![]() |
Cevap: DHBT İstişare bölümü hamraulesved:uhud savaşı ertesi günü halen biz güçlüyüz ordumuz ayakta diye yapılan gazve diyebiliriz muahat:kardeşleşitrme seriyye:peygamberimizin katılmadığı birlik |
Cevap: DHBT İstişare bölümü kendinden önceki ayetin hükmü kaldıran ayet nasih bu işe nesh denir kaldırılan ayet ise mensuh olan mensuhtur menanil kuran:kuranın kelimelerinin anlamlarını araştıran ilim muhkem:açık müteşabih:kapalı mücmel:kapalı lafız garibul kuran:kapalı ,zor anlaşışan kelimeleri konu edinir mübeyyen:kapalı lafızların anlamlarını açıklama mübhem:üstü kapalı lafız müşkilul kuran:ayetlerin anlaşılma güçlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlan ilim bu ne yaa diyesi geliyor insanın |
Cevap: DHBT İstişare bölümü muahat ensar muhacir kardeşleşmesi enes b malikin evinde olmuştur hicretin 9.yılı elçiler yılı denir medine sözleşmesinde anlaşması 10 yıldı müşrikler sadık kalmadı bozdular |
Cevap: DHBT İstişare bölümü hill bölgesi:harem mikat arası bölge afak ise hill dışındaki bölgedir mikat yerleri:zulhuleyfe,karn,cuhte,yelemlem,zatüırk ihram:rida+izhar erkekler takarlar |
Cevap: DHBT İstişare bölümü temettü ve kıran haccı yapacaklar hedy kurbanı kesmeleri vaciptir ancak ifrad haccı yapanlar kesmeleri gerekmez umre sünnetti fevat:hac için ihramlı kişinin Arafat vakfesine yetişemezse o seneki haccı yenilemesi gerekir |
Cevap: DHBT İstişare bölümü remel: tavafların ilk üç şavtında hızlı yürüyüş sünnettir başlanmış nafile yani sünnet orucun bozulması ile kaza edilmesi vaciptir zarureti hamse:neslin korunması,yaşama hakkı,inanç ibadet hürriyeti,düşünme hürriyeti teravih namazı sünnet vitir namazı kunut duaları vaciptir |
Cevap: DHBT İstişare bölümü mesalihi mürsele:yarar sağlama zararı ortadan kaldırma tebyin:açıklama teşri:hüküm koyma tebşir:müjdeleme |
Cevap: DHBT İstişare bölümü mekki:inanç ve ahlak medeni:ibadet,muamelat gibi... şafilere göre adağın hükmü mekrehtur haccın rükünları:niyet ve telbiye |
Cevap: DHBT İstişare bölümü haccın vacipleri:say ,imüzdelife,şeytan taşlama,saçları kesma,veda tavafı tehallül :ihram yasaklarının kalkması zemahşeri:el keşşaf ibn kuteybe:tevilül müşkilul kuran şevkani:fethul kadir suyuti:ed durul mensur ibn kesir:tefsirul kuranil azi,m semerkandi:tefsirul kuran taberi:camiul beyan tevilil kuran |
Cevap: DHBT İstişare bölümü muhadram:peygamber efendimiz zamanında yaşayıp onu göremeyenlere denir lahni celi:açık hata fazı ayn lahni hafi:gizli hata farzı kifaye muhannes:hadisleri konuve içeriğine göre ayıran dal hicretten 1.5 yıl sonra namaz ve oruç farz kılınmıştır maliki:muvatta şafi:el üm,el hucce ,errisale hanbeli:müsned selefiyye :tevile başvurmayan mezhep |
Cevap: DHBT İstişare bölümü mutezile:vasl b ata...insan kendi kaderini çizer görüşü cebriyye:Allah zorla günah işletir görüşü Hanefi:fıkhul ekber,fıkhul ebsat,ela lim vel muteallim |
Cevap: DHBT İstişare bölümü hesaba çekilmek için insanların toplanılması haşr toplanılan yer mahşer (arasat) |
Cevap: DHBT İstişare bölümü umrenin farzı ihram ve tavaf ihramın vacibi:say ,traş |
Cevap: DHBT İstişare bölümü insanın yemek yeme kabiliyeti külli irade yemeğe başladığı an cüzi iradedir ibadet ve muamelat:fıkhı rıhle:ilim yolculukları musannef:peygamber,sahabe ,tabiindenden gelen hükümlerle ilgili rivayetler hicri 2.Asırdan sonra tasnif çalışmaları başlamıştır meal:ayetlerin bir başka dile çevrilmesi tefsir:kuranı yorumlamak |
Cevap: DHBT İstişare bölümü merfu hadis:hz peygamberimizin söz fiil ve takrirleri mevkuf hadis:sahabenin haberleri maktu hadis:tabiinin haberleri muhteliful hadis:çelişkili olan hadislerin çelişkili olup olmadığını inceler esbabul vurudil hadis:peygamberimizin neyi nerde niçin söylediğini iyi anlamaktır kelam:akıl..........imam azam ebu Hanife felsefe..gazali,fahreddin er razi eşyanın gerçekliği sabittir |
Cevap: DHBT İstişare bölümü zabt:tutmak unutmadan diğerine aktarma muallel hadis:kusurlu hadis adalet:adil olmak şaz hadis:zayıf hadis muttasıl hadis:kesintisiz bitişik hadis tarihi,:tesbit,tedvin,tasnif,tehzib tahriç:kaynak araştırma şerh:açıklama ,yoırumlama ahmed b hanbel:müsned |
Cevap: DHBT İstişare bölümü ilga:cahiliye hukukunun islama aykırı düşen kuralların kaldırılması kuranın topluca indirilmemesi parça parça indirilmesi tedriciliktir ızdıba erkeklerin omuzlarını açık bırakması kuran önce levhi mahfuz sonra beytul izze sonra peygamberimize gelmiştir mukatil b süleymen:kitabut tefsiril kebir nasr:vedalaşma suresi kevser en kısa suresi sahabe döneminde kuran tedvin edilmemiştir |
Cevap: DHBT İstişare bölümü kafam oldu kazan haydin yatalımgülümseyen000 namazdan sonra devam edicem ben...haydin allaha emanet..hepinize zihin açıklığı..duasında bulunuyorum..bildiğimide unutuyorum sevda..gülümseyen000 |
Cevap: DHBT İstişare bölümü hudus herşey sonradan olmuş imkan:insanın yaratıcıya muhtaç olması..varlığı zorunlu olan Allahtır fıtrat delili:doğuştan gelen yetenek olabilir şükür ya da zor anda Allahtan yardım dileme kafirler bile dilermiş temanu delili:tek ilah anlayışını kabul etmek ibka:islama uygun olan şeylerin aynen kalması yeni ahit:matta,markos,luka,yuhanna |
Cevap: DHBT İstişare bölümü vaad mükafaat vaid :ceza ilk siyasi mezhep harici |
Cevap: DHBT İstişare bölümü kuranda en çok karıştırılan bir kaç konuya değinip bitireyim inşallah |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Alıntı:
Allah razı olsun unutmazsınız inşallah... gerçekten çok zorladılar..bizi bilim adamı sandılar sanki(:her telden çalıyoruz. |
Cevap: DHBT İstişare bölümü ibtida:kuran okurken başlama birde durduktan sonra devam etmeye denir kuran kelimelerindeki farklı okuyuşları inceleyen dal kıraat ilmidir istila harfleri:kalın harflerdir ancak meddi lin varsa ince okunması gerekir meddi lazım şimdi harfi med elif vav ve ye harflerini düşünün sonrasında şeddeli harf gelirse ve kelimede bulunuırda kelimei musakkale harfi medden sonra cezimli harf gelirse ve kelimede bulunursa kelimei muhaffefe olur bunlar harfte olursa harfi musakkale ve harfi muhaffefe olurlar |
Cevap: DHBT İstişare bölümü sakin mimden sonra be harfi gelirse dudak ihfası olur.ihfayı şefeviyye ben buna şef meb diyorum kısaca |
Cevap: DHBT İstişare bölümü vasl hemse okunmayan hemzedir var ama biz okuyamıyoruz onu görmemezlikten geliyoruz gibi muttasıl bitişik vacip munfasıl ayrı caiz |
Cevap: DHBT İstişare bölümü mütecaniseyn bime gelmiş bu da şifrelerimden biri bim yani cezimli benin harekeli mime uğraması |
Cevap: DHBT İstişare bölümü he harfine dikkat edin kelimenin aslındaysa uzatılmaz |
Cevap: DHBT İstişare bölümü daha yazacak çok şey var ama zaman yok herkese başarılar dilerim... |
Cevap: DHBT İstişare bölümü geçmiş olsun arkadaşlar hiç beklediğim gibi bir sınav olmadı önceki yeterlilik sınavları ile hiç alakası yoktu benim iyi geçti hiç çalışmamama rağmen |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Cumleten geçmiş olsun.. |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Geçmiş olsun inşaallah.beklediğiniz puanları almanız dileğiyle... |
Cevap: DHBT İstişare bölümü geçmiş olsun arkadaşlar, hepinizin hakkında hayırlısı olsun.. |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Çok şükür bu sınavı da gönül rahatlığıyla atlattık. Herkese geçmiş olsun diyorum, inşallah geçerli puanlar almak dileğiyle.... |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Sorulardan hatırlayan var ise paylaşabilir. Gerçekten İlahiyat derslerini çalıştıktan sonra kolay geçecek bir sınavdı. Ayrıca geçmiş yılların sorusu da gelmişti. Diğer şıklara bakmadan cevabını verdim. Korktuğum gibi değildi çok daha zor sorular bekliyordum. |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Ne yaptınız arkadaşlar hatırladıklariniz var mı melek isimleri kuranda olmayan Meleklerin ismi kuranda olmayan kuran isimleri nuasyriler de çocuklar in bırakılması ile ilgili Ocaklar yaptım ben ama emin degilim haram aylarda yapılan savaş adı Mute yada tebuk savaş sorusu yarar için vaz geçmek diyordu istihsan mı galiba onu yaptım tadili erkan vacip sünnet vardı özürlü lükle ilgili soru vardı kelam ile ilgili değildir duraklarla ilgili konu başı sonunda yer alan durağın adı şimdilik hatırladiklarim bu kadar |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Herkese. Geçmiş olsun Bu sınavı da atlattık çok şükür Alan1 den Mekkenin fethinden sonra, Peygamberimizin "size yusuf un kardeşlerine davrandığı gibi davranacağım, hepiniz serbestsiniz" Dedikten sonra müslüman olanlara ne denir? Bu sorunun cevabı neydi? |
Cevap: DHBT İstişare bölümü benim ilginç oldu ilk 15 dak ınava giremedim sorular önlisansa çalışanlar için kolay yardımcı ilmihal alışanlar için zordu ben kitap sayfasını bile açmadım zaten 2 yılda bir olacağı için kolumu sallaya sallaya girdim ama mantk yürütmeye calıştım diyanet alım yapmayınca açık söylemek gerekirse umudumda yoktu sınavdan ......geçmiş olsun hepinize tecvit bir tane vardı güya kuran kursu ögrencisi için sormuşlardı terim çoktu hemen hemen hepsi.... çalışmayınca yapamadıklarıma üzülmedim ......bazı soruların manasını bile ne demek istediğini anlamadım tüm arkadaşlara geçmiş olsun bir sınavıda hallettiniz |
Cevap: DHBT İstişare bölümü Alıntı:
boş bıraktığım bir soru:) |
Cevap: DHBT İstişare bölümü korktuğum gibi kıyı köşe sorular değidi...gerçekten önlisans tarzıydı... ama gel görki don iki gün detaylara çalışmaktan..birde terimleri birbirine karıştırdım |
Cevap: DHBT İstişare bölümü hzebubekirle ilgili bir soru vardı..istihsan ve istishab arasında çok terddüt ettim... |
SAAT: 05:22 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.