Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Dua Bölümü

Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi:  20 Ağustos 2008 (12:44), Konuya Son Cevap : 13 Mart 2022 (06:55). Konuya 18 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı4Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Ağustos 2008, 15:42   Mesaj No:11
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:keserim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 85
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 74
Konular: 11
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

Alıntı:
NUR Üyemizden Alıntı
konuyu kapamak elbette konuya çözüm getirmez, ancak sağlam inançlı kimseler, kendine güveen kimseler bu konuda düşünmelidirler derim ben..tahkiki iman dediğimiz nokta da burası zaten...

ecel konusunda da şu ayrımı yapmak faydalı olacaktır:insanın eceli değişmez.o levh-i mahfuzda yazılıdır. fakat ömrü değişebilir , yani uzayıp kısalabilir. bu kendi elindedir. şöyleki, sağlığına dikkat eden, sosyo- ekonomik olarak hayat şartları düzgün olan bir kimse nin ömrü kötü şartlarda yaşayanlardan daha uzun olur. nitekim gelişmiş ülkelerle afrika ülkelerini kıyasladığımızda, bu durum apaçık ortaya çıkıyor...yani ömre müdehalemiz var , ecele yok...

evlilik konusunda da seçime müdehalemiz var, ama iyi olup olmaması Allah a kalmış...

sayın NUR ömür ecelle bitiyor. ömrün uzun ya da kısa oluşu ecelle ölçülmez mi ?
lüks içinde yaşayan adam sağlıklıdır fakat kazayla ölebilir ve biz buna ecel saati deriz
bu sağlıklı olma durumu ecel saatini ileri atabilir mi?
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Ağustos 2008, 15:45   Mesaj No:12
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:günışığı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 71
Üyelik T.: 08 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 68
Konular: 18
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

Alıntı:
keserim Üyemizden Alıntı
Alıntı:
günışığı Üyemizden Alıntı
yani dua etmeyelim diyorsun.
sonuçta olacaklar belli etsen ne fayda etmesen ne fayda....
dua sadaka felan hepsi boş işler ben öyle anladım ne yapıyım?
sayın günışığı
yanlış değil ama eksik anlamışsın. ilk alıntıdaki şu paragraf size biraz yol gösterebilir.
Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlakdenir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık ve ecel gibi
yazıda yalnızca ecel ve rızık kesinleşmiş ve hükmedilemeyecek, değiştirilemeyecek kader olarak belirtilmiş. buna daha sonra NUR evliliği de ilave etti. bizler rızık ve evlilikle ilgili bölümün ne kadar müdehalemiz dışında olabileceğini konuşmaya çalışıyoruz.
saygılar

Bana dua edin; dualarınıza karşılık vereyim" [Ğâfir, 60.]
Kaderi ancak dua engeller. Ömrü ancak iyilikler artırır. Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur."( Hakim, Müstedrek, l, 394; ibnu Hıbban, Sahih, No: 872.)

Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir." (Tirmizi, No: 3548; Hakim, Müstedrek, l, 498.)
Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akraba hukukunu korusun."( Buhari, Edeb, 12; Müsiim, Birr, 20-22; Ebu Davud, Zekat, 46.)

Himmetler ne kadar büyük ve hızlı olursa olsun kader sınırlarını geçemez."
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Ağustos 2008, 15:50   Mesaj No:13

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

ecelin ileri veya geri alınması diye bir şey söz konusu değildir. sağlıklı yaşayan adam bir kaza sonucu ölüyorsa, eceli o saattir. artık ömrüymüş , kendine bakmasıymış vs. fayda vermez.

bir de şunu ekleyeyim:en makbul ölüm, ecelle ömrün kesiştiği andır.(bir hocamızın sözü)

devam ederiz inşallah...
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Ağustos 2008, 19:07   Mesaj No:14

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

Alıntı:
bakii Üyemizden Alıntı

Kaderiyye diye bir zihniyet bir düşünce vardır. Bunlar da kader konusunda kendilerinin aciz olduğunu herşeyi Allah'ın belirlediğini düşünerek, özgür iradelerini hiçe sayarak yaşarlar

Ravi: İbnu Ömer

Tanım: Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur:"Kaderiye fırkası, bu ümmetin Mecusileridir. Eğer hastalanırlarsaziyaret etmeyin, ölürlerse cenazelerine katılmayın."

Kaynak: Ebu Davud, Sünnet 17, (4691)



Ravi: İbnu Abbas

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ümmetimde iki sınıf vardır ki, onların islam'dan nasipleri yoktur: Mürcie ve Kaderiye."
Kaynak: Tirmizi, Kader 13, (2150)



Ben artık kader konusunda daha fazla yazmayacağım. Rica ediyorum sizde daha fazla irdelemeyin bu konuyu...
sayın baki kardeşim,

insan fiillerinin yaratıcısı ve belirleyicisinin yalnız Allah olduğunu, kulların bunda hiç bir rolü olmadığını iddia edenler kaderiye mezhebi değil, cebriyyye dir.her ne kadar isimleri kaderiye de olsa , islamda insanın fiillerinde özgür olduğu görüşünü savunan bir ekoldür.
ikinci olarak ta, bu mezhepler peygamber efendimizin vefatından sonra, emevi halifelerinin halka yaptıkları zulümleri, bunları biz yapmıyoruz,Allah taktir ediyor, öyle meydana geliyor gibi söylemleri üzerine çıkan karşıt görüşlerden ortaya çıkmışlardır.
şimdi nasıl oluyor da peygamber efendimizden kendinden sonra yaşanan olaylardaki gruplarla ilgili hadisler ortaya çıkmış?
son olarak ta bu konuya yazmıyor olabilirsiniz, saygı duyarız.ama usulüne uygun irdelemek te hiç bir sakınca görmüyorum ben.
saygılar..
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Ocak 2009, 08:18   Mesaj No:15
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:kebuter isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6047
Üyelik T.: 05 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 81
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

ecel konusunda bir aciklama yapmak istiyorum. evet ecel kaza-i mutlakdir. yani gelmesi ve olusmasi icin gereken sartlar ortaya cikmissa mutlaka olacaktir, ne ileri goturme ne de geri almak soz konusudur. ecelimiz geldiginde olmemiz durumu, allahin herseyde oldugu gibi ezelden sahip oldugu bir bilgidir. olum zamanimizin o anda olmasi icin tayinde bulunmamistir. sadece olumun yani ecelin gerceklesmesi icin gerekli olan sartlar o anda ortaya cikmistir ve kaza-i mutlak da devreye girip olum gerceklesmistir.

bir olum olayinin pesinden, insanlarin soyle yapsaydi olmeyecekti, boyle olsaydi yasardi demeleri sadece spakulatif yorumdur. evet olmeye de bilirdi ancak olmemesi icin oncelikle soyle yapsaydi boyle olsaydi denilen seyleri mevtanin olumunden once yapmis olmasi ve pesinden gelecek adimlarin ortaya cikmasi gerekirdi ki biz bunun bilgisine sahip olamayiz cunku o gayb bilgisidir. oyle yapsaydi ne olacaktiyi sadece alah bilebilir.

peki ecelin gelmis olmasi ve olumun gerceklesmesi icin gereken yasalar ve sartlar nelerdir? iste bu sunnetullahtir. allah omrun tamamlanmasini yasaya baglamistir (zamana degil, yasaya baglamistir). olum zamaninin o an olmasi o sartlarin o an ortaya cikmis olmasindandir. iste kuranda zikredilen ecelen musemmen tam da budur. yani yasaya ve gerceklesecek sartlarin ortaya cikmasi durumunda omru tamamlayacak sartlar demektir. tam karsiligi ise isimlendirilmis, adi konulmus, belirlenmis (yani gerceklesmesinin sartlari belirlenmis) ecel demektir. insan icin ele alacak olursak, bu yasa 3 sey ile belirlenmistir, yani 3 sey yasa olarak gerceklesmis ise o zaman ecel mutlak olur ve kacinilmaz
1- solunum sisteminin durmus olmasi yasasi
2- dolasim sisteminin durmus olmasi yasasi
3- sinir sisteminin durmus olmasi yasasi

iste bu ucu bir anda bir insanda ortaya ciktigi anda yasanin kurali devreye girer ve olum gerceklesir. yani sunnetullah herzaman oldugu gibi eksiksiz ve kusursuz isler.

bu ucu bir anda degil de bir veya sadece ikisi ortaya cikmis ise yasa geregi ecel o an gerceklesmez lakin felc veya kalici-gecici sakatliklar gorulur. mesela sadece solunum kesilmis ise ancak dolasim sistemi durmamis ise, henuz devam eden dolasim sistemi tekrar solunumu tetikleyebilir ve kisi olmus olmaz, yasamina devam eder ancak toplumda bu genelde eceli geldi de olmedi seklinde yorumlanir. hayir, aksine yasanin gerceklesmesi icin gerekli sartlar yerine gelmedi dolayisiyla eceli gelmedi ve dolayisiyla olmedi. veya dolasim sistemi durmustur ancak kalp masaji ile bu tetiklenerek devreye sokulursa hayat olgusu devam edebilir, eceli geldi de kurtarildi durumu degildir bu. yasa geregi bu sistem isliyorsa olum gerceklesmez ve yine sunetullah geregi yasam devam etmektedir.
ancak ne zaman ki bu uc sistem off durumda olursa iste o zaman yasaya baglanmis ecel kaza-i mutlak olarak ortaya cikar, pasif jalden aktif hale gecer ve gerceklesir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 11Haziran 2015, 23:42   Mesaj No:16
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:48
Mesaj: 2.632
Konular: 164
Beğenildi:1153
Beğendi:1570
Takdirleri:5244
Takdir Et:
Standart Cevap: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

Değerli kardeşimiz;
“Eğer siz Allah'tan hakkıyla korksaydınız, kendisiyle birlikte cehaletin yeri olmayan ilmi elbette ki tahsil ederdiniz. Şayet, siz Allah'ı layıkıyla bilmiş olsaydınız, anlasaydınız, dualarınızla dağlar yerinden oynardı.” (Suyuti, Cami’u’s-Sağir 5:319, Hadis No:7448)

Havf (Allah'tan korkmak) büyük makamlardandır. Fazileti, sebeb ve neticelerine bağlıdır. Sebebi hadiste anlatıldığı gibi ilim ve marifettir. Bunun için Allah Tealâ: “Allah'tan ancak, âlim kulları korkar.”(Fatır, 35/28) bu*yuruyor. Allah'tan hakkıyla korkan insanların duaları da geri çevrilmez.

Resûlullah (s.a.v.): “Hikmet ve ilmin ba*şı Allah korkusudur”(el-Münavi, Feyzu'l-Kadir, 3/574) buyuruyor. Neticesi ise, iffet, verâ' ve takva*dır. Bunların hepsi de saadetin anahtarıdır. Çünkü şehvet ve arzular terkedilmedikçe ve bu yolda sabredilmedikçe, saadet yolu bulunamaz. Şeh*vet ve arzuları korku gibi hiç bir şey yakıp yok edemez.

İnsan ilim vasıtasıyla Rabbini tanıdıkça, O'na olan sevgisi ve saygısı artmaktadır. Zira bütün kemâl mertebelerinin üzerindeki sonsuz bir kemâl, elbette ki sonsuz bir hürmete lâyıktır. Üstün vakarıyla ve eşsiz şahsiyetiyle erişilmez bir mertebeye sahip bir maneviyat büyüğünün huzurunda nasıl içimizi sevinçle karışık bir ürperti kaplıyorsa, onun sayısız defa üstünde bir kemâlin sahibi olan Cenab-ı Hak katında nasıl bir ruh hali içine gireceğimizi düşünelim.

Allah sonsuz rahmet ve şefkat sahibi olduğu gibi, sonsuz derecede gayret ve izzet sahibidir aynı zamanda. Pekçok Kur’ân âyetinde tekrarlandığı üzere, Allah hem Rahîm’dir, hem Azîz’dir. Rahîm isminin gereği olarak bütün varlık âlemini sonsuz şefkat ve rahmetiyle kucaklarken, Azîz ismiyle de, kanunlarına isyan edenleri ve bu isyanlarıyla izzetine dokunanları cezalandırmaktadır.

Bu itibarla, Cenab-ı Hakk'ın huzurunda olan bir kul, bir taraftan o sonsuz rahmetin câzibesiyle kendisinden geçmiş, diğer taraftan da gazabının dehşeti karşısında kalbi titrer bir vaziyettedir. Böyle bir insanın Allah’ın emirlerine isyan edip yasaklarını çiğnemesi mümkün müdür?

Bu korku da, tıpkı sevgi gibi, insanı Allah’a götürür. Bediüzzaman’ın izah ettiği gibi,

“Halik-ı Zülce-lâlinden havf etmek (korkmak), Onun rahmetinin şefkatine yol bulup iltica etmek demektir. Havf (korku) bir kamçıdır, Onun rahmetinin kucağına atar. Mâlûmdur ki, bir vâlide, meselâ bir yavruyu korkutup sînesine celb ediyor. O korku, o yavruya gayet lezzetlidir. Çünkü şefkat sinesine celb ediyor. Halbuki, bütün vâlidelerin şefkatleri, rahmet-i İlâhiyenin bir lem’asıdır (parıltısıdır.) Demek, havfullahta (Allah korkusunda) bir azîm (büyük) lezzet vardır.”(Sözler, s. 331)

Hz. Peygamber (a.s.m), ölüm döşeğinde olan bir genci ziyaret etti ve ona “Kendini nasıl buluyorsun?” diye sordu. O da “Ey Allah’ın Resulü! Vallahi, ben Allah’ın rahmetini ümit ediyorum, ama günahlarımdan da korkuyorum.” diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.m), "Böyle bir konumda olan bir kulun kalbinde bu iki husus birlikte yer almışsa, muhakkak ki Allah, ona ümit ettiği şeyi verir, korktuğu şeyden de emin kılar.” buyurdu.”(Tirmizî, cenaiz, 11; İbn Mace, Zühd, 31).

İlave bilgi için tıklayınız:

Kalpte Allah sevgisi ve korkusu dengesi nasıl kurulmalıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Eylül 2015, 13:50   Mesaj No:17
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:48
Mesaj: 2.632
Konular: 164
Beğenildi:1153
Beğendi:1570
Takdirleri:5244
Takdir Et:
Standart Cevap: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?

Kaderi ancak dua engeller. Ömrü ancak iyilikler artırır. Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur.

Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir.

Şüphesiz sadaka Rabbin gazabını söndürür ve kötü ölümü engeller.

Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akraba hukukunu korusun.
Esma_Nur ve Kara Kartal beğendiler.
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Aralık 2021, 18:24   Mesaj No:18
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.621
Konular: 427
Beğenildi:3239
Beğendi:3715
Takdirleri:26015
Takdir Et:
Standart

Kader Allahın.
Dua Allahın.
Sebepler Allahın
Başarı Allahın.
Daha diyecek bişey yok..

Emirler yağdırmayalim yeterki gönülden inanarak dua edelim.
Esma_Nur ve Mihrinaz beğendiler.
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Mart 2022, 06:55   Mesaj No:19
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.441
Konular: 575
Beğenildi:4531
Beğendi:6125
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Kara Kartal Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Kader Allahın.
Dua Allahın.
Sebepler Allahın
Başarı Allahın.
Daha diyecek bişey yok..

Emirler yağdırmayalim yeterki gönülden inanarak dua edelim.

__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bize kader sayınızı söyleyin, size karakterinizi anlatalım. İşte kader sayınız ve kiş Esma_Nur Komik Paylaşımlar 14 17 Mart 2016 17:36
Dua Edersek Kaderimiz Değişir mi? muhammed Soru Cevap Arşivi 5 01 Ocak 2011 20:30
Ecel vakti değişir mi? Belgin Soru Cevap Arşivi 1 09 Nisan 2009 14:22
İkram etmek ve ikramı kabul etmek sünnet mi? KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 10:10
Hac Günleri Değişir mi?? MERVE DEMİR Hacc-Umre-Kurban 0 05 Eylül 2008 18:20

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.