![]() |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım Alıntı:
دَحْرَجْتُ الْكُرَةَ فَتَدَحْرَجَتْ Cümlesinin anlamı nedir? A-Topa vurdum , o da yuvarlandı B-Topa vurdum , o da gol oldu C-Topu yuvarladım, o da yuvarlandı D-Topa vurdum, o da patladı E-Topu yuvarladım, to gol oldu |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım C mi hocam |
Doğru cevap |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım إِنْ تَتَواَضَعْ يَحْتَرِمْكَ الناَّسُ Cümlesinin anlamı nedir? A-Mütavazi olana insanlar saygı gösterir B-Birbirinize karşı mütevazi olun ki insanlar da size saygılı olsun C-Mütevazi olan insanlar her zaman saygı görür D-Şayet mütevazi olursan insanların en saygılısı olursun E-İnsanlardan saygı görmek istiyorsunuz mütevazi olun F-Mütevazi olursan insanlar sana saygı gösterir |
|
|
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım B ? |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım Hocam bu soruyu size sormuştum finallerde çıkmıştı [emoji2] b şıkkı diyorum eminim son kararım.. |
Alıntı:
Doğru cevap |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım Gaib ve gaibeyi karıştırmışım sonradan farkettim |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım E mi hocam |
eski kelimesini göremedim, o yüzden d şıkkı dedim. .... düşünceli000 |
Bende e şıkkı diyorum. :) |
Alıntı:
Alıntı:
Doğru cevap |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım [IMG][Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...][/IMG] |
Cevap: Arapça Soruları Cevaplayalım Hocam b şıkkı mi? |
|
Alıntı:
Doğru cevap |
soru Feme beket aleyhimüssemai vel arz ma beket:Ağlamadı (fiil) aleyhim:Onlara (meful) Sema ve arz (fail) Normalde fiil+fail+meful olması gerekirken burada fiil+meful+fail olmamış mı? Şekeraküm erracül şekera :şükretti(fiil) küm:size (meful) Racul fail Aynı durum burada da geçerli.Fiil + meful+fail olmamış mı? |
Cevap: soru Fikriniz nedir? |
Cevap: soru Fecr hocam düşünceniz nedir,kafama takıldı |
Cevap: soru Alıntı:
Yukarıda yazdığınız "Fe mâ beket aleyhimus semâu vel ardu" cümle Duhan suresinin 29.ayetidir. Mekke'de nazil olan bu bu ayette mef'ulun failden önce gelmesi normaldır. Kur'anın ilk nazil olan ayet veya surelere bakar isek Arap edebiyatının icazı kullanılır. Medine inen ayet ve sureler daha uzun ve gramer kurallarına daha uygun haldedir. İkinci cümlenize gelelim: Şekeraküm erracül (Adam size şükretti -teşekkür etti) Burada "siz" zamiri olduğu için mef'ulun failden önce gelmesi çok normaldir.Bu cümleyi şu şekilde de yazabiliriz: "Şekera er raculu aleykum"İki cümle de aynı anlamdadır |
Cevap: soru Çok çok teşekkür ederim.Allah bin kat razı olsun.. son sorum:Nasran ve nasareten Nasran:Yardım etmek (masdar) Ama bazen nekre olarak kullanıldığını anladım. Nasrun,Nasrin,Nasran Herhangi bir yardım manasında. Nasraten ise sayıca 1 yardım manasında. Doğru muyum,Fecr hocam? |
Cevap: soru Fikriniz nedir? |
Cevap: soru Fecr hocam doğru muyum? |
Cevap: soru Düşünceniz nedir?Kafama takıldı...Arapça grameri çalışıyorum..Emsile,bina vs. |
1-فَعْلَةٌ -kalıbı: Nasara fiili için "nasratün" olur. Olayın bir kere yapıldığını yapılır. Yani bir kere yardım yapmak 2-فِعْلَةٌ -Kalıbı: Nasara fiili için " nisratun" olur.Buna mastar-ı bina nev'i denir ki mastarın durumunu bildirir.Yani yardımın şeklini bildirir. Nekre olarak kullanılması cümle içindeki durumuna bağlıdır. Mesela: "Nasara Ahmedun ila Mahmudi nasran kebiren " cümlesinde burada "nasran" tenvinli gelmiştir.Aynı cümlede hem fiili hem de o fiilin mastarı kullanılırsa o cümleye tekit verir. |
Cevap: soru O zaman nasran kelimesi masdar olarak kullanıldığı gibi nekre içinde de kullanılıyor.Haklı mıyım? (Arapça öğretmeni misiniz,bu arada?Siteye yeni kayıt oldum.) |
Arapça öğretmeni değilim, Arap Dili mezunuyum |
Cevap: soru Başka mesajım yok,Fecr hocam.Nasran Hem masdar hem nekre yani,öyle mi? |
Nasran kelimesi marife olmaz. Marifenin zıddı nekredir. Mastar ile nekre birbirinin zıddı değil. Sorduğunuz ya da anlamak istediğiniz şeyi tam olarak anlayamadım. Sanırım bir yanlış anlama/algılama var gibi |
Cevap: soru Nasran herhangi bir yardım demek,bu manada nekre olmaz mı?. Yardım etmek ise -mek eki alır. Nasran hem de yardım etmek demek,bu manada masdar. Yani iki ayrı mana masdar ile nekre.Hatam nerede? |
Cevap: soru Yani nasran için herhangi bir yardımdır dediğimizde -mek eki almıyor.Bundan dolayı masdar olmaz,burada çünkü -mek,-mak eki almamış.?? |
Burada iki ayrı mana diye bir durum yok ki. Tek mana zaten :) "nasran" nekredir, mastardır |
SAAT: 11:12 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.