Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GÜNCEL.::. > Üyelerimizin Tanışma Bölümü > Hafta'nın Konusu

Konu Kimliği: Konu Sahibi Yitiksevda,Açılış Tarihi:  12 Ekim 2010 (23:18), Konuya Son Cevap : 18 Ekim 2010 (21:22). Konuya 24 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 16 Ekim 2010, 11:43   Mesaj No:11
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart

Bu yazılardan şu sonuç çıkıyor.

1. Allah kur'anı Araplara anlayacağı dilden göndermiş ama tüm aleme, tüm cihana, tüm kainatın diline çevrilemeyeceği, çevrildiğinde eksikler oluşacağı bir rehber, bir gönül gözü, bir güneş göndermiş.

2. Kur'anı anlayıp müslüman olabilmeleri için, Arap olmayan, Rabbin diğer kullarını mutlaka Arapça öğrenmeye muhtaç etmiş.

3. Arapça öğrenemeyecek yada öğrenmek istemeyenleride, Arapların söylediklerine muhtaç bırakmış. Madem yanlız Arap olanlar kur'anın ne söylediğini anlayabiliyor ve yanlız Arapça bilen onu bir başkasına anlatabiliyor, acaba kendimize hiç sordukmu, o anladığını BİR BAŞKA DİLDE NEDEN YAZAMIYOR? ACABA KUTSALLIK ARAPÇANIN DİLİNDEMİ, YOKSA RABBİN SÖZLERİNDE, ANLATMAK İSTEDİĞİ MANASINDAMI?

4. Şimdi soralım kendimize Allah diğer kitapları neden Arapça göndermemiştir? Allah Araplara anlayasınız diye size arapça gönderdim demesinin hiç önemi yokmu? Allah kaldırmayacağınız bir yük asla size yüklemem dediği halde, Arapça bilmeyen bir insanı kur'anı kendi dili ile okumasına imkan vermeyen, başka bir dile çevrildiğinde tam anlaşılmayan, bir kitap gönderirmi? İşin daha da ilginci, Allah kendi dillerine çevrilmesi mümkün olmayan bir kitap gönderirde, DAHA SONRA HESAP SORARMI BU KİTAPTAN?

Bu soruların cevabını herkez kendi nefsine vermelidir. Kendisine vereceği cevabı, hiç bir etki altında kalmadan aklı ve mantığı ile verdiğinde doğru sonucu mutlaka bulacaktır. Çünkü rabbimin adaletinden asla sual olunmaz. Onun adaletinden asla kuşku duyulmaz, çünkü aklın ve mantığın adaleti RABBİN ADALETİDİR.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 12:06   Mesaj No:12
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart

sayın gümüştabak,
sanırım ya yazdıklarımı okumadınız,yada okudunuzda anlamadınız veya en vahimi anlamak istemediniz.

ne demiştim ;
yalnış anlaşılmasın;
kuranla ilgilenmeyın,araştırmayın,ilişmeyın demiyorum ki doğru da olamaz.kuran anlaşılırdır,açıktır her tabakadaki insana "kişi kapasitesine göre" hitap etmektedir.
Ama;
kuran ehli olmayanlar,ilimde mesafe almıyanlar,kuran ilimlerine yabancı olanlar,"kuranı eline alıp hüküm çıkaramaz" bu girişimleri küfürdür.

neymiş HÜKÜM ÇIKARAMAZ.BU BÖYLEDİR BEN BÖYEL ANLADIM DİYEMEZ.

NE DEMİŞİM ;
meal ile öğrenmek mazur görülebilir.ama meail ile kuran araştırmalarında söz hakkı elde etmeye çalışmak röntgenciliktir.
kuran ciddi ilimdir.ilimden öte saygın bir alandır,sorumluluk isteyen,her kafasına esenin "bende varım" diyemiyeceği bir bölge..

allah gücümüzün yetmiyeceği işi yüklemez.buna amenna sadakna.
hangimizin kuran ilimlerini öğrenmeye gücü yetmez ki.
doktor olacaksanız tıp dilinden başka şansınız var mı ?
hayvan ehlileştirecekseniz,hayvanların huyunu soyunu cinsini dilini öğrenmeden yapma şansınız var mı?
ilkokul öğrencisini öss sınavına tabii tutmanız hem öss ye hem öğrenciye zülümdür.

tekrar ediyorum;
1-her ilim dalında ilerlemek,uzmanlaşmak,tutarlı olmak için ,o ilim dalının gereksinimlerini elde etmeniz,emek vermeniz gerekmektedir.
2-sünetullahta "armut piş ağzıma düş" yoktur.kimse anasının karnında alim doğmadı.her ilim dalı emekle çalışma ile çaba ile enerji ile elde edersiniz.
3-ilimlerin içinde en muteber,en saygın,en hassas alan,"Kuran ilimleridir".eline ebced alan fetva vermeye başlaması,hem kurana hem imana hemde kişinin dünya ahiretine zülümdür.
4-arapça kutsal değildir.ama kuran ilimlerinin kaynağı arapçadır.muhatabımız arapçadır.bu dalda söz hakkı,bu dalın gereksinimlerini bilmek zorundasınız.dikkat edin öğrenmek için demiyorum,uzmanlaşmak ve söz hakkı elde etmek için gereklidir diyorum.
5-akıl ölçü olamaz.ben böyle anladım derseniz,bende böyle anladım dersem,ikimizden biri aklı sorunlu olması gerekir.demekki akıl ölçü olamaz.vahy+sahih tatbikat+akıl+alanının uzmanları = evrensel aklı meydana getirir.
saygılar...

Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 13:03   Mesaj No:13
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart

Sayın Abdulmelik ben size diye bir cevap vermemiştim, hatta yazdıklarınızın tamamını da okumamıştım. Tüm cevaplara kısa bir göz gezdirmenin sonucunda yazmıştım. Fakat verdiğiniz cevap içinde çok kısa düşüncemi söylemek isterim.

Önce şunu söylemeliyim ki ilim tahsili yapmak kur’an dan hüküm çıkarmak değildir. Zaten Allah hükmünü çok açık verdiğini söylüyorr. İlim tahsil etmek kur’anın felsefesini anlamak, onun özünde insanlığa vermek istediklerini yaşamımıza enjekte etmektir, ayetler arsında bağlantı kurup derine inmektir. Açık hüküm dışında her önüne gelen söz söylemesi zaten insanı dinden çıkarır, kur’an da ve dinde çelişkiler yaratır. Allah bir ayetinde şefaat tümden bana aittir diyorsa, bir baka ayetinde veliler şefaatçiler edinin demez. Bunu söylemekte kur’andan hüküm çıkarmak değil, kur’anda çelişki yaratır. Bizler kur’anı eğer ilk müracaat makamı yaparsak bizi kandırmak ve aldat mak isteyenlerin işini zorlaştırmış oluruz. Allah da bu yolu öneriyor zaten bizlere. Yoksa her insan her şeyi anlar demek zaten aklın ve mantığın ürünü olamaz.

Şu sözünüzü ben tekrar düşünmenizi öneririm.

(kuran ciddi ilimdir.ilimden öte saygın bir alandır,sorumluluk isteyen,her kafasına esenin "bende varım" diyemiyeceği bir bölge…)

Bunu kabul eden bir Müslüman kur’an çalışmasını bırakır, bu işi birilerine havale ederse, DİNDE RUHBAN SINIFI YARATMIŞ OLUR. Şuanda olduğu gibi. Bizler dinde ruhban sını yoktur deriz, ama gel gelelim yaşantımızda hüküm verecek şeyhler, ulemalar cemaat liderleri ararız. Onların sözleri haşa kur’anın önüne bile geçer, çünkü toplum bunun farkında bile değildir. Bunu kabul eden bir insan, kur’anı anlamaktan korkar ona yaklaşmaktanda korkar, ya yanlış anlarsam korkusu dinde insanı birisine bağlanmayı sağlar ki buda Rabbin kabul etmediği bir olaydır. Boşuna din ve iman adına sakın velilerin ardına düşmeyin demiyor Allah. Ben müslümanım diyen kur’anı anlamaya çalışmakla mükelleftir. Allah ayetlerin sonunda dikkat edin bizleri düşünmeye anlamaya davet ediyor. Eğer anlamayacağımız bir şey olsa böylemi söyler. Elbette her şeyde olduğu gibi insan insana muhtaçtır. Birimizin anladığını diğer tam anlamaya bilir. Birbirimizden yararlanmalıyız bu çok farklı bir konu.

[COLOR="blue"]Kur’an ayetlerini dikkat edin Allah ikiye ayırmış ve muhkem ayetleri dinin temeli olan ayetleri her aklı başında olan insanın anlayacağını söyler, çünkü onu yemin olsun ki kolaylaştırdım anlayasınız diyede özellikle söyler. Peki müteşabih ayetler için ne der, işte burası önemli. Bu ayetlerin anlamınıda bir ben bilirim birde ilim tahsil edenler bilir diye açıklar. Dikkat edin bu ayetler dinin anası olan hüküm veren ayetler değildir rabbin bu sözlerinden çok şeyler anlamalıyız.[/COLOR]

Gelelim verdiğiniz tıp doktoru örneğine. Çok doğru bir örnek. Doktor olmak isteyen tıp kitaplarını çok iyi öğrenecektir. Her insan doktor olamayacağına göre herkes bu işi de becere yemeyecek anlamını da taşır diyebiliriz. Yada her insanın gönlünde doktor olmak yatmaz. Ama iyi bir müslüman olmak yatar. Peki iyi bir Müslüman olmak için ne yapmak gerekir, Kur’anın ipine sarılmak gerekir, tabi bunu söyleyen Rabbim ben değilim. Bu durumda Allah sarılmamızı istediği kitabın eğitimini alamayacak isek neden ona sarılın desin? Neden diğer ilimleri tahsil etmek gibi zor bir kitap gönderip de, daha sonra bizden iyi bir insan olmamızı istesin? Hem velilerin ardına düşmeyin diyerek bizleri kur’ana sarılmamızı isteyecek, bir yandan da yemin billah kur’anı sizler için kolaylaştırdım diyecek Rabbim, daha sonrada muhkem ayetler bazında, dinin temeli olan ayetleri zor anlaşılır, herkezin anlayamayacağı ayetler olarak gönderecek, doğrusu bunu kabul etmeyi Rabbim e saygısızlık addederim şahsım adıma.

Yine aşağıdaki sözleri kabul edemem.

(arapça kutsal değildir.ama kuran ilimlerinin kaynağı arapçadır.muhatabımız arapçadır.bu dalda söz hakkı,bu dalın gereksinimlerini bilmek zorundasınız.dikkat edin öğrenmek için demiyorum,uzmanlaşmak ve söz hakkı elde etmek için gereklidir diyorum.)

Değerli arkadaşım Rabbin gönderdiği ilim, daha öncede bugün kur’anda olan bir çok bilgiler başka kutsal kitaplarda değişik dillerle gelmişti. Örneğin günümüzde üniversitelerde okutulan tıp ilmi yada diğer birçok ilmin kaynağı başka ülkelerin kitaplarından öğreniliyor. Hiç kimse o dili öğrenmediğimiz taktirde bu ilmi öğrenemeyiz demiyor. Kendi dillerine çevrilmiş kitapları okuyarak doktor oluyor, mühendis oluyor. Peki bizler neden Rabbin yemin ederek kolaylaştırdığı kitabını kendi dilimize çevirip, onun rehberliğinden ve güneşinden faydalanamıyoruz? Beşerin kitabı her dile çevrilip tüm insanlığa fayda sağlıyor ilim veriyor ama biz Yüce Rabbin kitabı için, o her dile çevrilemez diyerek toplumla ilgisini kesiyoruz. Nasıl olurda tüm aleme gönderilen kitap her dile çevrilemez, bunu lütfen iyi düşünelim. Öğrenmek için başka, uzmanlaşmak için başka bir dilin gerektiğini söylemenize katılmıyorum. Bu rabbin katından geliyorsa kulları için en büyük kolaylığı yapmıştır yaratan. Ben bir konuyu bir kitaptan öğreniyorsam, onun detayına da girebileceğim anlamındadır. Öğrenen detayına da düşünme ve mantıkla araştırmayla girecektir. Aklın ölçü olmadığını söylemenize de katılamam, çünkü Allah aklı öne plana çıkarıyor ve bizleri akılla, düşünmeye davet ediyor. Demekki ölçü AKILMIŞ. İslam akıl ve mantık dinidir. Akla uymayan hiçbir şeyi de emretmemiştir.

Saygılarımla Halukgta
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 13:38   Mesaj No:14
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart

Alemsin gümüştabak
sizle hangi dilde konuşalım ki anlaşalım diye düşünmeye başladım.tarafsız ziyaretçiler hakemimiz olsun ne diyeyım.
ben kuran tercüme edilemez,başka dile çevrilemez diye bir şey söyledim mi ?
ben insanlar kurana yaklaşmasın,ruhban sınıfı olsun,kuran tahsil etmesin dedim mi ?
ben akıl geçersizdir dedim mi? evrensel akıl diyorum,şaşamaz akıl diyorum,ittifak akıl diyorum.ikimizde akıllıyız,ikimizde kuran talebesiyiz.siz ile ben neden farklı aklediyoruz sizce ? ölçütümüz sizin mi bizim mi? başkasının mı ? hangi akıl?
Allahın ;"bu dini kolaylaştırdım,kuranın anlaşılmasını kolaylaştırdım "derken,"kolaylaştırmayı nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum." birazcık akıl,çalışma,samimiyet ihlas ile yaklaşırsanız,bilmiyorsanız ilim ehline sorarsanız çözülmüyecek mesele kalmaz demiyormu.ilim ehline sormak veli edinmekmidir.?hem siz veli edinmeyı nasıl algılıyorsunuz acaba?
ben şimdi imam gazalinin,bediüzzamanın,seyıd kutubun,mustafa islamoğlunun vs ilimlerinden,tercübelerinden faydalanırsam,bilmediğim emin olmadığım konularda onlara muracaat edersem "veli mi edinmiş olurum"?.
veli mevladan gelmektedir haluk bey.benden başkasını veli edinmeyın derken rab anlamında,mevla anlamında şirk yapmayın der.
saydığım ve saymadığım tüm islam alimleri üstadımdır dersem sizce sorun mu var ?
leheb süresini anlamaya çalışırken,acaba diğer alimler ne düşünmüşler bu konuda? diye araştırmak hepsinin düşüncelerini tetkik etmek "veli edinmek midir ?"
o zaman sizin tabirinizle,tercümede direk kuran değildir ki doğrudur.başkasının çalışmasıdır.başkasının mealini okuyarak kuran budur demek ne kadar doğrus sizce ?
bakın tercümenin ne kadar mahzurlu olduğunu diyeyım sana örneklerle;
arapça dili dünyanın en gelişmiş,en zengin dilidir.öyleki bazı kelimelerinin karşılığı hiç bir dilde tam olarak verilemiyor.
mekruh,mufsit,mubah,vacib,caiz..karşılık bulamayan,tıkanan müfesirlerin çoğu aynı kelimeyı kullanmak zorunda kalmışlardır.
"Allahu ekber" kelimesinin karşılığı yoktur hiç bir dilde.Allahı nasıl tercüme edeceksiniz."tengri mi,tanrımı,yezdan mı,rab mı" hangisi.."ekber" karşılığı ne.büyük mü,çok büyükmü,mubalağalı büyük mü,iri mi" nasıl tercüme edecekseniz.
Allah büyüktür derseniz bu doğru olamaz.o zaman arapçada "Allahu kebir" "Allahu azam" geçmesi lazım ki sizin tercümeniz geçerli olsun.
kandırmıyalım kendimizi..
kaldı ki her arap kuranı anlıyor diye bir kaide olamaz.arapça başkadır,kuran arapçası başkadır.kuran arapçasını bilen biri,bir arapla rahatlıkla konuşabilir anlaşabilir mi sanıyorsunuz ?

şefaat Allahın izni ile olur demek başkadır,şefaat yoktur demek bambaşkadır haluk bey.

tıp ilminde verdiğim örnek işe yaramamış anlaşılan..
tekrar ısrarla diyorum ki,her ilim dalı kendi dili ile olur.evrensel dili ne ise odur.hiç bir tercüme ana dilin yerini tutmaz.
nasıl ki , ezan bu dinin evrenselidir,hiç bir dilde karşılığı olmaz ve doğruda olmaz.
zamanında ulutur ulutur ulumaları işe yaramayıp sırıttığı gibi...

nasıl ki türkçe kuran namazda okunamaz,en kısa zamanda fatiha ezberlenmesi zorunlu ise...

gözünü sevim azcık anla be Haluk bey...
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 19:55   Mesaj No:15
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart

İslamı yaşamak ve anlamak adına, binayı inşa ederken temel kolanlardan birisini eğer farklı yaptıysak sanırım o kolana geldiğimizde farklı düşünce ve inancımız ortaya çıkıyor. Yoksa sizinle birçok konuda aynı düşündüğümü biliyorum, fakat iş o kolana gelince değişiyor. Elbette ana kolondan birisini hangimiz yanlış yapmış elbette onu yanlız Rabbim bilir. Cevabınızın en son kısmında şöyle yazmışsınız.

( nasıl ki türkçe kuran namazda okunamaz,en kısa zamanda fatiha ezberlenmesi zorunlu ise...)

Kuran ayetlerinin namazda türkçe okunamayacağını kabul etmeniz zaten İslama çok farklı bakışımızı gösteriyor. Bizler İmamı Azamın takipçileri olduğumuzu söyleriz. Fakat bazı düşüncelerini her nedense almak istemeyiz. İmamı Azam daha o günler de karşı çıktıkları bu düşünceye açıklık getirip, kur'anın dışında bir dil ilede ibadet yapılabileceğini savunmuştur. Ama kimse bundan hiç söz etmez. Bizler kur'anın manasını, anlamını, anlatmak istediği konusunu bırakmış, okunuşundan dilin özelliğinden medet umar olmuşuz.

Size bir örnek vermek istiyorum. Geçen gün arkadaşlarla sohber ederken önce kendilerine, Elhamı, gulhuvallah, nas ve felek sureslerinin türkçesinden okudum ve dedimki, siz bu ayetleri namazlarınızda okuyormusunuz? Hepside hayır ama çok güzel ayetlermiş dediler. Halbuki her zaman namazlarında okudukları ayetlerdi, fakat Rahmanın ne söylediğini anlamadan okudukları için, söylediklerinin farkında bile değiller. Sizce bu doğru bir ibadetmi? Sizce anlamını bilmeden Rahmanın huzuruna durup ondan yardım dilemek mi en doğrusu? Yoksa anlamını ve vermek istediği mana yı nakleden kendi dilimizden sözlerle Rabbin huzurunda ona yakarmamazın yanlışlığını nasıl açıklarız? Allah ın aynı anlamı içeren türkçe sözlerle ona yakarmamızı yanlış kalşılayacağını kim neye göre söyleyebilir?

Değerli arkadaşım bakın eğer bu konuda farklı düşünüyorsak birçok konudada farklı düşünmemiz zaten normaldir. Hangimizin doğru düşündüğünü elbette yanlız Yüce Rabbim bilir. Bizlerin yaptığı gerçek doğruyu aramak olmalıdır. Kur'an tüm aleme, cihana inen bir rehberdir. kur'anda bir sözcüğün anlamının başka dilde olmadığını söylemek, bunu düşünmek, inanmak büyük bir tehlikedir bana göre. Bu durumda kur'anı anlamak için yanlız ve yanlız Arapça bilinmesi gerektiği çıkar ortaya. Yine bunu kabul ettiğimizde kur'an meallerinin tehlikeli olduğunu söylemiş oluruz. Hem Allahuekber sözü başka dile çevrilemez diyeceğiz, hemde bu kelimeyi Türkçe yazacağız, bu bence korkunç bir yola sürükler bizleri. Ayrıca kur'anı anlayarak okumaktan da uzaklaştırır. Bu durumda ilk müracaat makamını devreden çıkarırız. Bizlere dini öğrettiğini söyledikleri insanlarında sözlerinin doğruluğunu kontrol edemeyiz. Dinin içine sokulan hurafeleri ayıramayız. Buna inanmak kuR2anın tüm cihana hitap etmediğini söylemektir Allah korusun. Yoksa elbette bizlerin dini çok daha iyi anlayan kişilere ihtiyacımız vardır, her zamanda olacaktır.



Allahu ekber örneğinize gelelim. Siz Allahu ekber sözünün karşılığı yoktur demişsiniz ve birçok örnek vermişsiniz. Size sormak istiyorum manası başka dilde bilinmeyen bir sözcük olurmu? Yada manası yanlız Arapça olan bir sözcük olduğunu nasıl söyleriz. Bu durumda kur'anın tüm aleme hitap etmediğini söylememiz gerekir ki buda kur'anın özüne uymaz. Allahuekber sözünden Araplar ne anlıyorsa, onun karşılığı bir başka dilde vardır, onun lafsı değişik olabilir önemli olan manasıdır, özüdür, anlatmak istediğidir. Eğer Kur'andan bir kelimenin manası yanlız Arapça anlaşılıyorsa diğer dilde yaşayan müslümanların anlaması mümkün değil anlamı çıkarki, bunu kabul etmem mümkün olamaz.

Değerli arkadaşım benim söylediklerim ve inandıklarım, kur'andan Rabbin söylediklerinden anladıklarımdır. Allah yanlız Arapların anlayacağı bir kelimeyle tüm aleme rehber göndermez. Elbette siz gönderir diyorsanız size saygı duyarım. Dünyada hiç bir dil yok ki bir başka dile çevrilmesin. Bunu dil bilimciler söylüyor. Önemli olan çevrilen kelimenin manasıdır yani anlamı. Günümüzde İslam aleminin anlaşamadığı kouda burada yatıyor zaten ve işin içinden çıkamayanlar şu savunmayı yapıyor ve kenara çekiliyorlar. Arapça cennet lisanıdır, onun için kur'andan sevap kazanmak istiyorsanız Arapça okumanız gerekir diyorlar. Bu durumda Allah diğer kutsal kitapları neden Arapça yani cennet lisanıyla göndermedide toplumun anlayacağı dilden gönderdi diye düşünmemiz gerekmezmi? İşte bizleri yanlışa götüren noktada burada başlıyor zaten. ACABA BİZLER YANLIZ KUR'ANI OKUMAKLAMI SEVAP KAZANIRIZ, YOKSA OKUDUĞUMUZU ANLAYIP RABBİN NE EMRETTİĞİNİ BİLEREK, EMİRLERİNİ YERİNE GETİRDİĞİMİZDEMİ SEVAP KAZANIRIZ? Sanırım bu sorunun cevabı herşeyi çözecektir.

SAYGILARIMLA Halukgta
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 20:27   Mesaj No:16
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart

ben bir konuyu daraltmaya,anlaşılması için örneklemeye ve o konuya odaklamaya çalışırken,size konunun sahasını genişletip,yuvarlak cümlelerle geçiştiriyorsunuz.
"Allahu ekber"
türkçe karşılığı Allah büyüktür olarak tercüme edilmektedir.
ama değil...
Allah büyüktür kelimesinin karşılığı arapçada "Allahu kebir " olması lazım.
ekber kebirin bir üstüdür haluk bey.
Allah azametlidir,Allah büyüktür,Allah uludur gibi cümleler "Allahu ekber" kelimesinin karşılığı olamaz.
geçmişte ezan türkçeye çevrildiğinde,"Allahu ekber" 'i "tanrı uludur" olarak tercüme etmişlerdi.oysaki ulu atatürk deniliyor.ulu hakan deniliyor vs..siz Allahın büyüklüğünü öyle bir kelimeyle dile getireceksiniz ki,hiç bir varlık için kullanılamasın.
Allahın büyüklüğü hiç bir varlıkla kıyaslanamaz.Allah büyüklüğünü kendi kurduğu cümle ile bize açıklamıştır.
ALLAHU EKBER!
geçelim bunu..

türkçe ibadet konusunda sizinle asla anlaşamayız.imam azamın o görüşünede katılmıyorum.ve imam şafii mezhebiyle amel etmekteyım.
siz türkçe ibadeti farklı alana çektiniz.dile getirdiğim sizin değindiğiniz alan değildir.elbette katılırım size bu konuda.okuduğumuzu bilmemiz ,ne söylediğimizi akletmemiz gerekir.papağan gibi sayıklayıp ibadet edenlere bende karşıyım.bilinçsiz şuursuz ibadet meyvesizdir zaten.
ama bu düşüncemiz ,türkçe ibadet yapılabilir anlamına gelmemeli.ben kürdüm.okuduğum süreleri arapça okurum.ve dilim arapçasını beynim kürtçesini hallediyor haluk bey..

bunuda geçelim...

kolon olayına gelince..zaten sizinle anlaşamadığımız ve açılımında koptuğumuz ana nokta bu..
ben diyorum ki o kolonlar;
kuran : tartışılmaz, benzeri olmayan islam ana yasasıdır
sahih sünnet: kurana götürürüz,kurana uyan her sünnet ana yasanın kanunlarıdır.
icma: islam alimlerinin kuran ve sünnetle sabit ve oybirliğiyle hemfikir olduğu kanunun yönergelerdir.
kıyas: kuran ve sünnete olmayıp,alimlerimizin kuran ve sünnete muhalif olmamak kaydıyla örfü,çağı ,ihtiyaçları çözme olayıdır.biz buna da yönergelerin tebliğleri diyoruz.

bu dört kolon tüm islam alimlerinin ittifak ettiği ehli sünnet düşüncesidir.

siz ise "yalnız kuran" deyıp işi başta bombalıyorsunuz.kurana yaklaşırken,rabbim bana akıllısın dedi.öyleyse tamam kuranı anlarım.aklım yeter.ben bilirim ben yaparım ben anlarım.
Bu mantığınız ile Resulullah süresiz izinlidir.
bu mantığınız ile fecr hocanın nefis bir eleştirisi vardı size.
bu mantığınız ile 1400 yıldır ittifak edilen konularda itiraz etmeniz,1400 yıllık geçmişi geri zekalı ilan etmektir.
bu mantığınız ile islam alimleri bir yana aklınız bi yana.
bu mantığınız ile ....
dilim varmıyor haluk bey.

neyse..
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 21:16   Mesaj No:17
Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:63
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Abdulmelik Üyemizden Alıntı Mesajı göster
ben bir konuyu daraltmaya,anlaşılması için örneklemeye ve o konuya odaklamaya çalışırken,size konunun sahasını genişletip,yuvarlak cümlelerle geçiştiriyorsunuz.
"Allahu ekber"
türkçe karşılığı Allah büyüktür olarak tercüme edilmektedir.
ama değil...
Allah büyüktür kelimesinin karşılığı arapçada "Allahu kebir " olması lazım.
ekber kebirin bir üstüdür haluk bey.
Allah azametlidir,Allah büyüktür,Allah uludur gibi cümleler "Allahu ekber" kelimesinin karşılığı olamaz.
geçmişte ezan türkçeye çevrildiğinde,"Allahu ekber" 'i "tanrı uludur" olarak tercüme etmişlerdi.oysaki ulu atatürk deniliyor.ulu hakan deniliyor vs..siz Allahın büyüklüğünü öyle bir kelimeyle dile getireceksiniz ki,hiç bir varlık için kullanılamasın.
Allahın büyüklüğü hiç bir varlıkla kıyaslanamaz.Allah büyüklüğünü kendi kurduğu cümle ile bize açıklamıştır.
ALLAHU EKBER!
geçelim bunu..

türkçe ibadet konusunda sizinle asla anlaşamayız.imam azamın o görüşünede katılmıyorum.ve imam şafii mezhebiyle amel etmekteyım.
siz türkçe ibadeti farklı alana çektiniz.dile getirdiğim sizin değindiğiniz alan değildir.elbette katılırım size bu konuda.okuduğumuzu bilmemiz ,ne söylediğimizi akletmemiz gerekir.papağan gibi sayıklayıp ibadet edenlere bende karşıyım.bilinçsiz şuursuz ibadet meyvesizdir zaten.
ama bu düşüncemiz ,türkçe ibadet yapılabilir anlamına gelmemeli.ben kürdüm.okuduğum süreleri arapça okurum.ve dilim arapçasını beynim kürtçesini hallediyor haluk bey..

bunuda geçelim...

kolon olayına gelince..zaten sizinle anlaşamadığımız ve açılımında koptuğumuz ana nokta bu..
ben diyorum ki o kolonlar;
kuran : tartışılmaz, benzeri olmayan islam ana yasasıdır
sahih sünnet: kurana götürürüz,kurana uyan her sünnet ana yasanın kanunlarıdır.
icma: islam alimlerinin kuran ve sünnetle sabit ve oybirliğiyle hemfikir olduğu kanunun yönergelerdir.
kıyas: kuran ve sünnete olmayıp,alimlerimizin kuran ve sünnete muhalif olmamak kaydıyla örfü,çağı ,ihtiyaçları çözme olayıdır.biz buna da yönergelerin tebliğleri diyoruz.

bu dört kolon tüm islam alimlerinin ittifak ettiği ehli sünnet düşüncesidir.

siz ise "yalnız kuran" deyıp işi başta bombalıyorsunuz.kurana yaklaşırken,rabbim bana akıllısın dedi.öyleyse tamam kuranı anlarım.aklım yeter.ben bilirim ben yaparım ben anlarım.
Bu mantığınız ile Resulullah süresiz izinlidir.
bu mantığınız ile fecr hocanın nefis bir eleştirisi vardı size.
bu mantığınız ile 1400 yıldır ittifak edilen konularda itiraz etmeniz,1400 yıllık geçmişi geri zekalı ilan etmektir.
bu mantığınız ile islam alimleri bir yana aklınız bi yana.
bu mantığınız ile ....
dilim varmıyor haluk bey.

neyse..
buyrun hocam afiyet olsun
__________________
DÜNYA mü,minin (ahiretteki ebedi nimetlere göre)zindanı
Kafirin de (ahiretteki azabına göre) cennetidir.
hadis
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 21:17   Mesaj No:18
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Kur’anın en önemli özelliklerinden biri onun insanlarca anlaşılır bir biçimde gönderilmiş olmasıdır. Eğer anlaşılmaz bir özellikte olsa idi insanlardan şöyle bir itiraz olacaktı. Allah bizi anlaşılmayan bir kitaptan neden sorumlu tutuyor ? olacaktı bu itirazların olmaması adına Allah kolay ve anlaşılır olduğunu birçok ayette vurgulamıştır.

Biz onu Arapça bir metin olarak indirdik ki, aklınızı kullanarak belki onu kavrayıp özümlersiniz.
(Yusuf-2)

O, pürüzsüz Arapça Kur'an'dır. Belki sakınırlar.
(Zümer-38)

Böylece (ey Peygamber!) Biz bu (ilahi kelamı) senin kendi dilinde kolay anlaşılır kıldık ki, insanlar düşünüp ondan ders alabilsinler
(Duhan-58)

İlahi kelamı kolaylaştırması, Resulullahın dili olan Arapçada söz konusudur yoksa bütün dillerin tercümelerinde değil. Ayette dikkat edilirse ‘’Senin Dilinde kolay anlaşılır kıldık ki’ vurgusu Arapça olarak apaçıklık, anlaşırlık, kolaylaştırılmışlık dile getirilmiştir.

Kur’an ne bilmece nede anlamı kapalı veciz sözler değildir. Allah Apaçık olduğunu defalarca beyan eder. Anlamak, hidayete ermek isteyen muttaki olanlar için kolaylaştırılmıştır. Bu anlaşılma kolaylaştırma İlahi mesajın anlaşılabilmesi ve yaşanmasında güçlük çıkarmayı amaçlayan bir okuma parçası olmadığı manasındadır.

Yoksa yüzeysel yapmak, ayetlerin muhtevası içerisine yerleştirilmiş bulunan hikmetli derinliği sözün i’cazını yok etmek edebi sanatları kullanmamak anlamında değildir.

İşte yalnızca bu amaçla, bu (ilahi mesajı, ey Peygamber,) senin dilinde kolaylaştırdık ki Allah'a karşı sorumluluk bilinci taşıyan kimseleri onunla müjdeleyip, (boş bir) inatla direnip duranları onunla uyarasın;
(Meryem-97)

Kur’an indiği dönemde ona muhatap olan azımsanmayacak derecede müşrik hidayet ermemiş iken, bugün Kur’an Arapçasına ve bilgisine vakıf olan milyonlarca Arap ve Arap olmayan insanlar vardır. Asl olan mesele anlamak bilgiyi elde etmek değil, asl olan Kur’an’dan faydalanmaya meyilli olmak takva ve erdemini kuşanmaktır buda derin kavrayış sahibi olmayı gerektirir.

Arapça bir kitap olan Kur’an’ı anlamak için yeryüzünde milyonların İlahi kelamın dilini bilmesi zorunlumudur diye bir soruya vereceğimiz cevap Tabiki yoktur ama Kur’an dilini bilmekte Muttaki kulların görevidir.

Kısacası Kur’an Arapçasını öğrenme sadece Arap olmayan ırklar için değil günlük yaşam dilleri Arapça olanlar içinde geçerlidir. Çünkü günlük yaşam dili ile Kur’an dili arasında azımsanmayacak kadar büyük fark vardır.

Kur’an Arapçası başka dile çevrilirken tam manası ile açık olan manayı veremeyebilir bunun günümüzde en büyük örneklerinden biriside Nur 31 ayet ve daha bir çok ayette geçen ‘’Başörtüsü’’teriminin farklı anlamak isteyenler tarafından istedikleri gibi yorumlanması kafidir.

Bir insanın ne kadar iyi Arapça bilip bilmemesi Kur’anın anlaşılması için yeterli değildir. Çünkü Kur’an’ın okunup anlaşılmasında esas olan TAKVADIR.

Vahye ilk muhatap olan Sahabelerin dahi İlahi mesajı aynı derecede anlamş değillerdir.Çünkü bu muhataplar Kur’an’ı Hidayet için Rabbani mesajı özümsemişlerdir.Bizler ile onlar arasındaki fark Mesajı ne amaçla anlamak isteğimizden kaynaklanmaktadır.Okurken ve anlarken Kalplerimize inmeyen takvaya sevk etmeyen bir anlama ve okuma Kur’an ayetlerinde şu şekilde izah edilmektedir.

Tevrat'ın yükü ile onurlandırılmış iken bu yükü taşıyamamış olanların durumu, sırtına kitaplar yüklenmiş (ama onlardan habersiz bulunan) merkebin durumuna benzer. Allah'ın mesajlarını yalanlamaya şartlanmış olanların durumu ne acıdır, çünkü Allah rehberliğini böyle zalim bir halka ihsan etmez!
(Cuma-5)

Adeta korkuya kapılmış merkepler gibiler,
(Müdessir-50)

Allah'ın indirdiği vahiyden bazı kısımları gizleyenler ve bunu az bir kazanç karşılığı değiştirenlere gelince: onlar karınlarını ateşle doldurur. Ve Kıyamet Günü Allah onlarla ne konuşacak, ne de (günahlarından) onları arındıracaktır; şiddetli azap onları beklemektedir.
(Bakara-174)

Allah bizleri Kur’anı hidayet rehberi yaparak hayata aktaran muttaki kullar zümresinden eylesin.
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2010, 23:16   Mesaj No:19
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart

Andulmelik kardeşim Allah büyüktür kelimesinin karşılığı Arapçada "Allahu kebir " olması lazım demişsiniz, peki değerli kardeşim, bu durumda Allahu ekber sözünün o zaman anlamı nedir? Siz eğer bunun tam anlamı başka dilde yok diyorsanız, biz ne anlama geldiğini bilmediğimiz bir sözümü söylüyoruz? Araplara sorduğumuzda onlar damı bilmiyor ne olduğunu? Anlamını bilmediğimiz bir sözcükle mi Yüce Rabbim e sesleniyoruz? Bu sözlerinizden bunlar çıkıyor.

İmamı Azamın fikrine katılmadığınızı söylemişsiniz, buna saygı duyarım. Çünkü kimse kimsenin inancından sorumlu değildir.

Kur’anı anlama konusuna gelince. Apaçık delil kur’andır, ona uyan onun süzgecinden geçen hadislerde bizlerin faydalanması gerekli bilgileridir, buraya kadar tamam. Gelelim icma konusuna. Sözlük anlamı olarak toplama ittifak etme anlamında kullanılan bu yöntem, müçtehitlerin dinî bir hüküm üzerinde birleşmeleridir diye izah edilir ve şöyle anlatılır.

( İcmanın şartı da, içtihada ehil olanların ittifakıdır. Artık müçtehitlerin ittifak ettikleri şey şer'i bir hüküm olur. İcmanın gerçekleşmesi bütün müçtehitlerin ittifakına bağlıdır. Bu müçtehitlerden birisi dahi muhalefet etse, icma gerçekleşmez.)

Demek ki bu durumda kur’anın vermediği bir hükmü bizlere rivayetler yoluyla gelen müçtehitlerin verebileceğini kabul etmiş oluyoruz, bu kapı böylece açılmış oluyor, acaba doğru bir kapımı açılıyor dersiniz? Hani Allah tan başka hüküm veren yoktu? Bu bilgilerin kur’an gibi korunarak yüzlerce yıl günümüze geldiğine de inanmalıyız bu durumda. Peki Allah neden ben kur’anı koruyorum, ona sarılın diyor da bu bilgilerin korunduğundan neden hiç söz etmiyor? Hatırlayınız emin olmadığınız bilgilerin ardı sıra gitmeyin diyen Rabbim, bizleri açıkca uyarıyorken, kur’anın açıkca hüküm vermediği bir konuda müçtehitlerin anlaştığını hem fikir olduğunu söyledikleri bilgilerin, gerçekten onların sözü olup olmadığının garantisini kim verecek bizlere?


Şimdi bu konuda düşünelim, örneğin İmamı azamın, kendi dilinde ibadet yapabileceğini söylemesi, diğer müçtehitler tarafından onay verilmemesine, bu durumda İmamı azamın güvenilir olmaktan mı çıkarır? Elbette hayır. Bu ve buna benzer örnekler yüzlerce hatta binlerce vardır. Her mezhebin imamı müçtehit olarak kabul görür. Birisinin söylediğini diğeri kabul etmediği birçok konu vardır. Diyelim ki hepsinin onayladığı bir konu var. Bu durumda bu bilgininde yanlış olabileceğini düşünerek kur’andan onay almaya çalışmak mı daha akıllıca olur? Yoksa hiç sorgulamadan iman etmek mi doğru olur. Burada yanlış yapılacağı hiç mi düşünülmemeli? Bir konuda anlaşamayanların elbette birisi en doğrusunu söylüyordur, çünkü doğru tektir. Bu mantıkla düşünürsek hepsinin aynı konuda birleştiği ama kur’anın hüküm vermediği bir konuda hiç mi yanlışları olamaz, yada hiç yanlış yapmayacaklarını nasıl söyleriz? İşte kendimize sormamız gereken en önemli soru bu arkadaşım. İşin daha da kötüsü bugün buna inananlar bakın nedir.

(İcmanın hükmünde hata ihtimali yoktur. İcma gerçekleştikten sonra ona muhalefet edilmez, çünkü çoğunluğa muhalefet büyük bir hatadır. )

Değerli arkadaşım siz bu sözleri doğru buluyorsanız elbette size sözüm olamaz. Beşer her zaman şaşar, şaşmayan yalnız ve yalnız yüce Rabbimdir. Bunu unutmadığımız taktirde bizleri kimse kandıramaz, aldatamaz. Hatırlayın Rabbim bir ayetinde çoğunluğa uyarsan seni dinden saptırılar diyor ve bizleri uyarıyordu.

Kıyas konusuna gelince. Aslında kıyas doğru kullanılırsa en önemli yardımcı yöntem haline gelir insanlığın. Fakat yanlış kullanılırsa İslam a karşı kullanılan en büyük silah olur. Kıyas takdir, eşitlik, bir şeyi diğer bir şeyle karşılaştırma anlamındadır. İşte tam burada önem arz ediyor. Bir konuyu neye kıyasla neyi örnek alarak kıyas yapacağız. Eğer kıyası Rabbin rehberinden bir olay için verdiği hükümden kıyaslarsak, iste Allah ın emrettiği yöntemi kullanmış oluruz ki bu en doğrusudur. Yok eğer kur’anda bunun hükmü yok diyerek, başka hüküm vericiler ararsak bu durumda ana kaynağın yanına, bir başka ana kaynak koymuş oluruz. İşte icma konusunda yapılan yanlışlar bu durumda devreye giriyor ve deniyor ki, icma ile sabit olan hükmünden kıyas yapılarak şu olayda şöyle yapılmalıdır. Bakın örnek alınan, hükmünden yararlanıp kıyas edilen veri kaynağı, örnek alınan bu durumda kur’an değil. Peki bu kıyas yapılan icmada hiç kuşku duymadan tıpkı kur’an ayeti gibi görüp, doğruluğunu nasıl kabul ederiz, bu düşünüyor muyuz? Bu durumda icmada birle şilen kur’anda hükmü olmayan konu, kur’an değerinde kabul etmiş oluyoruz, bunu kabul etmek kur’anın yüzlerce ayetine uyuyor mu sizce?

Ben kıyasın aklın ve kur’anın yardımıyla toplumlara her zaman yarar getireceğine inandığımı açıkca söylemeliyim. Tek bir şartla, kıyası yapacağımız konunun hükmünü, örneğini Rabbin rehberinden almak şartıyla. Çünkü Allah her şeyden nice örnekleri verdim ki anlayasınız diyor. Allah verdim diyorsa, bizlere gerekli örnekleri kur’andan aramak düşer.

Bakın peygamberimiz bir hadisinde bizlere ne söylüyor ve nasıl bir yol izlememizi salık veriyordu hatırlayalım.

Allah bazı farizalar vazetmiştir, onları aşmayın. Bazı hadler koymuştur, onlara yaklaşmayın. Bazı şeyleri haram kılmıştır, onları yapmayın. Bazı şeyleri de unutmaksızın size rahmet olması için hatırlatmamıştır, onları da araştırmayın. Mahmud Ebu Reyye, Muhammedi Sünnetin Aydınlatılması, sayfa 403

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Ekim 2010, 00:45   Mesaj No:20
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart

Haluk bey ne diyim ki sana Allah aşkına !

1-Allahu ekberin türkçe karşılığı yok demiyorum.tam karşılığı yok diyorum."ekber" büyüklerin en büyüğünün en zirve büyüğü demektir.yani büyüklükte son nokta.
Allahu ekber tercüme edersek :Allah büyüklerin,en büyüğünün,en büyüğü......... nereye kadar ?

2-icma konusunda kusuruma bakmayın afınıza sığınıyorum,özür dileyerek diyorum ki çok çocukça cevab vermişsin.bu ilimlerin cahili olduğunuz o kadar bariz ki..sanırsınız ki icma,akp iktidarının mecliste ,kabul edenler etmeyenler gibi oylama ile olur.veya parti başkanının sözünden çıkmayan milletvekillerinin zorunlu evet demesi gibi algılamışsınız icmayı.değil arkadaşım değil.
icma:değişik düşüncede mezhepte olan muctehid alimlerinin,kuran sünnet gölgesinde,ittifakla teredütsüz kabul ettikleri,aykırı bir ses çıkmadığı,hepsinin ortak kararının verdiği bir hükümdür.bu hüküm işkembeden atılmıyor haluk bey.kuran sünnet sözgecinden geçirilip öyle icma ediliyor.

muctehid alim ise: kuran ilimlerinde uzman,saydığım tüm dallarda uzmanlaşması yetmiyor.ihlaslığıyla doğruluğuyla dürüstlüğüyle ilmiyle ameliyle insanlar arasında parmakla gösterilen örnek insan, Muttaki islam alimi demektir.icma bu alimlerin ittifakıdır.tbmm nin millet vekilleri değil!

3-imam azamın o düşüncesi saygındır şüphesiz.kendisine tabii olan ,kendi görüşlerini benimseyen hanifileri bağlar.ama hiç bir mezhep kurucusunun en isabetli kararı bile "icma kadar saygın tartışılmaz değildir".çünkü mezhep imamının düşüncesi ferdidir,kurandan aklıyla ferasetiyle öyle anlamıştır.icma ise yüzlerce müctehidin ortak akli nakli ittifakıdır.
icmaya örnek : bu inektir.kimse o ineğin maymun olduğunu iddia edemiyeceği kadar açık.
eğer icma tartışılır dersek,bunca alimin ilimlerine,cumasına,icmasına,aklına,takvasına hakaret olur.buna itiraz haddim değildir.o alimlerin kapısında hademe bile olamam.o alimlerki hatimle yatsıyı kılanlardır.biz zammı süreyı bile çok görüyoruz. neyse...

4-kıyas da icma kadar kuvvetli delil değilsede,kuran gölgesinde verilen fetvalardır.bu kıyası muctehit alim yapmaya yetkilidir.ehil olmayanın işi değildir...

5-"Hatırlayınız emin olmadığınız bilgilerin ardı sıra gitmeyin diyen Rabbim" mealine gelen ayeti vermişsiniz.bir düşünür demiş ki kimse beni anlamadı,bi tek eşim anladı oda yalnış anladı demiştir.bu söylediğiniz ayet gıybet dedikodu zan ile ilgilidir.sizin sandığınız ile alakası yok. tecesüs etmeyın araştırmayın kusurları örtün sıtar edin ...wela tecesesü,wela yeğtab badukum beda.....

6-"Hatırlayın Rabbim bir ayetinde çoğunluğa uyarsan seni dinden saptırılar diyor ve bizleri uyarıyordu" mealine gelen ayeti vermişsin.gene yalnış anlamışsın arkadaşım.bu çoğunluk şirkteki avam tabakasıdır.cahil tabakadır.müşriklerin ;"biz atalarımızdan böyle gördük,tüm atalarımızın çoğunluğu bu kararda idi,hepimiz mekkenin en akıllılarıyız,bu dine köle cahil sefihler giriyor.bak çoğunluğumuz büyük başlarımız akıllı ve sana uymaz" safsatasına saçmalığına kuran tokat yapıştırıyor."...çoğunluğa uyarsan seni dinden saptırılar ..."
şimdi anlatırmısın bu çoğunluğun islam ulemasının ittifakıyla ne alaka.?müctehid alimler sapıkmıdır ki bizi sapıtsın!?


neyse...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
33.Haftanın Konusu İFTİRA Efser Hafta'nın Konusu 8 12 Eylül 2012 23:47
30.Haftanın Konusu ''SABIR'' Yitiksevda Hafta'nın Konusu 10 31 Mayıs 2012 11:16
27.Haftanın konusu ***VEFA*** Hazan Mevsimi Hafta'nın Konusu 9 08 Şubat 2010 13:59
13. Haftanın Konusu (TAHRİF) Yitiksevda Hafta'nın Konusu 9 07 Temmuz 2009 10:37
Haftanın Konusu MERVE DEMİR Hafta'nın Konusu 6 14 Mart 2009 23:36

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.