman olamaz. Anlatmak istediimi anlatamadm iin inann ok zlyorum. Hem hadislere inanalm diyoruz hem de yine hadisler iinde peygamberimizin bizlerin dikkatini ekmesini bir kenara brakyoruz. Peygamberimiz benim szm olup olmadn kur’an ile karlatrn demesi sizce ne anlama geliyor? Bu szden her sylenene inann anlamm kyor? Elbette hayr. Peki, ne demek istiyor Allah elisi bizlere? Ben sizleri kur’an ile uyarma grevi aldm, sizlere bunun dnda hibir ey sylemedim. Onun iin her sylenene kanmayn dikkatli olun diyor. Ben de diyorum ki her sylenene inanmyorum, hadisleri kur’an szgecinden geirdikten sonra kabul ediyorum. Sizce ben snneti inkr m ediyorum, yoksa peygamberimizin syledii yolumu takip ediyorum? Ya da peygamberimiz zerinden uydurulan gerek hadislerle hurafeleri ayrmaya m alyorum? Bunun cevabn sanrm Rabbim in huzurunda ok ak greceiz.

Ben hibir limin sylediklerine inanmayalm da demiyorum. nk onlarn iinde ilaveler, hurafeler her eyin olmas mmkn. Gerekten bizlere ulaan szlerin O lim insanlara ait olduu dahi belli deil. Her mezhebe bakyoruz ayn kiiye ait deiik hadisler, sizce ayn kii ayn konuda deiik sz syler mi? Peygamberimizin veda hutbesini hatrlaynz, yaklak yz bin kiiye hitap ettii sylenir. Gnmzde bu kadar kalabaln karsnda hitap eden peygamberimizin veda hutbesi gnmze yedi deiik ekilde ulamtr. Sizce buradan karlacak dersler yok mu? Ltfen dnn kendi tarihi bilgilerimizin yani 100 yl ncesinden gelen bilgilerin bile birounun yanl aktarldn yeni fark ediyoruz, ortaya kyor. Dnelim yz yl iin bunlar gryorsak 1400 yl ncesinden bizlere ulatrlan bilgileri nasl kontrol etme gerei duymadan din ve iman adna kabul ederde iman ederiz? Bir yazm vard peygamberimizin grev ve yetkisi ile ilgili ltfen o ksm sizden rica ediyorum sakin bir ekilde tekrar okuyunuz. Grevi veren bizler deiliz Yceler ycesi Rabbim, bizlere den bunu anlamaktr, zaten rahmanda ok ak elisinin yetkisini kur’anda yazm. Yaznn linki aada. Selam ve sayglarmla Halukgta
Alnt ile Cevapla
Alt 25 ubat 2010, 11:09   Mesaj No:19
Medineweb Emekdar
Yitiksevda - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 2
yelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadalar:3
Memleket:MALAZGIRT
Ya:48
Konular: 295
Beenildi:129
Beendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:

Sorum u olacak Ayetlerin arka plann bilmeden Ayetleri yorumlamak sizce ne kadar doru ?

Haluk abim sizi anlyom Kesinlikle bakmz temel kaynak Kuran iledir elbette alacamz her eyi Kurana mracaat ederek almak en evla olandr....
Alnt ile Cevapla
Alt 25 ubat 2010, 12:37   Mesaj No:20
Medineweb Sadk yesi
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!

Sayn Abdulmelik kardeim. Hadislerin iinde hurafeler var diye askya almamz gerektiini size kim syledi? Ben mi syledim? Eer ben sylediysem ve delilini gsterirseniz gerekten ben aptaln biriymiim derim. Birde neredeyse sanki bir deyim haline gelen u cmlenizi baz insanlar yanl deerlendirebilir.( kuran'clarn varmak istedii nokta.) Elinizdeki en gl silah bakalarna verdiinizin farknda olmanz rica edeceim. Hatrlayn kur’an, rabbim nereye sarlmamz istiyordu? Kur’ann ipine. Her eyden nice rnekleri nerede verdim diyordu? Kur’anda. Sizleri bana ulatracak kitap hangisi diyordu? Kur’an, o halde bu rehberi, gnl gzn, gnei neden bakalarna veriyor da sanki siz onun karsndaym gibi grnyorsunuz? Ben elbette biliyorum ki yle deilsiniz ama bu sz asla kimseye sylenmemeli, nk sylenen itham edilen taraf hakl taraf demek oluyor da ondan. Ben birok hanif site diye adlandrlan sitelerde namazn olup olmadn tartyor ve onlara anlatmaya alyorum. Onlara da ayn sz sylyorlar (kur’anclar) Dorusu byle byk bir gc karmda ki dnceye teslim etmem. Sanrm ne demek istediimi anlamsnzdr.

Ben asla hibir szmde u sylediiniz szleri sylemedim ve sylememde.
(Allah kuranda her eyi ak seik vermi, kuran dnda nerden kimden gelse gelsin, uydurma ihtimal olduundan kabul etmiyorum" diyorsunuz.)
Bu sz neden sylemem biliyor musunuz? Ben aldm birok eitimleri, dersleri dndmde, gemii aratrrken tarihi sorgularken eldeki zanlardan ya da tahminlerden, kalntlardan yola karak bilgilendirilip reniyoruz. Zaman geiyor yeni bir bulguyla karlatmzda aldmz bilgi deiiyor ve daha doruya ulayoruz ve bunlarn hibirisini reddetmiyor daha doruya ulamaya aba gsteriyoruz. Ta devrindeki insanlarn yaamn renmek iin aba gsteriyor ve aratryorsam, peygamberimizin devrini de renmek iin aba gstereceimden aklen ve mantiken kimsenin phesi olmamaldr. Bizim iimiz dier tarihi ya da fiziksel, kimya bilgileri gibi zamanla bulularla deiecek zorlukta deildir, nk elimizde deimeyen yle bir veri var ki rabbim iimizi ok kolaylatrmtr. ODA KURANDIR. imiz ok kolay nedeni, bizlere din ve iman adna sorumlu olduumuz her eyin iinde olduu rehberi ellerimize vermitir. Bizlere den bunu anlamaya almaktr o kadar.

Deerli arkadam kur’an anlamaya almak ancak tarafszlk ilkesiyle mmkndr. Bakn siz kur’anda( demoullar ) diye nakledilen szden erkeklere hitap olduunu zannetmisiniz. lk baktnzda belki o intibay veriyor ama biraz kur’andan birazda hadis bilgilerinden aratrdnzda hepsi rtyor. Ama sizin anladnz gibi deil elbette. Burada bahsedilen demin soyu anlamndadr. Daha akas tm insanlar anlamnda kullanlyor. Bu tabir biz insanlarn eseridir diyebiliriz. Bizler soyun erkekten geldiini kabul eder, kadn saf d brakrz, onun iin demin oullar deriz soydan, soptan, nesilden bahsederken. Allah burada Ademin soyu demek istiyor. imdi kur’anda geen bu ayetlerden rnekler verelim ki daha iyi anlalsn.

Araf 26: Ey ademoullar! Size, irkin yerlerinizi rtecek giysi ve ss kyafeti indirdik. Ama takva giysisi en hayrlsdr. te bu, Allah'n ayetlerindendir. Dnp t almalar umuluyor

Araf 27: Ey ademoullar! eytan, ana-babanz, irkin yerlerini onlara gstermek iin elbiselerini soyarak cennetten kard gibi, size de bir fitne musallat etmesin. nk o ve kabilesi sizi, onlar gremeyeceiniz yerden grrler. Biz o eytanlar, inanmayanlara dostlar yaptk.

Araf 31: Ey demoullar! Tm mescitlerde ssl, gzel giysilerinizi kuann. Yiyin, iin fakat israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez.

Araf 35: Ey demoullar! inizden size ayetlerimi yznze kar anlatan resuller geldiinde, korunup hallerini dzeltenlere hibir korku dokunmayacaktr. Onlar tasalanmayacaklardr da.

Araf 172: Hani Rabbin, demoullarndan, bellerinden zrriyetlerini alp onlar z benliklerine ahit tutarak sormutu: "Rabbiniz deil miyim?" Onlar: "Rabbimizsin, buna tanklk ederiz." demilerdi. Kyamet gn, "biz bundan habersizdik" demeyesiniz

Yukardaki ayetlerin tamam yalnz erkeklere deil dem soyundan gelen tm insanlara sesleniyor.

Ss eyasna gelince Rabbim iman edenlere indirdiini, hi ayrm yapmadan sylyor da, acaba yalnz kadnn eleri iin ss eyasn taksnlar demedii halde, bizlerin bunu sylemesi normal mi? Ss eyas takmas ile helal olmas, yani ei dndaki insanlara kar bir yasak olmas konusunda bir hkm oluturmak, acaba kendimizce bir hkm koymak deilmidir? Allah yasak olsayd sizce bunu sylemez miydi? Mescitlere ss eyas takp gitme konusunu siz kendinizce yorumlamsnz. Her eyin arya kamadan yaplmasndan bahsediliyor.

Yine bir baka konu her eyin kur’anda olup olmad konusu. Bakn cenin yenir mi yenmez mi sorunuzu nereye getirmek istediinizi sylemisiniz. (amacm her ey kuran da yok demek idi. Mantna gre kuranla yetinirsek namaz nasl klacaksn merak ediyorum?) yaptmz en byk yanl bizlere retilenleri kur’anda bulamadmzda, bakn demek ki kur’anda her ey yokmu dememizden kaynaklanyor. Gerekten kur’anda din ve iman adna her ey yok mudur? Eer yok diyorsak, sizleri bu kitaptan hesaba ekeceim ayetine inanmam olmuyor muyuz sizce? Namaz konusunda yazdm yazya ltfen gz atnz. ( [Linkler Ziyaretilere Kapaldr.Giri Yap Veya ye Olmak iin TIKLAYIN...] )Madem iman adna her ey yok peki Rabbim bizleri nereye ynlendiriyor kur’anda hatrlayalm isterseniz.

Yunus 1: Elif. Lm. R. te bunlar hikmet dolu Kitb'n yetleridir.

Nur 34: Andolsun ki biz size (gerekeni) ak ak bildiren yetler, sizden nce yaayp gitmi olanlardan rnekler ve takvya ulam kimseler iin tler indirdik

Bakara 2: te sana o Kitap!Kuku,elime,tutarszlk yok onda.Bir klavuzdur o,korunup saknanlar iin

Bakara 159: ndirdiimiz ak-seik delillerle, klavuz mesaj; biz onu Kitap'ta insanlara ayan-beyan gsterdikten sonra gizleyenlere, ite onlara, hem Allah lanet eder hem de dier lanet okuyanlar lanet eder

Aliimran 138: Bu, insanlara bir aklama, korunup saknanlara da bir t ve klavuzdur

Nisa 175: Allah'a inanp O'na sarlanlar O, kendisinden bir rahmetin ve ltfun iine sokacak ve onlar kendisine ulaan dosdoru bir yola klavuzlayacaktr

Maide 16: Allah, rzasna uyanlar o Kitap'la esenlik ve bar yollarna iletir ve onlar kendi izniyle karanlklardan aydnla karp amayan ve sapmayan dosdoru yola klavuzlar.

Enam 157: unu da sylemelisiniz: "Eer bize Kitap indirilmi olsayd, onlardan daha doru yryl olurduk." Artk size Rabbinizden bir beyyine, bir klavuz ve bir rahmet gelmi bulunuyor. Allah'n ayetlerini yalanlayp onlardan yz evirenden daha zalim kim var? Ayetlerimize srt dnenleri, yz evirmeleri yznden azabn en acklsyla cezalandracaz.

Araf 52:Yemin olsun ki, biz onlara, ilme uygun biimde, ayrntl kldmz bir Kitap getirdik. nanan bir topluluk iin bir klavuz, bir rahmettir o.

Yunus 57: Ey insanlar! te size Rabbinizden bir t, gnller derdine bir ifa, inananlara bir klavuz ve bir rahmet geldi

Nahl 89: Gn olur, her mmet iin kendi aleyhlerine kendi ilerinden bir tank karrz. Seni de u insanlar hakknda tank olarak getireceiz. Sana bu Kitap' indirdik ki her ey iin ayrntl bir aklayc, bir klavuz, bir rahmet, Mslmanlara da bir mjde olsun.

Yukardaki ayetler Rabbin gnderdii kitapta bizleri kendisine ulatracak bir rehber bir gne olduunu sylemiyor mu? Acaba bu ayetleri okuduumuzda kur’anda her eyin olmad, aklanmad bir kitap olduunu mu anlyoruz? Sanrm Rabbin ayetlerine kar hite dikkatli deiliz gibi geliyor bana. Kurann iinden aldmz baz kelimelere( Peygamberinize uyun, o ne verdiyse onu aln) szlerinden yola karak nasl olurda bu kitabn dna ynlendirildiimiz kar ortaya bilemiyorum. Bu konu ile ilgili yazmda ok daha detayl dncelerimi anlatmtm okunduunda anlalacaktr. SAYGILARIMLA Haluk Gmtabak
Alnt ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)

Seenekler
Konuyu deerlendir
Konuyu deerlendir: