Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  18Haziran 2013 (10:16), Konuya Son Cevap : 18Haziran 2013 (10:28). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18Haziran 2013, 10:16   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Dijital kuşak işbaşında-1

Dijital kuşak işbaşında-1

Yeni yüzyılı en farklı kılan, şaşırtıcı derecede değiştiren ve insanı mutsuz ve çatışmacı yapan temel özellik bilim ve teknoloji üstünlüğüdür. Mesafenin, yeni keşiflerin ardı sıra paradigmaları yerle bir ettiği, tezgahların tuzla buz olduğu bir çağı yaşıyoruz.

Gerçeği değil algıyı yöneten medya, taraflı araştırma stratejileri, devletlerin elektronik yönetim ve denetim sıkılığı karşısında birey oldukça zayıf düşmektedir. Hatta yalnızlaşmaktadır. Bilgi bombardımanı altında ezilmektedir. Savunmasız ve korumasız her türlü etkiye açıktır.

Tahrik alanları, kışkırtıcı lokalizasyonlar ve bölgesel farklılıkların yerel kıskacı içinde uyarıldığı zaman her an bir “bomba etkisi” yapacak etkileşimlere ve iletişimlere açık hale gelmektedir.

Çünkü bilişim sistemleri hız kesmeden yeni teknolojilerle yazılımları beslemekte ve inanılmaz aşınmalar ve eşik atlamalara sebebiyet vermektedir.

Sınır, kontrol, klasik bakış, durgunluk, temkin ve uzun süreli hesap-kitap tutumları karşısında siber savaşçı bir kuşak var ki, tabiri caizse ortalığı duman etmekte, her şeyi yeniden sorgulamakta ve silkelemektedir.

Sosyal sarsıntıların, sosyal tatminsizliğin ve eşit düzlemde yatayda gelişen sosyal medya organizasyonlarının plan dışı bir planla ve arkası belirsiz bir hamleyle oluşan kümeleri ve dalgaları yönetmeye hevesli arka plan tezgahçıları sonradan oluşabilmektedir.

Bir lamba için yakılan fitil niyetine çakmağını tutan bir genç, farkında olmadan organizeli bir meçhul alanın bahçesinde gezinebilmektedir.

Sosyal medya böylesi mayınlı ve her türlü komplikasyona, yönlendirilmeye, gerilime ve doğru/yanlış bilgilendirmeye açıktır.

İşte çağın dijital devrimi ve dijital düşünceleri, dijital hızda kısa ve öz etkilenen ama arkası gelmeyen yeni bir dil ve yeni bir fitilleme mekanizması bulmuştur.

Gençliği anlamak için dijital kuşağın anlama ve algı sistemi üzerinden düşünmek gerekir. Bunlar dikey davranışları sevmezler. Dağınıklık hem bir zenginlik ve yayılma, hem de disiplini sorgulayan kendini ispatlamaya dönük ve yönlendirildiği konularda teyakkuz halinde bir tepkiciliktir.

Dijital çağ, mahremiyeti zorlamaktadır. Hırsların pençesine davet eden bir eylem biçimi vardır.

Gençlikte bunalımlı, anlaşılmaz, biraz da boş vermişlik tepkisi içinde davranınca dijital kuşak oluşmaktadır.

Dijital çağın yeni okuma biçimi yeni kuşakların yaklaşımlarından çözülebilir. Onlarda kariyer, gelecek, istihdam, başarı, mutluluk maddi-manevi donanımlar konusunda oldukça zor ve aşılması güç hendekler ve kavşaklardan geçmektedirler. Gerginlikleri, sevdaları, sevgiyi tüketme biçimleri, sevme/nefret dalgalarında ultra haller birer potansiyeli beslemektedir. Bu potansiyellerin/risk alanlarının örgütlenme biçimi, eskisi gibi aşırı illegal, tek düze ve aynı tornadan çıkmış bir klasik cepheleşme şeklinde olmamaktadır. Taraflar, tercihler, oluşumlar ve ifadeler farklılıkların yatayda buluştuğu bir zeminden kaynaklanmaktadır. Bu zemin dijitaldir. Diğer anlamıyla sanal ve algı üzerinden gerçeği tahrip etme gücüne sahiptir. Uluslararası bir diyalogun yerel kavalı gibi herkesin her şeyi görebildiği dijital bir mücadele/müzakere, hatta cihat söz konusudur.

Aklı keskin, kalbi açık olanlar bu fırtınadan daha az yarayla kurtulabilirler.

Acaba gençleri ve dijital kuşağı anlamak için Gezi Parkı mı olmalı? Her hanede farklı ton ve gerekçelerle, farklı niyet ve fikirlerle de olsa evi birer Gezi Parkı’na çeviren ve kendi kurgularının macerasına sonuna kadar bağlı ve kuşak çatışmasında aileyi veya işi/fişi, olanı/olmayanı rehin alan, bunu psikolojik baskılama ile karşılıklı gazsız gaza dönüştüren tepkiler dinamiği ve sarsıntılar mozayiğinde yaşamıyor muyuz?

Dijital çağı doğru okumak, yeniden düşünmek ve artık yeni dip dalgaları kolaydan sadece komplolarla izah etmek, realitenin bir parçası olsa da fotoğrafı anlamaya yetmemektedir.

Veballi kuşak 40’ın üstündekilerin ekseriyetidir. Oldukça seküler bir modda, nasihatçi, sosyal realitelerden kopuk, elindeki yetki/etki silahını fütursuzca kullanan, istediğini yok sayan bir de buna kutsal gerekçeler izafe ederek dijital kuşağa direnen ve gençleri anlayan kendi kuşağındakilere de komplolar kuran üst kuşakların çok ciddi veballeri var.

Herkes iki elinin arasına başını koyup, sessizce ve kendi başına vicdanını kanatacak itiraf ve sorgulamalarla yeniden düşünmeli ve davranış biçimini gözden geçirmelidir.

Olayların siyasi, sosyal, ekonomik boyutları birer sonuçtur. Esastan sorgulamakta fayda var.

Konuya devam edelim inşallah.

alıntıdır

İsmail BERK
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6052 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4081 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4937 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2670 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2368 14 Temmuz 2015 11:03

Alt 18Haziran 2013, 10:28   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Dijital kuşak işbaşında-1

Dijital kuşak işbaşında-2


Gençleri çatıştırmadan diyalogları sıklaştırmak

Gençliği doğru anlamak, tepkilerini doğru okumak, ona bir şeyler söylemek, bazen de söylememek, kıvılcımlarını görmek, ateş pare zekalarına dokunmak, umutlarını fitillemek, müspete yönlendirmek, başlı başına bir yenilenme senaryosudur.

Gençliği anlamak için epey ders çalışmamız lazım. Bir müşahedemle kendimden örnek vermek istiyorum. Düşüncelerimin ve duygularımın onları anladığı zamanlarda bile davranışımın ve altyapımın yetmediğini görmek, kuşağım adına sorumluluklarımızı iyileştirme yönünde ciddi bir veri olmaktadır. Bunu her kes kendi aleminde sorgulamalıdır.

Düşüncelerimizin, iyi niyetimizin ve yaklaşımlarımızın doğru olması yetmiyor. Gençler, öncelikle anlamak yerine algılamakla işe başlıyorlar. Algı, her zaman gerçeğin kendisi ile örtüşmediğine ve gerçek olmadığına göre, takdim, tehir, biçim/form, şefkat, sabır, kademeli yansıtma, üsul/üslup, duyarlılık ve birlikte uygulama süreçlerinde arkadaşlık/rehberlik önem kazanıyor.

Gençliğin potansiyel eğilimlerini önceden fark etmek, koruyucu sağlık gibi koruyucu ruh sağlığı ile hakiki beslenme ünitelerini doğru devreye sokmak gerekir. Bu üniteleri; İman,ahlak,tefekkür ve tecdit içinde tezahür eden davranışlardır. Bunların model olarak sunulması, birlikte düşünme iklimi ve beraber uygulama eşitliği ile ancak köprülerimizi sağlam atabiliriz.

Tahkiki imanla beslenen üniteler kendi ikliminde rahatlıkla çiçek açabilir.
Zor, karmaşık, çok bilinmeyenli bir denklemin çözüm metotları olsa bile denklemle uğraşmak ve çözmek çok ciddi zihin yoğunlaşması ister. Mutlaka tefekkür penceresinden, hayatın içinden emek vererek ve gayret ederek sorumluluk üstlenilmelidir. Kazanmayı bilen, helal-haram dengesinde ilerleyen, makul, insaflı ve mütevazı olup kendini merkeze koymayan orta ve genç kuşağın kendilerinden sonraki alt kuşaklarla ciddi köprüler kurmaları şarttır. Otuz yaşın altındaki yeni nesil kuşağın eline verilen malzeme ve elde edilen sonuçlar ile doğru tercihleri hakkında sağlıklı yaklaşımlar ortaya konulması icap eder.

Onlarla el ele inşa edilecek bir gelecekte, beraberliğin tadı huzur getirir. Sadece ekonomik kıstaslar ve kariyer rahatlığı değil aynı zamanda bir fikir ve aksiyon insanı profilini ortaya çıkarmak ve buna göre başarıları pekiştirmek gerekir.

Seçimden, geçimden, unvandan başka bir şey düşünmeyen bunları da ömür boyu hep vatan-millet için isteyen yorgun insanlar acaba yeni bir enerji transferi ile gençlere kılavuzluk verebilirler mi? Kendisi sosyal sendromlarla boğuşan, hayatı düze çıkaramayan zayıf bakış açıları ile hangi uzak menzile ışık tutabilirsiniz? Vizyon ve ufuk yetersizliği geleceği ve bilhassa gençleri nasıl kuşatabilir?

En çok yeniden dirilişin ruhi zevkine muhtaç olan ve şefkat isteyen dijital kuşağın, yaralarını görmeden nasıl merhem olunabilir? Sathi bir nazar, problemleri çözmeye ve sızıları dindirmeye yetmez.

Yaşlı kuşak, kemale eren vasıflarını ve emanetlerini artık yeni kuşağa bırakmalıdır. Kemalatları varsa, onu yaşatacak ruhlara ortam ve altyapı hazırlamalıdır. Statükoculuktan kurtulup yeni kuşağa inisiyatifi devretmeli ve yol vermelidir. Emanetçi kuşak, onları anladığı ve göz göze geldiği diyaloglarında, hakikat dışı tutum ve durumlara düşürecek yanlışlıklardan uzak durarak güven tesis etmelidir. Sadece doğruyu söyleme, yalan söylememe yönünde sorumluluk taşıdıklarının idrakinde olmalıdırlar.

Gençlerle konuşurken, kişileri tezyif eden, gıybet ve iftiraya yol açan ucuz ve saplantılı beyan ve değerlendirmelerden uzak durulmalıdırlar. Böyle bir telkin ve miras, soğuk savaş dönemlerinin sermayesi olarak maalesef ajitasyon ve taraftar kızışması yapmaktadır ki, arada birkaç nesil –özellikle gençler ve çocuklar- ezilmektedir. Üst kuşakların tribünden ve güverteden bakan bir mizansenle kendini tatmin saikiyle boğuşmalardan medet uman tavırları aşırı politik kümelere ve bölünmelere sebebiyet verir. Toplumun ve alt kümelerin yaşadığı birçok sıkıntının kaynağı budur. Güvertedekine Kendine bir güvence sağlayan bu menhus haller, nefsin ve şeytanın insana kendini önemseten oyunları birlikte perişan sonuçlara sebebiyet vermektedir. Zihni dumura uğratan akıl tutulmaları bu süreçle beraber gemedir ki, diyalog/şefkat/temkinli olma ve empati tamamen devre dışı kalmaktadır.

Tarafgirlik asabiyeti ve inadın gör gözü artık devrededir. Kurtarıcılarımız olan öncekiler ise dümeni çatışmacı alana kırıp artık “Giden gider kalan sağlar bizimdir.” misali nefret tohumları yeşerecek şekilde ekilmiştir. 12 eylül öncesi kuşak,70’lı yıllarda bunu çok yaşadı. Hala şahsi/fikri/sosyal/etnik çatışmaların cephesine gençleri sürmek doğru/yanlış tercihlerle fanatizme dönüşecek sertleşmelere kapı açmak ciddi bir vebaldir. Ailelerde bile aile içi fertler arası ekilen ve büyüklerin telkini ile şablon oluşturan tarafların yıllar yılı tamir edilemediğini bilmekteyiz. Buna rağmen bu hastalığın, yani husumet hastalığının bu kadar revaç görmesi ciddi patlamaların tetikçisi olmaktadır.

İşte burada savunmasız olan gençlerdir. Aldıkları her negatif telkin birer hançer gibi duygu ve düşüncelerinde feveranlara veya aşırı itaat içinde bağlanmalara tahvil ettirilmektedir ki, heves ve heyecanın hakim olduğu bir genç için fırtınalar kopmuştur bile. Bu soğuk savaş yılları alışkanlıklarının coğrafyamızda hala devam ettiğini görmek ciddi bir olumsuzluktur. Gerçek bir silkiniş, kendimizle yüzleşme ve hata paylarımızı görmekle telafisi mümkündür. Aksi halde savunma ve itham refleksleri büyükleri küçülttüğü gibi küçükleri de güvensiz bir diyaloga mahkum eder.

Üstelik hep silkineceğiz hem de yeni artçılarla ve her daim sorgularla. Bu çağın bundan kurtuluşu yok. Eski metotların demode olduğunu unutmadan. Sokağımızda yaşananlara sadece dönem/mevsim itibariyle değil, daha kalıcı noktalardan bakarak bigane kalmamalıyız.

Konuya devam edelim inşallah

alıntıdır

İsmail BERK
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Dijital çağda ölüm-sonuna kadar izleyin kısa film Kara Kartal Film Kutusu 1 14 Mart 2022 07:14
Diyanet İşleri Başkanlığı Dijital Yayınlar Mihrinaz Kitaplar/Kütüphane 1 14 Aralık 2020 21:38
Dijital Müslümanlık FECR Serbest Kürsü 1 09 Kasım 2014 12:42

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.