![]() |
Cvp: Dini bilgi yarışması el-mümin ; verdiği sözlere inanılan. el- melik; tüm kainatın sahibi. er- rahiym; merhamet eden. el- hakem ; hükmeden el- gafur; tüm günahları bağışlayan ___________________ Kıblemizin mescidi Aksadan Kabeye değiştirilmesini emreden Ayet ? |
RE: Dini bilgi yarışması ALLAH Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir. Bu itibarla diğer isimlerin ifade ettiği bütün güzel vasıfları ve İlâhî sıfatları içine alır. Diğer isimler ise, yalnız kendi mânalarına delâlet ederler. Bu bakımdan Allah isminin yerini hiçbir isim tutamaz. Bu isim, Allah'tan başkasına ne hakikaten ve ne de mecazen verilemez. Diğer isimlerin ise, Allah'tan başkasına isim olarak verilmesinde bir mahzur yoktur. İnsanlara Kadir, Celâl ismini vermek gibi. Yalnız bu isimlerin başına, insanlara izafe edildiklerinde, "kul" mânâsına gelen "abd" kelimesinin ilâvesi güzeldir. Abdülkadir ismi gibi... er-RAHMÂN Ezel'de bütün yaradılmışlar hakkında hayır ve rahmet irade buyuran; Sevdiğini, sevmediğini ayırdetmiyerek bütün mahlûkatını sayısız nimetlere garkeden... Hayatları için lüzumlu olan bütün rızıkları veren... er-RAHÎM Pek ziyade merhamet edici; Verdiği nimetleri iyi kullananları daha büyük ve ebedî nimetler vermek suretiyle mükâfatlandırıcı... Rahmân ism-i şerîfinden Allah Teâlâ'nın ezelde bütün mahlûkatı için hayır ve rahmet irade buyurduğu anlaşılır. Rahîm ism-i şerîfi ise, mahlûkatı arasında irade sahipleri, hususan mü'minler için rahmet-i İlâhiyyenin tecellisini ifade eder. el-MELİK Bütün mahlûkatın hakikî sâhibi ve mutlak hükümdârı... Allah'ın, ne zâtında ve ne de sıfatında hiçbir varlığa ihtiyacı yoktur. Bilâkis herşey zâtında, sıfâtında, varlığında ve varlığının devamında O'na muhtaçtır. Bütün kâinatın hakikî sâhibi, mutlak hükümdârıdır. el-KUDDÛS Hatâdan, gafletten, aczden ve her türlü eksiklikten çok uzak ve pek temiz... Allah, hissin idrâk ettiği, hayâlin tasavvur ettiği, vehmin tahayyül ettiği, fikrin tasarladığı her vasıftan münezzeh ve müberradır. O hatâdan, gafletten, acizden ve her türlü eksiklikten çok uzak ve pek temiz olandır. Bu bakımdan her türlü takdîse lâyıktır. İnsan su'-i ihtiyârı karışmadığı müddetçe kâinatta fıtrî olarak bulunan umumî temizlik hakikatı da, Cenâb-ı Hakk'ın KUDDÛS isminin tecellîsidir. |
Cvp: Dini bilgi yarışması eş ŞEHİD: bilinen ve bilinmeyen her şeyin şahidi. el VEKİL :kendisine güvenilip dayanılan..müminlere vekil ve dost olan..Allah a güven Allah vekil olarak yeter(nisa 81) el MECİD:şanı yüce ve kadri büyük olan. el HAFIZ:koruyup gözeten ve dengede tutan,tayin edilen ecele kadar varlıkları zevale uğramadan koruyan. el KAYYUM:her varlığın kendisine bağlı olduğu kainatı kontrol edip yöneten ve yaakta tutan. |
Cvp: Dini bilgi yarışması islamın kuruluş aşamasında çeşitli ırkları bir araya getirmeyi temsil eden sahabeler hangileridir.en az 4 tane isterim lütfen |
RE: Dini bilgi yarışması kitapkurdu. yahudilerin çok soru sormaları yüzünden, içinden çıkılmaz yaptıkları basit bir kurban olayında,azar işitmişlerdir.bu kıssa nedir hangi sürede ????????? |
Cvp: Dini bilgi yarışması sanırım bakara süresinden bahsetmektedir kardeşimiz. """ 67 - Hani bir zamanlar Musa kavmine demişti ki Allah, size bir bakara (sığır) boğazlamanızı emrediyor. Onlar da "ayol sen bizimle eğleniyor, alay mı ediyorsun?" dediler. Musa da: "Böyle cahillerden biri olmaktan Allah'a sığınırım." dedi. 68 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, her ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o ne pek yaşlı, ne de pek taze, ikisi arası dinç bir sığırdır, haydi emrolunduğunuz işi yapınız." dedi. 69 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, rengi ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o, bakanlara sürur veren, sapsarı bir sığırdır." dedi. 70 - Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, o nedir bize iyice açıklasın, çünkü o bize biraz karışık geldi, bununla beraber Allah dilerse onu elbette buluruz." dediler. 71 - Musa, "Rabbim buyuruyor ki o, ne çifte koşulup tarla süren, ne de ekin sulayan, ne de salma gezen ve hiç alacası olmayan bir sığırdır". Onlar da: "İşte tam şimdi gerçeği ortaya koydun." dediler. Nihayet onu bulup boğazladılar. Az kaldı yapmayacaklardı. "" yanılmıyorsam olay bu? |
Cvp: Dini bilgi yarışması ""müellefü'l-kulub"" mu acaba |
Cvp: Dini bilgi yarışması naam |
RE: Dini bilgi yarışması evet doğru bildiniz.sorunuzu alalım.? |
Cvp: Dini bilgi yarışması [B][I][COLOR=#c00000]Kur’an’ı Kerim Berat gecesi indirilmiştir. Hadid suresi 23. Ayette de “Dünyada olacak her şey, dünya yaratılmadan evvel, ezelde “oraya†yazılmış, takdir edilmiştir. Bunu size bildiriyoruz ki, hayatta kaçırdığınız fırsatlar için üzülmeyesiniz ve kavuştuğunuz kazançlardan, Allah’ın gönderdiği nimetlerden mağrur olmayasınız. †Denilmektedir. İfadelerde geçen “oraya†kelimesi neresi anlamına gelmektedir? adını yazınız. |
RE: Dini bilgi yarışması levh i mahmuzmu?? |
Cvp: Dini bilgi yarışması [I][COLOR=#ff0000][B]şükran soru alalım ? |
RE: Dini bilgi yarışması peygamber efendimizin ev ahalisine ,akrabalarına ne denir? |
Cvp: Dini bilgi yarışması EHLİBEYT denir.. ______________ nimete şükür nasıl olur ? ve Kuran- ı Kerimde kaç defa zikredilmiştir ? |
Cvp: Dini bilgi yarışması Asagidaki sorulari ilk bilen Günün Sampiyonu ilan edilecektir 1-"Isra"nin Kelime anlami nedir 2-Hicri Takvime göre yilda kac gün vardir 3-Ef'âl-i Mükellefîn ne demektir 4-Kuran-i Kerimde kac SURE YEMIN ILE BASLAR Kolay gelsin[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
RE: Dini bilgi yarışması 1- isra kelime olarak yürümek demektir 2-hicr i takvime göre yılda 354 gün vardır 3-efal i mükellefin;mükelef olanın;yani ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sahibi müslümanların yapması gereken işlerdir. 4-bilmiyorum |
Cvp: Dini bilgi yarışması el cevap :17 vasfinin sorusu: peygamber efendimiz döneminde yaşayıp onu GÖREMEYENLERE ne ad verilir? |
Cvp: Dini bilgi yarışması muhadramun denir. |
Cvp: Dini bilgi yarışması cevap:Muharref dinler denir... soru:Resûl ile nebi arasında ne fark vardır? |
Cvp: Dini bilgi yarışması Kendisina Kitap gönderilen peygamberlere Nebi, Kitap gönderilmeyen peygamberlere de Resul denir”[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] __________________________ hüzün yılı olarak adlandırılan vaka nedir? |
Cvp: Dini bilgi yarışması peygamber efendimizin ilk eşi hz. hatice annemiz ve amcası ebu talipin vefat yılına denir |
Cvp: Dini bilgi yarışması zekat kimlere verilmez? |
Cvp: Dini bilgi yarışması Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, Oğluna, oğlunun çocuklarına,kızına, kızının çocuklarına ve bunlardan doğan çocuklara, Zenginlere, Müslüman olmayanlara, Karı-koca birbirlerine. |
Cvp: Dini bilgi yarışması
fitreyi kimler verir ve miktarı ne kadar olmalıdır ? |
Cvp: Dini bilgi yarışması fitreyi iyileşme ümidi olmayan hastalar,oruç tutamayacak kadar yaşlılar veririler.bu kişiler oruç tutamadıkları hergün için bir fitre verirler.bir fitrede, bir fakiri sabahlı akşamlı doyuracak kadar yemek veya bunun parasıdır.(not:diyanet bu yılın minimum fitre miktarını 5 ytl olarak tesbit etti.) |
Cvp: Dini bilgi yarışması aşerei mubeşere lütfen? |
Cvp: Dini bilgi yarışması Dünyada iken Hz.Peygamber tarafından Cennetle müjdelenen on kişiye Aşere-i Mübeşşere denir. Bunlar:Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talhâ, Zübeyr, Avf oğlu Abdurrahman, Sa’d, Zeyd oğlu Saîd, Ebû Ubeyde (r.a.) hazretleridir. ____________________________________ Kâlû Belâ Ne Demektir? |
Cvp: Dini bilgi yarışması Allah teala ezelde ruhlarımızı yarattığı vakit onlara sordu:elestü bi rabbiküm(ben sizin rabbiniz değil miyim) onlarda belaa(evet ,rabbimizsin) dediler .o zamandandan beri müslümanız elhamdülillah. ----------------------------------------------------- 4 büyük meleğin dışında k kerimde isimleri geçen melekler hangileridir? |
Cvp: Dini bilgi yarışması namazın 5 vakit değilde 50 vakit olsaydı 25 dakikada bir namaz vaktimi girerdi. ben hep merak etmişimdir yoksa 50 vakitin 24 saat dışında bir yorumumu var şayet yok ise 25 dakikalık sürelere bönünmüş namazın sürekliliği beni hep düşündürmüştür varsa alayım bütün samimiyetimle görüşünüzü veya kaynak nakli hani derlerya üzerinize vazife olmayan şeylerle uğraşmayın ama ne yapayım ben okuldada sordum bu soruyu cevap alamadım belki şimdi bulurum saygılar |
Cvp: Dini bilgi yarışması aslında sorunuz ilginç ve de mantıklı ... ama bana göre 50 vakit namazın Allah ın bize verdiği nimetlere karşı az bile olduğunu,acziyetimizi belirtilmek için verildi..yani sizin hesabınıza göre ,25 dakikada bir namaz vakti girse ,alnımızı secdeden kaldırmasak ,hep namaz kılsak yine kulluğumuzu ödeyemiyoruz.yani melekler gibi sadece ibadet etmekle yükümlü olmadığımız ve Allah ın kullarına merhameti dolayısıyla daha sonra namaz 5 vakit e indirildi, diye düşünüyorum.bunlar benim görüşüm,hiç bir temeli yok.tabi ehline soralım,derin bir konu... |
Cvp: Dini bilgi yarışması hassaten samimi bir soru arkada başka hesap düşünenler olurya o manada sormadım soruyu bunun özellikle bilinmesini isterim sorudan ziyade buna özen gösteriyorum sorunun cevabı belki tam tatmin edici derecede olmayabilir bunun farkındayım |
Cvp: Dini bilgi yarışması hassasiyetinizi anlıyorum ama arkada birşey aramayaya çalışılacağını pek sanmıyorum.müslümanız ve sorgulamalıyız,körü körüne herşeye taklidi olarak inanmamalıyız.kuran ve sünnet çizgisinden ayrılmadıkça ;bu tür sorular cevaplandıkça imanımız da güçlenebilir.yine söyleyelim ; bu soruya cevap verecek ehil insanlar olması lazım... |
Cvp: Dini bilgi yarışması merhaba sevgi değerler işbu konuya birde hazreti insan şahsiyetinden bakarsak eğer bizler meleklerdende yüce yaratılışımızın sırrını farkedebiliriz mesela namazın fatihayla bağlantısı ,namazın miraçla bağlantısı,ve zamanla bağlantısı zaman eşittir beş vakt beş vakıt ve kırk kez fatiha her seferinde tahakuk eden miraç ve kulun gönlünün şah damar yakınlğındaki bir inanc işte bu halin iz düşümünden nazarla dünya dönerken kendi etrafında 24 saatte tahakkuk eden zamanda beş kez kıyam eyliyoruz oysa hiç durmaksızın tüm insanlar kıyamda dönerken dünyamız bir güne bu yansıtılırken zaman fazında biyolejik ritmimizde bir günü algılıyoruz zaman namazla tay edilip katlanırken gönüllerde mirac ile bir enfüsi hicret katlanıyor miracla birlikte gönüllerde tehiyyat sırıyla kat edilen yedi kat semanın kapılarına ümmeti adına açan resul bir daha kapanmamak üzere namaz adına açık bırakarak bu gerçeği dillendirirken müjdesiyle kaçımız bir namazın kimliğinde baya ram olarak miracın hazzına erebildikki işte bu hal gayreti bir ömrün tüm zamanlarında kuşatırken gönüllerimizi belkide sevgi ve rahmetin gönüllere farklı bir yansıması olacaktır namazla gel görki farkedebilirsek namazın zamanla olan ilişkisini ferasetimizle ozaman bir ömrün andan ibaret oluşuda çözülecektir ve bilecez kulluğumuz adına namazımızın meleklerin yedeğinde uruc edilişini hemde elli beşbin yılın bir gün sırrında nasıl kat edildiğide farkedilecek çözülecek sizin dünyanızda saymakta olduğunuz bin yıl katımızda bir gündür ayetindeki mesaj ve bilinecek üçyüz altmışbeş günle farkettirilen zamanın bir yılı bir anda üç zaman her biri efendimizle yaşatılan sidretül müntahadan sonrası akla muhal bir kabı kavseyn ev edna dan işbu halin bir farkediş tarzındaki hikmet kelamından süzülürken bu dizeler muhammedi muhabbetin medine ilksirli sohbet satırlarından elli vaktin kademinde tahakukuk edenleri bir atiye olarak sunmakta rabbim rahmet meramından varıdatı sır yani 2.ekim 2007 bursa |
Cvp: Dini bilgi yarışması hocam bin çok bilgili değilim bunu kabul ediyorum ve acziyetimi arz ediyorum. yazınızdan fazla bir şey anlamadım ama siz güzel yazmadığınızdan değil benim cahil oluşuma verin lütfen hakkınızı helal edin. |
Cvp: Dini bilgi yarışması Alıntı:
Sevgideğer NUR' umuz cevap vermiş, fakat eksik idi cevaplar.. Ben de Gripal enfeksiyon dolayısıyla bir süredir yazamıyordum... Aklıma geldi birden, tamamlayayım dedim.. Sevgiler.. Yağmur 1. İsra : Gece Yürüyüşü demektir. 2:Hicri Takvim : 354 Gündür. 3. Efali Mükellefin : Mükellef olan demektir.Esas olarak ta şu 8 şeyi yapmakla Mükellef olan anlamına gelir. 1- Farz,2- Vacip, 3- Sünnet, 4- Müstehap, 5- Mübah, 6- Haram, 7- Mekruh, 8-Müfsit. 4.Yeminle Başlayan Sureler :Şimdi Bu biraz meallede alakalı.Ama Yeminle başlayan sure,11 dir.Bunlardan,Kalem ve Kaf Sureleri Nun Ve kaf Harfleriyle başlar.Ana bazı meallerde birinci ayette gösterilir.Böyle sayarsak eğer 11 dir. Asr suresi buna dahil tabi Asra yemin olsun diye başlar o surede. O zaman Sayalım Bunları ... 1.Sad 2.Naziat 3.Buruc 4.Fecr 5.Leyl 6.Duha 7.Tin 8.Asr 9.şems 10.Kalem 11.Kaf |
Cvp: Dini bilgi yarışması çoktandır sorulara devam etmiyorduk.yeniden başlayalım inş. ------------------------------------------------------------ 4 büyük meleğin dışında k kerimde isimleri geçen melekler hangileridir? ve görevleri? |
Cvp: Dini bilgi yarışması kerrubiyyun dur yani mukarreb melekler |
Cvp: Dini bilgi yarışması hani cebrail as ben bu sidreden öteye geçersem yanarım demiştiya o geçememişken efendimizin o aklın bilinmeyenine kabı kavseyn ev edna sırınca ulaşarak ettehiyyatü vesselevatü vettayyibaat deyişine müşahid olanlardan bahsediyorum hani esselamu aleyna ve ala ibadillahissalihiyn dediğinde onlarda bu hazza ortak olup eşhedüenlailahe illallah muhammeden resulullah diyorlardıya işte o kurbiyete yani yakınlığa eren melekleri kasdetmiştim |
Cvp: Dini bilgi yarışması kurbi ahyar dan bahsediyor galiba üstadımız. duymuştum. |
Cvp: Dini bilgi yarışması hımm sağolun açıklamalarınız için sayın sıryani, ama benim sorumun cevabı şöyle olacaktı: 1-kiramen katibin melekleri: sağımızda ve solumuzda olmak üzere 2 tane yazıcı melektir.sağımızdaki sevaplarımızı,solumuzdaki günahlarımızı amel defterlerimize yazarlar. 2-münker nekir melekleri: kabirede bizlere müslüman mısın ,dinin nedir,kitabın nedir gibi kabir sualleri soracak sorgu melekleridir. 3-hafaza melekleri: önümüzde ve arkamızda bulunurlar ve kaza ve musibetlere karşı bizi koruyan koruyucu meleklerdir. 4-rıdvan: cennetteki meleklerin başkanıdır. 5-malik: cehennemdeki meleklerin başkanıdır. |
SAAT: 16:10 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.