![]() |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması 2.yüzyılın ilk yarısında Emevi halifesi 2.Mervan'ın hocalığını yapan ca'd b.Dirhem tarafından ortaya atılmıştır |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması İsim olarak değil de mezhep olarak sormuştum soruyu |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Kaderiyye |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması değil |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Cehmiye ve cebriye |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Doğru cevap |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Cehmiyye Cebriyye Kuran'ın yaratılmış olduğuna dair ileri sürdükleri deliller hangisidir ? |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması CEHMİYENİN GÖRÜŞÜ Yüce Allah'ın ilmi ve kelâmı hâdistir. Bu konuda şöyle söylerler: Allah'ın, herhangi bir şeyi yaratmadan önce bilmesi caiz değildir. Yani ilim ve yaratma onlarca eşittir. Çünkü, şayet Allah önce bilip sonra yaratsaydı, bu durumda Allah'ın ilmi ya olduğu üzere bâki olmuş olurdu, ya da olmazdı. Eğer olduğu üzere bakî olmuş olursa, yani ilk olduğu, ilk hali üzere devam ederse ve herhangi bir ilâve olmamış olursa, Allah cahil olmuş olurdu. Çünkü, ilim sahibinin ilmi daima gelişmeli ve artmalıdır. Eğer olduğu gibi bâki olmamış olup, ilk hali üzere devam etmez ise o zaman da Allah'ın ilmi değişmiş demektir. Değişen şey ise mahluktur, kadîm değildir, hâdistir. Böylece Allah'ın ilmi hadis olmuş olur. Bu izah Allah'ın ilmi için yapılmıştır. Kelâmı ise aynı şekilde bunlara göre hâdistir. Dolayısıyla Kur'an mahluktur" derler. |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Doğru cevap Buyur abi.... Cehmiyye, Cebriyye Kur'an'ın yaratılmış olduğuna dair ileri sürdükleri deliller şu üç esa*sa dayanır: 1 — Allah'dan başka her şey mahluktur. Sonradan yaratılmıştır. Şüphesiz Kur'an da, Allah'dan başka bir şey olduğuna göre, o da ancak mahlûk olabilir. 2 — Kur'an, insanlar tarafından okunan (telaffuz edilen) harf ve kelimelerden meydana gelmiştir. Bu harf ve kelimeler olmaksızın Kur'an var olamaz. Bu da, onun ancak yaratılmış olduğunu göste*rir. Çünkü hem okunurken, hem de yazılırken yaratılmış olan harf ve kelimelere dayanmaktadır. 3 — Kur'an'ın mahluk olmadığı farz edilince kadim olması ge*rekir. Çünkü yaratılmamış bir şeyin başlangıcı yoktur. Başlangıcı olmayan bir şey de, ancak kadim olabilir. Kur'an'ın kadim olduğu kabul edilirse kadim olan varlıklar birkaç tane olur. (Alıntı) |
re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması Sert münakaşa, tartışma, nizâ, sözlü kavga anlamına gelen kavram nedir? |
SAAT: 06:37 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.