Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Peygamberler(a.s)

Konu Kimliği: Konu Sahibi nuryuzlum,Açılış Tarihi:  12 Ağustos 2009 (00:40), Konuya Son Cevap : 12 Ağustos 2009 (19:16). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Ağustos 2009, 00:40   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-i Kudsî








Kâinatta bazı zerreler vardır ki, tüm âlemin sırrı onda şifrelenmiştir. Bazı ifâdeler vardır ki, mânâ âleminin sırları onda gizlenmiştir. Bu Kudsî Hadis, varlığın üç safhasını üç veciz bir cümle ile ifade etmesi bakımından önemlidir. Bu cümlelerin derûnuna indikçe, varlığın evvelindeki sır perdesi aralanacaktır.

“BEN GİZLİ BİR HAZİNE İDİM”
Bu cümle, “O (Allah celle celalühü) hem Evvel, hem Âhir, hem Zâhir ve hem de Bâtın’dır” âyet-i celîlesine işâret etmektedir. Allah-ü Teâlâ’nın Zât-ı İlâhî’sinin tüm esmâ ve sıfatlarıyla kadîm olduğunu bildirmektedir. “Allah (celle celalühü) var idi, O’nun yanında hiçbir varlık yok idi.” Var edip, varlığından haberdâr edeceği, cemâlini arz edip göstereceği, kendine halife kılacağı insan henüz yok idi. Eşref-i mahlûk olarak kılacağı insanın, ilâhî zuhurları müşâhede edeceği, zaman, mekân, hiçbir canlı ve cansız bir varlık, yani hiçbir şey yok idi.” Cenâb-ı Hakk’ın isim ve sıfatlarının tecellîgâhı ve mezâhiri olan eşyâ, yokluk safhasından varlık sahnesine henüz çıkmış değildi.

“BİLİNMEK İSTEDİM”
Bu cümledeki iki kelime, zihinlerde âdetâ şimşekler çaktırıyor ve varlık âleminin tüm zerrelerinde görebileceğimiz iki hakikate dikkat çekiyor. Bu iki kelimeden biri (Fe ehbebtü ) “istedim, sevdim”, diğeri ise (en u’rafe) “bilinmek” kelimesidir.
Allah u Zü’l Celâl Hazretleri sevmiş, ilk olarak da habîbinin nûrunu yaratmıştır. Bir hadîs-i şerifte Sevgili Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem bu hakikati: “Allâh-ü Teâlâ’nın yarattığı ilk şey, benim nûrumdur” buyurarak açıklamıştır.
Nitekim şu beyit, anlattığımız hâdiseye işaret etmektedir:
Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl,
Muhammed’siz muhabbetten ne hâsıl?
Cenâb-ı Hak el-Vedûd ism-i celâli ile tecellî edip, Habîbinin nûrunu, ondan da âlemi ve Âdem (Aleyhisselam)ı yaratmıştır.
Muhabbet ve sevgi iki şey arasındaki istek ve câzibedir. Kâinâtın nüvesini, çekirdeğini oluşturan bu câzibeyi, gözle görülmeyen en küçük zerrelerde ve en büyük kürelerde bariz bir şekilde seyretmek mümkündür. Varlığın temelindeki bu sevgiyle, atom çekirdeğinin etrafındaki elektronlar, Allah-ü Teâlâ’yı zikrederek dönerler. Bu muhabbetle Ay Dünyanın, her ikisi de güneşin etrafında döner. Daha nice ecrâm-ı semâviye, bir diğerinin etrafında meczup gibi kıyâmete kadar deverân edip duracaktır.
Bu sevdâ ile her biri bir felekte, an be ân Edip durur diğerinin etrâfında deverân Arılar vızıldayıp kanatlarını titretir, aşk ve şevkle bal yapar. Bu iştiyâkla bülbüller şakır, kuşlar bu rahmetin eseriyle yavrusuna gıdâ taşır. Bu merhametle at, tayını, yavrusunu emzirirken, bir ayağını zahmet vermemek için hafifçe kaldırıverir.
Bu sevgiyle analar evlâdını sever, kahrını çeker, ona asla kıyamaz. İşte tüm sevgilerin, sevdâların, arzu ve muhabbetlerin kaynağı, yaradılışın aslını oluşturan bu cezbe ve sevgidir.
Ne bedbahttır o kimse ki, kalbinde sevgiden eser yoktur. Sevgiden hissedâr olmayan, muhabbet ve merhametten nasibi olmayan, hayvandan daha aşağı, taş ve topraktan öte bir varlıktır. Taşlarda bile O’nun sevgi ve rahmeti tecelli eder. Eder de, nicesinden şırıl şırıl pınarlar fışkırır, gürül gürül nehirler akar. Nice taş ve kayalar, İlâhî heybetten dolayı titrer ve yuvarlanır.

“BİLİNMEK İÇİN MAHLÛKÂTI YARATTIM”
Kudsî hadiste varlığın sebebini îzâh eden ikinci kelime (en u’rafe) “bilinmek” tir. Müfessirler, “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibâdet etsinler diye yarattım” ayet-i celîlesindeki “bana ibâdet etsinler diye” ifadesini, “beni bilsinler, rubûbiyetimi tanısınlar diye” şeklinde tefsir etmişlerdir.
Anlıyoruz ki, kişiyi marifetullâha götüren yol ibadet etmekten geçer. İbâdetlerin kabûlü de, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’e ittibâ etmeye bağlıdır. O, bize, nasıl ibâdet ve kulluk edeceğimizi, namaz, oruç, hac ve zekat gibi tüm ibadetlerin vakitlerini, miktarlarını, rekatlarını öğreten, müslümanca nasıl yaşayacağımızı bildiren yegâne rehberimizdır.
Ayet-i kerîmesinde Yüce Mevlâmız: “(Ey Habibim!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız, (ibâdet ve yaşantınızda) Bana tâbi olun ki Allah’da sizi sevsin” buyurmaktadır. İşte bu ayeti kerimeyle Rabbimiz bizlere; Sevgili Peygamberimiz (Aleyhissalatü Vessselam)’ın hayat kumsalında bırakmış olduğu sünnet-i senniyye izlerini takip etmemizi, O’nun aşk ve cezbesiyle sünnetine uyup yolundan gitmemizi emir buyurmuştur. Çünkü O, bizi Rabb’imizin rızasına ve cennete kavuşturacak olan vuslat kılavuzumuzdur.
Büyük Şeyh Efendi Mustafa İsmet Garîbullah (Kuddise Sirruhu), Risâle-i Kudsiyesinde şöyle buyurur:
İşit gel “Küntü kenzen” Remz-i Sübhân”
Bu remzinden murat “Vuslat”tır, Ey Can!
Bu vuslatın, kavuşmanın anahtarı, varlığın Fâtihası, nübüvvetin hâtimesi olan Resûlüllâh Sallallahü Aleyhi Vesellem’dir. O’nun emirlerini dinleyip duyarak, sünnetine uyarak kulluk etmek, bize mariftullahı ve muhabbetullahı, Allah-ü Teâlâ’nın sevgisini kazandırır. Mevlâ bir kulunu severse O’nu nûra gark eder, onun gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olur. Dünya ve ahirette ona korku ve hüzün yaşatmaz. Onun îman nûrunu, Hz. Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’in nûruna ilhâk edip cennette ona komşu kılar.
Sen Allah’ı seversen Allah seni sevmez mi!
Emrince hizmet etsen Hak ecrini vermez mi!

MUHABBET; SELAMET YURDUNA ULAŞTIRACAK YEGÂNE KÖPRÜDÜR.
Öyleyse varlığımızın sebebi sevgidir. Mevlâ sevdi, Habîbinin nûrunu yarattı. İşte o nurdan da, bütün âlemi, Âdem (Aleyhisselâm)’ı ve bizleri yarattı. Dolayısıyla bizden de sevgi ve muhabbet istemektedir. Başta Allah ve Peygamber sevgisi olmak üzere, ana-baba, akrabalar ve tüm mü’minleri sevmemizi, inanan gönüller arasında muhabbet köprüleri kurmamızı, böylece bir sevgi yumağı oluşturmamızı emretmiştir. Çünkü Sevgili Peygamberimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem): “Îmân etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de îman etmiş olamazsınız” buyurmuştur. Bu dünyada mü’minleri, Peygamber Efendimiz’i ve Allah-ü Teâlâ’yı sevmek bahtiyarlığına eren, ebedî âlemde mutlaka saâdet yıldızlarına ulaşmıştır.
Rabîatü’l Adeviyye (Kuddise Sirruhu) ne güzel ifade etmiş.
Keşke, âlem ile aramdaki yollar olaydı harâp ve çamur
İlâhî! Seninle aramdaki yollar olaydı âbâd ve mâmur
Yaratılışın evveli muhabbet, ortası ibadet, sonu ise marifettir. Bunların insanı ulaştırdığı zirve, nimetlerin müntehâsı olan ru’yetullâh, Allah-ü Teâlâ’nın cemâlini görmekdir.
Cenâb-ı Hak cümlemize, vuslatına ermeyi, cennetine girmeyi, cemâlini görmeyi müyesser kılsın.
Rahmetinle ikrâm et de, Yâ Rab
Bizleri kıl, muhabbete erbâb









YAKUP YAZICI
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nuryuzlum 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Röportaj: Namık Kemal ZEYBEK Anket'ler-Röportaj'lar namzet davadar 4 2819 29 Ağustos 2009 17:07
TÜRKİYE GERÇEĞİNİ YAVAŞ YAVAŞ ANLAYACAĞIZ ... İslami Haberler kurtmehmet 1 1957 27 Ağustos 2009 22:28
Sadaka-i Fıtır Oruç-Ramazan Kara Kartal 3 2146 24 Ağustos 2009 01:51
Oruçlunun Ağız Kokusu! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 2109 24 Ağustos 2009 01:46
Oruçlarda Niyet! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 1653 24 Ağustos 2009 01:44

Alt 12 Ağustos 2009, 13:15   Mesaj No:2
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart RE: Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Allah (c.c)şöyle demiş:

“Ben gizli bir hazine idim. Tanınmayı istedim. Halkı yarattım ve bunların vasıtasıyla tanındım.”

İbn Teymiyye bu söz hakkında şöyle demiştir:”Bu uydurma(mevzu) bir hadis olup kesinlikle Rasulullah’ın sözü değildir.Bu rivayetin ne sahih ne zayıf hiçbir senedi yoktur.”



Zerkaşi şöyle dedi: Hafız İbn Hacer el-Askalalani>>Leali’ kitabında , İmam Suyuti ve başkalarının da İbn Teymiye ‘nin görüşünde oldukların zikretmiştir.>>






Şeyh İsmail İbn Muhammed el-Acluni <<Keşul Hafa >> adlı kitabında bu hadis hakkında: <<Bu rivayet uydurma olmasına rağmen tasavvufçuların kitabında çok geçmektedir. Ve bu rivayete dayanan temeller kurmuşlardır. >> demiştir

--------------
KAYNAK:MEVZU VE ZAYIF HADİSLERİN AKİDEYE ETKİSİ-HAK YAYINLARI
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2009, 16:45   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı
Allah (c.c)şöyle demiş:

“Ben gizli bir hazine idim. Tanınmayı istedim. Halkı yarattım ve bunların vasıtasıyla tanındım.”

İbn Teymiyye bu söz hakkında şöyle demiştir:”Bu uydurma(mevzu) bir hadis olup kesinlikle Rasulullah’ın sözü değildir.Bu rivayetin ne sahih ne zayıf hiçbir senedi yoktur.”



Zerkaşi şöyle dedi: Hafız İbn Hacer el-Askalalani>>Leali’ kitabında , İmam Suyuti ve başkalarının da İbn Teymiye ‘nin görüşünde oldukların zikretmiştir.>>






Şeyh İsmail İbn Muhammed el-Acluni <<Keşul Hafa >> adlı kitabında bu hadis hakkında: <<Bu rivayet uydurma olmasına rağmen tasavvufçuların kitabında çok geçmektedir. Ve bu rivayete dayanan temeller kurmuşlardır. >> demiştir

--------------
KAYNAK:MEVZU VE ZAYIF HADİSLERİN AKİDEYE ETKİSİ-HAK YAYINLARI
zaten bu hadis RASULULLAHIN sözü değil.hadisi kutsi yazıyor başında dikkaet ettyiseniz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2009, 17:04   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart RE: Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Ben de kudsi hadis diye söylenen sözün uydurma olduğunu anlatmaya çalıştım
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2009, 17:10   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

''Ben gizli bir hazine idim. Tanınmayı istedim. Halkı yarattım ve bunların vasıtasıyla tanındım.”

Bu sözün kudsi hadis olması Kuran mantığına uymaz kendi yarattığı kullarının vasıtası ile tanıtma Sünnetullaha terstir bu dahi uydurma olduğuna kafidir.Biz Allaha muhtacız Ama Allah ihtiyaç içinde olmaktan münezzehtir bu söylem buna ters düşer..
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2009, 19:16   Mesaj No:6
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim. Bilinmek için mahlûkâtı yarattım. Hadîs-

Alıntı:
F*E*R*D*İ Üyemizden Alıntı
BENDE GİZLİ Bİ HAZİNE İDİM BENİ BANLADILAR ))
YAW ALLAH AŞKINA BU SÖZÜN UYDURMA OLDUĞUNU KARSLI DELİ FERDİ BİLE ÖĞRENDİ SİZ HALA ORDAMISINIZ
demekki açığa çıkmamanız gerekiyor banlandığınıza göre.bence gizli kalın siz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
dhbt ve mbsts için Güzel notlar(Hadis) küskün Hadis Dersi 3 28 Kasım 2020 12:56
İftarda gizli cennet müjdesiİftarda gizli cennet müjdesi EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 0 24 Temmuz 2013 10:34
İnsan, yaptığı işlerinde yarattım veya yarattık ifadelerini kullanması doğru mudur? serpil Soru Cevap Arşivi 9 10 Aralık 2010 14:20
Gizli Hazine Huzurİslam Makale ve Köşe Yazıları 2 05 Ocak 2010 21:40
Sevincimi paylaşmak istedim :)) dua dilencisi Taziye-İlan-Selamlaşma 6 15 Mayıs 2009 00:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.