Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Risale_i Nur (Said Nursi)

Konu Kimliği: Konu Sahibi Nurcu Genç,Açılış Tarihi:  09 Ekim 2010 (11:24), Konuya Son Cevap : 09 Ekim 2010 (23:57). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09 Ekim 2010, 11:24   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:Nurcu Genç isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7389
Üyelik T.: 27 Şubat 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:37
Mesaj: 6
Konular: 4
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Risale-i Nur nasıl okunur?

Risale-i Nur nasıl okunur?

Önce Risale-i Nur'dan kitap seçimi önemlidir. Her ne kadar her kitabın kendi sahasında riyaseti varsa da, başlangıç için bu önemlidir. Genellikle Sözler ve Asa-yı Musa'dan başlanması faydalı olmaktadır ve yeni başlayanlar için daha akıcıdır ve kolay anlaşılır.

Asa-yı Musa'dan başladığınızı düşünürsek, ilk kitabı lügatsız okumanız daha iyi olacaktır. Lügata bakmak zaman kaybettirir. İlk kitap size üsluba alışmanızı sağlayacaktır. Ayrıca zihninizde bazı kavramlar oluşur. İlaveten bazı kelimelerin de hemen bir sonraki kelimede eş anlamlısı veya daha kuvvetli veya zayıf manası verildiğini fark edeceksiniz.

İkinci kitapta veya Sözlerden başladı iseniz yarısından itibaren sözlük kullanarak okumanızda fayda var. Fakat her kelimeye bakmanız gerekmez. Eğer cümleden bir şeyler anlayabiliyorsanız lügat ile zaman kaybetmeyin. Lügat ile tam olarak çalışma bence birkaç kitaptan sonra olmalıdır. Ayrıca sözlük Risale-i Nur için hazırlanmış olmalıdır. Lügata bakarken isim tamlamasıyla beraber bakmakta fayda vardır. Mesela Rezzak ve Kerim kelimeleri beraber geçiyorsa ayrı ayrı bakmak yerine Rezzak-ı Kerim olarak bakmak daha faydalı olacaktır. Kelimeye bakıldıktan sonra lügat hemen kapatılmamalı, cümledeki yerine göre tekrar bakmakta fayda vardır.

İkinci kitabı bitirdikten sonra, bu kitapların hangi makamda ve hangi şartlarda ve kimler için yazıldığını ve uğruna neler feda edildiğini anlamak için Tarihçe-i Hayat okunmalıdır. Bu çalışma diğer kitaplardaki bazı kavramların ve ifadelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Bundan sonra, mutlaka lahikalardan birisi okunmalıdır. Lahikalarda sıralama, Barla, Kastamonu ve Emirdağ lahikaları şeklinde olması faydalı olacaktır. Burada temel kitapların yani (Sözler, Lemalar gibi..) günlük hayatımızda ve içtimai hayattaki uygulamaları anlatılmaktadır. Lihikalar istikameti sağlar. Daha sonraki her bir-iki kitaptan sonra bir lahika kitabı okumak gerekir. Lahikalar tek olarak okunabileceği gibi, mesela Mektubat'ı yada Lemalar'ı okurken her gün bir yada iki mektup okumak şeklinde de olabilir.

Mektubat, Lemalar, Mesnevi-i Nuriye, Şualar, Lahikalar ve Sikke-i Tasdik-i Gaybi bittikten sonra eski Said döneminde yazılan Hutbe-i Şamiye ve Sünühat gibi kitaplar okunmalıdır. En son olarak da büyük bir ilmi gayreti gerektiren İşaratü'l İcaz ve Muhakemat adlı eserler okunmalıdır. Tüm kitapları bitirdikten sonra tekrar baştan başlanmalıdır.

Her bir Nur talebesi, yanında kitab olmadan, Risale-i Nur'dan 4-5 konuyu 15 dakika bir sohbet havasında, anlatacak şekilde hazır olmalıdır. Bunu bir seminere hazırlanır gibi notlar çıkararak çalışmalıdır.

Risale-i Nur okunurken, zaman zaman neden, niçin ve nasıl sorularını sormak daha çok istifadeyi sağlar. Ayrıca anlatılan konularla ilgili kendi zihninizden(kendi ürünümüz) örnekler bulmaya çalışmak da manaları pekiştirecektir.

Risale-i Nur'a ve müellifine itimat etmek ve ona sadakat göstermek, anlamanın ve kavramanın “olmazsa olmaz” prensiplerindendir. Okuduğumuz her bir cümlenin yada kelimenin vehbi bir ilim sonucu olduğunu, rasgele bir kelime olmadığını ve özellikle seçildiğini unutmamamız gerekir. Her bir kelimenin derin manaları olduğunu ve bir hazine olduğunu bilmek, dikkat ve ilgiyi artıracak ve anlamayı sağlayacaktır. Risale-i Nur'un bir özelliği ona kalbini açmadan, hakkıyla anlamak ve istifade etmek zordur. Sadakatla yaklaşıldığında birden önünüze hazineler gibi manalar serilmeye başlayacaktır.

Günlük hayatınızda karşılaştığınız hadiselerle okuduğunuz konular arasında ilgi kurmaya çalışmalıyız. İlk önce baştan bir bağlantı kurmak zor gibi gözükse de, sonradan kitap ile bir çok konunun ve hadisenin arasında açık ilişkinin olduğu fark edilecektir.

Tefekkür ile ilgili bahisleri mutlaka günlük hayatımızda da hatırlamak gerekir. Yıldızlar, çiçekler, sofradaki ve çevremizdeki nimetler gibi varlıkları seyrederken, bazı nimetlerden istifade ederken Risale-i Nur'daki ilgili konuyu hatırlamak gerekir.

Gündemimizde İslamiyet yada Risale-i Nur önemli bir yer kaplamalıdır. Arkadaşlarımızla ve ailemizle günlük sohbetlerimizde, Risale-i Nur'dan bazı konular mutlaka olmalıdır. Risale-i Nur'da izah edildiği gibi, sahabenin kısa zamanda medeni milletlere üstad olacak seviyeye gelmeleri gündemlerinin tamamen İslamiyet olmasındandır. Dostlarımızla ve arkadaşlarımızla karşılaştığımızda bir önceki gün okuduğumuz bazı konuları açıp onlara anlatalım. O konuyu bizden iyi biliyor olsalar bile önemli değil. Kalbleri zevkle dinleyecektir.

Risale-i Nurları okurken, bulunduğumuz şehirdeki Risale-i Nur derslerine de mutlaka katılmak gerekir. Orada tecrübeli kişilerin okumaları, belirli konulardaki vurguları ve yoğunlaşmaları bize çok şey kazandıracaktır. Ayrıca derslerde, hiç bir şeyle meşgul olmadan, çoluk çocuk, arkadaş ve dünyevi meşgaleler gibi hiç bir şeyin müdahale etmediği ortamlar anlamayı en yüksek seviyeye çıkarır. İlaveten manevi havanın da etkisini göz ardı etmemek gerekir. Evde bunları sağlamak zordur.

Kendi kendimize okurken zaman zaman sesli okumak da oldukça faydalıdır. Anlamaya ve okumaya en çok zorlayan ve çok etkili olan hadiselerden birisi de, birilerine ders yapmaktır. Belki bulunduğumuz yer, yada bilgimiz dershanelerde ders yapmaya müsait olmayabilir. Ama ders yapabileceğimiz bazı yerler ve konumlar mutlaka vardır ve olmalı. Ayrıca her kes kendi evinde, çoluk-çocuk sırayla ders yapabilir. Biz evimizde bunu ilk okulda okuyan çocuklarımızla uygulamaya çalışıyoruz.

Müzakereli dersler olarak isimlendirilen 10-15 kişinin katıldığı ve konuların enine-boyuna tartışıldığı derslere katılmak önemlidir. Katılımcıların sayısı az olduğu için herkese konuşma ve fikir beyan etme imkanı sağlanmalıdır.

Kur’an-ı Kerim'de olduğu gibi, Risale-i Nur'da da bazı konular tekrar edilir. Bunun sebebi Risale-i Nur'da anlatılmaktadır. Bir kitabı okurken, zaman zaman “bu konu başka yerlerde izah ediliyor mu” diye araştırma yapmak, konuları daha detaylı anlamamızı sağlar.

İleri seviye için günümüz Türkçe’sinde de etkili olan, Osmanlı Türkçe'sinin bazı metodlarını öğrenmekte fayda var. Batı ülkelerinde her lise mezunu Latince ve Yunanca'dan kendi dillerine kelime transferiyle ilgili temel prensipleri öğrenirler. Osmanlı Türkçe’siyle ilgili bazı prensipleri ve kelime türetme şekillerini bir tablo halinde ilerde yayınlayacağız.

Son olarak da her gün, az da olsa, mutlaka okumak gerekir. Her gün 1 saat okuyan çok kişi vardır. Ayrıca bunu bir ibadet olduğunu unutmamak okumayı daha da zevkli hale getirecektir. Bediüzzaman hazretleri, bir sayfa dahi okumaya vakit bulamıyoruz diyenlere “kitabın kapağını açıp kapatın” demiştir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Nurcu Genç 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Risale-i Nur nasıl okunur? Risale_i Nur (Said Nursi) Medine-web 6 2776 09 Ekim 2010 11:24
Risale-i Nur Okumanın Önemi Risale_i Nur (Said Nursi) Nurcu Genç 0 1963 27 Şubat 2009 11:02
Risale-i Nur Sadeleştirilmeme Sebebi Nedir? Risale_i Nur (Said Nursi) Nurcu Genç 1 1668 27 Şubat 2009 11:00
Said Nursi Eserlerine Neden Risalei Nur dedi? Risale_i Nur (Said Nursi) Nurcu Genç 0 1485 27 Şubat 2009 10:58

Alt 09 Ekim 2010, 23:13   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart

Müslümanlardan Kardeşim Risalelerde Kur'ana muhalif olan bir kısmı bizimle paylaşabilirmisiniz Üstad asla bu ayet kapsamında değerlendirilecek biri değildir. Üstad Alim Beşerdir Zalimlere meyletmeyip mücadele etmiştir. Risalelerde elbette hatalar vardır beşer sözleridir ama şahıslara bakarak Üstadı değerlendirmemeniz gerekir NurÇuları beğenmem üstadın misyonunu taşımadıkları ve uygulamadıklarını kabul ederim ama hepsinide bir kefeye koymam namaz kılan fazi yemeyen zulm etmeyen insanlara kendi inandıkları değerleri ile bir şeyler vermeye çalışmaları benim için onurdur Kınamam elimden geldikçe de korumaya çalışırım ..
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2010, 23:31   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart

Değerli kardeşim seni anlamakla birlikte itidalli olmamız gerektiği hususunu anlatmaya çalıştım. O asırda zalimler ile mücadele için Şeyh Saide Palo örneği benim için daha büyük bir harekettir.Üstad kıyama destek vermeyişi kendi düşüncesi destek verse idi daha iyi olacağına inanıyordum ama bu ve benzeri düşüncelerinden ötürü silmeden hatalarına eleştiri yapılabilir.

Şüphesiz tek Kaynak Kur'andır Risalelerde Kuran ve Allah Resulünün sünnetine uymayan kısımlar dikkate alınmaması gereklidir.Risaleleri kutsallaştıranlar hata eder beşer eli ile yazılmış kaynaktır kutsal değildir eleştirilebilir ama köktenci olmadan hakka hakk batıla batıl diyebelme öğretisi ile ...Risalelerin günümüz diline çevrilmemesi benim nazarımda yanlış bir durumdur çevrilmesi gerekir ama çevirmemeleri benim için o kadarda önemli değildir aslından bakarak okumayı ve araştırmayı benimsiyorum Türkçeye çevrilen kitaplara çok fazla inanmıyorum ...
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2010, 23:37   Mesaj No:4
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.985
Konular: 339
Beğenildi:1161
Beğendi:331
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart

risalei nur her islami eser gibi kurandan beslenmektedir...
diğer alimlerin eserlerine bakışımız ne ise risalelere de o bakışla bakmamız lazım.
risaleler tartışılmaz diye bi kural yok.ama cımbızla cümle çekerek eleştirilmez.bu hem doğru olmaz hemde niyet halis olmaz.
imam şafii şöyle bir hükümde bulunmuş fıkıhta.
"bir çocuğun miras ve sahih nesil hakkı olması için nikah ürünü olması şarttır.nesebi belirsiz bir çocuğa miras verilmez.dolayısıyla bir erkek gayrimeşru kız çocuğuyla zina etmesi ile yabancı bir kızla zina etmesi arasında fark yok"
şimdi bu cümlelerden cımbızlarsak ;
imam şafii :" kişinin kendi kızıyla zina etmesini diğer zinalardan ayırmamıştır "
dersek ne kadar korkunç bir tablo oluşur değil mi ?
malesef üstadın eserlerinden de aynı cımbızlama ile eleştirmek sanalda kural oldu.
dikkat edelim kul hakkı zor mesele..
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2010, 23:45   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart

Değerli kardeşim emin olun risaleler başucu kaynaklarım arasında dahi yok. çünkü bana uyuşturucu bir din anlayışı gibi gözükmekte ama gerektiğinde ise Kur'ani çalışmalarımda Üstadın fikirlerinede bakar Kur'ana uygun gördüğüm kısımları alırım . Başucu kitabım Kur'andır üstadın Kurani fikirlerinede saygı duyarım ...
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2010, 23:49   Mesaj No:6
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.985
Konular: 339
Beğenildi:1161
Beğendi:331
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart

ben risalei nuru takım olarak aldım ve hepsini okudum arada bakıyorum da...
şundan emin olup olmamak size kalmış;
risalei nur da kurana muhalif tek cümlesine rastlamadım.muhalif gibi görünen cümleleri toplu olarak bakışta,niyet ve anlam halistir.
denemenizi öneririm.
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2010, 23:57   Mesaj No:7
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.985
Konular: 339
Beğenildi:1161
Beğendi:331
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
müslümanlardan Üyemizden Alıntı Mesajı göster
abi verdiğin örneği anlamk mümkün mü biraz açarmısınız...düşünceli000


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

şu linke bak anlarsın ne demek istediğimi...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
KURAN Böyle Okunur.. İslaminesil Videolar/Slaytlar 4 16Haziran 2014 22:23
Kuran türkçe okunur mu? MERVE DEMİR Bilgi Dağarcığı 1 09 Nisan 2009 17:48
Yatarken dua ve sûre okunur mu? KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 11:18
ölü yıkanmadan yanında Kuran okunur mu? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 09:58
Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı? Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 4 17 Şubat 2009 20:21

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.