Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi kamer34,Açılış Tarihi:  28 Mart 2011 (14:24), Konuya Son Cevap : 10 Ocak 2012 (03:13). Konuya 63 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28 Mart 2011, 14:24   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

“Bismillahirrahamnirrahim”


Konuya girmeden önce şu hususu belirtmekte fayda vardır. İslam dininde EMİR sahiplerine veya din adamlarına uymak ancak şarta bağlandığı bu şartların yerine geldikten sonra itaat ve uymak söz konusu olabilmektedir.


Ey müminler, Allah'a itaat ediniz; Peygambere ve sizden olan devlet yetkililerine de itaat ediniz. Eğer gerçekten Allah'a ve ahiret gününe inanmışsanız herhangi bir konuda anlaşmazlığa düştüğünüzde o meselenin çözümünü Allah'a ve Peygamber'e havale ediniz. Bu sizin hesabınıza en hayırlı ve en iyi akıbet vaad eden bir tutumdur.” Nisa/59


Allah’a itaat rasule itaat mutlaktır bundan gayrisine itaat ancak Allah ve rasulunun yoluna bağlı oldukları müddetçe itaat söz konusu olabilir.
Peygamberlerden gayrisine itaat şart’a bağlandığı bu ayette açıkça anlaşılmaktadır.


Günümüzde bu algının nasıl anlaşıldığına baktığımızda peygamberden gayrisine itaat adeta ismet sıfatını kendilerine verilircesine körü körüne bir itaatten söz etmemiz hiçte yanlış olmayacaktır.


Günümüz insanlarının mezhep imamlarına itaat ve bağlılık algıları tam bir taasup ve körü körüne taklittten öteye gitmediğine tanık olmaktayız. Gerek isimleri ön plana çıkmış imamlarımız olsun gerekse isimleri ön plana çıkmamış nice imamlarımız olsun asla bir mezhep kurup insanları bu mezhep etrafında topladıklarına tanık olmak mümkün değildir.


İmam Malik zamanında kendisinin Muvattası o dönemki devlet idaresi tarafından (Halife Mansur) devletin anayasası olma teklifi kendisine ulaşınca bunu red etmiş, bu tarz yaklaşımların iyi niyetli olmadığını dile getirerek sizler eğer samimi iseniz Kur’an ve sünnet daha cap canlı dururken neden benim kitabım devletin anayası olsun diyerek bu teklifi elinin tersi ile red etmiştir.


Yine günümüzde adeta körü körüne taklit edilen mezhep imamlarımızın bu hassas konudaki titizlikleri her nedense bugün taklitçileri tarafından görmezlikte gelinmektedir.

İmam ve Fakihlerin Fikir Hürriyetine Yaklaşımı


Sahabeler, peygamberden sonra en değerli kişilerdir. Gayet tabii ki sahabelerden hemen sonra dünyaya gelen "tabi-in" sahabelere son derece saygılıydılar. Ancak "tabi-in" (sahabelerden sonra gelen ve Hz. Peygamber (a.s.)'in dönemini yaşamamış olanlar), sahabelerin fikirlerini serbestçe tenkit edebiliyorlardı. Tabiiler, sahabelerin sözlerini enine boyuna tartışıp doğru bulduklarını kabul ederlerdi.


Nitekim, İmam Malik (r.a.) sahabeler arasındaki görüş ayrılığına temas ederek şunları söylemektedir: "Sahabe­lerin fikirleri hem doğru hem yanlış olabilir. Bu hususta siz kendiniz dü­şünüp karar vermelisiniz." Aynı şekilde İmam Ebu Hanife (r.a.) de şunları yazmaktadır: "Sahabelerin iki farklı rivayetinden biri muhakkak yanlış olacaktır."


Zaten sahabeler de kendilerinin masum olduklarını, hata işlemedikle­rini, sonrakilerin kendi fikirlerini unutup sadece onların fikrini kabul et­meleri gerektiğini hiçbir zaman iddia etmemişlerdir.


Nitekim, Hz.Ebu Bekr (r.a.) bir konuda kendi fikrini söylerken şunları eklemeyi unutmazdı: "Bu benim fikrimdir. Eğer doğruysa, Allah tarafından olduğunu düşünün, eğer yanlışsa, bu benim hatamdır ve ben Allah'tan af dilerim." Hazreti Ömer (r.a.) ise şunları söylemiştir: "Fikir yanlışlığını, ümmet için sünnet haline getirmeyin."


Hz.İbn Mes'ud şu ikazlarda bulunmuştur: "Sakın, kimse din konusunda başkalarını körü körüne takip etmesin. Biri müminse öbürü­nün de mü'min, biri kafirse öbürünün de kafir olması gerekmez. Yanlıştık ve kötülükte kimse kimseyi takip edemez."


İmam Malik (r.a.)'in sözleri şöyledir: "Ben bir insanım. Söylediğim sözler yanlış da olabilir, doğru da. Siz fikrimi gözden geçirin. Hangisi Kitap ve Sünnet'e uygunsa kabul edin, hangisi değilse kabul etmeyin."

İmam Şafi-i aynı konuda şunları söylüyor. "Delil aramaksızın ilim tah­sil eden şahıs tıpkı, gece karanlığında odun toplayan adam gibidir. Bu adam, gece topladığı odunlar arasında, kendisini sokabilecek bir yılanın saklı olabileceğinden habersizdir.


Günümüzde herhangi bir mezhebe bağlı olunmadığı takdirde imanın gerçekleşemeyececeği fikri adeta imanın şartı imiş gibi algılanmış olduğuna şahit olmaktayız.Herhangi bir mezhebe bağlı olmayanlar dini Kur’an ve sünnetten öğrenmeye çalışan Müslüman toplum tarafından mezhepsiz olarak damgalanmaktan kurtulamamaktadır.


Oysa ki bu mezhep imamlarımızın çalışmaları bize Allah’ın bir lütfu olarak kabul etmemiz gerekirken bizler adeta Mekke müşriklerinin Allah’ın rasulune karşı göstermiş oldukları taasup gibi bir tutum içerisine girmekteyiz. Bizler atalarımızı nasıl bulduysak öyle inanmaya devam etmektyiz.
Benim mezhep imamım senin mezhep imamını döver mantığıyla herkes kendi imamı ile övünüp durmaktadır.


"...Her grup, kendisinde bulunan ile sevinip övünmektedir."
(Mü'minun: 23/53)

"Senden önce hangi memlekete uyarıcı göndermişsek, mutlaka oranın varlıklıları, 'Biz babalarımızı bir din üzerinde bulduk, biz de onların izlerine uyarız' derlerdi." (Zuhruf: 43/23)

Bazı kişiler şöyle derler:
"Mezhebe muhalefet etmek caiz değildir, her ne şekilde olursa olsun kesinlikle mezhebe uyulmalıdır." derler.
Bunlar, her imamı kendisine uymak açısından adeta peygamber konumuna getirmişlerdir. İşte bu, dini değiştirmektir.
Ahmed (r.h.) şöyle diyor:
"Hadisin isnadını ve şahinliğini bildikleri halde Süfyan'ın reyine uyanlara şaşarım, oysa Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:


"...Onun emrine aykırı davrananlar, başlarına bir bela gelmesinden veya kendilerine çok elemli bir azap isabet etmesinden sakınsınlar."(Nur: 24/63)

İbni Abbas der ki:

"Yakında gökten üzerinize taş yağacağından endişe etmekteyim. Ben "Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu" diyorum, siz "Ebu Bekir ve Ömer şöyle dedi" diyorsunuz."


İşte bütün bunlardan sonra söylenecek söz şudur. Mezhep imamlarımızın fikirleri çalışmaları ölümüne verdikleri mücadeleleri bizim için bir rahmet bir bereket kaynağı olması gözüyle bakılması gerekmektedir. Onları körü körüne taklit yerine onların inançları uğruna verdikleri siyasi mücadeleleri fıkıh hususunda derin ilimlerinden faydanlanmak lazımdır.


Onların ilim derinlikleri ve mücadelelri hakikaten takdire şayandır. Ben kendim şahsen hiçbir mezhebe tabi değilim tam tersine tüm mezhep imamlarımızın hepsini dinde kardeşlerim ilimde önderlerim olarak telaki etmekteyim.
Bugün Hanefi maliki şafi-i Hanbel-i olduklarını iddia edenleride Allah için birazcıkta olsa samimiyete davet ediyorum. Din adına dinden olmayan bu kadar bidat ve hurafelerin içerisine batmışken birde mezepçilik bidatını ortaya çıkarmayalım.

Allah’a Emanet Olunuz
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kamer34 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
“..Allah’ın velileri kimlerdir..?” Allah(c.c) Kara Kartal 14 6009 17 Mart 2012 01:37
“İbn-i Teymiyye/ve/vahdeti-vücut “ Tevhid Ve Şirk Konuları Esadullah 6 3190 16 Mart 2012 19:24
""Velayet..Şirki"" Tevhid Ve Şirk Konuları kamer34 0 1776 06 Mart 2012 18:05
"Seyyid Kutub kimidir...?" Alimler(Rh) bilinmez 42 14448 20 Şubat 2012 22:31
""Tasavvuf/Büyüklerinin/Şirkleri""... Tasavvuf-Tarikat hiranur86 52 18434 08 Şubat 2012 20:11

Alt 28 Mart 2011, 14:45   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

.)) asıl size şaşmamak mümkün degil sayın kamer34, önce tasavufu lekelemeye calıstınız, ölümcül bir caba harcadınız, sıra mezhep imamlarımıza geldi, simdi bunlara saldıracaksınız, korkuyorum ki bundan sonrada Efendimize sıra gelecektir. , mezhep imamları bize seriatın detayını öğretmekteler, Kuran ve sünnet yolunu takip ederek cehaletimizi gidermekteler. Edille-i şer iye diye birsey duymadınız mı siz. Haa şimdi ona da inanmıyorum dersiniz .)) valla cok güzel bir söz var, "İlmi bilmeyene anlatmak ilme zulümdür" diye... ilme zulmetmek istemiyorum. vesselam...
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 15:50   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Yukarıdaki yazımda alimlerin sözlerini verdim.


Ama yok Allah'ın buyurduğu gibi "Onlar kendi kendilerine bir din icat ettiler onada gereği gibi uymadılar" ayetini çok daha anlamış olduk sizin bu tavrınızda

Görüş beyan ederken deillerimizi ortaya koyalım lütfen.
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 17:05   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Allah'ın kitabı okumak onu anlamak onunla amel etmek onunla itikadımızı oluşturmak gerekirken bizler nerde bir bidat bir hurafe varsa ona meyil etmekten geri durmayız.

Yukarıda yazmış olduğum yazıda kimisi şehit olmuş alimlerimizi ne küçük düşürücü nede onlara bir saygısızlık içeren bir tek cümle olduğu kanısında değilim.

Fakat bizler ön yargılarımızla din anlayışlarımızı birlikte itikat oluştırduğumuzda hata yapmaktan kendimizi alı koyamayız.

Hz.Ömer hutbe verirken Müslüman bir kadın kardeşimiz ayağıya kalakrak ya ömer siz öyle söylüyorsunuz fakat ben allahın rasulunden bu işin aslının sizin dedğiniz gibi olmadığını işittim der.
halife hz.ömer bakarkı kadın haklı hemen ""vallahi müslüman kadın ömerden daha fakih çıkmıştır diyerek" kendi fikrinden vaz geçmiştir.

Yine İmam Ebu Hanife’nin şu sözleri çok manidardır

"Bilmediklerimizi biliyormuş gibi davrandığımızda aslında hiçbir şey bilmediğimiz ortaya çıkıyor:

Mesela üç kişi var, bunlardan biri kendisinde,dünyada eşi bulunmayan bir beyaz inci mevcut olduğunu iddia ediyor.Daha sonra kara üzümün bir danesini çıkarıyor ve bunun bir inci olduğuna yemin ediyor,diğerleri ile de bu konuda tartışmaya giriyor. Bir başkası kendisinde dünyada benzeri bulunmayan bir inci olduğunu iddia ederek bir ayva çıkarıyor ve bunun inci olduğuna yemin edip insanlarla münakaşaya giriyor.Üçüncüsü, eşsiz kıymetteki incinin kendisinde bulunduğunu iddia ederek, bir çamur parçası çıkarıyor ve bunun inci olduğu hususunda yemin ederek başkalarıyla bahse giriyor. Bu üç kişi inciyi bilmedikleri konusunda birleşmişlerdir.″
Ebu Hanife (El-Alim,40)


alsında imamlarımızın itikatlarında mücadelelerinde hiç bir sıkıntı yok sıkıntının özü bizde bizim dine bakış açımızda bizim allahın kitabını terk edişimizde.Din diye dinden olmayan bir yığın düşünceye sahip olmamızda.

Peygamberlere onların yolu üzere olan alimlere sıddıklara salihlere olan saygımız onların vermiş oldukları mücadeleye sahip çıkmış olmamızdan geçeceğini unutmamak gerekmektedir.

Ebu hanife (r.a) zindanlarda çürüdüğünü acaba biliyormuyuz imam malikin o yaşına rağmen işkence çektiğini biliyormuyuz acaba.Yine ibn-i teymiyyenin mısır zindanlarında çürüyürek şehit olduklarını biliyormuyuz acaba.

Peki bunların derdi neydi hiç merak ettikmi? Ama yok merak etmeye gerek yok bizler futbol takımını tutar gibi tutuyoruz. Onların hayatlarına baktığımızda bidat ve hurafelere tağutlara karşı verdikleri mücadele her nedense bizler için hiç bir değer ifade etmemektedir.

O alimler bizim "taklitçi" okumayan kurandan uzak sünnettten uzak bir toplum olmamızı asla söylemimişlerdir. Bilakis bizleri okumaya araştırmaya sefk etmişlerdir.Allah onların yerlerini cennet etsin bizede akıl fikir versin inşallah.

Bizlere onların davalarının aslını anlamayı nasip etsin
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 19:39   Mesaj No:5
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1171
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

konunun etrafına sarkmaması,amacı dışında seyretmemesi,mezheb düşmanlarının ekmeğine yağ sürmemesi,mezhep ehlinin de körü körüne bağlılığın tutarsızlıklkları için bazı noktaları aydınlatmak lazım.

1-mezhepler,alimlerin hobileri,düşünceleri,kişisel uydurmaları veya dayatmaları değil,delillerini kaynaklarını dayanaklarını kuran sünnetten alan,islam şubeleridir.avamda mezhepler,sanki imam azam partisi,imam şafii örgütü,imam malik sendikası gibi anlaşılması cehaletten başka bir şey değildir.yaygın olan bu korkunç hatadan dönmenin yolu islam ilimlerinin iskelet kısmını kavramaktır.

2-mezhepler itikadı,fıkhi ve siyasi olmak üzere üç kısımdır.siyasi mezhepler konumuzun dışında olup,hiç bir bağlayıcılığı yoktur.ben mezhebli değilim diyenlerin en büyük yanılgısı,farkında olmasada, ibadetlerinde mutlaka bir mezhebe bağlılığı kaçınılmazdır.hiç bir müslüman beş vakit namaz kıldığını söyleyıpte,hiç bir mezhebe göre kılmadığını iddia etmesi mümkün değildir.bu demektir ki mezhepsizim diyenler bile mezheplerden kurtulması imkansızdır ve kurtulmasıda gerekmez.çünkü mezheplerimiz islamın ta kendisidir.

3-mezhepler 23 yıllık nubuvet döneminin,kuranın sünnet ile pratize edilişinin,günümüze kadar kurumsallaşması,kaide kuralların,islami anlamda bilimsel ilerlemesinin adıdır.yani mezhep yeni bir islam değil,var olan islamın pratize edilişinin geniş bir alanıdır.hiç bir mezhep yoktur ki,delilini kuran ve sünnetten almış olmasın.daha da açıklarsak,mezhepler işkembeden sallama ürünleri değildir.

4-mezhepler ahkam ayetlerinde ihtilafsızdır.zaten ahkam ayetleri ile açıklanan bir emir veya yasak tartışmasız kabul edilmiştir.mezhepler bu ahkam ayetlerinin açılımı üzerinde,yani teferuatta,tatbikatte görüş ayrılıklarını yine sünnetten alarak uygulamışlardır.örneğin kuranda abdest farzdır,itiraz eden olmamıştır.abdestin şartları açılımında ise imam azam dört şart ile delilini bulmuşken,imam şafii yedi şart bulmuştur.veya abdesti bozan hususlarda imam azam yabancı kadına dokunmayı kabul etmezken,imam şafii kadına dokunmayı abdesti bozanlar arasına almıştır.her iki imamın delili sünnette mevcuttur.

5-yaşayan dört meşhur mezheplerimizde muta nikahı ittifakla haram iken,şia mezhebinde helal olduğu ve uygulanması ibadet olarak görüldüğü fikri mevcuttur.
nasıl olurda bir kısım ulema kesin haram derde,bir kısım ulema kesin haram der.? sorusuna cevap verebilmek için,islam ilimlerine vakıf olmamız gerekmektedir.paldır küldür girişerek sonuca varılmaz.dört mezhep imamları derki,evet Resulullah mutaya izin vermiş bir sürede uygulanmıştır.bu uygulamayı zamanı geldiğinde kaldırmış,yasaklamıştır.şia derki kaldırıldığına dair delilinizi kabul etmiyoruz.bu derin ihtilafın sebebi kuran ile çözüm bulmamasından kaynaklanmaktadır.

derin mevzular.........
.....................................
.............................................
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 19:53   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Alıntı:
kamer34 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
İklimya hanım öncelikle saygılı olmayı öğrenin ondan sonra yazı yazın.

Eğer sizde körlük yok ise gözlerinizi açın o yazıyı bir okuyun ondan sonra haddinizi bilerek konuşun.


İlimden söz ediyorsunuz ilminiz varsa insanevladı gibi cevap yazın bu sizin için daha iyi olmazmı.

Yukarıdaki yazımda alimlerin sözlerini verdim.


Ama yok Allah'ın buyurduğu gibi "Onlar kendi kendilerine bir din icat ettiler onada gereği gibi uymadılar" ayetini çok daha anlamış olduk sizin bu tavrınızda

Görüş beyan ederken haddinizi bilerek konuşun lütfen.
***
.) önce siz bir bayanla nasıl konusulması gerektigini öğrenin, sonra ben haddimi bilirim.
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 22:56   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Muhsin hocam bu güzel açıklamnız teşkkürler ediyorum.

Allah aşkına benim yukarıdaki yazımda mezhep imamlarımıza yönelik bir tek yanlış cümle varmıdır.Ben hadis kaynağı açısından muvattanın üstünde kaynak bilmiyorum.İmam maliki medine alimi olması ve tebe-u tabi-in olması yani peygambere çok yakın olması onun çalışmasının çok önemli olduğunun kanıtıdır.

İmam şafi-inin bulabildiğim tüm kitaplarını kendi kütüphanemde bulundurmuşum ve yıllardır en çok onu okurum.imam Azamın imam Ahmet bn Hanbelin derin ilmi bizim için bir lütüf değilmidir?

Demekki sorun imamlarda değil hocam sizinde belirttiğiniz gibi körü körüne bizim alimlere kendimizi nisbet etmemizdir ben bunu eleştirdim. Hiç bir mezhep alimimiz herhangi bir konuda ezbere konuşmamışlardır konular için kılı kırk yararak ilim yapmışlardır.

bizler eğer samimi isek o halde imamlarımızın bu değerli çalışmalarını alalım okuyalım bilerek onların yoluna tabi olalım.

Muhsin hocam zaten sizinde dedğiniz gibi temel meselerde imamlar arasında bir ihtilafın olduğundan söz etmek yanlıştır.Buna bizim ilmimizde yetmez.

1-mezhepler,alimlerin hobileri,düşünceleri,kişisel uydurmaları veya dayatmaları değil,delillerini kaynaklarını dayanaklarını kuran sünnetten alan,islam şubeleridir.avamda mezhepler,sanki imam azam partisi,imam şafii örgütü,imam malik sendikası gibi anlaşılması cehaletten başka bir şey değildir.yaygın olan bu korkunç hatadan dönmenin yolu islam ilimlerinin iskelet kısmını kavramaktır.
MUHSİN HOCADAN ALINTI

İşte bugün mezheplere tam olarak bakışımız bu biz mezheplere böyle bir anlayış ile baktığımız müddetçe hiç bir mezhepçi olamayız.

İklimya bacım sizin kullanmış olduğunuz bir cümlenizi yazınızın içerisinden sildim.Siz tepki koymak yerine doğrudan hakaret edici cümle kullanmıştınız.Size neden benim gibi düşünüyorsunuz diye kızmadım sizi bir saygı çerçevesinde eleştirilerinizi yazmanızı istedim.

Başkalarına hakaret edeceğimize imamlarımızın kitaplarını okursak emin olun daha faydalı olacaktır

Teşekkürler.


__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2011, 23:52   Mesaj No:8
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:**** isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13561
Üyelik T.: 25 Mart 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 46
Konular: 1
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Mezhepler hususunda çoğu tartışmadan uzak kalmaya çalışmışımdır ama burda başeditörün haklı deliller ile dillendirdiği hakikatlere mezhep holiganlarına taş çıkartacak bir tarzda yaklaşım sergileyen bayan kardeşimize bşr kaç sorum olacak ilim hususunda çok iddialı sözler yazmışta kendisinden fikir edinelim ?

Maide suresi 6 ayeti kerimede Mezheplere göre değilde ayetin tevilsiz anlamına göre mesh'mi yıkamamı çıkar ?

Mezheplerin dayanak olarak aldığı ''Ümmetimin ihtilafında rahmet vardır '' uydurma rivayeti ile Kuran'ın şiddetle reddettiği ''Fırkalara bölünmeyin,tartışmayın vb'' ifadelerine rağmen nasıl bir rahmet bize ulaşmıştır?

Mezhepsizlik dinsizliğe köprüdür söylemini dillendiren beyinsiz taife bu güne kadar mezhep holiganlığından tefrikadan ayrışmadan başka ne gibi faydaları olmuştur?

Libya arslanı ''Ömer Muhtar'' 'ın memleketi talana yıkıma istilaya uğramış kimene mezhepÇİLİK kavgaları dururken kafirleri elleri ayakları kolları kadınları çocukları doğrasın tecavüz etsin yetim bıraksın kimene biz Sünni yada Şii yada vb'yiz diyenler ''Haksızlığa karşı susan dilsiz ŞEYTAN'dır'' hakikatine rağmen seslere ses olmadan sünepe yaşama devam eden bol abdestli cemaat mensupları tarikat şirkinin bataklığında salavatlar virdler ile uğraşmak daha evla değilmi?

Lütfen sakın ağzımı açtırmayan ömrümün akıl erdikten sonraki safhalarında tek tek tanıdığım oluşum cemaat fikir akımları mezhep holiganları hakkında sözüm ona mezhebinin adı ile öğünen ama mezhep imamı olarak damgaladığı alim'in hangi zalim otoriteler tarafından şehid edildiğini bilmeyen Ebu Hanifenin kadılık tekliğini reddettiği için şehadete ermesini unutan İmam Muhammedin onun talebesi olmasına rağmen o ZALİM otoritelere kadılık yaptığını ve bize ulaşan rivayetlerin yüzde 90 na yakınının o zalim güçlerin eleğinden geçtiğini ne kadar bilmektesiniz sayın İKLİMYA bacım?
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Mart 2011, 01:58   Mesaj No:9
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:**** isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13561
Üyelik T.: 25 Mart 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 46
Konular: 1
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

Alıntı:
F*E*R*D*İ Üyemizden Alıntı Mesajı göster
ismi gibi CİSMİ ALLAK BULAK OLAN ULEMACIK.MEZHEPLERE GÖRE DEĞİLDE,OLMAYAN KAFANA GÖRE MESHİ ÇÖZELİM ÖYLE Mİ ? İKİ SATIR ARAPÇA CÜMLE KURAMAYAN SEN,MEALCİ KAFAYLA KURANA HUCUM ÖYLEMİ?HAYATINDA KURAN TEFSİRİ ÜZERİNDE MUTALAA BİLMEYEN,USUL,KAİDE,ULUMU KURANDAN HABERSİZ 4 ŞİFRELİ ADINLAMI ÇÖZECEKSİN? ADIN ŞİFRE DİYE KURAN ŞİFRELERİNİ BİLE ŞİFRELİYORSUN?
AĞZINI AÇTIRMIYACAKMIŞIZ?
PEHHHH MENDİL VERİN AĞZLIYACAM ŞİMDİ!
KURDUĞUN CÜMLELER BİLE CEHALETİNİ O KADAR DEŞİFRE EDİYOR Kİ
SENLE BİR ANLAŞMA YAPALIM.EĞER ANLAŞMAYA VARIRSAN NAMUS SÖZÜ SENİNLE SONUNA KADAR VARIM.
SORULAR ;
1-ALLAHIN DOKSAN DOKUZ ADINA YEMİN İLE 5 VAKİT NAMAZINI DÜZENLİ KILIYORMUSUN?
2-ALLAHIN DOKSAN DOKUZ ADINA YEMİN İLE ÜÇ CÜMLE ARAPÇA KURACAK ARAPÇAN VARMI ?
3-ALLAHIN DOKSAN DOKUZ ADINA YEMİN İLE İLMİNLE AMEL ETMİYEREK MERKEP YÜKLÜ ALİMCİLİK OYNUYORMUSUN?

SORULARIMA CEVAP VER İLMİ MUZAKERE YAPALIM!
SEN UYDURMA HADİSLERİ BIRAKDA UYDURMA İSMİNİDE DÜZELT PLS!
İnsanların ismi ve cismi ile dalga geçmek nasıl bir anlayış sizce ister a olur ister b olur ister çizgi olur bunda ne tür bir sıkıntı var bu foruma yakışıyormu bu tavır kişiliğim dinim vb ilmi münazarada bulunmamıza engel ise burda kalmanın anlamıda olmaz neden ise her zaman siz ve sizin gibi insanları küçümseyenler ile karşılaşmaktayız önemli değil siz büyük olun ilim ehli olun biz cahil olmayı kabul ederiz allah herşeyi en iyi gören bilendir içimizi dışımızı allah'a yakın olamadıktan sonra insanlara şirin gözükmek MÜNAFIKLIKTIR allah'a sığınırız...

Değerli kardeşim senin sorularına canı gönülden Allah adı geçtiği için evet diyorum asla allahın dinini kendi menfaatlerime kullanmam namaz arapça ilim istediğin hususta varım kardeş tanımadığın bilmediğin kişi hakkında zan beslemek mümine yakışmaz mealci gülüyom bu sözlere kardeş meal okunur okunmalıda ama meal ile hüküm çıkarmak ilim ehlinin işi değildir sarf nahiv siyer tarih siyak sibak nüzul vb bunlar peygamberi metottur bunları es geçmek yada bunlarsız bakmak şaşı gözle kurana bakmak gibidir...

Kurana saldırı yazık kardeş Kuran kimsenin babasının malı değildir allahın yüce kelamıdır onun en güzel örnekliğinide peygamber sünneti ile açıklamıştır buyrun iddianız ne ise konuşalım sağa sola sataşmadan münazara edelim yalnız şu şartla asla ve asla laubali münazara yapılmasını kabul etmem ilim hususunda istediğin dalda istediğin yöntem ile varım buyur kardeş hayırlısı olsun ...
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Mart 2011, 13:01   Mesaj No:10
Medineweb Acemi Üyesi
Zemahşeri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Zemahşeri isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13486
Üyelik T.: 13 Mart 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:13
Mesaj: 23
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Dört Mezhepten Birine Uymak Şart Mıdır?

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu daha önceden bu başlıkta tartışılmış bilgi edinebilirsiniz
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
erken eğitim şart şart!!! medinelii Anket'ler-Röportaj'lar 8 21 Ağustos 2021 22:51
Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır? Medineweb Soru Cevap Arşivi 0 12 Nisan 2013 19:09
Kur’an’ı anlayabilmek için Arapça bilmek şart mıdır? FECR Kur'ân-ı Kerim Genel 5 10 Nisan 2013 19:33
Hakkı bulmanın tek yolu Kur’ana uymak mıdır? Belgin Soru Cevap Arşivi 0 13 Nisan 2009 15:06
Nafile ibadetleri gizli yapmak şart mıdır? NUR Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 10 Nisan 2009 23:41

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.