Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Soru Cevap Arşivi (https://www.forum.medineweb.net/650-soru-cevap-arsivi)
-   -   Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum... (https://www.forum.medineweb.net/soru-cevap-arsivi/21414-bir-sorum-var-hocalarimizdan-cvp-bekliyorum.html)

FECR 16 Aralık 2016 09:48

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 404742)
"Evlatlık olan kişi biyolojik ailesini tanıyor ama onlarla yaşamıyorsa, evlatlık olan ailesiyle yaşıyorsa zekatını kime veremez?"bir oğrencinin sorusudur.hocalarımizdan cevap bekliyoruz.

Evlatlık kan bağıyla bağlı olmadığı için evlatlık ailesi fakir ise ona zekatını verebilir. Esas anne ve babasına zekat olmaz. Ama anne ve babası fakir ise zaten onlara bakmakla yükümlüdür, onlara yardım ve iyilik yapmalıdır. Esas annesi ve babası fakir ise onlara maddi yardım yapması zekat yerine geçmez ama anne-babaya ihsan/iyilik babından büyük sevaptır.

muallime 18 Aralık 2016 21:30

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 404742)
"Evlatlık olan kişi biyolojik ailesini tanıyor ama onlarla yaşamıyorsa, evlatlık olan ailesiyle yaşıyorsa zekatını kime veremez?"bir oğrencinin sorusudur.hocalarımizdan cevap bekliyoruz.

İslam Hukukunda evlatlık müessesesi yoktur .Bu sebeple ;beraber yaşamak zorunda kaldığı aile onun annesi ya da babası hükmünde değildirler ve Onlar zekata muhtaçsalar zekat verebilir .
Biyolojik ailesi dediğimiz kişiler her ne kadar beraber yaşamıyorlar sa da gerçek anne ve babasıdır. Zekat veremez..Onlara (her ne kadar çocuklarınıı başka aileye verdikleri için evlat hakkından sorulacaklarsa da ) bakmakla yükümlüdür .

mehmet akif2 30 Eylül 2017 19:59

okulda birkaç öğrencimin bahsetmesi üzerine soruyorum

rufailik tarikatının yaptığı ateşli şişi yalama ve vücuda batırma işini batıl ve saçma buldular

ben hak tarikat olduğunu tarikata girmenin kişinin kendi tercihi olduğunu söyledim

rıfailik veya rufailik tarikatı hakkında kısaca bana bilgi verir misiniz

bilinmez 01 Ekim 2017 21:51

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 403700)
İsra nicli üyemizin sorusudur...Hepimizi ilgilendiren bu soruya,siz değerli hocalarımızdan cevap bekliyoruz inşAllah)))


karma bir eğitim zaten başlıbaşına haram iken bu detaya takılmak acayip olmuş.şeytanın sağdan yaklaşması böyle birşey..

kuranda Rasulullah ın hanımları için onlar sizin anneleriniz gibidir diyen Alemlerin tek ilahı olan tek Allah,anneniz dediği rasulun hanımlarıyla konuşmanız gerekiyorsa bir perde arkasında konuşun bu sizinde onlar içinde hayırlı olandır.Bu sınırlara uyulmadıktan sonra selamın bir anlamı yoktur zaten....

bilinmez 01 Ekim 2017 22:28

Alıntı:

FECR Üyemizden Alıntı (Mesaj 403718)
Kadınların erkeklere selam vermesi, ya da erkeklerin kadınlara selam vermesi konusu Alimler arasında tartışma konusu olmuştur. Aslında bu konunun grift/karmakarışık haline gelmesinde gerek mezhep taassubunun gerekse erkek egemen toplumun örf ve adetlerinin etkisi olmuştur. Öyle bir hale gelmiştir ki, bunun caiz olmasından haram olmasına kadar gelmiştir.Yani caiz diyenler olduğu gibi haram diyenler de olmuştur. Bu duruma İslam Ümmeti nasıl geliyor? En basit konularda bile bir vahdeti oluşturamıyor! Elbette bunun sebepleri çoktur ama en önemlisi Kur'an ve Sünneti tam olarak anlayamamaktan / içimizde özümseyememekten geliyor. Allah'ın kitabında ve Peygamberimizin sünnetinde açık bir emir ya da yasak olmadığı konularda haramdır veya helaldir demekten kaçınmıyoruz. Halbuki Allah'ın ayeti bize şöyle uyarı yapmıyor muydu?
"Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah’a karşı yalan uydurmak için, “Şu helâldir”, “Şu haramdır” demeyin. Şüphesiz, Allah’a karşı yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler."(Nahl-116)
Selam konusuna gelecek olursak;
Selam öncelikle insanlık tarihi kadar eskidir. İnsani ilişkilerde selam vermek ne anlam ifade ediyor, onu bilmemiz gerekir. Selam vermek, bir anlamda karşıdaki kişiye benden sana zarar gelmez denilmesidir. Mekkeli müşrikler Hz.Peygamber a.s'e selam vermemek için dillerini eğip bükürek es-selamu aleykum yerine "es samu aleykum" yani "ölüm senin üzerine olsun " derlerdi.Allah Rasulu de bunu bildiği için onlara "ve aleykum" yani sizin üzerine olsun diye cevap verirdi.
Selam vermek , evlere girmenin de adaplarından olup Kur'an'ın bir emridir:
Ey inananlar! Evlerinizden başka evlere, izin almadan, seslenip sahiplerine selam vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu sizin için daha iyidir.(Nur/27)
Bu ayette tüm inananlara sesleniyor, kadını ayırt etmiyor.Kadın da bir eve gittiği zaman selam vermeli , erkek de bir eve girdiği zaman selam vermelidir.
"Selamı yayınız" diye emreden bir Peygamberin ümmetinden "selamsız " bir topluma geldik.Batıdan ithal ettiğimiz "Günaydın, Tünaydın, iyi akşamlar, iyi günler vs " diye söylemenin caiz olup olmadığı tartışılmıyor ama mümin erkek ve kadınların birbirlerine "es selamu aleyküm" demeleri tartışılıyor. Hani ayette "mümin erkek ve kadınlar birbirlerinin velileridir/dostlarıdır" demiyor muydu?

“Şayet size selam verilirse, siz de ondan daha güzel bir tarzda selamı alın, en azından verilen selamın misli ile karşılık verin!” (Nisa, /86).
Selam vermek sünnet, almak farzdır diye genel bir kaide vardır. Veren sünnet işlemiş olur, alanda sevap işlemiş olur. Veren ise daha çok sevap almış olur.

Kadınla erkeğin selamlaşması umumiyet itibarıyla haram kılınmamıştır. Bu konuda yasaklama ya da mekruh görme şeklinde rivayet edilen bazı hadisler zayıf bulunmuş ve hem erkeğin kadına hem de kadının erkeğe selam vermesi câiz görülmüştür. (Ebû Dâvud, edeb 148; Tirmizî, isti’zân 9). Bir hadis-i şerifte Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) uğradığı bir kadınlar topluluğuna selam verdiği rivayet edilmiştir. Bir başka rivayette ise Ebû Tâlib’in kızı Ümmü Hânî, Efendimiz’e uğramış, O’na selam vermiş, Efendimiz de selamını almış ve onu selam vermekten menetmemiştir. (Buhârî, gusül 21; salât 4).

Erkek ve kadın arasında gözetilmesi gereken bir takım prensipler vardır ki buna selam vermede de dikkat etmek gerekir. Erkek kadının selamını alırken , bir erkekten selamı aldığı tarzda/ tonda alması uygun olmadığı gibi, bir erkeğin de kadına selam verdiği zaman , bir erkeğe selam verdiği tonda ve kadının da alırken yüksek sesle , fazla dikkat çekici şekilde alması uygun olmaz. Kadın-erkek ilişkilerinde nasıl fitneye sebebiyet verilmemesi gerekiyorsa , selam konusunda da buna aşırı bir şekilde dikkat edilmesi lazımdır.
Kadının erkeğe selam vermesi mecburi değildir, verdiği zaman da haram işlemiş olmaz.Bir mümin kadın bir erkeğe selam vermekten dolayı kalbi olarak kendini rahatsız hissediyorsa , vermesine gerek yoktur.Bir erkek de bir bayana selam vermekten dolayı rahatsız oluyorsa o da selam vermeyebilir. Ne erkek ne de kadın birbirlerine "Bana selam vermiyor" diye kapris yapmamalı ve karşısındaki kişiyi kınamaktan kaçınmalıdır.
Selam hidayete tabi olanların üzerine olsun

fecr hoca,açıklamanız tam bir modernist yaklaşımla olmuş.ee benzeşme böyledir.ayrıca sizin gibi arapça bilen kişi için nur 27 deki ey iman edenler diye başlayan ayetin hitabı arap dili ve edebiyatında çoğunluğun azınlığa galibi kaidesinden burdaki hitap erkekleredir.

FECR 02 Ekim 2017 09:44

Bilinmez kardeşim
Hemen modernist yaftasını yapıştırmışsın =)
Keşke konuyu kaynaklarıyla araştırsaydın da yüzyıllar önceki Alimlerin bu konudaki görüşlerini araştırsaydın ama nerede ?
Tek bir görüşü mutlak doğru kabul edip diğer görüşleri mutlak yanlış kabul etmek ne ilmi , ne islami ne de insani bir davranış olur. Öncelikle bir şeyin mutlak haram olduğunu telaffuz edebilmek için ayet ve hadiste açıkça zikredilmesi lazımdır. Zanni delillerle bir şeye haram demek insanı büyük vebala sokar.
Etrafında biraz Arapça bilen varsa Arapça kaynaklarını araştırsın ,oradan konuya baksın. Alimler zaten bu konuyu tartışmışlar ve benim dediğimden farklı bir şey söylememişler. Şu linke bakın: Bu konuyu anlatmış.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bir kişiyi gerek modernist gerek başka bir şeyle itham etmeden önce düşün öyle yazmanı tavsiye ederim. Tez canlılık insana çok hata yaptırır, bir konuda hüküm vermeden önce farklı kaynaklardan ve farklı görüşlere göz atıver. Farklı görüşleri kabul et anlamında söylemiyorum bunu, sadece düşünce ufkunu açması açısından söylüyorum.

FECR 02 Ekim 2017 09:54

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 413807)
okulda birkaç öğrencimin bahsetmesi üzerine soruyorum

rufailik tarikatının yaptığı ateşli şişi yalama ve vücuda batırma işini batıl ve saçma buldular

ben hak tarikat olduğunu tarikata girmenin kişinin kendi tercihi olduğunu söyledim

rıfailik veya rufailik tarikatı hakkında kısaca bana bilgi verir misiniz

Tarikatlar konusu uzun bir konudur. Ama Rufailik tarikatındaki şişi yalama ve şiş batırma olayının islami bir anlamı , keramet vs ile alakası yoktur. Aynı şeyler hatta daha da değişikleri Hindistan'da yaygındır.
Faruk Beşer'in "Şiş batırma keramet midir" yazısını da okuyabilirsin

Şiş batırma keramet midir?-Faruk Beşer

bilinmez 02 Ekim 2017 11:13

Hangi alim nur 27 yi böyle bir soruya cevaz manasinda vermiş. Ayrica alimlerim kadınların erkeklere selam verme konusunu tartismalariyla bu gün ki egitim sistemiyle ne alakasi varki böyle bir kıyaslama yapmişsiniz.

FECR 02 Ekim 2017 11:26

Alıntı:

bilinmez Üyemizden Alıntı (Mesaj 413850)
Hangi alim nur 27 yi böyle bir soruya cevaz manasinda vermiş. Ayrica alimlerim kadınların erkeklere selam verme konusunu tartismalariyla bu gün ki egitim sistemiyle ne alakasi varki böyle bir kıyaslama yapmişsiniz.

Ben karma eğitim sistemiyle ilgili bir şey yazdığımı hatırlamıyorum. Karma eğitim sistemi konusu farklıdır. Bir soru soruldu , o soru da "Kadınların erkeklere ya da erkeklerin kadınlara selam vermesi" konusuydu. Bununla ilgili alimlerin farklı görüşlerini ele aldık. Bu konu bugünün konusu değil yüzyıllar önce de alimler arasında konuşulmuş/tartışılmıştır ve bunun Arapça kaynağını da verdik. Ayrıca NUR 27.ayetin sadece erkeklere olduğunu nereden çıkarıyorsunuz? Ey İman edenler hitabının içinde kadınları niye sokmuyorsun, onlar iman edenler kısmına dahil değil mi? Kadınlar bir eve girince selam vermeyecekler mi? Onu bırakın islam literatüründe bir kişi boş eve girse de selam verebileceği kabul edilir.

AlimOğlu 02 Ekim 2017 11:30

Alıntı:

bilinmez Üyemizden Alıntı (Mesaj 413850)
Hangi alim nur 27 yi böyle bir soruya cevaz manasinda vermiş. Ayrica alimlerim kadınların erkeklere selam verme konusunu tartismalariyla bu gün ki egitim sistemiyle ne alakasi varki böyle bir kıyaslama yapmişsiniz.


hızı sabitlenmiş arabayı aratmıyorsun bilinmez kardeşim.biraz araştırsan o işid sitelerinde sabitlenmezsen kafandaki sorular çözüme kavuşacaktır.kadınların cumaya gönderilmemesi,hatta kendi özel arabalarını kullandırılmaması islamın değil kadınları kuluçka,eğlence,hizmetçi,koluna taktığı süs makinası olarak gören cahil-bencil-dar kafaların eseri.
ilmin merkezi olarak görülen hz aişenin ordu komutanı olması gerçeğini örtbas ederek aişenin sosyal ve özel alanını tamamen sıfırlamanın anlamı ne?
aişe-fatıma-emine doktor olmasın.öğretmen olmasın.okumasın.bilmesin.gözü açılmasın.dar dünyasında yaşasın.erkek hazretlerinin bencil dünyasını daraltmasın.
kim dedi?
İslam!
ya öyle mi?
erkek hazretlerinin İslama iftirasından başka bir şey değil.


SAAT: 01:23

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320