Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Hacc-Umre-Kurban

Konu Kimliği: Konu Sahibi cennetgülü,Açılış Tarihi:  15 Aralık 2007 (14:02), Konuya Son Cevap : 30Haziran 2022 (10:59). Konuya 21 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 15 Aralık 2007, 14:02   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:cennetgülü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 646
Üyelik T.: 12 Aralık 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 16
Konular: 7
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Zilhicce'nin ilk On Günü

Zilhicce'nin ilk On Günü

Sual: Zilhicce hangi aydır, önemi nedir?

CEVAP

Kurban bayramının bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:

(Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.) [İbni Mace]

(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.) [Beyheki]

(Terviye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer.) [Ramuz]

[Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir.]

(Zilhiccenin ilk 9 gününde oruç tutan, her günü için, helal malından yüz köle azat etmiş veya Allah yolundaki mücahidlere yüz at vermiş veya Kâbe'ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevaba kavuşur.) [R. Nasıhin]

(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]
(Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir.) [Beyheki]

(Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberani]


Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.

Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir) dediklerinde, (Evet cihaddan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehid olan kimsenin cihadı daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhari)

Hz. Ebüdderda buyurdu ki:

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir! Çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevap verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, Mizan�da sevabı ağır gelir ve Cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Şir�a]

Bu on gün içinde, bir hasta ziyaret eden, Hak teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde Ehl-i sünnete uygun bir kitap okumak çok sevaptır. Din ilmini, Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek kadın erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek, birinci görevdir.

Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemeli. (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin) hadis-i şerifi, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehaptır. Ama daha fazla geciktirmek ve hele kırk gün uzatmak günah olur) buyurmaktadır. Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının ilk gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehaptır. Fakat vacip değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi cennetgülü 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
hikmet vardır Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Kara Kartal 2 1621 16 Aralık 2007 15:41
havale Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Kara Kartal 2 1409 15 Aralık 2007 14:16
Zilhicce'nin ilk On Günü Hacc-Umre-Kurban su damlası 21 10369 15 Aralık 2007 14:02
mektup Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Kara Kartal 1 1705 14 Aralık 2007 12:45
cuma namazı nasıl kılınır Namaz-Abdest-Teyemmüm Medineweb 23 13202 14 Aralık 2007 12:26

Alt 29 Kasım 2008, 13:39   Mesaj No:2
Medineweb Usta Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:EcelBekcisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1109
Üyelik T.: 29 Mart 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 285
Konular: 144
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Zilhicce'nin ilk On Günü

Şevval ayında tutulan altı oruç acılı yüreklerimizibir derece teskin eder. Sanki Ramazan’ın küçük bir uzantısını yaşarız.Kurban Bayramı’ndan önceki Zilhicce’nin ilk on günü ise, Ramazandakibol sevaplı ve çok feyizli ibadetlerden ayrılan mahzun gönüllerimizeâdeta bir “teselli armağanı”dır. “Keşke Ramazan biraz uzun olsaydı…” yada “Ah, Ramazanı hakkıyla ihya edebilseydim…” diye yanan gönüllerimizemuhteşem bir fırsattır bu on gece.

Kur’an-ı Kerim’de FecrSuresi’nin başında, “On geceye yemin olsun ki…” ifadeleriyle bahsedilenbu on gecenin ne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıylabilemiyoruz. Bazı kaynaklarda bu on gecenin Ramazan’ın son on günü veyaMuharrem’in onuncu gününe (Aşure Gününe) kadar olan on gün olduğukayıtlı olsa da genel görüş ve kabul, bu mübarek on günün Zilhicceayının ilk on günü olduğudur. Yani her senenin Kurban Bayramındanönceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün”

Zilhicce,umumi af ve bağışlanma ayıdırKamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı,İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiğiumumi af ve bağışlanma ayıdır. İşte bu mübarek ayın yukarıda da ifadeettiğimiz birinden onuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yanion mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

İşte bu günlerin kıymetini anlatan Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) muhteşem müjdesi:

“Allah'aibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimligünler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca,her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” (Tirmizi:Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39)

Demek ki, bugünlerde tutulan biroruç, 360 gün oruca bedel olabilir. Rabbimizin rahmet ve bereketi okadar coşmaktadır ki, bir günlük oruca bir yıllık oruç sevabıvermektedir. Böyle güzel ve tatlı bir müjdeye ilgisiz kalmak mümkün mü?Bu gecelerin Kadir Gecesine benzetilmesi ise, ayrı bir güzelliktir.Çünkü, Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır ve 83 yıllık ibadete bedeldir.

Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin

Yine Efendimizden (s.a.v.) harika bir teşvik cümlesi:
“Allahindinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisiyoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!”(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)

Tesbih, sübhanallah; tahmid,elhamdülillah; tehlil, lâilâheillâllah; tekbir ise Allahu ekberdemektir. Tesbih, tahmid ve tekbirin namazın çekirdekleri hükmündeolduğunu düşünürsek, bugünlerde nafile namazları arttırmanın ne kadarbüyük sevap olduğunu anlayabiliriz.

Yukarıdaki hadisidestekleyen şöyle bir rivayet daha vardır: “Günlerden hiçbiri yoktur kionlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten dahafaziletli ve yüce, Allah’a daha sevimli olsun…” (Tirmizi, Savm: 52;Darimî, Savm: 52)

İbni Abbas'ın şu rivayeti ise, bugünlerdeki ibadetin cihattan bile faziletli olduğunu gösteriyor:

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
“Allahkatında içinde bulunduğumuz şu günler (Zilhicce'nin ilk on günün)dekisalih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günleryoktur.”
Sahabeler, sordular:
“Ya Resulallah, Allah yolunda cihat da mı?”
Resulullah (s.a.v.) cevap verdi:
“Evet,Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam canıyla ve malıyla cihadaçıkıp da kendisine ait mal ve candan hiçbir şeyi geri getiremez olursa,o başka.” (İbni Mâce, Sıyam: 39.İbni Hacer, 5:119)Buna göre, cihadaçıkıp malını feda edip kendisi de şehit olan kimsenin ameli bu ongündeki amelden daha faziletlidir.

Arefenin yeri başkadır

Bugünlerdeoruç tutup, gündüzünü ve gecelerini de ibadetle geçirmek hem affa, hemde büyük sevaplar elde etmeye vesile olur. Bu on gün içinde Arefegününün yeri ise bambaşkadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Arefe günütutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır: “Arefe günü tutulan oruç,geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına keffaret olur.”(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Hz. Ebu Bekir’in oğluAbdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe’nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz.Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu.Abdurrahman ona:
“Orucunu boz” dedi. Hz. Aişe:
“Resulullahın(s.a.v.), ‘Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki seneningünahlarına keffaret olur’ dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?”dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)“Keffaret olur”, günahları örter,affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzenahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?İşte af ve mağfiret fırsatı!

Başka bir rivayette ise Hz. Aişe şöyle demiştir:
“Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)

Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.

Efendimiz, bugünün faziletini şöyle anlatır:
“Arefegünü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğukadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya vegerekse âhiret ile ilgili olarak Allah’tan bir şey isterse, Allah onundileğini karşılar.”

Yine konuyla ilgili bir hadis şöyledir:
“Arefegününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehliile meleklere karşı övünür ve (Arafat’taki hacıları kast ederek) şöylebuyurur:
‘Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprakiçinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hâlleri ile onlar, rahmetimiümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onlarıbağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.’
Melekler derler ki:
‘Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle.’
Allahü Teâla şöyle buyurur:
‘Onları da bağışladım.’

Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz.”
Buarada şunu hatırlatalım: Hadislerde zikredilen Zilhicce'nin ilk ongününden maksat ilk dokuz günüdür. Çünkü Zilhicce'nin onuncu günüKurban Bayramı’nın birinci günüdür, bugün oruçlu olmak caiz değildir;ancak o gün de ibadet günüdür. Müstehap olan oruç, Kurban Bayramı’ndanönceki ilk dokuz gündür. On geceye ise, Kurban Bayramı’nın gecesidahildir. Çünkü geceler önce gelmektedir.
Ayrıca Zilhicce'ninsekizinci gününe “terviye günü” dokuzuncusuna “Arefe günü”; Kurbanbayramı gününe (onuncu güne) “nahr=kurban günü”, ondan sonraki üç günede “teşrik günleri” denilmiştir. Bu günlerde kazası olmayanlar, beşvakit namaza ilaveten nafile ibadetlere de ağırlık vermelidirler.Kazası olanlar ise daha çok kaza namazları kılmalıdırlar.

Bu on günü hangi ibadetlerle değerlendirmeliyiz?

Herşeyden önce her zaman ve zeminde en vazgeçilmez ibadet olan beş vakitnamazı asla ihmal etmemeliyiz. Çünkü, hiçbir nafile ibadet farzlarınyerini tutamaz. Namazlarda cemaate katılmak için gayret etmeli, dahabir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz. Mümkünse bugünlerde oruç tutupzamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz.Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin,teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.

Hattaaffa ve rızaya nail olmayı hedef kabul ederek, bu on günü sankiRamazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler,hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetlegeçirmelidirler. On gece içinde, bilhassa terviye, arefe ve bayramgecelerini ihya etmenin özel bir yeri vardır. Arefe günü bin İhlâsSuresi okumak çok faziletlidir. Çünkü arefe, tevhidin, azamet vekibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. Bunun için Arefegününün sabah namazında başlayıp bayramın dördüncü gününün ikindinamazına kadar 23 vakit farzlardan sonra teşrik tekbirlerini getirmekvaciptir. Hatta bu tekbirleri on gün içinde müsait oldukça söylemekbüyük sevaptır.

Bugünlerde milyonlarca mü’min haccetmek içinmukaddes topraklara gitmiş, kimi Kâbe’yi tavaf ediyor, kimi ağlayarakdua ediyor, kimi Medine’de Ravza-yı Mutahhara’da gözyaşı döküyor, kimizikir ve dua ile sa’y ediyor, kimi Makam-ı İbrahim’de gözyaşıyla namazkılıyor, kimi Mültezem’de af için yalvarıyor… Hepsi kendileri vemü’minler için af, mağfiret, rıza, tevfik ve hidayet istiyor. Arefegünü ise, hepsi Arafat’a gelmiş, “Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk”sadalarıyla asumanı inletiyor, gözyaşıyla kıldıkları namaz ve ettikleridua ile Rabbimizin rahmetine sığınıyor.İşte kendimizi hayalen hacdahissetmek, onları izleyerek kendimizi onların içinde saymak yoluylamanevî bir hâl kazanabiliriz. İnşallah dua ve ibadetlerimizin hacılarınyaptıkları ubudiyete dahil olmasını ümit ederek ibadet edelim.

Şunuda unutmayalım ki, hadislerde verilen müjdelere nail olmak için ogünleri nicelik ve nitelik olarak en üst seviyede değerlendirmemizgerekir. Böylece bambaşka bir halete bürünür, ibadetin hazzını yaşar,inşallah Kurban Bayramı’na affedilmiş olarak girebiliriz.-“Allahindinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisiyoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!”(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)

- Kamerî ayların 12’ncisi olanZilhicce ayı, İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerinegetirildiği umumi af ve bağışlanma ayıdır. Bu mübarek ayın birindenonuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yani on mübarekgecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

- Bu ongünde beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz. Namazlarda cemaatekatılmak için gayret etmeli, daha bir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz.Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat,zikir ve dua ile geçirmeliyiz. Her zaman yapamayanlar bile hiç değilsebugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nailolmak için çırpınmalıdır.

On Günlük İhyanın Püf Noktaları

-Birçok insan bugünlerin kıymetini bildiği halde günlük işlerin veilişkilerin içinde tam bir ihya programı yapamıyor. Ya unutuyor yadünya işlerine zaman ayırıyor ya da tam istifade edemiyor. Bunun içinşu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:

- Her yılın KurbanBayramı öncesi 9 günü ile Kurban Bayramı gününü yani Zilhicce’nin ilkon gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.

Buon gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucuişlerden uzak durun. Bu tür programları ya öne alın veya erteleyin.

-Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve siziilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on gündeise daha bir titiz olun.

- Bugünlerde sağlığınıza özel bir önemverin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın. Ameliyat ve uzun tedavileribugünlere denk getirmeyin.

-Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.

-Öğrenci, memur, işçi gibi belirli bir uğraşınız varsa, mümkün olduğukadar izin ya da tatil günlerinde oruç ve ibadete ağırlık verin.

-İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki “ölü zamanları”değerlendirin. Bunlardan kastımız, iş ve okula gidip gelirken,teneffüs, sıra bekleme gibi durumlardaki boş zamanlardır. Bu zamanlarıKur’an, salavat, dua, istiğfar ve zikirle değerlendirin.

- Yanınızda sürekli küçük ebatlı bir Kur’an veya bir evrad kitabı taşıyın. Boş zamanlarda birkaç sayfa bile okusanız kârdır.

- Kur’an okumasını bilmeseniz bile, ezberinizde olan sureleri okumanız büyük sevaptır.

- Kur’ân-ı Kerîm’in mealini ,tefsirleri okuyup tefekkür edin.

- Bu on gecede daha az uykuyla idare edin.

-On günün tümünde oruçlu olamadıysanız fırsat bulduğunuz gün Cuma’yadenk gelse bile yine oruç tutun. Çünkü, başka günlerde tutmaya imkanıolduğu halde Cuma günü tutmak mekruhtur. Öyle bile olsa, mekruhsevabından biraz eksilir demektir, yoksa hiç tutmayan zaten hiç sevapkazanmamış olur.

- Zaman kazanmak için bayramlık ve kurbanlık alış verişini önceden yapmaya çalışın.
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Kasım 2008, 14:17   Mesaj No:3

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Zilhicce'nin ilk On Günü

Allah razı olsun...

Kur'ân-i Kerim'de Fecr sûresinde "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece bazi kaynaklara göre Ramazan ayinin son on günü veya Muharrem'in ilk on günü olarak belirtilse de genel görüs, bu mübarek on günün Zilhicce ayinin ilk on günü oldugudur.
Kamerî aylarin onikincisi olan Zilhicce ayi, Islâm'in bes esasindan olan hac ibadetinin yerine getirildigi aydir. Bu mübarek ayin 1'inden 10'una kadar olan zaman dilimi "leyali-i asere", yani on mübarek gecedir. 10'uncu gün ise Kurban Bayraminin ilk günüdür. Peygamber Efendimiz (sav) bugünlerin önemini söyle ifade ediyor:
"Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili oldugu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yillik oruca (sevapça) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir.
Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki:
"Resulullah (sav) dört seyi terk etmezdi: Asure günü orucu, Zilhicce'nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahin iki rekât sünneti."
Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayinin önemini söyle anlatiyor: "Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmali, çok sadaka vermeli, çok dua ve istigfar etmelidir. Çünkü Resulullah (sav):
"Bu on günün hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun" buyurdu.
Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutanin, ömrü bereketli olur, mali çogalir, çocugu belâlardan korunur, günahlari affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölüm aninda ruhunu kolay teslim eder, kabri aydinlanir, Mizan'da sevabi agir basar ve cennette yüksek derecelere kavusur." (Sir'a)
Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) çok söyleyin! (Abd b. Humeyd, Müsned, 1-257)
Allahu Teâlâ'nin bereketli kildigi, Kur'ân-i Kerim'de üzerine yemin edilen, Zilhicce'nin ilk on gecesinde yapilan amellere 700 misli sevab verilecegini Peygamber Efendimiz (sav) müjdeliyor. Bugünler bizlere tevbe etme ve kisa zaman dilimlerinde tekrar çok semere elde etme firsatinin verildigi günlerdir. Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gündüzleri oruçla geçirmeli, sadaka vermeli, Allahu Teâlâyi zikretmeliyiz.

__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Kasım 2008, 15:55   Mesaj No:4
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seyyid isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2834
Üyelik T.: 29 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 350
Konular: 67
Beğenildi:7
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Zilhicce'nin ilk On Günü

Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.) [İbni Mace]


(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.) [Beyheki]

(Terviye günü [Arefeden bir önceki gün] oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer.) [Ramuz]

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için, yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş veya Kâbe' ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.) [R. Nasıhin]

(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] gününü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]

(Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir.) [Beyheki]

(Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberani] (Tesbih: Sübhanallah, Tahmid: Elhamdülillah, Tehlil: Lâ ilâhe illallah, Tekbir: Allahü ekber demektir.)

Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir) dediklerinde, (Evet, cihaddan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehid olan kimsenin cihadı daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhari)

Hazret-i Ebüdderda buyurdu ki:
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir! Çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, Mizanda sevabı ağır gelir ve Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şir' a)


Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemeli. (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin) hadis-i şerifi, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehabdır) buyurmaktadır. Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının ilk gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehabdır. Fakat vacib değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz.

Bu on gün içinde, bir hasta ziyaret eden, Hak teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde, Ehl-i sünnete uygun bir kitap okumak çok sevabdır. Din ilmini, Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek kadın erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek, birinci görevdir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Aralık 2008, 19:02   Mesaj No:5
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:melis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2229
Üyelik T.: 11Haziran 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 364
Konular: 59
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart "ZiLhicce Ayı" ve "On Gece"

Bilindiği üzre hicri-kamerî ayların 12’ncisi zilhicce ayıdır. Bu ay, İslâm’ın beş esasından biri olan hac farîzasının îfa edildiği umumi afv ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.

Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar olan geceler, Kur''an-ı Kerim''de “leyâli-i aşere” diye tabir edilen on gecelerdendir. Diğer mübarek 10 geceler de, Ramzan-ı şerifin son 10 gecesi ile Muharrem ayının ilk on geceleridir. Rabbimizin, “On geceye yemin olsun ki...” (1) buyrurarak yeminle beyan ettiği bu mübarek zaman dilimi, bütün mü’minler için yepyeni bir manevi fırsat dönemidir.

Hadîs-i şeriflerde buyrulmuştur ki:

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan bir gün oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (2)

“Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.” “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.” (3)

indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!” (4) (Kısaca Tesbih, sübhanAllah; Tahmid, elhamdülillah; Tehlil, Lâ ilâhe illAllah; Tekbir ise Allâhu ekber demektir.)

Binaenaleyh bu ayda; günühlarımızın afvı, noksanların tamamlanması için istiğfar, salevât-ı şerife, diğer duâlar ve tesbih namazına devamda büyük hayır ve fazilet vardır.

Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel 9 gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar birşey yemeyip oruçlu bulunmalı ve orucunu kurban etiyle açmalıdır.

Hiç olmazsa 8’inci gün ile beraber, 9’uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.

Kurban bayramı Arefe günü sabah namazından, 4’üncü bayram günü ikindi namazına kadar, bütün farzların arkasından “Teşrik tekbiri” almak, kadın-erkek her mükellef Müslümana vâciptir.


DİPNOTLAR
(1) el-Fecr sûresi, 89/2.
(2) Tirmizi, Sünen, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39.
(3) Tirmizi, Sünen, Savm, 52.
(4) Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257.
(5) Mübarek gün ve gecelerde yapılması tavsiye edilen Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat, İstanbul, byy., s. 44.
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Kasım 2011, 17:51   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Standart Cevap: "ZiLhicce Ayı" ve "On Gece"

zilhicce ayının ilk on gününde yapılacak ibadetleri hmn hmn hepimiz bilmekteyiz. Ben hatırlatmak istedim .Farkındayım 7. gündeyiz eminimki çoğunuz bu ibadetleri biliyor ve yapıyor benimki yalnızca hatırlatma ve ilk 7 günü kaçıranlar en azından arefe gününü değerlendirir.
Fikirlerine çok değer verdiğim Abdullah Yıldız hocamızdan kıymetli bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Zilhicce ayının ilk on gününde oruç tutmanın fazileti

Kur’ân-ı Kerîm’de (Fecr 89/1-5) “Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” buyuran Yüce Rabbimizin, üzerine yemin ettiği “on gece”, güçlü rivayetlere göre, Zilhicce’nin ilk on gecesidir. Bahsedilen on gecenin Ramazan’ın son on günü veya Muharrem’in onuncu gününe (aşure gününe) kadar olan on gün olduğu söylense de genel görüş ve kabul, bu on gün/gecenin, Zilhicce’nin ilk on günü olduğudur. Ayrıca, “Biz Mûsâ ile otuz gün için sözleştik; sonra bu otuz günü, on gün daha ekleyerek kırk güne tamamladık.” (A’raf 7/142) âyetindeki on günün de, Zilhicce’nin ilk on günü olduğu söylenmiştir.

Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerin diğer günlerden daha faziletli ve Allah’a daha sevgili olduğunu müjdeleyen Allah Rasûlü (s.); Zilhicce’nin ilk dokuz gününde tutulan her bir orucun bir yıllık oruca, “leyali-i aşere: on gece”den birini ihya etmenin de Kadir gecesini ihyaya denk olduğunu söyler.

“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun…” (Tirmizi, Savm 52; Darimi, Savm 52)

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan (her bir) oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52; İbn Mace, Sıyam 39)

Zilhicce’nin ilk on günü ile ilgili diğer rivayetlerde; Terviye günü ve bilhassa Arefe günü oruç tutmanın faziletine vurgu yapılır. (Arefe, bayramdan önceki; Terviye ise Arefe’den bir önceki gündür. “Arefe”, bilmek, tanımak; “Terviye” ise, sulamak, bol su vermek, bir işi yaparken enine boyuna düşünüp taşınmak demektir.) Peygamberimiz (s.) Arefe gününün fazîletine dair şöyle buyurur:

“Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzât ettiği bir gün yoktur.” (Müslim, Sıyâm 196)

“Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm 197)

Hafsa (r.anha) annemiz, Peygamberimizin (s.) dört şeyi terk etmediğini söyler: “Aşure günü orucu, Zilhicce’nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahın iki rekât sünneti.” (Râmuzü’l-Ehâdîs, 557/4)

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Onuncu günü ise Kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin (s.) Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edilmiştir. Bu sebeple Zilhicce’nin ilk dokuz günü, yani Kurban bayramından önceki dokuz gün oruç tutmak müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür.

Bugünlerde tesbih (Sübhanallah), tahmid (Elhamdülillah), tehlil (Lâ ilâhe illallah) ve tekbirin (Allahu ekber) çoğaltılması da tavsiye edilmiştir. İmam Malik’in (Muvatta, Hac 246) rivayet ettiği bir hadiste de, arefe günü dua etmenin ve “Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh : Allah birdir, Ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur.” sözünü tekrarlamanın en faziletli amel olduğu açıklanır. Sahih-i Müslim’de ise (Hac, 436) Arefe günü Allah’ın af ve bağışının çoğaldığı vurgulanır.

Zilhicce’nin ilk on gün ve gecesi ile Arefe gününün faziletine; Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçlu geçirip gecelerini de ihya etmeye, bu günlerde zikr ve duayı çoğaltmaya dair bu rivayetlerle yetinelim.

İmdi, Van depreminin acısını millet olarak yüreklerimizde hissettiğimiz şu günlerde, gelin dua ve niyazlarımızı yükseltelim; Zilhicce’nin ilk on gününü bir “Mini Ramazan” coşkusuna dönüştürelim ve şu an mübarek diyarlarda bulunan milyonlarca hacımızın telbiyelerine hep birlikte eşlik edelim:

“Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni‘mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek : Buyur ey Allah’ım, buyur! Buyur, şerîkin yok Sen’in, buyur! Kuşkusuz hamd ve nimet de, mülk de Sen’indir. Sen’in ortağın yoktur.”

Bu mübarek sözleri terennüm ederek tevhid bilincimizi ve Yüce Rabbimize olan teslimiyetimizi tazeleyelim. Yalnız O’nun emrine amâde olduğumuzu, O’ndan başka ilâh tanımadığımızı tekrarlayalım. Arefe günü iyice yükselecek coşkumuzu Kurban Bayramı tekbirleri ile taçlandıralım:

“Allahu ekber, Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu v’Allahu ekber. Allahu ekber ve lilâhi’l-hamd.”

Evet, 28 Ekim Cuma günü, Zilhicce ayı başlıyor. Bu mübarek zaman dilimi, tüm müminler için bulunmaz bir fırsattır. Van depremi bir kez daha gösterdi ki, ölüm her an hepimizin kapısını çalabilir. Öyleyse, bir yandan depremde vefat eden kardeşlerimiz için Rabbimizden mağfiret dilerken, bir yandan da Zilhicce’nin ilk on gününde ibadet hayatımızı daha da yoğunlaştırmaya bakalım. İnşaallah önümüzdeki Cuma gecesinden başlayarak küçük çaplı bir Ramazan havasına girelim. Gündüzlerini oruçla, namazla, infakla, dua ve zikirle geçirip her gecesini de Kadir Gecesi bilelim. Düşüne düşüne Kur’ân-ı Kerim okuyalım ve hayatımızı onun hayat veren ilkelerine göre yaşamaya gayret edelim.

Kaynak: Time Türk
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Ekim 2012, 20:34   Mesaj No:7
Medineweb Acemi Üyesi
Zelal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Zelal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15574
Üyelik T.: 02 Ocak 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 16
Konular: 9
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Zilhicce’nin On Günü; Leyali-i Aşere

Muhteşem Fırsat: Zilhicce’nin On Günü; Leyali-i Aşere

Yani her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün” “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

Bu Günlere mahsus Hadis-i Şerifler

“Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.”
(Tirmizi: Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39)


Yine Efendimizden (s.a.v.) harika bir teşvik cümlesi:
“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (sübhanallah), tahmidi (elhamdülillah), tehlili (lâ ilâhe illâllah) ve tekbiri (Allahu ekber ) çok söyleyin!”
(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)


“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevimli olsun…”
(Tirmizi, Savm: 52; Darimî, Savm: 52)


Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
“Allah katında içinde bulunduğumuz şu günler (Zilhicce’nin ilk on günün)deki salih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günler yoktur.”
Sahabeler, sordular:“Ya Resulallah, Allah yolunda cihat da mı?”
Resulullah (s.a.v.) cevap verdi:
“Evet, Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam canıyla ve malıyla cihada çıkıp da kendisine ait mal ve candan hiçbir şeyi geri getiremez olursa, o başka.”
(İbni Mâce, Sıyam: 39.İbni Hacer, 5:119)


Arefenin yeri başkadır
Bu on gün içinde Arefe gününün yeri ise bambaşkadır.

Bu güne mahsus Hadis-i Şerifler

“Arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına keffaret olur.”

(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)


Hz. Ebu Bekir’in oğlu Abdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe’nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:“Orucunu boz” dedi. Hz. Aişe:
“Resulullahın (s.a.v.), ‘Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına keffaret olur’ dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?” dedi.
(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)


“Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.”
(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)


“Arefe günü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya ve gerekse âhiret ile ilgili olarak Allah’tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar.”

“Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat’taki hacıları kast ederek) şöyle buyurur: ‘Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hâlleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.’
Melekler derler ki: ‘Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle.’ Allahü Teâla şöyle buyurur: ‘Onları da bağışladım.’

Bu on günü hangi ibadetlerle değerlendirmeliyiz?

1-Her şeyden önce her zaman ve zeminde en vazgeçilmez ibadet olan beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz.

2-Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz.

3-Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.

4-Hatta affa ve rızaya nail olmayı hedef kabul ederek, bu on günü sanki Ramazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler, hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetle geçirmelidirler.

5- On gece içinde, bilhassa terviye, arefe ve bayram gecelerini ihya etmenin özel bir yeri vardır.

6-Arefe günü bin İhlâs Suresi okumak çok faziletlidir. Çünkü arefe, tevhidin, azamet ve kibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. Teşrik tekbirleri on gün içinde müsait oldukça söylemek büyük sevaptır.

On Günlük İhyanın Püf Noktaları

Bunun için şu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:
* Her yılın Kurban Bayramı öncesi 9 günü ile Kurban Bayramı gününü yani Zilhicce’nin ilk on gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.

* Bu on gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucu işlerden uzak durun.

* Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve sizi ilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on günde ise daha bir titiz olun.

* Bugünlerde sağlığınıza özel bir önem verin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın.

*Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.

* Öğrenci, memur, işçi gibi belirli bir uğraşınız varsa, mümkün olduğu kadar izin ya da tatil günlerinde oruç ve ibadete ağırlık verin.

* İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki “ölü zamanları” değerlendirin.

* Yanınızda sürekli küçük ebatlı bir Kur’an veya bir evrad kitabı taşıyın. Boş zamanlarda birkaç sayfa bile okusanız kârdır.

* Kur’an okumasını bilmeseniz bile, ezberinizde olan sureleri defalarca okumanız büyük sevaptır.

* Bu on gecede daha az uykuyla idare edin ve uykunuzu kaçıracak çay, kahve gibi içecekleri daha çok tüketin.

* On günün tümünde oruçlu olamadıysanız fırsat bulduğunuz gün oruç tutun..

* Zaman kazanmak için bayramlık ve kurbanlık alış verişini önceden yapmaya çalışın.



Alıntı
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Ekim 2012, 20:35   Mesaj No:8
Medineweb Acemi Üyesi
Zelal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Zelal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15574
Üyelik T.: 02 Ocak 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 16
Konular: 9
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Zilhicce’nin On Günü; Leyali-i Aşere

Hz Ali(r.a) 'den Peygamber Efendimizin

şu uzun müjdeli hadis-i şerifi rivayet edilmiştir:

"Zilhicce'nin ilk on günü gelince siz taat ve ibadete gayret ediniz; zira ALLAH-u Teala o günleri, öbür günlerden üstün; gecesine hürmeti de gündüzüne hürmet gibi kılmıştır.Biriniz Zilhicce'nin ilk on gecesinden birinde , gecenin üçte ikisi geçtikten sonra dört rekat namaz kılıp her rek'atta Fatiha'dan sonra üçer kere Ayet-el kürsi, üçer kere İhlas-ı şerif ve birer kere de Felak ve Nas surelerini okusa ve namazı bitirince ellerini kaldırıp,

'Subhane zi'l izzeti ve'l ceberut. Subhane zi'l ka'ideti ve'l melekut. Subhane'l hayyü'llezi la yemut. La ilahe illa hüve yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la yemut. SubhanALLAHi rabbi'l-ibadi ve'l biladi ve'l-hamdu lillahi kesiran tayyiben mübareken ala külli halin. ALLAHu ekber kebiran.Rabbena celle celaluhu ve kudrete bi külli mekanin.'
dese ve sonra da dilediği gibi dua eylese Beytullah'ı haccetmiş, Resulullahi ziyaret etmiş ve ALLAH(c.c) yolunda cihad etmiş gibi ecir ve sevab kazanır.

ALLAH-u Teala o kimseye o kimsenin dilediği şeyi verir.
Sizden biriniz, Zilhicce'nin ilk on gecesinin her gecesinde bu namazı kılsa, bu duayı okusa ve dilediği şekilde dua etse ALLAH-u Teala, ona Firdevs-i Ala yı helal kılar; günahlarını ondan siler.
O kimse Arefe günü oruç tutsa gecesinde de bu namazı kılsa ve haber verildiği üzere dua etse ALLAH-u Teala'ya yalvarsa ; ALLAH-u Teala:
'Ey benim meleklerim, şahid olunuz ki ben o kulumu bağışladım.Beytullah'ı haccedenlere onu ortak eyledim.' der. Bu halde melekler ALLAH-u Teala'nın o mü'min kulunun kıldıgı namazı ve ettiği duası sebebiyle ihsan buyurduğu ecir ve sevablardan ötürü sevinirler ve neş'elenirler." [Hz Seyyid Abd'ül-kadir-i Geylani(k.s), Gunyetu't-Talibin)
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Ekim 2012, 20:50   Mesaj No:9
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:43
Mesaj: 7.401
Konular: 425
Beğenildi:2286
Beğendi:4876
Takdirleri:3684
Takdir Et:
Standart Cevap: Zilhicce’nin On Günü; Leyali-i Aşere

allah razı olsun bugünlerde birkaç gün bile olsa oruç tutmak iyi olur
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Ekim 2012, 20:53   Mesaj No:10
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:102
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart Cevap: Zilhicce’nin On Günü; Leyali-i Aşere

Allah c.c. razı olsun...
__________________
Doğru zamanda yapılan yanlış ,yanlış zamanda yapılan doğrudan evladır..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Zilhicce ayı ile ilgili hadisler Aysima Hadis-i Şerif 1 12 Temmuz 2021 00:48
Zilhicce'nin ilk 10 günü neden övülmüştür? Allahın kulu_ Muhtelif Dini Konular 4 11 Temmuz 2021 23:52
Bediüzzaman'dan Zilhicce'nin ilk 10 günü mesajı EyMeN&TaLhA Risale_i Nur (Said Nursi) 0 26 Eylül 2014 18:41
Hutbe: Zilhicce Ayı ve Hac iklimya Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 08 Mart 2013 22:43
Bazı Zamanların Fazileti - Zilhicce`de 10 Gün Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 24 Kasım 2008 01:36

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.